Hirdetés

Acer Aspire One netbook

Külső

Újabb kisméretű notebook avagy netbook landolt szerkesztőségünkben. Az Acer apróságát távolról sem előzte meg akkora hírverés, mint a lavinát elindító Asus Eee PC-t vagy az MSI Wind Notebookot. Pár hete még jóformán csak azt lehetett tudni, hogy az Acer is komolyan készül ebbe a szegmensbe, és még idén több millió apró laptopszerűséget szeretne eladni, 2009-re pedig a húszmilliós számot célozta meg. Nagy örömünkre az Acer hazai képviselete rövid időre rendelkezésünkre tudott bocsátani egy gyártás előtti Aspire One mintadarabot, mely ugyan még nem végleges – különösen belülről –, de már nagyon közel van hozzá. Nem meglepő, hogy ez a gépecske is fehér (pontosabban nagyon világos krémszínű), ezen kívül még fekete és sötétkék színben lesz elérhető. Becsukva természetesen csak részletekben különbözik a konkurensektől. Ügyes húzás, hogy visszajelző LED-jeit a zsanérnál keresztbefutó sávba tették, így zárt és nyitott állapotban is jól látszanak.

Rápillantva úgy tűnt, mintha nem illeszkedne rendesen a felső, LCD paneles rész az alsóra, de elölről nézve kiderült, hogy amit mi árnyéknak hittünk, az valójában egy fekete műanyagsáv. Nekünk ez a részlet nem nagyon tetszett, de könnyen lehet, hogy a végleges darabon más színűre festik, hogy jobban harmonizáljon a többi elemmel. Elöl csak egy kis csúszkája van a kis Aspire-nak, amellyel a Wi-Fi és a Bluetooth egység kapcsolható ki-be. Ahogy a többi minin, hátul itt sem találtunk csatlakozót, csak egy széles akkumulátort és két helytakarékos zsanért. A nálunk járt tesztpéldánynak háromcellás, 24,42 Wh-s akkumulátora volt, mely teljesen belesimul a fenekébe. Kapható lesz majd hozzá nagyobb kapacitású, hatcellás telep is, az egy kicsit megemeli majd a gép hátulját.

Két dolog tűnt fel a kis Acer oldalait, csatlakozóit nézegetve. Az első, hogy jobbra és balra is SD kártyához való aljzatot véltünk felfedezni. Mint kiderült, nem hallucináltunk, ugyanis az Acer tényleg két kártyaolvasót szerelt a noteszre, ami valljuk meg, ügyes ötlet. Míg az egyikkel (a jobb oldali 5 az 1-ben olvasóval) például fényképezőgépünk kártyáját kezelhetjük, addig a másikba (a bal oldali csak SD-t kezel) állandóra betehetünk egy kártyát, kibővítve ezzel a 8 GB-os SSD háttértárat. Annak ellenére, hogy két kártyaolvasója van, az Aspire One oldalai nincsenek túlzsúfolva. Jobbra Kensington zárat, az 5 az 1-ben olvasót, két USB-t és két hangcsatlakozót találunk; balra a táp, a D-Sub monitorkimenet, az Ethernet aljzat, még egy USB és a csak SD-t kezelő olvasó fogja közre a nagyon picike szellőzőnyílást.

A kis Acert megfordítva derült ki, hogy miért ilyen kicsi a szellőzőnyílás. Nem kicsi, csak nagyobbik része alulra irányul. Középtájon látható az egyetlen hangszóró nyílása, a túloldalon pedig egy kis ajtócska, ami mögé nem nézhettünk be, mert a gép még nem végleges darab, tilos szétszedni. Érdekes a csuklótámasz alján végigfutó szellőzőnyílások sora, és az is, hogy az első lábakat meglehetősen hátra rakták. Jól látszik az alábbi képen, hogy a 3 cellás akkumulátor milyen aprócska.

Visszatérve a felső részre, megnéztük, meddig nyílik ki az Aspire One kijelzője. Szerencsére elég nagy szögben, így ölbe véve is jól rálátunk majd.

Némileg rendezetlennek éreztük a felső részt biztatóan stabilan tartó zsanér környékét. Itt találkozik a felső panel feketéje, a billentyűzet fehérje, a körülötte lévő világos krémszínű perem és az akku fölött kidudorodó LED-sor szürkés alapja, mely csak azért tűnik más színűnek, mert íves, és a felső rész beárnyékolja. Mindezt megfejelik még a zsanér krómjával, amely körül vöröses perem van. Túl sok a szín túl kis területen, de persze lehet, hogy a végleges gépen finomítanak ezen a részleten.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • Acer

Azóta történt

 • Eee PC-k - a három kislegény

  Együtt tettük próbára a celeronos Eee PC 701-et és 900-at, valamint az új, Atom processzoros 901-et. Vajon melyik a nyerő?

 • Felnőtt az Eee PC

  Kistestvérei után itt a legnagyobb Eee PC, az 1000H 10 hüvelykes kijelzővel, nagyobb billentyűzettel.

 • Atomot asztali számítógépbe?

  Kis költségvetésű mini rendszereket vizsgáltunk használhatóság szempontjából.

 • Itt a nagy Eee PC!

  Az Eee PC 1000H érkezése és egyéb hardveres érdekességek mellett egy Mode Com MP3-lejátszót is bemutatunk.

Előzmények

Hirdetés