Hirdetés
- Milyen monitort vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Gaming notebook topik
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen videókártyát?
- CES 2026: árad a Panther Lake az Inteltől
- VR topik
- CES 2026: Teljesen szürreális lett az ASUS asztali gamer PC-je
- Samsung LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zozzant
addikt
válasz
Zozzant
üzenetére
Itt a kétszerező hozzá
Múltkor majdnem vettem egy M42 hoya 400/5.6 obit, de végül lemondtam róla mert már elszaladt a licit is és inkább valami af-esre gyűjtök mert a céltárgy lehet hogy nem várja meg a manuális élességállítást
-
Zozzant
addikt
Pont ilyen ha jól tévedek + a kétszerező, persze. Ilyen manuál obikat lehet olcsón látni manuális kétszerezőt is.
-
Zozzant
addikt
Az 50-200ed egy jól eltalált szuperkönnyű kis obi, de azt ne felejtsd el hogy madarászásra és kisebb dolgok távolról befogására nem elég. De mondjuk 5-10 méterig jó lehet (10m mondjuk egy nagyobb mókus befogására). Ha több kell inkább 300 fölött kell gondolkodni. Sajnos árban is itt a legnagyobb ugrás, meg el kell dönteni kell-e AF, ha nem akkor esetleg valami manuál obi, az meg necces lehet távoli gyorsan mozgó vagy egyáltalán mozgó dolgokra. Na tehát nem könnyű.
-
Zozzant
addikt
válasz
TOM.......
üzenetére
Van benne igazság hogy jó képek, de azt ne feledd hogy bélyeg méretben. Ez a full frames ki, azt is tudnád linkelni?
Hogy ennyire ne egyszerűsítsük le azt sem lehet kihagyni, hogy kompakthoz marhasok és ügyes utómunka kell, zajszűrést is beleértve, hogy emészthető kép legyen. -
Zozzant
addikt
válasz
rumos14
üzenetére
Ez obi és gyűrű függő, minél nagyobb menetkülönbséget kell áthidalni annál jobban takarhat, de TOM..... írta hogy nem takar be neki. Egyébként inkább nagylátónál takarhat be, vignyettál, telénél nem jellemző a tele végén.
mod: nekem pl volt fz30-on 55mm-ről 43mm-re alakítóm, azzal tettem fel a dcr150-et, mert a csíptetős gyári megoldás nem tetszett, instabilnak éreztem, semmit nem takart ki, a tele végén használtam a makrózáshoz. -
Zozzant
addikt
válasz
TOM.......
üzenetére
Vedd fel a kapcsolatot vele: Szép György (garfieldka) szep_gyorgy kukac t-online.hu
Ő tud neked küldeni nagyjából bármiről bármire alakító step-up vagy step-down ringet, nála az obi felőli méret az első, tehát 6255 step down ringet kérj tőle. -
Zozzant
addikt
válasz
rosta11
üzenetére
Majd használat során elválik, gondolom nem azért van hogy bizonygasd magadnak mennyire jó, hanem fényképezni vetted. A makróról annyit hogy az 1:3,5 nagy jóindulattal nevezhető makrónak csak, nagyobb lepkékre, virágokra jó lesz. Exifet pl irfanview megmutatja, de a google ebben is segítségedre lesz. 100% crop nézetet nem is értem, nézd 100%-ban a kép széleit, esetleg vágj onnét ki darabot méretcsökkentés nélkül, ennyi (a téma úgysem a kép szélén lesz), de persze ettől még lehet pixel szinten nézni.
-
Zozzant
addikt
Manuális expó módban tájképnél szoktam fényt mérni mátrixxal ahol sok a világos sötét kontraszt (felhők ellenben a sötétebb tereptárgyak, házak) és expo korrekcióval nem lehet már korrigálni annyit, ekkor csak nagyjából lesz jó a kép, majd a záridő növeléssel-csökkentéssel belövöm a képet.
-
Zozzant
addikt
válasz
TOM.......
üzenetére
Ha csak statikus dolgokat vagy jámborabb bogarakat akarsz makrózni, akkor jó az 50-es, mert az 1:1-hez elég közel kell tolni az obit, ~5 cm. Ha izgágábbat is akkor inkább valami hosszabb makrót nézz, sigma 105-ös (70-es) vagy tamrom 90, ilyesmik.
-
Zozzant
addikt
válasz
as_Rock
üzenetére
Így van, nyugodtan lehet tekerni az élességállító gyűrűt a DA obin, nagyon könnyen is jár, mint a pihe... az af motort nem tekeri az biztos.
"The Pentax Quick Shift Focus System allows the photographer to manually alter the focus point at will without having to take the camera out of the autofocus mode."
-
Zozzant
addikt
hali!
Azt kérdezném a profiktól hogy a K10D-hez adott 18-55 és 50-200 objektívek megérik annyira hogy kitben megvegyük őket? esetleg csak a 18-55?
Új hozzászólás Aktív témák
- Arc Raiders
- Milyen monitort vegyek?
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Suzuki topik
- iPhone topik
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Facebook és Messenger
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gaming notebook topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RX 9060 XT 16GB Rampage SHIVA ADATA 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 13 mini Red Kompakt méret, nagy teljesítmény 256 GB Használt,szép állapot, 100%
- Apple iPhone 13 Pro Max Graphite ProMotion 120 Hz, Pro kamerák 128 GB-100%-3hó gari!
- iPhone 16 Pro 128GB Desert Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest