Hirdetés
- Milyen egeret válasszak?
- Biztosan maradnak a hagyományos tápkonnektornál az ASRock új Arc VGA-i
- Gaming notebook topik
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Hisense LCD és LED TV-k
- OLED TV topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Audiokultúra - Hi-Fi-ről hifisen
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szten Márs
nagyúr
válasz Cassidey #2742 üzenetére
Én ezt a riportot részletesebben, igaz angol nyelven már 10 napja linkeltem
-
Szten Márs
nagyúr
válasz Zoli bácsi #2744 üzenetére
Ahamm, értem. De szerintem a Pentax nem gagyizik (még a K-m is fémvázas!!), nem butít le egy kategóriát, max létrehoz egy újat. Tulajdonképpen ebbe is bukik bele... Ahogy Cassidey is mondta az előttem, bizony az emberek nagy részének a minnél könnyebb, kisebb DSLR a nyerő. Hihetetlen megfigyelni ezt a tendenciát amerikában. Felnőtt férfiemberek sírnak azért, mert a DSLR-jük mondjuk 40-50grammal (!!) több, mint a konkurens gyártóé, amikor úgyis külön táskába kell tenniük. Még ha egész nap hordja is, egy felnőtt férfi nem bír el plusz 50 grammot?! Vagy 100-at? Egészen elképesztő és nevetséges, amit a tengerentúlon művelnek - legalábbis amit néhol látok belőle.
A Pentax esetében meg abszolút kivannak és "weight issue"-nak tartják, amit csinál, nem pedig a masszívságra és strapabíróságra való törekvésnek. Gagyi kell a népnek, azvan, mert akkor spórolnak 50 grammot... -
Szten Márs
nagyúr
válasz Darkness1 #2774 üzenetére
Én személyesen soha nem hasonlítottam össze a két RAW formátumot, csak PNG-t használok, de több helyről is hallottam, hogy a PS camera raw-ja jobban szereti a PNG-t és jobb eredményt lehet kihozni vele belőle, mint DNG-ből. Ezen kívül, ha jól tévedek a DNG jelentősen nagyobb fileméretű is, mint a PNG. Hosszútávú archiválásra sem tartom semivel jobbnak a DNG-t.
-
Szten Márs
nagyúr
-
Szten Márs
nagyúr
válasz freddirty #2788 üzenetére
"Pl. a régi Pentax DS raw képeimet milyen program fogja kezelni 10 év múlva?"
Ugyanaz, mint ma. Meg 20 év múlva is, meg 30 év múlva is. Nehogymár gondot jelentsen ez.
1. megoldás Telepítessz egy virtuál win xp-t, ha valamiért rendes semmiképp nem megy, az 10 vagy épp 20 év múlva.
2. megoldás: ha annyira akarja valaki, eltesz egy gépet erre a célra. Mint ahogy vannak még szépen működő 486-osok, vagy akár commodore-k - igen a C64-es játékokat is megőrizték jópáran, és van megoldás a működtetésükre.Akárhogy is, ez a veszély nem fenyeget, hogy nem tudunk mit kezdeni egy-két évtized múlva a raw filejainkkal, legyen az akár PEF.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz Zoli bácsi #2790 üzenetére
No, megnéztem a képeket. Mindkét széle felé lágyul, azaz a jobb oldalon is. Viszont ennyiből nekem is úgy tűnik, hogy a bal oldala kifejezetten problémásabb a képeknek. Ennyiből igencsak nehéz bármit is mondani, de úgy gondolom, hogy belefutottál egy centering defect nevű objektívhibába. Ha ez a tényállás, akkor nagyon nagy valószínűséggel vonatkozik rá a garancia és cserélik az objektívet. Ezen túl is meglepően rossz képe van ennek az objektívnek, nem hiszem, hogy ilyennek kéne lennie...
-
Szten Márs
nagyúr
-
Szten Márs
nagyúr
válasz Zoli bácsi #2794 üzenetére
Uhh... nehéz kérdések, garanciális ügyintézésben nem vagyok otthon Ha van rá mód, hívd fel az Euronicset, jobbat nem tudok. Egyébként a camera kft-vel kapcsolatban is vannak pozitív vélemények is, nem csak negatívak.
Azért elég sok hibás DSLR van az üzletek polcain, nem feltétlen meglepő, hogy kétszer egymásután hibásat fogunk ki. Ennél sokkal rosszabb aránnyal "büszkélkedő" gépvásárlók írásait is láthattuk már. Minőségbiztosítás, meg ilyesmi nem nagyon létezik manapság, legalábbis úgy tűnik nekem néha...
A többihez nem tudok mit hozzászólni. Sajnos attól, hogy valami igen kis valószínűséggel következik csak be, bekövetkezhet és ez igaz mindannyiunkra.
-
Szten Márs
nagyúr
-
Szten Márs
nagyúr
válasz Slowman #2812 üzenetére
Több színt kezel, csak épp a programok jó része nem jeleníti meg helyesen az adobe RGB színteret, így nemhoy jobb színeket látsz viszont sok képnézegetővel, de rosszabbakat. Ezen kívül - bár ehhez nem értek - úgy tudom, hogy a monitorok egy része sem jeleníti meg helyesen az adobe RGB színteret, illetve nem képes teljes egészében megjeleníteni. Így összességében több baj van vele, mint amennyi a haszna - szvsz.
-
Szten Márs
nagyúr
Igen, lesz élesség-visszajelzés és fénymérés is manuális objektívekkel
Amire figyelni kell: ahogy ottkar is említette a manuális objektíveket engedélyezni kell a Pentaxok menüjében. Nekem a K10D angol menüjében a "Custom settings" beállítások alatt a "Using aperture ring" álnéven szerepel a dolog, ott a 2-esre "Permitted"-re kell állítani. -
Szten Márs
nagyúr
válasz Zoli bácsi #2832 üzenetére
No. Ha ismersz Pentaxost, akkor kérj tőle kölcsön egy kitobit, nézd meg annak milyen képe van, valamint nézd meg, hogy az ő Pentaxán a tiednek milyen képe van. Ha nem ismersz Pentaxost és feljössz Pestre, akkor szerintem mi szívesen segítünk és ugyanezt a metódust le tudjuk darálni. Én nem tudom elképzelni, hogy ha centering defected van, és csálén áll a léencsetag, akkor mit igazítanak a vázhoz. Váz és objektív összehangolását front-, vagy backfocus problémánál szoktak végezni. De az is simán lehet, hogy a telefonos hölgy nem volt képben, arról tudott, hogy objektívproblémánál van ilyen hangolás, csak arról nem, hogy ilyen esetben nem ez a metódus és azt hitte, hogy most is így fognak eljárni a szervizesek. Ettől még lehet, hgoy a szervízben megnézik, szakszerűen állnak a dologhoz, a vázat nem bántják, látják, hogy rossz az objektív, és cserélve lesz. (Egyébként, ha az Euronics a forgalmazó, akkor a camera kft-nél nem fog objektívcsere történni, akkor sem, ha nyílvánvalóan hibás, ott csak javítás történhet... szóval fogalmam sincs mi van ilyenkor. Max adhatnak egy szakvéleményt, ami után az Euronics cseréli az obit. Vagy fogalmam sincs. Jó lenne az Euronics oldaláról is letisztázni ezt az ügyet.)
-
Szten Márs
nagyúr
válasz Zoli bácsi #2834 üzenetére
Az euronics a forgalmazó. Úgy gondolom, hogy az euronics raktárkészletből kéne, hogy kapj új obit adott esetben. Aztán lehet, hogy tévedek, és hülyeségeket beszélek, ehhez totál nem értek és nem látom át.
-
-
Szten Márs
nagyúr
válasz Zozzant #2843 üzenetére
A piknik miatt viszont érvényét vesztette az előzőleg linkelt cím. Majd javíttasd modival szerintem
Egyébként persze, hogy képes vagyok, elég korrekt táska és ha valahova vinni akarom az összes obimat, akkor kell is, mert a crumplerembe nem fértek már el. Így is egy hétig jártam egy Canon táskával, amibe egy Sony és egy Pentax gép volt. United colors (izé, brands) of Benetton vagy mi
-
Szten Márs
nagyúr
válasz Zoli bácsi #2862 üzenetére
Én nem hiszem, hogy ennyit tud ez az objektív. A te példányod ennyit tud. De ha mégis ennyit tud az új 18-55, akkor bizony a régi jobb volt nála. Nehezen elképzelhető. Mindenesetre valószínűleg tényleg lelegyintenék és arra hivatkoznának, hgy bocs, így jártál, a szórás alját kaptad.
Viszont lenne egy kérdésem, ami nagyon érdekel: a Nikonnál milyen ISO értékkel fotóztál? Mert az nincs benne az exifben. -
Szten Márs
nagyúr
válasz Zoli bácsi #2868 üzenetére
Meg is mondom miért kérdeztem:
A Nikon D50-el készült kép így egy fényértékkel nagyobb érzékenységen készült, de egy fényértéknyivel szűkebb blende mellett, mint a K200D-jé. A záridők ugyanazok. Magyarul az expozíció ugyanaz. A D50 képe mégis jelentősen világosabb. ÉrthetetlenÉs ilyesmit tapasztaltam a Sony A200 vs Pentax K10D összevetésben is. Ugyanolyan expó mellett a Sony képe világosabb lett. Valakinek valamilyen magyarázata?
-
Szten Márs
nagyúr
válasz okoska. #2871 üzenetére
Az International Organization of Standardization rövidítése. A digitális gépeknél az érzékenységek jelölésére szokás használni, itt az ISO skála megegyezik az ASA skálával. Ha duplájára növeled az ISO értékét, akkor fele annyi fény hatására jön létre ugyanaz az expó, ha felére csökkented az ISO-t, akkor pedig dupla annyi fény kell ugyanahoz az expóhoz. De az ilyen kérdésekre ez a topic szolgál: [link]
(Mert ugye azt fel sem merem tételezni, hogy a kérdésed arra utalt volna, hogy az ISO-k között van eltérés, hiszen leírtam hogy alakultak az érzékenységek )ottkar:
Köszönöm a választ, mindenesetre furcsa nekem, hogy ilyen előfordulhat...[ Szerkesztve ]
-
Szten Márs
nagyúr
válasz Degeczi #2874 üzenetére
Nem feltétlen. Ha a kontrasztot növelem, akkor bizony szépen (még jobban) kiégnek a csúcsfények, illetve a világosabb területek még világosabbak lesznek. Namost a Pentaxnál azok a részek, amik a Nikonnál már kiégtek, még szépen láthatóak, az összes csúcsfény sokkal kevésbé intenzív, hogy úgymondjam sötétebbek.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz Darkness1 #2878 üzenetére
C/Y bajonettes objektíveket nem lehet Pentaxra rátenni. Amúgy a saját 50/1,4-ese autófókuszos, ez pedig egy manuális objektív Pentaxra jó manuális 50mm-eseket lehet pár ezresért venni, nem is kevés félét. Amúgy a Pentax saját hasonló üvege, ami ráadásul autófókuszos messze 100 ezer Ft alatt van, nem pedig felette: [link]
-
Szten Márs
nagyúr
válasz Darkness1 #2881 üzenetére
Van K bajonettes manuális 50mm-es fényerős optika is dögivel, minek akkor átalakítózni?
A soós fotót érdemes nézni, meg az opticamet, meg vaterát, ott is szoktak felbukkanni, nem kevésszer. Esetleg Pentaxos forumokat. Egyébként M42 konverter van tényleg, és M42-es alapobik is vannak szép számmal -
Szten Márs
nagyúr
válasz Darkness1 #2885 üzenetére
A mostani bajonettípusok:
A bajonett: Sony/Minolta
F bajonett: Nikon
K bajonett: Pentax
Canon EOS: Canon. Valszeg van rendes, betűs neve a bajonettnek, de nem ismerem, nem vagyok nagy Canon-szagértő
4/3 avagy fourthird: Olympus. Meg Panasonic.
Micro fourthird: Szintén Panaszkodik, meg majdan Oly. Igaz ezek nem tükörreflexes gépek már.A legtöbb helyen azonban csak Sony/Pentax/Canon/Nikon bajonettként emlegetik őket. Az adott DSLR gyártók csak a saját bajonettükhöz gyártanak objektíveket, az ún 3rd party gyártók, mint a Sigma, meg a Tamron, viszont mindegyikhez - bár nem mindegyik objektívjük jelenik meg mindegyik bajonetthez. Az objektívjeik leírásánál viszont ott lesz, hogy Pentaxhoz, Sonyhoz, Canonhoz, vagy mihez van, tévedés nem lehet.
A K bajonetten nem csak a Pentax használta anno, hanem sok másik gyártó is, így elég sok K bajonettes objektív maradt ránk.Az M42 nem bajonettípus, hanem csavarmenet-típus. Régebben ugyanis nem bajonettel csatlakoztak az objektívek a gépekhez, hanem csavarmenettel. Az M42 igen elterjedt volt, így a legtöbb mai bajonetthez van is M42 átalakító.
-
Szten Márs
nagyúr
-
Szten Márs
nagyúr
válasz Zoli bácsi #2899 üzenetére
Szerintem abszolút nem éri meg pénzt költeni rá, nem lesz érezhetően jobb, mint a kitobid.
-
Szten Márs
nagyúr
Tényleg emberek, az április kettővel mi újság?
Lebeszéltnek tudhatjuk? Ha igen, akkor kit várhatunk? -
Szten Márs
nagyúr
Hmmhmm...
Jó kis gép, azt hiszem ez tagadhatatlan.Masszív, és az én szubjektív véleményem szerint nagyon jó ergonómiájú vázat kapott - egyedül az elemtartó fedelének gyenge kialakítása rontja a masszívság-érzetet, azt nem sikerült tökéletesre tervezni. Ami nem szubjektív az az, hogy fémvázra épül (ebben a kategóriában gyakorlatilag az összes gép műanyagvázas), és az, hogy a legnagyobb keresővel rendelkezik a pentatükrös gépek között, magyarul kategóriájának legnagyobb keresőjét kapta.
Egy vezérlőtárcsával rendelkezik, mint ebben a kategóriában minden gép, ez az egy hátul helyezkedik el és a hüvelykujjunkkal tudjuk bizgerálni - szerintem tökéletesen kényelmes elhelyezés. A többi gomb is mind nagyon a helyén van, de ez ugye szintén szubjektív. A menü könnyen átlátható, jól kezelhető, azonban ki-kimarad itt-ott egy-egy betű, legalábbis az angol menüben. Gondolom rövidítések akarnak lenni, néhol igen rendhagyó, de érthető, hogy mit akarnak írni. MLU, azaz előzetes tükörfelcsapás van, ami szvsz néha nagyon hasznos tud lenni. Egy kis hiányosság: RAW + JPG-t nem tud, azaz vagy RAW-ban fotózol, vagy JPG-ben, egyszerre a kettőben nem lehet. A JPG feldolgozást sokan szidják, meggyőződésem szerint viszont nincs gond vele: a JPG nagyon szép szín- és kontrasztvilágot teremt, olyan finom átmenetekkel, amilyet RAW-ból csak nagyon izzadságos munkával tudok, legalábbis én, előteremteni - bár szerintem plusz egy élesítés elkél a gyári beállításokhoz képest, ha jpg-ben fotózol.
Zajal nem lesz gondod, teljesen korrekt zajszinteket produkál a gép, ilyen szempontból abszolút bátran ajánlható.A kitobi valódi fókuszgyűrűvel rendelkezik, ami igencsak ritkaság a 18-55-ös kitobik mezőnyében konkrétan a Pentax kitobi az egyetlen, ami ilyet nyújt. Szintén ő az egyetlen fémbajonettel rendelkező 18-55-ös kitobi. A zoomgyűrű szépen jár, zoom creepingre való hajlam totálisan ki van zárva, a fókuszgyűrű viszont egyértelműen túl könnyen, túl kevés ellenállással mozdul - de így is nagyságrendekkel jobb, mint az átlag kitobik fókuszgyűrűnek csúfolt izéje.
Összességében maximálisan tudom ajánlani ezt a gépet, aligha fogod megbánni.
[ Szerkesztve ]
-
Szten Márs
nagyúr
A JPG + RAW-nak, meg úgy általában a JPG-nek az az értelme, hogy ott van a kép a memóriakártyán ala natúrban, rákattint az ember és megnyílik, nézheti és az égvilágon semmiféle svédtornát nem kell végezni. Ezért fényképeznek JPG-ben. A RAW mellett tárolt ilyen-olyan jpg izék előcsalogatása már nem szolgál ezzel az előnnyel, így pont az értelme vész el. Ezért a negatív felhang. Na, nem mondom, hogy ez most olyan hihetetlen nagy hátránya a K100D-nek, szerintem elég pozitívan írtam róla
-
Szten Márs
nagyúr
válasz Slowman #3014 üzenetére
A Helios egy baromi jó objektív, abszolút megéri már csak miatta is az átalakító. A másik kettővel közvetlen tapasztalatom nincs, de én személy szerint igencsak csodálkoznék, ha nem lennének hasonlóan jók
A három linkelt objektívekről csak... mondjuk azt erős hipotéziseim vannak: a harmadik a régi Pentaxok kitobija, minden bizonnyal csak gyengébben muzsikálhat digit vázon, mint a mostani kitobi, jopbban aligha. Az elsőről sem feltételezném, hogy űberjó optika és megérné beruházni egybe. A középső abszolút passz.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz Mercutio_ #3044 üzenetére
Hát itt sem hasította ketté a szememet a képközép élessége... és tényleg igen gány az a széle, bár azt nem tudom, hogy milyen egy referenciának tekinthető 18-55 II-esé.
(Ha főleg manuális objektívet használ az ember croppos vázon amúgy is elszokik a képszéli hibáktól, így nehéz ezt megítélnem )[ Szerkesztve ]
-
Szten Márs
nagyúr
Nem kevered valamivel?
Ennek a közelpontja 0,5m azaz 50cm, az 80mm-es állásban sem 1:1, közel sem. Ami azt illeti a 90mm-es gyújtótávolságú tamronnak 29cm a közelpontja és úgy ad 1:1 leképzést, a 105mm-es Sigma meg 31cm-ről, pedig azok ugye szűkebb látószöggel rendelkeznek, mint ez, akár a legszűkebb látószögű állásban.... -
Szten Márs
nagyúr
válasz macskajancsi #3078 üzenetére
Valóban, valóban, ezt én néztem be, sorry.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz Mercutio_ #3080 üzenetére
Hát, csak amit felajánlottam a hírdetésed topicjában:
3200+-os socket939-es A64, de nem is ér túl sokat, meg azt mondtad nincs is hozzá semmid
Másról hirtelen nem tudok... valahol van egy commodore64-em is Meg egy tökéletesen működő Sega mega driveom, játékokkal, de azt nem adom
Egy 512MB-os DDR400-as Hynix memóriamodul van még, bár azért lett kivéve gépből, mert gondok voltak vele, szóval talán nem a legcsábítóbb ... hát ennyiben azt hiszem ki is merültem. De majd még gondolkozom rajta -
Szten Márs
nagyúr
válasz philoxenia #3089 üzenetére
Nem gond, majd válaszol a következő új nickjével
-
Szten Márs
nagyúr
válasz Zoli bácsi #3125 üzenetére
A Camera kft-nél legjobb tudomásom szerint nem ingyenes a szenzortisztítás.
Makacs szennyeződés is kerülhetett rá időközben, nem feltétlen kell, hogy gyári legyen. Nézz meg egy-két képet, amit még a "kezdeti időszakban" lőttél, amikor az első képeket lőtted a géppel, ott látszik-e. Persze szűk rekeszen lőtt képekre gondolok
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Nintendo Switch
- Videó stream letöltése
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Építő/felújító topik
- Minecraft
- Tőzsde és gazdaság
- Milyen egeret válasszak?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest