Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • td

    senior tag

    Sziasztok!

    Kompakt gép szervizeléséhez ért itt valaki? Esetleg tud helyet ajánlani, ahol kérdezhetnék, ha itt nem kapok választ?

    A probléma objektívhez kötődik, és nem találtam megfelelőbb topikot neki. Tegnap a régi Panasonicomba (DMC-FS3) némi nyirkosság kerülhetett a nagy esőben. Nem közvetlenül bele/rá esett, mert arra ügyeltem, hanem amikor bekapcsolt állapotban megtörölgettem a kis átlátszó lapot az optika előtt, akkor enyhén nedves lett. Kesztyűvel csináltam, mert más nem volt nálam, csak annak még kissé vizesek voltak az ujjai... Ettől egy réteg nedvesség lett a "plexin". Nem tudom, miért gondoltam, hogy nem gond, de némi "nyomogatás" után már nem próbáltam teljesen eliminálni azt a réteget ott. Csináltam egy fotót, aztán kikapcsoltam a gépet. Zsebre tettem, egy óra múlva pedig már nem akart bekapcsolni. Csak félig tolta ki az objektívet, és ott megállt, majd közölte, hogy kapcsoljam ki és be az eszközt. Ilyen már máskor is volt, igaz, most hiába kapcsoltam ki, nem történt semmi. Végül az akkut vettem ki belőle, tehát az objektív nagyon kicsit kitolt állapotban maradt (a zsebemben utána is).

    Aztán már este ugyanilyen állapotában kitettem az asztalra, hogy száradjon ki. Ma így már, mint pár évvel ezelőtt is, bekapcsolt, kitolta az objektívet. A baj az, hogy nem akar fókuszálni. :( "Nyöszörgő"-zúgó hangot hallatott egy kicsit, egészen halkan, ahogy félig lenyomtam az exponáló gombot (ez már eddig is ilyen volt, régi a gép) de a képen semmi változás nincs, homályos marad. Fel is adja, és pirossal jelzi, ahogy szokta, hogy nincs fókusz. Semmire sem éles a kép, se közelre, se távolra. Tehát teljesen alap helyzetben marad az objektív.

    Ami még lényeges lehet, az az, hogy kikapcsoláskor nem akar teljesen összezáródni a két kis műanyag takarólap, tehát valami azért betolódhatott oda, ahogy törölgettem. Bekapcsoláskor már eddig is volt néha, hogy egy ideig így viselkedett – olyankor csak odapöcköltem körömmel, és kinyílt teljesen. Ez, hogy nem zárul be, még nem volt. Egy egész kis rés marad tipikusan; eleinte nagyobb is volt, csak járattam egy kicsit piszkálgatással, és a gépet is bekapcsoltam már párszor.

    Ha szemből figyelem, akkor még az is látszik, ahogy bizonyos esetekben "szétkattan" a blende, ahogy ezt máskor is mindig hallottam. Ebből a szempontból tehát nincs változás. Az objektívben sem látok vízcseppet. Egyébként az élő képen pár folt látható, de ezek a szennyeződések már régóta ott vannak – viszont akkor ezeket sem mosta el semmilyen víz-behatolás.

    Habár amikor szétszedtem, akkor a frontlapja mögötti fém felületen (amögött van az akksi) volt egy kis vízcsepp, enyhén szétkenődve. Mondjuk az objektív egy teljesen elkülönített blokkban van. Nem tudom, ez utal-e valamire. Ahogy írtam, a beázásra figyeltem, mert a gép fölé tartottam valamit, de pár apró vízcsepp így is volt egyszer-kétszer a tetején. Azokat letöröltem, úgyhogy nem tudom, hogyan jutott a borítása alá, ráadásul oda előre. A kabátzsebemben volt a gép, ami átnyirkosodott eléggé, de a víz azért nem csurgott belőle...

    Egyszóval a halk zúgás, amit fókuszáláskor hallat, az régi jelenség, de az, hogy meg sem mozdul az optikában semmi, az nem... A zoom működik. Kikapcsoláskor egy kis furcsa, remegő hang hallatszik előbb, majd utána húzza be az objektívet. Ez nem tudom, hallható volt-e azelőtt is, de elképzelhető. Úgy tűnik, csak "lerendez" előbb valamit odabent.

    Valakinek volt már ilyen? Van valami ötlet, hogy mi lehet a jelenség oka?

    Rosszabb esetben: mennyi lehet a szervizeltetés most? Milyen gépet lenne érdemes venni ebből a kategóriából? (Sony W800/830 pl. kb. ez lehet, bár egy gyors utánanézéssel azért voltak rossz vélemények az utóbbiról... Amire gondolok, az egy kompakt gép mindenféle állítási lehetőséggel, sokféle expozíciós programmal, manuális ISO-val, optikai képstabival, gyors működéssel, sokáig bíró Li-Ion akkuval, és valamilyen módon a hosszú záridős fotó is jó lenne éjszakai égbolt-képekhez.)

    ''Pre-visualization hardware by AMD Opteron processors.''

Új hozzászólás Aktív témák