Hirdetés

Aktív témák

• Niquis

aktív tag

válasz Niquis #921 üzenetére

Megvan. A paradoxon megoldása, hogy nincs paradoxon. Ugyanis, amit Gh0st a képen ábrázolt, soha nem fog fellépni. Mindig kívül lesz a négyszögön az M, és a háromszögek az alábbi helyzetben fognak állni (a tompaszögű csúcs sosem lesz befelé, ergo sosem osztoznak a 90 és 91 (vagy akárhány) fokokon, és értelmes lesz az egész):

Bővebben: link
    Ezen a képen az látható, hogy mi van, ha kicsi a szögkülönbség a 90 fok, és az alapon levő másik szög között. A felezőmerőlegesek majdnem a végtelenben találkoznak.
    Bővebben: link
    Ezen az ábrázolhatóság miatt jóval nagyobb szöget választottam. Az M pont értelmezhető mint forgáspont az AMD háromszöghöz, hogy azt MBC-be vigye (tényleg egybevágók, nem azzal volt a baj). Az eredeti, hibás elgondolás szerint a háromszögek tükrözve is vannak, a tompaszögek (DAM szög és CBM szög) szemben vannak egymással.
    A bizonyítás nem matematikai pontosságú, inkább amolyan indukciós módszerrel történt. (rajzoltam qrva sokat, és úgy néz ki, nem állhat másképp:) ) Ha valakinek van kedve, bizonyítsa be, ma nekem már nincs.:)

Megjegyzések:
    - bocsi a hanyag fotosopp-kezelésért.:)
    - igen, tudom hogy a mat. topicban a helye, de itt merült fel ez a feladvány.

Aktív témák