Problémák sorába fut a TSMC arizonai chipgyára

A tajvaniak keleti munkaerővel pótolnák a nyugati képzettség hiányát, de ez nem mindenkinek tetszik.

Az Egyesült Államok viszonylag sok erőforrást fektetett abba, hogy a TSMC modern chipgyárat létesítsen az országon belül, és jelenleg már javában zajlik az Fab 21-es üzem tömeggyártáshoz való előkészítése. Maga az 5 nm-es osztályú node-okra tervezett arizonai gyár már az év közepén elkészült, jelenleg a berendezések telepítése zajlik, amellyel kezdetben havi húszezer wafer válna megmunkálhatóvá, de későbbi bővítésekkel akár havi százezer wafer feldolgozása is lehetséges lenne.

Az eredeti tervek szerint a tömeggyártás a következő év elején kezdődne meg, de a TSMC már korábban közölte, hogy az USA-ban egyszerűen nincs elég képzett munkaerő ehhez. A bérgyártó a problémát úgy hidalná át, hogy saját tajvani munkaerőt vinne az Egyesült Államokba, akik biztosítanák a gyár kezdeti beüzemelését, illetve közben tanítanák a helyi munkavállalókat. A tajvani munkásoknak viszont megfelelő munkavállalói vízum szükséges, amit az USA-nak kell kiállítania, viszont több szervezet is tiltakozik ellene, és arra kérik az USA állampolgárait, hogy a helyi képviselőknél próbálják elérni a szükséges vízumok kiállításának megnehezítését.

A fentiekre van is indok, mivel a gyár a Chips and Science Act törvény keretében épül, aminek célja a helyi munkaerő foglalkoztatásának előnyben részesítése. A TSMC egyébként kihangsúlyozza, hogy tiszteletben tartja a törvényeket, és nagyjából 12 000 alkalmazottja lenne az épülő gyárnak, mindössze 500 tajvani szakembert hoznának, hogy be tudják indítani az üzemet, és biztosítani tudják a helyiek megfelelő színvonalú képzését. A vita egyébként abból a szempontból nem szerencsés, hogy a gyár megnyitását akár a 2025-ös esztendőre is halaszthatja, lecsúszva az eredetileg tervezett határidőről.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TSMC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés