Hirdetés

Aktív témák

• greenface

aktív tag

Helló Ahhoj, először is üdv neked mint nyíregyházinak, én is az vagyok!

Csendszerető ember lévén barkácsolgattam már egy kicsit a gépem, volna néhány megjegyzésem:
    - A fokozatmentes szabályozás csábító ugyan elsőre, de utána úgysem igazán használja az ember, nem tekergeti. SZVSZ nem éri meg sz*rakodni vele .
    - Stabilizátor és ellenállás közti különbség... hát sok van... a lényeg a te szempontodból: stabilizátorral tudsz fokozatmentesen szabályozni egy potival, ill. ha poti nélkül használod akkor fix (pl. 8) voltot ad, a venti teljesítményétől függetlenül. Ellenállás beépítése esetén az Ohm-törvény szerint függ a venti teljesítményétől, hogy hány volt fog ráesni.
    - A venti hűtési teljesítménye nem egyenesen arányos a ráeső fesszel, elsősorban a légellenállás (a sebesség növelésével négyzetesen nő ugye) miatt. (Gondolj bele: ahhoz, hogy egy autó 120-al menjen, nem 2X annyi erő kell, mint, hogy 60-al, hanem min. 3X-4X... a jelenség ua.) Ráadásul téged nem is a fordulatszám érdekel igazán, hanem a zajszint... A lényeg, hogy előre nem igazán tudod kiszámolni, hogy egy 12V-on hangos venti hány volton lesz csendes, ill. az adott helyzetben még megfelelő teljesítményű. Kb. 6-9 közt, de ez elég nagy intervallum.
    - A ventikre ráírt A általában jóval nagyobb, mint tényleges áramfelvételük, csak durva (felülről) közelítésként használható

Javaslatom: vegyél pár db 20, 33 és 47 Ohmos 2W-os ellenállást. (Kelet áruházzal szemben a Sárga dombház mellett van egy jó bolt.). Az ellenállásokat sorosan kell a venti vezetékébe bekötni, minél nagyobbat kötsz be, annál kisebb fesz fog a ventire esni. Pl. Ha 20 ohm-osat, akkor kb. 9V, ha a 47-t, akkor kb. 6-7V – ki kell kísérletezgetni, melyik ventire milyen a legmegfelelőbb.
    Természetesen kapcsolóval is megcsinálhatod, hogy kapcsolgathasd mondjuk 0 – 20 – 33 között az ellenállásokat, így a ventire eső feszt.

Szerintem ez a legegyszerűbb megoldás.

Aktív témák