- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- HDD probléma (nem adatmentés)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Gaming notebook topik
- Projektor topic
- Videós, mozgóképes topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen TV-t vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Balinov
titán
-
cotag
senior tag
Helló Srácok.
Ez a [samsung sd kártya] jó lehet a canon sx260 fényképezőhöz? Full Hd videózás is lenne, szeretném gond nélkül használni.Ha van ilyen árban jobb ajánlat, azt megköszönném ha linkelnétek
-
kerekfej
őstag
válasz
mikk2000 #2252 üzenetére
Lassú formázással előbb elfáradhatnak a cellák (mint SSD-knél): csökken a teljesítmény és a élettartam.
Ha lehet akkor ne formázzunk hanem töröljünk!
Ha mindenképp formázni kell akkor SDFormatter-el tegyük, de néha ez is belevariál sajnos (egy Sandisk pendrive formázása után nagyobb lett a mérete kicsivel).
Ha ezzel semmiképp se tudjuk, akkor annak az eszköznek a menüjében tegyük amibe szánjátok a kártyát!
Legvégső esetben jöhet csak a hagyományos formázás. -
XSIboy
tag
Segítség!!!
Adott 8GB Silicon Power 600x CF kártya, amit a fképező nem tud megformázni, s vmiért a windows és a mac is csak ~25MB!-nak lát, s nem is engedi formázni se gyorsan, se alaposan - viszont tele van NEF (RAW) fájlokkal, ami számomra igen fontos!
Több progival próbáltam visszaállítani (iCare-val is), de nem jutottam előbbre :-(((
A kártya nem agyonhasznált, 1-2 éves csak, és mindig törekedtem a teleírás utáni fképezőn történő formatálásra.Meghálálom!
-
GyéBen
tag
válasz
mikk2000 #2246 üzenetére
"az általam vett Toshiba SD kártya support weboldalán is az olvasható"
Nekem meg Sandisk memóriakártyám van, és a Sandisk support oldala szerint (http://kb.sandisk.com/app/answers/detail/a_id/312) formázhatom nyugodtan a Windows beépített formázójával is a memóriakártyámat.
"magam tapasztaltam a saját kártyámon hogy vége lett a windows formázásától"
Én meg nem tapasztaltam ilyet, szóval szerintem megegyezhetünk, hogy ez egy egyszeri eset volt.
"Tehát olyan mindegy az SD szempontjából, hogy gyors formázod, vagy teljes formázod."
Ja, persze, akkor biztosan viccből ismer az SD Formatter (is) háromféle formázási típust: quick, full (erase), full (overwrite).
"The SD Formatter will not format the “Protected Area”
Javaslom, hogy nézz utána, mi is az a "Protected Area": [link]
-
mikk2000
őstag
Mint írtam a formázás vagy a gyorsformázás az SD szempontjából mindegy.
A normál formázás nem ír a hdd-re tesztelés alatt. Magad is józan ésszel rájöhetsz hogy miért nem, a (teljes) formázás ideje nem több, mint amennyi ideig tart a HDD-t olvasni vagy írni. Ergó vagy az egyiket csinálja vagy a másikat. Ha csak írna a meghajtóra azzal sokra nem menne. Tehát csak olvas, azt teszteli, hogy adott szektorok olvashatóak-e vagy sem. Nézz utána.
-
*Ropi*
félisten
válasz
mikk2000 #2249 üzenetére
Akkor úgy kellett volna írnom, hogy "Ne formázd a Windows normál formázásával a kártyát: a normál formázás alatt a teljes formázást kell érteni, tehát a gyorsformázás nem tiltott." Egyébként normál formázásnál nem csak olvas (checksumot ellenőriz), hanem ír is, amit visszaolvasva látja, hogy jó-e az adott byte. A másik fele, hogy formáztam már meg SDHC-t PC-n és semmi baja sem lett tőle. Csak az SDXC szórakozott. Szóval nem minden fehér vagy fekete.
-
mikk2000
őstag
Nem én találtam ki az SD szabványt, amúgy meg itt nemrég egy illető magyarázta, hogy PC-ben nem szabad egyszerű formázó programmal SD-t formázni. Persze amíg az ember meg nem tapasztalja hogy ez igaz, addig nehezen hiszi el, ez tény, ezért is hurrogták le sokan.
Formázni PC-ben is formázhatod, kifejezetten SD formázására kifejlesztett programmal, az SD formatter-el.
Azt meg senki sem írja, hogy az eszközök, amik SD-t használnak, ne tudnák megfelelően formázni az SD kártyát, pl. a fényképezőgépek. De istenigazából nincs szükség egy SD formázására, mert eleve olyan fájlrendszerrel jön, amit az őt kezelő eszköznek ismernie kell, esetleg azért ejt meg egy formázást az eszköz hogy a lelkét megnyugtassa, és létrehozzon egyúttal alapállományokat/könyvtárakat a lemezen, ami amúgy inkább másolás művelet mintsem formázás, itt a fényképezőkre gondolok.
Valljuk be, a formázás inkább egy időspóroló művelet ha gyorsan le akarunk törölni mindent.Amúgy ha az ember nekiáll és néha gondolkodik (én szoktam) akkor megkérdi magától, hogy mégis mi a jó francnak az SD formázására külön program, ráadásul az SD Association-tól nem pedig Gipsz Jakabtól, ha egyszer az oprendszer is tud formázni. Ugye nyilván oka van?
Nézzük az SD Formatter leírását (részlet): pdf
The SD Formatter formats SD Memory Card, SDHC Memory Card and SDXC Memory Card (collectively SD/SDHC/SDXC Cards) complying with the SD File System Specification created by SD Association (SDA).
The SD Formatter formats SD/SDHC/SDXC Cards optimizing with these card’s performance etc.. It is strongly recommended to use the SD Formatter to format SD/SDHC/SDXC Cards rather than using formatting tools provided with operating systems. In general, formatting tools provided with operating systems can format various storage media including SD/SDHC/SDXC Cards, but it may not be optimized for SD/SDHC/SDXC Cards and it may result in lower performance than using the SD Formatter.
SD/SDHC/SDXC Cards have “Protected Area” in the card for SD security function. The SD Formatter will not format the “Protected Area”. Please use appropriate application software or SD host device which provides SD security function to format the “Protected Area” in the card.Szóval az SD Association által hivatalosan készített formázó program manuálja szerint egyrészt szimpla formázással csökkenhet az SD sebessége (tapasztaltam) illetve kapásból letörli a védett területet, ami nyilván nem egészséges.
Én se örülök egy ennyire elcseszett szabványnak, de ez van, eltitkolni, elferdíteni a valóságot nem érdemes.
-
mikk2000
őstag
Mondjuk te is visszavehetnél mert amit te írsz abban sem látok sok értelmet.
Örülök hogy beidézted a toshiba oldaláról amit magam is megtettem korábban. Viszont a logikád sántít (vagy álmodtad az egészet), mert a standard format az egyáltalán nem jelenti azt, hogy a gyors formázás engedélyezett.
Ugyanis a teljes formázás annyiban különbözik a gyorsformázástól, hogy a teljes formázás olvasásra leteszteli az adathordozó felületét, írni nem ír rá többet, mint amit a fájlrendszer létrehozásához kell, amit a gyorsformázás is megtesz. Tehát olyan mindegy az SD szempontjából, hogy gyors formázod, vagy teljes formázod. Az SD Formatter az ajánlott, azt én is írtam. -
PHM
addikt
válasz
mikk2000 #2246 üzenetére
Kb 100 db micro-mini és normál SD kártyát formáztam eddig PC-n.
Vegyesen, 128 MB-tól 16 GB-ig. Többnyire teljes, nem gyorsformázással.
1-1 micro és miniSD volt, aminél nem sikerült a formázás,
de azok már eleve hibásak voltak.
Szerintem az a memóriakártya, amit egy egyszerű formázás tönkretesz,
szimplán rossz. Márkától, mérettől függetlenül.
Az pedig, hogy a support ilyet ír, elég szomorú.
Ha nem a PC-ben, akkor miben formázzam azt a nyomorult kártyát?
A mikrosütőben talán?
Pedig néha szükség van a formázásra. -
*Ropi*
félisten
válasz
mikk2000 #2246 üzenetére
Kérlek vegyél vissza a fordulatszámodból (nagyon jókat írtál a #2244-ben, de most Te mondasz botorságot), (#2245) GyéBen teljesen helytálló információkat írt.
Az általad hivatkozott idézet a Toshiba weboldaláról:
Q: Is it necessary to format my SD memory card before using it?
(Applicable product: SD/SDHC/SDXC UHS-I/microSD/microSDHC cards)A: Toshiba SD memory cards are pre-formatted based on the specifications stipulated by the SD Association. They are ready for use on a PC. However, on devices that have a format function, such as cellular phones or digital cameras, you must reformat your SD card before use. (Please consult the manual for your device.) Do not format your SD card using your PCs standard format function. Your memory card may no longer be recognized by your device. When formatting is required on your PC, be sure to use the dedicated software (*).
SD/SDHC/SDXC Memory Card Format Software https://www.sdcard.org/downloads/ (opens in a new window)
A vastaggal kiemelt részben azt írják, hogy ne formázd a Windows normál formázásával a kártyát: a normál formázás alatt a teljes formázást kell érteni, tehát a gyorsformázás engedélyezett! Csak arra kell ügyelni, hogy a szektorméretet ne állítsa el az ember, tehát maradjon default / alapértelmezett álláson. Ami miatt még letérdelhet a kártya, hogy SDXC szabványú kártyát formázol csak SDHC szabványt ismerő olvasóban: ilyet már nekem is csinált, hogy utána megállt néha írás közben és nem látta a kártyát csak kivétel / újra berakás után. SDXC szabványos olvasóban újraformázva semmi baja: a telefonomban használom.
-
mikk2000
őstag
Szerintem te meg pont te ne beszélj hülyeséget, fentebb épp arról írtam hogy magam tapasztaltam a saját kártyámon hogy vége lett a windows formázásától, és az általam vett Toshiba SD kártya support weboldalán is az olvasható, hogy PC-n ne formázzuk. Tehát a hülyeségeket pont te terjeszted, előbb szerintem tájékozódj, mielőtt felelőtlenül és meggondolatlanul butaságokat terjesztesz-
-
GyéBen
tag
válasz
mikk2000 #2244 üzenetére
"A probléma csak az, hogy PC-vel leformázva az SD kártyát az lehet belehal, vagy árt neki, pont erről volt szó itt korábban."
Azért ekkora hülyeségeket ne terjesszünk már... Ha valaki nagyon paranoiás, akkor meg használja a Windows formázója által is ismert gyorsformázást, ami csak a fájlallokációs táblát nullázza le.
"Én azért nem hinnék nekik. Egyetlen ami talán biztonságos, hogy megpróbálnám a telóval formázni a kártyát, hogy vajon felajánl-e más fájlrendszert is a fat32-őn kívül, ha igen, akkor az talán úgy formázza le, hogy a kártya ép marad."
Elárulom, hogy az Android nem kérdezi meg, hogy milyen fájlrendszert szeretnél, csak simán formázza a kártyát. (és elég gyorsan végez, szóval szerintem szintén csak gyorsformáz)
-
mikk2000
őstag
Első körben ha veszel egy SD-t érdemes letesztelni, első körben mindent le kell törölni róla (NEM FORMÁZNI!) majd [H2testw].
De szerintem a te esetedben igen egyszerű dologról van szó, nevezetesen az SDHC kártyák FAT32 fájlrendszerrel érkeznek, ami azt jelenti, hogy a fájlrendszer korlátjából fakadóan 4GB-nál nagyobb fájlt nem tudsz rámásolni, helyesebben úgy csinál mintha másolna, de 4GB felett csak tetű lassan, és a fájlból csak 4GB fog látszódni. Az más kérdés hogy egy teló picike kijelzőjére mi szükség van egy 10GB-os filmre.
Elméletileg a megoldás egyszerű lenne, meg kell nézni a telód milyen fájlrendszert támogat, ami lehetővé teszi a 4GB feletti fájlok tárolását, és arra formázni az SD kártyát is. A probléma csak az, hogy PC-vel leformázva az SD kártyát az lehet belehal, vagy árt neki, pont erről volt szó itt korábban. Az SDFormatter programot ajánlják SD formázására, csakhogy az SDHC kártyára csak FAT32 fájlrendszert fog engedni, tehát ezzel sokra nem mész.
Annyit tehetsz hogy megnézed a telód milyen fájlrendszert támogat SDHC-n, és a Samsung supporttól megkérded hogy sima PC-s formázással lesz-e bármi baja az SD kártyának. Ha azt mondják nem lesz (és ezt el is hiszed) és mondjuk a telód támogatja az exfat-ot, akkor onnantól kezdve gondod nem lesz (a support szerint).
Én azért nem hinnék nekik. Egyetlen ami talán biztonságos, hogy megpróbálnám a telóval formázni a kártyát, hogy vajon felajánl-e más fájlrendszert is a fat32-őn kívül, ha igen, akkor az talán úgy formázza le, hogy a kártya ép marad. De itt is ott a "talán".Mellesleg azért mutat 29GB-ot, mert ugyanaz van mint sok számtech eszköznél (pendrive/hdd stb) hogy míg számtechben 1024-el váltanak a kettes számrendszer miatt, addig az SI szabványa az 1000-es váltószám, és ezt szeretik használni a gyártók, mert így az eszköz kapacitása nagyobbnak tűnik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Formula-1
- Spórolós topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Gaming notebook topik
- Projektor topic
- Bundle topik
- Autós topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- ÁRGARANCIA! Beszámítás, 27% áfa, összesen 5db RTX 5060 Ti 16GB 3 ventilátoros készletről BOMBA ÁRON!
- Csere-Beszámítás! Kezdő Gamer számítógép. I5 6400 / GTX 1060 3GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 1TB HDD
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest