Új hozzászólás Aktív témák
-
pusszycat
nagyúr
válasz
Hieronymus #49 üzenetére
Nem. Most is vannak még Pentium-ok de az is a 20 évvel ezelőtti időkre emlékeztet. Viszont kezd tetszeni az AMD pedig régen azt is utáltam, de ez a Ryzen elég jónak tűnik tesom laptopjában szinte nem is megy a hűtés baromi csendes.
-
Busterftw
nagyúr
Visszaterve a kiindulo hsz-edre, a 2018-as indulasaval szerintem epp ez a One Notebook a noname, ha a Chuwi-hoz hasonlitjuk.
Utobbi sokkal ismertebb, meg a logout-on is vannak termekleirasok userektol. Az eletben nem hallottam errol a One Notebookrol, Chuwi termekeket meg kb 10+ eve latni nepszeru webshopokban es Youtube teszteken. -
-
-
Reggie0
félisten
Erdekes, hogy az ilyen total noname, de semmilyen notebookokrol van hir, mig a hasonloan noname, de nepszeruekrol sosem jelenik meg semmi, mint peldaul az one netbook. Ok ugyanekkora meretben es tobb feature(pl. 2db type-c 4.0 port, tobb memo, m.2ssd) melle i7-1160g7-es procit adnak.... [link]
-
ddekany
veterán
válasz
vakablak93 #41 üzenetére
Nem tudom mennyire nyögvenyelős ez a felbontás az IGP-nek, de az mindegy, hogy hány fülön van akármi megnyitva, mert csak egy van egy időben kirajzolva. Plusz videó dekódolás utáni felskálázás valószínűleg még annak az IGP-nek is lényegtelen terhelés.
-
vakablak93
őstag
Volt korábban pár Celeronnal szerelt laposom, illetve Atom processzorral szerelt tabletem is. Külömböző konfigurációjú gépekben/tabletekben eszközökben az ismerőseimnél is voltak Celeronok, Atomok.
Egy fontos következtetést tudtam levonni, mégpedig: teljesen használhatóak alap felhasználásra (irodai dolgok, filmezés, böngészés stb...) ha a megjelenésükkor alacsonynak számító felbontású kijelzővel vannak szerelve.
És ez az a pont ahol ez a kis lapos elvérzik, 2560X1600 nem számít alacsonynak, a Celeronban lévő igp számára ez feleslegesen sok.
Ebbe a gépbe egy sima Fhd kijelző kellett volna, azzal kényelmesebben elmenne a gép, vagy pedig picivel jobb igp-vel ellátott proci.
Google Chrome néhány tabbal amiben pár a kijelzőnek megfelelő felbontású youtube videó meg van nyitva és már szenvedni fog.A sok ram mindig jó, csak kíváncsi vagyok hogy oldották meg, 4+8 vagy mi
A 2. probléma a windows mind máig pocsék skálázása, ekkora méretben szerintem kissé kényelmetlen lehet a legnagyobb skálázás mellett is apró ikonokkal szórakozni.
A fentiek fényében én kicsit sokallom az árat.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
fatpingvin #1 üzenetére
Kapkodva olvastál. Az egyelőre nem tisztázott, hogy a Windows 11-et futtató masina...
Amúgy van egy-két barátom, akiknél a felhasználás kimerül a szövegszerkesztő, pdf-olvasó, böngésző, youtube, facebook alkalmazásokban, a munkájuk is ezek köré épül, de mindezt rendszerint 2-3 város közt ingázva. Bölcsészek, tanárok. Számukra ez egy releváns alvernatíva, már ha a kijelző és a billentyűzet mérete nem teszi kényelmetlenné a használatot.
Más, nagy cégeknél inkább üzemeltetnek egy nagy szervert, ami elvégzi a számításokat és a kliensek vagy távoli asztallal csatlakoznak, vagy csak szoftverrel, például Párom vegyészmérnökként a gyógyszergyártásban. -
-
Elk_hound
tag
Van egy ilyesmim, az Teclast "márkájú". A processzor N4100, FHD, 8 GB RAM. Win 10-el jött, de magától frissült 11-re. Jól használható notesznek, magammal vinni értekezletre, e-mail, kliensként céges alkalmazásokhoz. Ha nagyon kell, USB-C dokkolható.
A (céges) HP Pro-m helyett vettem. Sokkal kényelmesebb egy ilyen "gyenge szart" felkapni az asztalról, pont akkora mint az A4-es iratköteg...
Szerintem ennek is csak a bevezető ára 600 USD, a Teclast is 300 USD körül futott. -
-
-
törölt tag
válasz
pusszycat #29 üzenetére
Soha nem idegesített fel még az a laptop. pedig 2 éve megvan lassan.
Az már inkább íritál, idegesít hogy a sok megmondó ember, meg jobban tudom mint mások a büdös életben nem használtak még olyan terméket amit leszolnak, max annyi közük van hozzá hogy egy világban léteznek. Sajnos. -
törölt tag
Nekem a laptopomban N5000 van 2x4GB ram mellet egy 128GB -s SSD társaságában, és köszöni szépen elvan.
Böngészni, ebook -t olvasni, filmet nézni tökéletes, játékra nem az.
Tudtam mik az igényeim, és úgy mentem vásárolni. -
Peter64
csendes tag
Kb. ilyen szintű project lehet egy arm64-es "pc"-t OS-szel ellátni, ha nem a gyártója vagy:
Gustave Monce from the LumiaWOA project has a Surface Duo, and the hacking has already started - MSPoweruserNem halandónak való terep.
-
Peter64
csendes tag
válasz
fatpingvin #25 üzenetére
okés, megnyugodhatok, hogy már tényleg nem akar senki 32bites OS-t használni és úgy beszélni róla mintha valami nagyszerű dolog lenne 2021-ben
(tényleg csak zárójelben, szerintem már a Linux sem támogatja a 32 bitet igazán úgy értem, hogy maga 32bit lenne. Legalább is egy Linux "gyártó" sem fog ilyen support-tal foglalkozni.)
OS nélküli arm notebook igénye... vajon az a gyártó, hogyan tudná megoldani azt, hogy minden jótállástól vagy support igénytől mentesítse magát, ha nem az ő általa kitesztelt, driver ellátott, firmware-ével kompatibilis rendszerrel akarja valaki igény szerint használni. (remélem azért a firmware-t nem akarnád kivetetni belőle!) Azt tudni kell, hogy az ARM-os rendszereknek van egy sajátossága, nincs olyan szinten elfogadott és alkalmazott "csatoló illesztő rendszere", mint egy Intel/AMD hardware-nek. Ezért sincs ARM64-es letölthető installálható Win10/11 (vagy Chrome OS). Illetve van csak elég szakmai a hozzáférhetősége és rettentő nagy valami, ha valaki képes egy nem hivatalos hardware/firmware kombón akárcsak részleges futtatásra bírni (Lumia 950). Bár ez pont az ellenkezője, amit szeretnél.
Apple gépet sem kapsz meg OS nélkül ja jól tudom.
Talán most a 8cx Gen 3-mal elindul valami, de nem jövőre lesz még az ARM PC éve. Holott a WoARM64 egy fullos OS már egy ideje. -
fatpingvin
addikt
2021 végén az x86-ot ilyen kontextusban nem x64-nek érteni nem tudom kit minősít de oké. mondjuk hogy én voltam a hülye hogy nem hangsúlyoztam ki eléggé hogy az x86-os utasításkészlet-család 64 bites alhalmazára gondoltam. így remélem elég egyértelmű.
hogy honnan szedted hogy én 64 bites hardveren 32 bites szoftvert akarnék használni arról halvány gőzöm nincs. ezt az egész témát Crus hozta fel, én csak arra a téves megállapításra reagáltam hogy semmihez nem lesz driver. a mainline Linux kernel mai napig különösebb kompromisszumok nélkül támogatja a 32 bites x86 utasításkészletet, PAE-vel és i915-tel (ami amúgy az Intel iGPU-k kernel drivere) együtt. erre utaltam a fordítással, ugyanis a binárisok nem maguktól lesznek. ezzel együtt nem mintha józan ésszel bárki ezt akarná használni egy 64 bites procin 4G-nél több rammal. működik csak baromság.
az meg szerintem nem egy életszerűtlen igény hogy egy bármilyen gépet ami egyben van előtelepített oprendszer nélkül akarjon valaki megvenni. nem széleskörű, de létező igény. -
Peter64
csendes tag
válasz
fatpingvin #21 üzenetére
Ok, csak nálad jelent meg az x86, mikor ez egy x64-es cpu (max x86-64). Te akartál rátenni egy 32bites OS-t és hoztad elő a PAE-t, ami egy 15 éve letűnt 32-bites technológia, bár nem tudom mi az az i915, de te akarod lefordítani 32bitre. Ezek nem szintaktikák vagy nagyon félreérthetőek.
Ez egy nyilvános fórum, csak lehet reagálni arra amiket mondasz vagy nem ezért írod be őket?
Ja már értem... microsoft tax meg ilyesmik, minden világos. (Vigyázz az Intelt nagybetűvel írtad!)
-
Peter64
csendes tag
válasz
Hieronymus #10 üzenetére
Nekem most is megy egy ilyen Atom x5-ös, T101, illetve 2 éve újra használjuk, anyámnál van 24/7-ben, Skype auto pickup + egy nagylátószögű külső kamera, amivel belátom a nagyszobát teljesen, kicsit az előszobát és a félig a kisszobát. Egy nagyobb speaker is, hogy halljon. Gyakran felhívom én vagy az unokái, a gép felveszi és mutat képet, hangot, csekkolhatom, hogy minden rendben van. Bőven több mint tűrhető a kép a hang, jó egy külső usb-s wifi kellett, hogy stabil legyen a netje. Én is sajnálnám, bár nem neheztelnék rá, ha egyszer csak kidőlne a szolgálatból.
-
fatpingvin
addikt
könyörgöm szálljatok már le erről a baromságról, a 32 bitet nem én hoztam fel, csak reagáltam rá de látom hiba volt mert azóta kb csak ezen megy a szájtépés.
ahogy a windowst is szerintem nem én írtam, főleg nem a 32-bites hülyeség vonatkozásában.
az x{86,64}-re vonatkozószempontjaim visszaolvasva félreérthető, nyilván nem az ARM procira hanem magára a notebookra vonatkozott. senki nem akar 32 bites kernelt és alkalmazásokat futtatni egy 64 bites rendszeren, nem is értem miért jött elő ez a szintaktikai kötözködésen túl.
mindegy, én inkább kiszállok innen, az valóban jogos hogy ennek nem én vagyok a célközönsége, bár a hardver elsőre érdekelt, csak aztán láttam hogy ezen is microsoft tax egy Intel procin és jó nagy árcédula.
-
Peter64
csendes tag
válasz
fatpingvin #18 üzenetére
PAE... de rég hallottam ezt, kb. 15 éve! Hogy merül fel ez manapság, milyen előnyöket várunk 2021-ben egy 32bites OS + PAE, egy sima 64bites OS-hez képest? Win 32 biten az alkalmazásoknak 2GB az elérhető címtér by default, ha /3G-vel bootol az OS-t és a programokat /largeaddressaware -rel linkeled, akkor fel tud menni 3GB-ra. És aztán ha több processzt is futtatni szeretnénk, akkor beindulhat a PAE lapozás. Mikor ott van ebben a kis gépben is a 12GB amit simán csak 2 szintű lap címfordítással el lehet érni. Miért lenne jó manapság a PAE? Vagy ez valami Linux specifikus dolog lenne? 32 bites Linux programok még vannak? Ha ez így értelmes kérdés... a microcontroller-eket nem számítva.
Melyik ARM cpu használ x86 vagy x64 utasítás készletet? Olyat keresel, ami nem ilyen... melyikek ilyenek? Ez hogy?
-
Crus
őstag
válasz
fatpingvin #18 üzenetére
Valójában csak száraz és unalmas tényeket írtam le, amiket pl. értelmezhettél volna konkrétumként is, mert szinte csak azt írtam.
A színvonalat - már amennyiben témaindítónak ez a rng fanyalgásod annak nevezhető - ezzel frankón szállítottad:
"celeron, azaz újabb x86-os akármi + windows, verzió ismeretlen"
Vajon milyen Win OS lehet egy Jasper Lake procin, ami élből egy vérbeli x64 CPU? Vajon milyen... Millennium Edition esetleg?
Ja, senki nem hallott a PAE-ről biztos csak te... vaaaagy esetleg próbáltuk, de nem egy hw-nél az illesztőprogramok miatt instabil lett az OS, amikor 4 GB feletti fizikai címekkel találkoztak.
Írtam példát ARM gépekre... veszel egy bármilyen tabletet, mellé egy BT billentyűzetet, vagy dokkolót és viszlát', de még nyáron is vihető volt nagykerektől pl. a Snapdragon 835-ös Novago az Asus-tól, ami még kisker bruttó is ilyen árkategóriában futott. Úgy tűnik az is elment melletted...
Lefordul, csak nem Win alatt, már pedig gyárilag ez Winnel fog jönni, méghozzá 11-gyel, amivel a női, meg a diagnosztikai usereket elég jól meg is lehet fogni.
-
fatpingvin
addikt
"bár semmi értelme nem lenne"
látom te is write-only. azon kívül hogy kötözködsz egy kisebb pontatlanságon, érdemi választ nem adtál semmire. a PAE-ről meg látom te se hallottál, de annyira nem is lep meg miután demonstráltad a színvonalat amin rutinból megy a kommunikáció.
ja, és várom a példákat az ARM procival szerelt notebookokra, ugyanis kifejezetten keresek olyat ami normális billentyűzettel érkezik és nem x86-64 vagy bármelyik másik x86 alapú utasításkészletet használja. egy ilyen laptopnál pont hogy annak lenne hírértéke ha valamilyen ARM processzorral szerelve kerülne piacra.
azt meg elég röhejesnek tartom hogy szerinted 32 bitre nem fordul le az i915 driver. bár te vagy az aki többedzserre is ezen kattog, szóval... -
Crus
őstag
Igen, egy SSD-vel abszolút jól használható.
11 éves techno, de egy i7 930-cal van egy ligában, amit single-ben le is nyom és a brutális fogyasztásbeli és venti zaj különbségeket inkább ne is feszegessük.
Ennek csak azért van némi jelentősége, mert sokan még mindig ott tartanak, hogy inkább valami régi i5, i7 mert az biztosan gyorsabb, mint egy bármilyen Celeron.... hááát nem. -
-
Crus
őstag
válasz
fatpingvin #8 üzenetére
Ha nem érdekel, minek ez a poszthalom? Nem te vagy a célcsoport, mindenki felfogta.
A kettő meg azonnal és állandóan a ringbe lép, amikor valaki gépet akar venni, vagy lecserélni. Egyrészt tipikus női laptop, kicsi, ultrakönnyű, de futkosós, diagnosztikai célokra hálózati arcnak, vagy járműiparba abszolút lehet jó választás... azért kerül ennyibe, mert kicsi.
Ja-ja, remek lenne x86-tal kínlódni rajta, amikor az látni fog majd a 12 GB memóriából kemény 4-et, amiből az IGP is levesz... persze nem lesz ehhez x86 IGP drivered se, így emiatt nem kell aggódni.
Ha ARM lenne benne, egy random hírt se érne meg, van ezer meg egy tablet + bill kombó, de nem az.
-
jerry311
nagyúr
Azt gondolnám hogy 600-ért vannak ennél modernebb és jobb ajánlatok is...
-
fatpingvin
addikt
válasz
Hieronymus #10 üzenetére
"bár semmi értelme nem lenne"
ez volt a mondat vége.
nekem hasonló tabletem van, nagyon szuper kis cucc... lenne, ha a nyomorult töltésvisszajelzés működne. de nem működik, nincs driver az IO szenzorhoz. így csak folyamatosan töltve lehet biztonságosan használni, ami elég erősen redukálja a funkcionalitását. -
ddekany
veterán
Nem annyira vészes a benchmark pontászok alapján ([link]). Kb. fele teljesítmény mint egy 2.9 GHz-s 4 magos 4. generációs i5 ([link]), amit használok pl. Java-s fejlesztésre is, meg minden borzalomra (ami nem CAD vagy játék), és nem érzek erős ingerenciát a lecserélésre. Persze Alder Lake E maggokkal érdekesebbek lesznek az ilyen "netbookok".
Aztán, mindenki írja, hogy hát ez csak böngészésre jó. Csak ez a netbook dolog egy leganda. A webes alkalmazások extrém pazarlók. Van ami magyar nyelven tán nem is kifejezhető mértékben, pl. mindenféle Atlasian bloatware. Szóval, a "csak böngészés" nem feltétlenül egy alacsony léc, mert kérdés, hogy híroldalak, vagy valami komplexebb. Mi rosszabb történhet átlag embernél igazából? (Feltéve, hogy a "komoly" játék fel se merül, mert a GPU részen úgy is elvérzik.)
-
Hieronymus
veterán
válasz
fatpingvin #8 üzenetére
"ha nincs rajta boot lock bármikor teszek rá x86 rendszert, pontosan ugyanazzal a driver lefedettséggel ami a x64-re van..."
Nem nyersz vele semmit. Csak a driver vadászat problémáját nyered meg.
Én évekig használtam egy 10,1"-s Atom x5 processzorral szerelt táblagépet, billentyűzettel, 3G és érintőképernyő támogatással.
Nagyon szerettem. Kicsi és könnyű, FullHD IPS kijelző volt. levelezni és böngészni kényelmes volt rajta. A teljesen fém tokozás nagyon jól bírta a strapát.
Nyilván nem hozta egy asztali gép teljesítményét, de amire útközben kellett jó volt. Sajnáltam amikor nagyot koppant és végleg elhallgatott a betonon. -
pusszycat
nagyúr
Miért kellett elrontani celeron-al? Lehetett volna belőle kis üzleti mindenes. Ott viszont nem opció a lassúság. Vagy legalább lehetne választani többféle procival.
-
fatpingvin
addikt
na majd szólj ha egyszerre lép a ringbe a kettő... inkább ne mert annyira nem érdekel. 4 szál, teljesen OK. egy ilyen eszköztől nem várok komoly számítási teljesítményt.
ha nincs rajta boot lock bármikor teszek rá x86 rendszert, pontosan ugyanazzal a driver lefedettséggel ami a x64-re van, esetleg a wifi modul lehet kivétel, bár semmi értelme nem lenne. nyilván az x86-64re gondoltam, abban az értelemben hogy nem valamilyen ARM proci van benne.
-
Crus
őstag
válasz
fatpingvin #1 üzenetére
Ez egy mindössze 6 éves Core i5-ös procit (5300U) is elverő(!) Celeron... ráadásul 4 mag, 4 szál. Ezt az x86-ot meg már csak azért is el kéne engedni emlegetni, mert erre te már x86 op. rendszert semmit rá nem teszel, nem lesznek driverek, nem támogatott. Ergo ez egy teljesen x64-es gép, ami persze a virtualizáció miatt (ennyi rammal simán), tud x86-os rendszereket is futtatni. Az itthoni árazása lesz itt a nagyobb gond, cirka 200-220k körül.
-
b2fodist
tag
nem értem mi a koncepció.. mihez kell 12GB RAM amihez elég a 6W TDP-s cerka?
-
fatpingvin
addikt
már kezdtem örülni amikor megnyitottam a cikket... aztán elolvastam.
celeron, azaz újabb x86-os akármiwindows, verzió ismeretlen
részemről inkább hagyjuk. amúgy is igen szerencsétlen helyen van az a lyukasztás a képernyőn, hát kitakarja a shell prompt egy részét...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A MiniBook X 2K-s kijelzőjén kameralyukkal oldották meg a webkamera elhelyezését.
- Razer Blade 15 gamer laptop megvigyázott szép állapotban.
- MacBook Air M1 8GB/256ssd/Újszerű/1-3 hónap gar./Akku 87%/p4239
- ÚJ BONTATLAN MacBook Pro 14 - 16" M4 MAGYAR Billentyűzet Azonnal átvehető DEÁK TÉRNÉL garanciával
- Thinkpad T480s 24GB RAM 1TB SSD (erős, könnyű, vékony gép) Windows 11 kompatibilis
- Eladó XD Design Bobby Hero Spring, Yellow laptoptáska
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 8/16/32GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A04 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest