Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Sziasztok,
Az utóbbi időben több problémával is találkoztam hálózat szempontból, ezért most tesztelem a rendszert, hogy a szolgáltatói modem vagy a routerem vagy beállítások a hibásak. Közben felmerült pár kérdés, amiben remélem tudtok segíteni. Jelenleg a router ki van kötve a rendszerből, csak a CB modem működik most router módban. Sok esetben ha a router a rendszerben van bizonyos dolgok gyorsabbak, mintha csak a CB-t használnám, pár alkalmazás pedig lassabb. A routerben előzőleg csak a DHCP és port forward funkciót használtam.
Modem: UPC / Voda Connect Box
Router: Asus RT-AC66CU B1
Vírusirtó: Webroot SecureAnywhere1 - Mióta a routert kikötöttem, az androidos mobil eszközeim kevésbé merülnek. Lehetséges az, hogy a routerem wifije jobban merítettem az akkut vagy kapcsolódási problémákat okozott?
2 - Van egy online játék, amivel játszom (The Elder Scrolls Online) és nem a legjobbak a játékszerverek se, viszont úgy tűnik, hogy a CB-vel nagyobb a ping de stabilabb a kapcsolat. Míg routerrel kisebb a ping és hosszabb töltési időket kapok pályák / zónák közt. Lehetséges ez? Mi ennek az oka?
3 - Vírusirtó mennyit adhat hozzá a pinghez? Ha kikapcsolom a vírusirtót, akkor 20-30-cal csökken a ping, ez alap eset, amikor csak állok a játékban és nem csinálok semmit. Mennyire kellene vagy nem kellene rosszabbá / lassabbá tennie egy vírusirtónak a hálózatot?
4 - Csak a CB-vel a Youtube / Netflix / HBO Go videók gyorsabban indulnak el, Youtube szinte azonnali indulás FHD minőségben. A routerrel a videók is tovább bufferelnek és az FHD minőségig is várni kell 5-10 másodpercet. Hogyan lehet ezen segíteni ha a router is a hálózatban van?
5 - CB esetén nem minden oldal töltődik be olyan gyorsan, mint előzőleg a routerrel. DNS ugyanaz, jelenleg a szolgáltatóit használtam mindkét esetben. Érdemesebb váltani másik DNS-re? Cloudflaret használtam előzőleg, de azzal nem megy HBO Go PC-n kívül a jelen helyzetben. Van olyan, ami ajánlott, és minden esetben gyorsabb? (netezés / videók, online gaming)
6 - Van egy Intel integrált hálókártyám az alaplapon zavarba ejtően sok beállítással. Sok oldal szerint tiltani kellene az összes offload és buffer dolgot. Ezeket kipróbáltam, néhány esetben segített is, kicsit gyorsabb lett a netezés, betöltés, de sok esetben csak elhanyagolhatóan. Mik a legjobb / legoptimálisabb beállítások? Jó lenne optimalizálni ezt is.
7 - Az asztali mediaplayerem kapcsolata stabilabbnak tűnik a CB-vel, ha a router is a hálózatban van, akkor többet bufferel, míg CB-vel kevesebbet, de alapból nem kellene ilyet csinálnia. Ez újratelepített alaprendszerrel is így működik. Ezt mi okozhatja?
Több eszköz is van itthon, szeretném optimalizálni a hálózatot. Fontos a legkisebb ping online gaming közben, a gyors és használható streaming illetve a gyors oldalbetöltés böngészőben. Bármilyen tippnek, ötletnek örülök és előre is köszi.
-
törölt tag
válasz
#75501312 #50954 üzenetére
Laptopon kiírta, hogy lejárt az SMB jelszó, megváltoztattam, de továbbra sem tudok belépni a megosztott könyvtárakba.
Laptopon Win 10 alatt működik, de a mediaplayer és tablet nem tudja kezelni a megosztást.
Illetve nem látok olyan megosztást, ami SMB-re utalna.
Milyen beállításokat kellene még megnéznem? -
törölt tag
Sziasztok,
Nem megy az SMB megosztás. Médialejátszón (Kodi) és tableten (VLC) csak a DLNA megosztást tudom elérni, az SMB nem működik akkor sem, amikor megadom a jelszót.
Nem változtattam semmit a hálózaton, az SMB mégis ki volt kapcsolva a Programs and Features résznél. Most engedélyeztem és újraindítottam a gépet, de még így sem működik.
Milyen beállításokat kellene megnéznem? -
törölt tag
Az Elder Scrolls Online-nal játszom. Amikor állok egy helyben és nem csinálok semmit, akkor van 60 körül, amint megmozdulok felugrik 80 fölé. Trial / Raid alatt zavaró, amikor magasabb a ping, olyankor sokszor felugrik 200-300-ra is, de ritkán. Ilyenkor minden netet használó alkalmazás be van zárva, Discordon kívül csak a játék fut.
UPC Connectboxom van (most már Vodafone, de a doboz még a "régi"), a router egy Asus RT-AC66U B1.
Routerbe közvetlen megy a gépből (5e) kábel, mivel közel vannak egymáshoz csak 1 méteres.
Routerbe megy egy switch is, mert arra van kötve 2 NAS, a TV és egy médialejátszó.
Wifin van 2 telefon + 2 laptop.Minden eszköznek osztottam MAC alapján IP címet DHCP-vel.
DNS az alap, ami a szolgáltatóé.Tűzfal be van kacsolva a Windowsban, routerben és a vírusirtóban is (Webroot).
Játéknak port forwarding van tűzfalban és routerben is. -
törölt tag
Van értelme a Line Quality féle teszteknek?
Online játék közben érzem inkább a 100-120-as lag-ot, van amikor ennél kicsit magasabb, ami már macerás. Ezt úgy mértem, hogy semmi nem futott a háttérben, ami netet használna..
Hogy lehet minimalizálnia lag-ot?
Milyen beállításokat érdemes megnézni / változtatni? -
törölt tag
Sziasztok,
Azt mi okozhatja, hogy ugyanazon hálón 2 eszköz más sebességet mér? Tudom ez így elég tág kérdés. Mind2 eszköz gigabites.
Az egyik a PC, a másik egy kínai médialejátszó.
A PC speedtest szerint 8ms pinget mér és kb ~300mbit/s netet, a lejátszón ez 20 feletti ping és ingadozóan 100-180mbit/s a net.
Tudom most elég leterhelt minden hálózat, de ezek nagyon nagy különbségek, néha LAN-on is megdöccennek a filmlejátszások.Miket érdemes ellenőriznem, megnéznem, hogy megtaláljam a hibát?
-
törölt tag
Nem nyúlok hozzá, csak szerettem volna megérteni mi az és mire jó.
-
törölt tag
válasz
MasterMark #50553 üzenetére
Nem akarok hozzányúlni, minden működik jól, csak nem tudtam a sok WAN dolog jó-e vagy sem.
-
törölt tag
válasz
MasterMark #49251 üzenetére
Oké, akkor megvan mit értettem félre.
Azt gondoltam, hogy a DHCP által fenntartott IP-ket szokták kiosztani statikusnak.
De legalább ezt is megtanultam meg a reservationt is, már megérte megkérdezni.
Akkor nem nyúlok ezekhez a beállításokhoz, hagyom őket így.
Köszi a segítséget és az infókat. -
törölt tag
válasz
MasterMark #49249 üzenetére
Teszek be képeket, így egyszerűbb:
Ez a WAN fülön:
Ez a LAN fülön DHCP alatt
Ez az Ipconfig alatt
Jelenleg minden DHCP-s statikus cím az 1.30-as tartomány alatt van.
Az IP Pool-t 1.30 fölé állítottam.Ha a LAN fülön is megadom a DNS-t, mondjuk 1.1.1.1-gyel, akkor látom ezt is meg a router belső ip-jét is az Ipconfig alatt.
Ha a routerben így van beállítva a DNS, ahogy a képeken, akkor minden eszköz a router IP-jét látja.
Az zavart össze, hogy fentebb azt írtad mindkét Cloudflare IP-t látnom kellene így a kliensen, de ez nem így történt.Ami most a képeken van az jó?
Itt jelenleg automatikusan húzza be a PC a címeket, nem adtam meg neki statikust.
-
törölt tag
válasz
MasterMark #49245 üzenetére
Ha a routerben beállítom a WAN fülön a DNS-t a Cloudflare IP címekre, akkor a PC és a mobil eszközök is a router belső IP-jét kapják meg DNS-nek.
Ha a LAN fülön is beállítom a DNS címet, akkor az a DNS jelenik meg a PC-n is, de nincs alternate verzió, viszont megjelenik a router IP címe is. Összezavarodtam,Hogy tud 2 kliens ugyanolyan IP-t használni?
A routerben a DHCP fülön minden eszköznek adtam IP címet a MAC cím alapján.(#49247) SP4C3
Ooh, leesett. Azt gondoltam, hogy csak a zónán belülről lehet megadni a statikus IP címeket is, de akkor máris módosítom őket. -
törölt tag
A mobilnál annyi változott még, hogy nem volt kitöltve a másodlagos DNS cím, ami a router IP-je volt. A routerben a Cloudfare DNS IP-jét használom.
Ha jól értem, akkor az átjáró és a DNS is a router IP-je kell legyen, mert a routerben már beállítottam? De azt csak a WAN fülön, a LAN fülön üresen hagytam a DNS címet. Azt is ki kellene töltenem?Routerben megvan a pool is és a statikus címek is. A /24 az mit jelent? 24-es port? Azt kellene tudnom állítani valahol?
A lease time-ot alapon hagytam, ott nekem 86400 van.
UPC connect boxom van, mint modem.
-
törölt tag
Sziasztok,
A routerben MAC cím alapján DHCP-vel osztom ki az IP-ket a belső hálón az eszközöknek.
Mobilon és tableten megváltoztattam a hálózati beállításokat és a DHCP-ről átálltam statikus IP-re, ami meglepő módon pozitív változásokat hozott. A böngészés sokkal gyorsabb lett és az appok, amik internetet használnak gördülékenyebbnek tűnnek.
Ezért elgondolkoztam, hogy talán az asztali gépen is kellene hasonlót csinálnom, de nem vagyok benne biztos, hogy van értelme?
Az asztali PC vezetékesen kapcsolódik a hálózathoz.
Van valami előnye a statikus beállításoknak? Esetleg online játék alatt javul a lag? Gyorsabb lehet a böngészés / videók indítása? Van bármi biztonsági előnye?
Illetve van 3 NAS-om is, ami DHCP-vel kapja a hálózatot. Hagyjam így őket?
Válaszokat előre is köszi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv
- MWC 2025: A kicsi és a kamerás - megjött a Xiaomi 15 és az Ultra
- Meggyi001: Vegán? Nem vegán?
- Politika
- Spórolós topik
- Formula-1
- MWC 2025: Előrendelhető a Nothing Phone (3a)
- OLED TV topic
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- ZSÍR Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i9-11950H 64/1TB RTX A3000 6GB /2 Millió/
- Eladó használt M2 Mac Mini - 8gb ram, 256 Gb ssd
- ZSÍR Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i9-11950H 32/1TB RTX A3000 6GB /2 Millió/
- Turtle Beach Recon 70 /// Új // Számla+Garancia
- Eladó Apple Mini 6
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest