Hirdetés
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen házat vegyek?
- OLED TV topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen egeret válasszak?
- Már az ASRock portfóliójából sem hiányoznak a tápegységek
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Panasonic LCD és LED TV-k
- Gaming notebook topik
Aktív témák
-
Drunkenpig
tag
Sziasztok!
Mi a véleményetek az AF Nikkor 35mm f/2-ről? -
Drunkenpig
tag
Szerény fotós múltammal lemértem, hogy igazából nem a váz számít, hanem az objektív. Az újdonságok nagyon szépek (látsd videó tükörreflexes gépen, hagy legyen közben felcsapva a tükör, biztos jót tesz a CCD-nek ), vagy a képek már a gépben történő szerkesztése (minek, a kész anyaggal később azt csinálsz, amit akarsz), de igazából nem ezek határozzák meg egy fotó minőségét, hanem az objektívek felbontása, színreprodukálása, torzítása. Nem művészi értékét mondok, mert az már megint egy más tészta. Pixelszám? Nos, az objektív felbontása mindent meghatároz, afölé menni nem érdemes. Szerintem a D40-nel is lehet jó képeket csinálni, csak akassz rá egy jó minőségű obit. De. Ergonómiailag kis kezű embereknek (nőknek talán?) lett tervezve, így nem tartom célszerűnek.
Más.
Most próbálom az obiparkomat FX-nek megfelelőre alakítani, mert majd egyszer talán szükségem lesz rá, ezért kérdeztem a fix 35-st. Az AI-s változat remekül működött, tulajdonképpen meg is felelne, de ha már választhatok... Kényelmi kérdés.A 18-70mm-es kitobi, de olcsó és jó.
Nem portréobi. Portrézni én 50 1,8-t ajánlok, ha olcsóbb kell. 50 1,4 luxus, próbáltam mindkettőt. Ha most kezdeném, én egy használt D80 mellé ezeket (18-70, 50 1,8) venném meg, később egy 70-300 VR-t.Bocs a hosszúságért.
-
Drunkenpig
tag
Összehasonlításnak (új): D40+18-55: 86,4 e br., D80: 125 e br. (csak váz), D80+18-135: 175e br. Ezeket találtam első keresésre... A különbség 88,6 e.
-
Drunkenpig
tag
Most nézem, miket tartalmaz a D3 firmware frissítése:
"A menüben egy Vignette control bejegyzést találunk, amely egy sor G és D típusú objektívet támogat, kivéve a DX, PC, AF 14 mm f/2,8D ED, AF Fisheye 16 mm f/2,8D, AF 20-35 mm f/2,8D és AF 24-85 mm f/2,8-4D"
A 20-35-ös vajon miért maradt ki? Pedig "pro" obinak számított...
Kár, pedig már gondolkodtam egy beszerzésén.[ Szerkesztve ]
-
Drunkenpig
tag
válasz bokomaru #6474 üzenetére
Érdemes megnézni az obik lencsetagjainak kialakítását. Mindhárom obi (18-70, 18-135, 18-105) ugyanolyan! A lencsék közötti távolságokkal játszottak. Ide tartozik még a 18-200 nagytesó. Következtetésem: nagy minőségbeli különbség nem lehet köztük. Talán a 18-105-t azért hozták ki, hogy csökkentsék a 135-s "hibáit", optimalizálva azt. Plusz a sláger, a VR. Talán a 105-öst venném...
-
Drunkenpig
tag
válasz Szten Márs #6501 üzenetére
Valószinűleg tényleg nem igaz. Még egy kis adalék a témához:
http://www.nikonrumors.com/
(MX Lenses, Comment in a forum) -
Drunkenpig
tag
válasz jorden06 #6534 üzenetére
Jorden06:
"Nem tökéletes": Hoztak egy 28-300 Tamron VC-s obit az USA-ból. Egy hét múlva küldtem vissza, 200-300-ig fokozatosan lágyult, most bonyolódik a csere. Jobb, ha helyben tudod tesztelni.
Viszont szerencsém volt a Tamron 28-75 2.8-al. Próbálgatás nélkül.Kérdés:
Van esetleg valakinek tapasztalata 20-40-es 2.8-as sigmával?[ Szerkesztve ]
-
Drunkenpig
tag
válasz jorden06 #6546 üzenetére
Nyílván van rá amerikai garancia. Járt hozzá egy jó adag papír. Amellett aki hozta, személyes garanciát is vállalt. Nyílván így drágább, mintha közvetlenül amiból vagy japánból jön az áru, de mint a példa mutatja, megéri.
De annak más a fílingje, ha magad próbálgatod és választod ki az obit... -
-
Drunkenpig
tag
válasz kiraly.andra #6755 üzenetére
Fókuszteszt: Egy újságpapírral megoldható, ha nem vagy maximalista. Obitól függő távolságban kb. 45 fokban fókuszálj a lap közepén lévő szóra, és csinálj egy képet. Szerintem amennyiben több obival készítesz képeket, statisztikailag kijön az eredmény, ha a váz hibás. Így ellenőrizhetők a lencsék is... Ha az egyiknél más az eredmény, az észrevehető.
Csak el ne feledd, melyik szóra fókuszáltál . -
Drunkenpig
tag
válasz kiraly.andra #6760 üzenetére
Ok, csináld ahogy gondolod.
-
Drunkenpig
tag
válasz kiraly.andra #6763 üzenetére
A metódus végiggondolva: egy obival és egy vázzal nem csinálhatsz korrekt mérést, csak ha tudod, (sőt igazolni tudod), hogy valamelyik a kettő közül jó, Vagy a váznak, vagy a lencsének viszonyítási alapnak kell lenni, "etalon"-nak, olyan mérési alapnak, amit objektíven elfogadnak.
Ha a vázad ilyennek tekinted, magad számára információ erejű a mérés. Mindenesetre mérési sorozatot egy obival így is el kell végezni (több képet készíteni), és ebből átlagolni, a fókuszállítás szórása miatt.
Ennyit komolyan.Komolytalanul: Ma újságpapír tesztet végeztem frissen érkezett fix 35mm f2-mel. Nekem jó.
-
Drunkenpig
tag
DX-es érzékelő mérete: 23,6 x 15,8 mm, a DX obik képleképzése erre a méretre van optimalizálva.
A DX-s szenzorhoz használható nem DX-s obik "full-frame"-re vannak kitalálva, képleképzésük FX, azaz 36 x 23,9 mm érzékelőre, kisfilm kockára van kitalálva.
A filmes obik képének a közepe vetül a DX-s érzékelőkre, ezért van a cc. 1,5-s gyújtótávolság szorzó. Értelem szerüen az obi felbontása is egyharmadával csökken. -
Drunkenpig
tag
válasz Szten Márs #6782 üzenetére
Elméleti kérdés. A VR-t kezelni tudó filmes vázon biztos hogy nem dolgozik a DX obi VR-je?
-
Drunkenpig
tag
Válasz lugosi-nak:
Szerintem is sok a 150e. Itt található: [link] De mintha a képen nem F2 lenne, vagy csak a kereső más?
A pre-ai s obik egyébként szerintem jók. Én átalakítattam egy 135mm f2.8-t. Nagyon szép képe van.Válasz Konflikt-nak:
Még egy szavazat a D80 mellett. Az obin lehet vitatkozni, de nem érdemes. -
Drunkenpig
tag
válasz Konflikt #6921 üzenetére
Szubjektív: a 18-70-es jó kis obi, 18-135-ost még nem használtam.
Asszem a különbségeket kiveséztük ezelőtti hetekben.
A 18-70 fémbajonettes, a 18-135 műanyag.
A 18-135-nek a nagyobb átfogás mellett nagyobb a torzítása.
A 18-70-s gyorsabb.
Ha kezdőként kívánod használni, a 18-135-t talán a nagyobb átfogást talán jobban lehet élvezni, és nem kell mellé "hosszabb" obi.
Ha megengedheted magadnak, vegyél inkább egy 18-70-st és egy 70-300VR-t.
Ha nem, talán a 18-135 elég.
Mégegyszer: ez a vélemény szubjektív.
Szerintem próbáld ki őket, mielőtt megveszed (kérj meg valakit, akinek van, és nézd meg az eredményt ) Talán ez segít a döntésben.Ajánlom még olcsóbb kategóriából:
Tamron 28-75 2.8
Nikon 35-70 2.8Bocs a hosszúságért.
-
Drunkenpig
tag
Ha jól emlékszem, a D200 gyári tesztjében a zárra 100000 expót írnak. Valahol olvastam, hogy 150e-t is bír. Persze ezeket az adatokat nem szabad készpénznek venni.
Tapasztalat: a D80 könnyebb, de műanyag váz. Hobby célra. A D200 és a Fuji váz profibb, de lényegesen nehezebb, tudásában még se sokkal több, mint a D80. A D200 10 Mpixel, a fuji 6 Mpixel (kb.)! Olvasd el a leírásában, két különböző dióda van egynek a helyén. A Fujit én egy dolog miatt venném: szebbek a színei, mint a nikonnak. Persze ez is szubjektív, nem szeretném, ha ebből vita lenne. Egy 10-15e expós D200 szerinetm vállalható, ha cipelni akarsz plusz fél kilót (én vállaltam) . Sok sikert a választáshoz, de minél előbb tedd meg, mielőtt egy kiló kenyeret vehetsz a gép árából. -
Drunkenpig
tag
-
Drunkenpig
tag
D300 firmware új:
[link]
Amerikai szürkeimport behalt. -
Drunkenpig
tag
Saját pici vélemény: én nem vásárolok tőle (tőlük, ne feledjük, a hölgy(?) csak egy magyarul tudó kontaktszemély) több okból. Ha szürkeimportot szeretnék, vannak Mo.-n is beszerzési források, akik korrektek és megbízhatóak. Támogassuk a magyar ipart! . De mint írtam, a dollár árfolyam miatt nem éri meg.
[ Szerkesztve ]
Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest