Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • D55

    aktív tag

    válasz szasanyi #5077 üzenetére

    Árfolyam terén elvileg most nekünk áll majd a zászló... 340-350Ft körüli euro-t várnak már tavaly év vége óta a gazdasági világban.

    Az árrés pedig amúgy elég érdekes kérdés. A nagykereknél azt tudom, hogy szoktak azzal szórakozni, hogy egymástól veszegetik a cuccokat amik saját raktáron nincsenek nekik és rádobálnak 2-3%-ot. A kiskereknél ha ebből élnek tisztán (szimpla tételes lakossági értékesítés, nem pedig mondjuk kapcsolt szolgáltatással való értékesítés), akkor állítólag szinte alig van mozgásterük amióta a webáruházak világát éljük. Amit én látok és hallok, az alapján tehát itt is max pár százalékot tudok elképzelni. Viszont azt meg tudom, hogy egy átlag gyártó a legrosszabb esetben is odaad az MSRP-ből 20-25%-ot a szerződött disztribútoroknak (de verseny által kevésbé szorongatott termékkörökben ez lehet akár 60% is!). Itt most amiről beszélek, nem szigorúan PC komponensek, annál szélesebb termékkör, pl. a hálózati eszközök amik már közel fogyasztói termékek, de jellemzően még jár rájuk a 40-60% körüli magasabb engedmény az MSRP-ből, míg a 20-25% környéke inkább ami a klasszikus fogyasztói tömegkeresletes termékeknél szokott lenni. És ezek már itt az EU-ban lévő, levámolt, honos dokumentumokkal ellátott termékek, általában ezek sem jönnek hozzá teherként már, csupán a retailer / customer support biztosítása amit egyedül kérni szoktak. Tehát szerintem egy VGA esetén is egész biztos, hogy MSRP - 20-25%-ért már valakihez megérkezik az országban és onnantól az a kérdés, hogy ő mennyiért adja tovább. Hiszen az MSRP viszont már a végfelhasználók irányába ajánlott ár, nem pedig az ajánlott first hand B2B ár, hogy még aztán arra két-három viszonteladó is rádobálgassa a kis saját százalékait!!!

    Persze, hogy akkor a végén nézünk, hogy miért kerül ennyibe itt minden :W

    (A nagy könyv szerint egyébként a kiskernél illene még olyan 15% körül otthagyni az MSRP alatt, de ha a fentiek alapjául szolgáló panaszok igazak a szektor szereplői részéről, akkor eleve az a gond, hogy sokszor már a kiskerek is eleve minimum az MSRP-t kénytelenek a nagykernek kicsengetni az áruért.)

    Amúgy meg az NVIDIA tudtommal Európában bruttó ajánlott végfelhasználói árat ad meg, szóval bizony amik ott vannak árak az #5074-ben, a gyártó szándéka szerint közel annyiért kéne az AIB partnerek alapmodelljeinek is a boltok polcain elérhetőnek lennie!

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák