Hirdetés
- TCL C715: kedvező árú 4K QLED tévé a tesztpadon
- Melyik tápegységet vegyem?
- Amazon Fire TV stick/box
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Autós kamerák
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- MSI Prestige 13 AI+ EVO ultrabook: grammozás mindenáron
- OLED monitor topic
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Gaming notebook topik
-
PROHARDVER!
ASUS RT-AC56U (802.11ac kétsávos Wireless-AC1200 Gigabites útválasztó)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tamarel
senior tag
Amikor nem megy a Play, akkor nincs a wifi ikonon egy kicsi X?
Ha a google connectivity check azt mondja nem tud https-t csinálni valahova (talán google.com), akkor letiltja a wifi felé a forgalmat. Nyilván ez a gyári programokra fog hatni.
Az android verzió is számít, 7.0+ már kicsit máshogy viselkedik.
-
Tamarel
senior tag
válasz
tomibro #4181 üzenetére
Merlin pedig jó a magok terhelésének elosztásában.
Ha ki vannak kapcsolva a felesleges dolgok (összes AI xy (trend micro), wan statisztika / naplózás, varázs-qos) és nem jó, akkor nézd meg gyári visszaállítás után is. Ha úgyse akkor régebbi firmware.Nálam csak AP módban megy, úgy nincs benne semmilyen funkció ami beakadjon.
-
Tamarel
senior tag
Tegnap nagyot csalódtam ebben a routerben, amikor egy gigabites switch bekötése látványos reakció-idő csökkenést hozott. Pedig be volt kapcsolva a CTF.
Ez a vas gyakrolatilag mindenből egy kicsit tud, széttömve szoftverrel ami többnyire működik.
A tűzfal sovány, a trend micro-s kiegészítés pláne. Az ac-s wifi jó benne, ami amúgy egy 10e forint alatti tétel.Kollégáknál vannak erőssebb változatok, jellegében ugyanolyanok.
A döntés már megszületett, épített tűzfal fogja átvenni a helyét hamarosan... -
Tamarel
senior tag
Általában az IBM FRU-s intel kártyák mennek, de előbb érdemes fórumokban utánanézni.
Találtam megfelelő bejegyzést intel 7260 FRU 04W3806-hoz, viszont ez NGFF-es, tehát M2 foglalatos.
Ebayről 6300 forint, rendelés előtt érdemes belenézni a laptopba hogy mi van benne most. -
Tamarel
senior tag
válasz
eric.cartman #3531 üzenetére
Már tegnap felraktam, nincs változás a vpn sebességben.
-
Tamarel
senior tag
válasz
Tamarel #3529 üzenetére
Azt találtam, hogy a router szoftverének a SHA és a AES fekszik a legjobban, illetve nem érdemes 1024 bit-es kulcs fölé menni.
A legegyszerűbb a Merlin által odakészített scripttel generálni a kulcsokat: [link], mert ez SHA1-el csinál Diffie Hellman 1024-et. Ezt fejeltem meg egy SHA256 azonosítással és egy AES 128as titkosítással.
Kb ez az arany középút a védettség és a teljesítmény között.LANon tesztelve NASról a letöltés 16-20 Mbit/s között mozgott, 15%os cpu1 és 80%os cpu2 terhelés mellett.
A feltöltés 6-8 Mbit/s volt, 5% cpu1 és 30% cpu2 értékekkel. Telefonról teszteltem.Sajnos a kérdéses, távoli országban lévő laptopon nem volt érdemi javulás, 6 Mbit/s le- és 4 Mbit/s feltöltési sebességet tud. Viszont most már biztos hogy ez vagy a win 10 hibája vagy ennyit tud az internet.
(A 380.62es buildben már a legfrissebb 2.3.12es openvpn lesz, akkor egyezni fog a verzió a két eszközön.)
Néhány érdekesség:
1.
A Merlin firmware sajátossága, hogy a gyári szoftverhez képest openvpn szerverek meg vannak cserélve, vagyis az 1es a cpu2-n és a 2es a cpu1-en fut. Ezért nem akad össze a routing-gal (cpu1).2.
Elvileg a NAT Acceleration (CTF) nem működik jól az openvpn-nel és ennek a kikapcsolása után 60-70 Mbit/s sebesség érhető el. A CTF nem teljesen hardveres, mert van egy kernel komponense is, így bár van sebesség + cpu-idő nyereség, szoftveresen nem független a dolog.
Se telefonnal se a távoli laptoppal nem láttam változást se a sebességben se a cpu2 terheltségben (cpu1 magasabb volt, közel kétszerese).+1
Bekapcsolt CTF mellett is van mód arra, hogy a VPN - WAN forgalom gyors legyen. Egy tűzfal szabállyal meg kell jelölni a csomagokat, így a CTF motor figyelmen kívül hagyja ezeket. VPN - LAN forgalomra elvileg nem hat.
Nem teszteltem, mert különbséget nem látván bekapcsolva hagytam.Létre kell hozni ezt a fájlt: /jffs/scripts/firewall-start
Ezzel a tartalommal: (tun21 = openvpn1, tun22 = openvpn2)
iptables -t mangle -A PREROUTING -i tun21 -j MARK --set-mark 1
iptables -t mangle -A PREROUTING -i tun22 -j MARK --set-mark 1Újraindítás után ezzel ellenőrizhető hogy jól működik-e: iptables -L -t mangle -vn
-
Tamarel
senior tag
Sziasztok.
Már egy hete piszkálom az openvpn-t, mert 300ms RTT-nél kb 7Mbps sebességet nem tudja átlépni.
Miközben: router cpu 15% / 1%, tun-mtu pppoe alá levéve, mssfix is, send/receive buffer 0, win10 kliensen RWIN átnézve. Merlin .61, win10 1607, tcp 443-on megy.
A sávszélesség legalább 40 megabit mindkét oldalon mindkét irányba.Van valakinek openvpn finomhangolásról és/vagy kontinensek közötti és/vagy a router openvpn teljesítménykorlátairól tapasztalata?
-
Tamarel
senior tag
Igen, sajnos a synology túlzásba viszi. Nem kell a NASnak a router-t automatikusan weboldalon keersztül piszkálni.
Az 5ös szoftverben még nem volt ennyire erőszakos, de a 6osban már nem tudsz szabályt hozzáadni vagy módosítani amíg legalább alapszinten ki nem elégítetted a router-piszkálási igényét.Vezérlőpult / Külső hozzáférés / Router beállítása
Itt nekem a külső elérés portjai szerepelnek, bár kézzel állítottam be a router-ben. Pl 5010 a DSM-hez és 10000 a download station-höz.
-
-
Tamarel
senior tag
Merlin 56_2 néha ledobja a klienst (vagy nincs wifi kapcsolat vagy nem lehet forgalmazni rajta). Minden qos ki van kapcsolva.
Most ment fel az 57es, ha ez se jó akkor megy vissza az 55. -
Tamarel
senior tag
Mégis hogy befolyásolja ez a rádióhullámokat?
Egy rejtett hálózat beacon-jében ugyanúgy ott van minden infó, csak a "rejtett" kapcsoló be van billentve. Kliens oldalon akkor van hatása (nem listázza), ha úgy programozták, vagyis érdemben csak a zárt rendszerekre hat (pl. telefon). -
Tamarel
senior tag
válasz
MC Pite #2382 üzenetére
Szia.
Wpa2 legyen csak, rövidebb kulcs-cserélési idővel (300 másodperc).
A mac cím szűrés nem ér semmit, mintahogy az ssid elrejtése sem. Mindössze pár másodperccel vet vissza egy támadót. Többet ér ha csak az 5 Ghz-et kapcsolod be és csak akkora erősséggel hogy a lakás legtávolabbi pontján is jól működjön.A wan irányából meg mindent tilts, amit nem használsz. A nem szabvány port használata védelem szempontjából látszatintézkedés.
-
Tamarel
senior tag
Nem kell. Elég ha a routerig eljutsz és a vpn szerver megfelelően van beállítva, akkor eléred ami a LANon van.
Igazság szerint a pptp akkor ér valamit, ha telefonon az már beépített és nem kell külön progit feltenni. Amúgy kevés opció van benne és nem véd semmit.
Egyébként openvpn:
- a router weboldalán simán bellítod (tcp 443-at javaslom, a https-t szinte mindenhol kiengedik)
- exportálod a config fájlt
- notepad-dal belenézel hogy tényleg jó legyen (főleg a dinamikus dns cím)
- importálod a kliensbe, szinte mindenre elérhető -
Tamarel
senior tag
Szia.
Ez gyári firmware mellett jelentkezik?
Az eddig említett lehetőségek nem okoznak ilyen gondot.
Ha a 2.4Ghz-n egy eszköz nem ismeri a 12 és 13as csatornát, akkor egyáltalán nem tud csatlakozni.
A 40 Mhz használata zajos környezetben szintén nem okoz ilyet.Szerintem ezeket nézd meg:
- 2.4 és 5Ghz-n más legyen a hálózat neve (ssid)
- a wifi advanced opcióit ne piszkáld el (pl management frame, regulation mode)
- teljesen kapcsold ki a qos-t és az összes trend micro-s cuccot -
Tamarel
senior tag
válasz
Yushchenko #1250 üzenetére
Laptopban nekem egy broadcom kártya stabilan hozta a 150-170 Mbit-et 5Ghz-n. Jó az n-es.
A helyedben csak broadcom alapú cuccot vennék és kicsit olvasgatnék teszteket hogy pontosan melyik lenne jó. Két antenna kellene rá és ne csak usb-st keress. -
Tamarel
senior tag
QoS nélkül, win 8.1 alól 360-380 Mbit/s a lan-wifi másolás sebessége (4 méterre, szobán belül).
Linux alatt kevesebb, az az intel driver nem az igazi. -
Tamarel
senior tag
válasz
balage25 #1204 üzenetére
Ez a 6Mbps lehet normális, ha ac-s a kliens és be van kapcsolva a WMM APSD (power management).
Ha nincs forgalom akkor mind a két oldal lejjebb veszi a sebességet.A routeren nézd a wireless log-nál, ott írja a tx és rx oldalt is.
Más: a QoS-el valami alapvetően nem stimmel.
Merlin fw, tradícionális ment jó ideig de most 4 eszközzel terheltem és egyszerűen minden lassú volt. Kikapcsolás után egyből jó lett. -
Tamarel
senior tag
Valami nem kerek az adaptív qos körül. Belepiszkál a wifi - lan forgalomba, pedig ahhoz semmi köze nem kellene legyen.
-
Tamarel
senior tag
Sziasztok.
Nemsokára visszacsatlakozom az asus router tulajdonosok táborába egy ac56u-val. Erősebb a procija és praktikusabb a wifije mint az ac66-nak (nincs háromcsatornás wifi eszközöm). Nem mellesleg olcsóbb is.
Ugyanúgy Merlinnel fogom használni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Mutatós, IEEE 802.11ac-s Wi-Fi szabványt támogató, kétsávos, gigabites, USB 3.0 csatlakozós útválasztót mutatunk be.
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- TCL C715: kedvező árú 4K QLED tévé a tesztpadon
- Melyik tápegységet vegyem?
- Napelem
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Autós topik
- Path of Exile 2
- BestBuy topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Luck Dragon: Új energia- és akkumulátor-címke az okoseszközök dobozában
- További aktív témák...
- GAMING Nitro5 GTX 1650 4gb i7-9750H 16gb ram 500gb ssd 17col FHD 120HZ Win11
- Microsoft Surface PRO 3 12col 2K TOUCH Intel core i5-4300 8gb DDR4 ram 256gb ssd win11
- Apple iPhone 12 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG C1 55" eredeti állvány
- Bomba ár! HP ZBook Fury 17 G7 - i7 I 32GB I 512SSDI RTX3000 6GB I 17,3" FHDI Cam I W11 I Gar
- Targus Universal USB 3.0 - (DisplayLink)
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C Dock G5 dokkoló (5TW10AA) - 3x4K felbontás, 120Hz képfrissítés
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- Samsung Galaxy A16 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest