Hirdetés
- CES 2026: kvantumpontos OLED monitorok az MSI boszorkánykonyhájából
- CES 2026: rackezhető munkállomás Razer recept szerint
- CES 2026: ténylegesen megoldotta a leégő tápkonnektorok gondját a Cooler Master
- Indul a ChatGPT Health
- CES 2026: a Gigabyte legfrissebb csúcs-VGA-ja mindenképp kitűnik a tömegből
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen alaplapot vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- CES 2026: kvantumpontos OLED monitorok az MSI boszorkánykonyhájából
- CES 2026: Teljesen szürreális lett az ASUS asztali gamer PC-je
- Milyen egeret válasszak?
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- OLED TV topic
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
Új hozzászólás Aktív témák
-
LW
őstag
válasz
ThePoweR
üzenetére
Hey-ho!
Folytatom az i5 topikban elkezdett konvezésönt. A dupla adatvesztés kockázat ott jelentkezik, ha tömb bármelyik eleme, bármelyik vinyó megadja magát, akkor a másik tömbelemen lévő adatok is használhatatlanok, ugyanis a raid0 szétválasztja 2 vagy több felé az írandó adatot és egyszerre 2 eszközről is olvas.
Átlagos vinyóknál nagy teljesítménynövekedést nem okoz a raid0, amikor én 2x 500as hitachit használtam raid0ban ~20%al nött a teljesítményük.
SSD témához visszatérve. Az SSD ereje a kis fájlokban rejlik. A rendszer nagy része kicsi fájlokból áll. A mai SSDk a winyók 0.5-1mb/s 4kbos fájlolvasásával szemben 5-40 mb/s sebességgel képesek olvasni a legkisebb fájlokat is. Szekvenciális értékek (nagy(obb) fájlokkal való munka) is változóak. kb 40-220mb/s -ig terjed.
Tehát összefoglalva az SSD mint rendszermeghajtóként több a jónál. HDDhez képest akár 20-30x gyorsabban darálja a kis fájlokat és minden porcikájára nagy sebességgel ír (nem csak a peremére).
Természetesen az SSD sem fenékig tejfel, ugyanis egy részét szabadon kell hagyni, hogy a memóriakímélő algoritmus gátak nélkül fusson és van egy bizonyos elhasználódás ami csökkenti a sebességet és természetesen a hátralévő élettartamot.
Jómagam július elején döntöttem SSD vásárlása mellett, egyből raid0 kiépítésében gondolkoztam, így tettem szert 2x30GB OCZ vertexre.
Túl vagyok a fél terabyte íráson, a sebessége minimálisan lassult.
Azt tanácsolom néked, hogy gyűjts egy kis zsetont és az őszi újgenerációs SSDk után fektess be egy szolid sztét drájvba.
üdv. LW
-
LW
őstag
válasz
halasiwillyk
üzenetére
Üdv.
Betöltötted a szükséges drivereket? -
LW
őstag
válasz
Cthulhu Dawn
üzenetére
Szia, a hónapban kötöttem raid0(stripe - kétcsatornás írás/olvasás)ba össze két 500-as Hitachi-t, amelyek természetesen nem raidre vannak kihegyezve, az eredmény ugyan látványos, de nem éri meg két ekkora méretű lemezt raidben működteni, ugyanis a kétszer annyi hibalehetőség az adatbiztonságot megfelezi, ám a sebességet csak 20-35%ban növelik. Egy próbát megér, én szingliben használom őket a jövőben.
-
LW
őstag
Sziasztok!
Tanácsotokat szeretném kérni esetleges Sata/Sata-raid vezérlő kártya vásárlásához. A felgyülemlő Sata eszközök kezdik kinőni az alaplapom által nyújtotta lehetőségeket, tehát további portoka volna szükségem, Jelenleg egy raides P35-DS3 lapom van és a jövőben is valószínűleg elérhető lesz a raid lehetősége a lapjaimon. Lehetséges, hogy a jövőben raid0ba kerül maximum 2 SSD. Igazából elég volna nekem egy szimpla 2-6 portos PCI-os SATA(1,5Gbps) kártya, ha megoldható hogy működjön mellette az alaplapi Satavezérlő és a raid is rajta. Ha van valakinek tapasztalata ilyen téren kérem írja le nekem.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest