Új hozzászólás Aktív témák
-
Proci85
senior tag
Srácok, mit hallottatok az acer one netbookokat érintő wifi elhalálozásról?
MediaMarktban érdeklődtem és mondta a srác, hogy sokat visszahoztak
A WLAN chip melegszik, majd 1x bemondja az unalmast, leszakad a netről, vagy totál használhatatlan lesz ez a része.
Azt mondja, hogy erről sajna tudnak, nem a legjobb chippel szerelték az A150-es szériát.Van, hogy alaplaphibával vittek vissza acereket.
Bevallom tetszik, de 1 év gari ilyen hibákra kicsit kevés. Főleg, hogy ezek 1.5 év múlva jöttek elő legtöbbjüknél. (Szintén az tanácsadó srác említette)[ Szerkesztve ]
-
Proci85
senior tag
Igen, ezen én is filóztam. Csak annyira nem követtem az eseményeket, hogy bizton mondjam neki
Google-n rákeresve szintén nem találtam semmit acer one wifi, acer one wifi error/fault/problem kulcsszavakra. Megnyugtató lenne, ha tényleg nem létezik ez a wifi hiba v. nagyon kis számban fordult elő.
Pont nyilt wifizésre kellene a gép -
Proci85
senior tag
Egy sikerélményem osztanám meg veletek:
Tegnap vettem egy Acer One A150-t. Az eladó alig használta, akkor is inkább 100%-ra feltöltve kivéve tárolta az akkuját (2200mAh, 3 cella).
Mikor megkaptam nézem otthon, hogy 33%-os az elhasználódás mértéke.
23760mWh-ból kb 15000 ment. 2 óra fölé egyáltalán nem akart menni üresjáratban sem.Lemerítettem fullra, kikapcsoltam minden windowsos akciót a kritikus szintnél is. 3%-nál csak lehibernálta végül magát és visszakapcsolni már nem tudtam. A gép nem engedte.
(Gondolom ha megy, még tartja szuflával, de kritikus szintén már nem engedi beinditani a bios sem)Kikapcsolt állapotban feltöltöttem ~1:15 perc alatt.
Az eredmény: Elhasználódás mértéke 19%! 15000-ről felment 19000mWh-ra a kivehető teljesítmény!
Kicsit használtuk majd ismét lemerítettem, de az utolsó 5%-nál windows leállít, gép indit F12, boot menüben ott várattam a gépet. Az 5% - 6 perc üzemidőt kitolta még 45 perccel.
Mikor magától lelőtte magát, töltőt kicsit rádugtam, bekapcsoltam, F12, töltőt kihúztam, pár percig ismét ment, majd lekapcsolt.Ekkor töltőre tettem és egész este rajta hagytam.
Ma reggel nézem: Az elhasználódás mértéke 3%(!)
A kivehető teljesítmény: 22820mWh
Az üresjárati idő 2:50óraA helyzet az, hogy hajlamosak vagyunk 5-10%-nál töltőre tenni a gépet, igy onnan kezdjük tölteni és ezt jegyzi be az akku. Úgy vettem észre, hogy ezen bejegyzés alapján számolja az oprendszer is a hátralévő időt. Nem beszélve arról, hogy nem "túráztatjuk" a teljes akkut, eltunyul.
Ez a harmadik laptopom. A legelső egy P4-es volt, 3 év után mikor eladtam még 3.5 óra üzemidőt tudott aktiv netezéssel (vezetékes, de akkor is, P4 elég energiazabáló volt).
Havonta 1x megcsináltam vele ezt a csontra lemerítést és kikapcsolt állapotban való feltöltést.Az töltés közben amúgy is melegszik az akku, nem kell még rásegíteni a gép üzemi hőmérsékletével. Hő a másik nagy ellensége a rátöltés mellett.
Az akku egyébként nem engedi magát kicsinálni. Az elektronika lelövi, ha eléri azt a szintet. A boot menübe is azért lépek, hogy
1. A fájlrendszer ne károsodjon, ha hirtelen lekapcsol a nafta, hisz ilyenkor a vinyóhoz hozzá sem nyúl.
2. Az oprendszer ne kavarjon bele a kikapcsolásba.Ebben az esetben amúgy az akku jelző led sem villogott már a bekapcsolási kisérletemre. (Szemben akkor, amikor a windows 3%-nál kikapcsolt és visszakapcsolni nem engedte a gép. Annyi tartalék volt benne, hogy pirosan villogtassa. Az utóbbi esetben már arra sem )
Tavaly ősszel vettem egy Dell D630-at újszerűen. Akku a gyári érték alatt teljesített. Nem számoltam ki, de olyan 15%-ot. Párszor megcsináltam vele ezt a procedúrát és 110%-t vettem ki belőle. 4400mAh akksiból 4700mAh-t olvastam ki. Igaz core2duo, fejletebb energiagazdálkodás, de 5 óra akkor is szép teljesítmény amit hozott. Nemrég mikor eladtam (1 évre rá) 4500mAh körül volt.
Sokan mondják, hogy rá lehet tölteni, birják ezek az aksik. Igen, rá lehet tölteni. Akár még valakinek szerencséje is lehet, és mondhatja, hogy nála nem károsodott. Azonban mig a környezetemben mindenkinél kirohadtak már az aksik, nálam a fenti kondíciók megvoltak.
Senkit nem buzdítok semmire. Felelősséget sem vállalok.
Ezeket tapasztaltam és részemről folytatom ezt a praktikát[ Szerkesztve ]
-
Proci85
senior tag
Fent van a legújabb 3309-es BIOS. Elvileg ezzel megy a 21%-os fényerő a gyári 46%-hoz képest.
Azonban az FN+fényerő gombokra 10 helyett ugyanúgy 5 lépésben változik és 46 a legalja.Hogyan lehet előcsalni a csökkentett fényerőt?
Előre is köszönöm!
-
Proci85
senior tag
Végülis ez is 10 lépés, de csak a 5ben történik érdemi fényerő változás. A másik 5 csak 1-1%-t változtat.
Date : 2008/10/30
BIOS Version : v0.3306c
EC Version : 3.4BBIOS:
1. Set XP DC mode C4 timing to 0x0B.
2. Set XP DC mode pcie break event to disable.
(Please see attach file "PowerConsumption1.xls".) << ezt sehol nem találomEC(3.4B)
1.Set Brightness table
AU Flicker Panel 46% 47% 48% 49% 50% 63% 72% 81% 90% 100%
OTHER Panel and AU new Panel 21% 25% 31% 35% 39% 51% 63% 75% 87% 100%Ezt kellene valahogy előcsalni.
Amúgy a 3310-zel változott vmi? XP alól tetted fel vagy UNetbootin + freedoson keresztül?
[ Szerkesztve ]
-
Proci85
senior tag
válasz Proci85 #1841 üzenetére
ééés a ma reggeli eredmény:
Elhasználódás mértéke: 1%
Jelenlegi kapacitás: 23468mWh
Tervezett kapacitás: 23760mWh(1x lemerítettem délután, majd az akku idő végén bootmenüben várakoztattam.Mikor kikapcsolt töltőre tettem pár percre és bekapcsoltam. Majd kihúztam. Mikor másodjára is kikapcsolt, töltöre tetttem reggelig)
-
Proci85
senior tag
Szereztünk egy vadi új acer a150-et. Mivel első indítást, az xp fájljainak másolása elkezdőtött. Az akku azonban lemerült igy a köv. indításnál se a recovery nem kezdte előről, se a félkész xp nem jött be.
Neten olvasom, hogy az alt+F10-zel lehet előcsalni boot során a recoveryt. Nálunk ez nem működik. Ugyanúgy hdd-n és hálókártyán keresgél.
Van ötletetek?
[ Szerkesztve ]
-
Proci85
senior tag
válasz Proci85 #1857 üzenetére
Sikerült
Linux alól felraktam egy grubot a pendrive-ra, majd felvettem a következő sorokat a menu.list-be:Title Windows
root (hd1,0)
map (hd1) (hd0)
map (hd0) (hd1)
hide (hd0,1)
chainloader +1Pendriveról bebootoltattam a gépet, a grub elindította a recovery partíción lévő motyót és már "állítódik is vissza" az xp.
Mod: formating failed. Itt rebootol majd ismét kérdezi, hogy visszaállítjuk-e? Formatig..Failed..Rebootol szóval nem jut vele düllőre.
[ Szerkesztve ]
-
Proci85
senior tag
Tudom, ez már nem nagy szám, de azért frankó
Az új AA1 fullra kimerítés eredménye:
Gyári kapacitás 2200mAh
Jelenlegi kapacitás 2248mAh102.18%
[link][ Szerkesztve ]
-
Proci85
senior tag
válasz B-L-A-C-K #1866 üzenetére
Nem ismerem az akkud előéletét. Viszont nálam ilyen akkor volt, amikor hosszú ideig nem merítettem le, töltöttem fel az akkut, csak hálózatról ment a laptop. Majd a lemerítés-töltés ciklus alkalmával az akku újrakalibrálta magát és egy magasabb elhasználódási értéket mutatott. Úgy gondolom, hogy ez az új érték már korábban is jelen volt, csak nem volt alkalma "újra mérni a kapacitását".
A Te esetedben is szerintem ez volt. Már rég 16%-os volt azaz akku, csak nem tudtál róla
Ha párszor megcsinálod, talán javítasz rajta, de erre kevés esélyt látok.
Ha hozzám kerül egy "kezeletlen" akku, az első fullra lemerítés után már látszik, hogy hova fog beállni. Akkor ugrik egyet az általa mért kapacitás, aztán onnan már tovább nem nagyon.
Ezért is lepődtem meg a múltkori használt acer akkun, mert ott 33->19->3->1%-ra is lement. Ez nekem is új volt Eddig csak 1 ugrást tapasztaltam.Természetesen felelősséget nem vállalok, de ha helyedben lennék: használgatnám aztán a napokban még 1x lemeríteném a win hibernálást kihagyva. Mikor már 5-6% fele jár, reboot, boot menübe lépve, fedőt lehajtva szépen hagynám lemerülni.
Majd töltőt rá, semmi bekapcsolás, kikapcsolt állapotban reggelig rajta hagynám.[ Szerkesztve ]
-
Proci85
senior tag
Egyik lehetőség:
Pendrive-ra linuxot teszel és a dd if=/dev/sdaX of=/kimentes.fajl bs=1M paranccsal kimásolod.Ezzel bitről-bitre át tudod másolni az adott partíciót (sda1, sda2, sda3 stb) egy megadott fájlba.
sda az elsődleges vinyód, az sdb a másodlagos vinyód. Azzal, hogy pendrive-ról indítod a gépet, azt hiszem az sda a pendrive lesz és a vinyó pedig sdb.
fdisk -l paranccsal meg tudod nézni, hogy melyik partíció mekkora. Ott egy kb egy 5GB-s partíciót kell keresni. Kipuskázod a nevéd (sdaX v. sdbX, az X lehet 1-2-3)
És a fenti paranccsal kimásolod. (dd if=/dev/sdaX of=/media/pendriveod/kimentes.fajl bs=1M)
Ha helyben pendrive-ra akarod tolni, akkor egy 8GB-ssel érdemes nekimenni.[ Szerkesztve ]
-
Proci85
senior tag
Bootolható pendrive-ot még nekem sem sikerült csinálnom dd-vel, csak a syslinuxos, rámásolós megoldással (bár ez bootolható linux volt).
Igy kicsit vakon tapogatózok e terülten, de sdX-re vagy sdX1-re másoltad? Aktivvá (bootolhatóvá) tetted a pendrive partícióját?
(Holnap jön az én kicsikém is, vadi új zafirkék aspire one A150-a )
[ Szerkesztve ]
-
Proci85
senior tag
Megnéznétek nekem a vinyótók smart adatait?
Barátnőmnek vettünk egy AA1-et, napokkal később is 0 hibát jelzett, nekem pedig 5 óra használat után ez van (első perctől kezdve nőnek az értékek)
[link]
Kiemelve a lényeget:ID# ATTRIBUTE_NAME FLAG VALUE WORST THRESH TYPE UPDATED WHEN_FAILED RAW_VALUE
7 Seek_Error_Rate 0x000f 100 253 030 Pre-fail Always - 606256
9 Power_On_Hours 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 5
191 G-Sense_Error_Rate 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 1
195 Hardware_ECC_Recovered 0x0012 066 064 000 Old_age Always - 127895881Ma reggel jött a noti
[ Szerkesztve ]
-
Proci85
senior tag
válasz Proci85 #1923 üzenetére
Letöltöttem a "SeaTools Enterprise"-t és lefuttam egy full tesztet: ./st -G /dev/sg0
Azt mondja PASSED.
Úgy tünik seagate-nél tényleg nem lehet a smart adatokra hagyatkozni. Közben olvastam több oldalon, hogy zsir új seagate vinyónál is szeretnek pörögni ezek a számok, holott semmi baja.
Remélem esetemben is ez lesz. -
Proci85
senior tag
Igen. eeebuntun van egy "eeepctray" alkalmazás az óra mellett (ha nincs, akkor vmelyik menüből inditsd el) és lesz olyan lehetőség, hogy lan/wifi/webcam on/off.
Ha sima ubuntut használsz, akkor az óra mellett futó hálózatkezelő alkalmazáson keresztül tudod kikapcsolni. Kubuntun olyan szöveg van, hogy vezeték nélküli net letíltása.[ Szerkesztve ]
-
Proci85
senior tag
vmi nem ok az új gépemmel. 1. töltés: 2280mAh, 2. töltés 2019mAh, 3. töltés 1900mAh
[ Szerkesztve ]
-
Proci85
senior tag
válasz kovacszk #1941 üzenetére
Sajnos igen Szerencsére pár napja vettem, igy a bolt ingyen hozza majd a csere gépet.
Közben nagyobb akkun gondolkozom...
-Egy 5200mAh mennyi ideig birja mondjuk üresjáratban/filmezéssel/wifivel?
-A 6600mAh-s akku már nagyon hülyén néz ki benne? Arról esetleg vkinek tapasztalatok?
-Tudja valaki, hogy mi különbség van a cellszámok között a használat során? Mert láttam pl. 8 cellás 4400mAh-s akkut is, holott a 6 cellás általában 5200mAh, a 9 cellás 6600mAh. Ugyanakkor 9 cellásat árulnak 7200mAh-s kapacitással is. Elírás vagy üzleti fogás v.? -
Proci85
senior tag
válasz Tanbá-apó #1943 üzenetére
Memória teszt.
Ird be a google-be, hogy memtest86
Ez az egyik legelterjedtebb program. Leteszteli a memódat úgy, hogy minden egyes cellába beír egy értéket, majd visszaolvassa. Ha nem egyezik az érték, akkor hibás. Legalább 12 órát ajánlott futtatni, sokX csak később jönnek elő a hibák. Bár találkoztam már olyan rammal, hogy azonnal szórta a hibákat.
Szóval ezzel a progival kizárhatod a memó hiba esélyét. A memóhiba olyan az oprendszernek, mintha egy lyukas asztalra pakolnál. Lerakod a poharad, nyúlnál érte, de az nincs sehol. Szóval az oprendszer is megzakkan tőle, ha nem tudja visszaolvasni a dolgait.[ Szerkesztve ]
-
Proci85
senior tag
-
Proci85
senior tag
válasz PongiBandi #1967 üzenetére
Próbáld ki a linuxból áthozott wines mplayerrel. Nagyságrendekkel kisebb erőforrással is beéri, plussz van framedrop funkciója (d bill: off->on>-hard)
[link][ Szerkesztve ]
-
Proci85
senior tag
ha az oprendszer DHCP-n kér IP-t, akkor dugj rá netkábelt, kapcsold be és egy másik gépről pingeld meg a routerben kiosztott ip-t.
Persze ehhez router kell.
Ha az oprendszerben nincs dhcp bekapcsolva, egy pendrive-ra egyél linuxot , f12-t nyomogasd, kicsit később lefele nyil és enter. Ekkor kválasztod látatlanba a pendrive-ot.
Ami boot közben majd kér IP-t.Bár ha beelgondolunk ez sem kell....mikor bekapcsolod a géped, jelszót beirod látatlanba, enter, elkezd villogni a HDD led jelezve, hogy tölti az oprendszert?
Külső monitor alapból engedélyezve van emlékeim szerint. Inkább gyorsbillt kell rá nyomni. FN+valami.
[ Szerkesztve ]
-
Proci85
senior tag
Valamelyikőtöknek van A150-A, tehát a linuxos változat?
Visszavitettem a notim, mert minden akku töltésre egyre csak csökkent a kapacitása. Ebben nem sanyo van, mint az XP-s változatban, hanem vmi simplo.
Ma felhivtak és mondták, hogy több problémás netbook is van náluk ebből a linuxos változatból, javasolja hogy más fajtát nézzek.
Kérdem erre, hogy az XP-s felárral lenne, ha arra cseréljük? Mondja igen, az aktuális kínálat szerint.
Jópofák, vettem áfaemelés előtt akciósan 73 ezerért, erre most vegyek növelt áfával akció nélkül az XP-set 97500-ért
Így mondtam inkább keressünk egy működő linuxosat vagy adják vissza a zsetontKérdésem: Más AA1 linuxos tulaj is tapasztalta az akku drasztikus kapacitás csökkenését + a vinyónál a smart adatok szerinti hibák számának folyamatos növekedését?
Ami tuti más:
Linuxos: simplo akku és seagate vinyó
XP-s: sanyo akku és hitachi vinyó (Kedvesemnek ilyen van 1 hónapja, semmi baja)Kétlem, hogy minden linuxos ilyen ratyi lenne..
[ Szerkesztve ]
-
Proci85
senior tag
válasz kriszta0428 #2022 üzenetére
Gyárilag linuxos v. xp-s modelled van?
Fentebb hasonló tüneteket tapasztaltak a többiek is, egy bios frissítés megoldotta. -
Proci85
senior tag
válasz kriszta0428 #2024 üzenetére
Nem jár garivesztéssel.
kovasz: a HT miatt látod 2 cpu-nak. Valójában egymagos.
-
Proci85
senior tag
Nos még múlt héten elvitte a futár az A150-A -t akku hibával és vinyóval. (Mivel 3 napban voltam, a számtech bolt intézte.)
Akivel beszéltem azt mondta, hogy több ilyet visszahoztak már. Erre most felhiv egy másik szervizes aki tesztelte és azt mondta, hogy használattól függetlenül 2óra 10 perc a gép üzemideje és ez nem csökken, tehát rendben van a gép. Amikor kérdeztem az elhasználódás mértékéről azt mondta nem tudja megnézni, de holmi windowsos szoftverek amúgy is honnan tudnák ezt?
Hiába mondtam neki h nem kell hozzá sw, linuxban is egy parancs kiolvassa az akkuból, mert ott van. A vinyóra nem mondott semmit, nem is nézték. Nem tapasztaltak rendellenességet.
Akkunál hivatkozott arra, hogy 2008-as gyártmány és már gyengült. Az hogy a sanyo akku -mely szintén 2008as- miért birja még mindig, nem mondott semmit.
Elvileg úgy volt, hogy több notit is lepróbálnak és egy jót küldenek vissza. Most kiderült csak az enyémet nyűstölték és küldenék vissza.Megbeszéltük végül, hogy inkább a vételárat küldjék vissza.
Vaterán egy számtech bolt 70-ért árul xp-set, megnézem inkább azt. Legalább egy fokkal jobb tapasztalatok van azzal a modellel (sanyo akku, hitachi vinyo).[ Szerkesztve ]
-
Proci85
senior tag
-
Proci85
senior tag
Lentről hallgatva nálatok is ilyen hülye hangja van ennek a nyavajásnak?
[link] -
Proci85
senior tag
Vallószínű működne, kérdés milyen áron?
Nem hiszem, hogy nagyot dobna a teljesítményén (javítsatok ki!).
Ebben a nyári melegben, mikor amúgy is forró a cucc, bátor húzás lenne Megemelt FBS-vel ő is jobban izzadna. Max télen próbálnám 15 fokos szobábanÉn inkább az alulfeszelésen gondolkozom. Számtalan cpu alacsonyabb feszültséggel is teljesíti ugyanazt a sebességet, csak a gyártók tutira mennek és egy olyan magas szintre emelik, hogy biztosan menjenek még a gyengébb gyártási paraméterekkel rendelkezők is.
Asztali gépemen 0.1V-tal lentebb vettem a cpu feszültséged, ez kb. -10W-ot jelentett a gép össz.fogyasztásában és a sebességben nincs változás. Ja, és alig melegszik[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HP14,1"FullHd,Core i7 6500, IntelHD VGA,8-16GB RAM,SSD,jó akkumulátor, szép állapot
- ÚJ! Dobozos! HP Probook 455 G10! Magyar! Garancia! Ryzen 3 7330U 16GB Ram
- Dell XPS 4K Érintős,core i7 7500u,16GB RAM,SSD,ÚJ AKKU,ÚJ TÖLTŐ,Szép állapot
- Asus 15,6"Érintős,core i7(4 3,2Ghz)Geforce GT740m (128bit),8-16GB RAM,SSD,Nagyon szép
- 2024 - MacBook Pro retina 16" M4 Pro / 14 magos CPU / 20 magos GPU / 24 GB RAM / 512 GB
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest