Hirdetés
- Riasztó topik
- Az Intel szerint a régebbi processzoraikat keresik az ügyfeleik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen videókártyát?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
osztraksajt
őstag
Nem célom a vita gerjesztése, szerintem mindenki hallgasson azt amit akar, ez teljesen szubjektív dolog. De ez tényleg szubjektív, lehet azért mert mi még bakeliten nőttünk fel és annak a hangját szoktuk meg.
Annak idején Muszorgszkij - Egy kiállítás képei zeneművét, illetve akkor menőnek számító maxikat (CD-ből is a diszkóba készülő profin masterelt változatok voltak) próbálgattam, azok voltak meg ugyanattól a kiadótól mindkét adathordozón. Többen is voltunk, és ugyan vakteszt ebben az esetben nem lehetséges mert azonnal rá lehet ismerni a bakelit jellegzetes hangjára, de egyértelműen a bakelitek szóltak jobban.Természetesen ebbe belekavar az adott lejátszó minősége is, tisztában vagyok vele, de egyik sem gagyi cuccon lett lejátszva, emlékeim szerint egy JVC szíjhajtású lemezjátszó volt valami komoly pick-uppal, illetve egy fordított mechanikás Pioneer CD játszó ami egy autó árával vetekedett akkoriban. De attól lehet hogy a CD-k voltak gyengén keverve, de mint mondom azok sem a gagyi MP3-ból írt változatok voltak. nem mintha akkoriban lett volna egyáltalán MP3 vagy írott CD.
Hát amit tudok mondani a bakelit javára tisztán technikai szempontból a CD-vel szemben hogy a bakelit akár a 30-35khz-es felharmonikusokat is tartalmazza megfelelő forrás és erősítés esetén. Ennek szükségességéről megoszlanak a vélemények, de az SACD sem véletlenül indult el masszívan fölfelé egészen a 100khz tartományig, egy CD-nek sosem lesz olyan telt és tiszta a magasa mint egy bakelitnek vagy SACD-nek.
-
bteebi
veterán
"A retró iránti permanens érdeklődés viszont életben tartotta az eljárást"
...vagy csak egyre több az audiofil
.
-
siti
őstag
ehhh, miért lenne hipszter akinek LP-je van?
ez is egy olyan hipszter dolog, hogy utálják, mert a jó csajok is hipszterek és nem kockák... -
Andris05
tag
A digitális jel 44 khz, az emberi szervezet kb. 42-43 khz között harmonikus. Az analóg jel mindenképpen jobb, kellemesebb az emberi szervezetre. A digitális jel pedig elhangol, diszharmóniát kelt.
-
Nemeske
csendes tag
A dinamika kizárt, hogy nagyobb lenne a hanglemez esetében mint a CD vagy egyéb digitális forrásé.
A hanglemez mastere alapból régen analóg szalagról lett felvésve, melyek a fizikájukból kifolyólag jóval alacsonyabb dinamikatartománnyal rendelkeztek, mint egy mai digitális master (pl. magas zajszint) -
Patice
nagyúr
A bakelit (vinyl) lejátszásnak nem kötelező része a recsegés, sercegés. Előfordul persze, de egy jó tűvel, karral, stb.-vel ez is nagymértékben kiküszöbölhető.
A dinamikában hallható eltérések a maszterelésben keresendőek leginkább. Másképpen maszterelnek a stúdiók bakelitre és máshogy CD-re. A CD-ken található anyagot túlságosan kompresszálják, alacsony a dinamikatartomány, hogy minden rész elég hangosan szóljon.
A digitális felvételekből is ki lehet hozni nagyon jó hangot, de az sem lesz olcsó. És itt is meghatározó, hogy honnan származik az a digitális zene. A net sajnos tele van mp3-ból átkonvertált FLAC-okkal, gagyi rendszeren készített vinyl rip-ekkel.
Van aki csak azért vesz milliós lemezjátszót, hogy a hozzá eljutó (kölcsön) lemezeket profi minőségben bedigitalizálja.
Lehet, hogy nagyon lecsökkent a vinyl piac, de mindig is élt, egy szűk rétegnek mindig is gyártottak limitált példányszámban pl. 180g-os lemezeket. Természetesen bármiből nem csináltak ilyen "audiophile" kiadványokat, csak ahol a kiadó és a stúdió úgy döntött, hogy készít vinyl változatot is.
A tavalyi AV Trend kiállításon is az egyik legjobb hangot a L'Auditeur szobájában hallottam. A bakelit jobban tetszett a CD-től, pedig nem szarral gurigáztak ott sem. Ez előtt 3 évvel is ugyan ez a lemezjátszó volt kint, csak Manger MSM C1 aktív monitorral. Na az is odatette magát. Csak lestem. Bakelit szólt. Csajkovszkij egyik művével....
-
dgabor80
tag
Szerintem mindenkinek egyedi a hallása..mint pl a magassága is...nem ugyanazt halljuk.
Ha valakinek jobban szól a bakelit, úgy van és kész. Nem kell szubjektív dolgokat méregetni. (meggyőzni úgysem lehet)
Akár Retro feelingből, akár őszinte tetszésből, akár sznobizmusból jön....hát legyen...főleg ha életben is tartja a "bakelit ipart".
"Szabadság elvtársak" - Hofi
-
Mr.Csizmás
titán
nekem van lejátszóm, már gyerekkorom óta a szüleim gyűjteményét hallgattam (kabarék, hungária, edda, etc.), és aztán vele párhuzamosan lett aztán cd lejátszóm is.
a kettő közti különbséget ahhoz tudnám hasonlítani, mintha bemész xy nagyobb marketbe, leveszel egy üveg tokajit, és megkóstolod, vagy eltalicskázol a mádi faluvégére, és bekopogsz egy pincébe kóstolóért.
-
törölt tag
Azért még mindig van "egy-két" olyan stúdió, ahol hegyekbe állnak az analóg/full profi digitális vasak, meg a 2" szalagos magnó.
Csak egy CD-összerakásához fölösleges bekapcsolni, mert nem jön vissza az általuk elfogyasztott áram se.
Szóval pont ugyan ez a hozzáállás, a másik részről is -
Gainka
őstag
-
DeSanto
őstag
Én is szeretem a bakelit hangját de sajnos amilyen zenék mostanában megjelennek...
Inkább vesszen az egész zeneipar...Nemeske: Ez az olcsósítás nem csak a zenéknél van így. Amíg az emberek 90% megelégszik a youtube minőséggel addig minek hiper szuper technika?
-
Nemeske
csendes tag
-
törölt tag
+1
Kellemes hangulata van ezeknek, kár lenne hagyni elpusztulni.
Ez is egy olyan referencia pont, ami segíti az ember érték ítéletét kialakulni.Nem is baj hogy többen lenézitek, majd ennek is lesz reneszánsza mint most a csöves gitár-fejeknek.
Aztán lehet hüppögni az árakon... -
Huma
addikt
Én úgy tudom, hogy eléggé szubjektív dolog a zene megítélése. Pl volt valami teszt ahol rossz minőségű és jó minőségű felvételeket játszottak vissza és az emberek többsége a rossz minőségűt ítélte jobbnak mivel az volt számára a megszokott. Miután valaki 20 éven keresztül bakelitet hallgatott, egyértelmű hogy azt hallja jobbnak. Függetlenül attól, hogy tényleg jobb e.
Amúgy meg én is úgy gondolom, hogy a digitális lejátszással semmi sem tudja felvenni a versenyt. Végül is ott tényleg olyan a felvétel amilyennek a felvételt készítők akarják. Nincsenek olyan fizikai korlátok mint pl a bakelitnél.
-
dabadab
titán
válasz
osztraksajt #19 üzenetére
"De ugyanazt meghallgatva egymás mellett mindkét forrásról igenis komolyan hallatszik a különbség a bakelit javára"
Ahogy fent schawo már írta, minden bizonnyal nem ugyanazt hallgattad.
"de dinamikára még mindig a bakelit vezet."
En nem lattam semmi olyan merest, ami azt igazolta volna, hogy a bakelit barmilyen technikai szempontbol fel tudna venni a versenyt akar csak a CD-vel (SACD-vel meg DVD Audioval meg plane nem).
-
E.Kaufmann
veterán
Nekem sose jutott hifi cucc és később se nagyon engedhettem meg magamnak. Én mindig ilyen hong-kongi magnókkal és stereo-nak írt monó walkmanekkel rendelkeztem a közeli piacról. Na most ehhez képest ma sem költök sokkal többet lejátszókra és hangrendszerekre és a minőségi ugrás így is hatalmas.
Használtan veszek egy márkásabb mp3 lejátszót, ahhoz egy olcsóbb Sennheisert az inflációval számolva, tuti ott vagyok árban, ahol régen a piacos walkmannal, minőségben meg fényévekkel távolabb. Bakelit az mindig is úri huncutság volt számomra -
válasz
osztraksajt #19 üzenetére
Meg tudnád magyarázni a bakelit jobb dinamikáját techinikai szemszögből?
Mindig is érdekelt ez a téma.
Kössz! -
törölt tag
válasz
|DavidWoody| #4 üzenetére
Ja, nyilván SOKKAL jobban szól amikor úgy kell keverni a hanganyagot, hogy letekerünk a mélyből, hogy ne szaladjon ki a tű a barázdákból.
-
osztraksajt
őstag
Köszönjük emese, tapsolj csak tovább.
Én is el voltam ájulva annak idején a CD minőségétől (igen, én már felnőtt voltam mikor ez a váltás bekövetkezett) hogy milyen tiszta, nincs sercegés, alapzaj, nem kopik a használattal, stb. De ugyanazt meghallgatva egymás mellett mindkét forrásról igenis komolyan hallatszik a különbség a bakelit javára, és ehhez még csak komoly hangrendszer sem kell. Természetesen más a belépési szint, mert egy normálisabb tű annyiba kerül mint egy normálisabb komplett CD játszó, ergo egy alap CD játszó olcsóbban jó hangot hoz, a filléres mp3 lejátszók meg még lentebb tolták ezt a küszöböt. Majd a SACD meg a DVD Audio tudta nagyjából a bakelit minőséget megközelíteni a maguk 120-140 decibeles felharmónikusokat is befoglaló tartományaival, de dinamikára még mindig a bakelit vezet.
Mindezzel együtt természetesen a digitális formátumok mindennapi használatra sokkal praktikusabbak ezt nem vitatom.
-
Sajnos az a nagy büdös helyzet, hogy a CD kiadások mastering tekintetében közelében sincsenek az azonos album LP (vinil) változatának. Nem az adathordozóval van gond, maga a digitális technológia rendben van. A gond a kiadók szemléletével van, miszerint ha a CD-t túlhangosítjuk, akkor a filléres lejátszókon is kijön a hang, tehát a feladatot elvégeztük. Egy CD kiadás dinamikatartománya szándékosan meg sem közelíti az LP kiadásokét. (lásd loudness war)
-
válasz
Azt olvastam, hogy ez egészen addig volt igaz amíg stúdiókban a szalagra rögzített anyagokat tolták át bakelitre. Amióta digitálisan rögzített és masterelt anyagot nyomnak bakelitre is semmivel sem szól szebben/jobban mint egy cd. Aztán vagy így van vagy nem, én nem tudom. Egy biztos, a klasszikus analóg hanghordozók korának már régen vége.
-
Huma
addikt
Viccesek ezek a hipszterek. Annyira egyediek akarnak lenni, hogy pont ugyanolyanok mint a többmillió társuk.
Szerintem hülyeség, hogy a bakelit jobban szól. Inkább arról van szó hogy van egy sajátos bája. És van azaz egyedi, bakelites recsegés ami valamiért az emberek többségének (nekem is) tetszik. Én is elfogadnék egy jófajta lejátszót és egy rakás lemezt.
Amúgy lehet kapni bakelitlemezt író gépet? Vagy hogy lehet beszerezni modernebb számokat rá? Pl SP, Bunyós Pityu, stb.
-
Nemeske
csendes tag
válasz
E.Kaufmann #6 üzenetére
Nincs is jobb annál, mint amikor felteszek édesapám lemezgyűjteményéből egy-egy profi korongot.
Eléggé megosztottak a vélemények az analóg vs. digitális forrásról, de nagyon jól tud szólni egy-egy jól masterelt régi darab -
alevan
őstag
Nekünk itthol van pár darab (kb 30 évesek). Sajna nincs lejátszónk jelenleg, de amint veszek, valszeg kérek hozzá egy dedikált Lady Gaga válogatást is
-
Virág et.
senior tag
Egy dolog a technika, és egy másik amit hallasz
.
Az analóg világnak is megvan a maga varázsa, én el tudom képzelni, hogy valakinek az (minden nyűgjével együtt) jobban tetszik.
Az mindenesetre biztos, hogy ezt a kérdést nem a szigorúan vett technikai paraméterek alapján kell eldönteni. -
XtremLor
őstag
válasz
E.Kaufmann #6 üzenetére
Hat a potom ar azert eros....nem olcso egyik se...legyen az analog, digitalis amire kiepited a rendszert.....
Akinek van egy vinyl gyujtemenye, es a komplett rendszer is megvan hozza miert venne cd-t...nem egyerubb maradni a vinyl-nel? -
Oliverda
félisten
válasz
Nem jobban szól, hanem máshogy.
Persze ha valakinek ez jobban tetszik, akkor az már más tészta.
-
atti_2010
nagyúr
Eredeti CD - DVD jól szól de az internetről letöltött ilyen olyan vackok íróval felírt filléres lemezre írva rosszabbul szolnak.
-
E.Kaufmann
veterán
Ha nem lenne potom áron akkora tárhely min a kujbisejvi vizierőmű és nem lenne flac csak mp3, még meg is érteném. De én a sokat szidott digitális technikából azt vettem észre, hogy egyre jobb hangminőség elérhető egyre potomabb áron. Az más kérdés hogy pölö házimozi hangrendszer címen milyen förmedvények voltak/vannak.
-
Spancho
senior tag
A hipsztereknek is kell zenét hallgatni
-
törölt tag
Csak tapsolni tudok a sok "a bakelit jobban szól" okostojásnak.
-
gianni85
veterán
Ha megengedhetném magamnak, akkor nekem is lenne egy kis kuckóm a lakásban/házban egy fél-egy millás hangcuccal és sok lemezzel teli szekrénnyel
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Az eladott vinyl korongok száma 32 százalékkal nőtt egy év alatt.
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Nintendo Switch 2
- Milyen NAS-t vegyek?
- Riasztó topik
- Az Intel szerint a régebbi processzoraikat keresik az ügyfeleik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen videókártyát?
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Futás, futópályák
- Yettel topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok