- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Termi16
őstag
válasz
Termi16 #44542 üzenetére
Mutatok néhány képet.
CPU-Z:
http://www.imagesnake.org/show/49605/cpuzmemory.pngFeladatkezelő:
http://www.imagesnake.org/show/49606/feladatkezelo.pngRendszer infó:
http://www.imagesnake.org/show/49607/rendszerinfo.pngMemtest86:
http://www.imagesnake.org/show/49608/wp-20140806-22-45-42-raw.jpgBocsi de nem tudom linkelni.
-
Termi16
őstag
Sziasztok!
Van egy Asrock Z77 Extreme 4 lapom, Xenon E3 1245V2 procim, és most vettem 4*4gb Corsair Vengeance 1866/cl9 ramot. Előtte 2*4gb Kingston KHX1600 volt benne.
Problémám, hogy a rendszer tulajdonságoknál csak 8gb ramot jelez, win8.1 64bit. Feladatkezelőnél is csak 8gb-ot lát, és a biosban is azt írja, hogy csak 2 slotban van 4-4gb ram, a másik 2 üres. Ha viszont a bioson belül belépek a system browserbe, ott érdekes módon már kijelzi, hogy mind a 4 slot használatban van. Bootolós memtest is csak 8gb-ot ír, de alatta kiírja hogy mind a 4 slotban van 1-1 4gb-os modul. A CPU-Z-ben jelez egyedül mindent tökéletesen, ott 16gb-ot ír és mutatja is mind a 4 slotban a modulokat.
Ki érti ezt?
A ramokat itt vettem használtan, hibátlanul garival, nem hiszem hogy rossz lenne.Az asrock oldalán rengetek corsair ramot jelez a kompatibilitási listán, az enyémnél viszont csak az 1600mhz-es szerepel Lehet ez a probléma? Ugye nem...
Köszi előre is!
-
Termi16
őstag
válasz
Lackó86 #29493 üzenetére
Szia!
Elsőre is biztos, hogy sokan láttuk a kérdésed, egyszerűen csak nincs rá megfelelő válasz
Tesztet Te magad is tudsz keresni, google pl, 5 perc alatt találsz legalább 3-4 megfelelő tesztet/bemutatót.
Viszont ahogy kb ötször le lett írva az utóbbi 1 napban, a memóriák frekvenciája, időzítése, esetleg dual/tri csatornás működése sincs komoly befolyással a rendszered sebességére. Elsősorban a proci és a vga tud gyorsítani, illetve a ram mennyisége. Ezen kívül viszont csak nagyon extrém esetben lehet icipici gyorsulást felfedezni. Pl ddr3-nál egy alap 1330mhz-es kit és mondjuk egy űbertuning 2200mhz-es kit között lehet 1-2 másodperc gyorsaságbeli különbség bootolás alatt, tömörítésben...
Viszont ha már ilyen komoly rendszert készülsz venni, és úgy érzed, hogy nincs nagy árkülönbség a dolgok között, akkor megérheti talán az újabb tri-kit. Pl azért is, mert szerintem 4gb ram nagyritkán már lehet kevés, de 6gb mindenre elég. (Persze általános felhaszánlásról, játékról beszélek legfőbbképp)
-
-
Termi16
őstag
válasz
shouryuken #29483 üzenetére
Akkor ide is beírom kis kiegészítéssel!
Valós (érezhető) különbség szinte 0. A ram mennyiségének változását megérzed, illetve a proci tuningot. Viszont a ram frekije az nem olyan dolog, amitől látványosan gyorsulna a géped. Vagy mondjuk tömörítés meg ilyen dolgok lehetnek 1-2 másodperccel gyorsabbak, de ezt úgysem veszi észre senki.
Ha jól emlékszem, a procid 7-es szorzójú, akkor kicsival 860mhz alatt mennek most a ramjaid. Ezt nagyon nagy valószínűséggel egy másik 2gb-os modul is bírná, szóval elég lehet simán.
Esetleg egy icipici feszemelésre lehet szükség.Nincs mit!
-
Termi16
őstag
válasz
shouryuken #29481 üzenetére
Szia!
Amennyiben a cpu-tuning nem kívánja meg, nem éri meg a gyorsabb ramért a felár. Tehát szerintem vegyél hozzá egy 2gb-os 800-as modult, és kész is vagy.
-
Termi16
őstag
Azért itt egy példa, Corsair XMS széria. Ezen látszik, hogy jó a borda, nem csak úgy rá van téva, hanem magasított, és ilyen bevágott stílusú. Ez jó pont pl.
Ha megfelelő márkából veszel 1066-ost, akkor nagyon rosszul nem járhatsz, mert a legtöbb ram, ami tud 1066mhz-et, az már elég jónak számít. Ez most kicsit általánosan hangzik, de nagyjából így van.
Az időzítést talán jobban megérzi az ember, mint a frekit, utóbbi csak az fsb szempontjából fontos.
Döntsd el ,hogy mekkora fsb-t szeretnél elérni. Ha pl 500-as fsb-t szeretnél a procituninghoz, akkor olyan ram kell neked, ami tud 1000mhz-et. Tehát akkor ez létfontosságú
Ha viszont nem akarsz ilyen magasra menni, csak pl 400-ig, akkor oda 800mhz-es ram is elég lehet, akkor viszont érdemes abból a minél kissebb időzítéssel rendelkezőt venni.
Szép estét!
-
Termi16
őstag
Hm, kicsit belezavarodtam!
Borda nélkül is vannak jó ramok, mert a "gagyi borda" csak megsüti a ramot, nem vezeti el a hőt rendesen, tehát nem feltétlen pozitív dolog.
Alapaból a szerverekben 400-as a ddr2 szabvány alja, pc-ben pedig 533-667-800mhz a szabváány ddr2 sebességek.. Ettől függetlenül van olyan ram, ami gyárilag tudja az 1066-ot, vagy akár többet is, egészen 1200mhz-ig, de ez már nagyon brutál tuningram.
A mezeit úgy értettem, hogy gagyibb márka, amitől nem szabad azt elvárni, hogy a gyárilag megadott specifikációtól lényegesen jobb teljesítményre képes legyen. Pl egy 800-as samsung ram valószínűleg soha nem fog 1000mhz-en stabilan működni, de még 900 körül sem, maximum szerencsével. Viszont egy tuningosabb ocz, ami alapból csak 800-as, az lazán mehet akár 1000mhz-et is, stabilan. 1066-ból inkább csak a Kingmaxot nevezném mezeinek, a többi 1066mhz-es ram már komolyabb gyártók műhelyében készült.
Én mindenképp 2*2gb-ra szavaznék.
-
Termi16
őstag
A márka is fontos, meg az ár is!
Ha komoly tuningramot akarsz, akkor szerintem pl a Kingmax 1066 felejtős, de akár a Geilek is.
Ocz, Gskill meg hasonlók már nagyon jók. De az áráról úgyis látod. Az, hogy borda van rajta, az nem kizáró ok, sőt, ha jól van megtervezve, akkor még segíthet is a hőelvezetésben.Ami 1066-os gyárilag ,az már tuningramnak számít mindenképpen. Nézd az időzítéseket is, minél alacsonyabb, általában annál nagyobb potenciál lakozik a ramban.
Nézd meg, hogy mennyin megy most a ramod, illetve hogy mennyin menne 1330-ra téve. Ha 900mhz fölött van, akkor egy mezei ram valószínűleg ott már elvérzik, és kell a komolyabb.
Ami nagyon mezeinek számít: Samsung, Hynix, Kingmax, Hiwievell esetleg, ilyenek.
Egy Geil vagy Ocz viszont 800mhz-es változatban is tuningolható általában, a mértéke persze változó. -
Termi16
őstag
válasz
orakulum20 #29470 üzenetére
Olvasd el a topik címét, aztán szégyeld el magad...
-
Termi16
őstag
Hi!
Nem feltétlen kell a többi komponenst tuningolnod a magasabb ram órajelek miatt, fsb/ram szorzót lehet állítani, és akkor máris gyorsabb lesz a memó.
De legtöbben azt mondják (és van is benne igazság), hogy a ram mennyisége számít, a frekije nem igazán. Max ha tuningol az ember (procit), akkor kellhet a jobb ram, hogy megfelelő fsb-t érhessen el. Szóval én azt mondom, hogy csak azért, hogy magasabb számokat láss, ne vegyél tuningramot.
-
Termi16
őstag
válasz
Hedgehanter #15143 üzenetére
Ramoknak kéne egy kis plussz fesz, meg esetleg az alaplapnak is, mégiscsak 4 modullal kéne dolgoznia.
-
Termi16
őstag
válasz
Hedgehanter #15133 üzenetére
Attól még áll, amit írtam
-
Termi16
őstag
Berakod a jó ramot, bemész biosba, megemeled a feszt, mentesz, kikapcs, másik ram betesz, örül.
Hedgehanter: Jól értelmezem, hogy 6gb ramod van?
Ha igen, akkor 64bit-es vistára lesz szükséged, a 32bit-es általános oprendszerek csak max 4gb memóriát kezelnek (és ebben minden memória bennevan.)
-
-
Termi16
őstag
válasz
rybank #15106 üzenetére
Elég necces a vista és kevés ram párosítás, úgyhogy nem tudom...
Én 2gb-ot tennék bele, ha lesz játék is.
Ha csak irodai célra kell, akkor elég lehet 1gb is. Kevesebb viszont semmiképp, az már nagyon lefékezné a vistát.
Szerk: Kevés ramtól sem lesz instabil a vista, max lassú, mint a fene
Szerk2
LonGleY: Dual chennel állítási lehetőség nincs tudtommal. Ha megfelelő slotokba rakod a memóriákat, akkor a lap magától duálban hajtja őket. Próbáld meg cserélgetni őket.
-
Termi16
őstag
válasz
KisMansonKa #15051 üzenetére
Igazán nincs mit
-
Termi16
őstag
válasz
KisMansonKa #15048 üzenetére
Ha vista és 64bit, akkor egyértelműen a 4gb-vel járnál sokkal jobban.
A ddr3 alíg gyorsabb. Nameg a Ram mennyiségét sokkal jobban érzed, mint a sebességét.
Nekem már fél éve kb 4gb ram szolgál vista alatt, előtte volt 2 is, de most sokkal jobb.
-
Termi16
őstag
-
Termi16
őstag
Ha viszonylag olcsó kell, akkor Adata vagy Geil 1000/1066. Ezek megbízhatóak és az áruk sem olyan vészes már.
Ha vmi extrémet akarsz, akkor nézz szét itt ph-n, pl Ösember árul fincsi ramokat, amik ezeknél is jobban mennek.Bár hozzátenném, hogy giga lapoknál én eddig nem hallottam olyat, hogy az 1066-os kingmax ne ment volna jól. Tehát akár még az is megérhet egy próbát.
-
Termi16
őstag
A probléma pont az, hogy (nem csak ebben a topikban) mindenki magasról tesz az 1. hsz-re és ész nélkül kérdez, akár olyan dolgot is, ami 5hsz-el ezelőtt beszéltek ki teljesen. És akkor meg van sértődve ha a keresőt javasolják neki.
Rendben van, hogy ez egy fórum, de azért van egy topikban x hsz, hogy azt bárki elolvashassa és okuljon belőle.
Meg néha abba is bele lehetne gondolni, hogy y fórumozónak mennyire poénos lehet ugyanazt a dolgot tizedszer leírni a héten...ahelyett, hogy a kedves kérdező beütné a keresőbe vagy elolvasná az előző 1-2 oldalt. Adott esetben még magának is időt spórolna meg, hisz nem kellene a válaszra várnia...d9gct-nek aktív hűtés nélkül max 2,1-2,2V, ha nagyon ki akarod hajtani. Fölötte mindenképp hűűűtés.
-
Termi16
őstag
válasz
Amoroso #8533 üzenetére
De, mennek. Viszont 4 modullal nem életbiztosítás a tuning, meg ugye a bővítés lehetőségét is elveszted. (nálam pl egyszerre 4 modul csak szigorúan 800/5-4-4-12-ben hajlandó menni, míg külön mennének 900/4-4-4-12-t is..)
Illetve én az előző hsz-t úgy értelemztem, hogy a 2*512 mellé akarna venni egy 1gb-os modult.
-
Termi16
őstag
-
Termi16
őstag
válasz
Unbaised-Ben #7889 üzenetére
Nem kérdés, ha most samsung van a gépben, akkor azt vegyél még mellé, így tutira megy majd duálban...(bár ahány noname ramot titulálnak manapság samsungnak...)
-
Termi16
őstag
Mi van vele?
Mint írtam, tuti, hogy látná mind a 4gb-ot és a sebességével sincs probléma. Az már más kérdés, hogy nem tudhatjuk hogyan reagál a lapod a 2-2 különböző ramra. (bár szerintem nem lenne velük különösebb probléma, mert viszonylag hasonlóak, ráadásul ha jól gondolom nem is tuningolsz.)
-
Termi16
őstag
Nincs másik gond, olyan nincs, hogy inkompatibilitás miatt csak a ram egy részét látja a cucc. Szal max nem mennek duálban, esetleg instabil lesz a rendszered, de ettől még adott esetben látnia kell a 4gb-ot.
Szerintem.mod: Vistát szerintem érdemes felrakni, 2, ill főleg 4gb rammal már a sebessége sem gáz. Sp1 tudtommal egyelőre felejtős, legalábbis nincs hozzá jó törés. (ebben most nem vagyok bizos
)
-
Termi16
őstag
-
Termi16
őstag
szivesen
-
Termi16
őstag
válasz
wardred #3018 üzenetére
A lapodnak ehhez semmi köze, tökéletesen működik, mivel a ddr2-es ramok feszültsége 1,8V. Az, hogy a Geil, vagy más gyártók olyan chipekkel szerelik a ramokat, amelyeknek ennél jóval nagyobb fesz kell a boldogsághoz, az már nem az abit hibája.
Rage47: Gyakorlagilag a felsorolt ramok nagyjából egy kategóriába tartoznak. Amelyik szimpatikus, azt vedd. -
Termi16
őstag
válasz
zolee0307 #3013 üzenetére
Az időzítését kiírja rengeteg progi, pl cpu-z, everest stb..
A gyári feszültség (az időzítésekkel együtt) peidg magán a ramon van feltüntetve. (matricán)
mandras81:Én is olvastam már olyat, hogy az alapból alacsony feszültség miatt a geilek nem szeretnek win-t telepíteni, esetleg elindulni.
[Szerkesztve] -
Termi16
őstag
válasz
mandras81 #3009 üzenetére
Mivel a gyári ajánlott fesz 2,1V, ezért annyit nyugodtan adhatsz neki
Aztán ha akarsz tuningolni, akkor nézd meg mire elég így, és ha kell, egy kicsit még mehet feljebb.
Dr.Én: Valszeg fog menni duálban. Nagy tuningpotenciált ne várj tőle, de egyébként nincs ezekkel semmi baj.
[Szerkesztve] -
Termi16
őstag
válasz
kulkris #2924 üzenetére
A konfig jó, ramból meg olyat vegyél, amilyen szimpatikus. 300-as fsb helyett akkor már célszerű lenne 333-ra pályázni és akkor egy egyszerű 667mhz-es ddr2 is megteszi.
Kingmax az egyik legolcsóbb megoldás, vagy ha tuningolni szeretnéd a ramot is (esetleg alacsonyabb időzítések), akkor vegyél a-datát, corsairt...stb..
Legjobb az lenne, ha leírnád nekünk, hogy mennyit költenél rá és mit szeretnél elérni vele. -
-
-
Termi16
őstag
válasz
XIII Ramses #2151 üzenetére
Nagyon szivesen....
-
Termi16
őstag
válasz
XIII Ramses #2149 üzenetére
Most írtam le neked, tudsz olvasni??
64bit-es oprendszer tud csak megcímezni elegendő memóriát ahhoz, hogy mind a 4gb-ot lásd a ramodból. (32bit-es vista 4gb-ot kezel, de ebben minden RAM bennevan, a videókártyádé is, ami ezek szerint 512mb-os.) -
Termi16
őstag
válasz
XIII Ramses #2146 üzenetére
64bit-es oprendszerre lenne szükséged.
-
Termi16
őstag
válasz
FehérHolló #2081 üzenetére
oops
[Szerkesztve] -
Termi16
őstag
válasz
FehérHolló #2077 üzenetére
Mi vele a problémád?
-
Termi16
őstag
válasz
FehérHolló #2046 üzenetére
Pontatlanul fogalmaztam, gyárilag gyárilag 800-as modulokra gondoltam. Egyértelmű, hogy 1000 fölött azért már kell a kakó.
-
Termi16
őstag
válasz
VaniliásRönk #2044 üzenetére
Igen, ezt én is olvastam.
Majd meglátom, 2.2V-nál nem tervezek neki többet adni, a fontos az lenne ,hogy végre stabil legyen a gépem. -
Termi16
őstag
válasz
FehérHolló #2042 üzenetére
3év+1hónap nekem elég lesz
Viccet félretéve, nem láttam még olyat, hogy egy ddr2-es ramnak 2.1v-nál magasabb feszt írtak a weblapján, mégis sokan meg sem állnak 2,4-2,5V-ig. És nem hal ez meg csak úgy, legalábbis remélem. -
Termi16
őstag
válasz
FehérHolló #2040 üzenetére
Akkor az élettartam-gari asszem megoldja a dolgot
-
Termi16
őstag
válasz
FehérHolló #2038 üzenetére
Ahol 2.1V-ot írnak, ott azért biztos bírja tovább is
Amúgy 2.1-2.2V körül fogom használni ha minden igaz. Bőven elég nekem ez az 1000mhz is. -
Termi16
őstag
Ember, szerinted ő honnan tudja, hogy amit te veszel, azon milyen chip van?
Más: Mennyi feszt adhatok a szóbanforgó (2*1gb 800+ adata ee) ramoknak? Borda van rajtuk ugye, hűtést 3 8cm-es venti végzi. Most 2.1V-ot kapnak, mehet kicsit feljebb?
Sajnos én sem tudom, hogy milyen chip van rajtuk. -
Termi16
őstag
válasz
[HUN]Tyson #2027 üzenetére
Az utolsó lehetőség lenne a legcélszerűbb. Úgy tuti hogy mennek együtt duálban, később tudod bővíteni stb.
-
Termi16
őstag
válasz
Salvador20 #1357 üzenetére
ha 1-et használ, akkor úgy semmi értelme a tesztnek, valszeg nem véletlen akadt ki az orthos, mikor mindkettőt terhelte rendesen.
Próbáld meg ismét a ''kétablakos'' orthossal, esetleg a procinak adj egy pici feszt még (max 1,45-1,5V-ot)
Ha ezek után sem megy az orthos, akkor valszeg a cpu nem bírja
Bootlemez:
Annyi az egész, hogy a letöltött iso fájlt kiírod pl cd-re, restartot nyomsz és a biosban beállítod, hogy cd-ről bootoljon.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sweet.tv - internetes TV
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti / 3070 / 3070 Ti (GA104)
- Milyen monitort vegyek?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- OLED TV topic
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- PlayStation 5
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- HyperX 32GB (2x16GB) Predator DDR4 3200MHz CL16 KIT HX432C16PB3K2/32
- FURY 32GB Beast RGB DDR5 6000MHz CL36 KIT Memória!
- 2x8 GB / 1600 MHz DDR3 RAM Párok: Kingston HyperX - Corsair Vengeance - Hikisemi
- DDR3 DDR3L 4GB 8GB Notebook RAM Bazár (Samsung, SKHynix, Micron, Kingston)
- Kingston Fury Beast 32GB 6000MHz DDR5 CL30 RAM (KF560C30BBE-32)
- Apple iPhone 14 Pro Max / 256 GB / 88% akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
- Bomba ár! Dell Inspiron 7400 - i7-1165G7 I 8GB I 512SSD I 14,5" 2K I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged