- E-book olvasók
- OLED TV topic
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Azonnali processzoros kérdések órája
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Héraklész
tag
Ráaádsul a piacnak van egy tehetetlensége. Ha hirtelen megjelenik valaki, aki még jobbat csinál, mint a többiek, akkor vagy őrült hype kerekedik ügyes marketing által, vagy szép lassan növekszik a vásárlói bázisa, a legtöbben még a bevált cég termékeit veszik, idővel alakul ki a bizalom az újabb iránt.
-
sad_Vamp
őstag
válasz
Kajoszbobber #141 üzenetére
...olvastad.... én ebből semmit nem éreztem. ezek az ún. vérpistikék. Ahogy írtam driver problémám 2x volt egyik az APEX legendsel -el egyszerre volt driver frissités mig azok engint políroztak vagy mi. a 2ikra nem is emlékszem. 1 rollback megoldotta majd a következő simán működött.
Lehet mondani hogy ilyen az NV-vel nem volt de én is ....olvastam.... cifra dolgokat, szóval nem fogom elhinni, ahogy te se nekem.“When the flaws of the system are exposed, it is usually the irritant who gets cast out.”
-
Kajoszbobber
újonc
válasz
sad_Vamp #138 üzenetére
Ha van egy működő ökoszisztémád akkor magától értetődően ahhoz vasarolsz. Nv esetén ott a működő szisztéma, a másik oldalon meg ott van hogy konzisztensen kileg a teljesítmény, papíron sok a future aminek a 90% felesleges, és ha működik is másképp... Nem szeretnek ám az emberek sok pénzért kinlodni. Pár napja olvastam hogy jött ki új meghajtó amd oldalon, kommentek közt "fent sincs az oldalon", "leszedték".
Kijön egy várt játék gyakran késve jön a game ready driver hozzá.
Régebben olvastam hogy pl a 6000es széria több mint fél évig drivert se kapott...
Szóval érted na. -
válasz
sad_Vamp #138 üzenetére
Pont naluk nem az.Az ember megtanulja hasznalni a szolgaltatasokat,kismeri a szoftver koritest az egeszet.Mi kockak ebbe nehezen tudunk belegondolni,de ez az igazsag.
[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
bobalazs
nagyúr
válasz
BerserkGuts #137 üzenetére
Ez rx 570-el lett felvéve azt hiszem..
PC Gaming: Optimized https://www.patreon.com/posts/88124101
-
sad_Vamp
őstag
-
válasz
SindaNarmo #135 üzenetére
Lehet ezt emberi hülyeségnek nevezni , de ezt amúgy úgy hívják hogy lojalitás és márkahűség, amit egy cég szempontjából ki kell érdemelni nem pedig elvárni, mint itt egy két ember gondolja.
Az Nvidia hosszú évek alatt történő megfelelő minőségű és sebességű kártyáival kialakította ezt.
Nem kell feltétlenül mindenkinek annak lenni,de aki a régebben jellemző driveres stabilitás különbséget, az újabb technikai ficsőrőket , az előremutató fejlesztési irányt meghálálja nem csak Videókártyák, hanem bármi egyéb (autó,óra stb) terén az nem nevezhető emberi hülyeségnek.
Persze van racionális része, azzal sincs gond, a minősítéssel annál inkább.
Majd ha 3-4 generációban az AMD folyamatosan jobb lesz és nem csak olcsóbb, kissé előremutat és nem csak követő magatartást folytat technológiai és árazási tekintetben akkor várható jelentős fordulat, szerintem, lásd CPU vonal.
Nem véletlenül fejlesztik most az FSR 4.0 át és a RT sebességet mert rájöttek erre, hogy szarabb szolgáltatásokat nehéz 10 -15 % árkülönbséggel kompenzálni, az mellett marketing értéke is van a vásárlók szemében ha ő tudja hogy lemondással és kompomiszummal vesz egy valamivel olcsóbb kártyát. Ez nem deal a piacnöveléshez.[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
SindaNarmo
tag
Hát nem tudom, lehet hogy igazad lesz. Bár jónak tűnik az új radeon gen, de majd ha megjelenik akkor kiderül hogy igaz e.
Ha meg kvázi leraknak egy hasonló teljesítményt mint az 5070-es kártyák, csak olcsóbban és az emberek nem veszik, mert nem Nv, akkor azt mondom hogy az emberi hülyeség ellen nem lehet mit tenni.
-
bobalazs
nagyúr
válasz
BerserkGuts #133 üzenetére
Control ban is jó a fizika
Szintén Remedy E.PC Gaming: Optimized https://www.patreon.com/posts/88124101
-
BerserkGuts
őstag
válasz
sad_Vamp #132 üzenetére
nekem ez a fizikai amikor rombolás vagy mozgás történik: https://www.youtube.com/watch?v=RpRqt0rW0UE [link]
Ezek a csilli villi fények nem annyira hatnak meg mert a lustaság a programozóktól hatalmas. Régen a Ramedy is jobban oda tette magát. Az Alan wake2 egy lebutított világban játszódik számomra ha a fizikát vesszük.
Az a farkasos jelenet amikor kinyírtam és oda ragadt a földbe aztán rángatózott röhejes volthttps://www.youtube.com/watch?v=oLngW_phyrc [link]
https://www.youtube.com/watch?v=Sxe1od-y9Bw [link]
[ Szerkesztve ]
12600KF/RTX 4090 Cybertank/ROG Strix B660/Noctua NH-D15S/ROG Strix AuraEdition 850W/Hisense 65" 144Hz 65E7KQPro/ThermaltakeTower900/RazerViper8K/F4-3200C14D-16GFX(FlareX)/Kingston A2000 2x1TB
-
sad_Vamp
őstag
Akkor ugyanúgy ki lennének szolgáltatva mint a CPU-kal még mindig a laptop piacon. Mert őszintén nem értem (sejtem, hogy mi az oka, de nem értem miért éri meg ezt csinálni még mindig a laptop gyártóknak) , hogy miért van a jelenlegi piacvezető proci gyártónak mindig gagyibb összeállítású laptopja ugyanabból a modelból. (pl. Lenovo Yoga 2in1 az AMDs verzió csak FHD kijelzővel van, az Intelesek pedig 2K OLED-el és ez csak egy példa a sok közül)
BerserkGuts: hát a fény végülis fizikai egység
bobalazs,ForRedGlory : ti még sose gépeltetek el semmit, ugye?
[ Szerkesztve ]
“When the flaws of the system are exposed, it is usually the irritant who gets cast out.”
-
stratova
veterán
válasz
BerserkGuts #129 üzenetére
"semmi valódi fizikája nincsen"
Vagy/és árnyék számítására használják, az egyetlen komoly gond vele, hogy nagyon nagy teljesítményigénye van. Artistok munkáját biztosan nagyon felgyorsítja, de játékokban valós időben értelemszerűen nem fogja azt a minőséget nyújtani. -
Cassi
őstag
Őszintén szólva arra számítok, hogy egy-két forduló után nem fogja bírni a versenyt a középkategóriában sem a Radeon. Elnézve a Blackwell eladásait, már ebben a negyedévben beeshet az AMD részesedése 10% alá. Az egyetlen lehetőségük, hogy bevonnak más, nagyobb partnereket a grafikai businessbe. Annak idején az ATI hasonló helyzetben került hozzájuk, akik előtte a Tseng Labs-et nyelték el, nagy hal >> kis hal.
-
BerserkGuts
őstag
válasz
Apollyon #124 üzenetére
akkor te a 10% vagy
recskatrészint ha jól tudom csak a fényeket mozgatja semmi valódi fizikája nincsen
[ Szerkesztve ]
12600KF/RTX 4090 Cybertank/ROG Strix B660/Noctua NH-D15S/ROG Strix AuraEdition 850W/Hisense 65" 144Hz 65E7KQPro/ThermaltakeTower900/RazerViper8K/F4-3200C14D-16GFX(FlareX)/Kingston A2000 2x1TB
-
bobalazs
nagyúr
válasz
ForRedGlory #127 üzenetére
vagy szakad.
-
sad_Vamp
őstag
válasz
bobalazs #123 üzenetére
jogos köszönöm!
sajnos javítani már nem tudom.
Kajoszbobber: Komolyan nem értem mit akarsz mondani. 1000dolláros kártya volt ? (sajnos még mindig az) Új árakról beszéljünk a használt piacot ne keverjük szerintem bele. Jelenleg a 3090-esek külföldön hasonló áron mennek mint a 4090-esek. Azért mert az 50es szériában az NV fukarkodott a RAM-al. A legfelső kategória mindig kicsit másképp működött mint a többi.
Mivel az NV-nek már kijött az új szériája az AMD-nek még nem, jelenleg tényleg az NV fele billen a mérleg (amikor én vásároltam még fordítva volt). Meglátjuk mit hoz az AMD márciusban.
Apollyon: Ok, de az RX6xxx-tól az AMD is tudja az RT-t. És van RT fizikás játék?[ Szerkesztve ]
“When the flaws of the system are exposed, it is usually the irritant who gets cast out.”
-
Apollyon
Korrektor
válasz
sad_Vamp #119 üzenetére
Az mindegy, hogy nem "komplett RT", ha egy RT nélküli kártya alatt el sem indul a program.
Meg azért a ray tracing nem csak grafika, hanem fizika is, csak előbbivel jobban el lehet adni a technológiát. (Mondjuk nekem pont nem.)#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
sad_Vamp
őstag
válasz
Kajoszbobber #120 üzenetére
ÁRkategóriát néztem, nem az ún "tear"-eket. Ugyan azért a pénzért több nyers FPS-t kapsz. Jössz itt a csúcskategóriával, amit csak egy szűk réteg vásárol meg (főleg 2-3-4 x áron scalpelektől). Ha pénz nem számítana nem kérdés, hogy az NV lenne nyerő. (ahogy annak idején az intelnél is volt).
-
Kajoszbobber
újonc
válasz
sad_Vamp #119 üzenetére
Mely amd VGA van ott normál teljesítményben mint az nv... Csak mert a top kartyajuk a 4090tol 30% van raszterben, az 5090tol meg 80-ra. Az 5080 erősebb nála raszterben 20%-al , a 4080 super is igaz egy hangyanyival. A sima 4080 az egy szinten van, hol ez, hol az. Na most akkor tisztán látszik hogy a legerősebb Radeon, amitől erősebb minimum 1-1.5 évig biztos nem jön erősebb az meg így is csak 4. a sorban.
-
sad_Vamp
őstag
válasz
Apollyon #117 üzenetére
de a hírek szerint ezek nem komplett RT-k (vagy path tracingek) lesznek. Bőven fog futni AMD-n is. 1-2 tükröződés meg HDR effektus itt-ott.
Ahogy meglett a 7800XT több régebbi címben (Doom2; Ghostwire Tokyo; Ghostrunner) bekapcsoltam az RT-t és bőven játszhatóak maradtak mindenféle képfelskálázó mágia nélkül (1440p).
Majd ha bejön az RT kompetitív multik világába is kötelezően, akkor elhiszem, hogy megéri direkt csak emiatt a feature befektetni drágább kártyába. Addigis van még pár év, fejlődhet mind2 HW. De mivel jelenleg az NV is csak Ai mágiával tud megfelelő gyorsaságot elérni... még az is benne van a pakliban, hogy kukázva lesz az egész RT dolog (a gameworks is kikopott végül vagy nem?), vagy teljesen máshogy lesz beépítve majd.
TLDR: az AMD nem jobb, normál teljesítményben ott van mint az NV és hogy SZVSZ egyelőre a feature-ok miatt számomra nem éri meg a több pénzt az NV.
BerserkGuts: láttam ettől fuggetlenül szerintem a valós igények maradtak 2014 tájékán, csak az emberek mindig mindent szeretnének - a "FoMO" miatt. Valószínű ezért csökkent 20%-al a részesedés (meg valószínűleg az se tett jót, hogy az AMD se erőlteti meg magát az árazással).“When the flaws of the system are exposed, it is usually the irritant who gets cast out.”
-
BerserkGuts
őstag
válasz
sad_Vamp #114 üzenetére
többségnek kell a csilli villi parasztvakítás
ray tracing
már volt 1x de érdekes felvetés:
-
Apollyon
Korrektor
válasz
sad_Vamp #116 üzenetére
őőő... ja az új Indiana Jones... és még?
(igen még 1 címről mintha hallottam volna)
Az új DOOM:
NVIDIA or AMD hardware Raytracing-capable GPU with 8GB dedicated VRAM or better (examples: NVIDIA RTX 2060 SUPER or better, AMD RX 6600 or better)[ Szerkesztve ]
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
sad_Vamp
őstag
válasz
Kajoszbobber #115 üzenetére
őőő... ja az új Indiana Jones... és még?
(igen még 1 címről mintha hallottam volna) és igen, valószínűleg lesz még több is. De ha néztél pár review-t akkor láttad hogy közel sem full RT-ről volt szó. Meg amire odajutok, hogy megnézzem őket, már az RT v3-nál fogunk tartani. Ha ez nyírja ki az AMD-t hát nyírja...(de eddig mindig sikerült felzárkózni valamelyest) Majd meglátjuk a STEAM OS is mit hoz, mert az NV-nek egyelőre nincs épkézláb linux drivere és APU-ja sem (ha jól emlékszem).
Meg ahogy fentebb is írtam: hiába a csillivilli, ha a játékélményt meg a pixel grafikás indie-k hozzák.“When the flaws of the system are exposed, it is usually the irritant who gets cast out.”
-
sad_Vamp
őstag
0 fanboyság volt benne. Elmondtam én miért kötöttem ki az AMD-nél ennyi. Ugyanazért a pénzért gyengébb nyers teljesítményű kártyát kapsz az NV-től. (én ezt egyelőre többre értékelem mint a csilli-villi featurekat...az AMD legtöbbször idővel felzárkózik valamennyire) De hogy még mindig 8GB akarnak lenyomni az emberek torkán az vicces szerintem.
Kajoszbobber : ami munka arra ott a quadro. Én a saját nézőpontom alapján beszéltem. Értem hogy vannak featurek amik kellenek valakiknek, de nem mindenki streamer és nem mindeki CUDA-zik. Az RT most még távol van attól hogy olyan alap legyen mint a T&L (na az egy jó feature volt, de pl a GameWorks nem)“When the flaws of the system are exposed, it is usually the irritant who gets cast out.”
-
válasz
xandrush0831 #102 üzenetére
Anno 10 évig volt komoly lemaradásban az AMD. 2006 (Core 2 Duo) és 2017 (Zen) között. Előtte a K7-K8 kifejezetten versenyképes volt, sőt. Mégse kellett az embereknek. Anno emlékszem, hogy Celeron 1700 MHz-et akartam venni, mert hogy az Intel a processzor. Aztán szerencsére felvilágosítottak, hogy az árában van Athlon XP 1700+, ami simán a P4-ek teljesítményét hozza celeron áron.
Thinkpad P16 eladó: 16(24) mag(szál), 96 GB RAM! | Make Asia Great Again!
-
Kajoszbobber
újonc
válasz
BerserkGuts #111 üzenetére
Epp ezt irtam, hogy az ertelmesebbje az elismeri hogy az amd teljesen partiban van munkaban, es elonyben jatekra szant cpu-k teruleten. A kiraly jelzot nem hasznaltam, ez mondjuk igaz.
-
BerserkGuts
őstag
válasz
Kajoszbobber #103 üzenetére
-
BerserkGuts
őstag
válasz
Kajoszbobber #93 üzenetére
csakis nv kártyát veszek
már régóta
-
válasz
sad_Vamp #106 üzenetére
Mondod egy ilyen fanboy hozzá szólás után. Konkrétan semmi nem szól az AMD mellett azon kívül hogy van olyan kártyája ahol eddig több Vramot adott fejlesztés gyanánt.
Ezért csökkent le az AMD piacrésze, konkrétan.[ Szerkesztve ]
-
Kajoszbobber
újonc
-
HantekDSO
tag
válasz
sad_Vamp #106 üzenetére
Ezt most miért is címezted nekem??? Azt írtam, hogy műszaki cikkeket a paramétereik alapján kell(ene) megitélni - egy szóval nem említettem, hogy ezek alapján az Nvidia vagy az AMD a jobb!
Régen az új autó kézikönyvében az volt, hogyan kell beállítani a szelephézagot. A maiban pedig az, hogy ne idd meg az akkumulátor savat.
-
sad_Vamp
őstag
válasz
HantekDSO #100 üzenetére
Ember szimplán azért, mert Fanboi-kodás megy....
kifejtem: amikor egy ZÖLD-től meghallom, hogy mert az AMD driverei szarok, meg ez meg az gyengéb.... na az ilyen él 2000's-ben. Nekem az utolsó NVkártyám az FX5600volt. (Előtte brutálisakat szívtam úgy Riva TNT2-vel mint a GFMX2-vel). Ez után már csak laptopos GPU-im voltak ilyen is, olyan is. Talán 8-10 éve vettem újra desktopot az akkoriban kimenő 6700k-t azóta AMD-im vannak (Radeon HD47xx; RX580; RX5700XT; RX7800XT) mivel MacOS-t is szerettem volna futtatni. -bocs a kitérőért ezt csak azért írtam le hogy érthető legyen- Ennyi idő alatt azt hiszem talán 2x volt problémám AMD driverrel mind2 megoldódott a következő verzióra (1-2 hónap addig meg mehetett vissza az előző verzió). Ha anno nem szórakoztam volna a MacOS-al akkor valószínűleg egy NV 1070 vagy 1080 be csúszott volna, de utána egyik széria sem volt meggyőző szerintem. Én bevallom nekem jelenleg fogalmam sincs milyen most az NV ökoszisztéma, de ez alatt a 8-10 év alatt onnét is hallhatóak voltak érdekes hírek/problémák. Jelenleg az RT-n kívül semmi, de semmi nem szól az NV-k mellett. És nem értem ki az aki a "jövőbe fekteti" azt a plusz 150-300EUR-t ... mert majd alap lesz az RT a játékokban... Az se biztos, hogy 3év múlva még úgy fog létezni GPU ahogy eddig ismertük... főleg ahogy az egybe-SOC-ok terjednek. És látod hiába drágább, hiába egyre rosszab...még is megveszik.“When the flaws of the system are exposed, it is usually the irritant who gets cast out.”
-
xandrush0831
tag
válasz
Kajoszbobber #103 üzenetére
Persze, IT fórumokon meg csoportokban elismerik. Hány százalék lehet a mezei felhasználó, aki nem foglalkozik ezzel, hanem csak úgy játszogat?
Nemrég voltunk csapatépítős Fifázáson, mondta a főnököm hogy milyen fasza gépet vett 200.000-ért. Megnéztem a feladatkezelőt, 3rd vagy 4th gen i3, meg GTX 1070. Mondom szerintem egy 100k-val átgórtak, de mit érdekli őt milyen számok vannak, megy a Fifa. Ő mikor maradhatott le? Na most belőlük szerintem több van, mint gondolnánk. Náluk van az "Intel jobb" is beragadva. -
Psychopeti
senior tag
Azt nem lehet tudni hogy naponta vagy egy hét alatt mennyit tudnak legyártani az 5090-ből??? Vagy ezek titkos adatok?
Kend azt hiszi ez csak úgy van, hogy befogjuk a kancát a szekér elé, és gyi te szürke???
-
Kajoszbobber
újonc
válasz
xandrush0831 #102 üzenetére
Nincsen mar ilyen intel vs amd dolgaban. Elismeri mindenki hogy az amd ott egyertelmuen dominal. Viszont ehhez az is kellett hogy az intel megbotoljon a sajat lababa, es hibazzon, nem egyszer, sokszor... Na most NV az nem intel.
-
xandrush0831
tag
Szerintem AMD vs. Intel helyzetben a marketing mellett az is szerepet játszik, hogy nagyon hosszú ideig volt lemaradásban az AMD. Egy egész generációnak az ragadt be, hogy Intel lyó, AMD rósz. Nem tudom hogy százalékosan hány vásárló néz benchmarkokat, de szerintem egész magas arányban nem. Ők vásárlásnál rászűrnek az Intelre, aztán megveszik amelyik belefér a keretbe.
-
HantekDSO
tag
"valóság az, hogy a jobb marketingű termék fogy jól."
Ezt egy ruházati, vagy kozmetikai cikknél érteném is - de egy olyan műszaki termék esetében, aminek a paraméterei tökéletesen mérhetőek, értékelhetőek, racionálisan kellene dönteni - de mint a tények igazolják, ez nem mindenkinek sikerül...
Régen az új autó kézikönyvében az volt, hogyan kell beállítani a szelephézagot. A maiban pedig az, hogy ne idd meg az akkumulátor savat.
-
-
válasz
Kajoszbobber #97 üzenetére
Egy ideális kapitalizmusban a jó termék jól fogy, de valóság az, hogy a jobb marketingű termék fogy jól. Mert az emberek nem döntenek racionálisan. Lásd processzorpiac, ahol az AMD hiába tarolt, nem úgy növekedett a piaci részesedés, ahogy az ember gondolta volna. A marketshare növeléséhez előbb a mindshare növelésére van szükség, és ez egy keservesen lassú folyamat.
-
Kajoszbobber
újonc
Tisztan latszik hogy az utobbi amd vga generaciok bar egyesek elmondasai szerint mind eloremutato, es NV vero hardverek voltak valahogy nem hoztak az attorest, sot, csak vesztett amd a market sharebol... Vicces ez foleg abban az idoszakban amikor valoban versenykepes vga-ik voltak (6000-es szeria). Ugy latszik akkor is az nv-t szerettek az emberek.
-
Ha felhagy az NV utáni loholással, s rendes középkategóriás kártyákat csinálnak, akkor lehet még jó. GPU-knál is olyasmi chiplet forradalom kéne, mint ahogy CPU-knál csinálták. Csak persze a GPU jóval nehezebb.
De lehet csak normálisabb marketing kéne, mert az AMD abban valami iszonyat béna.
-
Cassi
őstag
válasz
Kajoszbobber #91 üzenetére
Az aktuális helyzet a diszkrét kártyáknál:
Az AMD-nek max. 1-2 éve van, hogy kitaláljon valamit, különben visszamehetnek az Intel mellé, a 300 dolláros kártyákhoz.
-
podtibi
senior tag
Gondolom valahogy fent kell tartani vagy emelni kell azokat az 5090es árcédulákat. Kár a gőzért. Akiken kell, az szerintem kivárja.
Ui: Ezt inkább rád bízom.
-
Kajoszbobber
újonc
válasz
BerserkGuts #92 üzenetére
Miután rendre alap lesz játékoknál így úgy gondolom nem, enyhén másabb a szituáció mint a physix esetén.
-
BerserkGuts
őstag
válasz
Kajoszbobber #91 üzenetére
a történelem ismétli önmagát recskatrészinttel
-
Kajoszbobber
újonc
válasz
BerserkGuts #90 üzenetére
2010... Ne a múltba a jelenbe eljel
Jelenleg 2025 van, a piac, és a trendek eléggé körvonalazódnak. 90% market share VS 10% market share, úgy gondolom nem szükséges magyarázni kinek az ötletei, újításai dominálnak, és ki diktálja a trendeket. Lehet egyet érteni vele, vagy nem, a tényeken nem változtat semmit sem.[ Szerkesztve ]
-
BerserkGuts
őstag
válasz
Kajoszbobber #88 üzenetére
Hogy sikerült párhuzamot vonni közéjük?
2010 az amd volt előnyben HD5000 mert a dx11-el elhúzott ki kellett valamit találni.
Az álláspontja az nv-nek még nem volt dx11-es kártyája az volt hogy jó a dx10 is a régi gtx200 azt vegyék mert az övék jobb xD
De amint kijött nekik is az új gtx400 máris azt vegyék mert dx11
battlefield badcompany2 nem is nézett ki jól a gtx295-ömel engem nem győztek meg.Szóval ez után kitalálták mivel lehet vissza vágni elég okosak hozzá sokan bedőltek én is váltottam mert hú de szép a mafia2 üvegtörések PhysX-el ami csak nv kártyáin ment aztán kb itt ki is fújt az effekt és ez nem működött a HD5850-es kártyán szóval gtx470-ra váltottam.
Jobb tisztában lenni a dolgokkal gondolom nem tudtál róla azért írsz ilyen hülyeséget de nem árt kis történelmet átvenni.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
BerserkGuts #85 üzenetére
Átcímkézés minden gyártónál van / volt, nem NV-specifikus. Meg kb semmi az olyasmikhez képest, mint pl a GameWorks volt, aminek a lényege az volt, hogy gépigény magas legyen és vedd meg a drága kártyákat, főleg az NV-t, mert habár az se gyors, de a konkurencia még annyira se.
Én úgy látom, hogy a mostani ray-tracing implementációk jelentős része is hasonló kategória szvsz.
-
Kajoszbobber
újonc
válasz
BerserkGuts #85 üzenetére
Az RT játékipari standardé kezd válni(igen egyre több játék jön kizárólag Rt alapokon, meg ha ez sokaknak nem is tetszik, mert az a jövő), a physix meg egy fizikai eljárás, ami mai napig elérhető, beépíthető. Hogy sikerült párhuzamot vonni közéjük?
VGA atcimkezes meg mindkét gyártónál bevett szokás rx480-rx580 pl.... Fura meglátás hogy csak egy oldalról ekezel.
A "vörösoket" egyébként senki se gátolta meg hogy hardveresen idomuljanak az újabb dolgokhoz, egyedül a latasmodjuk, ezen ha minden igaz az új rdna 4 javít, és végre sikerül értelmezhető Rt sebességet letenni az asztalra. Tudod ha a futottak még kategóriában versenyzel muszáj alkalmazkodni ahhoz amit a piacvezető diktál. Innovációk hijjan meg főleg, aztán legalább azt illik jól lemásolni saját elvárásként (dlss-fsr, nv frame gen-amd frame gen)
Rt-re lesz válaszuk most a közép kategóriában, pt-re nem, Ray reconstructionra megint nem. Fejleszteni kell.Hidd el nem célja nv-nek hogy legyilkolja a vörösoket, ha célja lenne már megtette volna, semmiből se telne neki.
(elnézve a most kiadott pénzügyi jelentést nem kell nv hogy az amd ha így folytatja a dvga diviziot felszámolja magától)
[ Szerkesztve ]
-
BerserkGuts
őstag
mondjuk az érdekes hogy az fsr az működik gtx 1660-al
meg gondolom az összes régebbi kártyával is hogy tudjanak vele játszani ne vegyenek újat
pl: Alan Wake 2-nél próbáltam ki nem szép de hasznos máris megy normális fps-el 60 és nem 30
bár silent hill remake-t Rtx 4070ti-n 35fps-el toltam végig
végül is amíg nem diavetítés 15fps addig elég lehet egy single playerben ennyi is12600KF/RTX 4090 Cybertank/ROG Strix B660/Noctua NH-D15S/ROG Strix AuraEdition 850W/Hisense 65" 144Hz 65E7KQPro/ThermaltakeTower900/RazerViper8K/F4-3200C14D-16GFX(FlareX)/Kingston A2000 2x1TB
-
BerserkGuts
őstag
nem ismered a trükkjeiket ráncfelvarrott átcímkézett kártyák 9800gt (2008? kb) meg ilyenek hányszor eljátszva
Ez a recska trészint is már elvolt játszva a pisiX vagyis PhysX néven ami anno Mafia2, Mirror Edge stb... pár játéknál adott pár effektet hogy kibaxon a vörösökkel mert azokon nem ment rendesen mint most is
-
Nem, a Project Digits az csak egy fejlesztői gép. Ott az NV célja valami olyasmi lehet, hogy a komplett számítógépet adjon el, ne csak komponenst. Így még erősebb a vendor lock-in, több lóvét tudnak összeszedni.
[ Szerkesztve ]
-
llw66
csendes tag
Prohardveren: "Új, Bontatlan ASUS ROG Astral OC GeForce RTX 5090 32GB GDDR7 - 36 hónap magyar bolti garancia" : 1.600.000
-
Kajoszbobber
újonc
válasz
ForRedGlory #75 üzenetére
Több faunders ment ki ingyen tesztereknek mint amennyi a bolti készlet volt megjelenéskor, jó nagyot maximalizaltak
-
MomoSinX
aktív tag
Bárcsak Ipon is kezdene valamit a skalpolók ellen, volt náluk ROG Astral 5090, mostmár hardveraprón van 1,6-ért.....
-
bobalazs
nagyúr
válasz
CriticalHit #65 üzenetére
Miért kellene erős VGA. Nem kötelező highon játszani. nagyon jól skálázódik jól optimalizált például egy közepes konfigon médiummal elmegy 75 fps-el.
Unreal enginenél százszor jobb.PC Gaming: Optimized https://www.patreon.com/posts/88124101
-
sad_Vamp
őstag
Hát nagyon remélem, hogy nem így fog történni. Viszont nem tudom mi van/lesz az Intel B7xx-el valahogy nem jön, azt hittem a B5xx után kijönnek vele, de azoknak sem akaródzik. (amúgy érdekes, hogy EU-ban mennyivel drágábbak az Intelek USAhoz képest)
Az meg hogy az NV jobb software-ben hát nem tudom, driver problémám nagyon régóta nem volt az AMD-kkel. Ha meg a kép generálásra gondolsz jön itt is az FSR4, majd meglátjuk mit tud az új vassal.“When the flaws of the system are exposed, it is usually the irritant who gets cast out.”
-
sad_Vamp
őstag
válasz
Kajoszbobber #66 üzenetére
bizony az AA legalább.
[ Szerkesztve ]
-
Kajoszbobber
újonc
válasz
CriticalHit #65 üzenetére
Azért a Kingdom Come az messze nem indy jatek
-
CriticalHit
addikt
Való igaz, hogy az Indie játékok már jó ideje jóval nagyobb játékélményt képesek nyújtani, mint a csirivili grafikájú de a végletekig lebutított AAA címek. A Drova Forsaken Kin, Crypmaster, Citizen Sleeper, Svarog's Dream, Our Advenrures Guild, Shadows of Doubt, The Black.Grimoire Cursebreaker, Sea of Stars, Mindcop, Dredge, Chained Echoes, The Forgotten City csak párat említve. Most például a Kingdom Come: Deliverence 2 bizonyítja, hogy milyen a valódi RPG. Ide azonban már kell az erős VGA.
"We are survivors. We control the fear and without the fear we are all as good as dead."
-
-
sad_Vamp
őstag
Kicsit féltem, amikor karácsony előtt megvettem a 6800XT. Aztán jött a CES, hát az NVidia szépet mutatott, de mondom kivárjuk mi a valóság. Az AMD meg ugye post-pone-olt - itt nagyon kíváncsi leszek mi, miért és hogy van háttérben. Aztán kiderült, a számok mégsem valósak, csak az Ai generálta szeméttel, ráadásul az egész paper launch (mert még feljebb szeretnék vinni a kártyák árait valószínűleg). Szóval végül remek döntés volt 500€ közeli áron duplázni a jelenlegi teljesítményemet, szerintem.
Ki és miért vágyik NV kártyára? Ennyire fontos az a pár tükröződés néhány játékban?
Most lehet azzal jönni, hogy "de hát az RT-é a jövő!" - hát egyelőre nagyon nem, ráadásul a játékipar is mélyzuhanásban van. Pixelgrafikájú indie játékok nagyobbat mennek mint a sokszázmilliós AAA-k és liveservice-k. Az irónia az egészben, hogy GPU-k terén most az Intel a goodguy. (AMD pedig.... majd kiderül melyik irányba indul el)“When the flaws of the system are exposed, it is usually the irritant who gets cast out.”
-
Héraklész
tag
válasz
Kajoszbobber #59 üzenetére
Már egy éve elkezdték az új kártyák gyártását. Elvileg az kiválthatná a régit szépen, minden fennakadás nélkül. Ebben reménykedtek sokan, nem számoltak bele több nvidiás húzást.
-
Kajoszbobber
újonc
válasz
JulianSinulf #50 üzenetére
A 4090ek ára újonnan boltba azért magas mert a gyártása megszűnt, elvétve van új, és annak az árát feltoltak, mert beragadt db. Ez mindig így van.
-
Héraklész
tag
válasz
Én leírtam, hogy ha jön az új, a régi ára is emelkedik, de azokat a hozzászólásaimat törölték a PH-n.
-
CriticalHit
addikt
"senki sem tudja, hogy miért"
Mindenki tudja, hogy a szándékosan előidézett készlethiány mesterséges árfelhajtást okoz, ami extra profitot eredményez."We are survivors. We control the fear and without the fear we are all as good as dead."
-
BiP
nagyúr
válasz
mint a 4080. Amit nem értek, hogy a 4080 Super miért olcsóbb, mint a sima. Elvileg jobb, vagyis drágábbnak kellene lennie
Tesztekben kb.1-2%. Ugyanazt tudja a két kártya. Azért hozták ki, hogy olcsóbban hozza ugyanazt. Ezek szerint sikerült.[ Szerkesztve ]
-
Sőt, szerintem nincs rohadékabb cég az NV-nél.
Hát igen, kevés cég akar sikeres lenni és pénzt keresni a világon, csak pár rohadék.
Amúgy a mentségükre legyen mondva hogy figyelmeztették a kereskedőket, hogy első hónapban kevés készlet várható, paper launch. Márciustól lesz magasabb készlet.
Kíváncsi leszek akkor hogy alakul a termékválaszték.Valószínűleg amúgy az van mögötta ami az 5 -4 nm X3D CPU-k ellátása mögött, Egyszerűen mást éri meg gyártani ugyan azon az eljáráson.
AMD -nek a TR és Epyc Nvidiának az AI és professzionális kártyák.[ Szerkesztve ]
-
Cassi
őstag
A 80-as és 90-es kártyáknál nem lehet piacról beszélni. Az Nvidiának van képe kirakni 1169 eurós árcimkét az 5080 FE mellé, hogy azután soha, egyetlen pillanatra se lehessen kapni ennyiért az egész életciklusa alatt.
-
JulianSinulf
senior tag
Tök jó, hogy mindenki arról papolt, hogy jön az új széria, majd a régi olcsóbb lesz.
4090-et 3000€ alatt találni igencsak nehéz. Ami van, azt meg nem venném meg. A kolléga tavaly kicsivel több, mint 2000€-ért vette. Használtpiacot meg nem nézegetem. Amúgy meg láttam már 4090-et 2000€ alatt is korábban.
A kis manőverével az nv nem csak az 5090-et tolta jó magasra (már, ha hozzá lehet jutni), de megemelte a 4090-ek árát is.
Az 5080 meg kb. olyan árban van, mint a 4080. Amit nem értek, hogy a 4080 Super miért olcsóbb, mint a sima. Elvileg jobb, vagyis drágábbnak kellene lennie. De nem az. Tippre azt mondanám, hogy a gyártási költségek mégsem olyan olcsók, mint ahogy mi azt gondolnánk, így a már drágán legyártott darabon se akar senki bukni. Majdcsak megveszi valaki, ha elfogyott a többi....Jah, nem tudom, hogy tudtok e róla, de Németországban a proshop felvásárolta az összes FE kártyát fél órával a vásárlási lehetőség megnyitása előtt. Ezt is jól megszervezte az nv.
A 4000-es szériánál még nyomkodtam az F5-öt, aztán az amd megígérte, hogy náluk nem az lesz, mint nv-nél, de pont ugyanaz lett. Most meg már nem is számítottam másra. Meg sem fordult a fejemben, hogy most kártyát vegyek. Jó lesz a nextgen prociig, meg vga-ig ami most van. -
Kajoszbobber
újonc
Ugy gondolom nem tudnak kello gyartas kapacitast lefoglalni csak AI HPC cucc gyartasanak is, es nem akarjak a ''klasszikus'' professzionalis piacot bealdozni (a gaminget talan bealdoznak)
Ha kijon a pletykalt 96Gb vrammal szerelt prof kartya azt venni fogjak ugyan ugy AI-ra, van rajta eleg vram kb barmire, foleg hogy azok meg nvlink kompatibilisek is lesznek. Egyebkent a quadrokat is szinte oda arazza az NV ahova nem szegyelli, AMD reszrol ott meg akkora nyomas sincs mint a gamer dgpu piacon. -
BiP
nagyúr
Persze, hogy nem jut kártya a gamereknek, kell az összes a Deepseek alá
De amúgy szerintem is inkább a professzionális piac a prioritás (mellékes hatás, hogy a gamer piacon is a hiány felveri az árakat), az AI most minden elérhető hardvert felszippant.
-
Ugyanúgy gyorsítja AI-t az összes kártya. A B200 meg B100 sem AI-only, hanem általános HPC cucc, csak kigyúrt AI támogatással. Nekem ez fura, hogy nincsen dedikált, kizárólag AI-ra használható termékük, hisz elvileg ugyanakkora lapkába sokkal több számítási kapacitás beleférne, lehet akár 2-3x is.
-
válasz
Geri Bátyó #44 üzenetére
Értelmezés. Nem azt mondtam, hogy nem keresik, hanem azt, hogy nem annyira - mert az AI most 'fontosabb' (mindenkinél az az új buzzword). És az AI gyorsítókat még többért is tudják eladni, mint a Quadro-kat.
-
Héraklész
tag
válasz
Geri Bátyó #37 üzenetére
Dehogy. Az egyik hozzászólás az egyik részét állítja, a másik másikat. Utólag rakjuk össze, mit is akart mondani.
-
válasz
Geri Bátyó #37 üzenetére
Vagy nem. Quadro-t sem keresik már annyira, most az AI 'száguld'. Ezt említette egy másik oldal is, hogy a B100 és B200-as AI gyorsítók is ugyanilyen lapkákat használnak, és most ugye az megy nagyot, így vélhetően oda koncentrálnak nagyon. Mindenki más meg kapja a 'maradék'-ot.
-
Geri Bátyó
addikt
-
stratova
veterán
Valószínűleg ezekhez kellenek a lapkák.
Az RTX 6000 Ada MSRP-je eleve 6800$ volt, vígan megéri az utódra raktárazni a lapkákat.[ Szerkesztve ]
-
HantekDSO
tag
válasz
Geri Bátyó #38 üzenetére
OK, akkor beszéljünk a Postáról, vagy a MÁV-ról!
-
HantekDSO
tag
-
Geri Bátyó
addikt
Lezsóval értek egyet. nem hinném, hogy gyártási probléma van, egyszerűen csak leszarják a gamer piacot.
AMD most pont ezt csinálja. Eleve nem érdekelte őket az RX 9xxx széria, de mivel most mindent azonos gyártástechnológián csinálnak, ez az utolsó, amivel foglalkoznak (A 9070 alatti kártyákról meg egyelőre szó sem volt)
Intel meg ugyan ez. A Battlemage szériából van 1 típus és szó sincs a többiről.
Már vagy 20 éve arról hallunk, hogy a PC gaming halott - ami nem igaz - de most a gyártók tesznek érte, hogy tényleg az legyen."Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)
-
válasz
Héraklész #32 üzenetére
Hiába venné meg a fél világ kétszer annyi pénzért, ha ugyanazt a GPU-t profi kártyaként annál is sokkal-sokkal drágábban tudja tudja eladni az NV.
Hol olvastál altruizmust? Épp arról beszélek, hogy az NV a profitot helyezi minden elé. Sőt, szerintem nincs rohadékabb cég az NV-nél.
-
anulu
félisten
válasz
HantekDSO #29 üzenetére
szerintem nekem en-block kimarad az 5xxx (max gyerek gépébe jön valamikor egy 5070Ti...). köv a 6090 lesz a rig-ben.
"Jelenleg a cloud nem más mint a sales által elhazudott és eladott utópia, egy ígéret, csalánba csomagolt mézesmadzag, amit az üzemeltetés f@$zával vernek" | Feel the power! Intel Core i7 | iPhone 14Pro 256GB | iPad Pro 2017 64GB
-
Kajoszbobber
újonc
válasz
BerserkGuts #28 üzenetére
A folyamatot jol mondja el, csak a GB202, es a GB203 az nem ugyan azon waferbol szarmazik ha nem kulon gyartosoron gyartjak oket. Igy a GB203 az semmilyen szinten nem a GB202 selejtje, ha nem egy teljes erteku chip, csak egy tierrel lejjebb.
-
BerserkGuts
őstag
válasz
Kajoszbobber #27 üzenetére
danit akkor ki kell oktatni bár teljesen fura volt az inteles videója [link] https://youtu.be/Flv4KTj7G20?feature=shared&t=720
-
Kajoszbobber
újonc
válasz
BerserkGuts #26 üzenetére
az 5080 az teljesen mas gpu, annak nincsen koze a GB202-hoz. A 80as vga az teljes erteku, csak epp a GB203 chip van rajta, teljesen mas waferbol ostyazzak.
-
BerserkGuts
őstag
válasz
Kajoszbobber #24 üzenetére
5080-hoz képest igen
mondjuk talán lesz 5090ti is akkor a 90 90% a ti a 100% de mindegy most még nincs más a csúcson bár kíváncsi lennék hány darab készült
-
elder troll
őstag
Még hogy nem kapható!?!?!
Most láttam willhaben-en egy darabot 5050 €-ért(miért nem 5090 €?)
A számlán látszik a 1961 € + áfa, ami összesen 2334 € szállítással együtt.[ Szerkesztve ]
-
Kajoszbobber
újonc
válasz
BerserkGuts #23 üzenetére
Sose volt egyetlen 90es kartyan se a fullos 100% gpu. A 4090 is vagott, a 3090 is kis reszben. Az egyetlen kartyak amik a professzionalis testvereik altal birtokolt teljes chipet megkaptak azok a titanok. De az mar max papiron letezik, a 90 mint prof, gamer osszver kivaltotta.
Ettol persze meg lehetseges hogy a kihozatal olyan pocsek hjogy az 5090re valo se jon ki belole, vagy tenyleg egy prof kartya launcha gyurnak ahol jon B8000-B6000 is a selejt chipekbol, es azt 4x aron el tudjak adni.[ Szerkesztve ]
-
BerserkGuts
őstag
A hiány azért van:
1. későn kb 1éve kezdték gyártani+ valami alkatrész beszerzési hiány is fellépett
2. legfontosabb gpu chip: 5090 100%-osnak kellene lennie az meg úgy látni nem jött össze persze a gyártási szám se sok de ez a fő oka hogy sokkal kevesebb 5090 van mint 5080
-
xandrush0831
tag
Biztos nem tudták mennyi fog fogyni, mert egy új cég, meg új célközönség...
Alig átlátszó. Bojkottot érdemelne az egész gen, aztán rohadjon rájuk. -
válasz
Kajoszbobber #18 üzenetére
Hm, valahogy elnéztem, sorry, ebben igazad van, tényleg vágott egy picit.
De ezt leszámítva áll, amit mondok. Illetve a selejtet is el lehet adni profi kártyaként, és szokták is, lásd korábbi generáció.
[ Szerkesztve ]
-
Predatorr
őstag
Nemkell a marketing, mindenki tudja, hogy MEGINT árfelhajtás miatt „nincs” áru. Nekem sem jutott! Igaz, nem akarok venni, de felhasználó vagyok, és nem kaptam!
"Amely probléma nem megoldható, azt meg kell szüntetni."
-
válasz
Kajoszbobber #14 üzenetére
Nem érted.
1. Az RTX 5090 az nem selejt, hanem teljesértékű GB202 lapka.
2. Jelenleg a legerősebb profi cucc a GB100 lapkát használja, ami teljesen más, de méretre legfeljebb picivel nagyobb és sokkal nagyobb profitra lehet vele szert tenni.
A gyártókapacitás véges, így GB202 helyett GB100-at gyártanak. Vagy lehet gyártanak GB202-t, de visszatartják s majd profi kártyaként adják el, csak az még nem jött ki. Annyi biztos, hogy RTX 5090 alig készül, s ez tűnik számomra a legértelmesebb magyarázatnak.
-
mindhunter
tag
De jó hogy nem adtam el ész nélkül a 4090-emet
5080 nem játszik, az csak visszalépés lenne. Igazából nem hajt a tatár, szal ki tudom várni míg lesz msrp közelibb áron 5090 talán nyár végén - ősszel kb.
-
Kajoszbobber
újonc
Ezt ertem, de valahova kell tenni a GB202 selejtjet is (ami az 5090), azt nem tudja ertekesiteni se a ''quadro'' vonalon, se a datacenter vonalon. Szerintem a kihozatal boven lehetove teszi az 5090-ek gyartasat. Az hogy ahogy irtam felporszivozzak oket a gyarkapuban az mas kerdes, 32gb vram azert mar sok kicsi cegnek eleg, es arat nezve egy prof kartyahoz kepest ajandekba van.
-
Laraxior
titán
A 4090 tulajok nyugodtan fordulnak éjszaka a másik oldalukra...
*** Dodge Challenger HEMI V8 ***
-
válasz
Kajoszbobber #11 üzenetére
Arról van szó, hogy az NV-nek sokkal jobban megéri ugyanakkora lapkát 10x áron eladni professzionális kártyaként. A gamer piacon sokkal kisebb az árrés.
[ Szerkesztve ]
-
Kajoszbobber
újonc
Keszult mar ekkora chip a 2080ti 754 mm² meretu, ott se volt ilyen hiany megjeleneskor. Itt vagy mestersegesen tartjak vissza a keszleteket, vagy a karacsony elotti hetekben nem porgettek fel a gyartast, erre meg most rajott foldrenges, kinai ujev, es azt a csepp mennyiseget tudtak szallitani, a valos gyartas meg most fog felporogni.
Vagy mar a gyarkapubol elviszik oket a kissebb cegek, adat kozpontok. -
Elmeháborodott méretű 750 mm2-es lapkával nem csoda, hogy az RTX 5090 alig elérhető. Mocskos drága gyártani, s profit is alig van rajta hisz nem professzionális termék. Így nem csoda hogy nincs belőle.
Az 5070 és 5080 378 mm2-es lapkája sokkal-sokkal ésszerűbb, és még abból is alig van. Ez most jó pillanat lenne az AMD-nek hogy letarolja a piacot létező árukészlettel.
[ Szerkesztve ]
-
bobalazs
nagyúr
De ugye nem kamu az egész készlet hiány és egyből az AI központokba ment a gyárból?
-
iPonra vissza került egy Palit 5080, az induló 590-ről 708-ra felspékelve az árát..
Az első körös skalp árak már jobbak, mint a boltiak...The greatest trick the devil ever pulled off was convincing the world he didn't exist.
-
"Legyen ön is milliomos!" zárókérdés 20 millóért. Na vajon mennyien állnak érte sorban, akik játékra szeretnék használni? Én már egy hete leszoktam a reggeli joghurtról, hogy lassan összespóroljam az 5090 árárt, mert Path Tracing RULEZ!
[ Szerkesztve ]
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
jerry311
nagyúr
Ennyire gyenge lenne a kihozatal?
-
Készültek a télre, csak a hóval nem számoltak..
The greatest trick the devil ever pulled off was convincing the world he didn't exist.
Új hozzászólás Aktív témák
ph Az egyik kereskedő az Egyesült Királyságban arra figyelmeztet, hogy bizonyos VGA-kból május végéig nem lesz új készlet.
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest