- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Calibre, az elektronikus könyvtár
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Dual Mode-os, Mini LED-es IPS monitor jött az MSI műhelyéből
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Apple MacBook
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Vezetékes FEJhallgatók
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen egeret válasszak?
Új hozzászólás Aktív témák
-
wnix
senior tag
A CPU tuningolhatóságánál nincs sok jelentősége a harmatponti szabályozásnak. A harmatpontra beállított vezérlő a leadott cpu-hőmennyiséget veti össze a harmatpont eléréséhez szükséges peltier-teljesítménnyel. Szóval a normál vízhűtéshez képest csak az a különbség, hogy szobahőmérséklet alá is le lehet szabályozni, és kicsivel tuningolhatóbbá lesz a CPU.
A régi rendszeremben a sima vizhűtéssel nem tudtam a CPU tuningolni (AMD XP Palomino), míg szobahő alatt még ez is sikerült. A gondom mindig a párakicsapodással volt.... Olyan ötleteim voltak már, hogy a peltier környékét légmentesen (vákuum) le lehessen zárni - ezáltal páramentesíteni, hogy ne csapódhasson le sehol. Ebben viszont már ott gondok támadnak, hogy a CPU környékén is találhatóak forró alkatrészek, amiket szintén valahogy hűteni kell, ugymond egy mikro-hűtőszekrényt készíteni a CPU-hoz és környékéhez...
Kezdetben nem-szigetelt peltiereket vásároltam (akkoriban még 16eFt volt egy 127W-os), amelyek használatbavétel után pár perccel már meghibásodtak a peltier belsejében keletkező pára miatt. Ezekután léptem a harmatpont feletti szabályozás felé....
A peltier-hűtést eredetileg azért kezdtem el készíteni, mert nyáron volt olyan nap, hogy a szobámban 40C fok körüli hőmérsékletben a számítógépet még bekapcsolni sem lehetett, mert a BIOS szinte azonnal lekapcsolta, jelezve, hogy túl melegnek érzékelte a CPU-t...a hőbeállításnál a max 65C fok volt, és hát az érzékelők nem egészen a valós értékeket érzékelik. Előszőr csak sima közvetlen - víz nélküli - hűtést csináltam, de a fentiek miatt áttértem én is a vizesre. aztán ahogy jobban ment a szigetelés, a vízből alkohol lett, mert a cpu és peltier blokkokhoz alacsonyabb viszkozitás kellett.
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G6 - i7-8GEN I 16GB I 512GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- AKCIÓ! ASUS ROG Strix G513IE 15 Gamer notebook - R7 4800H 16GB RAM 512GB SSD RTX 3050Ti 4GB WIN
- Csere-Beszámítás! RGB Számítógép PC játékra! R5 5600X / RTX 3060Ti 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest