Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Livius

őstag

válasz Aljasvip #29 üzenetére

Szerintem most az EU-ban túl sok az ingyen pénz osztás megújuló energiás dolgokra, az EV-re, az AI dolgokra és félvezetős ipari fejlesztésekre. Az hogy túl sok az jó lenne akkor, ha ezek a pénzek ésszerűen lennének elköltve, de nem, nagyon nem, ugyan olyan mutyizás megy ezekben mint idehaza a mi narancs politikánkban, csak vállalatok között, ott kint a nagy multik egymás spanjaival csinálják sok milliós EUR-os dolgokban, úgy ahogy az ottani politika diktálja.

Konkrét példa, azt hallottam, hogy németeknél, egy sörhöz malátát gyártó cég bezsebelte a jó kis lóvét a Big Data, AI, ML smart IoT termeléses témára, hogy optimálisabb gyártása legyen majd a jövőben, erre a nagy produktum csak annyi lett, hogy felépítették / upgradelték a szenzoros full monitorózó maláta főző vagy keverő gépeiket és ennyi.

Amikor kész lettek, termelték a mérési adatokat és ennyi, a vezetőség azt mondta ennyi elég lesz, az adatokat nem kell kiértékelni, arra nem kell data scientist embereket fel venni, mert az még több extra kiadás örökre szólva. Nekik csak az volta lényeg, hogy a pályázati cuccnak a minimum részét megcsinálják és a még magasabb vezetőségnek prezentálják hogy kész van ez is pipa (meg a maradék pénz biztos jól el lett költve okosba). Természetesen az ilyenhez szükséges HW/SW dolgokat bagóért kifejlesztették vagy megvásárolták előre (nincs itt semmi AI meg AMD SoC szuper beágyazott számítógép vagy ilyenek, csak ócska ESP32 MCU-k amik 10 másodpercenként mér valami klasszik fizikai paramétert egy kis olcsó szenzorral). Azóta csak mérik az adatokat ezzel a cuccokkal, hogy menny a pára, mennyi a hőmérséklet, minden komplett fizikai paramétert monitorozva, de az adatokkal senki nem csinál semmit, hogy optimalizálja a gyártást hogy még jobb minőséget érjenek el a sörhöz és több legyen a profit. Nincs és nem is volt céljuk fejlődni a termelésükben, a végén ez lett a konklúzió, mert jól el volt a cég azon a szinten amin volt.

Tehát amíg vannak az EU-ban ilyen piacot durván befolyásoló támogatások és ingyen pénzek addig még itt el lehet lébecolni, de ezek a pénzek előbb utóbb elfogynak, szerintem kb 2030-ra, és utána jön majd a nagy gazdasági válság az EU-ban, minden téren.

Az én nagy dühöm az az EU-s ingyen pénzek az energia dolgokra, százával kéne építeni az atomerőműveket. Ehelyett tudjuk mi van, basszuk szét az ökológiát rohadt nagy területen napelemmel, meg szélkerékkel, és akkumulátor gyárakkal, majd pár éven belül jönnek az akku újrahasznosító üzemek is, nah arra micsoda tüntetések lehetnének majd, ha esze van az embereknek.

Második nagy dühöm pedig a félvezető ipar, ami gyakorlatilag eltűnt az EU-ban (vagy sose volt), és most arra is kitalálták hogy csillagászati ingyen pénzt osztanak ki, és sajnos az itt el lesz mutyizva. És ha el lesz, akkor ott aztán nagyon durván pofára esés lesz belőle gazdasági válság szinten, mert ez az ingyen pénz osztás a félvezető iparba USA-ben és Ázsiában már az 1970-es években megtörtént, de akkor igazi tétje volt, igazi versennyel, és komolyan hasznosították a pénzeket a cégek, akik ma a legnagyobbak, lásd TSMC, Intel stb... most kb 120%-os hatásfokkal kéne azokat az ingyen pénzeket elkölteni ipari fejlődésre, hogy oda arra a szintre az EU-ból pár cég bekerüljön, és valódi versenytárs lehessen nekik.

Az ingyen pénz, szerintem mindig káros amúgy, sosincs hasznosan és helyesen felhasználva, és eredményeképp sosincs beteljesülve a várt eredménye. Ez megy most az EU-ban, én úgy látom.

[ Szerkesztve ]

Gigabyte GA-Z170-D3H, Intel Core i7-7700K, Corsair Vengeance 2x8GB DDR4-3600MHz, Intel 545s 256GB SSD, MSI GeForce RTX 4060 Ti 16GB VENTUS 2X BLACK 16G OC

Új hozzászólás Aktív témák