Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- eGPU tapasztalatok
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Milyen videókártyát?
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- OLED TV topic
- Ultrakönnyű Logitech "G305" egér? Úgy tűnik, igen!
- 2026 a GDDR6-os VGA-k éve lesz?
-
PROHARDVER!
Opel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Astra H híd szilent csere tényleg akkora szívás? Mennyit szoktak érte elkérni munkadíjnak (mindkettőt cserélve), alkatrész nélkül?
-
válasz
rumos XIII
üzenetére
Astra H-nál van olyan, hogy a kormányt kicsit el kell forgatni, és csak ekkor engedi a kulcsot elfordítani. Nem tudom hogy feature vagy bug, de jó nagy baromság.

-
-
Akinek SUV-ja van az azért vette, mert:
1. Retteg a forgalomban, nem tud vezetni, majd az megvédi
2. Sokszor felpadkázik a járdára, hogy ott haladva kikerülje a dugóts hasonlók
3. Nyugdíjas vagy mozgáskorlátozott (könnyebb be- és kiszállni)
4. Szokott járni földúton vagy hasonlón -
válasz
Tikakukac
üzenetére
Továbbra is ostobaságokat sulykolsz, szalmabábokat gyártasz, továbbá a stílusoddal is jól láthatóan azt próbálod kompenzálni, hogy nincs igazad. Szomorú.
Pl:Butt dyno, ahogy a szleng hívja, minden parkolóban jaszkarizó gyerek így kezdi, érzésre xy lóerő, z Nm lehet.
Nem írtam ilyet, hogy seggre mi mennyi, hanem azt hogy van különbség. Az 1.4 és 1.6 közötti az pont azért releváns, mert egy egyértelmű különbség, amiben jól láthatóan egyetértünk. És hatalmas különbség az érzékelhetőség viszonylatában, tehát kb a fele is észrevehető seggel, amiről beszélek.
A fő érvelési hibád a hamis okozat és a bizonyítási kényszer áthárítása btw.
Ez továbbra is érvelési hiba, ugyanis nem mutattál rá, hogy hol.

-
válasz
Tikakukac
üzenetére
Ha 500 Nm meg 510 Nm-ről van szó, akkor persze hogy nem fogod megérezni a 10 Nm-t. Egy adott kis 1.4 motoron belül azonban 100 Nm alatti értékekről van szó. Pl 1500, 2000 RPM között is kb 10 Nm különbség szokott lenni, ne mondd már hogy szupererő kell ahhoz, hogy ezt ne vedd észre, hogy hol erőlködik jobban...

Nyilván a "jelentős" kifejezés vicces, de igen, 200 köbcenti már inkább ad mozgásteret, amit azonos kasztniban észre is veszel.
Az a 200 köbcenti meg 20-30 Nm-ben nyilvánul meg. Az említett Focus MK1 esetén pl mindössze 20 Nm van a 1.4 és 1.6 között (123 vs 143 Nm), és hatalmas a különbség, pedig a motoron kívül minden ugyanaz bennük.
Ne hozz be újabb érvelési hibát képletbe, már így is hosszú a sor.
Az érvelési hibázás is érvelési hiba, ha nem mutatod meg pontosan mi az, hanem csak a levegőbe beszélsz.
-
válasz
Tikakukac
üzenetére
Ha neked egy turbó kell ahhoz, hogy észrevegyél különbséget, akkor nem lehet hogy az érzékeidben van a hiba?
És akkor szerinted ugyanígy placebo az is, ha egy adott modellnél az 1.4 és 1.6 között jelentős különbséget vélnek felfedezni az emberek, mert te nem érzed?
-
válasz
Tikakukac
üzenetére
Pont írta Markizmark, hogy az X14XE is pörgetős. Az első lakossági 16 szelepesek általánosságban nyomatékszegények voltak, ez lenne a kiindulási alap, ebben úgy látom egyetértünk.

Persze, millió tényező van, hogy hol lesz nyomaték és hol nem. Amiket írtál, azon kívül az Z14XEP löket-furat aránya viszonylag nagy (kb 80x73), ami szintén lejjebb helyezi a nyomatékcsúcsot. A 75 lovas Zetec-SE 1.4 meg kocka (kb 76x76). Egyébként ebből motorból egy erősebb változat változat, ahol elvileg csak a vezérműtengelyek hegyesebbek, s annak már 90 ló a csúcsa és 4000 RPM-nél van a ~125 Nm, pont úgy mint az Z14XEP-nél. De ezt csak a Ford Puma-kba szerelték, mert nagyobb kasztniba illetve általános használatra már túlságosan délutáni motor. Az Opelnél nyilván nem a Twinport okozza az összes nyomatékot, de biztosan jelentősen részt vesz benne, meg ugye erre van hangolva a motor többi része is.
Gyakorlatilag mindenben is különbözik a két autó. A váltó is nagy különbség, de a Ford 4. fokozata már rövidebb az Opel 5. fokozatánál. Mégis, ha 50-60-nal mész, akkor az Opel 1700 RPM-ről jobban gyorsul közepes gázadásra, mint a Ford fokozatban 2000 RPM-ről parkettán. Persze lehet attól is a nagyobb nyomatékérzet, hogy az egyik autó dülöngél, azaz jobban hátradől gyorsításnál.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
válasz
Markizmark
üzenetére
Igen, pár helyen rosszul írtam, hogy váltózó szívócsőhossz, miközben a Twinport elvileg csak annyi, hogy alacsony fordulaton kvázi 8 szelepesként működik a 16 szelepes motor. De ez is változó szívócső. Az egész lényege az lenne, hogy mivel kisebb a keresztmetszet, így alacsony fordulaton gyorsabban tud áramlani a levegő, "huzatosabb".
Én többször használtam felváltva hetekig a fent említett H Astrát a saját Focusom helyett. Teljesen más a motorkarakterisztika kettő, mindig fura, ha csere van, más felhasználást igényel. Ironikus módon habár a H Astra jóval rövidebb váltóval szerelt, mégis annál kell kevesebbet váltogatni.

-
válasz
Tikakukac
üzenetére
A másik állításának eltúlzása, eltorzítása érvelési hiba, felesleges provokáció.
Amit idéztél, az egy általam tapasztalt gyakorlati jelenség, hogy ugyanahhoz az egyiket forgatni kell, a másikat nem. Lehet túloztam a számokkal, ha jobban tetszik, akkor legyen a Z14XEP nyomatéka 2000-en annyi, mint az általam megszokott 1.4 Zetec-SE-nek 2500-on, minimum ekkora különbség van. Vélemény az most lényegtelen, hogy abszolútértékben mindkettő egyébként harmatgyenge.
Mindkét motor ~125 Nm nyomatékú, sőt a Zetecnél 4000 helyett 3500-as fordulatnál van a csúcs. De lent mégis egyértelműen gyengébb. S kettő Z14XEP is van a családban, de a leharcoltabb példány is nyomatékosabb alul. Ez alapján következtettem arra, hogy a Twinport segít, mert ez az elméleti feladata.
-
válasz
Tikakukac
üzenetére
A #108100-ban írtál te konkrét értékeket, amivel nemigen van vita, a hozzáfűzött kommentárodat leszámítva.
Arról kell forrás, hogy a változó szívőcsővel hangolható a motor nyomatékkarakterisztikája, pl alacsonyabban lehet miatta több nyomaték?
De hát ezt te is leírtad a fenti linken. -
-
válasz
Tikakukac
üzenetére
Továbbra is szalmabáb érvelést folytatsz. Már ott tartasz, hogy le kéne borulnod az árokba a technika előtt meg minden.

Ezeknek az ábráknak a valóságtartalma kétséges, simán lehet nem is valós mérések, hanem csak valami random szimuláció random forrásból, ki tudja milyen adatok alapján. Mert a max az stimmel, de a többi meg franc tudja.
-
válasz
Tikakukac
üzenetére
Most már ott tartasz, hogy általad kitalált hülyeséggel helyettesítetted a véleményem.
Továbbra sem velem vitatkozol. 
10 Nm-nél szvsz nagyobb különbség van. De összevetésnek egy 1.4 és 1.6 között is 20 Nm körüli különbség szokott lenni, és hát az már bőven érezhető...

Ha félelemkeltő autó, akkor papírswift. 100-zal mész, de 200-nak érzed...

-
válasz
Markizmark
üzenetére
Nekem 125 lóerős Zafira A Z18XE-hez volt szerencsém, arra már talán mondható, hogy egész jól megy. A Z18XER-rel gondolom a Zafira B-ről van szó, de teljesítmény / súly arányban kb ugyanaz lehet kettő.

-
válasz
Tikakukac
üzenetére
A Z14XEP motor 2500-2800 körül húz nálad szerinted? Persze hogy ott jobban húz, konkrétan 4000 a nyomatékcsúcs, ott a legjobb, ez tök szubjektív, hogy adott motor szerinted hol húz elégséges szinten. Én nem erről beszélek, s ez irreleváns.
Arról az objektív tényről van szó, hogy a változó szívócső miatt a Z14XEP már 2000 alatt is tudja azt, amihez egy sima 16 szelepesnek 3000+ kell. Mert utóbbival 2000 RPM alatt hiába parkettázol, akkor sem történik gyakorlatilag semmi 50-60-as tempónál.
-
válasz
Tikakukac
üzenetére
Segít = nem kell forgatni ugyanahhoz a nyomatékhoz. Semmivel nem lesz nagyobb a se a csúcsteljesítmény, se a csúcs nyomaték. Csak alacsonyabb fordulaton ébred a motor. Ez gyakorlati felhasználásban annyit jelent, hogy nem kell annyiszor visszaváltani, továbbá valamivel alacsonyabb a fogyasztás.
-
válasz
Tikakukac
üzenetére
Hát bármilyen nem szívóhoz hasonlítani tényleg hülyeség.
A szívó 16 szelepes motorok rákfenéje, hogy habár nagyobb teljesítményűek szoktak lenni, mint 8 szelepesek, de alacsony fordulaton nyomatékszegényebbek. Ezen segít a változó szívócsőhossz, hogy a 8 szelepshez hasonlóan huzatosabb legyen a motor alacsony fordulaton is.
-
Astra H-val se nagyon lehet gyorsulni, csak alacsonyabb fordulaton is van nyomaték, így nem kell, sőt nincs is értelme forgatni. Pl Ford Focus MK1 1.4 mezei 16 szelepes motor, szóval se turbó, se változó szelepvezérlés, se változó szívócsőhossz, se nyomaték...
Kb 3000-től kezd történni valami, igazi délutáni motor, forgatni kell. Mondjuk ezt leszámítva a Focust legalább élmény vezetni (pl futómű, kormány, váltó érzet), ellentétben az Astra H-val, ami kb egy szekér.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Én a dízelt nem ismerem.
Viszont Astra H-ból használtam jópárszor Z14XEP-et is, kettő is van a családban. Vagy az egyiknek van valami baja, vagy a másik van valahogy megpiszkálva (???), mert sokkal jobban megy.
Használni jó motor, mert a Twinport miatt lent is van nyomaték, nem nagyon kell 2000 felé forgatni. Viszont hátránya, hogy a Twinport szívócső szeret meghalni, mert műanyagból van, ennek érdemes utánaolvasni. Illetve a Meriva A nem tudom mivel szerelt, de az Astra H-ban nagyon rövid váltót adnak mellé, ami azt jelenti, hogy 130-nál 4500-at forog. -
Astra H-ban ha a klíma bekapcsolására daráló hang van, az mi lehet? Nem túl hangos, de nem mertük bekapcsolva hagyni sokáig, nehogy valami nagyobb probléma legyen. Már ha az. Erre valami tipp?
-
válasz
feketenorbi
üzenetére
Gumi, futómű, sok minden lehet. Ha csak fékezésnél, akkor a féktárcsák hullámosak.
-
H Astra Z16XER motorja hidegben beindul, de az alapjárat rángat, aztán egy idő után le is áll, így többször kell indítózni. Melegen már jó. Ez minek a hibája? Lehet valami szenzor? Mondanám, hogy az automata szivató nem jó, de ez befecskendezős.

Hibakód nincs.
-
válasz
user2
üzenetére
A dizájnnak van praktikum része is. Én anno kiakadtam azon, hogy a H Astra belterében egyetlen pohártartó sincs.

Anno amikor kijött a H Astra, akkor Opel-fanatikusként nekem a kedvenc autóm volt minden szempontból, imádtam a dizájnt. Aztán amikor a családban lett ilyen, s beleültem, akkor csak arra tudtam gondolni, hogy mi ez a szar.
Focus MK1 után.De anno az A Zafira is hasonló csalódás volt, de azzal úgy voltam, hogy biztos csak az az egy rossz. Viszont H Astrából HÁROM is van, két 1.4 twinport meg egy 1.6 VVT, számomra mindegyiket borzalom vezetni az 1-es Focusomhoz képest. Najó az 1.6-os az jó, van benne egy kis dinamika a 75 lovas Focusomhoz képest. Ja és anno Opel-fanatikusként Ford-hater voltam, egészen addig amíg megörököltem a Focust.

-
válasz
Tikakukac
üzenetére
Friss feltöltést nem találok. De nem nekem kéne kitúrni azt, ami állítasz.
Ami ellentmond a nagy számoknak, példa, kb pariban van a kettő, ahol jelentősen jobb az OPC, azok egyenesebb pályák. Hisz 10-15%-kal több az erő. Na mindegy, nem akarok offolni meg VS kérdést csinálni, mert mind a két autó jó, csak más. 
-
válasz
Tikakukac
üzenetére
Ha az alap H Astrát nézed, akkor alap csatolt lengőkaros futóműve valóban gagyi, míg a Focusban multilink van alapból mindenhol, ami ég és föld, tapasztalat.
Az OPC verziónál valószínűleg jól van hangolva de leginkább a plusz erő miatt tud picivel gyorsabb lenni az ST-nél.
-
válasz
Tikakukac
üzenetére
Az eredetiben csak kicsit játékosabb autóról volt szó. Egy olyan Astrának pl egy Focus ST az alternatívája, és hát szerintem sokkal inkább az, mert annak a 5 hengeres Volvo motornak iszonyat jó a hangja.

De hogy legyen ON is, 500 lovas Astra H, szakadó esőben Nürburgring.

-
válasz
Tikakukac
üzenetére
Gyakorlatilag az a probléma, hogy csak annyi van a törvényben, hogy ha leadod a bontóban, akkor lesz hulladék. Addig viszont nem hulladék, legalábbis nincs erre jogszabály. És MHV Tomi szándékai szerint sem hulladék, hisz ezeket felújítani szándékozta, használhatóvá tenni. A donorautó lehet esetleg ilyen, hisz az felhasználás után elvileg kuka. De akkor minden ilyen illegális autóbontózásnak minősül?

Leginkább kommunista mentalitás az elszomorító, hogy nem csinálhatsz semmit, nincs jogod a saját autóidat szerelni, hobbiból.
-
-
válasz
bul07
üzenetére
Ez erőltetett mellébeszélés. A hatóság kicseszett vele, ennyi, teljesen irreleváns, hogy mit reklámoz, ahogy az is hogy milyen ember.
A Carverticalról pont ez az, hogy már mindenki tudja, hogy nem sokat ér, bár azóta valamivel korrektebbek lettek. Valószínűleg a Becsületesnepper miatt, mert megtehette, hogy kritizálja őket, mert nem a videóiból él. De mások sajnos nem. Pl Amon Olivér újabban már valami szerencsejátékot is reklámoz, amin nagyon fennakadt a szemem. De engem a tartalom érdekel, ha az jó, akkor tőlem lehet kb bármilyen reklám, ők is pénzből élnek.
-
válasz
ncc1701
üzenetére
Van rá esély, hogy ugyanaz jelentette fel, aki eljárt az ügyben.
MHV Tomi amiatt szívta meg, mert nem volt papír az autóihoz, s arra kényszerítették, hogy adja le a bontóban az évek alatt összegyűjtött kocsijait. Amit egyébként nem is kellett volna, nincs ilyen jogszabály, csak hát ráijesztettek több tízmilliós büntivel, pl talajcsere, stb. Szóval a hatóság eleve nem jogszerűen járt el, meg telefonban is hazudtak neki, amikor előzetes tájékoztatást kért, hogy mi lesz amikor kijönnek. Már csak ezért is gyanús, hogy valamelyik hivatalnok jelentette fel. Így bízz meg bármilyen hatóságban. Tesznek a törvényekre, beleértve a bíróság is, mert ugye ott is volt az üggyel, meg se hallgaták, csak formálisan.
-
válasz
Ace Ventura
üzenetére
Ford még olcsóbb lenne. Focusomban pár hónapja ugyanott 145e volt a komplett kuplung, első pár kerékcsapágy cseréje mindenesetül plusz még egy váltócsere munkadíja (bontott váltót hoztam).
-
válasz
Tikakukac
üzenetére
Na meg csak teljesen állóhelyzetben szabad hátramenetbe tenni, különben nagyon reccsen.

Nálam a 20+ éves Focusban is ilyen, az "új" váltóval is, ott nem lehet reccsenteni, hanem egyszerűen érzed hogy csak félig megy be, aztán gázadásra halkan köszörülnek a fogaskerekek, mert nem zárt össze teljesen.
-
válasz
SafE84
üzenetére
Valamikor 8-10 éve családban szintén volt baj Zafira váltóval, bontott ment bele, aztán jól ment. Olcsóbb, mint egy váltófelújító készlet, szerintem nem kell tőle félni. Meg nem csak úgy felrakják, hanem elvileg átnézik.
Nekem most pár hónapja a Ford Focusomban váltócsere, ami kb hasonló kategória, ott 185e forintból lett cserélve bontott váltóra, de teljes kuplungcsere is volt meg a két új első kerékcsapágy. Ebből 40e volt a bontott váltó, azt tudom, a többi 145e nem tudom hogy oszlik el, de valószínűleg kb kuplungolás árában lehetett a váltócsere mindenestül.
-
válasz
ArthurShelby
üzenetére
Ez nem is városban volt használva, hanem hosszabb utakra, országúton. Lehet valami esetleg elállítódott benne?
Illetve még azon agyalunk, hogy anno mégsem volt komplett kuplungcsere, a tárcsa újra lett hasznosítva, mert hogy még jó. -
Na, a fantasztikus Astra H Z16XER megint.

Az hogy létezik, hogy komplett kuplungcsere után 60e km-nyi öreguras vezetéssel megint a nyakadban fog? Nem csúszik (egyelőre), de iszonyatosan fent fog, kb az utolsó mm-en. Lehet csak fellevegősödött a hidraulika, csak után kell állítani?
-
válasz
Ace Ventura
üzenetére
Motoron kívül is lehet bőven hibalehetőség, ami fájhat.
Ha veszel egy újabb autót, ott a kevés km se garancia, hiszen nem mindegy, hogy pályáztak vagy csak 5 km-eket mentek vele.Mostani Fusionödben tényleg egy szögegyszerű motor van, nekem is az van, csak még a régebbi 75 lóerős. Ezekben semmi sincs, ellenben az általad nézett Astra-ban változó szelepvezérlés meg szívócsőhossz is van. De egy sima gyújtótrafó is 4x annyiba kerül, mert hengerenként van egy. Persze cserébe kevesebbet is fogyaszt meg nem kell pörgetni, mert 2500-3000 helyett már 1500-től van használható nyomaték.
-
válasz
Ace Ventura
üzenetére
Ja hát a 4-5 milliós az áron sok km-t nem lehet vele menni. De a szögegyszerű motor kritériumot ez elég jól teljesíti.
-
válasz
Ace Ventura
üzenetére
Ha ilyen ingázásra kell újabb autó szögegyszerű motorral, akkor nem lenne célszerű inkább egy elektromos?

-
válasz
Integrale
üzenetére
Juj, elírtam. Szelepfedéltömítés csere volt, csak mobilon írtam, s kimaradt.

Nem a belső elektródás rész olajos, hanem a külső. Nem füstöl az autó.
Amúgy indításnál brutálisat kerreg kb 1-2 másodpercig, erről azt olvastam, hogy az okoskeréket állító szolenoid döglött / döglődik. Ez az ami viszi magával az okoskereket is, ha nincs cserélve?
-
Ha már csepegős szinten olajosak a gyertyák, az mit jelent? Ez a fent is említett, régóta olajhűtő bajos Z16XER motoros H Astra. Szelepfedélcsere viszonylag nemrég volt, pont emiatt. De ugye továbbra is csinálja, lehet mégis hengerfejes, vagy még nagyobb a baj?

-
-
Sziasztok!
Adott egy 2010-es Opel Astra H 1.6 (115 LE), s a mai napon egyszercsak fehér füst jött a motorháztető alól, erre kiderült, hogy a hűtővízet engedi a szelep. A fűtés nem működik, műszerfalon nem jelez semmit, és 106 °C a víz. Mi lehet a gond? Azt tudom, hogy ebben a motorban a hűtővíz kifejezetten forró, azaz a 100 °C körüli hőmérséklet elvileg nem gond.
-
Na ez az, tök bullshit ez a bekopás, ha így lenne akkor is 1-2 nap után jó lenne. Vissza fogja vinni az biztos, csak kérdeztem, hátha esetleg egyértelmű valami. Végülis az egyértelmű hogy elcsesztek valamit a szerelésnél.

-
Adott egy Opel Astra H. Pár hete cseréltek benne elől rugót, toronycsapágyat meg még valamit a fűtóműben (szilentet azt hiszem). De azóta kormányzásnál kopog valami elöl, kb negyed kormányfordulatonként egy nagy koppanás oda és vissza is. Állóhelyzetben meg lassan hallani, úthibákon nincs, csak kormányzásnál. Tippek? Volt már vissza a szerelőnél, hogy ezt hogy, de akkor elhajtották azzal tulajt, hogy ez normális, be kell kopnia. De most már kb egy hónapja ilyen, s mintha egyre rosszabb lenne.
Új hozzászólás Aktív témák
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- eGPU tapasztalatok
- Sorozatok
- QWERTY billentyűzetes, üzenet-fókuszú androidos mobil a Clicks Communicator
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Milyen videókártyát?
- Arc Raiders
- Kés topik
- További aktív témák...
- Xiaomi Roborock S6 Pure robotporszívó hibátlan állapotban.
- Eladó új, hibátlan állapotú, EGYSZER SEM HASZNÁLT ASUSINSEARCH OF INCREDIBLE EXTERNAL SLIMDVD-RW SDR
- Xiaomi Electric Scooter 5 Max hosszú garancia + gyorstöltő, azonnal vihető
- Xiaomi Mijia Smart Socket Plug kínai WIFI-set keresek
- Új! AKRacing Premium Master gamer szék
- Yurbuds Ironman fülhallgató
- AZONNAL KÉSZLETRŐL! Intel Core i5 14600K 64GB 6000MHz RAM 2TB Gen4 SSD RTX 5060 8GB FSP 750W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B650 R7 7800X3D 32GB DDR5 2TB SSD RTX 5070Ti 16GB Asus ROG Strix Helios GX601 750W
- Frissen pasztázva! Playstation 4 Pro 1 TB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
- MacBook Pro 13, 14, 15, 16, MacBook Air M1, M2 M3 M4 bill magyarosítás lézerrel / sapkacserével
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Nálam az pont jó még. Mondjuk az egyterű is jó dolog, csak az már nem létező kategória sajnos.
Nem ad ez így hozzá semmit a topikhoz, sőt.
És akkor szerinted ugyanígy placebo az is, ha egy adott modellnél az 1.4 és 1.6 között jelentős különbséget vélnek felfedezni az emberek, mert te nem érzed?

Nem az én autóm.