Hirdetés
- CES 2026: árad a Panther Lake az Inteltől
- Projektor topic
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Milyen TV-t vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
Új hozzászólás Aktív témák
-
peter889
őstag
-
peter889
őstag
válasz
Top cat
üzenetére
Köszi szépen az infót.
Tudtam én régebben, csak már elfelejtettem, mert régen nem volt rá szükség.
----------------------------------És akkor pontosítanám a problémát:
Van egy régi, 2013-as telepítésű Win7-em. 2. db. 500 GB-os HDD-n, melyek Raid0-ban vannak.
Annak idején drága volt az SSD, azért döntöttem a Raid0 mellett.
És nemcsak a Win7 van rajta, hanem filmek, zenék és sok minden más.Nemrég vettem egy SSD meghajtót, egyrészt mert gyorsabb rendszert szeretnék, másrészt mert a Raid0, mint olyan, sérülékeny.
És vettem egy 3 TB-os Toshiba HDD-t is, főleg a filmeknek.Egyelőre meg akarom tartani a Raid0-án lévő Win7-et, míg az SSD meghajtón lévő rendszerem kifogástalanul nem működik a feltelepített programokkal.
Feltelepítettem az SSD meghajtóra a Win7-et nemrég, egyelőre programok nélkül.
Azonban nem tudom elérni a Raid0-ámat (ld. előbbi hsz-eim).
De a 3 TB-os előbb írt HDD-m sem tudom rendesen működésre bírni, mely problémát [itt] és az azt követő hsz-ekben részleteztem.
Innen ide küldtek, és szerintem is ide való a kérdésem.
Nagyon jó volna, ha tudnátok segíteni.
---------------------------------------------
#10864 HUfantom, Megnéztem az általad linkelt videót, köszönöm, de az ugye arról szól, hogy Windows alatt hogyan lehet Raid1-et létrehozni. Jó, hogy tudom, hogy úgy is lehet.
Viszont én a Raid0-ámat a RomUtilityben (Ctrl+F-fel érhető el) hoztam létre, még 2013-ban (segítséggel).Vannak kis HDD-im is, azokon vannak a biztonsági másolatai a legfontosabb adatoknak.
-
peter889
őstag
válasz
HUfantom
üzenetére
Köszi a válaszod, igyekeztem minél pontosabban fogalmazni, azt hittem a videokártya driverrel együtt települt fel a Raid vezérlő.
Kipróbáltam az általad javasolt "8.961-120405a-137848C-EDG_Direct.zip"-et, feltelepítettem, sajnos nem orvosolta a problémát.
, ezeket telepítettem:
Nem akarnék bűvészkedni az egylemezes Raid-del, mivel a Raid-et már csak rövid ideig használnám.
Lehet legjobb volna új alaplapot venni?
-
peter889
őstag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.
Ha az op. rendszerem (Win7 64 bites) SSD meghajtón van, láthatja-e RAID0 tömbömet ?
Vagy kizárt?
Mert nem látja.
Alaplapot AHCI üzemmódba helyeztem, mert máskülönben nem látta az SSD meghajtót.
Ha RAID üzemmódba teszem, akkor a RAID0-át látja, viszont az SSD meghajtót nem.
Ezen felül lenne még az IDE mód.Alaplap neve: ASRock 960GM-GS3 FX
Videokártya: Sapphire Radeon HD 5670Régebbi, RAID0-án lévő Win7-emre amikor telepítettem a videokártya drivert (13-4_win7_win8_64_dd_ccc_whql.exe), ezeket írta ki, benne feltüntetve a Raid vezérlőt (RAIDXpert):

Ezzel szemben most ezt nem ajánlotta fel az új driver (whql-win8.1-win7-catalyst-15.7.1-oct30.exe)

Az előbbi driverrel is próbálkoztam, de ezúttal az sem tüntette fel a RAID vezérlőt.Vajon azért nem ajánlotta fel, mert a SSD meghajtós üzemnél kizárt a RAID0 használata?
Köszönettel várom a választ.

-
peter889
őstag
válasz
HUfantom
üzenetére
Köszi az infót és az emlékeztetést.
Igen, tisztában vagyok a Raid 0 szint kockázatával, de annak idején muszáj volt, mert sokba került volna az SSD meghajtó.
Hozzáértőtől kértem tanácsot, pontosan milyen HDD-ket érdemes hozzá venni, és az eddigiek igazolták, hogy jó tanácsot adott: 7 év után is 100/100-as a 2. db. Raid-HDD-m. Voltak áramszünetek is, mely alatt pl. a telefonom tápegysége tönkrement, de a ezeknek a HDD-knek láthatóan semmi bajuk.
Tudom, addig jár a korsó.... Ezért amint veszek egy nagy HDD-t, amire le tudom menteni a Raid0-ám tartalmát, és komplexen felteszem az SSD meghajtómra az új rendszert, szétszedem a Raid tömböt és különálló HDD-kként fogják szolgálatukat tovább teljesíteni.A fontos adatok, iratok, fotók nem a Raid0-án vannak, ill. vannak azokról biztonsági másolatok is.
-
peter889
őstag
Újabb kérdéssel fordulnék hozzátok:
2 db. 500 gigás HDD-m van Raid 0-ban.
Van arra mód, hogy úgy szétszedjem a tömböt, hogy ne kelljen lemásolnom róla az adatokat, és minden rajta lévő adat megmaradjon a szétszedett 2 db. különálló HDD-n?Persze ha kockázatos a művelet, akkor inkább kihagynám.
Köszönettel várom a választ.
-
peter889
őstag
Sziasztok!
Infóra lenne szükségem: ha a Raid0 tömbben véletlenül felcserélem az adatkábeleket a tömböt alkotó két HDD-nél, akkor az probléma-e?
Az a helyzet, hogy lecsatlakoztattam a tömböt, és most vissza szeretném kötni, de már nem emlékszem, melyik kábel melyik HDD-hez tartozott eddig.
Köszönettel várom a válaszotok.

Új hozzászólás Aktív témák
- Interactive Brokers társalgó
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Napelem
- VGA kibeszélő offtopik
- CES 2026: árad a Panther Lake az Inteltől
- Projektor topic
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Samsung kuponkunyeráló
- Sorozatok
- További aktív témák...
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 3600X / 16GB DDR4 / RX 6600 8GB / 512 SSD!
- Eladó Pegatron R7 240 4GB videokártya
- Lenovo Thinkpad X13 Gen2 WUXGA IPS Ryzen5 Pro 5650U 16GB 512GB SSD Radeon RX Vega7 W11 Pro Garancia
- AKCIÓ! ASUS ROG G16 (2025) G615LR 16 - Ultra 9 275HX 32GB DDR5 1TB SSD RTX 5070Ti 12GB WIN11
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Alpine Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2978
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

, ezeket telepítettem: