-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Celtis
veterán
válasz
Flowtation #16257 üzenetére
Én talán még soha nem neveztem át filmet. Ahogy letöltöm a NAS-ra, úgy is marad. A Kodi pedig automatikusan megtalál hozzá mindent.
Ha a fekete csíkok levágását beállítod 5%-ra, akkor pontosan 5% a torzítás. Az más kérdés, hogy ezt esetleg nem veszed észre. Mondjuk ha nem pont középről nézed a TV-t ,akkor is torzul valamennyire a kép.
Helyi hálón szakadozásnál próbáld meg ezt.
-
Celtis
veterán
válasz
Flowtation #16211 üzenetére
Például olyan USB3-as pendrive, aminek megadják az írási és olvasási sebességét is. A többi lutri.
Persze ezek drágábbak is.Példa. Volt nekem egy Kingston Datatraveler 16GB-os pendrive-om. Ezt dugtam rá az említett Pi-re, ahol a Kingston 8GB Class10-es SD bitang lassú volt. Az Openelec megtáltosodott, ami a médiatárban való böngészést illeti. Előtte kb. másodpercenként töltött be egy borító, utána szinte nem volt várakozás.
Ezek után vettem egy ugyanolyan Kingston Datatraveler pendrive-ot, de csak 8GB-osat, mondván az is elég. Na az annyira lassú volt, hogy először visszavittem, hogy hibás. Miután a cseredarab is ugyanazt a teljesítményt hozta, nekiálltam levelezni a Kingstonnal, ahol kb. felvilágosítottak, hogy az USB3 semmilyen sebesség garanciát nem jelent.
Ez valahol igaz az SD kártyára is. Igaz a Class10-hez kell bizonyos sebesség, de lehet, hogy random olvasásnál nagyon lassú az eszköz.Na azóta nem veszek Kingston terméket.
-
Celtis
veterán
válasz
Flowtation #16200 üzenetére
Egyrészt nem mindent az SD kártya sebssége határoz meg, hanem a CPU, és azért a PI nem egy erőmű.
Másrészt a Kingston pont egy hulladék. Nekem is volt ilyen, ha visszaolvasol meg is találod. Egy megfelelő USB pendrivval nagyságrendekkel gyorsultak egyes funkciók. -
Celtis
veterán
válasz
Flowtation #16183 üzenetére
Meg kell nézni, hogy milyen gombnyomásokat küld át a TV CEC-en. Nekem Sonym van, itt elég szép a felhozatal.
- 4 nyíl
- OK
- Exit
- Back
- Info
- Option
- Számgombok
- 4 színes gomb
- Lejátszás vezérlő gombok (Play, Stop, Pause, <<, >>)
- Prog +/-
- Hangerő +/- (ezt az erősítő kezeli)Azt hiszem nem felejtettem ki semmit. Ezek a gombok mind különböző parancsként mennek át. A KODIban lehetőség van bármelyik átdefiniálására, ha inkább más funkciót rendelnél hozzá.
-
Celtis
veterán
válasz
wassermann #16179 üzenetére
Nekem az a gyanúm, hogy ezen paraméterek megadásával rögzíted az üzemmódot, és az nagyon nem lesz jó filmnézésnél. Amúgy meg a Kodi a TV adást is deinterlace-eli és 1080p-ben küldi.
Én biztos csak akkor raknám be, ha valami inkompatibilitási probléma van. Elsőre nem piszkálnék bele a konfigba.
Úgyis érdemes frissíteni az Openelec-et. Felrakni egy szűz image-et, aztán csak akkor piszkálni, ha szükséges. -
Celtis
veterán
válasz
Flowtation #16174 üzenetére
Mindenképpen próbáld ki a CEC funkciót és tedd a fiókba a régi távirányítót.
-
Celtis
veterán
válasz
wassermann #16175 üzenetére
Inkább ki kéne hagyni ezeket a hdmi paramétereket és rábízni a technikára, hogy válassza ki a megfelelőt.
-
Celtis
veterán
Látsz a Muxes lapon listázva elemeket? Látsz a Services lapon csatorna neveket listázva?
Ha igen, akkor valószínűleg csak mappelni kell a serviceket csatornákra. Magyarul kiválasztod a kívánt service-eket és megnyomod a Map selected gombot.
Utána újraindítod a klienst és már látod is a csatornákat. -
Celtis
veterán
válasz
yossarian14 #16141 üzenetére
Inkább az antenna kábellel lesz a gond annál a TV-nél, ahol a zavar jelentkezik.
-
Celtis
veterán
válasz
gtamate2 #16078 üzenetére
A telefonról böngészésen mit értesz? Esetleg a letöltött filmek közötti böngészést? Mert akkor a Yatsee azt is tudja, de olyan szinten, hogy leteszed a hajad
Gondolom nagyon olcsó megoldást keresel. NAS-ra nem optimális a PI, de ha nem nagyok az igények, akkor jó lehet.
A TV-n keress A/V IN bemenetet vagy Scart csatlakozót. Mert ha VGA kell, akkor inkább vegyél egy használt PC-t. Pl. egy Brazos letöltő-mozizó gépnek jó lehet. -
Celtis
veterán
válasz
lolka1980 #16036 üzenetére
Persze, hogy az. Nap mint nap SSH lépek be, mégsem jutott eszembe
Kár aggódnod. Még ha be is kapcsoltad az SSH elérést, az internet felől ez nem látható. Legfeljebb a családtagjaid jelentenek fenyegetést, hogy ellopják az Openelec belépési jelszavadat és átkonfigurálják a Kodi-t. -
Celtis
veterán
A CEC beállításokban (Beállítások/Rendszer/Beciteli eszközök/perifériák/CEC) A TV kikapcsolásánál a hagyja figyelmen kívül opciót kell választani, különben leáll az oprendszer és csak tápelvétellel lehet újraindítani.
Nightly TVH backend buildek itt elérhetők.Lehetőség az is, hogy a TV USB portjáról kap tápot a Pi így a TV-vel vezérelhető a Pi ki/bekapcsolása.
-
Celtis
veterán
-
Celtis
veterán
Ez egy régi leírás lehet. Biztos, hogy ma már mindenhol "kodi" kell legyen az "xbmc" helyett.
Alternatívák
- Úgy rémlik az AEON NOX skin is tud autostart-ot.
- Init scriptbe beírni kodi-send --action="". Az idézőjelek közé bármelyik KODI beépített parancs beírható innen.
- Google -
Celtis
veterán
válasz
crissprivat #15808 üzenetére
A logba belenézés, akkor kizárt?
-
Celtis
veterán
válasz
crissprivat #15791 üzenetére
Egy újraindulásnak számtalan oka lehet. Látatlanban az okát képtelenség megmondani. A logokkal kell kezdeni a vizsgálódást. Minden más csak blöff.
-
Celtis
veterán
válasz
crissprivat #15784 üzenetére
Én Sonyval használom, azzal nagyon ritkán okoz ez gondot. Szerintem az lehet a háttérben, hogy a CEC-ben alapból nagyon lassú az ismétlési sebesség és ezt próbálják szoftveresen gyorsítani.
Próbáld meg a userdata\peripherial_data folderben lévő xml fájlban módosítani ezt a sort:
<setting id="double_tap_timeout_ms" value="300" />
300-ról növeld 650-re, ami a Panasonicnál állítólag jó.
Utána indítsd újra. Remélem segít. Vannak kétségeim, hogy figyelembe veszi-e a rendszer egyáltalán és az lesz-e hatása, amit szeretnél, de egy próbát megér. -
Celtis
veterán
válasz
Blaise #15766 üzenetére
Nem rántja ki, csak elveszi a tápot az Openelec leállítása nélkül.
Én soha nem vesződtem az Openelec leállításával. Csak kihúzom a Pi tápját, ha kell. Nem volt problémám soha.
Maga az OE rendszer csak olvasható partíción van, az biztosan nem sérül. A felhasználói adatok ext4 filerendszeren vannak, ami elég robosztus adat sérülés ellen, de max elvész egy borító kép. Időnként kell egy backupot csinálni... -
Celtis
veterán
A config.txt módosításon kívül a Kodi beállításokban (System -> Settings -> System -> Input Devices -> Peripherals -> CEC adapter) vedd ki a pipát a "Switch source to this device" mellől és állítsd a "Devices to power on during startup" pontot nothing-ra.
Ha szerencséd van így jó lesz. Többet nem tudsz csinálni.
-
Celtis
veterán
válasz
sztanozs #15701 üzenetére
Nekem is Sony TV-m van w829b (vagy ilyesmi). Meg tudom erősíteni, hogy nagyon jó a CEC implementáció. Raspberryvel tökéletesen működik, és a TV is viszonylag sok beállítási lehetőséggel bír.
Van egy LG soundbar-om is mellé, na ott nagy ritkán előfordul, hogy szétcsúszik a két eszköz, de könnyű helyreállítania szinkront.
A használhatóságról annyit, hogy a soundbar távirányítóját nem biztos, hogy megtalálnám, olyan régen nem volt a kezemben, a HTPC-nek meg nem is volt soha saját távirányítója.Egyébként meg ha nem menne a CEC, akkor mit vennél az RPi helyett?
-
Celtis
veterán
válasz
bandika753 #15674 üzenetére
Valószínűleg a digis beltéri blokkolja a cec kommunikációt. Azt javaslom, hogy próbáld meg egy régebbi HDMI kábellel, amelyikben még nem volt bekötve a CEC vezeték.
-
Celtis
veterán
válasz
ratkaics #15665 üzenetére
Nem szeretek NYÁK-ot tervezni. Csak ha nagyon muszáj.
Sokan hirdetnek ilyen szolgáltatást. Azon az áron én pláne nem csinálnám. Ha belegondolsz, hiába csak egy darab kell neked, egy komplett termék fejlesztést kell végigcsinálni.
De ha megcsinálod a kapcsolási rajzot, akkor a NYÁK-os cégek általában vállanak tervezést, de ki tudja, hogy az olyan lesz-e mint amit te elképzelsz.Én még nem próbáltam.Ezt a NYÁK-ot a PCBWAY.COM prototípus gyártónál rendeltem. Szállítással együtt is töredéke az ár az itthoninak. A minőség kifogástalan. Értelmesen és gyorsan kommunikálnak.Az alapáron is megrendeléstől számított két napon belül postára adták a kész NYÁK-ot.
Maga a vezérlő egyébként egy nyílt projekt. A kapcsolási rajz és a NYÁK terv letölthető. A fájlok megnyitásához az ingyenesen is elérhető Eagle CAD szoftver szükséges. Én egy az egyben ez egyik NYÁK-ot választottam, nem akartam belenyúlni, mert ezt a CAD szoftvert korábban nem használtam. De szerintem nem bonyolult ezt a NYÁK-ot átalakítani és pár relét rárakni csak igen alaposan ellenőrizni kell az eredményt, nehogy az embert kellemetlen meglepetések érjék a kész NYÁK kézhezvételekor.
Még annyi, hogy a NYÁK gyártónak un. Gerber fájlokat kell küldeni, ezt a CAD szoftverrel lehet generálni a NYÁK tervből. Ezeket a Gerber fájlokat kell jó alaposan átnézni (vannak ingyenes gerber nézegetők a neten), mert ez alapján történik a tényleges gyártás.
-
Celtis
veterán
válasz
ratkaics #15643 üzenetére
Keresgélni kell a neten. Nekem egy hasonló projektem van öntöző rendszer vezérlésre.
esetleg nézd meg, hátha szódával elmegy neked is. 1 relé kimenet, 8 triak kimenet, 4 analóg bemenet, egy analóg kimenet, igaz alacsonyabb feszültségszinten. Van még panelem, ha érdekel. -
Celtis
veterán
válasz
Osynho #15600 üzenetére
Azt hiszem itt pontosan leírják azt amit te is tapasztalsz. Arra is van magyarázat, hogy pillanat állj módban miért nincs zaj és némítva miért van.
Azt viszont nem tudni, hogy régebben miért volt jobb. Mindenesetre úgy tűnik ennyit tud a Pi. Érdemes egy USB analóg adaptert venni. -
Celtis
veterán
válasz
Osynho #15577 üzenetére
A sistergést még csak-csak rá lehetne fogni egy hibás tápra, de a hangerő csökkenést sehogysem. Más lesz ott a gond.
Az Openelecet újraraknod nem kell.
Egyrészt azt nézd meg, hogy a Kodiban maximumon van-e a hangerő. Az legyen maximumon és az erősítőn állítsd a hangerőt, így lesz a legkisebb a zaj.
Ha a hiba továbbra is fennáll, akkor mentsd le az Openelec konfigot (Programok/Openelec settings/create backup) majd csinálj egy soft rendszervisszaállítást. Ez töröl minden kiegészítőt és beállítást. Konfiguráld be az alapokat és nézd meg, hogy jó-e a hang. Ha igen, akkor valamelyik kiegészítő vagy beállítás kavar be. -
Celtis
veterán
válasz
huliganboy #15554 üzenetére
Ahhoz, hogy fel lehessen ébreszteni egy gépet, valaminek működnie kellene ahhoz is. Hidd el semmi baja nem lesz attól, hogy be van kapcsolva.
Ha esetleg HTPC-nek használod, akkor kézenfekvő megoldás, hogy a TV USB portjáról adsz tápot a Pi-nek.
De jobb, ha a gondolkodásodat változtatod meg. -
Celtis
veterán
válasz
huliganboy #15548 üzenetére
Az oprendszer leáll, de a PI-t nem tudja kikapcsolni. Kb. olyan, mint a régi PC-k, amikor megjelent a "Most már kikapcsolhatja a számítógépet" felirat és le lehetett nyomi a főkapcsolót. Ebből az állapotból csak tápelvétellel tudod kihozni.
Egyébként is 2W a Pi fogyasztása, minek kikapcsolni? -
Celtis
veterán
válasz
huliganboy #15544 üzenetére
A Pi nem tud ki/bekapcsolni, nincs standby módja.
-
Celtis
veterán
válasz
szabieable #15541 üzenetére
Ha nem maga a táp sípol, akkor nem tud ilyet okozni. Most nincs előttem, hogy a PI-n magán is van-e kapcsolóüzemű táp. Ha igen, akkor annak a tekercse sípolhat.
-
Celtis
veterán
Szerintem csak a képernyővédő van bekapcsolva és a CEC-en küldött gombnyomások hatására éled fel (jelenik meg a kép). Próbáld meg, hogy amikor nincs kép, akkor Yatsee-val távvezérled meg a PI-t. Ugyanaz kell legyen az eredmény.
Egyrészt ezt ellenőrizd, másrészt a CEC használata egyébként is kényelmes. Próbáld fixre beállítani. -
Celtis
veterán
válasz
chemand #15445 üzenetére
Attól is függ, honnan indulsz. Ha bármelyik 5.95.x (=OE6.0 béta) akkor csak simán frissítés és kész.
Ha korábbiról, akkor is próbálkozhatsz frissítéssel, aztán ami kompatibilis az megmarad, ami meg nem, azt újra kell telepítened így is úgy is.Ha elég régi a rendszered, akkor megfontolandó, hogy exportálod a médiatárat, aztán csinálsz egy teljesen friss telepítést és a végén beimportálod újra a médiatárat. Ez a hivatalos ajánlás is.
-
Celtis
veterán
válasz
RoundRobin #15352 üzenetére
Mert ez nem a PI2 rajza, hanem az az r2.0-ás Pi1.
A PI2 USB áramkorlát vezérlése itt van leírva.
-
Celtis
veterán
válasz
RoundRobin #15351 üzenetére
A kábel ellenállását nem ohm-mérővel, hanem áram áthajtásával és a kábelen eső feszültség mérésével végeztem. Így az én tapasztalatom a közkézen forgó mikro USB töltő kábelekről gyökeresen más.
Vagy én nyúltam bele, és az összes otthoni kábelem sz@r... -
Celtis
veterán
A kapcsolási rajz publikus. Nem 5V-os táppal kezdődik, hiszen az nem is tudna 5V-ról működni, hacsak nem step up/down táp lenne, akkor viszont elmenne akármekkora feszültségről. Tehát 5V-ot vár a Pi, és pontosan 5V-os táppal nincs szivárvány.
Továbbá szerintem csak a stabilizátlan tápok (trafó+graetz+kondi) adnak lényegesen eltérő feszültséget üresjáratban. A mai kapcsolóüzemű tápegységek, de a hagyományos lineáris stabilizáltak is stabilak néhány század volton belül, többek között az említett 7805 is (persze nem dióda alápakolással). Hacsak az adatlap szerinti tipikus 15, maximum 100mV ingadozást nem tekintjük lényegesnek.
-
Celtis
veterán
válasz
RoundRobin #15326 üzenetére
Én azért a műszeres mérésnek jobban hiszek, mint a töltési időből a tápegység kimeneti feszültségéről levont következtetéséknek.
Ha visszakeresed, itt megosztottam egy korábbi mérésem eredményét. Még szét is vágtam egy USB kábelt, hogy pontosan megmérjem az ellenállását. Sajnos még egy 50 centis kábelen is túl sok feszültség esik a vékony réz magasabb ellenállása miatt. Ez nem a töltő hibája.
Fogalmam sincs mit tud az Ikeás töltő, nem is akarom védeni, de ki merem jelenteni, hogy az átlagos USB töltőkábellel a Pi-n szivárvány lesz, hiába ad ki pontosan 5V-ot a töltő.
Most nincs nálam gyári PI tápadapter, de nem lenék meglepődve, ha 5V helyett pár tizeddel többet adna ki, így kompenzálva a kábel veszteségét.A PI áramfelvétele egy SD kártyával kb. 400mA. Nem látom, hogy az USB terhelhetőség beállítás ezen mit változtatna. Az csak egy felső korlát, ettől nem fogyaszt többet a PI. Hova is menne a plusz áram?
-
Celtis
veterán
válasz
futizoli #15313 üzenetére
SZVSZ a kábel gyenge. Én otthon egyet sem találtam, ami rendesen működne, pedig kipróbáltam vagy 8-10-et. Mondjuk a Pi is indokolatlanul érzékeny. 4,9V-nál már elkezd pislákolni a szivárvány. A gyári táppal, még a gyengébbikkel is, hibátlan. Viszont abban fix a kábel.
-
Celtis
veterán
válasz
xxlongikaxx #15288 üzenetére
Nehogy konfigurálj bármit a PI-n!
Először a TV-ben kapcsold ki az overscan-t. ("Túlpásztázás") Csak így lesz 1:1-ben pixelhelyes megjelenítésed. -
Celtis
veterán
válasz
yossarian14 #15174 üzenetére
Hát ez érdekes. Most nálam sem jelenik meg, de korábban biztosan elértem így. Lehet, hogy ép az 5.95.x-ben szűnt meg.
Egyébként nem nagy dolog, a configfiles folderben lévő samba.conf fájlba kell felvenni. A minta fájlt kell átnevezni, és beleírni ezt a megosztást is. -
Celtis
veterán
Elképzelhető, hogy nem is fog, mert a TV nem küld semmit. Az egy évvel később LG 47LB650V pl. a számgombokat nem küldi.
Amúgy a fájlt neked kell létrehoznod a userdata/keymaps folderben remote.xml néven. Ez vonatkozik a CEC távirányításra. De ugye hiába is lenne meg az a fájl, hiszen fogalmad sincs, hogy mit kéne mappelni.
Ahogy az elején is írtam, szerintem nem küldi a TV ezeket a gombnyomásokat. Ha mégis meg akarod tudni, hogy jöne-e valami, akkor kapcsold be a debug funkciót a Kodiban, esetleg külön kapcsold be a CEC részletes logolást is. Ezek után nyomogasd a távirányító gombjait. Pontosan írd fel, hogy mikor mit nyomtál, és nézd meg a logokban, hogy ebből mit látott a Kodi. Ha szerencséd van, akkor látni fogod, hogy jött valami CEC kód, csak tényleg nincs funkció hozzá mappelve. A logból már azt is tudni fogod, hogy a remote.xml-be mit kell beírnod. A logok elemzésénél először keresd meg a működő gombnyomásokat, és látod, hogy milyen, amikor jó.
Sok sikert hozzá, de szerintem 99%, hogy a TV nem küld jelet.Segítségként itt az általam használt remote.xml, ami azt a célt szolgálja, hogy a CH+/CH- és 4 nyíl gomb funkcióit TV nézés módban kicseréli, mert nekem így tetszik.
<!-- My mappings for HDMI-CEC -->
<keymap>
<FullscreenLiveTV>
<remote>
<left>ChannelDown</left>
<right>ChannelUp</right>
<up>ActivateWindow(pvrosdchannels)</up>
<down>ActivateWindow(pvrosdchannels)</down>
</remote>
</FullscreenLiveTV>
<PVROSDChannels>
<remote>
<left>PageUp</left>
<right>PageDown</right>
<pageplus>PreviousChannelGroup</pageplus>
<pageminus>NextChannelGroup</pageminus>
</remote>
</PVROSDChannels>
</keymap> -
Celtis
veterán
válasz
_Smooth #15120 üzenetére
Ez a dugdosós módszer elég kőkorszaki.
Nyilván tud menni a Pin is a fájlmegosztás + torrentezés + a média lejátszás csak nem optimális erre a célra a vas. Hamar korlátokba lehet ütközni. Hogy konkrétan mi az a terhelés, ahol elkezd ez-az szakadozni, azt nem hiszem, hogy egzaktul meg lehet mondani. -
-
Celtis
veterán
válasz
Osynho #15100 üzenetére
Fogalmam sincs. Van egy régi 5.1-es erősítőm, annak talán video bemenete sincs. Nekem nem is hiányzik. A soundbaromon sem hajtom át a video jelet, mert nem támogat minden formátumot.
A CEC szerencsére olyan, hogy az összes összekötött eszközön CEC portja össza van kötve. Kb. mint a régi 10 megás koax ethernet hálózat. -
Celtis
veterán
-
Celtis
veterán
válasz
xxlongikaxx #15048 üzenetére
Ha csak egy kicsit visszaolvasnál... Szeritnem NAS-nak gyenge a Pi, Inkább vegyél egy integrált alaplapot és akkor a Bluray is megoldható.
-
Celtis
veterán
Alakul az öntözőrendszer vezérlőm. Az asztalon már kiválóan működik, de még pár alkatrész hiányzik a végső formához.
Így néz ki a panel, amit készítettem.A LED-ek most csak a szelepvezérlő kimenetek működését jelzik vissza.
Ha valakit érdekel, a vezérlő GUI kipróbálható itt. A jelszó: opendoor
-
Celtis
veterán
válasz
redwhite78 #14978 üzenetére
5.95.5 Már olyan régi, hogy nem is értem miért béta.
-
Celtis
veterán
válasz
Skynet258 #14946 üzenetére
Mindegy, hogy a TV saját távja vagy sem. A lényeg, hogy a TV továbbküldi a PI-nek a vett távirányító jeleket a HDMI kábelen. Nem kell infra vevő a PI-be. Egy icic-picit azért állítgatni kellhet a TV-ben és a Kodiban is hozzá.
Ja és így a Pi-t eldughatod akár a fiókba vagy a TV háta mögé.
-
Celtis
veterán
válasz
Skynet258 #14944 üzenetére
Ha rendes egeret és billentyűzetet emulál, akkor csak bedugod és megy. Ha a windows-os gépen is volt hozzá valami trükk, akkor lehet, hogy az Openelec alatt is kell játszani.
Viszont ha a TV-d támogatja a HDMI-CEC-et, akkor nincs szükséged semmire, a TV távirányítója fogja kezelni a Kodi menüit.
-
Celtis
veterán
válasz
azbest #14929 üzenetére
Köszi. A dmesg mutatta az utat. Szerencsére nem kell extra áram. Leírom a részleteket, hátha másnak is segít.
Ezt láttam a dmesg kimenetben.
[ 22.879338] r8188eu 1-1.2:1.0: Direct firmware load for rtlwifi/rtl8188eufw.bin failed with error -2
[ 22.879388] r8188eu 1-1.2:1.0: Firmware rtlwifi/rtl8188eufw.bin not availableA megoldás pedig ez a sor:
sudo wget https://github.com/lwfinger/rtl8188eu/raw/c83976d1dfb4793893158461430261562b3a5bf0/rtl8188eufw.bin -O /lib/firmware/rtlwifi/rtl8188eufw.bin -
Celtis
veterán
Vettem egy filléres Realtek RTL8188ETV chipes USB wifi dongle-t néhány gombért. PC-n működik. Ha rádugom a PI-re még az lsusb parancs sem listázza ki.
Raspbian az OS. Valami ötlet? -
Celtis
veterán
válasz
redwhite78 #14922 üzenetére
Én Openelec-et használok, de elvileg az OSMC ugyanolyan jó. Esetleg próbáld ki mind a kettőt és válassz. Később úgyis annál maradsz.
-
Celtis
veterán
válasz
redwhite78 #14918 üzenetére
Bőven elég, de hosszabb távon lehet, hogy szükség lesz az erősebb tápra, ha később mégis rákötsz valami extrát.
-
Celtis
veterán
válasz
polberto #14880 üzenetére
A távirányítón a tekerő gombokat próbáltad? Vagy nem mered megnyomni?
Ha van ilyen tekerő gomb, de nem csinál semmit, akkor lehet, hogy a TV-ben van a CEC-re (LG-nél Simplink) vonatkozó beállítási lehetőség.
Ha nincs más megoldás, filmnézés közben megnyomod az OK gombot, és a képernyőn megjelenő szoft gombokkal navigálsz a filmben. -
Celtis
veterán
válasz
Osynho #14804 üzenetére
Az OE rendszer 2-300 MB. Az adatbázis azért meg tud nőni. Az 1GB-os kártyát hamar ki fogod nőni,de próbának megfelel. Nem hiszem, hogy manapság tétel lenne egy 8GB-os kártya.
A Pi biztos elmegy a TV USB portjáról. A Pi-t ki/bekapcsolni nem lehet. Ki lehet ugyan lépni az OE-ből tápelvétel előtt előtt, de SZVSZ tök felesleges.
-
Celtis
veterán
válasz
F1rstK1nq #14798 üzenetére
Szerencse, hogy nem a HTPC topikban tetted fel ezt a kérdést, mert ott szétszedtek volna érte. Azért van ott a fekete csík, mert ilyen a film képaránya. Ha el akarod tüntetni, ahhoz torzítani kellene a képet...
Azért van erre egy ügyes beállítási lehetőség:
Szintén a Videó/Lejátszás menüben Maximális torzítás fekete sávok levágása esetén vagy valami ilyesmi néven. Amivel be tudod állítani, hogy mennyi torzítást engedsz meg a kisebb fekete sáv érdekében.Ennek előnye, hogy csak akkor torzítja a képet, ha az tényleg szükséges.
Ahogy növeled az értéket, látod, hogy csökken a sáv szélessége. Találd meg az optimumot, de semmiképpen nem javaslom a teljes levágást és ezáltal a nyújtott fejű emberek nézését. -
Celtis
veterán
válasz
F1rstK1nq #14789 üzenetére
A GUI felbontást a Rendszer/Képkimenet menü GUI felbontás limitálása pontban tudod beállítani, de szerintem nincs sok hatása.
A film lejátszás képfrissítési frekvencia a Videó/Lejátszás menüben a Képfrissítési frekvencia beállítása legyen "mindig" a Lejátszás szinkronizálása a megjelenítőhöz pedig legyen kikapcsolva.
A CEC-en nem fog átmenni a pointer kurzor, csak a gombnyomások. Szerintem egyébként azzal is kiválóan irányítható a KODI a napi használatban.
A licensz, akkor kell, ha hiányát érzed. Pl. nincs kép csak hang, vagy SW-es dekódolásnál szaggat a kép. Amíg ilyet nem tapasztalsz, addig nem kell licensz.
-
Celtis
veterán
válasz
sztanozs #14762 üzenetére
De ezt is írja ugyanott:
To better accommodate the needs of mobile devices, MHL differs from HDMI as follows.
- Whereas HDMI uses five wires to cater for HDMI-CEC (13), DDC (15 and 16), and HEC (14 and 19), MHL controls these functions with a single wire.Megnéztem az MHL kábel kiosztást, és a CEC (13) nincs bekötve, de ez nem azt jelenti, hogy a HDMI port ne működhetne hagyományos módban is. Szerintem az MHL csak egy plusz képesség.
Úgy rémlik én próbáltam is az én TV-m MHL portját és ment rajta a CEC.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Komplett PC - Intel Core i7-9700K, 32GB RAM, NVIDIA GeForce RTX 2060 SUPER
- Gamer Félgép - MSI Z370-A PRO + Intel I7 8700K + Kingston HyperX 2x8GB 2666MHz CL13
- ASRock Z690 PG Riptide + Intel I7 12700 ES + Netac 2x16GB DDR4 3200MHz CL16
- Új, Gamer - GIGABYTE Z790 D + Intel I7 14700K + Apacer Panther RGB 2x16GB DDR5 6400MHz CL32
- Új, Gamer - GIGABYTE Z790 D + Intel I7 14700KF + Kingston Fury Beast RGB 2x16GB DDR5 6000MHz CL30
- Apple Macbook Pro 14" (2024) - M4 - 16GB/512GB (mw2u3sl/a) Asztrofekete - Garancia - 18 Ciklus
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad 330S-15IKB - i5-8G I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- AKCIÓ! Gigabyte AORUS 16X (2024) Gamer notebook - i7 14650HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GBWin11
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- Bomba ár! HP ZBook FireFly G8 - i7 I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD Touch I Nvidia 4GB I Cam I W11 I Gar!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest