- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- Home server / házi szerver építése
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Gaming notebook topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagydee
tag
az én tapasztalataim szerint, ha írok rá, akkor érdemes leállítani, ha csak olvasok róla, elég kitépni a gépből
-
GEIL
addikt
Nekem egy 256MB-os USB2.0-s Lexmark jumpdrive-om van.
Ha csak egyszerűen ''lehúzom'' amikor van rajta adat, akkor hajlamos ''elfelejteni ''azokat.
Ha rendesen ''leállítom'' akkor pöpec...... -
törölt tag
Kérdés, bár kicsit off.
Ha linuxot használok, és leállítok egy vinyót, akkor azt kivehetem, nem döglik meg? Szerintem az elektronika ilyenkor nem kapcsol le.. -
Incognito
senior tag
Én sem állítottam még le sohasem XP alatt. Tökéletesen működik. 1.1 -es 256 MB-os Fat fájlrendszerrel. Ki van kapcsolva a késleltetett írás. Én csak Win2000-alatt állítom le mert az még sipákol.
-
törölt tag
válasz
fifi_addict #7 üzenetére
dass ist sehr grosses ökörség, umgekehrt ist es OK.
Magyarul fordítva, a FAT munka közben ledöglik és úgymarad, az ntfs munka közben ledöglik, és új indításkor visszaállítja az esetlegesen sérült dolgokat.
Egyébiránt az USB vezérlő az eszközzel (legyen ez bármi) folyamatos kapcsolatban áll. Ez teszi lehetővé azt a tényt, mely szerint a pendrive ''fájlrendszerén'' is egyfolytában mennek a blokk-kezelési parancsok. Pl ha filemon-nal (sysinternals.com) megnézed a pen-t, akkor látni fogod, hogy ezt-azt irkál. Ha leállítod az usb eszközt, akkor először is disountolja a rendszer a pent, tehát nincs tovább írás és olvasás. Utánna nem kommunikál vele tovább. No ekkor lehet lehúzni áramról.
Egy nagyonpicit hasonlít a dolog ahhoz, hogy le lehet rántani az ATA vinyót a buszról, vagy megdöglik tőle. Általában előbbi, néha aztán utóbbi. Döglést elkerülendő: állítsuk le az eszközt. -
sbazsi
veterán
És egy USB HDD-nek is mindegy, hogy csak lekapom, vagy ott azért az elektronika lekapcsolhatja a vinyot?
Eddig mindig mindent leállítottam. Azt hiszem a Pendriveok esetében engedékenyebb leszek. -
MrCsiT
addikt
Sziasztok Ti mind
Hát, úgy látom, a #34-ben megkaptuk a lehető legpontosabb választ, a többi már csak szokás kérdése, úgy tűnik, mivel ha (1) opció van kiválasztva, ott egyértelműen olvasható, hogy lehúzhatod.
Azt a véleményt osztom, hogy írás alatt lévő eszközt az ember nem távolít el, ha picit odafigyel, se pent, se rack-et, semmit.
egyébként én nem kerestem/nem tudtam a #34 lehetőségről, mivel mindig 1 katt-ot nyomtam az eltávolítás-ikononlol..
Ezekkel együtt, a hozzászólások magas száma egyértelműen jelzi, hogy erős a homány sokakban e témakört illetően, mint ahogy 1-1 meghalt pen esetén is ''szokták'' fogni azt a leállítás hiányára.
Nekem mostanában egy (5év gar) Kingston Data Traveller ELITE 512 MB-s penem lett Snetben, így Snet 50%-on, ami így sem lesz kevesebb Ft mint szabadpiacon egy ''egyéb'' márkájú pen, viszont ennek a modellnek a legnagyobb a hivatalos írás/olvasás sebessége. (Az 1 GB-s a legjobb vétel Snet-ben, mert 30600 Ft feleződik, így 15k-ra jön ki, szabadpiacon meg' 27-ért láttam gigásat legolcsóbban, de arra most nem volt keret..)
Eddig természetesen én is a ''Homály-Klub'' tagja voltam, mivel nem voltam motivált, hogy infót keressek, viszont ezt a pent szeretném sokáig életben tartani..
egyéb:
Itt PH!-n is árulnak ilyen Kingstont:
Bővebben: link
[Szerkesztve] -
sbazsi
veterán
válasz
Szaki@Pécs #30 üzenetére
Nekem az egér világit, mikor ki van kapcsolva a gép.
Sztm normális/alaplapfüggő. -
gabor128
aktív tag
Sziasztok!
Tudna valaki segíteni nekem pendrive szoftverrel kapcsolatban?
Van egy 256Mb-os TakeMs márkájú pendrive-om, s 98 alatt nem tudom használni.
A telepítő CD-jét nem hoztam magammal (otthon nincs internetem), a gyártó meg csak ígérgeti, hogy felteszi a honlapjára.
Tudna valaki olyan ''általános'' drivert, amivel lehetne használni?
Előre is köszi! -
Protezis
őstag
Tavaly 1-2 napig nem tudtam bejelentkezni suliban a felhasználónevemmel, mert leállítás nélkül húztam ki a pendriveot előtte... és ezt a rendszer figyeli, bünteti.
Kicsit ideges is lettem, mivel nem hiszem, hogy megváltoztatták a beállíást, és így SEMMI problémát nem szabadna okoznia, hogy kihúzom csak úgy. Másrészt ha meg is változtatták, akkor sem károsodhat a gép, max a driveom, szóval érthetetlen volt ez az intézkedés. Örültem, amikor kötprogin akartam dolgozni, és nem tudtam
Szóval még a nagyokos rendszergazdik sincsenek tisztában ezzel (SZTE Kabinet) -
Szalma
őstag
válasz
Szaki@Pécs #30 üzenetére
(Legacy módban és/vagy megfelelő jumper állásvál az 5VSB (stand-by 5V) kimegy az USB-re kikapcsolt (de nem áramtalanított) állapotban is, hogy az esetleges billentyűfunkciók elérhetőek legyenek...)
Szeretettel:
Szalma -
Szaki@Pécs
tag
-
TéKrys
senior tag
És win98 alatt hogy tudod ''eltávolítani''? Ott nincs a tálcán ikon az eltávolításhoz.
-
d-boy
senior tag
Ezt hol tudom megnézni?
Én jártam úgy, hogy dolgoztam word-ben a pendrive-ra, elmentettem a cuccot, word bezár stb... Már rég nem volt lemezművelet a pendrive-al, és csak úgy kihúztam. Otthon meg akartam nyitni, és a dokumentum 0 byte-os volt. Másnap megpróbáltam leállítással, és minden rendben volt. -
arpeen2
senior tag
Kétféle beállítás van. XP-t idézve szó szerint :
1. Optimalizálás gyors eltávolításra :
Ez a beállítás letiltja a lemezek írási gyorsítótárazását, így az eszközök a Biztonságos eltávolítás ikon használata nélkül is leválaszthatók.
2. Optimalizálás teljesítményre :
Ez a lehetőség engedélyezi az írási gyorsítótárazást a lemezek teljesítményének javítása érdekében. Az eszköz leválasztásához kattintson a Hardver biztonságos eltávolítása ikonra az értesítési területen.
Nekem alapból (sztem mindenkinek) az 1-es van beállítva. Azthiszem ezzel minden le lett tisztázva -
nemtom mi az igazság én csak annyit tudok h. még soha nem néztem az usb beállítsait csak be dugtam adatot másoltam vagy olvastam és szimplán lehuztam
már 2 éve van pen driveom és egyik se ment tönkre fél éve van mp3 lejátszom de még az sem adta be a kulcsot szoval továbra is igy fogom használni és nem hiszem h.az eltávolítástol bármi is válotzna az usb porton. Ebben az egyik elöttem hozzá szolonak adok igazat attol még ugyanugy kap áramot -
Pushy
tag
Üdv!
1. alapadat: Az USB teljes mértékben plug & play, azaz működés közben minden hardveres vagy szoftveres gond nélkül csatlakoztatható, lehúzható!
2. alapadat: A háttértárak az op.rendszerben un. chace segítségével (is) kommunikálhatnak. Elnézést a pongyola fogalmazásért, megmagyarázom: fájl műveletek során nem azonnal a az eszközbe ír, hanem egy átmeneti tárat tölt fel (ez a chace) és amikor oda elrakja, azt jelzi neked, hogy a fájlművelet végrehajtódott. De közben a háttérben végzi az átmeneti tárból a (lassabb) háttértár írását. Ezért látszólag(!) ezzel a módszerrel gyorsabb az adatáramlás, kissebb a kiesett idő várakozás miatt. A leválasztás azért kell, hogy amig a fizikai kiírás meg nem történik, ne bontsd meg a kapcsolatot. Mert az a fájl sérüléséhez vezet, szélsőséges esetben el is veszhet.
Tehát: Ha engedélyezve van a háttértár keselése, akkor inkább használd a leválasztást, vagy figyelj oda, hogy ne húzd le az eszközt, amíg villog a LED-je.
Vagy kapcsold ki a kest, és akkor a fizikai írás befejeződéséig látod a kék csíkot, ha az lefutott, akkor az írás is befejeződött, lehúzhatod a drájvot.
Pushy -
BanyiX
csendes tag
Helló.
Nézzétek csak meg a beállításokat!
Kérjétek ki az USB device tulajdonságait
HArdver biztonságos eltávolítása panel, eszközösszetevőkk megjelenítése, és ott a USB DISK PRO USB DEVICE (vagy mi a fene) tulajdonságai, és a házirendek fülön van olyan, hogy
OPTIMALIZÁLÁS gyors eltávolításra
vagy
OPTIMALIZÁLÁS teljesítményre
leírás mindkettőhöz ottan van, alapból az első választás aktív. vagyis akkor húzod le, amikor csak jól esik. -
Bobojsza
aktív tag
nem tunik, el nem is ezt mondtam...
lehet rosszul gondolom, de az egy szoftveres dolog amirol te beszesz, a pendrive tonkremenetele meg hardveres dolog!
ez csak aramtol lehet nem ?
tehat gondolom, hogy megis lezarja az aramot, lehet h maga a pendrive szakitja meg onmagan belul..
ez szerintem logikus -
Yaye
őstag
Igen, van ilyen. Attól függően hogy melyik van bekattintva, vagy kihúzható egyből, vagy sem.
Épp tegnap járt nálam egy usb-s vinyókeret amit az egyik kolléga órákkal az utolsó használata után, de leállítás nélkül húzott ki, utána a win folyamatosan nyafogott hogy nem sikerült a késleltetett írás a nemtommilyen köteten. Szóval én biztos ami tuti, mindig leállítom, bár még sosem volt gond belőle ha néha mégsem. -
ArGab
őstag
Nekem most már lassan két éve van PenDrive-om, de soha nem szoktam eltávolítani, és még semmi baja sincsen. De apámnak is körülbelül ennyi idős, és neki naponta fél tucat gépben jár, rengeteget van használva, és azzal sem volt gond.
Ha FAT-ra van leformázva, akkor talán lehet állítani olyat hogy késleltetett írás. Ez azt okozza, hogy mikor valamit átmásolsz, lehet akármekkora, látszólag 1s alatt átért, és utána a háttérben még keményen dolgozik. Ha ez be van kapcsolva, akkor mindenképpen el kell távolítani. Illetve NTFS fájlrendszer szerintem alapból így működik. -
somodisoma
senior tag
Szerintem kihuzhato nyugodtan! Semmi extra nem tortenik ha ''eltavolitod'' elobb, egyszeruen bezar minden folyamatot.
-
Yutani
nagyúr
Hát, pedig szerintem eltűnik a tápfesz, mert amelyik pendrájvon van működésjelző led, az kialszik. Ez pedig azt jelzi szerintem, hogy megszűnt az áramellátás.
Aztán amikor új eszközt digsz az USB-re, akkor az valamiképpen érzékeli, és adni neki feszt. De lehet, hogy akkora f*szságot mondtam, mint ide Lacháza. -
Protezis
őstag
Nincs nálam a pendriveom, de emlékeim szerint amikor csatlakoztatva van, az eszközkezelőben a tulajdonságainál valahogy ki lehet választani, hogy te bármikor el akarod -e távolítani (ekkor kisebb sebességet ígér), vagy pedig minden kihúzás előtt le kelljen -e állítani (ekkor elvileg gyorsabb valamivel).
Alapból azon van, hogy bármikor eltávolíthatod.
(Remélem most nem keverem a sz@rt, nézze már meg valaki legyenszíves, tényleg van -e ilyen)
-
fifi_addict
tag
Ha FAT formátumú a pendrive, lehet rángatni, persze, ha nem dolgozik. NTFS formátumnál szükséges a leállítás, mert ott a fájlrendszer megköveteli... valahol olvastam a helpben...(XP helpje)
még anno, amikor érdekelt. de ez lehet eszközfüggő is, mert van amelyik csinos kis programocskákkal jön... és ott már gond lehet.
-
MrCsiT
addikt
Na pont ez az. Hogy nem tudni, okoz-e bajt??
Lehet, hogy inkább szavazást kellett volna indítanom -
MrCsiT
addikt
Sziasztok.
Nos, szeretnék tiszta vizet önteni erre a kérdéskörre.
Van, aki esküszik, hogy SEMMI baja nem lesz a pendrivenak, ha ''csak'' kihúzod, és nem távolítod el, mint USB eszközt. Ezzel szemben vannak
a, akik azt mondják, hogy meg bír halni a pen, ha nem állítod le;
b, az új penekhez adott felhasználói leírások minden esetben azt írják - ahogy én tapasztalatam - hogy le KELL állítani.
Mi az IGAZSÁG???
(figyelembe véve, hogy a lehúzós módszeren azt értem, mikor a penről nem használok semmi fájlt, tehát nem dolgozok vele/rá a lehúzáskor - természetesen)
Mr.CsiT
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
- AKCIÓ! Sapphire Nitro+ RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Kimaxolt verzió! - 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070, 1TB SSD, 64GB
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest