Hirdetés
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen egeret válasszak?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Lenovo LOQ 15 gamer notebook: árverseny a középkategóriában
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Steam Deck
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kansas
addikt
válasz
fatpingvin #118 üzenetére
De, valószínűleg gondoltak rá, csak arra lyukadtak ki, hogy ha kijelzőmotor híján arra se leszel képes hogy az UEFI beállításokat megcsináld akkor rohadtul nem leszel kisegítve azzal, hogy elindul a gép IGP nélküli procival... ez nem szerver, nincs RSA/IMM/DRAC/stb. benne, hogy Java-s webfelületen tudd állítgatni. Ha csak PSP-n nem, de arról meg azt hallani hogy jobb nem engedélyezni, mert lyukas mint az ementáli... plusz abban sem vagyok biztos, hogy az engedélyezéséhez nem kell UEFI-ben turkálni.
-
Crus
őstag
Kezdjük azzal, hogy előbb rendeltem elő a SD-et, mint te. Folytassuk azzal, hogy attól, hogy megveszem még nem vagyok strucc és előre látom a vele kapcsolatos problémákat, amiket egy szakmai topikban ki is lehetne beszélni normálisan, ha nem lennének az előre legyártott SD fanboyok.
(A memóriakártya nem hátrány, hanem a fontos hely elvétele a széles körben elérhető SSD-től. Ha azt megoldották volna jól és mellette lenne még a mem. kártyának is hely, nyilván szavam se lett volna.)Zárjuk le azzal, hogy a Switch, mint hardver egy rakás szar. Olvashattad ebben a topikban is, hogy fél óra után begörcsöl tőle bármim, annyira kényelmetlen handheld módban, erre jöttök néhányan azzal, hogy az SD majd nem lesz az. Hát az lesz. Nagyobb. Nehezebb. Lecsatolhatatlan a controllerje.
Sokan fogtok csalódni, de ezt majd úgy közlitek, hogy fél éve nem volt bekapcsolva SD, de közben ide leírjátok, hogy mennyire csodás masina. Csodás, csak kézben ne kelljen tartani.
A Switch 720p kijelzője egy ritka fos LCD panel, aminél már a 30 ezres kínai random telókba is szebb kijelző kerül. A joyconok legendásan rosszak, a saját játékaik futását pedig sokszor nem bírja el a rom hardverük. A Nintendo játékok árazása az excluik terén főleg bicskanyitogató. Szerencsére van 2nd hand piac, különben az egész cégre nyugodtan rá lehetne gyújtani a székházat. Amúgy a Nintendo alapelve az, hogy szándékosan, olcsó, nem túl jó minőségű, de tömegesen előállítható hardverre adnak ki minőségi játékokat. Világ életben kerestek minden egyes eladott hardveren.
Lehet, hogy minden vagyok én, de önigazoló márka fan az egészen biztosan nem. Rettenetesen mellélőttél.
-
Crus
őstag
Sajnos én még mindig onnan szeretnék továbblépni, amiről beszélgettünk, hogy szerinted semelyik előnyet illetve hátrányát nem hozza a konzoloknak. Holott azért van beépített controllerje és handheld lett a gép, mert próbál versenyezni a Switch-csel, ahol egy rakás másik gyártó adott már ki handheld PC-t, amit elsősorban gamingre szánnak.
Előnye egyértelműen a hordozhatóság, már amennyiben az almás pite tepsijének hordozhatósága előnynek számít. Előnynek tűnhet a beépített controller, de az csak hátrány, majd ráébredtek.
Nálam az egyértelmű hátrány a bendzsa' SSD megoldás, a röhejesen nagy méret, a lecsatolhatatlan controller, mert a gagyi kijelző, ami már a Switchben is gáz volt 4.5 éve.A paradicsomos példádról meg annyit, hogy nekem veled ellentétben kb. az összes valaha létező handheld (is!) volt/van a tulajdonomban és 35+ éve vagyok jelen az összes valamire való platformon, nyilván gamer PC-m is van. Szóval cuki, hogy kívülről bekiabálónak állítasz be valakit, aki garantáltan kompetensebb a témában, mint te.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fatpingvin #112 üzenetére
De hát ezt mondtam én is.
Egyébként nem, hwid nélkül nem találná meg. Ez egyébként fasza, mert még az AMD bejelentései előtt látszanak az új hwid-k a forráskódban, így idő előtt lehet tudni új vga-k érkezéséről.
-
-
opr
nagyúr
válasz
#32839680 #108 üzenetére
Ha amugy minden mas mukodik, nem kerul semmibe az AMD-nek hozzaadni a HWID-t a normal drivercsomaghoz. Nem hiszem, hogy ebbol nagy gaz lenne, de majd meglatjuk, ugyse szabad ma mar hinni senkinek, csak akkor, amikor mar konkretan ott van a vegleges, megjelent termek a teszteloknel, lehetoleg hosszutavon, nem csak 1-2 napra.
-
vakablak93
őstag
Én személy szerint AAA játékokat meghagyom a rendes gépnek, én is úgy gondolom hogy egyszerűen ez azokhoz kevés lesz.
Erről csak Geshin Impactot meg Wotot fogok játszani de valljuk be a népszerű online játékok többsége nem kér annyi kakaót mint a AAA címek azokhoz szerintem is elég lesz.
-
opr
nagyúr
Kinek mi. Valószínű azok a AAA játékok, amik jövőre meg utána jelennek meg, nem fognak menni rajta normálisan, viszont elvileg a mostani címek legalább stabil 30fps-t hoznak, még a nagyobbak is. Aztán majd meglátjuk mit mutat a gyakorlat, nekem is vannak fenntartásaim bőven.
Régebbi játékokhoz, vagy ilyen kevésbé grafikailag terhelő játékokhoz (moba, rocket league, ilyesmi) viszont tökéletes lehet. -
opr
nagyúr
válasz
vakablak93 #99 üzenetére
Egy normális sd kártyáról pikkpakk megy az, ha nincs tele szeméttel. Nem valami olcsó szart kell venni és kész.
-
fatpingvin
addikt
elhiszem, de akkor se szeretném ha ilyesmivel kéne foglalkoznom. mindenesetre nice to see hogy utolérték a linux installereket használhatóság terén. olyat tud már hogy nem írja felül a már fent lévő bootloadert?
mindegy, én nem játszom videojátékokkal, ez a cucc nekem sokkal inkább mondjuk egy profibb mikroszkóp vezérléséhez illő eszköz lenne: kontrollerrel kényelmesen lehet mozgatni a tárgyasztalt, töbi gomb fókuszt állít, lehetne vele videót felvenni, satöbbi. de egyéb célokra is elképzelhetőnek tartanám -
vakablak93
őstag
válasz
fatpingvin #97 üzenetére
Múltkor telepítetetm egy lapost a hivatalos oldalról csinált telepítő pendrival.
Tudod milyen bonyolult volt?
1. lépés az MS oldaláról leszeded a telepítőt és a letöltés helyének meg kiválasztod a pendrivot - ez már iszonyú nehéz de nyugi megbirkózol vele
2. lépés, kapaszkodj meg! Bedugod a pendit a gépbe, ha fehér lap a gép egyből a windows logó jön fel és egy kattintás nélkül elindul a telepítés.....
Ezután jön a neheze, be kell jelentkezni#98 opr: hát igen jó kis cucc lesz, mondjuk egy bootoló win10-et megnéznék SD kártyáról, mire bekapcsol a cucc megfő a pörkölt és lemerül az akku
-
opr
nagyúr
válasz
fatpingvin #97 üzenetére
Nincs mit megtanulni. Regen volt mar az, hogy okleveles windows installernek kellett lenni, hogy ne cseszd el, ma mar annyira trivialis az egesz, hogy a lanyom gepet pl az akkor 9 eves lanyom telepitette fel, segitseg nelkul, mindenfele elozetes kepzes nelkul. Annyit csinaltam En, hogy a BIOS-ban En matattam, meg a bootnal En valasztottam ki, hogy a pendrive-rol telepuljon. Tokeletesen mukodik.
ui.: De amugy nem is biztos, hogy win lesz az a dualboot. Egyik kollegamnak pl debian lesz a masik OS, legalabbis most azt tervezi, es O is szeretne teljesen kulon tartani a munkat, a sajat felhasznalast meg a jatekot, lehetoleg kulon SD kartyakon. Ahogy elmondta, hogy akarja hasznalni, akkor ertettem meg, miert azik el olyan sok kockanak a bugyija a steam deck-tol.
-
opr
nagyúr
válasz
fatpingvin #95 üzenetére
Miert lenne macera? Ha dualbootot akarsz, akkor kell picit ovatosabban/okosabban csinalni, de ha siman le akarod cserelni, akkor nincs abban semmi. Install pendrive-ot bedugod, ujraparticionalod (ujabb installerekben ket kattintas kb es teljesen trivialis), aztan install. Meglepne, ha mindennel egyutt tobb, mint 30 perc lenne, es ebben mar benne van az update is. A titok nyitja annyi, hogy hivatalos, MS-tol leszedett, friss cuccal kell installolni, nem valami letorrentezett verpistike editiont. Az installer, meg az installer pendrive csinalo cucc ingyenes, barki altal, barmikor letoltheto a hivatalos oldalrol.
A kerdes annyi, hogy milyen lesz a BIOS, mennyire lesz szivas belepni, mennyi es milyen beallitasokat engedelyez.
Legdurvabb esetben azt tudom elkepzelni, hogy kell egy usb-c hub, amin van mondjuk 4db usb type A, hogy az install idejere ra tudj dugni normal egeret/billentyuzetet, de ha nem valami nagyon speci cucc az erinteserzekelo, akkor meg ez se kell, max ajanlott, mert szerintem kenyelmesebb, mint a kijelzot bokodve szenvedni.ui.: Amugy teljesen biztos vagyok benne, hogy megjelenestol szamitott maximum 1 heten belul tele lesz az internet instrukciokkal, hogy hogyan kell megoldani a dualboot-ot faszanyosan.
ui2.: Nekem az tetszene a legjobban, ha lehetne olyat, hogy ha bootolhato SD van benne, akkor megkerdezni, hogy honnan szeretnel bootolni, a belso ssd-rol vagy a microSD-rol, es akkor lehetne ugy csinalni, hogy belso SSD-t bekenhagyni, maradhat ami, plusz valami fasza gyors microSD-re dobni egy win-t, es akkor ha olyannal talalkozik az ember, amihez valamiert mindenkeppen kell a win, akkor azt a microSD-t bedugja es kesz. Ez nagyon jo lenne, mert igy aztan lehetne akar tobb kartya is, ha valaki normal gepnek is akarja hasznalni gamerPC mellett, de lehetoleg ugy, hogy a ketto ne nagyon keveredjen. -
nemlehet
őstag
válasz
#32839680 #92 üzenetére
Szerintem ez részben a motorból is adódik. Nekem egy 5800x és GTX1080 mellett is droppol. Nem nagyon, de azért érezhető hogy mikor megy 90 FPS környékén és mikor 50. Ráadásul tök következetlen (szerintem), tehát nem csak arról van szó, hogy nagyobb harcban nem bírja a VGA.
-
opr
nagyúr
válasz
Neurotoxin #90 üzenetére
Igen, pont ez a baj.
-
válasz
vakablak93 #85 üzenetére
Pedig végtelenül eszerű a magyarázat. Ha valami úgy totyog, mint egy kacsa, úgy hápog, mint egy kacsa és úgy néz ki, mint egy kacsa. Akkor az minden bizonnyal egy kacsa.
-
vakablak93
őstag
válasz
-Faceless- #78 üzenetére
A Media Marktos rész igaz lehet de nagyon el vagy tévedve ha azt hiszed a switchet mindenki handheldként használja...
Jó néhány ismerősömnek van/volt, soha az életben nem használták handheldként.....
Ők azok akik kifejezetten a Nintendo címek miatt veszik, őket jellemzően nem érdeklni hogy handheld a switch.....Az én értelmezésemben: a Deck azoknak lesz jó akik tényleg handheldet akarnak a gamer PC mellé, illetve akinek más célja is van vele pl alapvető irodai meló ( sok ilyet olvasni itt a fórumon pl) stb....
A cikkhez:
A Valve hozzáállása szerintem dícséretes ezzel a kis szerelési videóval.
A mai világban amikor 15,6-os laptopok vannak úgy összeforrasztva hogy semmi nem cserélhető bövíthető, és már szervizes kell olyan dolgokhoz is mint egy akkucsere stb szerintem igazán dícséretes hogy ők ezt a kis cuccot ilyen szépen megoldották.
Mint előrendelő köszönöm nekik a tisztességes hozzáállást, ezt várnám el a laptopgyártóktól is, és nem a "ha felnyitod mert SSD-t vagy Ramot tennél bele - már ha van hely mert nem forrasztott egyáltalán- vagy pasztáznád akkor bukod a garit....
( jó pár eladó németben 2 márka esetén)Akik meg ezt konzolnak hiszik:
Árulják már el hogy a jó fenébe lehetne egy x86 desktop oprendszerrel ellátott gép amiről mindenfajta desktop szoftver futattható ( már amit a hardver engend) egy olyan korlátolt cuccnak nézni mint egy játékkonzol??????!!!!!
Könyörgöm a Valve maga mondta hogy win10 nyugodtan telepíthető rá és már rajta vannak a win11 kompatibilitáson is....Eleve a gyári SteamOS is egyfajta Linux alapból van desktop felülete a Steamet simán leteheted a tálcára és azt csinálsz amit akarsz...
Aki meg azt hiszi új kategória:
az csak nézzen szét rendesen, ugyanilyen volt már 2013-ban a Razer implementációjában (csak még bengább volt) , de a kis GPD-nek hála évek óta vannak ilyenek, bárki bármikor vehetett eddig is handheld PC-t az utóbbi 8 vagy már 9? évben ha akart....A Deck csak azért ennyivel feltűnőbb a többinél mert:
1. a Valve csinálja, és van némi marketing, azaz hírek, infók a cuccról.
2. nem szálltak el az árazással.
3. hardver is most először értelmezhető.Ennyi az egész, bocsi hogy hosszú lett de látva mi megy nem bírtam ki....
-
válasz
Neurotoxin #82 üzenetére
Konzol:
- hardver /kezelőszervek kialakításában játékra tervezett
- zárt OS, legtöbb esetben csak hitelesített játékot / kódot futtat
- a kiadójától eltekintve zárt ökoszisztéma játékok tekintetében is
- DRM 0-24Deck:
- konzol test
- a maradék mindene PCEnnyire konzol. Gyakorlatilag mindene, a kialakítását kivéve anti-konzol.
Más filozófia, más célközönség. Gyakorlatilag nincsenek korlátai.
Kár hogy nem tudnám mire használni (szoktam ölben játszani, de laptopon, mert szeretem a nagyobb kijelzőket), pedig nekem nagyon tetszik. -
opr
nagyúr
válasz
Neurotoxin #82 üzenetére
Hülyeséget beszélsz, aztán csapkodsz meg vergődsz ha valaki kijavít. Feljebb leírtam konkrét, szakmai érvekkel, miért hülyeség ezt konzolnak hívni. A különbség az, hogy amit Te mondasz, az egy téveszméken alapuló vélemény, amit én próbálok elmagyarázni, az meg egy definíciókon alapuló tény, amit a konkrét gyártó is folyamatosan mondogat. De igazad van, én vagyok a marha.
Amúgy mióta számít moddolásnak az, hogy egy PC-re, ami gyárilag egy valamilyen linuxal érkezik, feltelepít valaki egy Windowst?
-
Neurotoxin
őstag
Igen, ez lényegében egy PCkonzol (kvázi egy új kategória), amit valaki feljebb szépen megfogalmazott. Igen, egy pécé, nem zárt oprendszerrel(biztos ez?), széjjel moddolható akár. Értem.
De sokaknak ez továbbra is egy Switch konkurens marad.
Nem, te vagy egy marha, mert úgy látom, hogy mindenképpen belém kellett álljál. Próbálsz felállítani(belemagyarázni) egy gondolatmenetet, de ennél sose legyen jobb szórakozásod.Most pedig jöhet egy mod, hogy mindkettőnket fenékbe billentsen.
-
opr
nagyúr
válasz
Neurotoxin #80 üzenetére
Jaaaaa, ertem. Tehat akkor ahhoz a marhasaghoz, hogy a steam deck egy konzol tovabbra is tartod magad?
-
opr
nagyúr
válasz
-Faceless- #78 üzenetére
Egyelőre az a helyzet, hogy nem tudnak belőle eleget gyártani már az előrendelőknek sem. Nagyon messze vagyunk még attól, hogy ilyesmin egyáltalán gondolkodni kelljen.
-
-Faceless-
őstag
Szerintem meg átlag felhasználókat az ilyesmi nem érdekel. Ők egy konzolt akarnak ami hordozható, és szimpatikusan néz ki. Kisebbség az a réteg aki egy játék miatt veszi. Honnan tudná, hogy mivel akar játszani, ha soha nem használta a konzolt.
Lehet az itt lévő emberek belegondolnak, tetszik nektek valamilyen játék, de a konzol használók legalább 3/4-e bemegy egy boltba, és megveszi azt amelyik szimpatikusan néz ki. Ha meg valami nem intuitív az első pár napban akkor lepontozzák 1 csillaggal, és visszaviszik kicserélni valami másra.Eleve ott buktak el, ha nem lesz steamdeck Mediamarkt, vagy más bolt polcán, ha mást nem bemutatónak. Itt elvesztették az összes szülőt, ajándék vásárlót, mindenkit aki számlát akar róla, mindenkit aki utalványt vásárol le, a hozzá nem értő gyerekeket.
Ettől lehet persze "sikeres", és jó, de amíg nincs szó arról, hogy mainstream boltba kapható legyen addig nem is lehet Switch-el egy lapon említeni. -
opr
nagyúr
Ez a switch vs deck már egy érdekesebb kérdéskör. Én ezt úgy látom, hogy:
Mi fontosabb? A Nintendo játékok, vagy a bármi más?
Ha nintendo, egyértelmű, switch, nincs kérdés.
Ha a bármi más: Mennyire fontos a méret, ki tudsz-e békülni egy nagyobb méretű handheld cuccal, illetve ha a kisebb a preferencia, akkor mennyire használnád ki, hogy a deck egy pc is. Ha a kicsi a preferencia, és úgyis van mellett laptop minden másra, switch. Ha ki tudsz békülni a nagyobb mérettel, és / vagy használnád a PC adta előnyöket, és / vagy amúgy is PC gamer vagy meg a haverjaid is azok, akkor megintcsak nincs kérdés, steam deck.
Őszintén szólva nem látom ezt a kettőt ellenfélnek, annyira más embereknek szólnak, maximum egy nagyon marginális mennyiségű vevőt fognak egymástól elszívni szerintem, talán még az is gyakoribb lesz, hogy valakinek van mindkettő, mint az, hogy eredetileg switch-et akart venni, de steam deck lett belőle, vagy fordítva. -
Ligend
tag
Ez a hordozható PC, ami térfogatát tekintve jóval kisebb, mint egy átlagos notebook nagy ultrabook. Próbálom a pozitív oldalát látni, hogy legalább cserélhető, és nem forrasztották rá az SSD-t at alaplapra.
A Microsoft Surface Pro 8 is 2230-at használ (link), nyilván annak sem örülnek az emberek.
-
Apollyon
Korrektor
-
-
Apollyon
Korrektor
+1000
Btw neki Switch-e van, ezt csinálja majdnem minden deckes topikban és most savanyú a szőlő, mert a deck jobb, mint a Switch, ezért kell az önigazolás, hogy nem választott rosszul, így kiemeli a deck hibáit (pl. memóriakártya, micsoda tragédia), mert attól jobban alszik. Vagy valami hasonló pszichológiája lehet a dolognak, néhol előfordul márkafanoknál. -
opr
nagyúr
Jó, akkor magyarázd meg, milyen kapcsolat van szerinted a kettő között: konzol - handheld. Merthogy semmi értelme annak, amit írsz, ha szerinted is semmilyen.
Vagy ez most olyan volt, mint amikor két ember beszélget a szőlőről, Te meg odamész, határozottan nem értesz egyet, mondasz valamit a paradicsomról, majd igazad biztos tudatában, fölényes nézéssel arrébb mész? De azért, hogy biztos legyen a mentális fölény, még gyorsan eltolsz egy szövegértés kártyát, majd már elfele sétálva a bajszod alatt még hozzáteszed: "kék székek! Hah. Azt se érti ez a hülye, amiről Ő maga beszél".
-
Crus
őstag
De azt nézed kinek írsz? Nem én vagyok a konzol, nem konzol, PC nem PC arc, hanem Neurotoxin kollégád.
Engem ez a téma ezer éve hidegen hagy, főleg amióta futtatható Switchen is Linux distrib..."Semelyik elonyet illetve hatranyat nem hozza a konzoloknak. " - írtad.
Ez egy megállapítás amit te tettél. Erre írtam ezt:
"Én naiv meg azt hittem, hogy azért van beépített controllerje és handheld lett maga a gép, hogy a handheld gépek előnyét hozza. Amit amúgy pont nehézkesen hoz, mert kvázi egy A4-es lapot elfektetve tolni a játékokat... hááát az nem túl handheld feelin', inkább a konyhában szoktam ilyet érezni a tepsi markolászása közben. Nekem már a Switch is kényelmetlen fél óra után, pedig arról okosan kitalálva le is csatolható a joycon..."
Hint: Nem írom azt, hogy konzol lenne.
Távol álljon tőlem, hogy a szövegértelmezési kártyát ellőjem, de próbáld meg valahogy - akár segítséggel - értelmezni, legalább azt amit te írtál, és utána jöhet az arra adott válasz értelmezése.
-
Tetszik. Köszi!
-
Puma K
nagyúr
Áh ne is mond...
alig-alig viszik ezeket
:
-
Yodafon
senior tag
kézikonzol LOL!
Ki használ még ilyet??? -
törölt tag
Hú már átpörgetve is látom, hogy ez jó topik lesz, hozok is egy chipset.
-
opr
nagyúr
Igen. En leirtam, hogy az eg kek, Te meg kozolted, hogy nem, mert a traktor piros. Azota ezt magyarazod. Szoval, tovabbra is, az, hogy valami konzol vagy PC, az a form factortol teljesen fuggetlen. Nehez ugy szakmai vitat folytatni, ha addig jutunk el, hogy csocsok vannak rajta, tehat konzol.
Szoval, ismet, ez egy relative egyedi (de csak relative, mert amugy van tobb ilyen PC is mar) form factorral rendelkezo PC. Semmi koze nincs semmilyen konzolhoz, azoknak semmilyen elonyevel es hatranyaval nem rendelkezik. Az, hogy valami konzol vagy PC, az nem a form factortol fugg.szerk: Gyengebbek kedveert, mert ugy latom, ezt sokan nem ertik:
A konzolok nem abba kulonboznek a PC-tol, hogy milyen architektura, milyen hardware meg stb.
A konzolok elonyei es hatranyai (kb mindegyik elony ES hatrany is egyben):
- Zart rendszer
- Sajat fejlesztokornyezet
- Low level API-k, amik fixen az adott hardware-t celozzak, massal nem kompatibilisek
- Precompiled shaderek
- Fix, de legalabbis lathato ideju, hosszu termektamogatas, ami alatt vegig fix a hardware. Kiegeszito hardware johet, de a termekciklus teljes ideje alatt tamogatni kell az alapot is.
- Exkluziv cimekEzek kozul a steam deckre semelyik sem igaz. Sose fogjatok kitalalni, de azert, mert nem konzol, hanem PC.
-
tlac
nagyúr
válasz
fatpingvin #45 üzenetére
mai amd kártyákkal szerintem már jobb lenne a helyzet
arra a régire még nem volt rendes opensource amd drivermikrotik, na jah
most, hogy mondod az is egy elég fontos szempont, hogy legyen a hardverben valami elérhető slot -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
FoxiestFox #53 üzenetére
Így van, topik zárható!
-
Milyen sok kettyós morgást olvastam itt.
A Valve elindult a jó úton, kiadja ezt a cuccot rendkívül versenyképes áron, állat ár/teljesítmény aránnyal, ráadásul a kopó alkatrészei moduláris, egyszerűen cserélhető kialakításúak, ráadásul meg is mutatja, hogy kell, és még ez sem elég jó.Bezzeg a túlárazott Apple és Samsung szemét, amiben minden is ragasztott, és még ha a készülék értékének 70%-áért kapsz is bele alkatrészt, lehet, hogy nem fog együttműködni a többi részével, az teljesen rendben van.
Ez egy hatalmas lépés, hogy egy Valve kaliberű cég a right to repair szellemében készítette el és prezentálja ezt az eszközt.
Tökéletes? Nem. Odabasz így is? Naná.
-
opr
nagyúr
válasz
Neurotoxin #48 üzenetére
"Attól, hogy PC alkatrészek vannak benne, ez egy konzol marad."
"Természetesen nem az [konzol]. Nem is tudom, hogy ez most hogy jön ide, továbbá ne forgasd ki a szavaimat, kérlek. Köszönöm."Nehéz nem kiforgatni a szavaidat, pláne ha nem én forgatom ki, hanem Te. Ne forgasd ki a saját szavaidat kérlek. Köszönöm.
-
Crus
őstag
"Semelyik elonyet illetve hatranyat nem hozza a konzoloknak. "
Én naiv meg azt hittem, hogy azért van beépített controllerje és handheld lett maga a gép, hogy a handheld gépek előnyét hozza. Amit amúgy pont nehézkesen hoz, mert kvázi egy A4-es lapot elfektetve tolni a játékokat... hááát az nem túl handheld feelin', inkább a konyhában szoktam ilyet érezni a tepsi markolászása közben. Nekem már a Switch is kényelmetlen fél óra után, pedig arról okosan kitalálva le is csatolható a joycon...
-
fatpingvin
addikt
válasz
Neurotoxin #48 üzenetére
ha ez neked konzol akkor sajnos jogos a kérdés. ez nem szőrszálhasogatás, tényleg nem világos mit gondolsz erről.
-
pepeno1
tag
Annyira kedves a szelepes srác. "Ne szedd szét, mert nem vagy profi, és megsérted a konzolt." "Meg ne szedd szét, mert felrobbanhat az akksi." "Valamint ne szedd szét mert elektrosztatikus töltést kap, és megsérül"...mintha rajta kívül mindenki amatőr gépszerelő lenne.
(Csak itt jegyzem meg, hogy szép kombó a kesztyű, meg az ESD védős karkötő, csak a kettőnek együtt nem sok értelme van. Illetve párszor úgy szerel, hogy az akksi nincs lecsatlakoztatva...nagyon profi.
)
-
fatpingvin
addikt
nagyrészt trial and error, a részletekre már nem emlékszem pontosan, régebben volt én ostoba barom meg nem írtam róla dokumentációt
valami MikroTik router volt, kölcsön darab, vidikari asszem egy HD4670, oprendszer Alpine Linux volt, nagyrészt ment a hardver is, viszont az egész összességében nem volt egy túlságosan használható konstrukció. Adig sikerült eljutni hogy a cucc látta a videokártyát és be tudta tölteni a radeon modult, de aztán valahol a vége előtt elfogyott a lendület és nem véglegesítettem.
Viszont ha megint csinálok ilyet mindenképpen azzal fogom kezdeni hogy végigdokumentálom az egészet, in retrospect nagy hülyeség volt nem így tenni. -
tlac
nagyúr
válasz
fatpingvin #37 üzenetére
wow
ezt hogyan hoztad össze?
milyen kártyát tettél bele?
milyen oprendszert tettél rá? kezelte a router hardvereit is?
és mire használtad ezt?van erről valami írásod esetleg?
hopsz, kicsit sok lett a kérdés
-
fatpingvin
addikt
válasz
macilaci78 #42 üzenetére
van.
-
macilaci78
nagyúr
Van értelme az elektromosan szigetelő latex/gumi kesztyűre tenni a földelést?
-
opr
nagyúr
válasz
Neurotoxin #39 üzenetére
Nincs mirol vitatkozni. Ez nem egy konzol. Semelyik elonyet illetve hatranyat nem hozza a konzoloknak. Ez egy PC. Amit foleg jatekra fognak hasznalni. Ennyi. Vagy a Te ertelmezesed szerint akkor egy gamer laptop is konzol?
-
fatpingvin
addikt
válasz
Neurotoxin #39 üzenetére
amit írtál abból az jött le hogy nem nagyon vagy képben, viszont ha megteszed hogy ezt kicsit bővebben kifejted akkor visszavonom és elnézésedet kérem.
viszont most már komolyan elvesztettem a fonalat, hogy jön ahhoz a kérdéshez hogy PC vagy sem a dokkoló? -
Neurotoxin
őstag
válasz
fatpingvin #27 üzenetére
Értem, hogy mit írtok, ok "handheld PC", dokkolni kell és máris teljes értékű, rendben. De pont erről beszélek, de megfordítom: manapság már egy okostelefon vagy egy tablet is hasonló funkciót tölt be, mint egy PC, hagyományos értelemben, tartalomfogyasztásra már sokkal jobb dedikált eszközök vannak. Nem értettétek, hogy mit akartam ebből kihozni, no offense, az is egy kicsit erős volt, hogy nem értek hozzá. Semmi baj nincs, nap hosszat lehetne erről vitatkozni.
-
opr
nagyúr
válasz
fatpingvin #34 üzenetére
+1, ritka kivetelektol eltekintve ma mar minden eleg eros mindenhez IS. Amig olyan OS-t meg programokat rakok ra, amit akarok, addig boven jo.
Bar amikor ugy volt, hogy kellett, en egy rPi-t hasznaltam otthon kis mindenesnek, boven eleg eros volt ahhoz, ami nekem kellett. -
fatpingvin
addikt
nekem nem kell mondanod. én vagyok az a vadállat aki egy wifi routert is képes volt PCnek használni... az 5GHz wifi kártya helyére egy riser, bele egy ARM-el együttműködni hajlandó videokártya, a SPI flashről bootstrap, az új oprendszer egy USB pendriveon, device tree átír... és mehet a menet.
-
hunluki
senior tag
válasz
fatpingvin #34 üzenetére
+1, lásd pl egy rpi. Lehet komótos desktop PC, lehet szerver, lehet retro játékkonzol, lehet iot eszköz vagy sima próbálgatós játék kockáknak.
-
Crus
őstag
A régit úgy értsd, hogy a gyártók előszeretettel nem használják. Egy időben (~3-4 éve) sorban jöttek az olyan notik, melyekbe 2230 ment. Ezt 1-2 éve szinte teljesen elhagyták. Ergo már piaci igény sincs rá, nem véletlenül ennyire siralmas a választék... már ha ezt választéknak lehet nevezni.
-
fatpingvin
addikt
én már elengedtem.. a 3rd party szoftverek hatalmánál fogva nekem nincs szükségem ilyen kategóriák megkülönböztetésére mint PC, szerver, vagy valami más...
minden csak beállítás kérdése, minden az aminek éppen lennie kella szoftveres környezet nagyjából homogén, mi kell még?
-
Crus
őstag
Amikor leülünk megtervezni egy nyáklapot, akkor értelemszerűen úgy tervezzük meg, hogy az elképzeléseinknek legyen hely. Utólag, egy ilyen kész termék esetében már vérveríték módosítani, de egyébként a mem. kártya bővítési lehetőséget ÉS a jelenlegi m.2 2230 helyét együtt áldoznám be arra, hogy akár hot swap jelleggel lehessen benne cserélni 2280-asra, amiből 1 TB 30.000 Ft bruttóért vihető, nem mellesleg 2x gyorsabb íráskor. Közben 40.000 Ft bruttó körül van a lassabb 500 GB-os 2230-as (már ha éppen elérhető) és ez a baj!
-
hunluki
senior tag
válasz
fatpingvin #29 üzenetére
A PC definíciója is necces manapság, konkrétan a Personal Computer manapság inkább ráhúzható egy okostelefonra, de történelmi okokból kb mindenki az asztali gépet hívja PC-nek, esetleg a laptopot.
-
-
opr
nagyúr
válasz
fatpingvin #27 üzenetére
Eskuszom, valaki kiadna egy EATX toronyhazat ugy, hogy kiall a tetejebol egy analog kar, azt is itt kene magyarazni a nepnek, hogy miert nem konzol.
ui.: Amugy egyre tobb kollegamtol hallom, hogy ez lesz a napi szintu PC-je es elengedi a laptopot a picsaba. Ugyis foleg a ket otthona kozott mozog, ezert van laptopja is, es ugyis mindket helyen ugy van hasznalva, hogy monitor, billzet, eger, usb-c dokkolo ott van es csak radugja. Erre a felhasznalasra meg tokeletes ez egy dualboot OS-el, es igy meg utkozben jatszani is tud.
-
hunluki
senior tag
válasz
Neurotoxin #25 üzenetére
Ha akarod rátolsz egy tetszőleges OS-t, másik linuxot vagy dózert. Onnantól meg már PC?
Ez egy játék fókuszú handheld PC.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Neurotoxin #25 üzenetére
miért kell hülyeséget írni ha nem értesz hozzá? no offense...
egyrészt ez a megkülönböztetés elég nagy hülyeség, mert tudnád definiálni mi az a PC?
amúgy meg a lényeges különbségek amik mondjuk egy PS4 és egy asztali gép között vannak (pl a memory management működése, boot method, etc) azok alapján ez SOKKAL jobban haszonlít egy asztali gépre mint egy konzolra.
egyébiránt, ha sikerül felnyitni a rendszerbetöltést és indítani rajta egy actually használható operációs rendszert, a konzolok is tök jól használhatók PCnek. (fail0verflow PS4 hack-re érdemes rákeresni ha tájékozódni szeretnél, nagyon ülyesek a srácok és van egy tök jó 2 órás előadásuk a témáról.) -
opr
nagyúr
válasz
Neurotoxin #25 üzenetére
Nem. Tovabbra SEM. A valve szerint SEM. Barmilyen epkezlab definicio szerint SEM. Eskuszom nem ertem, mit olyan nehez ezen osszerakni, szemmilyen epkezlab szempontbol nezve nem konzol. Ez egy konnyen hordozhato PC, aminek az elsodleges funkcioja a jatek.
-
tibaimp
nagyúr
2230-as M2 SSD nem sok dühöng a piacon, szóval, ha valaki cserélni akar, korlátozott választása van. Az 1TB-os Toshiba ~80.000 Ft. Illetve, az a fém burkolat nem tudom, hogy átültethető-e az új SSD-re, mert gondolom az is valami hűtés + árnyékolás funkciót lát el.
-
hunluki
senior tag
Nem sietős, inkább úgy mondom hogy HA a jelenlegi gépeim használhatatlanok lesznek akkor az éppen aktuális steamdeck-et berendelem majd.
Szerencsére még bőven ráérek, mostani teljesen jól kiszolgál, van hozzá pótalaplap, memória, másik VGA, SSD/HDD-ből is van egy rakással. És ez csak az asztali, van még egy kis mini gépem, akad laptop is, melóra és mindennapos használatra bármelyik alkalmas, játszani meg úgyis konzolon játszom nagyrészt, PC-n ~10 olyan játék van amivel játszogatok, főként stratégia ami konzolon kényelmetlenebb.
Ettől függetlenül maga a koncepció baromira tetszik, jó lenne összevonni ezt a nagy gép/minigép/laptop kombót egy ilyen steamdeck jellegű kütyübe.
-
hunluki
senior tag
Ha siker lesz, ha nem, szerintem én tuti beruházok egyre. USB-C dokkoló és kész az asztali gép, egyébként meg kvázi zsebre vágható, könnyen szerelhető és kraft is van benne, legalábbis annyi bőven amennyire nekem szükségem van. Az meg külön bónusz hogy játszani is lehet rajta
-
Puma K
nagyúr
Majd jön valami agyhalott influenszer-cölöp aki kijelenti a videójában hogy ugyan tudja, hogy a gyártó már csinált ilyen videót, és hogy mások is készítettek ilyen videót, de ez annyira FUN hogy ő most a nézői és követői érdekében termel egy kis elektronikai hulladékot és ő is neki áll szétszedni. De ami menet közben nem fog neki menni és inkább szétvágja... mert az több nézettséget hoz.
-
-
-Faceless-
őstag
Ez is ugyan olyan piac lesz, mint a konzolok. Oda is van már kifejezetten oda szánt, és arra hirdetett SSD ide is lesz nem kell aggódni. Ha azon múlik majd raknak rá gyárilag shield-et.
Amúgy meg az ezen futtatott játékok többsége gond nélkül fog futni memória kártyán is. Stardew, Terraria, Rocket league, Cuphead, Hollow knight, és millió másik hasonló játék nagyon bőven elvan azon a sávszélességen is. Open world-nél is szerintem GTA 5 alatt kizárt, hogy bármivel gondja legyen.
-
Ligend
tag
Nem régi a 2230-as formátum, csak kompakt; ultramobil eszközökben használják. Azt, hogy mennyire nehéz beszerezni, nem tudom, de KIOXIA BG4 1TB-os modellt találtam bruttó 77e-ért magyar üzletben. Nincs kizárva, hogy szállítani nem tudnák, de rendelhető, piacon lévő termékről van szó.
Kíváncsian várom, a Steam Deck-ben mely gyártó SSD-je lesz.
-
opr
nagyúr
Te latsz benne folos helyet, ahol elfert volna a nagyobb? Mert En oszinten szolva nem nagyon, de lehet csak az En szemem nincs raallva ugy, ahogy kene - bevallottan nem vagyok mernok, szoval oszinte a kerdes.
Perpill nekem az a velemenyem, hogy a mai idokben egyaltalan dicseretes az, hogy cserelheto, plane ekkora meretben. -
Crus
őstag
A "mérnöki" ostobaságcunamitól.
Az amúgy komoly, hogy érvként hozol fel egy gagyi memkártyát (W 80 - R 100), egy SSD-vel szemben, ami W 800 MB - R 2000 MB/s-al működik? "lol"Lefordítom: Adott játékban a pályabetöltés 1 perc memkártyáról, míg SSD-ről pár mp. Rohadtul nem mindegy. Egy 100 órás játéknál, adott esetben simán elmegy az életedből pár óra arra, hogy a töltőképernyőt bámulod. Magyarul a nagy büdös semmire.
-
tlac
nagyúr
4 percnél mik azok a kis fóliák? és mire valók?
mintha az alsó meg is sérülne kicsit -
Crus
őstag
Jujj, de jó, hogy cserélhető benne. Ja nem, mert az ezer éves 2230-as menne bele, ami 500 GB+ méretben kb. beszerezhetetlen. Pontosabban szólva, ha van is, a választék belőle felejtős. Kösz a semmit Szelep.
-
ttt
senior tag
válasz
Armagedown #5 üzenetére
Nagyon régen a cmos alkatrészek cseréjének csak úgy állt neki az ember, ha volt a tartalénak is vagy két tartaléka
Mostanság már a védelem belefér az árba. De ettől még úgy két éve én is nyírtam ki egy Samsung EMMC-t - nagy örömömre, mivel csak egy hűtés mod lett volnaAz akkuval egyetértek - annak a cseréje nemcsak, hogy kockázatos, de előbb-utóbb biztos. (Nyilván addigra már elavul a cucc, de ahogy fejlődnek a kapacitás/méret arányok, akár még beleférhetne ott is egy könnyebb upp.)
-
BoneDragon
veterán
válasz
Armagedown #5 üzenetére
Úgyis tele lesz már első nap a youtube szétszedős videókkal, aztán lehet ők maguk is csinálnak egy teljeset.
-
Armagedown
őstag
Nekem nem tetszett, nem is szedte szét teljesen, pedig megnéztem volna, hogy be van-e ragasztva az akku.
Az esd védelem pedig nagyon vicces, amióta az eszemet tudom, megbütykölök mindent és nem lett semminek sem baja. -
.mf
veterán
válasz
fatpingvin #2 üzenetére
Dettó. Én is sokkal nyugodtabban vettem meg a HP Probookomat, miután láttam, hogy a gyártó saját maga csinált és töltött fel a youtubera egy elég alapos és részletes videót, hogy hogyan lehet szétszedni és kicserélni rajta bármit.
Opr: na ja, meg ez a forrasztgatás... Fentebb említett laptopnál az is hatalmas plusz pont volt, hogy 13.3" létére van benne 2 db nem-forrasztott RAM slot! És még így is mindössze 1 kg egy nagy akkuval.
-
opr
nagyúr
Tetszik, hogy megint elmondjak vagy negyszer a videoban, hogy PC. PC. PC. PC!
Mennyire tele lehet mar a tokuk vele szegenyeknek, hogy a sokan meg mindig nem fogtak fel, hogy ez nem konzol.Belso:
Kifejezetten tetszik, hogy nem forrasztott az ssd, ez egy hatalmas plusz nalam. Az is, hogy a joy-okat ennyire egyszer cserelni, le a kalappal. Egyuttal uzenem minden laptopgyartonak, aki azt hazudja, hogy azert kellett beforrasztani az ssd-t, hogy elferjen, hogy menjenek es szarjanak sunt. (Eddig is nyilvanvalo volt, hogy hazudnak, de minel tobb bizonyitek van, annal jobb.) -
fatpingvin
addikt
nekem kifejezetten szimpi hogy maga a gyártó csinált ilyen videót.
-
lemusz
addikt
Már Gamers Nexus munkáját is elveszik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A vállalat videóban mutatja meg, hogy mit rejt az érkező fejlesztés, és nem ajánlják senkinek, hogy a belsejében turkáljon.
- Független Xiaomi 14 512 GB fehér telefon még 25 hónap garanciával
- X1 Carbon 9th 27% 14" FHD+ IPS i5-1135G7 16GB 256GB NVMe ujjlolv IR kam
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 5 3600-5600X + RTX 3060 Ti / 3070 / 3080 + Új 16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA!
- HP 15s-eq1036nh - 15,6"FullHD IPS - Ryzen 5 4500U - 8GB - 512GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Roborock S8 White, 2 év garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest