- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kiszáll az optikai meghajtók piacáról a Pioneer
Új hozzászólás Aktív témák
-
dabadab
titán
Az egyetlen rész, ami nagyjából kapcsolódik a témához, az a "felhasználás engedélyezése ismeretlen vagy ismeretlen helyen tartózkodó szerző alkotása (árva mű) esetén", ami elég bonyolult procedúra, az ember kérelmezi a Szabadalmi Hivataltól a felhasználást, az beszed némi pénzt aztán ad egy max öt évre szóló, csak Mo területén érvényes engedélyt. Egyebekben semmilyen módon nem különbözteti meg az ismert és az ismeretlen szerzők műveit, arról, az abandonware oldalakon nagyon népszerű kategóriáról nem is szólva, ahol a szerző határozottan ismert, csak éppen már nem érdekli az adott mű értékesítése.
"Azért hagyják hogy így legyen, mert illegális..."
Nem, hanem azért, mert ezek az oldalak nem sértenek komoly érdekeket és igyekeznek is, hogy ez így is maradjon, pl. az első kérésre lekapnak mindent, ami miatt reklamál valaki.
"Mostantól várok ezután hetven évet, vagy megvárom, míg valaki pénzt gyűjt azért, hogy fehéren egy régi játék tulajdonosa lehessek. Hiszen ezt mondod... vagy félreértettelek?"
Nem, konkrétan ezt mondja a törvény. Arról lehet vitatkozni, hogy ez így idiótaság-e (szerintem az), de az, hogy ezt mondja a hatályos szerzői jogi törvény, az ténykérdés.
-
HaaS
addikt
Kösz mindenkinek a háeszeket
!
(#53) Khaal: Ahh, így már kicsit nyugodtabb vagyok
!
-
Khaal
őstag
-
Morden24
nagyúr
Én úgy látom, hogy a jog szemet huny az abandonware cuccok felett (tehát nem illegális), és szvsz ez a normális hozzáállás.
Mert általában nincsen senki, aki jogorvoslattal akarna élni. Ettől még a konkrét jogi helyzet nem változik: ha valami nem szabadon terjeszthető, akkor jogi értelemben valóban ugyanúgy törvénysértést követsz el, ha vásárlás nélkül letöltöd, és ezen még az sem változtat, hogy nincsen honnan megvenned.
-
HaaS
addikt
Értem én Khaal, értem én... jó példa. És mi van, ha a fejlesztőgárda/kiadó eltűnt, nem létezik, nincs többé, vége van, nem tud nyilatkozni? Mi van akkor, ha nincs senki, aki bármilyen szinten károsuljon amiatt, hogy én egy ingyenes DOS emulátor alatt egy olyan abandonware játékkal játszom, amely egy szép emlék a régi időkből?
Én úgy látom, hogy a jog szemet huny az abandonware cuccok felett (tehát nem illegális), és szvsz ez a normális hozzáállás.
-
Khaal
őstag
Ez egy szürke terület, de ha 100%-ig tarjuk magunkat a törvényes keretekhez akkor csak úgy játszhatnál legálisan, ha megveszed az eredeti kiadást kislemezen vagy akármin.
A Death Rallyt például ingyenesen letölthetővé tette a Remedy, de ez csakis és kizárólag a újrakiadott wines változatra igaz, az eredeti dos-os játékot most is illegális terjeszteni.
-
HaaS
addikt
Ááá... végre... Te vagy az én emberem. "Szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény". Mi a magyar álláspont az abandonware dolgokról? Van egyáltalán? Vagy csak ez az általános, ami más országokban sem érvényes rá?
Magyarországon volt valaha abandonware-per?Hajlok rá egyébként, hogy igazad van. Azért van minden országban abandonware oldal, mert az igazából warez. Azért hagyják hogy így legyen, mert illegális... nálunk, Mo-n is.
Mostantól várok ezután hetven évet, vagy megvárom, míg valaki pénzt gyűjt azért, hogy fehéren egy régi játék tulajdonosa lehessek. Hiszen ezt mondod... vagy félreértettelek?A kinek fizetnél kérdésem arra vonatkozott, hogy hogyan játszanál gyermekkorod kedvenc játékával, mondjuk épp az Attack of the Mutant Camels-zel? Mi van, ha nem teszi rá a kezét egy cég és nem adja el neked? Melyik ország melyik törvényének melyik paragrafusának melyik cikkelyének... ööö... szóval hogyan jutsz hozzá? Csak úgy juthatsz hozzá legálisan, ha fizetsz érte valakinek, nem?
Szólj ha inkább privátban folytassuk... bár a nézettség csökkenni fog
.
-
dabadab
titán
"Márpedig neked van igazad. Hát persze."
Esetleg van valami érdemi hozzászólásod, ami a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvényben gyökerezik (vagy ha nagyon akarod, akkor a 17 USC is játszik)?... Ugyanis én nagyon konkrét törvényhelyekkel tudok szolgálni, nem csak egy általános "olvass többet" felkiáltással. Vannak neked is hasonló súlyú érveid?
"Például ezt"
Például ezt te is elolvashattad volna, de idézném:
"Library of Congress yesterday approved six exemptions to US copyright. The one most pertinent to gamers is that, for archival purposes, copy protection on software no longer being sold or supported by its copyright holder can be cracked."
A problémák:
1. US Copyright - mi meg itt az EU-ban vagyunk.
2. for archival purposes - vagyis nem azért, hogy játssz velük
3. copy protection (...) can be cracked - (ez itt a leglényegesebb) vagyis egyátalán nem arról van szó, hogy ezek szabadon terjeszthetőek vagy másolhatóak lennének (ez egyébként oda is van irva: "Although it is still unlawful to distribute the old games, free or otherwise")Tömören: abszolút semmivel sem teszi legálisabba az abandonware-t.
"Kinek adsz ki pénzt egy abandonware játéknál?"
Egészen pontosan melyik ország szerzői jogának melyik paragrafusában láttál olyan kitételt, hogy a szerzői jog érvényességének feltétele legyen az, hogy meg lehessen venni az adott művet? Mert én se a magyar (és ezzel együtt az EU-s) se az USA szabályzásban nem tudok ilyen pontról.
-
HaaS
addikt
Márpedig neked van igazad. Hát persze.
Most hogy lewarezhuszároztál engem is, csak annyit ajánlhatok, hogy olvass még a témáról. Például ezt, meg a többi link is érdekes lehet ott a wikipedián.
Az abandonware warez... ííí.
Kinek adsz ki pénzt egy abandonware játéknál? Megvárod, hogy valaki lesz olyan rendes és akcióban odaadja neked öt euróért? -
Khaal
őstag
Én egyébként nem utasítok el mindenféle másolásvédelmet zsigerből, csak a mérték a kérdéses. Abba nem hal bele senki, ha be kell pötyögnie egy serialt telepítéskor, de ami a GTA4-nél van pl. azt már erősen túlzásnak tartom, az Ubisoft legújabb húzása meg főleg nem szimpatikus, ok hogy manapság már akár 1-2 ezer forintból havonta megvan egy széles sávú net-kapcsolat, de pl. steam legalább működik offline módban is, én nem áll meg teljesen az élet egy-egy netszakadás miatt.
Az abandonwarek meg ahogy dabadab is írta nem 100%-ig legálisak, csak éppenséggel nincs már mögöttük kiadó cég, hogy "vigyázzon rájuk".
-
dabadab
titán
"Az abandonware site-ok legálisak"
Egyáltalán nem azok (a linkelt wikis cikk bevezetőjében is ott van: "downloading such software is usually considered copyright infringement"), az abandonware nem jogi fogalom, a szerzői jogi védelem a nyilvánosságra hozataltól számítva hetven év (ill. ha egyetlen ember írta az egészet (ahogy az a kezdetekben gyakori volt), akkor a szerző halála után hetven év, vagyis pl az Attack of the Mutant Camels szerzői jogi védelme majd úgy 2130 táján jár le). Aki ezen idő alatt a jogtulajdonos kimondott engedélye nélkül letölti ezeket a játékokat, az pont úgy warezol, mint aki most az AC2-őt torrentezi le.
Egyébként meg éppenséggel egyáltalán nem az lenne a célom, hogy ne adjak ki pénzt értük.
-
HaaS
addikt
válasz
#65675776 #41 üzenetére
Esetleg kattints a linkekre, és olvasd el, hogy "Unfortunately, this isn't abandonware (anymore)". Nincs itt semmilyen sötét erő a háttérben. Lehet, hogy mindenhonnan nem tudják azonnal leszedni az újra fizetőssé tett játékokat, és élnek régi linkek, ez tény.
Magyarul a nagy abandonware-es tóban halászva a gogkom ismét fizetőssé tesz játékokat. (Gondolom lesz még pár ilyen cég.)
Szerintem nyugodtan töltsetek abandonware-t, mert jövőre lehet, hogy már fizetnetek kell érte. -
WonderCSabo
félisten
Igaza van!
De mikor jön az Episode 3? Félévente jönnek az epizódok, mi?...
-
törölt tag
"Abandonware is a term used to describe computer software that is no longer sold or supported, or whose copyright ownership may be unclear for various reasons."
Ergo ha egy játék valahol forgalmazás alatt áll és tisztázottak a jogtulajdonosi viszonyok, az nem lehet abandoneware. Márpedig a nevezett oldalakon nem evés ilyen játék is van, ami viszont nem legális ilyen beszerzéssel.
Pl a Heroes sorozat egyik tagja sem tekinthető abandoneware-nek, mivel egyrészt ismert a jogtulajdonos (UbiSoft), másrészt a GoG-on forgalmazás alatt áll. Mégis fent van a HoMM I és II az abandonware oldalakon. Ahogy pl az X-COM: Apocalypse is tisztázott tulajdonjogú és forgalomban is van.
A C&C, Red Alert és Tiberian Sun meg megint nem abandoneware, hanem freeware. Bár ez utóbbi nem igazán lényeges.
-
HaaS
addikt
válasz
#65675776 #33 üzenetére
Sajnos ez nem így van. Belenyúlnak ők rendesen, ki is szednek egy csomót. Amihez találnak kódot, gondolom.
szerk: egyébként van aki szereti ezeket a negyvenhetedik oldalon a huszonharmadik szót írd be légyszíves, aláírom, én is élveztem. Mondjuk az már érdekesebb, mikor ki kell nyomtatnod egy pdf-et, kivágni a karikákat, meg a kódkártyában a lukakat, összeerősíteni a korongokat középen, és hopp, már meg is van a varázstárgy, ami megmondja a kódszót, ami kell.
Volt jópár ilyen játék is, hejj.. régi szép idők!
Semmi bajom a gogkommal... de fölöslegesen nem érdemes pénzt költeni.
-
HaaS
addikt
Abandon... már ha nem akarod, hogy mindenképp fizessél.
szerk: (#31) daa-raa csinálnak azok más csúnyaságokat is... a játékokban hagyják a manuálos kódkéréseket is... de hát, megélnek belőle, jól csinálják.
-
HaaS
addikt
Itt van ugye a gog.com ahol mindenféle másolásvédelem és drm nélkül adják a játékokat, és net se kell a telepítéshez, ha egyszer már megvetted akkor annyiszor és ahány gépre telepítheted ahogy jólesik. Nyilván ezt nem lehetne megjátszani frissebb játékokkal, pedig milyen szép világ is lenne
"
Ezt külön is, mert fontos: meg lehet játszani, és meg is teszik... érdemes alternatívák után nézni. Akár a kiadók honlapján közvetlenül, akár más digitális letöltéses szájtokról.
-
HaaS
addikt
Kösz Morden24, Khaal
!
-
Khaal
őstag
Számomra nagy előny, hogy nem kell keresgélni a játék dobozát, ha játszani akarok, nem pörgeti feleslegesen a lemezt, nem kell félni, hogy megkarcolódik és használhatatlan lesz. Emellett nem kell külön összevadászni a patcheket és szórakozni a feltelepítésükkel.
Talán elmondhatjuk, hogy már én is öreg róka vagyok (wolf3d, prehistorik, comanche idejében csöppentem a pc játékok világába), mégis több mint 30 db játékot vettem steamről csak az elmúlt fél évben. Ha mindet boltban veszem meg akkor az legalább plusz 15-20 ezer forintomba került volna, úgy hogy a postaköltséget vagy a boltba futkározást bele se számítom. Persze meg kell jegyezni mind az utolsó szálig akciós volt.
Mielőtt túlzott steam tömjénezésbe fulladna a hozzászólásom, azért megjegyzem, hogy a a premier játékok a legtöbb esetben jóval drágábbak a boltinál, és bár általánosságban elég jó a supportjuk, sajnos vannak kivételek: [link] És nem tagadom nekem sem tetszik, hogy még csak elajándékozni sincs lehetőségem a játékot, ha egyszer már megvettem.
Itt van ugye a gog.com ahol mindenféle másolásvédelem és drm nélkül adják a játékokat, és net se kell a telepítéshez, ha egyszer már megvetted akkor annyiszor és ahány gépre telepítheted ahogy jólesik. Nyilván ezt nem lehetne megjátszani frissebb játékokkal, pedig milyen szép világ is lenne
-
Morden24
nagyúr
Lenne közületek valaki, aki még egyszer, lángoló harag nélkül elmondaná, mi a tényleges előnye ennek a sztímnek?
Defaultban automatikus, de átállíthatod manuálisra, játékonként.
meg hallottam olyanról is, hogy fel lehet venni listára sztím júzereket. Ezeket látod, ha online vannak? Látod mit játszanak?
Igen, ezt ki is felejtettem; szóval igen, van ez a society dolog is. Így van, ahogy mondod.
A többire is igen a válasz, bár én nem láttam, hogy lehetne fotóalbumokat mutogatni a többieknek, arra ott a Facebook.Csak nem értem még, hogy mivel ad többet a sztím, mint bármely más lehetőség.
Ha jól gondolom, más digitális terjesztés esetén sem igazán tudod továbbadni az adott játékot.
Egyébként szerintem egyszerűen arról van szó, hogy a Steam egyrészt igen közismert és sokat reklámozott, másrészt általánosságban megbízhatónak és vásárlóbarátnak van kikiáltva, az akcióikkal meg pláne villoghatnak. -
HaaS
addikt
Először is kösz a választ
!
Amiket írtál, azok többé-kevésbé megvannak a többi digitális vásárlásnál is... de mivel ad többet a sztím, mint más lehetőségek? Olvastam olyasmit, hogy automatán update-el, patch-csel (ez automatikus vagy kérni lehet?), meg hallottam olyanról is, hogy fel lehet venni listára sztím júzereket. Ezeket látod, ha online vannak? Látod mit játszanak? A sztímnek vannak saját, gyors szerverei, amelyekre belogolva online játszhatsz a haverokkal? Vagy csetelni lehet? Iviv sztájl, feltölthető képekkel, adatokkal?
A digitális vásárlás előnyeit én is élvezem, nanáhogy... kihagyhatatlan ajánlatok vannak néha, tényleg
! Csak nem értem még, hogy mivel ad többet a sztím, mint bármely más lehetőség. Hogy mivel ad kevesebbet, az kábé világos...
-
Morden24
nagyúr
Lenne közületek valaki, aki még egyszer, lángoló harag nélkül elmondaná, mi a tényleges előnye ennek a sztímnek?
Az akciók alatt gyakran aláígérnek az elérhető bolti áraknak, és csak egy bankkártya meg pár pötyögés kell hozzá.
Így sokkal könnyebben kedvet kapsz valami olcsónak a beszerzésére, mert hiába lehet a boltban is megkapni, ha odáig el kell mennem, ami általában idő + pénz (busz, benzin).
Szóval a válasz egyszerű: kényelmes és olcsó.Cserébe tényleg gáz, hogy nem adhatod el a játékaidat/nincsen cserére lehetőség, bár bevallom, ez 5-10 eurós játékoknál engem egy picikét sem izgat. Teljesárú játékokban meg a Steam gyakran drágább, mint az elérhető bolti rendelés (50€-s zóna az általában 10-15%-al a bolti árra rárúg) - így valóban nincsen sok értelme, kivéve ha a fotelból vásárlás és utána azonnali játék megér neked ennyit.
Utána meg további kényelem, hogy van egy szép listád, minden egy helyen, nem pörög a korong, nem karcolódik a média, nem foglalja a teret a doboz, nem kerülhetsz olyan helyzetbe, hogy tönkremegy a lemez, és viszlát játék, a patch-eket nem kell vadászni, régi játékokat is meg lehet venni (amik a legtöbb esetben működnek is), indie játékok tucatjai, stb
-
HaaS
addikt
Hát ja, egy darabig én is drukkoltam, hogy a sztím csírázás közben rothadjon el, de sajnos divat lett. Pedig ha globál középső ujjat mutatott volna az elejétől mindenki, gyorsan újragondolták volna azt is, ahogy most a déeremmel is lesz.
Számomra egyébként bámulatos, hogy emberek belemennek abba, hogy ne adhassanak el valamit, amit megvettek... jó, értem én ezt az érvet, hogy minek veszek meg valamit, amit el akarok adni... csak értelme nincs. Nem üzletelni akarok, hanem játszani, de ha már nem kell valami vagy nem tetszik valami, akkor _el tudjam adni_. Vagy _oda tudjam adni_ egy haveromnak, ha végigjátszottam. Vagy _el tudjam cserélni_ egy másik játékra...
Meglepő, hogy öreg rókák is úgy csöppenek bele a sztímes lekvárba, hogy még ízlik is nekik a dzsem. Harminchat játék van a sztímes listámon, ezt nézzétek, király vagyok, mert megtehetem. Ja, ennyi pénzt kötöttél le, aztán a felével nem fogsz játszani. De olcsó volt, minden egy helyen, szép lista, tényleg. Ez sosem volt így. És nem kéne, hogy így legyen.Máshol is lehet nagyon olcsón játékokat venni, mindenféle megkötés nélkül. Lenne közületek valaki, aki még egyszer, lángoló harag nélkül elmondaná, mi a tényleges előnye ennek a sztímnek?
Miért vásároljak a sztímről, ha van pölö egy gAmer's gAte (download games Anytime, Anywhere)?
Köszi a válaszokat!
-
Brutális eb
addikt
A HL2 EP3 megjelenése illetve nem megjelenése is ront elég sokat.Ha nem is az értékén de a vásárlási kedvemen...
-
dabadab
titán
"Viszont meglehet érteni, hogy miért van ez így. Üzlet..."
Hát ennyi erővel azt is mondhatnád, hogy meg lehet érteni a kalózkodást, üzlet.
Az a baj, hogy megint ott vagyunk, hogy a DRM rendszereknek csak a nevükben van közük bármiféle (szerzői) joghoz, gyakorlatilag eszköz arra, hogy a kiadók a mindenféle üzleti érdekeiket megvalósíthassák, olyan piactorzító lépésekhez kapnak törvényi támogatást, ami miatt másokat komolyan zargatna a versenyhatóság bónuszként pedig a szerzői jogi törvény különböző megkötéseit és kivételeit is kikerülhetik vele (további ajánlott olvasmány: Tóth Péter Benjámin (igen, az Artisjus főjogásza): Need for a comprehensive re-thinking of 'DRM' systems and copyright) -
Grifid
aktív tag
Szerintem meg a valve befoghatja a pofáját azok után amit a dirt2-vel művel.
Az UBI drm-je egy áldás a valve+gfwl kombóhoz képest. Arról nem is beszélve hogy nekem nagyon is szimpatikus az új drm. -
dabadab
titán
-
Thome
veterán
A Steam egy cefetül eltalált rendszer, ha akarták se tudták volna jobbra csinálni. Ilyennek kellene lennie az UBI-énak is... Jó, persze az AVP + MW2-t mióta a steam által feltörték azóta kissé megrendülhetett a hit, de a programmal hitetik el, hogy egy demo fut, ezzel nem tud mit kezdeni a Valve. Szerintem.
-
anulu
félisten
.
ennyi
-
Ryuu
tag
Milyen igaza van a Valve-nek.
-
Tényleg érti a szakmát, persze sokszor félreértik a mondandóját.
Ami ugye nem az ő hibája. -
törölt tag
válasz
Depression #4 üzenetére
Az ubi meg mehet salátának.
Jól beszélt a Valve-főnök!
-
Depression
veterán
Ja, nekik dől a pénz, ubi meg...
-
Ennyi, Gabe Newell Úr tökéletesen elmondta azt amit a játékosok többsége gondol. Köszönjük!
-
HaaS
addikt
Ubi van
?
-
AXisBOLD
addikt
kevésbé érdemlegessé teszi a játékokat.
a Steam féle rendszer sokkal okosabb, és kellő védelmet nyújt. a Ubi elrontotta.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Motoros topic
- Autós topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Linux kezdőknek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- PlayStation 5
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- További aktív témák...
- T14 Gen5 14" FHD+ IPS Ryzen 5 PRO 8540U 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 16/512 Iris Xe FHD HUN
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eladó konfig! Ryzen 9 7900X 2TB SSD 32GB DDR5 RTX5070 12GB!
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Pro - Deep Purple - Használt, karcmentes, 100% akku
- 122 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- LG 24GQ50F-B - 24" VA / 1920x1080 FHD / 165Hz 1ms / AMD FreeSync Premium / Adaptive Sync / HDR 10
- IPhone 15 Pro 128GB Függelten! Akku: 89% Jótállás: 2027.01 hó ig
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest