- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Milyen TV-t vegyek?
- Véleményes teszt bizonygatja mennyit ér a Macbook Neo 8 GB RAM-ja
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Pánik a memóriapiacon
- Bluetooth hangszórók
- OLED TV topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
Chaser
legenda
Jaja, nekem teccik' ( : az xs/x-nél is egyből az villant be, haezpécé' lenne...
Értem én, hogy valakinek fontos 4k sok fps húzós címeknél is, ez nem azoknak készült, de többen vannak akiknek ez elég.
Ha ár, most boltban nagyon ideális esetben legyen 16gb ddr5 80e, 512 ssd passz, 30e körül. Esdig 110e és a ház/táp/alaplap/cpu-vga sehol, ahol a vga még kér magában 8gb gddr6-ot, fejlesztés költségét hagyjuk is. Ebből kiindulva ha akarnák se tudnák apróért adni. Régi árak kuka, elbuknak a notebookok, konzolok is, telefonok is - azokat érinti talán legkevésbé -, idő kérdése. Biztos nem több évre előre van szerződésük a régi filléres árakra.
A steamnél majd kiderül leszerződtek-e már tavaly még a nagy bumm előtt a gyártókkal, vagy eleve kénytelenek új árakkal indítani, miközben még a konzolok régi árazással mennek.
Bár nem tudom mi volt a terv, piacra mikor kerül ez a gép, de én várom, mondjuk pont a játék része nem érdekel túlzottan)
Szerintem megoldották a hangot, átgondolt a koncepció amit eddig láttam belőle. Nekem pl az x már nem volt néma kategória - hangos sem volt, de én hangb_zi vagyok -, az s viszont tényleg kvázi néma, de ott 60-80w közt mértem, nem nehéz némán hűteni abban a pici házban sem. Ha hozza az s hangszintjét ez a gép, engem megvett - nyilván ár függvénye, de hasonló kaliberű pc sem két ft, ha megfejeljük ezzel a mérettel akkor meg pláne -.
Nagyon tetszik ahogy megoldották az előlap cserélhetőségét, az a kis programozható ledsor is megdobja ( : -
peet05
senior tag
Utóbbira reagálva:
Teljesen rendben van a Steam Machine, de a sikerességhez kell majd egy jó árazás is, ami ingerküszöbön belül van.
Az, hogy kicsi, oké, halk, majd a tesztek után kiderül, akárcsak a fogyasztása, teljesítménye. Amit a Steam Deck-kel, és az ahhoz adott OS-sel elértek, megsüvegelendő. Én bizakodóan várom.A hardver az igényekhez van. Ha valakinek fontos a teljesítmény és a többi, akkor annak megfelelően költ. Mindegy, hogy munkaeszköz, vagy hobbi, vagy a kettő együtt.
Fogyasztás optimalizálható - nem kell agyontúrni a BIOS-t sem hozzá, és ha nem vágysz, csak 60fps-re, limitálhatod is szoftverben, össz-vissz nincs 5 perc az egész. -
Chaser
legenda
Amd-nél am4 megvan, de cpu egyre kevesebb elérhető.
Ddr3 és gen 8-9 az már nagyon elavult szerintem.putti
Jah nem az. Gpt-t használom, megfelelő kérdéssel még azt is elmondja melyik részei pH@rasztvakítások ( :aujjobba
Ha tudták is, kapacitásbővítés nem csettintésre történik. A gyártósorokat csőgázon járatják, mert úgy éri meg. Ezért van az, ha tartósabb ideig kicsit visszaesik a kereslet, a felhalmozott készletek miatt lentebb megy az ár. Tavaly ez történt. Ddr4-eket szinte ingyen adták, ddr5-ök ára is nagyon alakult.
Több év és rengeteg pénz, mire nulláról egy gyár megépül. Arra senki nem fog alapozni, hogy esetleg megnő az igény az ai miatt.
Majd ha kapnak sok éves szerződéseket, ahogy valószínűleg most is történt. De nem 1-2 évre előre, az is kevéske új gyárhoz.
Nem védem őket, de ez sajnos így működik. A 3 gyártó lefedte a piac eddigi igényeit, sokszor túl is teljesítette. Majd kialakul merre tovább.Mondjuk ez a gép jól példázza, lehet visszafogott hw-t is gyártani. Kicsit, halkat, nem paks2 szinten. Még egy jó os-t is össze lehet hozni. Nagyon elkényelmesedtünk már, 4k@120, 32-64gb ram, 16gb-os vga-k, hadd zabáljon amennyit akar. Jobb ez ez irány szerintem. Ram szűkös időkben meg pláne)
-
aujjobba
addikt
1) memóriagyártók, bár tudták, hogy nő az igény az AI megjelenésével, nem növelték a termelést, mert nekik az a jó, ha felverik az árakat
Az AI-hoz masfajta chip kell, mint a konzumer DDR5 kit-hez.
A chipgyartok nem "nem noveltek a termelest", hanem a meglevo gyartokapacitassal atalltak a HBM chip gyartasra, igy konkretan kapacitas sincs konzumer chip-eket gyartani.Uj gyarakat felhuzni sem par perc, talan elindult mar valami de abbol csak par ev mulva lesz kitermelt lapka.
-
ddekany
nagyúr
OpenAI lefoglalta a 3-ból a 2 legnagyobb memóriagyártó kapacitásának 40%-át a következő év(ek)re
A globális DRAM gyártó kapacitásának 40%-át, nem csak említett 2 gyártó kapacitásának 40%-át. Nem viccelnek. Gondolom ettől a notebook és egyéb készülék gyártókra is rájött a felhalmozás...
-
-
Chaser
legenda
-
putti
aktív tag
Ha már annyira divat ez az AI, akkor megkérdeztem tőle ezt :

Nem tudom ez mennyire lesz valós, de a szeretett és mindenható AI-nk ezt adta válaszul.
-
Tin
veterán
Ez a hatalmas áremelés sok tényező szerencsétlen együttállása miatt következett be:
1) memóriagyártók, bár tudták, hogy nő az igény az AI megjelenésével, nem növelték a termelést, mert nekik az a jó, ha felverik az árakat
2) OpenAI lefoglalta a 3-ból a 2 legnagyobb memóriagyártó kapacitásának 40%-át a következő év(ek)re
3) Windows 10 elérte az életciklusa végét, így sokan terveztek gépcserét
4) a harmadik nagy gyártó, az amcsi Micron bejelentette, hogy kivonul a végfelhasználói piacról
5) sajtó szenzációhajhászása a folyamat elején, és azótaMost gondolj bele, hogy én szimplán csak akartam 2x16GB ramot venni a fiam épülő gépébe, és mivel a "régi" árúak már mindenhol kifogytak (későn, november közepén eszméltem), elkezdtem rendelgetni az Amazonról jövőbeli szállításra ígért kiteket. 1 kit kellett volna, de tényleg sok időt öltem bele, folyton néztem a felbukkanó termékeket, és végül tizenvalahány kitet rendeltem be, mire végre leszállításra került egy rendelés, tehát fizikailag megvolt a RAM kit. Ez amúgy december közepe volt, tehát 1 hónapig tartott. Azóta amúgy egy darabot sem rendeltem már, mert minek.
Viszont addigra a RAM árak már megduplázódtak, nekem meg ott volt 10+ rendelés, amik amúgy szépen lassan elkezdtek bejönni, a rendeléskori áron. Még mindig várok vagy 8 kitre, de ezeket már lehet, hogy le sem szállítják, de ki tudja, az eddigiek többsége megjött.
Persze párat megtartottam, sokáig velünk marad még a DDR5, és ennél olcsóbbak nem lesznek még 1 év múlva sem, ha meg gépet akarok építeni, jól jön. És a többit lemondjam? Csak hát akkor ugye az Amazon fogja eladni azon az áron, ami az akkori piaci ár. Ha olcsón adom a neten, akkor megveszi egy valódi nepper, és megint csak ő keres rajta. Így annyiért árulom ezeket, ami a többi hirdetés "alja", de amire nem ugranak rá a nepperek.
Na de a sztori lényege, hogy szerintem ezt a káoszt az okozta, amit elmeséltem. És ugyanez okozza az SSD káoszt is, abból is bevásárolhattam volna, de szerintem azt hülyeség "elfekvőbe" venni a limitált gari miatt.
Szóval szerintem nem is lenne akkora igény ezekre, mint amennyire felfújták ezt a problémát, de azért fújták fel, hogy egyrészt felverjék az árakat a nagy haszonért, másrészt hogy csökkenjen a felhasználói igény azzal, hogy a drága ramból az ember kevesebbet vesz. És ott a sajtó, ami még mindig fújja a lufit, festi le a csúnya jövőt, ahol a RAM luxustermék lesz, és abban sem vagyok biztos, hogy pont nem hasonló ok miatt kezd a Valve is kicsit kifarolni a Steam mini PC-jéből...
-
ddekany
nagyúr
Avagy, a kérdés, hogy mi az az árszint, ahol kb. 40%-al kevesebb RAM-ot veszünk. Szerencsére van akkora pazarlás, hogy lehet simán fele olyan gyarkan PC-t meg telefont cserélni. Na meg 32GB helyett 16GB-s lapost venni... vagy 8GB... hát ja az már néha necces.
(Amúgy azért vicces... most 2x8GB DDR4 kb. 50e, hát, OK. De 2x8GB DDR5 kb. 100e.
A DDR5-ös platformnak kampó. A DDR3 amúgy jó lenne, de MS csinálja a parát, hogy 8. generáció alatt nem ígérhetnek semmit. Márpedig irtozatos ritka az olyan alaplap, ahol a DDR3 azzal párosítható.) -
scdlsc
senior tag
"a rendszer ugyan komplett számítógépnek számít, de igény esetén az ügyfél kicserélheti az SSD-t és a memóriát"
Akkor esetleg árulhatnák azok nélkül, aztán mindeki vesz bele olyat amilyet akar vagy tud."mivel a HDMI Forum licencei kizárják a HDMI 2.1-es funkciót nyílt forráskódú implementálását"
Egy itteni korábbi hírből idéztem. Ez miért van így? Tudja valaki? -
Chaser
legenda
Én sem csökkenteném az árat. Sőt, emelnék. Röhej de már bejött párszor)
Sok ember offolja a pc vásárlást az biztos, de vannak nagyobb cégek ott biztos megveszik ha kell, kisebb induló cégnek is muszáj, oktatás, stb. Azok tudják offolni akiknek hobbi célra kellett.Egyre jobban tetszik ez a gép. Első usb+k nem tetszenek - de biztos sokan szeretik -.
Gyártat hozzá a user saját előlapot - vagy kinyomtatja magának ha van nyomtatója -, kis moddal arra is lehet ledet rakni bármilyen formára megoldva. Felnőtteknek jó poén, kisebb gyerekeknek meg biztos nagyon tetszene)
Biztos nem fut 4k-n extra beállításokkal vasat evő game csillió fps-sel, de az emberek zömének ez a teljesítmény megfelel. Akinek nem összerak magának drágábban amilyet akar.Szerk:
putti
Ilyesmi. Néhány hete volt pánik ahogy megindultak az árak, de annak vége. Ha tetszik ha nem az új árakkal kell kalkulálni, aki ezzel nem tud/akar megbékélni, akkor nem vesz oszt' kész. De nem is pánikol ( :
Pánik majd akkor lesz megint, ha ezek az árak még jóval növekednek _és_ még úgy sem lehet kapni ramot. -
putti
aktív tag
Persze, nyilván erről fog szólni, mert más felkapott téma az AI-s hülyeségeken meg a "memóriapánik"-on kívül már nem is nagyon létezik. Csak akkor is, elég rossz megfogalmazás ez hogy "memóriapánik". Amióta megdrágultak az AI miatt generált memóriaárak, azóta egy informatikai ismerősömet és senkit sem láttam még pánikolni.
De ahogy nézem nagyon a gyártókat sem hatotta meg a dolog. Ha drágábban tudja beszerezni az adott termékébe a memóriát, akkor annyival drábábban is adja tovább. Szimplán továbbhárítja a végfelhasználóra és a profitja ugyanúgy megmarad. Szerintem bevett szokás. Mindenki tudomásul vette a sajnálatos módon kialakult helyzetet, más lehetősége szerintem amúgy sem lett volna senkinek sem. Eddig volt, földrengés, cunami, áramkimaradás, COVID, kriptobányászat ami miatt felmentek az árak, most meg ez. Majd ha ez lecseng lesz más. Mindig lesz ok, amire lesz is hivatkozni.Ezt a memóriapánik megfogalmazást hogyan kell elképzelni?
Most fogyott el mindenkinek a memóriája a gépben, bepánikolt, megijedt és szalad mindenki boltba ramot venni mert most a legdrágább?
Vagy így?
Mert még egyikkel sem találkoztam.
-
Tin
veterán
Csak példaként mondtam, de amúgy nem a PH/HA, még csak nem is Magyarország, és a hasonló speckójú RAM kitek sem fogynak el.
Szerintem sokan túlbecsülik a végfelhasználói piac valódi RAM igényét. Ennyire drágán szerintem mindenki inkább elhalasztja a vásárlást, akinek valóban kellene is. Persze ahogy írjátok, idővel nőni fog az igény, szóval el fog fogyni ez is. Ja és igen, csökkenthetném az árát, de minek? Hogy elvigye egy nepper?

Nekem nem sürgős az eladás, csak azért írtam le, hogy megosszam a tapasztalataimat.
-
Chaser
legenda
Tetszik ez a kis gép)
Ha kvázi néma - max series s zajszint - el tudnám képzelni itthon.
Remélem lesz fehér is, fekete nagyon por barát.
Nem tudom volt-e már deal/ram ssd-re bőven tavalyról, de meglepne ha nem, de az árat már nyilván a későbbi beszerzéshez igazítják.
Ára lesz itt érdekes. Kb 3,5l, tényleg kicsi, bár xs-hez hasonló kialakítás nekem jobban tetszett volna, de inkább az x vonalát követték. Kár, hogy legalább egy db m2 bővíthetőség nem fért bele.
Jól összerakták a promot is, majd kiderül mi igaz belőle és mennyiért és mikor.Tin
Mert egy embertől a ph-nem nem vittek el egy ram kitet, az legalizálja, hogy nincs gond - de legyen akár pánik -, a memóriáknál? ( : ezaranyosvolt'...utána meg azt mondod boltból elviszik, tehát mégis van valami.
:d bocs...de ezt az esznefuttatást nem tudom összerakni)
Egyébként nagyon nem mindegy mit árulsz és mennyiért, ha hasonló specekkel van a tiednél jóval olcsóbb, nyilván azt választanám én is - megnéztem de nem láttam a hirdetésed -.
Utóbbi időben esett be alzára néhány olcsóbb ram - új árakhoz képest -, lehet az is befolyásolja, sokan vásárolnak tőlük.Ph és a clickbait meg már rég nem külön fogalom...sajnos.
-
D.Va
őstag
Az ilyet én nem értem... Ha pár hónapra vagyunk egy termék startjától, ilyenkor nem rég leszerződtek már a gyártáshoz X mennyiségű és X ideig Y áron beszerzett alkatrészekre a gyártáshoz?
Hogy tudja közvetlen megjelenés előtt egy beszállító partner (esetünkben, memória és tárhely beszállító) utólag módosítani az árakat és a mennyiéget?
Konzoloknál is előre leszerveznek és fixálnak X ideig mindent a bérgyártókkal, beszállítókkal az árakról és a mennyiségről nem?
Vagy csak így találomra gyártanak termékeket hogy még start előtt is vagy ennyi vagy annyi? Meg lehet hogy nem is tudunk alkatrészt adni vagy mi? Komolyan nem értem ezt... -
ddekany
nagyúr
Ha viszont ilyen akciós oldalakon feltűnik ennyiért bolti RAM, 1 másodperc alatt elkapkodják.
Ez ugye mind spekulációból vásárlás, felhalmozás. Hardveraprón gondolom azért nem megy olyan gyorsan, mert az Alza és társai esetén a skalpolás lényegében automatizálható, míg a Hardverapró esetén minden ajánlatnál egyedileg kellene megbeszálni a fizetést és átvételt.
-
Tin
veterán
Azért nincsenek a legjobb helyzetben, bejelentenek egy gépet, amit csak annyira drágán tudnának árulni, hogy jelen helyzetben csak a rajongók fogják megvenni. Ha túl olcsó, megveszik PC-nek, ha túl drága, akkor meg megveszik a PS5-öt vagy az Xbox-ot.
A "pánikhoz": 3 hete hirdetek a bolti ár 2/3-áért egy amúgy vadiúj, bontatlan, számlás RAM kitet, de nem viszik el. Ha akkora pánik vagy igény lenne, már rég elvitték volna. Az árat mondjuk nem csökkentem, mert nem romlik meg a fiókban, és hát ugye folyton arról szólnak a hírek, hogy még rosszabb lesz a helyzet. Ha viszont ilyen akciós oldalakon feltűnik ennyiért bolti RAM, 1 másodperc alatt elkapkodják.
-
kilua
senior tag
Hát ha extrém árak vannak és memória hiány, akkor persze hogy arról fog szólni a prohardver 🤷♂️
-
putti
aktív tag
Úgy látszik ki van adva, hogy minden nap legyen egy olyan hír, amiben a " memóriapánik" szó szerepel. Néha lehetne egy kicsit másképpen is fogalmazni, de ez van. Nem kötekedés, de már kicsit unalmas. Már-már kezdem úgy érezni, mintha ezt a "jelenséget" vagy a kialakult helyzetet kötelezően belém akarnák sulykolni. Elnézést kérek attól akinek esetleg beleléptem a lelki világába. Higgadt voltam mindvégig és most is az vagyok, remélem a véleményem nem volt túl agresszív és még nem megyek dutyiba...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DELL Latitude 5420 Core i5-1135G7
- Eladó LG 43UN71003LB 43 4K UHD Smart TV
- Kicsibe van ennél jobb ár-ér arány? Phanteks - Enthoo Evolv ITX - PH-ES215P BK INGYEN Szállítva!
- A kis CUKISÁG! IWIN A1 ITX 600W PSU Ingyen MPL-el Érdekelhet?
- Eladó Sennheiser Momentum 3 bluetooth fejhallgató aktív zajszűréssel
- ADATA XPG SPECTRIX S40G 4TB M.2 PCIe (AS40G-4TT-C) (ELKELT)
- iPhone 11 Pro 64GB 95% (3 hónap garancia)
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4302
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4355
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

A DDR5-ös platformnak kampó. A DDR3 amúgy jó lenne, de MS csinálja a parát, hogy 8. generáció alatt nem ígérhetnek semmit. Márpedig irtozatos ritka az olyan alaplap, ahol a DDR3 azzal párosítható.)