Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• bluemukk

csendes tag

válasz eketomy #5073 üzenetére

Köszi szépen a választ!

Ma - hosszas tesztelgetést követően - nyilvánvalóvá vált, hogy a GPU tüzeli fel a kedélyeket a gép belsejében...

Ez választ ad arra is, hogy a felturbózott CPU hűtés miért nem vezetett eredményre...

A FurMark alig 9 perc alatt hozta ezt a hőfokot:

• bluemukk

csendes tag

válasz eketomy #5068 üzenetére

Köszi szépen a választ!

A bordák is tiszták, a beszívónyílás felől sincs kosz, a lapátok is rendben vannak... Az újrapasztázást meg kicsit korainak tartom, bár jelen esetben mindenképp indokolt lehet. (a sok túlhevülés miatt)

Pörög rendesen, hallható a különbség az alap és a magasabb fokozat között...

Már arra is gondoltam, hogy valami erősebb ventilátort kéne berakni, ahogy néztem hely lenne neki, de nem tudom laptopoknál mennyire kivitelezhető ez... Talán egy nagyobb Aspire ventije megfelelő lenne.

• bluemukk

csendes tag

Sziasztok!

Egy másik topicból másolom át két hozzászólásomat, ott sajnos nem kaptam választ... Lehet, hogy a mennyiség volt riasztó.. :)

Egy Acer Aspire 5742G-vel akadt problémám (i3-380M, GeForce GT540M 1gb, 4gb ram):

Egyes játékok alatt kb. 10 perc elteltével kikapcsol a gép, nyilvánvalóan túlmelegedés miatt. A kezemet nem tudom a kiáramló levegő előtt tartani, annyira forró. A BIOS elég buta volt, semmilyen hűtéssel kapcsolatos beállítási lehetőséget nem tartalmazott, szóval frissítettem. Ekkor láttam, hogy 100°C-nál kapcsol le a gép, ez már alapból nem túl biztató a tekintetben, hogy a még nincs egy éves, és a nyári melegekben már a nem túl durva gépigényű MW2 alatt is kikapcsolt. A problémát 5 behűtött energiaitallal orvosoltam, minden rendben is volt. Jött a Skyrim, na ott eldurrant az agyam, a telepítés után rendeltem egy Cooler Master hűtőállányt, két hűtővel, amiket oda rakok rajta ahol a gépnek szüksége van rá. Sajnos a grafikát rendesen vissza kellett vennem így is, csak úgy bírja.

Szóval kísérletezgettem most a BIOS-ban, és még akkor sem bírja ez a szutyok, ha a ventilátor 45°C-nál maxon pörög. (Metro 2033 az ominózus játék, és durván használja a Physx-et, ami gondolom nem kis terhelést ró a procira.)
    Szétszedtem a gépet, nem volt számottevő por a hűtőelemeken vagy a gépházban. A hűtőállvány alá bepakoltam egy rakás jégakkut, így sem bírta 30 percnél tovább...

Update:

Az előző kérdésemhez kapcsolódóan fölmerült még az, hogy ennél a gépnél miért nem jelzi ki az erre (is) alkalmas program a ventilátor aktuális fordulatszámát? (SpeedFan)

Ma teszteltem az MSI Afterburner nevű programmal a GPU viselkedését is. Alapjáraton 50-55°C között mozog a hőmérséklete, a Metro 2033 játékkal másfél perc leforgása alatt elérte a 72°C-ot, majd újabb másfél perc után 82°C volt ez az érték... (Ekkor a core clock, shader clock és memory clock is 100% kihasználtságot jelzett.)

Az eddigi tapasztalatok szerint még 5-6 percet pöröghetett volna a játék, aztán lekapcsol a gép, a proci eléri a 100°C körüli értéket, pedig a biosban lenyomtam 40°C-ra azt az határt, aminél maximumon kell pörgetnie a hűtést, és dolgozik alatta az előző hsz-ben említett hűtő is...

Röviden: mi a halál lehet a géppel? Essek neki kalapáccsal, vagy csak tegyem a sínekre?

Új hozzászólás Aktív témák