Hirdetés
- Bluetooth hangszórók
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Apple iPad 11” (A16, 2025) - a táblagépek vanília fagylaltja
- Milyen videókártyát?
- Melyik tápegységet vegyem?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- ZIDOO médialejátszók
- Projektor topic
-
PROHARDVER!
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
NightGT
senior tag
Na ez most eljutott a médiába is...ehhe. Nem értettem, miről beszélnek az AMD fanok kapcsán, mikor valaki felemlegette, hogy ott mindig hinni kell valami cuccban ami majd megváltja a dolgokat...
Na de szóval (ott) most az van, hogy a következő steppingben ezt javítják, és +50% kraft lesz...merthát egyébként is, amiatt lassú a kártya, csakhát ünnepekre ki kellett hozni...
Hatalmas fail, mert pl. Linus is elkezdte nyomatni az AMD-t (és nem gondolom, hogy őt kifizették volna - inkább a maga 15 millió feliratkozójával az egészséges versenyt akarhatta támogatni, naívan...és már odakerült a címbe hogy "this video will not age well" xd)
Gyönyörű. Lesz nekünk 1000 júró alatt 4070Ti ! -
NightGT
senior tag
válasz
Busterftw #39641 üzenetére
Elképzeltem egy Deus Ex (1999) -et RT-vel feltuningolva...hátő. Nem azt mondom, hogy most olyan lenne, mint akkor egy 19-21" flat CRT-n, de hatalmasat dobna rajta. Azzal a játékkal sem játszottam még, de nagyon rajt van a bakancslistán...pont ez lett volna az nvidia "Remix" c. projektje, ha jól rémlik. Régi játékok feltuningolása global rt illumination-al. Nem hallottam azóta róla (?) (20xx megjelenése idején pedzegették).
Amúgy millió oka van, amiért aztmondták, hogy a hőskori nagy címek már sosem lesznek ugyanolyanok, legfőképp a CRT vs LCD alapvető képalkotásbeli különbözőségei...dee 1440p/4k-n már alakul a dolog. Inkább a community dolgozik ezeken, a mai kártyákban, fejlesztési háttérben pedig látom az erőt/lehetőségeket hozzá...szép projekt lenne egy RT Deus Ex is
A képen ábrázolt diff finomítására pl. biztos lehetne AI / neurális háló eszközöket alkalmazni...
-
NightGT
senior tag
Nem értetted amit mondtam...találd meg azt a játékot, ami téged magába húz és ennyi, abba fogsz tudni elmerülni. Nyilván ez a legnehezebb, és könnyebb másoktól útbaigazítást kérni...én nem akarlak rábeszélni semmire (és mivel még 10xx-en vagyok, nehezen fogom neked sorolni a címeket...)
Dee a Witcher 3 az pont jó példa, beltéri jelenetekben rt vs. az originál...minden kiválósága ellenére belső jeleneteknél egyenesen immersion breaking tudott lenni sajna -
NightGT
senior tag
Figyelj akkor nem beszélem körbe a lényeget: vedd meg a cuccot aztán nézd meg magadnak. Agyalni lehet róla napestig, de azzal csak az idő/energia megy...játékélmény szubjektív.
Amiben _nekem_ ég és föld, azt nem fogom rád tukmálni. Válassz magadnak saját tetszéseid szerint aztán toljad, úgy fog ez _neked_ menni...ez is így működik.
Az én élményem az, hogy egy 2004es B-kat MMO-t megcsinált a community olyanra dinamikus napszak váltakozással, RT-vel, meg egyéb apró finomságokkal, hogy konkrétan visszahozta azokat az emlékeimet, amikor 15+ évvel ezelőtt hajnalban jártam dolgozni, minden reggel a hegyvidéki napfelkeltére voltam tapadva, meg egy betörhető 10 emeletes tetején kávéztam a 2 átszállás közt - miközben lent indult az élet és hajnalból nap lett. De ez csak az én flashem...virtuális világokról beszélünk. És nem fogom a nevét, vagy a privát szervert ide betenni, mert neked 99% hogy semmit nem mond. Ami a tiéd, azt viszont én nem tudom...ennyi -
NightGT
senior tag
Youtube-on nem fogod azt megtapasztalni, amit a gépeden helyben renderelve látnál
1080p-n a yt videók agyon vannak tömörítve, 4k és 1440p már jobb, de az sem lesz ugyanaz...
Screenshot sem releváns...pont az az egyik lényege az (igazi) RT-nek, hogy mozgásban sokkal valósághűbb a világ megvilágítása, és annak váltakozásai. Persze "pre baked" is lehet mozgásban gyönyörű, de munka, azt mind előre meg kell csinálni kézzel...pont ez fog elsorvadni, amikor már terjed majd az RT.
Ezt látni kell, és akkor vagy magával ragad vagy nem. De amióta a 30xx sorozat elég teljesítményt tett alá, és a DLSS 2.0 is kijött, én már nem hallok nem-et... -
NightGT
senior tag
Ray tracingről egyre több olyan véleményt olvasni (megfelelő hardveren használva) hogy ég és föld vele a játékélmény...maradni fog, ez már rég nem csak novelty. Szvsz egyre fajsúlyosabb lesz, így aztán egyre jobban elmarad a raszter implementáció majd...
Rég nem a BF5 pocsolyáiról van csak szó, sőt, a Control már akkor megmutatta, mi a jó.
Egy ezeréves MMO-hoz is nemrég jött ki reshade / soft raytracing plugin (vagyis nem RT core kell neki, hanem szoftveres), és...aki fogékony bárminemű immerzióra, az többet ki nem kapcsoljaMintha színes TV-re váltanál, és nem tudtad mi hiányzott.
Az, hogy hovatovább 5 év múlva egy 3.999 msrp-s 9099TTi-on is lesz 100 fps alatti tartalom, az már más kérdés. Ahogy b. írta másik topicban, teljesítmény kapcsán felmerülnek a játékfejlesztés hiányosságai is...ami szintén egyre csak masszívabb feladat -
NightGT
senior tag
Már egy ideje konkrét a 899 msrp...hardwaretimes pl.
Ahogy a board-ot elnézem a PNY leak-nél, számíthatunk egészen fapados vrm-ekre is...de ezt még a cikk is megjegyzi. Ajj félek... :D Itt 1000 euró alatt olyan megoldások lesznek, mint a 2 hőcsöves gtx 1060ak hűtetlen memóriamodulokkal -
NightGT
senior tag
...biztosra annyit lehet mondani, hogy most a legjobb pillanat egy videokártya vásárlására az RTX 3080 launch után volt
Március még messze van, több szempontból is. De hogy marad-e az a trend, ami szerint egy nagyértékű GPU-n MSRP körül vásárolva szinte lehetetlen bukni 2-3 év távlatában, vagy borul-e vissza a dolog az értékvesztés "klasszikusabb" tempójára, azt lehetetlen megjósolni.
Azt viszont meg kell érteni, hogy a bánya lehet elment, de a data center maradt, az AI boom meg jött, és és és és és. Óvatosan a lovakkal...
Azt pedig, hogy 400 ezer forintot mi akkor fogunk a 4070Ti-ért fizetni, ha az a geizhals.de-n (aktuális árfolyamon) 850 euró lesz (az esetleges magyarbolti launch tax-ot nem számolva), inkább nem kommentálom itt...nagyon meg fogok könnyebbülni ha "csak" annyit kell majd
Mindeközben az rtx 4090 épp top 6 helyen van az árukeresőn...
Elnézést, irreleváns...szóval jön majd egy Hopper, és 2024ben már az utódja is. -
NightGT
senior tag
Nem szabad kapkodni. Ebben a kategóriában Radeonok teremtette versenyhelyzetben (belátható időn belül) én már nem bízok, de egy 1000-1100 júrós 4070 Ti-ra nem érzem úgy, hogy nemet kéne mondanom. Legalábbis én ide várom a mainstream modellek .de/.at árait...
300k alatti 3080Ti-ok meg olyanok, hogy megkérdezed a soktucat kártyás eladót, ez milyen vram/vrm hőfokokkal futott? És jön a válasz, hogy nem tudja hol kell megnézni, de szívesen lefuttat egy tesztet...szóval ott 1-3 év múlva nem biztos a működés
Amúgy én megértem az Nvidia-t...őket már nem a gaming érdekli, a sokezer dolláros professzionális GPU-k egyre masszívabb piaca mellett játékosoknak cuccot gyártani már csak mellékes...
De a mostani generációváltás, és árazás logikája mentén a következőnél nem tudom mi lesz
Ott az 5060Ti fogja azt tudni mint a 4080 2000 USD-ért?
-
NightGT
senior tag
Geizhals.de -n már nagyon szépen kint vannak a board partner kártyák...lehet nézegetni coolereket, kiviteleket, típusokat.
Nagy része (még?) persze render, de jó minőségű... -
NightGT
senior tag
válasz
Busterftw #38912 üzenetére
Abból a szempontból meg rossz, hogy a borda/hűtő maga az nem kerek - és annyival kisebb fér csak el a mindenféle íves burkolat alatt...veszítenek simán 20% területet. De persze ez nagyon jó dizájn azt leplezni, hogy spóroltak a cooler méreten...nem mondom hogy errőlvanszó, még kiderül. Deee Zotac az vagy határozottan jó, vagy határozottan rossz...a 10xx mini coolereik mondjuk potens kis cuccok voltak
-
NightGT
senior tag
-
NightGT
senior tag
válasz
Devid_81 #38615 üzenetére
Nekem a kb 2+ kilós 1070Ti + arctic accelero 3 + bordás backplate simán elvan holder nélkül...mondjuk ehhez olyan ház is kell amiben méretpontos a slot és rendesen fogja...
(szerk: egyes Strixek is elérték a 2 kilót már gyárilag korábban is. Itt a gond inkább az lesz, hogy ezek még így is hangosak lesznek levegőn)
Igen, ahogy @Alogonomus írja feljebb...ezek meg fognak főni egy nem légáramoptimalizált házban -
NightGT
senior tag
válasz
Devid_81 #38609 üzenetére
Elég lesz ennek egyáltalán az 1x 12 pines PCIE?
Ránézésre ez tudhat 600 wattnál többet is
(mondjuk nem, annyira nem hatalmas nagy ez, csak testes és úgy néz ki...simán volt ekkora egy aftermarket léghűtés eddig is, nekem az van, lehet vele együtt élni...a baj az, hogy ennek talán még ez is kevés lesz)
-
NightGT
senior tag
válasz
KillerKollar #38581 üzenetére
Alig gyorsabbak voltak, miben? Ez játékokon túli felhasználásra is igaz? Úgy tudom, hogy nem.
Hát most megvan a lehetőségük csinálni egy, az eddigieknél magasabb tier-t is szvsz, és az lesz a 4090 (a 3090 valóban gyenge próbálkozás volt, de erről már volt itt szó) -
NightGT
senior tag
válasz
prime77 #38579 üzenetére
A 4090 a vélt (sic) teljesítménnyel, és a 4080-tól való távolságával végleg nem játékoskártya már...Titan már nincs, xx90 van. Szvsz még a bányászokat is célozták vele, egyedül a 24 giga vram nem ejt bámulatba...de nyilván jönni fog a Ti ebből is, amint lesz megfelelő memóriamodul
-
NightGT
senior tag
Én óvatosan dícsérném a napot DLSS kapcsán
Profitmaximalizálás lesz ebből is. A 20xx széria piaci teljesítménye rákényszerítette őket egy versenyképes termék kihozatalára (bár jelenleg abból is hiány van). A DLSS-el viszont el lehet majd adni a +20% telj. növekedést, és a midrange/mainstream cuccot 500-700USD-ért. Akkor is, ha (ahogy elnézem) gyorsan változó tartalmakkal nem szerepel olyan fényesen, meg akkor is, ha 5 év múlva sem lesz minden játék mellé alaposan betanított neuronháló.
Állni a mapon és nézni a horizontra meg lehet 20 fps-el is.
-
NightGT
senior tag
Ha valóban egyre kevesebb idő/erőforrás marad a raszterizálásra, ahogy teret nyernek az RT-s megoldások, akkor nehéz lesz DLSS nélkül. Legértelmesebb célnak az 1440@144 RTX ON néz ki szerintem, ezt nélküle a mostani, de a következő gen sem biztos, hogy tudni fogja. A 4k sose lesz olcsó, aki pedig 144Hz-n van, az ritkán engedi el.
Viszont kissé fantasztikusnak tűnnek a fenti videó okfejtései. Ennek a technológiaváltásnak van egy komoly átfutási ideje, ez nem a késő 90s már. Mire tényleg eljön a next gen, addigra eltelhet még 3-5 év, vagy legalább megjelenik a 4080...az elmondottak érdekesek, de nem biztos, hogy túl relevánsak a jelen generáció számára.
Talán a VR hozhat még valamit ez idő alatt, most hogy egyre inkább lesz alá vas...
-
-
NightGT
senior tag
-
NightGT
senior tag
Ha több ágra van bontva a tápban a 12V-os sín, mint ahogy mostanában a trend, akkor lehetnek gondok...ilyen felépítésű 650-750esekben 30-35A-ra látom biztosítva egyesével a PCI-E kimenetet. Ez 3090nek kevés is lehet, 3080nál is kérdés, hogy lesznek-e pillanatnyi TDP feletti csúcsok az áramfelvételben, és levágja-e az OCP emiatt
(lásd Vega64, és valamelyik Seasonic táp esete, ami miatt utóbbi át is lett tervezve) OC-ről nem beszélve...
Tápok specifikációját kell tudni olvasni (kép1) (kép2), vagy felépítés függően több ágat is bekötni. De biztos jönnek majd a kérdések, hogy miért kapcsol le a gépem...persze ha túl vékonynak bizonyul valami a kialakításban, akkor egy sínen is lehet ott feszültségesés, melegedés, minden jóság. (redditet meg ezt-azt olvasgatva sokan veszik netről az ilyen 1000wattos 60 dolláros tápokat, majd lehetnek képek elégett vékony vezetékekről, ócska csatlakozásokról) -
NightGT
senior tag
Itt [link] van egy korrekt elemzés a hűtésről. A nyák pici, és pont ez a lényeg: ennek a hűtőnek a hátulja teljesen flowtrough dizájn...mintha egy cpu toronyhűtő lenne ott, amibe belemegy az összes heatpipe a kártyáról. Így lehet elképzelni.
Coprocessort képzeltek oda meg mit nem, de az mind csak hűtés...az effektíve pull üzemű venti az fura, de logikus, úgy ott jobban kaphat levegőt
-
NightGT
senior tag
válasz
-STALKER- #30499 üzenetére
"a Videocardz úgy tudja, hogy korlátlan GA104-es GPU-ra épít az RTX 3070 Ti, 6144 CUDA-maggal."
Akkor tanultak az 1070Ti-ből, ami majdnem egy 1080 voltReménykedtem benne, hogy itt is majdnem 3080 lesz, de nem. Sima 3070 az 5888 CUDA mag, 3080 meg 8704.
16 Giga vram lesz a lényeg benne, és mérget vennék rá, hogy 3070ből csak 8 gigás lesz...azért nem eszik olyan forrón ezt a kását sem!
Vrammal nagyon jól lehet pozicionálni a 2080Ti verő 500-700 dodós kártyákat is.
Csatlakozom azokhoz, akik szerint a 8 giga vram kevés lesz. 1080p-n az egy szem HD Reworked moddal (nagyon belépő mod ez oda, majdhogynem CDP official már hozzá 2020ban) megkínált Witcher3 kért 6 giga vramot, Metro Exodus 5 gigát, Flight Simulator high-on azthiszem 7et....pedig nagyon sűrű helyekre 6 maggal meg a bill-en élvezhetetlen irányításával inkább nem is mentem
Szóval 500 USD, de ha 1440p-zel, akkor kicsit több, 700 USD, de 4k-ra azért megint kicsit több...nvidia továbbra sem jótékony nagybácsi
-
NightGT
senior tag
Kártyák tömegéről még nem látok infókat. Ahol most nézem, ott To be determined van a weight-nél. Kiindulva abból, hogy a legtöbbnél a marketinganyagban szerepel mindenféle megerősítésre, itt-ott support bracketre utalás (effektíve egy "holder", alatta akinek még lesz 2 slot a házban, oda csavarozható és hosszában támasztja a vga-t), azért lesz tömeg...ami nem is baj, csak rögzíteni kell (némi rugalmassággal)
Oldschool madzagos megoldásra (hátsó sarkánál felkötni a házhoz a vga-t) talán nem lesz szükség. Igazából azt a supportot bele lehetne építeni a kártyába is, hogy a házba csavarozásnál támasszon. FE hűtő talán ezért is olyan amilyen, elég merevnek néz ki...éljen az erősített PCI-E slot
Slim ventiket elengedhetnék viszont. Persze még ducibb lenne, de néhány modellnél mintha meg is tették volna, leginkább 3090 esetében. Illetve a Founders...az teljes méretű 25mm vastagnak néz ki. Talán még cserélhető is? Disassembly-re kíváncsi leszek...meg a matricázásra
Nekem 3080 a kiszemelt, váltanék már 1440p-re, megőrizve a gyakori frissítést, amit az 1080p-n megszerettem. Bízható, hogy az egyszerűbb modelleken is duci hűtő van, talán csak a shroud lesz más...mert ami a Ventuson, vagy az Inno gaming x3 modelljén van, az szvsz simán lepattintható, és oda mehetnek a 92x25ös high end légkavarók külső vezérlővel... -
NightGT
senior tag
RTX Fortnite? Ezért hagytam abba a glettelést?
wtf esport...
-
NightGT
senior tag
Na nézzük, intro hangulatos
Edit: Jensen konyhája, lol
-
NightGT
senior tag
Hát 2x8 pinnel nem bízok abban, hogy gyári szoftverekkel érdemi tdp keret emelést fog engedni...kell egy non-invazív, non-destruktív shunt mod-ra módszer (not liquid metal, megeszi a forrasztást)
-
NightGT
senior tag
válasz
KRoy19 #29215 üzenetére
Ezeket az órajeleket nem tudom hova tenni...6000Mhz mem, ha itt is a double data rate 2x szorzója van érvényben, akkor a névleges 19Gbps helyett itt 12re van underclockolva a Vram? Mert az úgy NAGY bottleneck.
Lehet, hogy ez fake, de az biztos, hogy semmitmondó.
@arn:
CRT-n egész máshogy működött a képalkotás, analóg volt a jel, illetve a katódsugárcső gyorsaságban ma is elsőKisebb volt a kép is. Valamint (gondolom) a még sync nélküli high refresh rate monitoraink sajátossága is játszik, hisz nem szinkronban, hanem inkonzisztens időközönként frissül a monitor a gpu által küldött képpel. Vannak nagyon deep dive kifejtései mindennek, amíg olvasom/nézem addig értem, de visszamondani nem tudnám
-
NightGT
senior tag
Ilyen móka ez. Sportteljesítmény. Észre is vettem az éves elszámolásnál, pedig nálam nincs is komoly vas...aki szeret ezzel foglalkozni, annak meg.
De lehet az több is, ha ez a TDP limit nem műszaki, hanem piaci megfontolások alapján született (átlag ház szellőzése, táp, marketing, etc). Valamint Avg +10% mellett Pascalon a Min. 1% - 0.1%-nál már látok +15-20at is, és az az, ami számít. 144Hz monitoron 85FPS (sync nincs) alatt már émelyegni kezdek, de fiatalabb esportos srác mondott olyat, hogy 120 alatt rá se bír már nézni az övére. Rosszul lesz tőle. Azért olykor jól jön...
-
NightGT
senior tag
Azért húzni jó móka lesz a 3090et, szerintem az a 350W TDP egy nagyon konszolidált beállítás ahhoz képest, amit meg lehet majd etetni vele. Meg kell még várni, hogy milyen kihozatala/minősége lesz a chipeknek, bírni fogják-e az emelést, de ha igen...hasonló móka lesz, mint Intelt húzni mostanában, de ez órajelben jobbban fog menni...
Tipp: megfelelő VRM-el 450-500W valós fogyasztás, +15-20% órajel GPU-n, +5-10% GDDR6X-en, épített víz...die méret 627mm2, úgyhogy chiller talán nem kell
3080 is biztos elmegy 400W-ig... (ha lesz olyan bios konzumer kártyán, ami engedi)
-
NightGT
senior tag
válasz
- = Zk = - #23134 üzenetére
Kalibrált színprofil adatbázis, windóz color management-en belül lehet beállítani...
Én látok vele különbséget keményen, de az enyém gyárilag elég trén van kalibrálva...no meg TN panel...off
-
NightGT
senior tag
válasz
- = Zk = - #23128 üzenetére
Tetszik, szép darab...sajnos arukereso-n a legolcsóbb megbízható boltnál az ára 228k HUF...valóban, itt már nem az nvidia felár a probléma
-
NightGT
senior tag
válasz
- = Zk = - #23123 üzenetére
És még RGB-s is
(#23121) - = Zk = -
Típus? Bár ez nem a monitor topic...abban le vagyok maradva, de ideje lenne lecserélni a TN paneles Asus-t...gondolom Magyarországon laza +50%, és megvan az ára
Nyilván aki most vesz, annak már vonzó(bb) az RTX, pláne ungarische jóléti felár nélkül
-
NightGT
senior tag
válasz
Drizzt #23117 üzenetére
Erre felfigyeltem én is a tesztekben...175 watt max. fogyasztást, 60-62 fokokat, csendes működést írnak neki. Ehhez mondjuk hozzátartozik, hogy ezekben a tesztekben nincsenek még kihasználva a Tensor, és az RT magok, azokkal együtt vsz. ez is más lesz...
Én nyáron vettem 1070Ti-t 155ért újan, nem bántam meg. A 2070 sem tett rám benyomást
Réj trész 2070en felejtős lesz, a DLSS nem érdekel (az alapvetően nem arra van kitalálva, hogy jobban nézzen ki, hanem hogy majdnem ugyanazt a képminőséget adja jóval kevesebb erőforrásból). 1080p-re bőven elég ez is még évekig...persze a Nvidia kedvéért lehet venni G-synces monitort is 1000+ Euróért
-
NightGT
senior tag
-
NightGT
senior tag
EVGA RTX 2070 Black vs. Vega64, 1070Ti, 1080 - JayzTwoCents
-
NightGT
senior tag
Az RX580 ugyanabban az árban tudott ugyanannyit, mint a GTX 1060...csak az RX580on nem lehett húzni már semmit se, és +100W fogyasztása volt...a miheztartás végett
-
NightGT
senior tag
Amúgy (4k-s játékosokat kérdezném, főleg) nem arról volt szó, 3840*2160-ban, vagy 3440*1440-ben már kb. semmilyen recézést sem látsz 27-29 colon? Alapból ezekre a felbontásokra vannak ezek a kártyák belőve, eddig mindenhol az ment, hogy ez a felbontás a részletek, meg az élek miatt kell, itt már be se kell kapcsolni az AA-t, és és és...
Erre most az RT mellett a DLSS a selling point...ezeken a felbontásokon van értelme?
-
NightGT
senior tag
Rettenetesen hasonlít a morfologikus élsimításra...amit én kb gyűlölök, szóval...
Van azért, ahol jobb, a háttér olykor élesebb, az előtérben kevesebb a rece...de mocskosul elmossa a dolgokat.
Ez még fejlődhet? Vagy ez lesz az, amit a DLSS tudni fog, és kész?
-
NightGT
senior tag
Egyébként szvsz hülyeséget beszélünk itt, majdnem mindannyian. Nem, nem lettem nvidia-s ma reggelre...de ha jól értelmezem műszakilag, akkor itt bizony 3 GPU van egyben. És az eddigi gaméink abból a 3ból használnak lényegében 1et. Némi tuti FPS+ még van bennük, HA elterjed a DLSS...mert azt már a tensor magok fogják végezni, felszabadítva az eddig AA-re fordított számolási kapacitást a CUDA-ban...vagy hogyan is. Nem igazán értem én sem.
De. Itt bizony komolyabb váltás, és fejlődés történt, mint ami az FPS-en látszik...csak majd ennek akkor lesz értelme, HA lesz rá tartalom. Vagy ha jobban optimalizálva lesz a cucc. Nem is a következő gen, sőt. Talán 2, vagy inkább 3 múlva...húzzunk egy vonalat.
Jó nekünk, ha veszik majd az RTX-et? Jó, mert kifizetik ennek a költségeit helyettünk. Kelleni fog nekünk, feltétlen? Nem. Az Nvidia jól lehúzza a népet? Ki tudta volna ezt fizetni zsebből is? Minden relatív, ez üzlet...van, aki boldogan fizet. Semmi okuk nincs arra, hogy ne menjenek körbe a kalappal. Aki akar, és megteheti, az szórni fogja bele a pénztet. Rosszabb lesz ettől nekünk? Nem. Amíg van 1080Ti...khm.
Ja. És megint akkor lett igazam, amikor cinikus voltam. Amikor először dőltek az 1070/1080ak a hardverapróra ócsóé, és 3 nap alatt felszívták mind...nem lesz itt 1080Ti eső 150k-ért mégegyszer xd
De viszont teszek megint egy cinikus tippet...rohadtul örülni kell majd annak, ha nem megy az áruk...feljebb. Illetve már ment is, ahogy felettem írták
Ennyi. Előre menekül az Nvidia, rohadtul korai launch volt ez. De úgy tűnik, hogy bejött nekik. Talán még nvidia stock-ot seM lett volna túl késő vásárolni? xd
-
NightGT
senior tag
Napi szörnyszülött, blower 2080Ti Asus Turbo...wáttdüfákk
-
NightGT
senior tag
@westlake: referencia kártyákra top gpu-t tenni nem hülyeség. Ref kártyára rohadt sok aftermarket hűtési megoldás van, pláne vizes. És egy csomóan azért veszik azt, mert kapásból vizezésben, vagy akármilyen aftermarket hűtésben gondolkodnak...nekik a blower gondolom azért kell, hogy kipróbálják jó-e, futtassanak rajt egy tesztet, hogy artifact nélkül elindul-e, aztán akkor jöhet a hűtő install. Legalábbis US fórumokon ezt olvastam...
Egyébként azért (is) tettem fel a kérdést, mert egy potens, és tetszés/szükség szerint beállítható aftermarket hűtő, +alap, esetleg akciós custom kártya max. annyi, de inkább olcsóbb, mint a top custom. És legalábbis hűtés szempontjából még annál is jobb, de 2x120mm, vagy 140mm fanekkel akár még halkabb is. Másik topicban írva lett a Morpheus 2 típusnév, rewiev-kban röpködnek az ilyen "koppra húzott 1080Ti 2x500RPM silent ventivel 60 fok max" szövegű 5 csillagok. És az a cucc 20-25k. Na de ez nem is a "hogyan modoljak VGA-t" topic
Persze amúgy jó eséllyel fasság is. Mert a top customon azért biztos(?), hogy jobb, vagy legalábbis nagyobb a VRM. Meg komolyabb a lap, jobbak az alkatrészek(??)...lehet hogy nem kell válogatni GPU-t, hanem elég csak komolyabb alapot építeni neki, és kapásból nagyobb, meg stabil(abb) lesz az OC. Érdekes lenne ezeket tudni, de jó eséllyel ezek üzleti titkok. És tuti, hogy minden custom gyártónak megvan a maga külön technológiai éle, titka, módszere. Érdekes lenne egy nvidia marketinges véleménye is. Hogy megéri-e nekik pl. valamivel több GPU-t/vram-ot legyárta(t)ni, de akkor abból tényleg válogatni (minőségellenőrzés biztos hogy van, olyan nincs, hogy az nincs, csak hogy hol, meg mikor), és jól OC-zhető cuccot árulni a népnek, hogy pörögjön a hype...vagy, hogy magát a gyártósort magát milyen szabvánnyal/költséggel csinálják meg, ráfeküdnek-e a gyártástechnológia finomítására, stb...de ezek biztos, hogy kőkemény, bizalmas, belső, és ott is upper level infók/döntések...
-
NightGT
senior tag
Egyébként van valakinek aktuál konkrét tapasztalata / információja arról, hogy a nagyobb VGA gyártók végülis mennyire válogatják meg tényleg a chip-eket? És nem olyan, amit olvasott egy fórumon/magazinban...hogy tényleg van/volt-e Pascal-ból cherry picking, meg golden sample. Mert nekem Zotac 1070Ti-m van, és az a gyártó állítólag bazira szelektálja. És a legalapabbat vettem meg belőle, de konkrétan alapfeszen tartok vizes tuner rettenetek, meg az 1080+10% pontszámoknál vele...
Vagy csak ennyire kifinomodott az elmúlt 2 év alatt a gyártástechnológia?
-
NightGT
senior tag
Utolsó bekezdésre: van van, én voltam a tettes...csak mert már meguntam a másik fajta ovit, mely szerint akinek nem tetszik a legújabb hárdver, annak biztos csak pénze nincs rá
Persze nem biztos, hogy az adott fórumtárs így gondolta a hozzászólását, de én meg ezt olvasom a téma kapcsán orrba, szájba...
De majd ha 10x annyi lesz rajta, amennyi most van, akkor talán én is felfejlődök egy-két komolyabb, pl. hardveraprós arc szintjére...akik annyival a zsebben még a benzin, vagy a BKV-s helyi jegy árát is le akarják alkudni a cuccból. Me drága
A legutóbbi tapasztalatom egy olyan gyerek, aki konkrét bolti bruttó áron hirdette a másfél éves cuccot, aztán kiderült, hogy cége van. Az ÁFÁ-t persze visszaigényelte, semmi probléma...de még ő volt felháborodva, hogy nem fog tudni keresni ezen a bolton, érted.
Szóval én már nem tudom, hogy mi az ovi, itt, vagy úgy általában...
-
NightGT
senior tag
Lehetne az RT-vel millió mocskosul jó dolgot csinálni...olyat is, amitől (végre megint) leszakadna le az arcunk. E téren egyetértés van mindenhol.
Egyenlőre a pocsolyát látjuk belőle...meg azt tudjuk, hogy annál olyan sokkal többet ez a gen még igazából nem fog tudni. Az újabb forradalom viszont már 10 éve késik (pedig minden évben beharangozza a hype), szóval én még nem tudok aláírni a jövőnek...
Aztán nekem forradalom se kéne, csak pár jó játék. Mert még az 1070Ti is csak szomorkodik itten alapjáraton, nemhogy ertéiksz
-
NightGT
senior tag
-
NightGT
senior tag
válasz
t72killer #21602 üzenetére
Van az a réteg, akinek megvan az út is, a VGA is, meg még más is.
Van az a réteg, akinek kell a VGA, nagynehezen meglesz, miért is? Azért, hogy a fentiekhez képest ne érezze kevesebbnek magát, mert neki ezen múlik
Meg van az, akinek kell, mert...miért is? Nézegetni, kitenni fészre, reggelig írogatni róla fórumon, kiírni aláírásba? Van ilyen is, elég sok.
Vannak még apuci pici fiai...de ha manapság ezekből az arcokból fog állni a PC-s tábor krémje, akkor abba miért is lenne aktuál buli beletartozni? A cuccon futtatható tartalom miatt biztos nem...
Ja, van még, aki dolgozik rajta.
-
NightGT
senior tag
válasz
Drizzt #21586 üzenetére
Nyilván...jelenleg az Nvidia mondja meg, hogy mivan. Pláne, hogy a bányászat úgy meghízlalta őket anyagilag, és súlyra, mint egy túlszteroidozott bikát.
Részükről a profit rövid távon legalábbis biztos, hogy meglesz...nyilván kellett új feature is. Pláne most, mielőtt a bányászat - nagyon úgy tűnik, hogy - összeomlik. És amikor a rigeket bontják, akkor hogyan is adnám el az új hardware-t bányász áron...? Sry, ez is csak egy teória, de részemről egy tipp: már senki se vegyen nvidia részvényt. Azt lekéstük.
Aztán én csak annyit tudok hozzáfűzni, hogy számomra ez a PC, és a PC gaming egészét tekintve már nem izgalmas. Pedig most először nem a pénztárcámon múlik...majd fél-egy év múlva kiderül, hogy aki vásárolt, annak szórakoztató marad-e. Ha nem, akkor bármikor ott a konzol...
-
NightGT
senior tag
Viszont akkor engedj meg egy kis összefüggést: részemről 34 évem alatt mostanra lettem olyan helyzetben, hogy ha nagyon kellene, akkor akár most is meg tudnám rendelni a 2080Ti-t, SLI-ben...és ha holnapra hoznák, akkor ki tudnám fizetni, kp-ben. Vagy kártyáról. Vagy ahogy épp...
Nem mondom, hogy nem kéne számolnom vele, de meg tudnám. És az összes többi szeméttel együtt, ami ahhoz kell. Csak azt nem tudom, hogy ugyan minek...és ez kiábrándító. Persze vitatkozhatnék veled technikai specifikációkról, üzletről, és kultúráról reggelig, de ne haragudj meg, ha az - szigorúan csak nekem - nem izgalmas.
Úgyhogy a magam részéről hozzáteszem ezt, és upgrade-elek 6800GT-re
-
NightGT
senior tag
Én csak egy kérdést teszek fel: ha az RTX hardware 1.5x annyi, akkor az RTX játék is 1.5x annyi lesz?
Bánom, hogy nem RX580at vettem a nyáron, elég *lett volna az is, jó döntés is lett volna...és akkor nyugtatna az a tudat, hogy nem finanszíroztam a PC gaming (legalábbis annak az általam ismert verziója) koporsójába egy újabb szeget én is
Ami szvsz hosszú távon túl fog élni/izgalmas marad, az az e-sport...miért? Mert annak nem az az érdeke, hogy a hardweren megkeresse a 33ik ferrarija árát/szénné hizlalja a részvényeseit. Hanem az, hogy budget gépről fel tudjon rá lépni akárki. És nem tudja magát eladni a nördséggel, hanem csak azzal, ha szimplán IZGALMAS...
-
NightGT
senior tag
válasz
carl18 #21418 üzenetére
"Érdekesnek találtam hogy egy hangszóró ami odakint 140 euro az magyarba valamiért 60E forint lesz."
Ennek az okát úgy hívják, hogy adó, meg úgy, hogy a jóval kisebb fogyasztás miatt magasabb haszonkulccsal éri csak meg foglalkozni vele...ja, meg úgy, hogy te kifizeted egy csomó ember hasznát. És ők nem a minimálbérért foglalkoznak vele
De amikor luxusverdát látsz, akkor vigasztaljon az a tudat, hogy van közülük néhány, amiért te is megdolgoztál
-
NightGT
senior tag
válasz
t72killer #21413 üzenetére
Nyilván arrafelé se könnyű...nekem is elmagyarázta az öreg segédmunkás német, hogy fiatal korában 20márka/ó keresett, és 0.5 volt a kiló kenyér/liter tej....most meg 10 eur/ó kap, és 1 eur a kiló kenyér...egészen fel volt háborodva, érted.
Helyi barátnőm is háborgott, hogy a 4 órás munkájából már lassan nem fogja tudni finanszírozni a 40m2 lakását, a tanulását, a szórakozását meg a cannabisfogyasztását
Jaj még tüntetni is jártak a dzsentrifikáció ellen...nyilván drága már nekik is a 2080Ti!
És nyilván ott sem mindenki milliomos
-
NightGT
senior tag
Nyilván a marketinggépezet nem azt fogja mondani, hogy itt állnak hegyekben...hanem azt, hogy csak most és csak neked. Alufóliasisak, *meg üzleti főiskola első nap első óra.
Amúgy valóban, nyugaton még mindig kevesebbet kell nekik dolgozni az 1200 dolláros VGA-ért, mint amennyit nekünk kellett akkor, amikor még 70k HUF volt a top tier...aztán ők ki vannak akadva, mi meg örültünk mint a majom
És nem csak itthonról a fotelből beszélek, én (is) voltam kint, mint sokan mások, természetesen...
-
NightGT
senior tag
válasz
carl18 #21222 üzenetére
Előny még az is, hogy a CRT sokkal több színt tud, illetve korrekten mondva jobban lefedi az RGB spektrumot, mint az lcd-k. Valamint az tud nagy színhűséget ÉS gyors frissítést egyszerre, ami az LCD esetén nem biztos, hogy így van
Ha lennének elterjedt 16:9es CRT-k (volt néhány, mint a fehér holló, profi használatra, horror áron), akkor filmet nézni máig az kéne...igaz nekem TN paneles 144Hz gamer van
De ez legalább tényleg gyors...
-
NightGT
senior tag
válasz
syberia #21094 üzenetére
Érdekes ez. Lényegében ők most veszik annyiért, mint amennyiért mi vettük a dolgokat évtizedeken keresztül
Az a twelwe-nájntínájn dollár amit a fickó olyan szépen megnyomva mond, az náluk egy havi mekis fizetés...azthiszem, zászlóshajó VGA itthon sosem került egyhavi alap fizunál kevesebbe, inkább csak többe.
GTX 2060 nyilván nem fog jönni még jó sokáig, nem akarnak saját maguknak konkurenciát csinálni a fiúk...ami számomra érdekesebb az az, hogy az RTX 2070 mennyi lesz. És hogy tudni fogja-e 1080p/1440p 60Hz-el a Metro: Exodus-t pl., ahol nem a pocsolya visszaverődése az RT, hanem elvileg a bazinagy nyitott világban maga a napfény is. És hogy mit fognak csinálni azzal, amikor még a pocsolyát is skálázni kell
-
NightGT
senior tag
Én a Zotac 1070 Ti minit vettem villámáron 155be másfél hónapja, de láttam jóféle 3 ventis fullsize 1070et is 136ért (amíg raktáron volt)...
Szerintem az áresést és a VGA esőt felejtsük el. Persze olcsóbb lesz majd, persze kiszórják...mint a 6xxx/7xxx Intel CPU-kat, tele vannak velük a shopok 2 évvel ezelőtti árakon, + EUR/HUF
RTX 2070re kíváncsi vagyok
-
NightGT
senior tag
Caseking-en közben már vannak custom kártyák bőven, 1300 EUR körül mennek a német áfával, ami 19%...napi friss árfolyamon ez 422 rongy, plusz még a magyar felár...
Pl. (link) 285W TDP, 4352 CUDA mag, 1350/1650 Base/Boost...van bloweres is egy ventivel
Edit: valóban, a Zotac-ét néztem, nem 3 slot az, csak 2.5
Ebből vsz. nem lesz Mini
-
NightGT
senior tag
Amúgy 2080/2080Ti fogyasztás/TDP-re mire lehet számítani?
Csak mert ahogy elnézem a kártyákat, 3 slotos, 3 ventis szörnyek ezek, másfélszer akkora coolerrel, mint a legsúlyosabb tuner 1080Ti...
-
NightGT
senior tag
Ami a CPU-t illeti, jönnek a 9xxx Intel-ek is...szóval aki kivárja, elképzelhető hogy egész szép fejlődést lát a pénzéért
Ami gépet én most vettem, az 30%al kevesebbért tudja ugyanazt (more or less, a gyerek VGA-ja egy 1080, de nem húzza), mint amit haver vett egy éve...most a vga áresés, meg ha kijönnek az ilyen 8mag/8 szál 9xxx i7 Intel-ek gyári 4.5 v 4.7 all core órajelekkel...az is úgy lesz mint VGA terén, hogy magasabb áruk lesz sztem (a 8 mag / 16 szál az i9 9xxx-nek van tervezve, tuti nem 110k lesz mint most a 8700k), de majd szépen veheted a 8600k/8700k-kat used...és ha mellé ott az igazolt 5 Ghz OC képesség is...
A BF1 külön ló amúgy, kevés CPU van, amit nem akasztanak meg egyes mapjai 64 playerrel....
-
NightGT
senior tag
Nap buta kérdése: akár RT, akár másra...nyilván a lap is plusz ár, de.
1080 Ti SLI (most pl 160ba van normálisnak tűnő bányából isten tudja hány darab zotac mini, bár azt slibe hűteni...xd) vs single 2080 Ti ?
-
NightGT
senior tag
Számoltam közben én is, minimum értékeket. Módszer: két oszlop, egy 1080ti, egy 2080ti, értékek 2 oszlop összead, alján % különbség számol. 28% fejlődést adott ki minimumon matek - valóban néhány játék húzza le, főleg fejletlenebbek? A motorokat nem ismerem annyira (sok időm volt játszani amióta meglett a vas, igen).
Konklúzió: Semmi. Az újakon fog állni vagy bukni.
Illetve: Ahol eddig az 1080Ti is beesett 30 köré, ott tudja a 2080Ti a legnagyobb fejlődést - azok felmennek 45-50ekig...így hogy magam előtt látom a számokat. Szépen leborotválja a 2080Ti a leggyengébb értékeket, és felhozza értelmes számra. Szóval ez bíztató.
És még a driver, és még...hmmm
Edit: hogy ez a gpu erő+, vagy a gyorsabb ramok áldása...
-
NightGT
senior tag
Minimum, és átlag FPS-ekben (ami a nagybetűs lényeg) az átlag fejlődés olyan 30% körül lehet, max...de van sok cím, ahol 15-20, van ahol 50. Fake or not?
Edit: nyilván ömlenek majd a réjtrész játékok, abban jobb lesz...lehet még ebből forradalom egy, vagy két generáció múlva
Ahogy itt már írták az elején. Addig is remélem, hogy nem a tócsában visszaverődést nézegetni lesz a lényeg...
2080Ti SLI?
Sli már halott? Ezekkel lesz értelme egy szép kötegnyi papír után?
-
NightGT
senior tag
válasz
->Raizen<- #20413 üzenetére
MoneyGun.gif
Nagyon egymásnak ellentmondó infók vannak arról, hogy mit fognak tudni...SEMMIT se tudunk biztosra. Azt leszámítva, hogy egy valódi RT-s környezet az mindent megfog. Pedig amennyi pénzt Moria törpéi belenyomtak/átlapátoltak a VGA bizniszbe...kár, hogy nem direkt vót, egy hatalmas trollface kíséretében. Mert mostabból mehetne a forradalom. Aztán részemről spekuláció off.
Egy biztos, lassan a mediterrán partyzás, meg az autóépítés költségeit üti a PC-s móka...
Edit: 4k TV-t kihagyom, nagyon boldog lennék ha rá tudnám tenni a kezem egy olyan 27es panelra, ami a: gyors, b: tudja a már nemisemlékszemmilyen csöves high-end CRT monitorom (ócsóé mikor már a lapos volt rég a divat, kiszórták őket, máig sírok érte) színeinek 60-80%át
c: ez így együtt quad-HD v UHD 200 körül
Én csak azt tudom elmondani, hogy a Sunshine c. sci-fi a rengeteg sárga, vörös, arany tónusával milyen rettenetes egy AKÁRMILYEN panelen ahhoz képest...bár elvileg van vmi über RGB-s 24es Samsung, de az csak fotót szerkeszteni, és másra felejtsd el
(bár monitorban is le vagyok maradva)
-
NightGT
senior tag
Crysis-t anno végigtoltam egy A64 3000+on, és egy Inno3d 6600 non-GTn
(igen, tudom, non-gt abból, évtizedes fail...) Node asszem 1024*768ban egész játszható volt
@BiP: úúú, köszönöm hogy mutattad, Cyberpunk 2077 nagyon várós. RT sokat adhat hozzá, de így is király. Nem kérünk sokat, csak egy jó, immerzív, fasza mechanikájú, gazdag világú játékot
De arra, amire a vid közben gondoltam, hogy egy ilyenben minden fényforrás valós legyen, mindegyikről le legyen számolva h mit világít meg mi mit ver vissza, hogyan esik a fény stb stb...az ég, mint fényforrás...ahogy írtad, világ összes hardvere kb. Vagy 50-100x 2080Ti?
Inkább ez, mint a bánya.
Egy full realtime valid világításmodell az isten tudja mennyi objekttel fénnyel és textúrán...ááá
Megcsinálják nekünk, csak fizessük
Ééééés jelentem, beszívott a hype
-
NightGT
senior tag
Ha már verseny nincs...akkor most kéne egy olyan RT-s játék, mint a Crysis annó. Égesse még a 2080Ti-t is 30 fps alatt full HD-be. Mondjuk ilyen neo-noiros, cyberpunkos, Blade Runner 2049es tele esővel, pocsolyákkal, köddel, gőzzel. kilométer magas tükröződő házakkal, millió fényforrással, a hologram csajjal amihez aztán renderelheti a réjtrész visszverődést meg a polarizációt meg az anyámkínját is a 100 elhaladó repülős autó ablakain
Az egész egy sötét, élvezhetetlen crap legyen RT nélkül, azzal meg...MAMI. És a visszaverődés, tükröződés, fény mint olyan, a játékmenetben (harc pl, hopp a sarkon jön az ellen, látod az ablakon, vagy a vízen, stb, gurul egy eldobott üveg, megmozdul egy lógó vmi...) is mocsok fontos lehet.
Ilyet rá, és vonyítson mindenkit, hogy anyám...VASAAAT. Aztán akkor majd kiforr
És talán eljönne a "sötét", fényárnyékos játékok újkora is
-
NightGT
senior tag
Részemről változott a hozzáállás...szép ez, jó ez, kelleni fog - majd. Kellene most is, de először értelmes monitor
És kell az új AA is...
Viszont nehogy az legyen az RT-vel, mint millió korábbi effekttel előtte (lásd: motion blur NEIN). Hogy a telenyomják vele a játékot, és gagyi, ronta, értelmetlen, élettelen, túlterhelő. És mivel eddig csak ON/OFF állást láttunk...ennél csak ez lesz, vagy lehet-e majd a mennyiségét., erősségét, részletességét is szabályozni?
Ha ezzel is az lesz, hogy 2-3 év múlva elmegyek bármiben egy pocsolya mellett, és jobban visszaver mindent, mint egy kristálytükör, akkor aztán tényleg maradok a duke nukem replaynél
És a FEAR-t újratolni (normálisan, éjjel, zavarás nélkül) azóta se volt időm...jó játék volt az. Rengeteg árnyék, csak a minőségük gyenge. Textúrák tárgyak ugyanez. Mire maradt erő a volumetric fények, fizika, bullet time, komplex környezet mellett? Feszegette úgy is a korabeli gépek határát..."túl nagy gépigény", meg is kapta. Emlékszem, még részletes beállítós/optimalizálós guide is volt hozzá a Gamestar-ban...
Ami pedig az anyagiakat illeti, hát ha kell, akkor...úgyis jön az ősz. Fogsz egy lombfúvót, megtöltöd egy millás köteg felével, és hadd szóljon
-
NightGT
senior tag
Na viszont ezek a képek a vason futattható tartalom szempontjából bíztatóak. HA (végre!) lesz valami aktuál, és értelmes újdonság...elvileg erről akarna szólni, hiszen. Hmm. Úgy legyen!
Tudják mindenhol, hogy bajban van a PC gaming nevű állatfaj...
(mellesleg: sose higyj egy szerkesztett hozzászólásnak!
)
-
NightGT
senior tag
Hát ha 2 nyelv keverve megy (illetve néha belejön a német is, de az már t...túl sok), az valóban zavaró. Az elején. Berlinben éltem, 3 kontinensről ment 3 nyelvcsalád isten tudja mennyi darabbal külön-külön...bábel, de meg kellett, és lehetett is érteni. Sőt.
Neten meg 70% angol megy, azonkívül a magyar...munkahelyen német angol magyar (és az a 2 magyar is mennyire más 250 km-re egymástól. Népesebb nyelvnél pedig meg se érti egymást a 2 sarok, de nekem meg kellett)...ez van, 21ik század. Miről beszélünk? Ja, de amúgy van egy mém, hogy húdesarkos, aztán az a bajszos fekete emberke...trú. (sry, csak egy lap, annyit talán veszel...)
ON: nem hibáztatom a másik felet, csak nem tetszik. De amúgy igazad, van, közhely. Mert nemtudom kinek tetszik...itt biztos nem sokaknak, neked se. Nem is kell különösebben találgatni, hogy egy ilyen történet miképp megy tovább, ezerszer megtörtént mese.
És akkor most kinyitom a számat, majdhogynem erogén jelleggel, és...RTX-et kérek zászlóshajó kivitelben a 144Hz nevében, kettő legyen maradjon, hol az 1 millám. SLI-t hova dugom, következő mikor jön? De ha egyáltalán lenne mit tolni ezen ember 97ben volt a Quake 2, 2007ben a Crysis, 2017-ben meg? Ill 18 van, elnézést...már a bánya se...pedig az is biztos jó játék (is) volt. Mondd, hogy nem függ össze. De CPU fronton nem ez van...fog ez valaha változni? Már szinte biztos h nem, illetve én nem látom.
Egy újrakezdő izgalma, majd annak őőő...lankadása mindez pusztán...
-
NightGT
senior tag
Az igazság egyik oldalából néhány centi azért akad benne...de a bigger pikcsör az valóban csak annyi, hogy sanszosan az nvidiánál fejlesztettek többet/jobbat. És kész. Majd aki tudja, megmondja, hogy ez igaz-e, vagy csak nekik jött be, de tény hogy jobbat tettek le az asztalra. Hogy miért, better management, jobb agyak, whatever...majd biztos (?) erről is lesz hosszabb írás. Már ha vki megírja, why not. Talán még úgy is, hogy az tényeg igaz legyen, és ne csak egy morcos félgonzo/lapátolási beszéd Rubyért, mint az enyém.
De a morcim oka pusztán annyi, hogy - idézem a szót, írták már itt - a monopóliumot mind szívni fogjuk. Az is, aki Ati-s, meg az is, aki Nvidiás. Majd találgathatunk arról hogy mennyire, illetve már tesszük - mondjuk abból kiindulva, ami a cpu-k terén történt egy év alatt. Amióta van valódi verseny.
Hogy mennyivel lennének a VGA-ink (és maybe a játékaink is?) előrébb, ha ott is lenne verseny, arról is találgathatunk...és perverz, de ha már arról beszélünk, hogy mi igaz, meg mi a bigger pikcsör: ha elegen megveszik mégis a crap atit, és rövidtávon ők vállalják a bukót ezzel...hosszú távon mind többet nyerünk vele, ha életben tartják a (jelenleg nem) vetélytársat ezáltal. Szóval tessék azért halkan, naplemente után, és szigorúan zárt ajtók mögött mondani egy köszönetet is annak szánva, aki mégis megvesz egy vegát...
Ezt viszont nem a kisujjamból szívtam, csak nem professzionálisan űzöm a makroökonómiát / közgázt / játékelméletet, így nem tudom neked a vonatkozó Nash-ekvilibriumot, meg egyéb valid gondolati/tudományos alapokat elmagyarázni konkrétan. Illetve a Nash-ekvilibriumot de (a filmből), ami pont erről szól: ha mindenki a legjobb csajra (legnagyobb haszonra) hajt, akkor végül senki se kapja meg, és mindenki bukik. De ha mellőzik a legjobb nőt, és táncra hívják közösen megegyezve a barátnőit...akkor mind nyernek. A szívás itt csak az, hogy az ember olyan, hogy mégis inkább az elméleti maxra hajt, akkor is, ha TUDJA hogy nem kapja meg - neki a garantált kisebb nyereség nem elég.
Miért van ez így? Megvan a logikus evolúciós oka, csak annyi a lényeg, hogy ma már nem működik. Pofon egyszerű az egész, ha egyszer megérted...de ez már nagyon OFF
(v nem)
Pusztán csak az igazság. Ja, életem legjobb gépeiben a "két vár" dolgozott szinkronban, amíg még volt annak értelme...best of both worlds.
Amúgy ami a kompetíciót illeti, wtf-ról beszéltek? RX580 perfekt vetélytársa (volt) a GTX 1060-nak, több rammal, és jobb dx12 teljesítménnyel. És (ahogy a shopokban néztem) sokszor olcsóbban. Csak itt lett pénz 1070Ti-re...de előtte se voltam erről képben igazából, és vsz. én is az 1060at vittem volna. Minden újtagos-zöldfülűs tiszteletem, még általatok sincs ez a tény említve. Pedig ez is igaz...javítsatok ki ha nem így van, én állom, de minden egyes teszt, és szakfórum tanács szerint így van. És nem új, hogy jaj-tudna-az-annyit-csak-nvidiara-van-fejlesztve, hanem valid fps-ekben vannak egálban. DX12ben meg RX580 vezet. Ki akarjuk találni, h miért nem viszik mégse? Releváns? Én egyelőre nem akarok ennél jobb kártyát most...
Ami van, az vsz. elég lesz az old but gold gaméimhez maxon, szvsz 4k-n is...illetve ha dobok egy cserét 8400ról 8350k/8600k-ra, akkor maybe xd.Mert bakker a Crysis de rettenetesen fogas 1080p 27 colon...bár elvileg pont erre lesz jó az új RTX-es élsimítás, HA működni fog régi gémeken is...edit: nem tune-oltam az élsimítását még control panel-ből override-al, de akkor is...
-
NightGT
senior tag
Nem arról szól a dolog, hogy valaki Intel, vagy Nvidia fanatikus, vagy hogy azért vesznek intelt/ngreediát mert az AMD valamiféle összeesküvés, vagy gonosz erők áldozata.
A dolog pofon egyszerű, a consumer hülye mint az a bizonyos. Nem az ami elöl van, mert az okosabb, hanem ami hátul. Ti a szakértők, és a nagyfelbontású gondolkodás szemszögéből akartok analizálni egy olyan fogyasztói viselkedést, ami arra alapszik, hogy a zátlag júzer 2 bites, és a haver aztmondta, h az amd fos - vagy mert azt látja hogy mindenki zöldet vesz. És hát 500 millió légy nem tévedhet...
Ennyi a titok. Hiába jönne ki az AMD holnap egy olyan kártyával, amibe beépített nanobotok lennének és maguktól sokszorosítanák/fejlesztenék a tranyókat, meg hiába lenne az 3x erősebb...a zátlag júzernek addig az sem lenne pálya, amíg az nem lesz menő. Mert csak annyit ért belőle, hogy ott valami izé van ami mittudoménmit csinál, de hé,a plakáton meg ott a GTX neon színben, akarom.
Nem bonyolult lény az ember, rettentően nem. És kismillió cég ment már csődbe a hulladékvassal szemben, akkor is, ha ő aranyat csinált...ELADNI kell tudni.
És e téren az AMD (most, és VGA-ban - de ami azt illeti, a Ryzen-ek is nudli tolást kapnak ahhoz képest) nagyon gyenge. Egy időben bizony nagyon meglovagolta az underdog, az ellenállás, a mi vagyunk a kommersz ellen, meg a mindenféle punkság fílingjét. És akkor mindjárt nem baj volt az, hogy a Phenom poweron-ra megsütött egy ipari hulladék tápot - hanem az állad leesett tőle, mert ennyire bika cucc ez. Amikor meg a folyékony nitrogénnel hűtött tuner FX-ekről hallottál, mert annak az kellett, akkor nos...mi a jó szó? Raging boner. És nem csak az elborultaknak tetszett ez, hanem rohadt sok 2 bit konzum majmot is megfogott, hogy most ezzel ő statement-et tesz, és ő lesz a menőbb. Minden második koliszobában Radeonos plakát volt, vaze...Geforce? Just pop, boring.
Csak aztán ezt seM lehetett örökké tolni, pláne nem totál versenyképtelen cuccal. Pedig az sem kéne, hogy minden cuccuk partiban legyen...elég lenne egy flagship, ami tud valamit amit a másik nem. És akkor el lehet adni, vagy legalábbis kínálni a többit is. Meg egy kis szorító érzést kelteni az ellen bizonyos testnyílásaiban. És az az üzletben van, amikor már elég ahhoz, hogy a másik kicsit visszafogja magát, és ne fullba tolja a kretént - mint a greedia most.
-
NightGT
senior tag
Képernyővédővel 10-20%on jó poén volt...de voltak (vannak) azon értelmesebb projectek is, mint a Seti@home.
ON: Amúgy szerintem nem az volt az eredeti hibás, aki a szopatós hardvert veszi meg, hanem az a nejlongémer, aki az egyre jobban foshosodó játékokat. Itt vagyok a 400k-s géppel (tudom, az most egy vga, de na....meg mellé a többivel) és fingom sincs, mit toljak rajta 2018ban...annó levetettem volna a szaporítószerveim bal, vagy jobb komponensét egy ilyenért, most meg wtf. De vas vaze, az van.
Van egy "igény"....de mire is? Ja, itt még egy 4k Gsync monitorra, hogy aztán azon toljam a BF2-t meg a Starcraft HD pakkot
Mindig ez történik, amikor valami populáris lesz, old story....
-
NightGT
senior tag
Nyilván konkrét számokat egyikünk sem fog tudni elővenni (meg ez nem is az a topic), így talán felesleges is vitatni...szubjektív tapasztalataink vannak, amik de facto hitkérdések.
Viszont nem hinném, hogy a Porsche, meg a BMW is vééletlenül, illetve poénból teszteli mádáfákin Afrikában is az autóit, az ottani utakon, és kimerítően...
Valamint ha vki azt gondolja, hogy Mo-n nincs vásárlóképes réteg, az nézzen körül Bp-n. Illetve számolja ki, hogy mennyi ilyen meg olyan pénz "tűnik el" a magyar államháztartásból, aminek viszont ott kéne lennie, de hogy helyette hol is van...
Illetve ami a Keletet illeti, azért ilyen Kijev, Moszkva, Sz.pétervár című helyeken egyszer elmennék bulizni...vagy épp Belgrádban, Zágrábban, akárhol máshol is...nézd. Szerintem nálunk, meg azoknál nem azért van csóriság, mert nincs, hanem azért, mert egy szűkebb réteg szív fel jóval többet abból, ami van. És azok bizony luxus/high-end cuccokra költenek itt keleten rendesen.
Ezenkívül Németország sem csak München vagy Stuttgart, mint ahogy Anglia sem csak London-belső. Nemtudom...számokra kíváncsi lennék, de nem lepne meg, ha prémium termékek szintjén nem lenne túlzottan lemaradva a kelet.
Persze hogy mindez releváns-e egyáltalán a 21ik században a jövő szempontjából, amikor a piac már a németeknek is kínát jelenti, az nem biztos...
NGreedia-t mondjuk meg lehetne kérdezni...
Én csak a lokál határmenti 12 ezres kisváros pc-s boltosával vagyok jóban, aztmondta, rakatják itt össze a 600 ezres konfigokat rendesen...meg a legolcsóbbakat, csak épp a középkategóriát, azt nem
Edit: amúgy meg valóban, igazatok van. Mert az is egy létező jelenség, hogy a vásárló sír mint a kisgyerek, de aztán mégis megveszi...szvsz a marketingesnek a hiszti csak azt jelenti, hogy faja, van érdeklődés, megy ez.
-
NightGT
senior tag
válasz
Remus389 #19890 üzenetére
Ami a külföldet / nyugati közönséget illeti: elfelejtitek, hogy ott jóval ártudatosabbak az emberek, mint nálunk (illetve főleg németekből, meg kisebb részt angolszász kultúrákból tudok kiindulni, arról van elsőkezes tapasztalatom).
Ha egy német látná, hogy nálunk hogyan, és mire költik azt a mennyiségű pénzt ami van, lefordulna a székről...
Ott már attól forradalmi hangulatba kerül az állampolgár, hogy a mekiben 10 eurós órabér mellé egy euróba kerül a kenyér. Az öregebbek meg csillogó szemekkel mesélik, hogy amikor 18 éves voltam, és 20 márka volt az órabérem segédmunkában, aztán 0.5 márka volt egy üveg sör, meg 20k márka egy kettes golf...és ezek megtörtént beszélgetések.
Nem számít, hogy 3x annyit keres mint te, és hogy megélhetés és takarékoskodás után 5x annyi pénze marad játszani. Ő az árbéli pofátlanságot kikéri magának, mert van öntudata - és ha már erről beszélünk, akkor náluk az van, hogy ők ezt a 3x-5x szintet a múltjukhoz képest k. nagy visszaesésnek élik meg. Sőt, láttam euró milliomost olyan dolgokat csinálni, meg olyan rizikókat vállalni számomra is apróért, hogy a pofám leszakadt...
Itt meg mivan? 3 hónapig éhezik (jó esetben) a páciens, de csak azért is megveszi majd a cuccot. Amit kihasználni sosem fog tudni mert se a környezet, se a periféria nincs meg hozzá - de neki kell, aztán leül elé és nézi. Hívhatjuk önigazolásnak, de asszem, van erre marketing/üzlet berkeken belül jobb szó is...
Szóval igen. Kint is botrány van ezen árak miatt, könyörögnek az AMD-nek hogy mutasson valamit. És egyébként is érzékeny idők ezek. A mohóság miatt fog bukni ez a PC-s történet...
Ja, és nehogy azt higgye bárki is, hogy a magyar piacon nincs vásárlóerő.
-
NightGT
senior tag
Oké, szép, meg jó, meg attention to detail, meg minden...de egy pörgős online shooterben ez minek, mikor ott a tizedmásodpercnyi fragek a lényegek? Egy lassú, építkezős, nagyvilágos RPG-ben, vagy RTS-ben el tudom képzelni, hogy élmény...de anno a FarCry, a Half-Life, a F.E.A.R. (én azon láttam volumetric light-ot, meg értelmessé válni kezdő árnyékokat először) meg a Crysis se azért volt jó, mert csillogottvillogott, hanem mert jó játék volt. (illetve a cysist már szidták, hogy too much demo, too little play)
Persze azóta a közönség és az igény is változott...fuck that. Inkább újrajátszom a régieket 4k-n minden maxon 100 FPS-el. Oda a DLSS jó is lenne, HA azokon mükszeni fog
A Battlefield sorozatról meg: ennyit xd (igen, vannak bf2 szerók ma is, de még milyenek)
-
NightGT
senior tag
De mi a rákért nem ezzel kezdték, ha ez így van...olyan lehet, hgy ezek a plusszok csak 4k-ban lesznek meg, az alatt pedig marad az eddig elképzelt?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- MSI Geforce RTX 2060 Ventus 6G
- XFX RX 580 8GB GDDR5 GTS XXX Edition Eladó!
- Pcie 5.0 ATX 3.0 12Pin - 16Pin Moduláris Kábelek És Adapterek 12VHPWR 12v2x6 Egyedi Harisnya Nvidia
- Gigabyte Radeon R9 280 Winforce 3 GB OC 384 bit PCI-E VGA
- BESZÁMÍTÁS! Intel Arc B580 12GB Limited Edition videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI PRO Z690 i7 14700K 64GB DDR4 2TB SSD RTX 3070Ti 8GB Fractal Design Meshify C CM 750W
- Bomba ár! HP X2 210 G1Tablet - Intel Quad Z8300 I 2GB I 32GB SSD I 10,1" Touch I Cam I W10 I Gari!
- Gombászkönyvek egyben
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest