- SSD kibeszélő
- Androidos tablet topic
- Samsung Galaxy Tab S10 FE - a szoftvertámogatás felára
- Azonnali informatikai kérdések órája
- OLED TV topic
- Apple iPad 11” (A16, 2025) - a táblagépek vanília fagylaltja
- Léghűtés topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Azonnali fotós kérdések órája
Aktív témák
-
hl225
tag
válasz
greenface #83 üzenetére
Én írtam, hogy a főkapcsolón lenne 12V és 5V.
Az lenne a kérdésem, hogy ha a földelést a 12V földeléséről csinálom meg, és ekkor átkapcsolom 5V-ra abból lehet-e valami probléma. (tehát 5V-ot kapnak a ventik de a földelés a 12V-hoz tartozó földelési ágról jönn.)
Egyébként azért kell négy venti mert szeretném a videokártya és az alaplapon lévő ventilátort is erre kötni -
LukE
veterán
1 dolog: ha azonos ventik vannak, akkor simán, ha különböző, akkor próbáld ki előtte, mert nem biztos hogy ugyan akkora feszültségre ugyan úgy reagálnak. Egyik még dübörög, másik meg se mozdul. Én sem tekergetem a potit, be van állítva 13-1400RPM környékére, és akkor nyomom fel maxra, ha éppen játszok.
Egyébként pakoltacc rá sok status-ledet, status-led vezérlő kapcsolókat, meg villanykapcsolót:)) -
Ahhoj
aktív tag
Na, arra jutottam, hogy ha csendesíteni akarom a gépet, akkor úgyis mind1ik venti fordulatszámát kell egyszerre visszavenni.
Mi lenne, ha lenne egy főkapcsoló, és egy tekerőke, ami a 4 ventit egyszerre szabályozná? -
hl225
tag
Ahhoz a megoldáshoz mit szoltok, hogy 4 db háromállású kapcsoló ahol 0, 8 és 12V között lehet
állítani illetve a főkapcsolón pedig 0,5 és 12V. Természetesen az 5V a tápegységről lenne levéve.
5V esetén természetesen a venti csak be és kikapcsolva lenne.
Ez így jó lenne? Mi történe akkor ha a az 5V esetén a kapcsoló véletlenül a 8V-os stabilízátoros állásban maradna. :)) -
tomcs
őstag
most akkor hogy? egy fokapcsolo es kulon kapcsolo meg potik a ventiknek egyenkent? az igy mar eroteljesen bonyolult lenne...
szvsz azzal jarsz a legjobban ha veszel 1 vagy 2 trimmer potit es azokon belovod azt a ket erteket amit hasznalni akarsz aztan ha nincs multimetered akkor ezeket beviszed a boltba es kered hogy merjek meg mennyire van beallitva aztan megcsinalod a 3allasu kapcsoloval.. hidd el nem fogod mindig tekergetni azokat a potikat, inkabb egyszer talald el azt az erteket ahol mar eleg halk de meg eleg jol hut..... -
Panther
HÁZIGAZDA
Nekem lényegében mindegy hogy hogyan, de egyszerre szabályozza mind a 4 hangfal hangerejét. Mert ha veszek 4 monot és egymás mellé teszem annál még az is jobb hogy ha fogom magam aztán odamegyek a hangfalakohoz és akkor csak 2 stereot kell beállítani. Szóval úgy akarom hogy a két hangfalpárt beállítom a rajtuk levő stereo potikkal hogy egyformán szóljanak (és az összes többi szabályzót maxra rakva ne torzítsanak), aztán a ''főtekerővel'' az egész szett hangerejét tudjam állítani. Szerintem érthető. De azért jó lenne ha nem lenne 5e Ft ez a szar, mert akkor aztán hiába csináltam magam, vehettem volna a boltban is 4.1-es szettet >10e Ftért...
-
Ahhoj
aktív tag
De akkor érted mire gondolok, igaz?
a főkapcsoló is 3 állású, és ha azt úgy kapcsolom, hogy pl. csak 8 v-ot adjon a többi potinak, és ha az adott ventit is úgy kapcsolom, hogy a potijánál levő ellenállás is az áram útjába essen, így két ellenállás összeadódik, és nagyon alacsony fordulatszámon menne, és így lenne a max, és off-on kívűl még két sebességfokozat a ventiknek... -
GeorgeTerror
senior tag
Na az van, hogy beírod a keresgélőbe: LM317T.
Aztán kidob egy valag linket, Keresel kaccsolási rajzot, aztán be az első elektronikai boltba (ijen kis luk bolt a legjobb, ahonnan ki kell jönni, hogy megfordulhass), lerakod az eladó elé, hogy ijen és erre kellene neked.
Ha elküld melegebb éghajlatra, akkor egy pár percig csúnyán beszélsz vele, majd otthagyod. Másikba be és ugyanezt elölről. Előbb utóbb lesz egy értelmes aki megmondja a frankót. Itt Kutyaújvárosban így megy Chip eletronikában.
Mondd meg, hogy kb mennyi ampert akarsz átereszteni az áramkörön -
greenface
aktív tag
Nem igazán értelek :
''mindegyik venti poti állásban van''
''egy elegáns mozdulattal a főkapcsolót is potiba rakom''
????????????
Esetleg arra gondolsz, hogy egy kapcsolóval az összes ventit elcsendesíted? Megoldható, viszont ebben az esetben a kapcsolóra és a potira elég nagy teljesítmény jut, ezt inkább tranzisztorral/feszstabbal érdemes csinálni, ami jobban bírja a Wattokat, meg hűteni is könnyebb.
Bár az is igaz, hogy lehet kapni 10-20W-os ellenállásokat is, a kapcsolókkal nem nagyon foglalkoztam még, biztos van amelyik bírja. De én inkább egy feszstabot tennék be EBBEN AZ ESETBEN. -
greenface
aktív tag
Helló Ahhoj, először is üdv neked mint nyíregyházinak, én is az vagyok!
Csendszerető ember lévén barkácsolgattam már egy kicsit a gépem, volna néhány megjegyzésem:
- A fokozatmentes szabályozás csábító ugyan elsőre, de utána úgysem igazán használja az ember, nem tekergeti. SZVSZ nem éri meg sz*rakodni vele .
- Stabilizátor és ellenállás közti különbség... hát sok van... a lényeg a te szempontodból: stabilizátorral tudsz fokozatmentesen szabályozni egy potival, ill. ha poti nélkül használod akkor fix (pl. 8) voltot ad, a venti teljesítményétől függetlenül. Ellenállás beépítése esetén az Ohm-törvény szerint függ a venti teljesítményétől, hogy hány volt fog ráesni.
- A venti hűtési teljesítménye nem egyenesen arányos a ráeső fesszel, elsősorban a légellenállás (a sebesség növelésével négyzetesen nő ugye) miatt. (Gondolj bele: ahhoz, hogy egy autó 120-al menjen, nem 2X annyi erő kell, mint, hogy 60-al, hanem min. 3X-4X... a jelenség ua.) Ráadásul téged nem is a fordulatszám érdekel igazán, hanem a zajszint... A lényeg, hogy előre nem igazán tudod kiszámolni, hogy egy 12V-on hangos venti hány volton lesz csendes, ill. az adott helyzetben még megfelelő teljesítményű. Kb. 6-9 közt, de ez elég nagy intervallum.
- A ventikre ráírt A általában jóval nagyobb, mint tényleges áramfelvételük, csak durva (felülről) közelítésként használható
Javaslatom: vegyél pár db 20, 33 és 47 Ohmos 2W-os ellenállást. (Kelet áruházzal szemben a Sárga dombház mellett van egy jó bolt.). Az ellenállásokat sorosan kell a venti vezetékébe bekötni, minél nagyobbat kötsz be, annál kisebb fesz fog a ventire esni. Pl. Ha 20 ohm-osat, akkor kb. 9V, ha a 47-t, akkor kb. 6-7V – ki kell kísérletezgetni, melyik ventire milyen a legmegfelelőbb.
Természetesen kapcsolóval is megcsinálhatod, hogy kapcsolgathasd mondjuk 0 – 20 – 33 között az ellenállásokat, így a ventire eső feszt.
Szerintem ez a legegyszerűbb megoldás. -
biker
nagyúr
inkább négy darab külön, mert...
azért nem kapni, mert olyan gagyi technika, csatorna együtt futása kritikán alkuli, stb.
stereonál ugye a gyártás után válogatna, 1%alatt/felett, de zet válogatni.......
ezért csak a minőségen aluli helyeken van ilyen beszerelve.
javaslatom:
1: négy darab mono/2db stereo
2: 1db mono, + dc vezérelt 4csatornás digit. hangerőszabályzó/vagy ez nyomógombosban, asszem még kit-ben is árulnak ilyet a conrad-ban..... -
Ahhoj
aktív tag
[L]http://www.coolermaster.com.hk/en/products/casefan/saf-b82.html[/L]
Rated Voltage: 12 VDC
Input Current: 0.15 A ( 0.17 A max. )
Input Power: 1.80 W
úgy kéne, hogy ha csak a venti-poti lenne poti állásban, akkor a teljesítmény (ami ugye a fordulatszámmal egyenesen arányos, vagy legalább is megközelítőleg?) a max teljesítmény 2/3-a legyen, ha a főkapcsoló is, és a venti is poti állásban van, akkor a teljesítmény 1/4-e legyen a max-nak. szerintem ezek így korrekt értékek.
mennyi lesz a teljesítmény, ha ebben az esetben csa ka főkapcsoló van poti állásban?
és akkor mondhatod, hogy milyen ellenállás kell nekem az 5db 3 állású kapcsoló mellé. :)) -
Ahhoj
aktív tag
és akkor egy ilyen rendszerben a főkapcsoló ellenállása, a venti-poti ellenállása és magának a ventinek az ellenállása sorosan van.
és párhuzamos dolog nincs is benne :D -
tomcs
őstag
na.. ha sorosan kotod akkor az ellenallasok osszeadodnak r=r1+r2
az aram vegig ugyanannyi, a feszultsegek szinten osszeadva adjak a teljest,
i1=i2=i ; u1+u2=u
u1=u*[r1/(r1+r2)] (az ellenallasok aranyaban osztodik)
parhuzamosnal r=1/(1/r1+1/r2)
u1=u2=u ; i1+i2=i es
i1=i*[r2/(r1+r2)] (forditva azaz 1 es 2 ohm eseten pl az elso agon 2i a masikon i folyik)
csillag meg deltakapcsolast most hagyjuk az uccse kell :]
az aram i=u/r
a teljesitmeny p=u*u/r=i*i*r
ebbol kiszamolod a ventik ellenallasat, aztan tudod hogy mekkora feszultseget szeretnel ra kotni pl sorosan es 8v akkor ugy szamold ki hogy az ellenallasra jusson 4v a ventire meg 8, ekkor az elotetellenallas pl ketszerese a venti ellenallasanak. parhuzamosan nem sok ertelme lenne ezt bekotni csak igy elvi jelentosege miatt elmondtam :)
ja es ha mesz boltba ellenallast venni akkor 1w-ig terhelheto ellenallast vegyel az mar ugy eleg szokott lenni
ha esetleg jo alaposan tul akarod meretezni a rendszert akkor 1 ellenallas helyett vegyel pl negyet es kosd oket ugy hogy 2-t egymassal parhuzamosan aztan ezeket sorba vagy ket feleakkorat sorba vagy ket feleakkorat parhuzamosan stb... ezek az ellenallasok olyan par forintos nagysagrend szal rendesen tobbe kerul elmenned boltba mint venned egy fel vodorrel, ne ezeken sporolj :DDD -
tomcs
őstag
az ellenallas erteket legegyszerubb ha kiszamolod... a ventiken altalaban van kis martica amin rajta van vagy a teljesitmenye wattban vagy az aramfelvetele 12v-on amperben... szal ebbol alt.isk. fizikai ismeretekkel siman kiszamolod hogy mennyi ellenallas kell ahoz hogy pl 8v-ot kapjon az egesz.. en pl a boltban kertem 1 szamologepet oszt kesz :))
-
Ahhoj
aktív tag
Most jutott eszembe az az 5let, ami nem tudom, hogy helyes-e, de a lényeg:
a főkapcsoló is 3 állású lenne, és abban lenne: off, poti, max.
és így már a ventiknek be lehet állítani két különböző sebesség értéket, igaz?
1.: főkapcsoló max, venti poti
2.: főkapcsoló poti, venti poti
(nem kell mondani, hogy főkapcsoló poti állásban egyik venti se tud max-on menni. tudom. de amikor annyira alacsony fordulatszámon akarom hajtani a ventiket, akkor az a lényeg, hogy halk legyen, és olyankor egyik ventinek se kell maxon mennie)
csak még azt nem tudom, hogy stabilizátor és ellenállás között mi a különbség.
mert ha a stab azt csinálja, hogy 8v-ra viszi le a feszt, akkor a főkapcsoló poti állás után nem változtatna semmit a ventinél levő stab, ugye?
de az ellenállás értelemszerűen mindig lejjebb viszi a feszt, így az jó, csak akkor tudni kéne, hány ohm-os kell nekem, hogy főkapcsoló max, venti poti állásban lassítson, de főkapcsoló-venti poti állásban is menjen még, és ne álljon le teljesen.
tehát a nagy kérdés: ez így meg valósítható? -
tomcs
őstag
megoldhato bar kicsit trukkosen....
es haromallasu kapcsolonal ez azt feltetelezi hogy a venti allandoan mukodik
pl ugy hogy ha a kapcsolo nyitva van (kozepen) akkor x ellenallas, ha balra akkor emelle meg 1 x ellenallasu agat ha meg a masik oldalra akkor 1 rovidzarat... igy az lenne hogy kozepallasban megy valamennyivel, ha balra kapcsolod akkor 1 kicsit gyorsabban ha jobbra akkor meg 12v-on full speed :] -
Ahhoj
aktív tag
De látod épp azt mondom, hogy nekem nem poti, off és max állás kell, hanem max és két kisebb fordulatszám, de [b]nem[/b] nulla.
nekem az kell, hogy az alap 2500-as fordulatú venti tudjon menni 2500-on, 1500-1800-on, és 800-1000-en. off nem kell, csak akkor, ha létezik négy állású kapcsoló is, és nem kerül sokkal többe, mint a három állású. -
LukE
veterán
Akkor próbáld meg potival. Nekem 1 8cmec Coolink ventit lassít egy mezei 0,9W-os. Bár a venti sem egy izom darab, de nem melegedik fel túlzottan.
Így poti/off/max állások vannak. És a kapcsolás sem bonyolultabb. Ha valami nagy és izmos ventivel rpóbálkozol, ahoz már nagyobb poti kell, ami drágább és nehezebb szerezni. Meg még akkor is fűt néhány wattal aminek annyira nem örül senki. -
Ahhoj
aktív tag
ez már bonyolult, meg nem is magyar :)
a coolness-es megoldás jó lenne, ha lehetne vhogy így csinálni, ahogy mondtam.
szeretném, ha lehetne két sebesség fokozat max alatt, és off felett.
off nem feltétlenül kell. úgy se nagyon fogom kikapcsolgatni, ha mégis, ki kell, akkor egy restartot kibírok, és akkor lehúzom a rendszerről a ventit, de ez már egy másik történet (vagy a főkapcsolóval egyszerre az összeset :) )
a 4 volt az csak egy példa volt, lehet több is, de legyen még egy lehetőség szerint... -
-
Ahhoj
aktív tag
stabiliátor és ellenállás között mi a különbség?
-
Ahhoj
aktív tag
az számít, hogy a kapcsoló hátulján alulra vagy felülre kötöm az áramot?
-
Panther, ha van rá 2.5 e pénzed, akkor digitálisra csináld.
-
Bass
addikt
Ezt kicsit nehéz elmegyarázni de ha megveszed a cuccokat és ott lesz elötted egyböl rájösz hogy mit hová kell kötni(töltsd le az oldalt ahol a mod van és közbe nézd)ja és próbáld ki egy adaptarrel mielött beszerelnéd hogy müxik-e.
-
Bass
addikt
Baranyai vagyok úgyhogy nekem mind1:))
-
Bass
addikt
Na van öt kapcsolód (az egyik kikapcsolja az összeset egyszerre,én ide raktam egy állapotjelző ledetamihez kell egy kis ellenállás is mert kisül ha közvetlenül rárakot az áramra) van 4db olyan csatlakozód(molex)ami a 8 centis ventikre megy rá,ide elég egy fekete(föld)és egy sárga vezeték,ezeket miután a stabilizátorokat ráforrasztottad a kapcsolókra,ahogy a képen is van a cstikból kijövő sárga vezetékét a kapcsoló fenti pöckére forraszd rá a föld(fekete)kábelek végét csupaszícsd le és sodord össze majd tegyél a végükre egy kis cint majd szigeteld le őket.
-
Bass
addikt
Igen a három állás fent 12 volt(nálam ,nálad lehet lent is)középen ki lehet kapcsolni és lent van a 8 volt,de ha megveszed a cuccokat akkor egyböl rájössz a dolgokra,mert ott kell lennie elötted a cuccoknak
-
Bass
addikt
Ha jól megnézed a képeket akkor láthatods hogy rá lehet gudni a ventiket a molex csatlakozó meg az ami a tápból jön ki a külömböző egységekhez, sajna én külön nem keptam ilyen csatikat de lehet venni ilyen y kábelt 290forint volt darabj és ebböl kettő pár kell (nekem volt itthon egy) a kivezető kábel meg az áramkábel a földet meg elég ha összesodrod azt annyi a képen ez is szebben van megcsinálva
-
Ahhoj
aktív tag
meg még az nem teljesen tiszta, amit a föld-del magyaráz :)
(még soha nem barkácsoltam semmi elektromos cuccot. (legfeljebb szét, kis kalapáccsal :) )) -
Ahhoj
aktív tag
coolermaster saf-b82 ventikre gondoltam.
elvileg 2500 rpm-en is max 26 dBa a hangja. és a 4 vagy 3 ventiből 2 vagy 3 befelé fújná a levegőt, így alacsony fordulatszámon is sok levegő menne be. gondolom én. és halk is lenne. gondolom én :))
a 3 állás az ezeket jelenti:
off
12 volt
8 volt
? -
Ahhoj
aktív tag
ez van írva:
''...majd ugyanazon oldalon lévő lábakhoz külön-külön hozzácinkeztem a kivezető kábelt.''
itt mi a kivezető kábel?
a female molex csatlakozó sárga madzagja?
egyébként nem volna célszerűbb female molex csatik helyett olyan 3 pin-es csatikat tennie, amire már közvetlenül rá lehet dugni a ventiket? -
tomcs
őstag
konzervativabb helyeken a tekeroket hivjak potenciometernek.. amugy szvsz szerintem is jobban jarnal par 3 allasu kapcsoloval esetleg leddel meg jol is nezne ki az egesz bar ha nem szereted a vilagitos cuccokat akkor azt lehagyhatod.. legprecizebb akkor lesz ha az ellenallasokat a ventik aramfelvetele alapjan lovod be, de annyira nem kulonboznek ezert van nemi letjogosultsaga az ''elore gyartott'' cuccoknak.
-
Bass
addikt
Ez a kapcsolókra kell ez lényegében az ellenállás ami 8voltra szedi le 12-röl a szám ami van a stabilizátoron ott az utolsó kettő jelzi hogy 8 voltra konvertál ha 7 vagy 6 voltost akarsz akkor 06 legyen a végződése de a 8 volt is csöndes üzemmódot tesz lehetővé jó hüttés mellett úgyhogy jó a 8 volt
-
Ahhoj
aktív tag
L7808CV stabilizátor <-- és ez mire kell a potméterben? (ha már csinálok ilyet, akkor értsem is, mi miért van úgy, ahogy lesz :) )
-
Panther
HÁZIGAZDA
Ha már úgyis erről van szó: tudja valaki hogy hol lehet 4 csatornás potmétert kapni? B típus kéne (asszem ez logaritmikus skálájú), mert hangerőt akarok vele szabályozni :)
-
andorpapa
őstag
Hát most fejből nem megy egy sem, de foglalkoztak ezzel a HWSW fórum Tuning szekciójában, ott keress rá, már jópár ember érdeklődött ezzel a témával kapcsolatban.
Amúgy tényleg a kapcsoló a legegyszerűbb. Nem véltetlenül kerülnek annyiba a rendes potis cuccok. Na jó, keresni is akarnak rajtuk, de azért költségesebb egy olyat összerakni, mint egy kapcsolósat. Persze igaz az is, hogy a potméteres verzió jobb, de hát ez van. -
Bass
addikt
Nem de ahoz kerll még egy két kütyü ehez elég az 1W-os poti de ha cuccok nélkül csak a vezetékre akarod kötni akkor kell 5W 6W-os de az már 1000forint/db körül mozog az 1W-os viszont 160forint de az bonyolultabb jobban jársz a kapcsolókkal(szebb is)
-
Bass
addikt
Híradástechnikai alkatrész árusító boltban,fel van írva hogy mi kell hozzá durván egy ezres,http://www.coolness.hu/mod/fankont.html annyi a külömbség hogy nekem két floppynak való hej van és én oda szerkesztettem be de ott is elfért.
-
Bass
addikt
Kellene egy rekesztakaró lap meg lé,de szerintem jobban jársz ha megcsinálod(ami kb 1,5 óra)mert ha én csinálnám meg az kicsit sokba kerülne nekem,postaköltség ,csomagolás,cuccok ez kb 3000pénz lenne,az anyagár meg kijön egy ezresböl és egty kis barkácsolás nem árt(szerintem)de ahogy gondolod
-
Ahhoj
aktív tag
-
Bass
addikt
Hol laksz?
-
Bass
addikt
hja 3.5-re azt nemtom ez 5.25-re van:))(
-
Bass
addikt
Lehet asszem kb 8000forint és a http://www.overclock.hu/-n rendelheted meg de a Coolnes oldalon vannak okos ötletek ,én is csináltam onnan igaz kapcsolókkal 12-8 voltról mennek de hangjuk nemigen van.
-
Ahhoj
aktív tag
Lehet venni 3,5-es helyre szerelhető, 4 ventillátor fordulatszámát szabályozni tudó potmétert?
ha nem, akkor esetleg vállalná vki, hogy készít nekem egy ilyet? :))
Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! MSI B450M R5 4500 32GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Bowers/Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Samsung Galaxy S24 128GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest