Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Milyen TV-t vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- TCL LCD és LED TV-k
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Melyik hordozható audiolejátszót (DAP, MP3, stb.) vegyem?
- Házimozi haladó szinten
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Androidos tablet topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
hito
nagyúr
Bocsi, elnéztem....285 dodó az ára
Privátban nincs szakmai kérdés, vélemény, arra a fórum való.
-
hito
nagyúr
válasz Jim Tonic #33 üzenetére
Én e-bayen már láttam cirka 500 dodóért asszem. Hát nagyon erőteljesen gondolkozok, hogy a kis UX380-as Vaio-mba ilyet tegyek-e, vagy egy 64-es SSD-t. Fingom nincs a pro, kontrákról. Annyit tudok, hogy az SSD gyors
Esetleg valaki szakmailag megalapozottan tudna nekem segíteni a döntésben?Privátban nincs szakmai kérdés, vélemény, arra a fórum való.
-
zsiga667
addikt
Lehet ezt már kapni valahol?
-
bteebi
veterán
Az világos, hogy nem mai csirke, de akkor is megdöbbentő számomra . Amúgy láttam én is - még vagy 10 éve - egy kettétört tyúktojásba helyezett IBM winchestert, ami mellett egy naposcsibe állt . Akkor nagyon nagy dolognak számított, hogy azon a winchesteren akkor kb. 1-4 GB tárhely volt . (Az adatok erősen terheltek a feledékenységemből adódó bizonytalansággal, de "nagyságrendileg" helyesek .)
Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.
-
demagóg
aktív tag
Mivel maga a mechanikai méret már néhány éves, a kis méretből adódó gyerekbetegségeket is kinőtte. Bár mihez képest kicsi, mert valamikor igen régen az IBM már készített dió méretű harddiszket is. De egy mostani microdrive is fele ennek a méretnek. A lényeg, hogy igazából "csak" az adatsűrűségre kell gyúrni a gyártóknak.
-De ez hogy lehet? ... Tegnap még működött! ...
-
demagóg
aktív tag
Gyakorlatilag elenyésző a kontroller fogyasztása a chipek mellett. Természetesen a 25mA is csak az írás időtartama alatt és csak az adott chipre érvényes. Az Intel SSD kontrollere 10 szálon (miért nem kettő hatvénya ) kezeli a FLASH chipeket (ettől kellően gyors), így elég szép áram jön ki. Az intel SSD Idle0,06W, Active 2,4W. Ez utóbbi 5V-ról csaknem fél ampert jelent, bizony nem kevés. És ez csak a tipikus érték, impulzusban szépen felfuthat akár duplájára is, nem hátrány a rendes tápszűrés. Ezeket az értékeket a FLASH és az SSD adatlapokból lehet kibogarászni. A FLASH chipek áramfelvétele különböző gyártók esetében sem tér el nagyon, így más SSD-k esetén sem lesz nagyon más érték a fogyasztás sem.
Továbbá tervezéskor észnél kell lenni a Standby állapottal, mert a kómából ébredés is idő.-De ez hogy lehet? ... Tegnap még működött! ...
-
demagóg
aktív tag
"SSD esetén nem ennyire látványos a különbség, de maximális fogyasztása esetén (apró file írásokkal erősen megterhelve) én feltételezek 2-2,5W-ot."
A jelenleg egyik legmodernebb FLASH chip (Intel SD74) Standby 1mA, Work 25-35mA áramot eszik (zabál).-De ez hogy lehet? ... Tegnap még működött! ...
-
bteebi
veterán
Amikor először megláttam, hogy 0,0013 W, akkor igencsak elkerekedett a szemem , mert az valami hihetetlen alacsony fogyasztás lenne. De persze ott van/volt benne a marketinges, általam (finoman fogalmazva) "nem kedvelt" marketinges csúsztatás, hogy gigabájtonként - bár még ezt belevéve is nagyon szép az eredménye.
De ilyen alapon desktop fronton az 1 terás winchesterek (is) verhetetlenek, mert ugye fajlagosan (GB-ra vetítve) messzemenően kevesebbet fogyasztanak, mint mondjuk egy 80-320 GB-os modell... Nem ez a "helyes" megadás. Még jó, hogy nem a winchester átmérőjére, a tányérok számára, a tömegükre vagy az adatsűrűségükre vonatkoztatják (normálják) a fogyasztást ...
Tömegre vonatkoztatva pl. már jóval rosszabbul jönnének ki az 1 terás winchesterek a sok tányér miatt, szóval kétféle aspektusból nézve a legtöbbet és legkevesebbet fogyasztó (desktop) winchester is 1 TB-os .[ Szerkesztve ]
-
bteebi
veterán
" " Itt van a trónfosztó SSD már a láthatáron!? (Vagy csak én nem látom?) "
Már tizenvalahány éve. Csak megfontolt, a HDD kihalására játszik. Addig még rejtőzködik. A HDD-nek meg nem szólt senki, hogy ki kellene halnia. "Amúgy nem sámli egy termék, az már biztos . Igazából kb. el se tudom képzelni, hogy hogy fér(het) el benne 2 tányér, plusz az író-olvasó fej, mert hihetetlenül vékony! Az is hihetetlen, hogy egy ilyen kis mechanikus ketyere is kellő biztonsággal tudjon működni. A sebessége nem lehet "valami jó" (desktop vinyókoz hasonlítva persze, amúgy a kategóriájában tutira bajnok ), de végülis video/zene lejátszásra bőven megfelel, sőt talán még túl sok is . Valószínűleg (nagyjából) felveszi a versenyt a kicsit régebbi 2,5"-os laptop winchesterekkel is.
Az lenne még majd szép, ha pár év múlva már ilyenben is lenne mondjuk 500 gigás (bár szerintem teljesen felesleges lenne, sőt már 240 giga is rengeteg egy hordozható kütyübe), ami abszolút reális cél, mert ahhoz "csak" kb. megduplázni kell az adatsűrűséget. A TB-os modell még egy kicsit odébb van azért .
-
ngabor2
nagyúr
igen, erre gondoltam. lehet, hogy én olvastam hasonló híreket eddig szelektíven, de mindig olyan fogyasztás-értékeket láttam, hogy írás/olvasás alatt x wattot, idle módban y wattot, stand-by módban meg z wattot fogyaszt. való igaz, hogy ezt a 0,0013-t megszorozva 240-nel megvan egy "valódi" fogyasztásérték, ami jobban beillik a korábban használtba.
a "hülye megfogalmazás" talán kicsit erős volt, maradjunk annyiban, hogy a fogyasztás érdekes megadása a gyártó részéről.
az ssd-vel való összehasonlítás teljesen érthető, hisz az a "konkurencia", csak az eltérő működési elvből következik, hogy nem feltétlenül hasonlítható össze ez alapján egy az egyben (külön idle, meg külön írás közbeni összehasonlítás talán szerencsésebb, nem osztva a mérettel). egy kisgépnél nem biztos, hogy az számít, hogy 30, vagy 240GB, hanem az, hogy 0,3, vagy 2,4W-ot fogyaszt, ugyanis a mindig kevés aksiidőt ez erősen befolyásolja.
[ Szerkesztve ]
-
liksoft
nagyúr
Egészen jó fogalmazás. Ugyanis az SSD-nél mindig azzal jönnek, hogy mennyire alacsony fogyasztású. Persze ez is üzleti (hanem lenne sokak számára egyértelmű (nem Neked írom), ez a magyar megfelelője a marketing szónak - hehe ugye magyarok vagyunk) fogás. Sokkal szerencsésebb lenne a különböző üzemmódokban használt (szokásosan megadott) értékek feltüntetése.
Azért egy kis összehasonlítás:
Buffalo USB SSD: 1,25W (100GB) [link] ez 0,0125W/GB
Samsung 2,5" HDD: ~2,5W (500GB) (általános üzemben) [link] ez 0,005W/GB
Toshiba 1,8" HDD: ~0,35W (240GB) (visszaszámolva) [link] ez 0,0013W/GBÖsszehasonlításhoz egy hagyományos szintén Toshiba 1,8" drive adatlapja: [link]. Ebből látható, hogy megközelítőleg az IDLA üzemmód teljesítményét tüntetik fel gigabyte-onkénti fogyasztásnak. Vagyis egy feltételezett felhasználási átlagot matematikailag modellezve. He-he.......
Ha az utolsó drive alapján nézzük a működési teljesítményét az új 240GB-os drive-nak (~1W), akkor ez 0,0041667W/GB-ra jön ki. Még így is veri a többieket! Pláne, ha az eddigi SSD fogyasztásokat is figyelembe vesszük. Ugyanis ebben az esetben a Buffalo-nál is feltételezhető az általános használatra vetített fogyasztás. SSD esetén nem ennyire látványos a különbség, de maximális fogyasztása esetén (apró file írásokkal erősen megterhelve) én feltételezek 2-2,5W-ot.
Vagyis nem rossz az érték, csak utána kellett nézni, hasonló terméküknél hogyan értelmezik, és egy kicsit még számolni is kellett.
[ Szerkesztve ]
Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
Hege
tag
Sziasztok!
Hát én is ezen a "0,0013 wattot fogyaszt gigabájtonként" szövegen mosolyogtam. Ez most azt jelenti, hogy 0,0013 wattot fogyasz 1 Gb mozgatása során? Tök mind1, hogy DivX avi vagy Windows Insatall, hogy írja vagy olvassa ...
Persze sejtem mire gondolt aki írta és azt is megértem hogy a szakmaiság mellé akart valami szokatlant csempészni, de akkor is vicces (Számomra)
Az SSD-k meg szép lassan úgyis elterjednek. Bizonyos területeken egymás konkurenciái lesznek majd a HDD-vel, és mindenki azt vesz amit akar. A memória alapú adattárolásban még bőven van potenciál. Ha annyi idő lesz mögötte, mint a HDD-k mögött van jelenleg, akkor szerintem már jobb lesz, mint a HDD.
És ne feledjük, hogy sok helyen még a mai napig használnak szalagos adattárolókat. És nem azért mert nincs pénzük másra, hanem mert adott feltételek mellett teljesen jól használható és olcsó(bb), mint más alternatívák.
Sok mai gyerek kazettát is csak múzeumban látott, nemhogy elhiggye, hogy számítógépről is lehet szalagra menteni
Ejj, most eszembe jutottak a régi C64-es idők
[ Szerkesztve ]
-
neduddki
nagyúr
HI!
eskuszom ha lesz kvazarban csak aze is hozozk:- )))
udv
neduddki
https://facebook.com/bestwax.eu, mailto: bestwax.eu@gmail.com hamarosan: www.bestwax.eu a lustasag fel egesseg, en tejjesen egesseges akarok lenni
-
Respect a Toshibának!
-
opr
nagyúr
Nagyon bejön, kíváncsi lennék rá, hogy mennyi az ára, ill. hogy lehet-e hozzá kapni valami usb-s keretet, mondjuk valami faxa bőr cuccost (nem, nem ostort )
"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin
-
akiesznelvan
csendes tag
Jó termék, ez vitán felül áll. Bár egy ilyen léptékű SSD fejlesztésnek sokan jobban örülhetnénk (szerintem, ami persze semmit nem jelent).
Asus Vento M9, MA78GM-S2H, AM2+ e4850 (alulfesz.), 4x1GB Kingmax DDR2 1066Mhz, Barracuda 160GB 7200RPM
-
Psych0
őstag
nagyon durva. király termék
"As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1."
-
RexpecT
addikt
Nem semmi !
-
ngabor2
nagyúr
csupán 0,0013 wattot fogyaszt gigabájtonként.
meglehetősen érdekes megfogalmazás... mennyit fogyaszt ha épp olvas/ír, és mennyit, ha "csak" pörög, illetve mennyit készenlétbe. ezek hasznosabb infók, mint a W/GB, ami nem összehasonlítható mással.
[ Szerkesztve ]
-
Devid_81
félisten
Végre!
Ez nem semmi!Remélem egyszer eljut hozzám is egy ilyen
...
-
waverider
senior tag
na tessék, felcsillan a szemem, hogy ez az, éppen ilyet kerestem, aztán meg kiderül, hogy ki tudja mikor lesz belőle valami...
[ Szerkesztve ]
Informatikus csemete mondókája: ZIP ZIP csóka, vak vARJúcska. A Windows 2 dologtól akadhat ki: az egyik önmaga, a másik bármi más. Donald billentyűzetet használ, Mickey egeret. A WORD elszáll, az írás megmarad.
-
Sandormaster
aktív tag
A Toshiba egyre jobb cuccokat csinál, a laptopjai is egész jónak tűnnek.
-
ponti_ak
addikt
Update: Itt a gyári spec oldal
Ezek szerint mindegyik PATA.
Máris elkezdtem spórolni rá. -
nagyúr
Fincsi. Jól jönne egy ilyen. Sebesség adatokra kíváncsi lennék.
Declare var, not war. - Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.
-
ponti_ak
addikt
Király, pont erre vártam! Ha kijön, és nem kerül egy vagyonba, bepakolok egyet a Cowon M5L-be.... 240GB zenei élvezet út közben. Whoa!
Már csak attól tartok, hogy ezek sem 50 tűs PATA csatolósak (lesznek) hanem ZIF.
-
demagóg
aktív tag
" Itt van a trónfosztó SSD már a láthatáron!? (Vagy csak én nem látom?) "
Már tizenvalahány éve. Csak megfontolt, a HDD kihalására játszik. Addig még rejtőzködik. A HDD-nek meg nem szólt senki, hogy ki kellene halnia.
Szóval még nagyon nincs lefutva a verseny. Azt a fránya mechanikát mint szükséges rosszat csak nem lehet kihagyni még egy darabig. Hiába gondolná az ember, hogy na itt már tényleg vége ennek a technológiának (temettük már egy párszor a HDD-t), még mindig előjön valami új. A fejlesztők már most tesztelik a két három év múlva megjelenő tárolási sűrűséget, úgyhogy a következő öt-hat évben még biztosan lesznek HDD tárolók is. Nyílván lesz némi eltolódás az SSD javára, de messze nem akkora mint ahogy azt néhány éve prognosztizálták.-De ez hogy lehet? ... Tegnap még működött! ...
-
msgt.fubar
senior tag
ez már döfi!
gottagofast
-
liksoft
nagyúr
Úgy tűnik, a HDD-nek vége!? Itt van a trónfosztó SSD már a láthatáron!? (Vagy csak én nem látom?)
Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
zsolt501
nagyúr
Le a kalappal a toshiba előtt ez már nem semmi.
''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest