Hirdetés
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- Szupercsendes táp Seasonic és Noctua együttműködésben
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- TCL LCD és LED TV-k
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
-
PROHARDVER!
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
vampire17
addikt
válasz geri094 #8421 üzenetére
Sztm azert hasznaljak a hass.io-t is sokan.
De par ok:
1. a Domo a legkevesebb eroforrast hasznalo rendszer, itt zomeben Pi-t hasznalnak kozpontnak, ezert is a sok "Domo"-s.
2, A legegyszerubb A Blockly miatt a legtobben Domoval kezdenek, mert nagyon keves programozasi ismerettel is lehet csinalni jo folyamatokat. Aztan persze rajonnek, hogy ha osszetett dolog kell, ugy is le kell menni kutyaba...
3. Szep interface. Foleg egy Machinon/Aurora temaval a Domo sztm a legszebb gui-s rendszer. (bar nekem a hass.io letisztultsaga is tetszik)
-
Degeczi
nagyúr
válasz geri094 #9066 üzenetére
Egyik sem igazán, hacsak meg nem tudod oldani a szünetmentes áramellátást minden eszközödnek (beleértve a routert is)
Egyszerűbb, praktikusabb egy célkészüléket venni amiben van saját akku és SIM kártya is, ezért net nélkül is rád tud csörögni, a 433-as érzékelőit pedig föl tudod használni saját rendszerben is.
-
Degeczi
nagyúr
válasz geri094 #9069 üzenetére
Akkor jó.
Ha amúgy nincs szükséged a Xiaomi Gatewayre, talán egyszerűbb 433-as érzékelőkkel megoldani, mert úgy a saját kezedben van minden, míg a Gateway esetében nem lecsérelhető annak firmware-e és a gyári developer módjára kell hagyatkozz.
Egyébként stabilak a Xiaomi érzékelők, jelentik a nyitott-csukott állapotot is (433-asok nem mind, mert ott többnyire csak nyitásimpulzusra van szüksége a riasztónak, de egyéb automatizáláshoz jól jön tudni az ajtók állapotát, ezért inkább olyan legyen ami közli ezt) és átadják az elemfeszültséget is, viszont tizenpár méteren belül kell lenniük a Gatewayhez (vagy olyan eszközhöz, ami tud repeaterként viselkedni) míg 433 MHz esetén akár 100 m-nél is lehetnek távolabb.
Másrészt 433-as mozgásérzékelőt pár dollárért már vehetsz, míg Xiaomiból kb. 3x annyi -
spider23
aktív tag
válasz geri094 #9073 üzenetére
A helyzet az hogy nem a kapcsolóhoz raknám egyenlőre hanem közvetlen a lámpatest alá. Most a kapcsoló ha fel van kapcsolva folyamatosan az nem gond. Így van egy másik lámpánál egy Sonoff basic berakva hogy egyébként a lámpa kapcsolója folyamatosan fel van kapcsolva. Ha kézzel akarom felkapcsolni csak le meg felkapcsolom és így is működik.
Szóval a shellyvel ezt hogy tudom megoldani?
A sonoff on van input meg output nekem az volt egyértelmű.😊 -
sparks
senior tag
válasz geri094 #9066 üzenetére
Szia!
Nekem van egy ilyen hibrid rendszerem. Domoticz alapon működik az egész, így mindenféle automatizálást is intézek vele. Nálam van minden: Xiaomi Gateway (azaz zigbee 2.4 GHz), ezeken jópár mozgásérzékelő és egy rakat hőmérő, aztán van Z-Wave hálózatom (868 MHz) : ezen szintén van egy jó pár érzékelő (főleg a kültériek, mert oda ebből találtam kisállatvédettet is, ami nagyon jól jön akkor, ha a házba este már bekuckózunk és bekapcsolom a külső riasztó körömet. Cicák vidáman mászkálhatnak a ház körül, arra nem jelez, de ember méretre azonnal visít bent a riasztóm, hogy valaki van a kertben (kutyánk nincs és nem is lesz egy ideig). Aztán vannak 433-as érzékelők is, ezek leginkább olyan helyeken, ahol keveset mozgunk (azért, mert ezek rengeteg rádiójelet generálnak gyors egymásutánban és ha csak ilyenek lennének, akkor gyorsan káosz lenne az automatizálásban). Legtávolabb a 433 ad-vesz, cserébe ezek a legbutábbak, aztán a 868-as jön, ez talán a legintelligensebb és aztán a Xiaomi a maga 2.4 GHz-ével, ez kisebb távokra jobb.
Viszont a Xiaomi és a Z-wave is lehet mesh hálózat, tehát az olyan eszközök, amik nem elemről mennek, átjátszóként is üzemelnek, így ki lehet terjeszteni a hatósugarát.A riasztó részem az 2 részes: van teljes riasztás: ilyenkor megy a külső és a belső érzékelők hada is, és van otthon levős, ilyenkor csak a külsők. Viszont a külső érzékelők nem váltanak ki hangos riasztást ha nem vagyunk otthon, csupán nekem jelez és persze a kamerák küldik a képeket a telefonomra és rögzítenek is egyben. Nem akartam, hogy esetleg fals riasztásokkal hozzászokjanak a szomszédok, hogy itt mindig riaszt valami. Hozzáteszem: a külső érzékelőim szinte 100% biztonsággal működnek, de az ördög nem alszik.
Én csak azért építettem ezt, mert meg tudtam csinálni és tetszett a kihívás. Nagyon stabilan működik a rendszer. A gyenge pontja a Xiaomi gateway, ami néha igen szép késéseket tud produkálni, aminek az okára még nem jöttem ár, de majd egyszer kinyomozom (kínával kommunikál, egy zigbee usb stick már üzemben és folyamatban a lecserélése rá).
Na de a leglényegesebb: mit ér egy riasztórendszer akkor, ha én mondjuk Floridában süttetem a hasam és a telefonom meg jelez, hogy rosszemberek a házamban... Nem sokat, így nálam van egy profi riasztórendszer is, amihez perceken belül kivonul a biztonsági szolgálat. Viszont az kizárólag akkor aktiválódik, ha már bejutottak a házba. Így aztán 2 riasztót használok (teljes paranoia ) és nagyon élvezem, hogy van mindkettő. A sajátot folyamatosan fejlesztem, a gyári meg egyszerűen csak van és teszi a dolgát (szerencsére még nem volt neki dolga)
Természetesen a riasztásokról a Domoticz pushoverrel mindig küld üzenetet (még éjszakai üzemmódban is, amikor minden más néma a telefonomon).
Persze ez a riasztó dolog csak a másodlagos felhasználása, mert ez számtalan egyéb dolgot csinál a házunkban.A határ a csillagos ég
Ja és a lényeg: az egész rendszer alatt működik egy inverteres UPS, 80 Ah akksival, és a kábeles internet mellett egy tartalék mobilinternet - ha elmenne a net éppen, vagy valahogy elnyírnák a netkábelemet a rosszarcok Automatice átvált a mobilnetre és minden megy tovább....
És a még nagyobb kihívás: az asszonnyal elfogadtatni, hogy ez neki is jó lesz. Az elején még nagyon óckodott az egésztől, most meg már panaszkodik, ha valami nem úgy kapcsol, ahogy beállítottam neki
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest