Új hozzászólás Aktív témák
-
Goblin12
őstag
Szép szép, de lassan már USB aljzathoz kell tápot igazítani és nem a többi komponenshez.
Notiknál meg szép lesz aksiról működtetni.
[ Szerkesztve ]
-
Alchemist
addikt
Nocsak, a végén még lesz USB-s ívhegesztő..?
Éppen olvasok egy érdekes könyvet az antigravitációról... képtelen vagyok lerakni.
-
fkenny
senior tag
20A 5V-hoz elég vastag kábelre van szükség, ami mobilitást és bárminemű komfortosságot mellőz. A kábel ami megfelelő lenne ilyen célra az kb, olyan vastag lenne mint a minőségi dsub vga kábelek. A kitalálóját remélem jól megfogja izgatni a 20A ha véletlenül megfogdossa
"Minden sikeres férfi mögött van egy nő aki jól járt. "
-
stranger28
addikt
"...a fejlesztés ugyanis nem csak leadni, hanem felvenni és képes azt az ominózus 100 wattot."
[ Szerkesztve ]
-
liksoft
nagyúr
Talán így érthetőbb.
[ Szerkesztve ]
Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
imibogyo
veterán
"A kábel ami megfelelő lenne ilyen célra az kb, olyan vastag lenne mint a minőségi dsub vga kábelek."
Ha ebből indulunk ki, akkor a falban futó 230V 32A-es kábelnek karnyi vastagságúnak kellene lennie, és ugye tudjuk, hogy nem az. 20V/5A-hez sem kell túl vastag kábel.[ Szerkesztve ]
-
.mf
veterán
Nem lelkesedek túlzottan az ötletért. Az USB eddigi előnye az volt, hogy egyszerű, kicsi, mobilis, sok perifériát támogat és visszafelé kompatibilis. Ezzel bonyolult, nagyobb, kevésbé hordozás-barát és úgy rémlik, hogy a visszafelé kompatibilitás is sérül. Értem én, hogy egy interfésszel szeretnének mindent leváltani, de itt már fából vaskarika, úgy akarnak új dolgokat beletuszkolni, hogy a legfőbb előnyei sérülnek.
Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
.mf
veterán
3.5"-es már úgyse egy mobil dolog, annál belefér a külső táp. A 2.5"-esek többsége pedig megy külső táp nélkül is.
Ellenben az új interfész
- nem lesz visszafelé kompatibilis, nem tudod bele az USB2 és USB3 eszközeidet beledugni
- a hozzá szükséges kábel több és vastagabb érből fog állni, tehát nagyobb, vastagabb, merevebb és drágább leszNa most ezek, főleg az első, nem ér meg nekem annyit, hogy utána akár 3.5" külső lemezeket is külön táp nélkül tudjak használni...
[ Szerkesztve ]
Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
törölt tag
Lesz valahol benne megfelelő aktív elem, hogy tudja szabályozni a feszültséget, speciális nyák kell, vagy hogy gondolják? Fordítva, a nagy energiaigényű eszközök, külső vinyók hogy fognak kinézni? Spec. kábel és biztos ami sicher alapon egy külső táp? Ha erre kötünk hubot, akkor dinamikus feszültségváltoztatás is lesz?
-
Reggie0
félisten
Hiszed azt. Amikor mar jelentos keresztmetszetre van szukseg(kiloamperek es folotte), akkor mar nagyon is szamolni kell vele. Mert hiaba van 30mm-es a vezetek atmeroje, ha csak a kulso 9.2mm-ben folyik aram.(Valojaban az aramsuruseg a vezeto belseje fele e^-r szerint csokken).
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz #06658560 #16 üzenetére
> Lesz valahol benne megfelelő aktív elem, hogy tudja szabályozni a feszültséget
Igen.> Spec. kábel és biztos ami sicher alapon egy külső táp?
Igen. Tehat a kulso, nagy teljesitmenyigenyu HDD-t megcsinalhatjak ugy, hogy csak USD PD-vel mukodjon, vagy ugy, hogy mukodjon a sajat tapjaval es USB PD-vel is.> dinamikus feszültségváltoztatás is lesz
Igen. Ez a csip lehet a tolto vagy a toltott oldalon is (van erre jobb magyar kifejezes?), a ket oldal megdumalja a Vbus labon keresztul, hogy milyen a teljesitmenyigeny, es kesz.while (!sleep) sheep++;
-
félisten
Ez nem hit kerdese. Egyreszt a topicban nem kA-ekrol volt szo, hanem 20A koruli ertekekrol, masreszt a 50 Hz-en rez vagy alu vezetekben kb. 1 centi a skin, ha jol emlekszem, tehat meg mindig nyugodtan hasznalhatsz 3-4 cm2 atmeroju vezetekeket.
Szerk: ok, latom beleszerkesztettel: ahogy irod, 30 mm vezetekatmero mellett kb. kimarad a belso 10 mm atmeroju resz. Egyreszt a tavvezetekekben, ahol szobajon ez az atmero, ott csomo helyen acelmagot hasznalnak az aluvezetekek belsejeben (a nagyobb szakitoszilardsag miatt), szoval 'mindegy', masreszt 30 mm-es vezetekeknek a szamitastechnikahoz (vagy az USB PD-hez) annyi kozuk van, hogy a szerverpark energiaellatasahoz esetleg kellhetnek ilyenek (valojaban meg ott se szokas ilyesmiket hasznalni)
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
pakriksz
őstag
20 volt? szép kerek szám, még véletlenül se 12 volt legyen ami, kb minden PC-ben előfordul, jobb az a 20 mert így extra elektronika a kell/ egy új ág a tápegységeken Na meg a 12 volt túl kompatibilis lenne az autókkal is.
[ Szerkesztve ]
Troll (nemhivatalos definíció): az akinek véleménye nem tetszik nekünk/nem értünk vele egyet. (10-ből 9 fanboy ezt ajánlja) || Fanboy 8 in 1 (Intel, AMD, Nvidia, konzol, PC,+minden politikai oldal) hiszen "ahol nem mi vagyunk, ott az ellenség"
-
Kernel
nagyúr
- nem lesz visszafelé kompatibilis, nem tudod bele az USB2 és USB3 eszközeidet beledugni
Erre nem vennék mérget, 5 A nem kevés, de nem is annyira sok, hogy ne lehetne megoldani egy kompatibilis csatlakozón, amit jól mutat, hogy az USB 3.1 szabvány már 5 A-re van specifikálva: [link]
Épp azért szükséges a feszültséget növelni, mert az áramot már nem igazán lehet, illetve nem érdemes, az adott fizikai keretek között. Ahhoz már inkább teljesen újfajta csatlakozó kellene. Vagyis gondolom, 5 A-nél megáll ez a történet. A teljesítmény ezért legfeljebb a feszültség emelésével növelhető, amire viszont adott a lehetőség, mert a szigetelés 20 V-ot simán elbír, még valamivel többet is.
Mivel az új port alapból csak 5 V-ot fog leadni, így nem sérül a régi periféria sem, ha rádugom. Csak akkor kapcsol át nagyobb feszültségre szerintem, ha a periféria azt kommunikálja a port felé, hogy kapcsolj át. A régi, buta eszközök ilyen utasítást nyilván nem tudnak, így nekik marad továbbra is az 5 V-os üzem.
Az meg eléggé nevetséges, hogy az 5 A miatt egyesek már áramütésre célozgatnak. 20 V-ról beszélünk, elemi fizika... Azt sem értem, hogy a skin-hatásnak és kiloamperes áramoknak mi köze a topik témájához, offolni / hantázni / nagyot mondani én is tudnék, de minek...
De miről beszélünk, a fizikai oktatás színvonaláról, amikor már a cikk címe is hibás. A teljesítmény mértékegysége a W.
A villamosenergiát viszont Wh-ban mérik (wattóra, kilowattóra), azután fizeted a villanyszámlát, okos cikkíró...
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
Egyébként, ha már a cikk címénél tartunk, szerintem azt is félreérthetik páran, akik az hiszik, hogy ez a lapka 100 W teljesítményt biztosít.
Nem biztosít teljesítményt, ez csak egy vezérlőchip, kontroller. A teljesítményt majd az a kapcsolóüzemű tápáramkör fogja biztosítani, amit ez a chip vezérel.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
nyunyu
félisten
20 volt? szép kerek szám, még véletlenül se 12 volt legyen ami, kb minden PC-ben előfordul
Laptopok toltoi altalaban 19 vagy 20 voltosak.
Mondjuk ennyi erovel lehetett volna 24V is a szabvany, hatha valaki etikettnyomtatot, blokknyomtatot, online penztargepet akar etetni USBrol.
[ Szerkesztve ]
Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
liksoft
nagyúr
BELENÉZETT VALAKI IS ITT A PDF-BE? Benne vannak a feszültség és áram párosítások. 5A felett NEM látok benne! És igen, van 12V is!
Szerk: Kivétel az előttem szóló!
[ Szerkesztve ]
Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
-
Reggie0
félisten
-
ViiiiktorOC
senior tag
Type c is tud majd 100 Wattot leadni?
Terjedhetne gyorsabban is. Szerintetek, akkor majd lehet egy Routhert is etetni Usb-ről?LamboLVR - CSR2 Lambo T. Hungary
-
pakriksz
őstag
összeesküvéselmélet? OMG ti összeesküvéselmélet gyűlölők mindenhol összeesküvéselméleteket láttok?
Troll (nemhivatalos definíció): az akinek véleménye nem tetszik nekünk/nem értünk vele egyet. (10-ből 9 fanboy ezt ajánlja) || Fanboy 8 in 1 (Intel, AMD, Nvidia, konzol, PC,+minden politikai oldal) hiszen "ahol nem mi vagyunk, ott az ellenség"
-
nyunyu
félisten
válasz ViiiiktorOC #37 üzenetére
Szerintetek, akkor majd lehet egy Routhert is etetni Usb-ről?
Arra ott van a Power over Ethernet.
Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
törölt tag
Töltés fogadásnak laptopon lenne értelme, de kicsi esélyt látok rá hogy ezt a gyártók engedélyezzék.
Túl nagy pénz, az "elhasználódó" töltők miatt kialakuló vásárlói igény.Szép a specben szereplő 60/100W de kurv@ra nincs rá szükség.
Hülyeségnek tartom hogy egy ilyen picsa csatlakozón átengednek 2/5A-tNem tudom mennyibe kerül ez az ic, de nem akarok a jövőben érte +pénzt fizetni ha házat/alaplapot/eszközt veszek amin Xdb usb port van.
-
törölt tag
válasz #06658560 #44 üzenetére
Nincs pontos felmérésem erről, így véleményem szerint: 80%-ban törött/zárlatos kábel miatt vennének újat a userek.
Aki napi szinten hurcibálja 1db töltővel együtt a gépét, az kb.: másfél évente találkozik ezzel a problémával.(#45) Reggie0: Tiszteltetem a mérnököket! Rengeteg konstukciós hibával rendelkező készülék fordul meg nálunk, amiket szintén mérnökök terveztek...
[ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
válasz #16939776 #46 üzenetére
Ja, csak altalaban nem egy csatlakozo terhelhetoseget szurjak el. Az USB PD uj csatlakozot kap, ami a regivel kompatibilis marad. Megmarad az usb 2.0 szerinti 5V VBUS es kulon lesz 4 tu, amin a nagyobb tapot kapja. A csatlakozo alakja aramerosseg es feszultseg fuggo, igy nem cserelhetoek ossze.
[ Szerkesztve ]
-
duke
aktív tag
"Ha ebből indulunk ki, akkor a falban futó 230V 32A-es kábelnek karnyi vastagságúnak kellene lennie,"
Bar nincs szo 20 A-rol, ha tenyleg 5 volt 20 A-t akarnanak, akkor azert komoly kabelekre volna szukseg, vastagabbra, mint egy normal 32 A-t elbiro halozati kabel. Azert, mert mig a 230-as halozatnal nem problema ha vezeteken esik par volt feszultseg, addig az usb 5 voltjabol nem eshet egy-ket tized voltnal tobb(talan meg annyi sem), kulonben mar nem mukodnek az 5 voltot igenylo eszkozok.
-
Reggie0
félisten
A szabvany szerint a high-powered eszkozoknek a feszultsege 5.25V es 4.75V kozott kell lennie. Ha 1 meteres kabelrol van szo(azaz osszesen 2m tap+fold vezetek), akkor egy 3mm^2-es vezetek eseten a feszultsegeses 0.236V lenne, igy a nevlegesen eloallitott 5V mellett 4.764V jutna az eszkozre. 230-as vezetekekhez hasonlitva: Most csak tablazazbol neztem ki, de a 2.05mm atmeroju vezetek maximalis terhelhetosege zart kornyezetben(pl. falba behuzva) 23A, aminek a keresztmetszete 3.3mm^2.
[ Szerkesztve ]
-
imibogyo
veterán
ha tenyleg 5 volt 20 A-t akarnánk....
De ő a cikkel kapcsolatban emlegetett olyan vastagságú kábelt, amiben pedig egyáltalán nem szerepel ekkora A érték. De szerintem ezt már eléggé túl ragoztuk.Egyébként ha jól értelmezem a táblázatot (és itt a kisebb átmérőhöz tartozó is), akkor AC és DC esetében nincs nagy különbség kábelen eső feszültségek és terhelhetőség szempontjából természetesen egy bizonyos A érték alatt, lényegében otthoni körülmények között megtalálható A értékek esetén elhanyagolható a különbség. Persze én csak egy könyvtáros vagyok, nem mérnök, lehet rosszul értelmezem.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz #06658560 #48 üzenetére
Utoljára belépő szintű *EL* gépet kaptunk ezeken folyik a munka. Másfél év alatt 10-ből 4 töltő hullott el.
Előtte 3 évig misi gépek voltak, 2-3 havonta jött valaki a törött kábellel, ugyan ebből a csoportból.Kollégámnak van egy mobil(P4-cerka?) Toshiba laposa, az eredeti töltővel megy még mindig, pedig megevett már pár akkut élete során, ez is munkagép volt...
[ Szerkesztve ]
-
Armi1P
csendes tag
Na én már nem tudom követni hogy itt ki milyen igét hírdet, de gondoljunk bele: egy CPU 1-1.5V körüli de fesz.-en megy, és ha a TPD-je 95W, az azt jelenti, hogy 95-63A-t kell húznia. Azt meg nem ökölnyi vastag drótokkal oldják meg, hanem olyan vékony "kábelekkel", amiket örülsz ha látsz.
(Természetesen a VRM-től a CPU-ig)
Akkor most mi?[ Szerkesztve ]
-
Armi1P
csendes tag
Akkor ha 95A-nek kell ujjnyi kábel, akkor annak a cikkben említett 5A-nek meg nem ártana egy fogpiszkálónyi vastagságú réz, ami még mindig nem eredményez régi VGA kábel vastagságot, úgy sem, hogy kell 1 pár erős ér az áramnak, meg 1 pár / 2 pár (USB3) vékony az adatnak
Nem lenne vastagabb mint egy minőségi USB3 kábel
Egyébként meg... keressetek rá, hogy "28/24 AWG"[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iPhone 15 Pro 128GB FEHÉR TITÁN MAKULÁTLAN
- iPhone 14 128GB Lila Független Mint Az Új/1-3 hónap gar./Akku 92%/p3826
- minigép/ i5 6500T 35W/ Dell 3050 micro/ garancia/ ingyen foxpost
- Új Modell Apple Watch Ultra 2 49mm Black/2025.09.21 Apple Gar./p3825/
- Cisco SG200-50 smart switch - 48+2 portos Gigabites
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs