- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung Galaxy Tab S10 Ultra - más dimenzió
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Canon EOS DSLR topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Forrmell.enn
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- AMD Navi Radeon™ RX 5xxx sorozat
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Hobby elektronika
Új hozzászólás Aktív témák
-
tranceplanet
addikt
válasz
zetor2000 #80 üzenetére
Igen ez így van. Az a baj nem olcsóak, de cserébe nem is gagyik. [link] Remélem minél több keleti modell eljut hozzánk és később lesznek belépő szintű modellek is, azoknak akik nem tudnak anyit költeni rá. Jó lenne egy Dacia Spring szintű jármű 4-6 millió között. Az új Spring 9 milka környékén van. A nyugati gyártók a belépő szintet gyakorlatilag elengedték.
[link] -
zetor2000
őstag
A kínai villanyautók itt vannak, csak egyelőre az eladási volumenük még észrevétlen.
De a BYD, a Lynk&Co, a Geely meg a többiek már régen rárúgták az ajtót az EUra.
Az egykor brit MG mára kínai, a svéd Volvo kínai, a Mercedesben jelentős kínai tőke van, a sort szerintem lehetne még folytatni, hirtelen ezek jutottak eszembe. Ezen felül jönnek a saját márkás verdák is, lásd legutolsó Speedzone adás a YT-n. Hétfői live.
Az Audi kénytelen volt egy kínaival összebútorozni, mert a kínainak volt megfelelő villanypaltformja az új Audi elektromos járműhöz. És ja, a belpiacos kínai verdák megmosolyogtató nevűek, meg kicsit csiricsárék, de kábé csak egy csettintés, és EU megfelelőek lesznek kábé mindenben. És olcsók.
Ha megnézzük az EUban már most is kapható kínai járműveket, a megfelelő szegmensben egyáltalán nem gagyiak. Kábé azt lehet rámondani, hogy "ennyi pénzért ez rendben van". -
arn
félisten
Szvsz inkabb szabadverseny vs kozponti utasitas/szabalykovetes.
Az elobbi kedvez uj koncepciok kidolgozasahoz. Igazabol ez europaban is megvan, csak a piac merete gyakran nem eleg nagy, es egyseges az ugrodeszkahoz.
A tavolkeletiek mindig szabalykovetok voltak, ez kedvez a meglevo technikak vegtelensegig valo tokeletesehez. Tehat kinaban kisebb esellyel fognak vmi uj trendet kitalalni, de nagyobb esellyel valnak a piac sikeres szereplojeve idovel.
-
EyElEs?!
tag
+1
Pont az AI versennyel kapcsolatban (AI superpowers könyv talán) volt erről szó, hogy elég érdekes kérdés az USA vs Kina csata több dimenzióban is, pl
Oktatás -> kreativitás vs irgalmatlan szorgalom és darálás
Politika -> libsiség vs masszív támogatás-tervek-állami beavatkozások
Igazi koponyákat amcsi cégek tudják megszerezni
Stb.
Szerintem elektromos autók esetén is tök jól látszik, hogy valamennyire egymásra utalt a két "világrend" és remélem/szerintem ez a tendencia lesz megfigyelhető a jövőben is.
Lásd pl. most kijövő Volvo EX30, Smart #1, vagy maga a NIO márka. Tök jó kérdés, hogy milyen módon fognak megjelenni a kínai autók EU/USA-ban.
Aki pedig azt mondja, hogy nem szellemi munkára, hanem gyárakra van szükség egy országban hajrá. Érdekes, hogy Kína se ebbe az irányba halad, csak mi magyarok... -
arn
félisten
Eleve az amerikai mernok manapsag mit jelent?
regen is kulfoldi tudosok voltak az amerikai tudosok… most is a matek versenyt kinai honositott diakokkal nyernek, igazabol a tajvani mernokok honositasa nem tudom miert nem fer bele.
Hat annyi, hogy az amerikai ideaknak eddig fehereket mindenhova, most meg a feketeket mindenhova kepbe nem passzolnak.
-
drkbli
tag
Azért vicces, hogy az EUV kifejlesztőinek egy külföldi céggel kell viaskodniuk, hogy felszereljenek egy gyárat.
Dehát nyilván diadalmenet, hogy az EUV kifejlesztőinek külföldről kell behozni az EUV gépeket a külföldi tulajdonú gyárba. És ez már 2001-ben eldőlt.
-
doooo
veterán
válasz
tranceplanet #72 üzenetére
Nem veheted egy kalap alá Koreát és Tajvant, meg Kínát és Indiát.
Azon túl, hogy nagy bullshit ez az egész. Amerika nagy ország, sok a tanulatlan idióta, de ugyanannyira sok a tanult nem-idióta is (csak velük nem találkozol a neten minden kattintásnál, mert csendben teszik a dolgukat). Nevetséges ezt megkérdőjelezni. Még ha emellett igaz is, hogy az "agy-elszívás" mesterei, de ha egyszer tudnak kellően jó ajánlatot adni máshonnan érkező szakembereknek, akkor ez van. Gyakorlatilag minden magyar, aki elért valami valóban kimagaslót, ott érte el (vagy ha nem ott, akkor bárhol máshol a buta, tanulatlan "Nyugaton"). -
tranceplanet
addikt
Pont ezt akartam én is írni, de mivel elég parázs vita alakult ki nem mertem belefolyni! Szóval hatalmas giga +1. Dél Korea, Taiwan, India, Kína ... A gondolkodni tudó kelet. Persze elismerem az amerikai egyetemekről kikerült értelmiségi réteg tudását is. A népbutítás globális szinten is zajlik, lásd hazánkban folyó oktatási színvonal drasztikus csökkenése...
-
vicze
félisten
válasz
johnywalker #66 üzenetére
Mexikó és a leépítés több mint korrektnek tűnik, ha egyáltalán lesz elbocsájtás, a 448 főt megpróbálják átrakni/átképezni a szolgáltatás üzletágra.
-
miqlas
őstag
Például így: Dr. Tilesch György - na jó, õ nem az de nem is szakértõ! Csak nagyon jó a beszélõkéje!
-
cdrom
csendes tag
Az amerikaiak prezenációban, és magabiztosságban jók, de ha dolgozni és gondolkodni kell sehol sincsennek. A tudást a világból szedik össze, náluk nemsok igazán képzett amerikai származású munkaválló van.
-
ricsi99
addikt
Fub+... ezt a vitát...
Volt szerencsém látni az "amcsi" szinvonalat...
Nem voltam lenyűgözve ...igaz ott vasvillával sem támadják meg a guggli autót vidéken
Viszont tökös gyerekek ,hogy addig ne legyen gyár amíg nincs képzett munkaerő...
oldja meg a tisztelt vezetés...meg lehet fogni 500-1000 emberkét és kint betanítani... -
johnywalker
őstag
IBM Vácről báktáló Malajzia...
-
Pikari
veterán
Egyedül nem sikerült megnyomni a crtl+f-et, és rákeresni?
-
Johnny001
senior tag
Hali!
Szerencsére Vietnámban még tudnak termelni!
Üdv.: Zsolt
-
EyElEs?!
tag
Hát mást értünk kritikus gondolkodás alatt. Az, hogy melyik a legértékesebb 50 vállalat a világon közgazdasági tény, az hogy mondjuk érted, hogy miért, és a te vállalatértékelésed alapján többet vagy kevesebbet az már lehet kritikus gondolkodás, de ahhoz valamiféle vállalatértékeléshez értened kéne, de feltételezem, hogy ha én alap szinten se mondanám magamról 2 közgáz diploma után, hogy értek hozzá, (és nyugodtan merem feltételezni, hogy a te tudásod meg se közelíti az enyémet) ezért kritikus gondolkodás helyett szimplán nettó baromság elég nagy valószínűséggel, amit írsz.
Nevezhetsz birkának, bárkinek, annyira nem izgat, csak elég vicces itthon ez a hanyatló nyugat és hanyatló USA marhaság és Kína és a kelet a király hozzáállás. -
Reggie0
félisten
Igy konkretan nem tudom, hogy barhol is lenne(talan angliaban volt ilyen kiserlet ld: "woke score" csak aztan dobtak.) Ellenben a szolasszabadsag es az akademiai szabadsag mar utkozgetett a safe space igenyekkel, voltak belole elbocsajtasok is. Persze ez konkretan a felvezetoipari targyakkal/eloadokkal mindenbizonnyal nincsen direkt kolcsonhatasban, inkabb a bolcsesz es egyeb buktacukrozoi teruleteket erinti jelenleg.
-
Pikari
veterán
Sajnos én nem vagyok annyira agilis, korábban viszont már üzemeltettem ezt-azt, és amíg tudtam csinálni, sokkal jobban tejelt, mint az "igazi" munka.
A gyermeked majd akkor tud összefüggőbb gondolatokat megalkotni, ha kritikus gondolkodásra neveled, ami nem abból áll, hogy 15 másodperc alatt összegooglizol valami borgőzös halandzsát, és beszúrod az amerikai ipar csimborasszójaként előadva. Nézz utána, hogy mi az a visszhangkamra. Na, te ott vagy, és nem úgy tűnik, hogy egyhamar szabadulni fogsz belőle
-
EyElEs?!
tag
"Kína teljes exportját nem tudod megölni"
Hát épp az zajlik a világban, hogy az ellátási láncokat próbálják rövidebbre szabni, a kritikus termékek gyártását adott kontinensre, kvázi monopol alapanyagokat termelését, akár veszteségesen elindítani.
Orosz gáz nélkül EU meg fog fagyni. Én még élek. Egy fokkal nyilván komplexebb probléma Kína exportja.
Ez a nettó hülyeség, hogy egyszerűbb népszerűvé tenni valamit. Hát hajrá. Ha egyszerű, akkor tegyél valamit népszerűvé, indíts egy dropshipping oldalt és az olcsó cuccokat add el.De tényleg akkora nettó baromságokat írsz, hogy igazából nem is értem miért válaszolok...
Nyilván ha 3 napra lehalna a Google/Microsoft/FB/Amazon, akkor senki nem menne vissza. Sőt a gyerekek kövekkel játszanának ezt követően nem Xboxal és VHS-t néznének youtube helyett..
Ennél remélem a 3 éves kisgyerekem összefüggőbb gondolatok megalkotására képes már... -
dabadab
titán
válasz
GhanBuri Ghan #54 üzenetére
Ó, fekete arany és társai nem rémlenek valahonnan?
Dehogynem. Csak éppen az a helyzet, hogy abból egyáltalán nem következik az, hogy az adott ország a világ legnagyobb ipari gazdasága lesz (nem véletlenül hoztam fel az oroszokat ellenpéldának).
ha mondjuk olvastad Jack Londont, vagy nézted Chaplint, akkor tudnod kell az Aranylázról.
Meg arról is, hogy azért az se volt olyan nagy biznisz.
Ja, akarsz még valamit mesélni a vadkapitalizmus korában létező gazdasági szabályzókról?
Ezeket a szabályzásokat gyakorlatilag az USA-ban találták ki, de ha gondolod, akkor fejtsd ki nyugodtan, hogy mennyiben volt másabb a helyzet mondjuk Oroszországban, ami nyilván a gazdasági szabályzásban messze az amerikaiak előtt járt
-
GhanBuri Ghan
őstag
Ó, fekete arany és társai nem rémlenek valahonnan? Az 1850-es években indult be az olaj felhasználása, egyáltalán nem meglepő módon az USA-ban. De a többi ásványkincs kitermelése is népszerű volt, ha mondjuk olvastad Jack Londont, vagy nézted Chaplint, akkor tudnod kell az Aranylázról.
De igazából az olaj indította be a gazdasági robbanásukat, valami 50 feletti az EROI-ja, sokkal gyorsabban kitermelhető, és sokrétűbben használható (vegyiparban is), mint a korábbi kőszén.
Ja, akarsz még valamit mesélni a vadkapitalizmus korában létező gazdasági szabályzókról?
Néha igazán leszállhatnál a magas lóról, mert van, amikor úgy tűnik, hogy nincs mire. -
Pikari
veterán
Inkább a szolgáltatások termelik a lóvét. Nem hiszem, hogy ezen a szinten a szoftver már olyan nagy biznisz lenne, mert szinte minden opensource vagy ingyenes. Pl az androidban is a google play termel nekik, nem maga az android (ami nagyrészt eleve nyílt forrású gpl kódok összezsonglőrködése).
Abban ügyesek, hogy népszerűvé tegyék a szolgáltatásaikat. Ennek az előnye, hogy nem kell hozzá sem sok ész, sem sok befektetés, hanem inkább üzleti érzék és agilitás kell, ami nekik megvan.
Viszont hátránya is van a dolognak, ha az ilyen facebook szintű közösségi oldalaik, keresőik, online boltjaik, banki protokoljaik, stb leállnak, vagy valamiért nem működnek tovább (betiltják őket, vagy ők embargóznak, esetleg az oroszok átvágnak nekik pár tenger alatti kábelt véletlenül), az maximum egy pár napos fennakadást fog okozni, és utána soha senkit nem fog érdekelni, hogy valaha létezett egy ilyen is.
Ezzel szemben kína teljes exportját nem tudod megölni azzal, hogy elvágsz pár optikai kábelt.
-
dabadab
titán
válasz
GhanBuri Ghan #48 üzenetére
Az ilyen marhaságokat honnan szeded? Az USA nem a nyersanyagiaból élt (arra mondjuk ott van példának Oroszország), hanem az iparából és a "szinte teljesen hiányzó állami jelenlét" se nagyon fedi a valóságot.
-
EyElEs?!
tag
Top50 cég közül a top lista
Apple
Microsoft
Aramco
Amazon
Nvidia
Meta
Berkshire
Tesla
Eli Lilly
Visa
TSMC
United Health
Exxon
J&J
JP Morgan
Lvmh
Walmart
TencentEz alapján én azt a következtetést vonnám le, hogy a szoftver nagyobb business mint a hardver, és ezteket valamiért az USA-ban csinálják, de valami nagyon okos ebből is ki fogja hozni, hogy a jövőben a Google/Microsoft/Nvidia helyett ő egy ázsiai diktatúra cégének segítségével fogja használni az internetet, és a jelenlegi dezodorja helyett szecsuáni csirkével fogja kenni a hónalját, mert az összes nyugati multiban csak hülyék dolgoznak...
De ha valaki szerint nem ez a top lista, akkor tegye oda a pénzét, ne csak a száját. El lehet adni a házad, lehet shortolni ezeket a cégeket, a dollárt, és lehet rubelt és keleti eszközöket venni. -
zetor2000
őstag
Azért náluk az IT szegmens elég erős. Ha csak a top10 IT vállalatot nézed, nem sok USA-n kívüli van. Gondolok itt olyanokra, mint Apple, Amazon, Alphabet (Google), Microsoft... De sok hardvergyártó is akad, amelyik USA gyökerekkel bír. HP, Dell, IBM...
És elég sokat harcolnak, hogy a vezető szerepük meghtározó legyen a világban. Az igaz, hogy a jelentőségük megkopott, mert más országok / régiók "jönnek fel". Kína, India... -
Pikari
veterán
válasz
zetor2000 #37 üzenetére
Az usa valaha élen járt ezekben. Már vagy két évtizede a teljes chipiparuk bevándorló mérnökökön és külföldi technológiákon alapszik. Ez csak pár éve tudatosult bennük, amikor világossá vált számukra, hogy a tsmc kiesésével szinte a teljes iparuk az elmúlt kb 20 év összes munkájával és fejlesztésével együtt pár óra alatt alatt a kuka mélyére fog kerülni, és ez ellen sok mindent nem tudnak tenni. Olyan ez, mint amikor a sakkozó lépéseken keresztül benéz valamit, veri magát, hogy mindjárt nyerni fog, de mattba lép. Ugyanez történik szinte az összes iparukkal. Ezért fogalmaztam meg ennyire lesajnáló véleményt az amerikai vezetőkről - elvégre szakmai fórumon vagyunk, igyekeztem még véletlenül sem pártpolitikai nézőpontokat leírni ide, bármennyire is próbálta azt feljebb néhány kommentelő sugalmazni.
-
GhanBuri Ghan
őstag
Az USA azért nyújt sokkal több lehetőséget, mert sokkal gazdagabb. Ez leginkább annak köszönhető, hogy 150-200 éve elkezdték kitermelni a hatalmas mennyiségű ásványkincseiket, és emellé a szinte teljesen hiányzó állami jelenlét nem kötötte meg a feltörekvő cégek kezét. (vö: vadkapitalizmus)
Pont emiatt, lehetne Magyarországon bármilyen elitképzés, ha nincsenek azt felszívni tudó gazadag cégek, a tehetségek jó eséllyel Amerikában kötnének ki (vö: agyelszívás) -
zetor2000
őstag
Egy sor mostani szaki is van, akik azért mentek ki, mert senki nem tudja "onnan", merre van Magyarország. Ott kell csinálni céget, mert azt tudják, hol van Németország / Svájc...
De ja, nyilván benne van a két világháború és annak minden eleme, aztán a rákövetkező szovjet éra, ami megint nem kedvezett sokaknak.
De itt van pl. a Navajo, akik elég jó helyen vannak a titkosított telefonálás megoldásában, vagy a néhai Navngo, akik ugye a gépjármű navigációt fejlesztették - csak eladták a céget, a Dension, akik a gépjármű audio rendszerét fejlesztgették (amikor az MP3 megjelent, nekik volt merevlemezes fejegységük), az AImotive, akik az önvezetésben jeleskednek, meg egy sor másik, akikről f*ngunk sincs.
-
PuMbA
titán
Igen, itt nem azt kell nézni, hogy az átlagember milyen itthon kontra az USA-ban. Aki nem akar, azt nem lehet kényszeríteni a fejlődésre semelyik országban. Az USA abban különbözik Magyarországtól, hogy sok embernek meg van a lehetősége a legnagyobb szintű kibontakozásra. Emiatt sikeresebb ország.
-
zetor2000
őstag
válasz
GhanBuri Ghan #41 üzenetére
Ja, a rangsor most kábé TSMC, Samsung (hogy épp melyik az első, az random időpontban változhat), aztán az Intel. Szóval azért a világ 3 első / legfejlettebb gyárában benne lenni azért az valami. Szóval lenne ott gógyi, csak vélhetően nem akarnak CV írással foglalkozni, mert van elég málna a számlán, és most épp nincs "szökésben". Sőt, erre való hivatkozással egy random pluszt is ki lehet harcolni
Meg biztos költözni is kéne, ami meg macera...
-
zetor2000
őstag
válasz
forumpista #35 üzenetére
Van azért a másik véglet is szerencsére, hogy a sok tudósunk / feltalálónk... ez azért nagyobb dicsőség, még ha mindennap nem is ez jön szembe.
Az USA népesebb ország, több emberre fajlagosan több a nem annyira "rakétatudós" / "atomfizikus" is, nyilván. -
GhanBuri Ghan
őstag
válasz
zetor2000 #38 üzenetére
A TSMC fejlettebb, az Intel azért kapálózik jó pár éve, hogy utol tudja érni.
Más kérdés, hogy a TSMC fejlesztő csapatának a magja az Inteltől ment át (egy belső hatalmi harc után kirakták a vezetőjüket, mire a csapata is követte)
Megint más kérdés, hogy ez a csapat viszont nem a kaliforniai, hanem az izraeli részlegben volt. -
GhanBuri Ghan
őstag
válasz
forumpista #35 üzenetére
Hiányolom doooot és dabadababot, hogy konkrét bizonyítékokat kérjenek a százáves levedlett ruszki vonatra
-
zetor2000
őstag
A lényeg azért mégiscsak az, hogy Ivan, Grigorij, Kovax, Desgupta, Xang és a haverjaik azért vannak ott, mert azt a tudást _ott_ lehet megkapni, ami nekik kell. És _ott_ meg lehet kapni. Szóval a sok s*gghülye amerikai közt azért van egy marék, akinek több van a fejében, mint egy marék lepkef*ng.
Ez a dolog egyébként azért is furcsa, mert azért az egyik legfejlettebb gyártással rendelkező cég - az Intel - azért amerikai. És elég sok chiptervezéssel foglalkozó cég amerikai gyökerekkel rendelkezik. Nyilván nem engedik el a dolgozóikat a konkurenciához, de a szakemberképzésbe ha fektettek volna 15-30 éve, akkor most lenne annyi, amennyi kéne. -
zetor2000
őstag
Náluk legalább van egy gyár, ami tud(na) termelni.
Itt az EUban, ahol a gyártáshoz szükséges litográfia készül, meg egy darab tesztüzem sincs. A szellemi tudás csak meglenne, mert magyarok vannak mindenhol IS, és ha nem értenek valamit külföldi nyelven, akkor ordítozva nekiállnak magyarul mondani az igazukat/kérdésüket, hátha megértik. De a terméküket a bolygó másik felén lehet bevetni élesben. Más meg nincs is.Melyik az a "színamerikai"? Az indián őslakos? Már amennyi megmaradt...
A többi nem túl rég lakik ott. -
Kolbi_30
őstag
válasz
forumpista #35 üzenetére
Azt senki nem mondta, hogy a magyarok nem szegyenek..mert azok sajnos minden nap tapaaztalom..itt annyi a baj hogy szarra van lopva az orszag. Minden szomszed allvahagyott minket az elmult 15 evben. Minden teren..aajnos itt a tobbseg elhiszi hogy mi mindenben jok vagyunk...sajnos..
-
forumpista
aktív tag
A magyar detto ugyanolyan hulye. Teli van a net magyar videokkal ahol atlag magyar szavazopolgart kerdezgetnek az utcan alapveto dolgokrol, nyugodtan keress ra ha sirni akarsz…
Hozzateszem, ha az un. segghulye amcsi a vilag legerosebb gazdasagi es katonai hatalma tud lenni, akkor az szamunkra megnagyobb szegyen lenne hogy legokosabb magyar meg csak egy porbafingo agyipoloskas orszag tud lenni a lefingott egeszseguggyel, a 100 eves levedlett ruszki vonatos MAV-val, a portas oktatja a fizikat oktatassal…
-
Akula
őstag
Az "itt"-et nyugodtan áthúzhatod, mert itt ilyet senki nem mondott. Az már megint valaminek a túlgondolása, prekoncepció. Csak, hogy értsd: az USA jelenleg a világ szuperhatalma. Ahogy írod, "hájtek" nagyhatalom. Ezzel itt senki nem vitázott. Senki nem is állította, hogy hazánk pedig az 5.
Azt kell megérteni, hogy mitől van ez így. Mert ha megnézel egy bármilyen amerikai hírcsatornát, ahol az utca emberét megkérdezik valamiről, aki normálisan tud nyilatkozni az Olof, Dimitri, Kovax, Grigorij, Desgupta, Xang, stb. A bajuszos cowboy meg a 190 kilós pénztáros csaj meg csak er, er, er, so I er, er,... Amikor valami technológiai dolog van a háttérben ami működik és nem iskolai lövöldözés a téma, akkor 90%, hogy valaki ázsiai, vagy indiai áll a dolog mögött, hogy működjön.
Amikor kint éltem, egy ideig még küzdöttem, hogy elmagyarázzam nekik, hogy Magyarország Ausztria szomszéda az Európai Únióban és van saját nyelvünk, nem azért beszélünk angolul mert gyarmat vagyunk, hanem, mert iskolában tanították és hiába nincs kerítés Ausztria felé, nem jönnek át a kenguruk, mert azok a világ másik felén élnek. Aztán túl sokan voltak és feladtam. -
eszim
csendes tag
Úgy látom itt sokan elhiszik, hogy Magyarország az 5. hájtek, usa meg a kizárólag segghülye gyogyós semmirekellők világa.
-
Kolbi_30
őstag
Nekem az evfolyamomba jart egy csaj..Nagyon nehezen jutott el allamvizsgara. Aztan Coloradoi egyetemen tanitott par evig...de ha jartal volna amarikaba sokat nem csak messzirol istenitened, akkor tudnad, hogy az atlag amcsi segg hülye, naggyabol semmivel nincs tisztaba, neha azzal sem hol van...van par jo magan iskola, es hires egyetem, de ami azokon kivul van kb semmit nem er..
-
EyElEs?!
tag
Wow. Melyik cikk alatt topic Szoboszlai térdelése és Giorgio szigetes pólója?
Mondjuk ennyit a PC-kről tény, hogy évek óta nem olvastam, SEO-s kolléga boldog lesz (mondjuk PC kontextusban nem tudom mit jelenthet a SEO) -
PuMbA
titán
Először például az útépítést tanuljuk meg, mert még azt sem sikerült megoldani, hogy 10 évet kibírjon egy úgy, hogy ne kelljen foltozni, mert télen kirepedezik a víztől és a fagytól, a melegtől meg felgyűrődik a széle és a keréknyomon meg besüpped
Ilyen egyszerű dolgok után lehet álmodozni.
-
Pikari
veterán
10x ennyi 5nm gyár se fedezné az usa belső piaci szűkségletének még a negyedét sem. Mire felfut a gyártás, már a 3nm is elavult lesz. Az usa vezetése nagyrészt gyogyósokból áll, sok közük nincs semmilyen mérnöki tudományhoz, ha azt hiszik, hogy az odaszállított, számukra full ismeretlen berendezések kezelésére majd a semmiből kinövekszik pár száz szín amerikai mérnök, ahelyett, hogy eleve úgy készültek volna, hogy a tsmc hozná oda a mérnököket, akik aztán pár év alatt betanítják az üzem működtetésére a helyi mérnököket... Végülis a tsmc gondolom felmarkolta a pénzt, magasról leszarják, ha a gyár csak 2030-ra fog termelni.
-
Alaaf Pi
senior tag
-
Sinesol
veterán
Éppenséggel a pc az oka mindkét oldal hülyeségének, mert kb nincs semmi fék, mindenki csinalhatj a saját hülyeségét, hihet lapos földben, kreacionizmusban, tagadhatja a tudományt, lehet méregzöld vegán aki felégetné a világot, átoperátathatja a gyereket, ha ugy tartja kedve. Mindezekkel nem is lenne gond, viszont ott ehhez asszisztál a politika, bármi is legyen az, jobb vagy balodali agymenés és ha józan ésszel leszolsz bármit, akár börtönbe is zárhatnak, kirugnak munkahelyről, lejáratnak, stb, mert hogy xy-nak joga van ehhez meg ahhoz, te meg egy utolsó sz.r vagy, mert mi közöd hozzá, mindenki szuperérzékeny mindenre, canceleznek azonnal.
Aztán persze lassan ennek az egésznek következménye is lesz, egy egyre inkább életképtelen, egyre roszabbul működő társadalom. -
Sinesol
veterán
Hát igen, megy a nagy patriotizmus, szakadjunk le Kináról, meg Ázsiáról, csak az a baj, hogy közben kineveltek pár generációt, melynek jó része kézzelfogható dolgokhoz nem ért. Szép az influencerkedés, meg ilyen olyan elemzők, szakértők, ideológusok, önmegvalósítók, aktivisták hada, csak az a gond, hogy gyakorlatilag funkcionális analfabéta mind, google maps nélkül a konyhába se találnak el.
-
doooo
veterán
Mi az a pc, és hogyan nyilvánul ez meg az oktatásban? Hajrá, itt az idő válaszolni. De legyen is ám értelme! Nem konteókat meg propagandát kérünk, üres szavakat, meg ócska trollkodást, amit eddig összehoztatok, hanem valódi tényeket! Hajrá!
Mi a "pc", hogyan nyilvánul meg az oktatásban, és mindez miként hat jelen cikk témájára?! -
dabadab
titán
Akkor szerinted tök okés az USA oktatási rendszere?
Tehát szerinted csak és kizárólag az a két eset lehetséges, hogy:
a. minden tök okés
b. "a nagy pc jegyében odáig züllesztették az oktatást, hogy a végzősök 50-60%-a funkcionális analfabéta, és egyszerűen nem alkalmas influencerkedésen kívül semmi másra..."
Bármi más teljességgel kizárt.Mondom, hogy ma valahogy nem vagy túl szoros kapcsolatban a valósággal.
-
Akkor szerinted tök okés az USA oktatási rendszere? Ahol a gyerekek 10%-a ADHD-vel van diagnosztizálva (fura mód azóta ugrott meg mióta plusz pénzt kap az iskola érte...), vagy még nagyobb százaléka diszlexiás, diszgráfiás diszstb-s?
Amúgy a magyar is nagyléptekkel halad ugyanide... -
Akula
őstag
#1 catlaca: +1
#2 pilóta: +1
#3 doooo: -1
Lehet matekozni -
törölt tag
Amcsi munkaerőpiacról hiányzik az a réteg, aki 18 órát dolgozik minimálbérért egy vegyi üzemben, ahonnan a melósok 98%-ér haza munkából. Még ki kell nevelni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- SZÉP Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Laptop -75% 15,6" i9-11950H 64/2TB RTX A4000 8GB UHD OLED
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i7-1185G7 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- Eladó Apple MacBook Pro 13" A1706 (Late 2017, Silver - EMC 3163)
- Amazfit GTR 2 Classic okosóra dobozában töltőkábellel
- Mac mini M1 chip 8 magos CPU-val, 8 magos GPU-val
- 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070 (ELKELT)
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G4 - i5-7GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W10 I Garancia!
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest