- Milyen egeret válasszak?
- Plazma TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OLED TV topic
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- AMD Navi Radeon™ RX 5xxx sorozat
- Philips LCD és LED TV-k
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tudom hogy nem a legjobb hely ez a topik, de itt vannak rrdtool használó guruk
Tehat van két rrd adatbázisom. X tengelyük minkettőnel az idő, léptetése megegyezik, és y tengelyük is összemérhető. Tudok a ket adatbázisból 1 grafikont csinálni? Külön külön szépen működik -
válasz
MaCS_70 #22931 üzenetére
Jók az ilyen előre megirt dolgok, de csak addig amíg ki nem találod mit szeretnél. Ezzél legalábbis en mindig igy voltam. Pl nagyon sokáig használtam az rpi monitort, de eljutottam oda, hogy csinálok egy sajátot, igy keszülnek a grafikonjaim saját paraméterezett rrdtool-al.
-
válasz
MaCS_70 #22929 üzenetére
hát nálam eléggé béta állapotban van, mert mindig jön egy új ötlet, de amit elvileg jelenleg tud. Két fűtési lehetőségem van, vegyes tüzelésű, és gázkazán. Minkét kazán mögé be vannak kötve szolenoid szelepek. Alapértelmezett a gázkazán. Szobahőmérsékletet egy DHT22 szenzor méri, ezzel kapcsolgatva a kazánt. Ha viszont a vegyest meggyújtom, a csőre rögzített bs18b20-as érzékeli, így a gázkazánt lekapcsolja, szolenoiddal elzárja, de a szivattyút nem. Ebben az esetben nincs hőmérséklet szabályozás (huzatszabályzó van erre a feladatra), ha a víz megadott hőfok alá esik, akkor a szolenoidok lezárják a vegyest, és nyitják a gázkazán körét, és kapcsolják azt, ha a benti hőmérséklet is úgy kívánja.
Nagyon magára még nem mertem hagyni, így max 3 napot ment folyamatosan, finomhangolva. Jelenleg próbálom néhány más dologgal integrálni, többek között weblapon hőfok szabályozás, de ez a része még under construction
Illetve valami pofás felületet is kéne csinálni neki, amit szintén még nem találtam meg -
válasz
huliganboy #22923 üzenetére
A pi2-m mwg sosem, de a pi1 szokott ilyet csinalni, áramszünet után. Ilyenkor memoriakártyara ujra rak9m az image-et és minden szép megint.
-
válasz
schferenc77 #22918 üzenetére
Mivel függesztett teher, igy szerintem egy erősebb leptetőmotor is eleg lenne. Pl egy Nema17
-
Kéne egy kis munin segítség, mert elakadtam.
Nem jön be az oldal az ip/munin -ra.
Vagyis hozzáférés megtagadást kapok:Forbidden
You don't have permission to access /munin on this server.
Apache/2.4.10 (Raspbian) Server at 192.168.1.71 Port 80Mit nem állítottam be?
/etc/munin/apache.conf
itt beállítottam, hogy:<Directory /var/www/munin>
#Order allow,deny
#Allow from localhost 127.0.0.0/8 ::1
#Options None
Allow from all
Require all granted
Options FollowSymLinks SymLinksIfOwnerMatchMi hiányozhat még?
-
válasz
azbest #22853 üzenetére
igazából még amin gondolkodtam, hogy az image új, mármint ezt a verziót még nem is használtam. "RASPBIAN JESSIE WITH PIXEL" Lehet felrakom a light-ot, mert ahogy vkp fórumtárs írta, néztem a terhelést, és egy semmit csináló Pi-nek szerintem ez magas:
load average: 0.49, 0.61, 0.57
(Pi1 rev B) -
válasz
azbest #22851 üzenetére
Elvileg semmi nem történik, a wifi modul egy official pi wifi, és semmi más nincs rádugva a pi-re. Ez a wifi másik pi-ben jól működött. A routerre más eszközök is csatlakoznak de azok normálisan működnek. Minden esetre én is valami hálózati hibára gyanakszom
köszönöm a megerősítést, holnap keresem tovabb a hiba okát
-
találkoztatok már olyannal, hogy az SSH szaggat? elkezdek gépelni, és valahol megakad, majd úgy 10-20mp után újra ír, aztán kb megint ennyi idő után megint megáll, aztán ez így megy a végtelenségig.
-
válasz
bencsikgab #22804 üzenetére
Esetleg még lehet kapni usb to ethernet cuccot is néhány fabatkáért ebay-en.
-
válasz
Ultrazord #22783 üzenetére
akkor nem értem ezt az email-es dolgot.
Csinálsz egy mail címet a transmission-nek, amit ő csekkol, és érkezik oda egy torrent file, akkor automatikusan letölti? Vagy nem így kell elképzelni?Elvileg igen.
jah, mert openelec-be minden root ha jól tudom. Akkor próbáld meg sudo nélkül -
válasz
artiny #22754 üzenetére
Én ilyet használok, kompatibilis a BMP085-el, és az adafruit-on van hozzá egy csomó minden
-
Van egy pi2-esem és egy (több) pi1-esem. Legalábbis ezek mennek 0-24-be. Vagyis mennének. Sajnos eleg sok nálunk a pillanatnyi áramszünet (havi 1) és még a pi2 simán újraindul, a pi1 belehal. Vagy kernel panic fogad vagy egy sornyi block hiba. Mi lehet az oka ennek? Úgy értem ennyivel jobb a pi2 memoria kártya kezelése, vagy szimplán a kártya hibája?
-
Szereztem egy pi zero-t. Nem akarom (tudom) monitorra tv-re kötni, és wifi-vel csatlakounék a hálóra. Az ugye nem csatlakozik automatikusan, be kell konfigolni. Ezért gondoltam egy usb lan adapterre. Az megy egyből vagy annak is kell driver?
-
szuper, köszi srácok!
-
Pi Zero GPIO kiosztása megegyezik a Pi2-ével?
-
válasz
azbest #21669 üzenetére
- tápegység probléma
Már több darabbal is volt próbálva- sd kártya inkompatibilitás
Mint írtam, már próbáltam másikkal is. Ha jól emlékszem 4 féle volt már benne- rákapcsolt usb eszközzel probléma, vagy inkompatibilitás
Egy originale Raspberr Pi-s wifi van csak az USB-be dugva, de előtte LAN volt, és akkor is csinálta- ritkán hibás pi is lehet
Lehet ez lesz a gond. Van még másik 3 is otthon, ebből kettő, és ez menne 0-24-be, de ő szegénykém valamiért nem bírja. -
Az egyik Pi-m random időközönként elszáll. (Max 30 nap) mivel nincs kérenyőre dugva, így csak SSH-n érem el, de ilyenkor nem megy. Egy táp ki táp visszába pedig rendszerint bele hal, és Kernel Panic lesz (mert volt hogy már dutam rá kijelzőt csak macerás). Memória kártyát már cseréltem háha az a baja, de a hiba megmaradt. Van valahol a pi-ben log file-ok, ahol vissza tudnék kutatni, hogy mi lehet ilyenkor a baj? Vagy szimplán csak lefagyna a pi? Látott, hallott már valaki ilyet? (Nincs tuning, minden alapon van)
-
Használt már valaki AD-DA-val eszközt/szenzort? Sosem próbáltam még, nem foglalkoztam a témával, de most lehet kellene. Itt az AD-DA-nak van felbontása? Illetve mind 0-3.3 Voltos, vagy van más tartományban működő is?
-
Szóval az én elképzelésem szerint ilyen akkumulátorokat töltenék mondjuk ezen az áramkörön keresztül, és egy mondjuk egy ilyen napelemmel.
-
üzemeltetett már valaki pi-t tartósan akkumulátorról, power bankról, esetleg napelemről?
Érdekelne mik a tapasztalatok. -
Sziasztok.
Van egy pi-m (vagyis több) raspbian-al. Jelenleg egy 4Gb-os SD kartyán lakik, de át szeretném költöztetni egy 8Gb-osra, mert 19mega szabad helyem van.
Működhet mondjuk ugy hogy WinDiskImage-el csinalok a kartyarol egy image-et, majd ez kiirom a 8 gigás kártyara es paspi-config -al expand filesystem?
Vagy van ennél elegeánsabb, egyszerűbb medoldás?
Esetleg linux alatt ugyan ezt hogyan kéne megcsinálni? -
válasz
krisztianAMG #19760 üzenetére
És sikerült a kijelzőt életre kelteni? Mert hasonlóm van, de nem bírok vele
-
válasz
krisztianAMG #19754 üzenetére
Milyen kijelző van rajta?
-
válasz
Flowtation #19543 üzenetére
-
Androidot próbált már valaki mondjuk pi2-n?
Milyen? Eszebe jutott hogy a kocsiba egy kis LCD-vel milyen király lenne, és nem kéne a telót gyilkolni a navigációval -
válasz
sirarcheer #19394 üzenetére
8.a. Az USER=debian-transmission értéket átírjuk erre:
Kód: USER=rootÉn ezt nem szoktam megcsinálni és megy...
-
-
OSMC-t használok egy pi2-n és mostanában a CEC valamiért időközönként leáll (kb 2 óránként)
Egy sudo cec-client parancsal újra tudom aktiválni, de újból leáll egy idő után.
Valakinek ötlete? Merre onduljak, hol keressem a hibát? -
válasz
Cool Face #19283 üzenetére
80+ torrentem fut, és 5Mb/s elvi feltöltési sebességem van (néha több), Wifivel, USB hub-ra, NTFS-re formázott wincsivel (SMB megosztással). Ez mellett, még hyerionnal gazdagított filmnézés (720p) simán megy.
Alapnak egy OSMC van felrakva, és kicsit tovább reszelve az igényeknek -
válasz
DarkByte #18893 üzenetére
Köszönöm
M43g nekem is igy van és megy. A no-ip oldalon frissül az ip-d? Honnan frissíted a wan ip-det? Mennyi idő telt el a regisztráció óta? Nekem kellett néhany óra hogy működjön, még a DNS szervereken elterjedt.
Ha tudod az ip-d ping-re válaszol? IP-t be írva működik? -
Rendeltem egy ilyen kijelzőt.
Van valakinek ilyennel tapasztalata? -
BEdugtam a gépembe a pi-s memória kártyát. A gépen egy Debian Jessy van, még is csak ugyan azt a boot meghajtót látom mint win alatt. Miért?
-
Van két pi-m. Egyiken smb fut, amit a másik fstab-al fel is mountoltam. De ha ki lövöm az smb-s pi-t, a mount ugye leválik. Ha vissza kapcsolom, a mount -a megoldja. Hogy lehetne ezt autómatizálni?
crontab-ba futtassam 10 percenként?
nincs ennél elegánsabb megoldás?
-
köszi, közben kerestem datasheet-et, és a 11-es-nek valóban csak fokonkénti a felbontása. Ezzel is többet tud a 22-es. Már úton van két darab 22-es, szóval türelmetlenül várom
Csak így rém hülyén néz ki a dolog. Kontrollnak rajta van egy DS szenzor is
Egyébként egy C kód olvassa a szenzort, mert az Adafruit-os driver enyhén szólva is megbízhatatlan... -
DHT szenzorból tudott már valaki tized fokot kiiratni?
DHT22-vel mintha sikerült volna nekem, de nem vagyok biztos benne. Most DHT11-el próálkozom de de nem sikeül. -
válasz
Flowtation #18680 üzenetére
Nem csak lassan reagal?
Ilyenkor én meg nyomok egy gombot a távon (rend szerint a back-et) varok ugy 5mp-et és magához tér. -
Használja valaki a RPI monitort, és esetleg nagy guru is?
Én eddig úgy gondoltam egész jól el navigálók benne, de tegnap délután óta nem megy. Azt mondja a kért web oldal nem érhető el. a daemon fut.
Próbáltam apt-get remove ,majd install, úgy sem.
Át néztem az összes config file-t. de semmi.
Ötlete valakinek? -
válasz
doberman #18474 üzenetére
tvamos, doberman, Celtis Köszönet
Ha lesz szabad egy órám neki ülök, csak általában mindig rohanok és félbe marad, így fél eredményeim vannakblackrulz Nekem megy otthona hyperion, igaz én csak azokat a filmeket "világítom ki" amit a Pi játszik le. Másra mondjuk nincs is szükségem, mert vagy onnan nézünk filmet, vagy sehonnan
totron Szerintem sokan, sokfélére használjuk. Nálam pl készül egy "okosház" projet, illetve egy háromnegyed kész fűtés vezérlő, ami béta üzemben már működik néha
-
válasz
doberman #18474 üzenetére
tvamos, doberman, Celtis Köszönet
Ha lesz szabad egy órám neki ülök, csak általában mindig rohanok és félbe marad, így fél eredményeim vannakblackrulz Nekem megy otthona hyperion, igaz én csak azokat a filmeket "világítom ki" amit a Pi játszik le. Másra mondjuk nincs is szükségem, mert vagy onnan nézünk filmet, vagy sehonnan
-
válasz
azbest #18467 üzenetére
Igen, ez próbáltam a lan-on lévő egyiknél, de ott szerintem összeakadás lett a vége, mert sem lan-on, sem wifi-n nem értem el. Ki húztam a wifi-t és jó lett. Mondjuk azt nem próbáltam, hogy a lan-t húzom ki mert lehet akkor is jó lett volna.
Illetve amit írtal azt meg csináltam de kellett a /etc/network/interfaces -be a következőauto wlan0
iface wlan0 inet dhcp
wpa-ssid hálózatinév
wpa-key-mgmt WPA-PSK
wpa-group TKIP CCMP
wpa-psk jelszóPróbáltam a iface wlan0 inet static -ot és be írni a következőt:
address 192.168.1.5
netmask 255.255.255.0
network 192.168.1.0
gateway 192.168.1.1De így sem ment.
-
Van egy Pi-m. (Számszerileg négy, de ez mindegy
)
Szóval az egyiken OSMC fut, wifivel, van grafikus felület, amivel lehet a wifi beállításokat kezelni. Van kettő, amin Rasbian fut, ezek etherneten csatlakoznak, így nincs baj, van SSH. Viszont, a legújabbra is Rasbiant raknék fel, de itt nem megoldott az UTP kábelezés, így marad a wifi. Viszont a Wifi WPA-PSK-val védett. Addig nem csatlakozik ugye, amíg nincs beállítva, viszont, nincs billentyűm (Laptopok vannak a családban), így nem tudom beállítani.
Van erre valami megoldás javaslata valakinek?
Nekem egy dolog jutott az eszembe, hogy a laptopomon van linux, bedugom a megkártyát, amire már fel tolva az image-t, és így tudom a config file-okat írogatni. (Bár nekem szimpatikusabb a wicd-surses, de ugye így az ki esett) -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F/9700X/9800X3D +RTX 4060/5060/4070/5070 +16-64GB DDR5! GAR/SZÁMLA!
- Apple M4 Mac Mini 256GG, 16GB Eladó
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD digital konzol garanciával, hibátlan működéssel
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 Prémium
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Manli RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Pure Base 500DX fehér 650W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest