- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hardver vagy nem hardver, az itt a kérdés
- ZIDOO médialejátszók
- Házimozi belépő szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Steam Deck
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
EmberXY
veterán
válasz
customer114 #124 üzenetére
Nézőpont kérdése, van akinek már a Tesla Roadster is csak nosztalgia...
-
EmberXY
veterán
válasz
customer114 #117 üzenetére
Tegnap eszembe jutott, hogy nézzek egy kis Benny Hill show-t, imádom a társulatot, azután kíváncsiságból rákerestem a wikin, hogy mégis kik vannak/voltak ott, aztán rossz érzéssel töltött el, hogy szinte màr senki nincs közöttünk. Benny Hill-ről tudtam, hogy rég meghalt, de a többiekről konkrétan nem (a koruk miatt sejthető volt, de akkor is rosszul esett...).
Ugyanígy a Csengetett, Mylord szereplőinek nagy része is rég elhunyt már... -
EmberXY
veterán
Már a nosztalgia sem a régi...
-
EmberXY
veterán
válasz
customer114 #110 üzenetére
Rendben. Addigra ez a szokás már nosztalgia lesz...
-
EmberXY
veterán
válasz
customer114 #108 üzenetére
A másik oldal meg annyira fiatal, hogy velük bármi történjen is, az majd 20-30 év múlva lesz nosztalgia.
-
EmberXY
veterán
válasz
customer114 #106 üzenetére
Majd valami jó kis nosztalgia sört veszek, hogy témánál maradjunk, bár ebben a topikban már az is nosztalgiának számít, ha egyáltalán ír valaki, szóval tulajdonképpen mi most nem is offoltunk.
-
EmberXY
veterán
válasz
customer114 #104 üzenetére
Fagyizni nem szoktam, de akkor sörért 3 órát állok sorba, úgy jó lesz?
-
EmberXY
veterán
válasz
customer114 #102 üzenetére
Ezt? Minek?
-
EmberXY
veterán
Ha már így pörög a topik, leírok egy friss élményt.
A raktárunk kiköltözött a város szélén található korábbi laktanyába, ott lett erre kialakítva egy rész. Néhány beépített szekrény átvészelte a felújítást, nagyon jó állapotban maradtak meg, csak ki kellett takarítani, azokat is belaktuk. Az ajtókon belül még mindig ott vannak a kiragasztott nőcis poszterek, amiket anno a katonák ragasztgattak ki. Egy-két poszter még fekete-fehér, és láthatóan retro, sokat agyaltunk rajta, mikoriak lehetnek, mire megtaláltuk a választ: találtunk egy kiragasztott falinaptárat 1974-ből.
Bakker, ekkor döbbentünk rá, micsoda műemlékekre bukkantunk, és durva, hogy azóta mennyi időt átvészeltek ezek a dolgok, hiszen azután még jó ideig működött a laktanya. Belegondoltunk, milyen lehetett ott, főleg abban az időben, ez is egyfajta nosztalgia, pedig akkor még anyám is csak 8 éves volt... -
EmberXY
veterán
válasz
customer114 #87 üzenetére
De a dihidrogén-monoxid tud a legtöbbet ártani, ha belélegzed.....
-
EmberXY
veterán
Nekem az a hang tetszett, amikor elkezdett vegyülni a vízzel, egyfajta "buborék" hang, plusz ekkor már odafagyott a tenyerem is.
De a valódi mágia nem ez, hanem az, amire ma jöttem rá: a munkahelyen a raktárban az asztalom alatt van egy olajradiátor, amit fűtés rásegítésnek használok, namármost amellett van egy teli 20 literes műanyag kanna.
Ma szembesültem vele, hogy nem vízzel, hanem acetonnal van tele. Extrém élet rulez... -
EmberXY
veterán
Én speciel tudom, mi az a tantusz, gyerekkoromban gyűjtöttem érméket, régi pénzeket és bélyeget is, a "telefon érmé"-ből sárga és fehér kivitelűre is emlékszem, nagyszülők mondták, hogy az a tantusz, azóta tudom.
Azóta a gyűjteményem nagy részét már elkótyavetyéltem, mert kiábrándultam belőle (inkább a jelenleg is forgalomban lévő pénzeket gyűjteném, ha tudnám).
-
EmberXY
veterán
A parizer akkoriban minőségibb volt, mint ma, vagy ugyanolyan? Ma ugyebár tele van minden adalékkal, és a fő alapanyaga sem igazán hús, hanem mindenféle nyesedék/hulladék és szója...
T_chris: A palackos gáz valóban nem retro, mert ahol nincs vezetékes, ott is főzni kell valamivel (én speciel villanyrezsót használok, nem sokat főzök, de nagyobb volumennél talán mindig a gáz a hatékonyabb és olcsóbb).
-
EmberXY
veterán
Felénk is van ilyen, de az előrecsomagolt szeletelt kenyérből több fogy, mármint azok körében, akik nem az egész kenyeret veszik.
Régről még az is rémlik, hogy volt 2 kilós kenyér is, és a boltban lehetett szendvicset is csináltatni. Nem volt ennyiféle péksütemény, legalábbis a boltban nem, ahol a gyerekkorom töltöttem, ott a 90-es évek közepe táján "tört be" a piacra a több féle töltött réteske, amit dekára lehetett venni, elsőként a barackos, úgy ettük, mintha muszáj lett volna, akkora szenzáció volt. Akkor még nem tudhattam, hogy 20 év múlva gyártanom is kell majd és megtudom, miből készül... -
EmberXY
veterán
Én egy kis faluban töltöttem a gyerekkorom, a 90-es évek elején bizony nem nagyon volt színes tv a környéken, legalábbis én nem találkoztam vele sehol, pedig sokat szomszédoltunk, lógtunk együtt a többi sráccal. Az utcák szinte teljes mértékben a híres "Kádár-kockákból" álltak, nem túl változatos utcaképpel.
A házak nagy részénél még pottyantós kinti wc is volt, plusz derítőaknák, szennyvízhálózat még nem volt kiépítve, minden más közmű igen. Volt egy Lada 1200-asunk, az volt az elterjedt autó és a Trabant.
Az iskolában volt még 1-2 C64-es, de már voltak az akkori kornak megfelelő gépek DOS-sal, számtech órán mi már a DOS parancsokat tanulgattuk, és ketten ültünk egy gépnél, mert csak úgy volt elég gép. Lehet, hogy az akkori korhoz képest is elmaradott térségben laktunk, de pl. akinek MTB kerékpárja volt, arra istenként tekintettünk, mindenki más a klasszikus "ruszki biciklivel" járt.Szerk.: Ja igen, '98-ban találkoztam először Windows-zal, amikor egy másik iskolába kerültem különféle családi okok miatt Szegedre, ott mintha 100 évvel jártak volna előrébb....
-
EmberXY
veterán
válasz
customer114 #54 üzenetére
A robbanások közben nem a filmezés járt az eszemben, hanem a menekülés, de miután az összes víz kirobbangatott belőle (de ekkor már csukva volt), semmi extra nem volt, az egész kb fél perc alatt elkészült. (Levakarni persze tovább tartott a kosárról).
Egyébként lehet, hogy ha a kosár nem lett volna benne, akkor tényleg nem lett volna ideje leérni az aljára, és egyben maradt volna, de ezt már nem próbálom ki... -
EmberXY
veterán
Kiskoromból rémlik ez a korszak, a '90-es évek eleje, közepe, a boltokban darálták a kávét, nem volt még elterjedt a szeletelt kenyér sem, de a boltban lehetett szeleteltetni.
Konyhában szinte semmilyen komolyabb berendezés nem volt, főleg mikró, vagy bármiféle automata gép, mosógép is még a forgótárcsás klasszikus volt, mellé külön centrifugával.
Tv is fekete-fehér volt még, de néhol már volt színes is, számítógép csak az iskolában volt, illetve 1-2 tehetősebbnek volt C64-e otthon.
Mindez vidéken, persze a fővárosban vagy nagyobb városokban kicsit fejlettebb volt a felszereltség, pl pesti ismerősöknél már láttam mikrót és színes tv-t is, de nekünk ez még sci-fi volt...customer114: Nem az alkohol, hanem a lustaság (valóban nem volt elmosva a serpenyő) és a fejlődés iránti vágy, azt hittem, így sokkal praktikusabb és gyorsabb... A fizika persze másként gondolta, kb mint a repeszgránát, úgy viselkedett a tojás, de én nem adtam fel, ha egyenként nem megy, akkor majd egyszerre... A többit beleütöttem egy tálba, és munkavédelmi kesztyűben beleöntöttem a sütőbe, majd gyorsan lecsuktam a tetejét. Alapkoncepcióm, miszerint a sok olajban majd szépen egyben marad, és könnyebb lesz kiszedni, megdőlt, mert a sütő rácsos kosarára teljesen rákötött, plusz a víztartalomnak se tetszett a hirtelen 190 fok, legközelebb marad a serpenyős módszer.
-
EmberXY
veterán
válasz
#33253120 #38 üzenetére
Habpatronnal még nem volt dolgom, de szódát csináltam már párszor. A kedvencem a 2 literes szifon volt, amibe 2 patront kellett betekerni.
Tibi: Arra figyelj oda, ha nem rendeltetésének megfelelően akarod használni, hanem valami "okosságra", hogy a patron igen erősen fagypont alá megy, amikor kiengeded belőle a cuccot, lehetőleg jó erősen szorítsd a kezeddel vagy a nyelveddel.
-
EmberXY
veterán
"a boltban a tejet fél vagy 1 literes zacskókba forrasztva árulták. később volt már kakaó is, ennyi volt a választék."
A zacskós tej/kakaó még ma is létezik, főleg kisebb boltokban, vidéken.
Ami még a gyerekkoromban nagyon menő volt, az a szódakészítés, hagyományos szifonnal és patronnal, nem volt még annyiféle szénsavas ásványvíz. Kisebb boltokban még elvétve látni ilyen patronokat, de aki hagyományos szódát iszik, az is már a cserélhető műanyag szifonokat használja... (Apropó, régen is volt ilyen előregyártott szódavíz, de akkor még üvegből készültek a szifonok, én már ezek után születtem.)
-
EmberXY
veterán
A CD írás nálunk úgy ment, hogy az osztályban 1-2 embernek volt írója, és pár száz forintért írtak, mi meg kértük, ami kellett (nem, nem warez volt, modik ne figyeljenek ide...
), PC-je már úgy-ahogy nagyjából mindenkinek volt, de csak lejátszani tudtuk a CD-t, DVD ekkor még fikció volt, és az internet hozzáférés is igen ritka volt...
A telefonhangszórós zenehallgatást mindig rühelltem, akkor már vagy szóljon valami 2-400 watton, vagy inkább hagyjuk, és hallgassa fülhallgatón, így nem zavarja a többieket. -
EmberXY
veterán
válasz
customer114 #26 üzenetére
Nekem volt walkman is, mégmellé rádiós, a koleszban rengeteget hallgattam, ha kirohadt az elem, a rádió még akkor is sokáig működött.
Nagy kincs volt az elem is, mert a szűkös zsebpénzből nem futotta mindig újra, viszont volt, akinek már volt tölthető akkuja...
Discman-em is volt először a sima audio CD-hez való, majd később már mp3 is, utóbbiban már volt egyfajta rázkódásvédelem, az audio a legkisebb mozgásra is akadozott...
Aztán jött az mp3, majd az mp4 lejátszó, de ezzel már beléptünk az űrkorszakba. -
EmberXY
veterán
válasz
customer114 #24 üzenetére
Mármint a kártyákra gondoltam, nem a gyűjteményre (egyébként utóbbi értéke erősen szubjektív, aki rajong az ilyesmiért, annak sokat ér, mások egy fillért nem adnának értük). Emlékszem, úgy "hordtuk", mint valami FBI igazolványt, vagy bankkártyát (12-14 évesen legalábbis volt egyfajta hatalma, lehetett vele villogni
).
Egy kicsit másabb téma: Érdekes, hogy " régen" mennyivel másabb volt egy "menő" cucc vagy kütyü, pl. walkman, discman, stb, szívesen beszélgetnék ilyesmikről, ha lenne élet a topikban...
-
EmberXY
veterán
válasz
customer114 #22 üzenetére
Régen nagy értéknek számított...
-
EmberXY
veterán
válasz
customer114 #19 üzenetére
Ez már bizony retró (mondom ezt 30 évesen
), főleg amiken még "egységek" voltak.... Aztán jött a forint egyenleges (elvileg 500 ft-os volt talán a legkisebb, ha jól emlékszem), meg a Barangoló kártya, amiben nem chip volt, hanem azonosítószám alapján egy központi számon az automata tartotta nyilván az egyenleget, mint valami kezdeti ügyfélszolgálat, ez kb a 2000-es évek elején, de ekkor már kezdtek terjedni a mobiltelefonok is, ami ugyancsak egy érdekes téma, ami a különböző generációs mérföldköveket jelenti.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Ukrajnai háború
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hardver vagy nem hardver, az itt a kérdés
- ZIDOO médialejátszók
- Házimozi belépő szinten
- PlayStation 5
- Spórolós topik
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- További aktív témák...
- Acer Nitro 5 AN515 - 15,6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 16GB - 512GB SSD+1TB HDD - RTX 3050 - Win11
- Gamer / irodai szék noblechairs ICON TX
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- AKCIÓ! Apple MacBook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB 560X 4GB notebook garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest