Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Zanik
addikt
válasz pckownz #4220 üzenetére
A 'leírás szerint'-et mire érted? Webshop-os termékleírás? Mert azoknak nem szabad feltétlenül hinni! Hiába írják 800MHz-esnek, ha a terméken lévő matricán, vagy az MSI hivatalos weboldalán nem részletezik a memória sebességét, akkor nem vehető készpénznek amit a kereskedő állít. Az Everest nem hazudik.
A max. 2GB valószínűsíthetően igaz. Mivel garanciális a gép, én a helyedben szaküzletre bíznám a dolgot (mondjuk ahol vetted), feltételezve hogy nem lehet úgy megbontani az gép alját, hogy ne sérüljön valami matrica. Ha viszont nincs garanciamatrica a memóriafoglalatokat takaró fedélnél, akkor akár egyedül is bővítheted, csak fontos, hogy a mostani memóriához hasonló paraméterekkel (Mhz, Cas Latency, gyártó) rendelkező modult keress bele!
[ Szerkesztve ]
Origin/Steam: PaJKoS PSN: PaJKoS82
-
Zanik
addikt
Ezt a kérdést - mivel nem alkatrészcseréről van szó - inkább a notebook hibák topikban tedd fel. Ha ott nem tudnak segíteni, akkor rákérdezhetsz még a HP notebook-ok topikjában is akár.
-
Zanik
addikt
válasz germinator66 #4202 üzenetére
Jelentősen nem fog tőle gyorsulni (max 10-15%), de a T5500 sokkal fejlettebb (újabb architektúra, 64bit-es, a T2130 nem az!). T7200-ast nézzél esetleg, az is Socket M-es!
-
Zanik
addikt
válasz betelgeuse #4182 üzenetére
Egy ilyet találtam: Athlon 64 X2 TK-42. Ez 20W-os elvileg.
[ Szerkesztve ]
-
Zanik
addikt
válasz balazs0102 #4187 üzenetére
1. Igen, jól értelmezed!
2. Igen, T9xxx-est rakhatsz bele, ha akarsz. Más 4 magos a Q szérián kívül nincs ehhez a foglalathoz.
-
Zanik
addikt
válasz balazs0102 #4184 üzenetére
Nem akartalak összezavarni, hidd el. De írtam, hogy csak(!) Socket M-es procikat tudsz a Celeron M 420-as helyére rakni.
A T5xxx és T7xxx procik között valóban vannak 800FSB-jűek, de azok nem Socket M-esek (legtöbbjük Socket P-s), így nem kompatibilisek a te notebookodban lévő foglalattal.2. Igen, ott sokkal nagyobb a differencia. A P-s Penrynek egy kisebb fogyasztású széria részei (persze az SL és az SU még takarékosabbak), szóval nem lenne szerencsés egy ilyen helyére az egyik legextrémebb fogyasztású, ráadásul 4 magos mobil Penryn procit rakni.
-
Zanik
addikt
válasz balazs0102 #4177 üzenetére
Nem tudsz bele rakni 800 FSB-jű procit, mert bár papíron lekezeli a chipset, de úgyse fogsz olyan Socket M foglalatos procit találni, aminek 800-as FSB-je van, mert olyan nem létezik!
A TDP-vel viszont nem lesz gond, a Celeroné ugyan kisebb (27W), viszont a speedstep-nek köszönhetően a teljes értékű Core procik nem mennek mindig max-on, ráadásul általában a notik hűtését ráhagyással tervezik, szóval bírni fogja.Origin/Steam: PaJKoS PSN: PaJKoS82
-
Zanik
addikt
válasz balazs0102 #4175 üzenetére
Ez egy Pentium Dual-Core mobile proci, de Socket M-es, úgyhogy menne a 420-as mobilcerka helyén. Viszont nem sok javulást érnél el vele. Ha már cserélni akarsz, akkor cseréld erősebbre, neked is a figyelmedbe ajánlom, hogy az A6R-ben lévő chipset (Ati X200M) a Socket M-es(!) Core 2 Duo-kal is megbírkózik (T5xxx, T7xxx). Nézz körül itt a ph-s apróban!
-
Zanik
addikt
Szerintem inkább A6Rp lesz az, ugyanis a sima A6R-et - tudtommal - még Dothan magos (300-as) mobil cerkákkal szerelték. Viszont ha 420M volt benne, akkor szinte biztos, hogy bele fog menni a T2300-as Core Duo, sőt még a Socket M-es Core 2 Duo-k is mennének benne, a T7600-assal bezárólag!
-
Zanik
addikt
válasz SShadow #4168 üzenetére
Hát a chipset, memória típusa fontosabb lenne. A proci alapján viszont garis a noti, ezért a gyári modul-t én megtartanám, és amellé vennék hasonlót. De derítsétek ki a chipset és memória típusát (CPU-Z), akkor akár konkrét memóriát is tudok ajánlani.
[ Szerkesztve ]
-
Zanik
addikt
Nagy valószínűség szerint nem cserélhető a videókártya a F5Sr-ben, a legegyszerűbb megoldás a teljesítmény fokozására a HDD SSD-re való cserélése.
SShadow
Kérlek, írd le, hogy pontosan milyen notebook-ról van szó, anélkül nehéz javaslatot tenni.[ Szerkesztve ]
-
Zanik
addikt
válasz Kollabration #4161 üzenetére
Ki kéne deríteni (CPU-Z-vel pl.), hogy pontosan milyen chipset van benne (GM965/PM965/GL960)?
Ha GL960, akkor sajnos csak 2GB-ot kezel, ha a másik kettő, akkor van esély bővíteni 4GB-ra!Gilles
Általában csak akkor cserélhető notebook-ban VGA, ha MXM modulként kapcsolódik. Ez azonban ritka, pláne az eladó MXM-videókártya![ Szerkesztve ]
-
Zanik
addikt
válasz ensolid #3953 üzenetére
Nem megy bele! A Celeron M 440-es Socket M foglalatú, a T2370 pedig Socket P. Neked Socket M foglalatú Core Duo-t vagy Core 2 Duo-t kéne keresned. Itt és itt találod a procilistát, amelyiknél Socket M van feltűntetve, az belemegy a gépedbe. Nézz szét a hardverapro.hu-n az "egyéb processzorok" között!
-
Zanik
addikt
Tévedsz, van hogy belül is van matrica. Az én Asus-omban (amiben a gari lejárta után cseréltem procit!) a CPU hűtést rögzítő egyik csavaron volt matrica (lásd itt). A másik megoldás, hogy festékkel jelölik meg a csavarokat, amin egyből észrevehető hogy hozzányúltak-e csavarhúzóval.
-
Zanik
addikt
válasz narancslé #3846 üzenetére
Igazából a CPU-k hozzáférhetősége laptoponként változó. Van ahol simán hozzá lehet férni a teljes hűtési rendszerhez, van ahol korlátozva van a kiszerelhetőség, egyes lapoknál pedig a ramokon és HDD-n kívül nem lehet hozzáférni semmihez. Ha jól látom a te géped esetében bár hozzá lehet férni a CPU-hoz, ám a hűtés kiszerelése (a burkolat alá nyúló hővezető cső miatt) nehézkes lehet. Másik gond a garivesztés. Ha garanciális a gép, akkor egész egyszerűen nem éri meg a proci csere, hisz még az is előfordulhat, hogy elromlik a gép. Aztán nem tudom mennyire vagy tisztába azzal, hogy mennyibe kerül egy Core i7 mobil proci? Szvsz jobban járnál ha eladnád a notebook-ot is vennél egy erősebb procival szereltet. Mondjuk nem igazán értem miért nem elég neked az i5-ös.
[ Szerkesztve ]
-
Zanik
addikt
Azért vigyázzunk, nem elég hogy a foglalat stimmeljen, a chipset-nek is tudnia kell kezelni a procit. Érdemes utána nézni mindig, hogy az adott típusú notit milyen procikkal szerelték, illetve hogy a benne lévő chipset mit támogat. Az Asus pl. csak Core Solo-kal szerelte az A6Rp-t, a chipset támogatottsági listáján viszont szerepeltek a Merom magos Core 2 Duo-k.
-
Zanik
addikt
válasz rainman371 #3834 üzenetére
Az eladásban nem segíthetek (nekem mai napig megvan a kivett Celeronom, senkinek nem kellett), de másban szívesen, csak kérdezz!
-
Zanik
addikt
válasz rainman371 #3829 üzenetére
Bár a Core 2 Duo-k TDP-je nagyobb a 4xx-es Celeron M-ekénél (34-35W a Celeron 27W-jával szemben), de speedstep miatt gyakorlatilag kevésbé melegszenek mint a csak throttling-ra képes, rendszerint maximumon járó Celeronok. Én magam egy T5200-est raktam be egy A6Rp-be egy Celeron M 420 helyére. Tökéletesen működik immár 1,5 éve. Most is találni a hardveraprón Socket M-be való Core 2 Duo-kat ([link],[link],[link]), természetesen rá kell kérdezni a sSpec számra, és lecsekkolni a wiki-s listával, mert a T5500-ből van BGA479-es, a T7200-ből meg FCBGA6-os tokozású, és azok nem jók a te notidba, csak az, ami mögé Socket M van írva!
Még valami, proci csere előtt érdemes feltenni a legújabb BIOS-t!
[ Szerkesztve ]
-
Zanik
addikt
válasz rainman371 #3827 üzenetére
Az 530-ból készült Socket M-es, és Socket P-s foglalatú is. Ezért kell a kódot (sSpec számot) is ellenőrizni. Amúgy ha Ati Xpress 200M chipset van a notidban, akkor abba akár a Core 2 Duo-s procikat is bele lehet rakni, természetesen csak Socket M-eset, egészen a T7600-ossal bezáróan!
[ Szerkesztve ]
-
Zanik
addikt
válasz rainman371 #3825 üzenetére
Mi az hogy Intel M? Talán Celeron M, a Celeron M 560 foglalata viszont Socket P: [link], viszont az A9Rp-ben Socket M foglalat van. Nem kompatibilis. Sajnálom.
[ Szerkesztve ]
-
Zanik
addikt
válasz rainman371 #3818 üzenetére
Hoppá, akkor az 2,2-es Socket P, nem Socket M! Nem fog menni.
-
Zanik
addikt
válasz rainman371 #3813 üzenetére
Jól raktad be? A foglalaton (socket M) van egy vak hely (ahova nem tud tű menni) a jobb fölső sarokban, a procin meg egy kis arany színű háromszog, na azt kell összepasszítani, ha nem jól csináltad, akkor kvázi cseszheted.
-
Zanik
addikt
Igen, igazad van, elnézést kérek, félreérthetően fogalmaztam, így visszaolvasva tényleg általánosításnak hangzik, de én csak a Macbook Air-re céloztam, abból is az első generációra. Amúgy ha jól tudom az iMac-eknél is voltak olyan Core 2 procik, amik kifejezetten az Apple-nek készültek: E8135, E8235, E8335 és E8435.
-
Zanik
addikt
A speckó procit pl. innen vettem, idézem: "The laptop is powered by an Intel Core 2 Duo chip running at 1.6GHz, with 1.8GHz available as an option. Jobs noted that Intel was willing to engineer a new version of the Core 2 Duo specifically to Apple's specifications -- it's 60 percent smaller than others"
A fixen beágyazott memóriákat meg egyenesen a ph-s cikkből: "Akárcsak a 2 gigabájt memória, a CPU is fixen a nyomtatott áramkörre van forrasztva."
[ Szerkesztve ]
-
Zanik
addikt
válasz tothjozsef #3732 üzenetére
Először én megpróbálkoznék az alaplap javításával, keresd Duree-t (olvass visszafelé a topikban), aztán ha menthetetlen, vagy túl drága a dolog, akkor próbáld meg eladni egyben vagy bontva.
-
Zanik
addikt
válasz SyntaxeError #3730 üzenetére
Az a gond, hogy az Apple általában nem a standard PC-s alkatrészeket használja (egyedi cpu-kat szállít nekik az Intel), és a minimalista helykihasználása miatt az alaplapra integrál szinte mindent. A memória sem cserélhető/bővíthető, talán egyedül a vinyót tudnád SSD-re cserélni, feltéve hogy már nem eleve az van benne. Ez az egész amúgy híven tükrözi az Apple marketing filozófiáját: vedd meg a legújabbat!
[ Szerkesztve ]
-
Zanik
addikt
válasz {Zodiac} #3514 üzenetére
Az UMPC-vel és a Smartbook-kal mi lesz? Viccet félretéve a neten elég sok helyen ([link][link]) leírják, hogy pontosan mi micsoda. Volt ph-s cikk is erről, de már elég régi. Ez se egy mai írás, de valamivel frissebb. Talán ez a legaktuálisabb.
A photoshop-hoz netbook-ot vevőknek meg csak gratulálni tudok, hisz 1. TN+film, 2. 1024x600 3. Mennyibe kerül egy legális photoshop, és mennyibe egy netbook?
Tessék Gimpshop-ot használni ha csórok vagyunk, bár ahhoz sem árt egy kellően erős procival és elegendő memóriával rendelkező gép, a netbookok nem grafikai munkára valók![ Szerkesztve ]
-
Zanik
addikt
Nem teljesen pontos és reprezentatív a minták (hisz a procin kívül más is beleszól a teljesítménybe), de azért ez a két lista nagyjából megfelel a valós erőviszonyoknak:
Notebookcheck.net
Cpubenchmark.net[ Szerkesztve ]
-
Zanik
addikt
válasz richpublic #3480 üzenetére
Hát ha már cserélni akarsz, akkor a helyedben inkább a T9400-et választanám, a P8400-es alig erősebb a T6600-nál (igaz, kevesebbet fogyaszt).
-
-
Zanik
addikt
A számokkal (478/479) ne foglalkozz, mert akkora a kavarás, hogy belezavarodsz. A lényeg a Socket P, és a micro-FCPGA! Léteznek ugyanis FCBGA6, uFC-BGA956 és speckó Apple procik is, ezek nem jók a te notidba. A tiedbe főleg a Penryn magos T6xxx/T8xxx/T9xxx procik ajánlhatóak, de megpróbálkozhatsz a kevesebbet fogyasztó P7xxx/P8xxx/P9xxx sorozattal is! Érdemes a itt a PH-s apróban körülnézni, néha ki lehet fogni egy-két jó procit igazán baráti áron.
-
Zanik
addikt
válasz ez_meg_emaz #3343 üzenetére
Na, a 945GM-be még akár Core2 Duo-t is rakhatsz. Vannak itt a ph! aprón akik árulnak mobil procikat, de ők újakat hozatnak, viszonylag drágán, érdemesebb inkább használtra vadászni. Ez a T5500 pl. szerintem nagyon jó vétel! Ha mást néznél, akkor a foglalatra (Socket M) és az FSB-re figyelj (667MHz)!
-
Zanik
addikt
válasz ez_meg_emaz #3338 üzenetére
Jó lenne tudni a chipset típusát, úgy biztos meg tudnánk mondani lehetséges-e a csere. Szerintem ha hosszú távra tervezel, akkor kár a procicserére bazírozni, inkább gyűjts még egy kis pénzt, és vegyél egyből kétmagos procival szerelt notit, sőt, a legjobb ha egyből 64bit-eset veszel!
-
Zanik
addikt
válasz Ahanybika #3330 üzenetére
Hát hogy erősebb procit raksz a notiba. Azt írja az egyik srác, hogy érdemes jó hővezető pasztát használni, mert sok múlik rajta. Igazából nem tudom mi lehet a gond. Papíron mennie kéne annak a procinak a notidban. Lehet chipset, lehet BIOS probléma.
-
Zanik
addikt
válasz Ahanybika #3323 üzenetére
Elvileg az a 3200+-os Sempron már Keene magos, S1-es foglalatú, úgyhogy a TK-53 valószínű belemegy. A TDP-je kicsit magasabb, de talán még elbírja a hűtés. Én A6Rp-ben cseréltem procit, Celeron-ról Core 2 Duo-ra. A6M-et még nem láttam szétszedve, de valószínűleg hasonló módon kell megoldani mint az A6Rp-nél. Ha kell, arról tudok küldeni képeket. Mielőtt nekiállnál, fontos hogy jó csavarhúzóid legyenek, és vegyél pasztát az új procihoz, meg valami tisztító cuccot hogy a hűtőfelületről le tud kapargatni az esetlegesen rászáradt pasztadarabokat.
-
Zanik
addikt
-
Zanik
addikt
Keresni is tudni kell
ftp://ftp.packardbell.com/pub/itemnr/7417600000/Origin/Steam: PaJKoS PSN: PaJKoS82
-
Zanik
addikt
válasz diapostal #2714 üzenetére
USB-s külső vinyóról bootolnál? Megoldható, bár szerintem kicsit körülményes. Én a helyedben csak a fontos adatokat menteném át a külső vinyóra, és az újra meg felraknék egy új rendszert! Vagy recovery-s op-rendszer van a régin? Amúgy az SATA-s?
-
Zanik
addikt
Hű, hát azzal nem nagyon tudsz mit kezdeni. Esetleg egy T1350-es Core Solo-t tudnál belerakni, illetve valahol olvastam, hogy elvileg az 533-as FSB-jű Socket M-es Dual Core procikat is támogatja (T2060,T2080,T2130), mármint árultak ilyen chipset-cpu párosítású notebook-ot, de hogy Celeron-ról lehet-e rá váltani, azt nem tudom. Egy próbát megér, BIOS-t érdemes frissíteni előtte.
-
Zanik
addikt
Általában a noti alján kell a K betűvel jelölt csavarokat kicsavarozni, aztán felül a billentyűzet körül kell keresni ilyen bepattanó kötéseket, de inkább javaslom az Amilo topikot! Kereshetsz benne, hátha valaki már leírta, de meg is kérdezheted!
-
Zanik
addikt
Mégse mennek benne a 533-as FSB-jű Pentiumok? Az gáz! Pedig ugye a SiS honlapról letölthető pdf-ben azt írták, hogy az a chipset támogatja az 533-as FSB-jű procikat. Bocs Kem, ez az én saram is. Úgy tűnik már a gyártók honlapon közölt adataiban se lehet megbízni!
-
Zanik
addikt
Érdemes inkább két egyforma modult berakni, az a biztos. Amúgy is ez alapján max. 2Gb-ot tud kezelni, tehát a 2+512 lehet nem is fog menni, én a helyedben megpróbálnám elpasszolni mindkét mostani ramot és 2x1Gb-os modulokat raknék a helyükre!
-
Zanik
addikt
válasz Napster #2617 üzenetére
Persze, hogy nem mennek benne, ugyanis a Celeron M 520 Socket M-es foglalatba való, tehát a te notidban is ilyen foglalat van, amiket meg bele akartál rakni azok mind Socket P-s procik! Nem is értem, egyáltalán hogy raktad bele a őket a foglalatba? Még jó hogy nem tetted tönkre! Javaslom böngészd végig a wikipedia Core2Duo és Dual Core listáját, és nézd meg melyik procik Socket M-esek, és azok közül válassz!
-
Zanik
addikt
Igen, a Cerkák valóban melegebbek, mivel folyamatosan a maximális órajelen mennek, de az ekkor elért maximáls TDP-jük (általában!) kisebb, mint full terhelésnél a Pentiumoké (pl. az én régi Celeron M 420-am 27W-ot termelt, a mostani C2D viszont 34W-ra is felkúszhat akár!)
De most nézem, hogy a Dothan magos mobilprociknál ez nem teljesen igaz. Ugyanis nem minden 7xx-es sorozatú Pentium M-nak 27W a max. TDP-je, van aminek csak 21W, mint a mostani M 360-odnak. És abban is igazad van, hogy valószínű elboldogulna a hűtés egy erősebb procival is, hisz ezeket azért rendre úgy tervezik, hogy nagyobb hőtermeléssel is elbírjanak, de azért nem árt az óvatosság (lásd #1 hsz., CPU csere)!
-
Zanik
addikt
Nagy nehezen találtam infót róla a SiS honlapon, és igen az 533 FSB-s Pentium M-ek is mennek vele, tehát az összes általad felsorolt. Arra azért figyeljél, hogy a Celeron M-hez képest a Pentium M-ek magas órajelen (pláne magasabb FSB-vel!) több hőt termelnek, ne akarj sokkal erősebbet rakni a régi helyére!
-
Zanik
addikt
válasz VaniliásRönk #2570 üzenetére
A másik SO-DIMM slot a billentyűzet alatt van, lásd a HP oldalon található pdf-et!
-
Zanik
addikt
válasz ChuckyOsb #2571 üzenetére
Elvileg lehet bele nagyobb/erősebb procit rakni: [link1][link2]. A Socket M-es Celeron M-eket, Core Duo-kat, Dual Core-okat valószínű lekezeli, lehet a Core 2 Duo-kat is (olyannal szerelt példányt nem találtam a neten). Érdemes körülnézni itt a PH-s apróhirdetések között, szoktak lenni eladó mobilprocik (T2300-as, T2400-as pl.).
-
Zanik
addikt
Na, ez vicces. Fogtam az notihoz adott CD-t, és felraktam újra az un. ATKACPI drivert. Újraindításkor egyből jobban felpörgött a venti, aztán gyorsan visszacsendesedet, de kicsit hangosabban jár alapjáraton mint Celeronos korában, amikor is - érdekes módon - viszonylag halk volt. A hőmérsékletek is egyből normalizálódtak, Everest szerint 46°C (a 60 helyett), NHC szerint 35°C (az eddig 46 helyett). Ami fura, hogy a HDD hőmérséklet is visszaesett, az eddigi 45-50°C-ról 33°C-ra hült. Hát, vessetek meg, de inkább legyen egy kicsit hangosabb a noti, semmint hogy állandóan magas hőmérsékleten menjen és esetleg károsodjon.
-
-
Zanik
addikt
válasz Paarthurnax #2560 üzenetére
Hát ha már alapból belegondolunk abba, hogy a Cerkák mindig maxon mennek (illetve tudják a CPU throttlingot, de az kutyafüle), akkor érdemes volt valami normális hűtést az A6Rp-kbe rakni. Szerintem ezeket a rendszereket mindig a legerősebb procira tervezik, és a többihez az is jó, nem fognak különböző teljesítményekhez másfajta hűtést csinálni. A Celeron M 420-as TDP-je 27W, a C2D-k 34-35W, de az a max. és nem az állandó, míg a Cerka mindig 27W-ot termel. Én azért óvatosságból nem raktam bele sokkal erősebb (mármint órajelben) procit, a T5200-as így is nagy előrelépés (kb 40%) a Celeronhoz képest.
Jah, és WD-ből van 320-as PATA notebook vinyó, és lehet itthon is kapni!
[ Szerkesztve ]
-
Zanik
addikt
-
Zanik
addikt
Sziasztok!
Képzeljétek, sikeresen kicseréltem a Celeron M 420-as procit az Asus A6Rp-ben (X200M chipset), egy Core 2 Duo T5200-asra! A gép gond nélkül felismerte az új procit. Rakhattam volna bele nagyobbat is (5600-ost vagy 7600-ost is akár), de féltem, hogy a hűtés nem bírná. Így is aggódom, mert nem tudom, hogy a Cerkához igazított venti mikor kapcsol be (pörög fel), illetve ki. A kérdés tehát a következő:
- Honnan tudhatom meg, hogy mik a Celeron illetve a T5200-as kritikus hőmérsékletei?
- Hogyan/milyen progival tudom átállítani a ventilátor be/kikapcsolási hőmérsékleteit?[ Szerkesztve ]
-
Zanik
addikt
Mióta lejárt az Asus A6Rp-m garanciája többször is felvetődött bennem a processzor (Celeron M 420) cseréje. Minap körül néztem egy kicsit, és nem akartam elhinni, amit találtam. Az ősöreg Xpress 200M chipset támogat(hat) egyes Core2Duo procikat is. A bizonyítékok:
Létezik egy un. Ati Xpress 1100 chipset is, ami lényegében nem tér el sokban az X200M-től, sőt, sokszor előfordul, hogy a rendszer (vagy épp a Catalyst) X200-nak ismeri fel az X1100, és fordítva. (X1100 cpu support)
Mint látható, már a Asus oldalán kiadott korábbi BIOS is említ egy Merom magos Core 2 Duo-t, és több helyen is találtam utalást arra, hogy az X200M "támogathatja" a C2D-kat is. A sikeresen berakott T5500 és T7600 pedig minden elképzelésemet felülmúlja.
Az apróhírdetések között találtam is már egy T5200-at, és egy T5300-at. S bár a fent említett példák alapján akár működhet is a dolog, én azért egy kicsit szkeptikus vagyok. Amúgy jó lenne tisztázni a dolgot, egyedül azonban nem merek belevágni. A noti szerelésben tapasztaltabbakat kérdem, hogy ha pár nap garival bevállalnám a procit, esetleg segítene valamelyikőtök a műveletben?
[ Szerkesztve ]
-
Zanik
addikt
Sziasztok!
Van nekem egy 2 éves Asus A6Rp-m, Celeron M420-as (533MHz) procival. Mivel lejárt a gari, ezért gondoltam megpróbálom kicserélni benne a procit. A chipset Ati X200M, az Asus oldala szerint még a 1300/1400-es Core Solo procik mennek vele, de állítólag megbírkozik a Core Duo-kkal is. Beszéltem egy sráccal, aki tudna nekem szerezni egy T1350-et, illetve most azonnal kipróbálhatnék egy T2300-ast. Annak viszont 667 az FSB-je, így nem vagyok biztos, hogy működne benne (Egy T2250 annál inkább). A kérdéseim:
- Kb. mekkora teljesítmény növekedést érhetnék el az M420 T1350-re ill. T2300-ra cserélésével?
- Érdemes-e kétmagos procikkal próbálkozni, vagy elégedjek meg a Solo-val?
- Megoldható-e a nagyobb FSB-jű proci beültetése?
- A nagyobb (többmagos) proci hőterhelését mennyire bírja a Celeronra belőtt hűtés?Az "add el, vegyél újat" kommentekkel kérlek kíméljetek
-
Zanik
addikt
válasz suszitibi #1200 üzenetére
Az X200M elviszi a Core Duo-s procikat? Ezt nem tudtam. Az én Asus-omban is ilyen chipkészlet és Celeron M420 van. Néztem az Asus honlapján, de ott csak Core Solo-kkal szerelve láttam még. Hogy ment a csere? BIOS-szal (fsb ill. szorzó állítás) hogy boldogultál?
-
Zanik
addikt
Hasonló gépem van (csak 420-as), és már bővítettem a memóriát. Bár a plusz RAM hoz némi javulást (mivel nem 512-128, hanem 1025-128 lesz!), de az X200M nem alkalmas ilyen kaliberű játékok futtatására. Úgyhogy barátkozz meg a gondolattal, hogy ez nem egy gamerlaptop, ellenben nem fogyaszt sokat a vga (de a cpu igen!)
-
Zanik
addikt
válasz Mercutio_ #939 üzenetére
Egy 7200 vinyó esetkeg gyorsítana rajta, de jobban is melegedne! Procicsere chipset-függő, de még ha bele is mennek a kétmagosok, akkor sem éri meg, mert amennyibe kerül, annyival nem lesz gyorsabb a gép! Ráadásul ezek - tudomásom szerint - garivesztéssel járnak (a memóriabővítés nem!)
-
Zanik
addikt
válasz Takhanto #618 üzenetére
Szerintem te valamit csúnyán elnéztél! Sokszor az integrált VGA az, ami PCI-Express csatolóval kapcsolódik. Nem nagyon volt dolgod notikkal még, igaz? Ez a PCI-Express, nem olyan, mint ami az asztali PC-k alaplapjain van.
Egy notinál amúgy sem úgy működik a dolog, hogy csak bedugod a legújabb videokártyád a régi helyére. Csak egyetlen olyan notis VGA-csatlakozó van, ami lehetővé teszi a cserét, az MXM! De elég ritka, és igen nehéz hozzá másik kártyát találni, szvsz Mo.-n senki se foglalkozik ilyesmivel...Origin/Steam: PaJKoS PSN: PaJKoS82
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest