- Billentyűzet gondom van
- Minden USB-C kábel egyforma? Hát NEM. És ez a baj. – Tech Percek #7
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- NVIDIA® driverek topikja
- Milyen RAM-ot vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Monitor hiba topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Projektor topic
-
PROHARDVER!
Ati Crossfire: [link] Ha régebbi kártyád van, akkor érdemes elolvasni!
AMD Crossfire:
Új hozzászólás Aktív témák
-
redgold
tag
Sziasztok!
Elég sok dologról volt itt szó, de van pár apróság, ami ezeken túl is érdekelne, talán nem csak engem!
A crossfire megoldásnál az összekötő lapkák felhelyezése teljesen mindegy? Vagy nem szimmetrikus a híd, és akkor melyik a helyes, ha a táp csatlakozók, vagy a dvi kimenetek felől lehet olvasni rendesen a hídon lévő feliratot? Ugyanis a Sapphire nem mellékelt erre vonatkozó összeszerelési utasítást, és net-en mindegyik változatra láttam már képeket!
A múltkor összejött rá a pénzem és vettem egy konfigurációt, de mintha kissé megbántam volna! Főleg az MSI K9A plat. alaplap keseríti az életemet! A vga kártyák elég korrektnek tűnnek, Sapphire HD 2900XT. A proci AMD A64 6000+, és 2*1 giga Corsair ram ami még lényeges lehet!
No ez nyom 3Dmark06-ban 11500 pont körül.
Ennek a konfignak ez reális lehet, vagy alul teljesít?Ha van valaki, aki nem azzal kezdené a hozzászólását, hogy pl. lám csak apuka alád tolta stb, azt megköszönném! Főleg a viszonyítható adatokat számszerűen, még ha talán nem is pont ez a topik a legmegfelelőbb rá!
Köszi! Sziasztok!
-
radírfej
senior tag
hát ha a kiszemelt lap egyébbként minden paraméterében megfelel, akkor a CF lehet egy plusz. ha viszont csak ezért vennéd a lapot, de nem tervezed kétkártyás rendszer építését, ill. olcsóbban jobb/ár érték arányú laphoz juthatsz, akkor nem érdemes.
ritka eset az amikor egy CF vagy egy SLI rendszer megéri a pénzét...a hátrányok:
- nem minden alkalmazás alatt elérhető a teljesítménytöbblet
- ingadozó teljesítmény (van ahol remek majd 100% plusz, van ahol csak 40%)
- két kártya, dupla hőtermelés
- fogyasztás
- hangés a sovány előnyök:
- ritkán, de nagyon jó ár érték arányú rendszer építhető ki (pl anno x1650XT esetében...)
- nem kell egyszerre megvenni a két kártyát, a másodikat később, árzuhanásokor is be lehet szerezni
(- asszimetrikus rendszerek esetében később a kisebb teljesítményű kártya elviekben fizikát is számolhat...- hogy itt mi a valóság, azt nem tudom )ezek alapján dönts. ha nem vagy elvakult kisérletező, akkor inkább a single megoldásban gondolkozz.
-
Gyuro!
aktív tag
Üdv!
Szerintetek érdemes olyan alaplapot venni, amiben van CF vagy felesleges?
Asus P5KC-t néztem (16* és 8*) vagy nem ajánlott, esetleg ebben az alaplapban gondolkodni (amúgy ha nem ez, akkor Gigabyte, de az single gpu-s)?
Egy jó ideig nem cserélnék lapot, szal hosszabb távra kérdezem!
Thx! -
-
radírfej
senior tag
nos, ahhoz képest, hogy "nagy crossfire topic", hozzászólásoktól nem duzzad...
de, amire kiváncsi vagyok, és ki is szeretném próbálni, az az asszimetrikus crossfire üzemmód.
nem az AMD/ATI által is demózott 2+1 kártyás rendszer hanem az 1+1 kártyás asszimetrikus rendszer kipróbálására törekszem.
esetleg valaki, akinek ilyen rendszere volt/van/ tervez? tapasztalatok?
ha nyersen nézem a dolgot, elöljáróban, akkor a fizikát számoló kártya lehet egy low end kártya is, számítási teljesítményben még így is veri a physiX-et.
kérdés még persze, hogy a játékok támogatják-e... jó, tudom driver kérdése (is), de az sli/crossfire tesztekben szinte mindig látni olyan alkalmazást, ami semmit nem profitál a kétkárytás rendszerek elvi teljesítménytöbletétől.
volt az az ominózus demózgatás az ATI részéről, két x1900-as és egy x1600-as rendszeren keresztül mutatták be az asszimetrikus crossfire rendszert, ahol az x1600 számolta a fizikát. [link]
a dolog azóta nem nagyon bukkant fel, az újabb játékoknál inkább arról szólnak a pletykák, hogy a sokmagos CPU-k egy (esetleg több) magja végzi majd a fizikai számításokat.
elnézve a CPU-k árcsökkenését, könnyen lehet, hogy ez a fejlődési irány, és a diszkrét fizikát számoló rendszerek a fejlődés vakvágányai.
ettől függelenül enegem érdekel a téma, ha főleg ha működne is...
-
Saiyan
csendes tag
Sziasztok,
Nekem egy Codegen PFC 400W-os tápom van ami xsak 20tűs.
A héten intézek egy CF rendszert és kérdésem, az lenne el kottyanok-e evvel a táppal ???
Van abból gond ha 20tűs tápot használok 24es helyett ???
Re pls. előre is thnx. -
r9550
senior tag
de azért azt is vedd figyelembe hogy nemrég volt itt a ph-n tesztelve x1650xt 256mb cf és az egy kicsit brutál volt keresd meg télleg naon jó volt és irták is benne hogy a cf szinte mindig is jobb lessz mint az sli mert a drivereket 2 havonta frissíti az ati cf terén az nvidia meg nem is toom amugy 2x1650xt 256mb>2x8600gts 256mb tuning
-
robyeger
addikt
[link] előljáróban annyit, hogy én személy szerint jelenleg nem hiszek a 2kártyás rendszerekben, de ebben a tesztben jól látszik, hogy mennyi a különbség a 4x (P35) és a 8x (975X) corssfire között, kár hogy kimaradt a 16x (RD600) üzemmód(DFI ICFX3200-T2R/G deszkával) kíváncsi lettem volna arra is.
[Szerkesztve] -
Hi.
Van valakinek 1950 crossfire rendszere? Vagy csak átkötő kábelja hozzá? Én összeraktam egyet ,de nem megy ... többek szerinte az átkötö kábel nem jó.. -
r9550
senior tag
nem ez nem azt akarja jelenteni hogy az x1900 x1950-ekhez nem kell többet masterkártya
és aktiválható lett a softveres crossfire?
sztem igen
amugy x1600 x1650 x1300-aknál biztos hogy megy a szoftveres mert azok azt támogatják csak most perpillanat azt nem tom hogy x800-aknál mi a helyzet -
GanXstaZ
tag
válasz
Komplikato #37 üzenetére
hát igen én is igy tudtam de siman kifagy inditásnál a pcsába, ha kikapcsolom meg megy szépen, 6.9 6.10 6.11es driverrel.
-
GanXstaZ
tag
Hali én kiszállok a CFböl mert kiforratlan, a játékok fele nem támogatja, egyszerűbb 1 de erős kártyát venni. Ha vkit érdekel a kártyáim közül 1, akkor 80e
-
Zsolo007
tag
Találtam még 1 adag infót, ezúttal wikipédián: However, with ATI's release of the new Motherboard Chipset named ''CrossFire Xpress 3200'', the 'master' card is no longer required for every ''CrossFire Ready'' card (with the exception of the Radeon X1900 series). With the CrossFire Xpress 3200, two normal cards can be run in a Crossfire setup. This move is viewed as an overall improvement in market strategy due to the fact that Crossfire Master cards are expensive, in very high demand, and largely unavailable at the retail level.
Ez is zavaros nagyon, de ha jól veszem ki, akkor ha veszek még 1 x800gt + ilyen chipsetű alaplapot (amit egyébként is tervezek) akkor elviekben mennie kéne szoftveres üzemmódban... -
r9550
senior tag
hát figy most a legujjabb catalistba van szoftveres crossfire szoval ez azt jelenti hogy semmiféle külső beavatkozás nem kell hanem csak bedugod a két kareszt a pci-e be oszt had mennyed de persze lassabb is minthogyha külső köttetés-el lenne összekötve hát nem tom probát megér ha van pénz de ha nincs pénz akkor ne kisérletezz
amugy azé hajlongtam erre mer énis most akarok majd beujitani:
Abit AT8 32X
AMD Athlon 64 3000+ S939 (Venice) OEM
2XSAPPHIRE RADEON X1300 128MB
na mid1 valahogy össze lehet hozni de az x1300 és x1600 akkal biztos hogy össze lehet mer azok támogatják a szoftveres crossfire-t -
Zsolo007
tag
Sziasztok!
Remélem nem leszek off, de nem nagyon találtam választ a kérdéseimre internetes kereséseim közepette. Előre is köszi!
Jól tudom ugye, hogy crossfire-höz nem két ugyanolyan kártya, hanem primary meg secondary kell. Van valami megkötés? Egyáltalán hogy van jelölve egy elsődleges kártya? Van nekem egy X800GT-m. Ha van valami megkötés, akkor ahhoz milyen mesterkártya kéne (mert az rá van írva, hogy másodlagos)?
Ugyancsak ehhez kapcsolódik, hogy ha egy crossfire-ös alaplapba 2 kártyát rakok, akkor ha nem kötöm össze a kettőt válthatok közöttük? Arra gondolok, hogy ha veszek a jelenlegim mellé egy FireGL-t, akkor meg lehet azt csinálni, hogy mikor játszok akkor az X800at használja, ha modellezek a FireGLt? Vagy nagy hülyeséget beszélek? . Vagy csak annyi, hogy átdugom a monitort a másikba, vagy mi?
Köszönöm a türelmet, remélem nem túl lámák a kérdéseim. -
GanXstaZ
tag
Na most ez erdekes, a 2. kartya orajele Ati tools szerint folyamatosan az emelt 3d-s ez szerintem hülyeség
ugyhogy ati tools nem nyerő továbbra sem.
-
GanXstaZ
tag
Annak aki CF-el akar hasznalni ATi tools-t vagy Tray tools az az ajanlatom felejtse el
nem kepesek a 2 kartyat erdemben rendesen kezelni. Pl Ati toolsban egyik kartya 2dben (?) 600/720 masik 500/600. Tray toolsban meg sem lehet nezni masodik kartya órrajelét
nagy fagyások vagy lassabban működő visszavett órajelű kártyaműködés várható. Levágtam mind2 szart a gépről és siman 3dmark06-ban 11000 az eredmeny alapon.
Venti szabalyzas sem erdekel margari van, Ati szerint pedig 85foktól kutya baja se lehet 100 fölött az izgalmas vhol 120-130nal van nyekk. Ettől függetlenül fel fogok dobtni mind2-re egy X2est hamarosan.
-
Rover623
félisten
Nem...
Ennek gyak semmi köze ahhoz hogy CF vagy SLI a lap...
Csak és kizárólag ahhoz van köze, hogy legyen két foglalatod amibe beleteheted a VGA kártyákat, és találj olyan driver verziót (ha NVIDIA karikat használsz, akkor ForceWare, ha meg ATI-kat akkor Catalyst...értelemszerűen), ami az adott lapon hajlandó elindulni...
NVIDIA esetében NForce4-5-6 alapú lapok esetében szinte 100%, Intel 955x/975x chipsetek esetén pedig kb. 50% esélyed van...
ATI vagy más egyéb (van más is?) chipset esetén felesleges is próbálkoznod...az NVIDIA nem hülye hogy elősegítse a konkurrens VGA gyártó eladásait...
Bővebben:[link], [link]
[Szerkesztve] -
hossszú
őstag
Hali!
Egyszerű kérdésem lenne a hozzáértőkhöz Crossfire alaplapba be lehet rakni NVidia kártyákat -
GanXstaZ
tag
válasz
várnarancs #16 üzenetére
foggalmam sincs nallam 1900XTX+1900XT256 nál az 1900XTX mastert kevette sima XT órajelre és 256 ramra.
-
várnarancs
addikt
Milyen jó h énis majdnem csináltam 1-et még 1-e előtt....
-
Savanya
addikt
X1600pro-ból az egyik 128mb-os a másik 256-os . Menni fog a CF ????
-
keIdor
titán
Ha nem jöjjének a 8800-ak/R600 lehet vennék az X1950XTX mellé egy Master karit is... de így már nincs értelme!
-
GanXstaZ
tag
Latom mivel marha sokan irnak ide
(sikeres a topik na
) veszek a master mellé egy masik 1900xtx-et mert most max 9600-at megy a 2 kártya 1ütt, ami ugy nez ki hogy 1900xtx 512 ramjából csak 256-ot használ és gondolom órajelet is visszaveszi egyertelműen catalyst.
-
GanXstaZ
tag
ATI CrossFire™:
2005. Május 31.-én debütált az ATI korábban Multi-Rendering (AMR), majd Multi Video Processing (MVP) néven emlegetett technológiája, amely két videokártya összekapcsolását és teljesítményük összeadását teszi lehetővé. A végül CrossFire™ néven piacra került eljárással a kanadai vállalat az NVIDIA SLI-jére reagált. A jókora késésből adódó hátrányt kompenzálandó az ATI egy „okosabb” technológiát ígért, így nem csoda, hogy az SLI akkori fogyatékosságainak kiküszöbölését várták a legtöbben...Nos, az ATI-nál valóban történt előrelépés, bár a siker néhány kérdésben vitatható volt.
A CrossFire egyszerre vált elérhetővé Intel és AMD processzoros platformok számára, az előbbit az RD400, az utóbbit az RD480 kódnevű chipset szolgálták ki, mindkettő Radeon Xpress 200 CrossFire Edition néven került forgalomba. Az alaplap két PCI Express x16 foglalatába illesztett videokártyáknak nem volt muszáj egy gyártótól származniuk, de csak azonos családba tartozó kártyák működhettek együtt, és bizony megkerülhetetlen volt egy úgynevezett CrossFire Edition grafikus kártya beszerzése, ebben lehetett fellelni ugyanis a munka megosztását, illetve a kép összefűzését végző egységet (compositing engine-t).
További – és talán az egyik legfontosabb – újítás az volt, hogy az ATI megoldása nem igényelt speciális, az egyes játékokra optimalizált meghajtóprogramot, így a cég állítása szerint valamennyi 3D-alkalmazásban, akár már kissé elavult játékokban is jelentkezhetett a sebességnövekedés. A kanadaiak a két kártya közötti feladatmegosztáson is csavartak egyet, így már három módszert kínáltak.
AFR / Scissor / Supertile módok
Az elsőnél az egyik kártya a páros, a másik a páratlan képkockák számításával foglalkozott (Alternate Frame Rendering), így ez akkor volt használható, ha két azonos teljesítményű grafikus vezérlő dolgozott együtt. A második az ATI által Scissorsnak (olló) nevezett eljárás volt, ahol a képterület felső felét az egyik, az alsó felét a másik GPU számolta ki. Mivel itt – az NVIDIA SLI-hez hasonlóan – a megosztott képterület nagysága dinamikusan változtatható volt, így egy gyorsabb és egy gyengébb kártya futtatásához is megfelelő volt. Az első két eljárás D3D és OpenGL alkalmazások alatt egyaránt működött, a harmadik, új módszer azonban csak D3D-hez volt használható. A SuperTiling a képkockát sakktáblaszerűen osztotta fel a két GPU között, így hatékonyabb számítást és terhelésmegosztást ígért.
A következő nemzedék:
Az ATI Radeon X1950 PRO (RV570) megjelenésével a CrossFire új megvalósítása is debütált.Az új CrossFire szemre és felépítésre közelebb áll az NVIDIA SLI-jéhez, mint elődjéhez. A kártyák között kis híd tartja a belső kapcsolatot, ráadásul nem is egy, hanem kettő. Ezek a GeForce-okhoz hasonlóan a nyomtatott áramkör szélén vannak.
A képösszerakást végző áramkör – szintén az SLI-hez hasonlóan – a GPU-ba költözött, ennek tudható be az RV570 és R580 tranzisztorszámának vártnál kisebb különbsége. Az összeillesztő GPU-ba telepítésének az az előnye, hogy most már Radeon-vonalon sincs külön master kártya.A friss CrossFire és az SLI kis átkötői nagyon hasonlítanak egymáshoz, de nem teljesen egyformák. Különbözik a forgalmazási módszerük is.
ATI CrossFireX™:
2007 novemberben az AMD útjára indította a Phenomot, és egyúttal bejelentette a 790FX chipsetet is, amely a négy felkínált PCI Express foglalat révén elődeitől szemmel láthatóan is különbözött. Akkortájt még csak annyit tudtunk, hogy a négy bővítőfoglalat révén akár három-négy VGA is összeköthető lesz, de az ezt támogató videokártyák és meghajtóprogramok hiányában még nem volt kihasználható. Az AMD 2008 elején bocsátotta ténylegesen útjára a CrossFireX-et, amely a CrossFire továbbfejlesztésének tekinthető, és lényegében annyiban különbözik tőle, hogy segítségével akár kettőnél több GPU-t is összekapcsolhatunk.
A CrossFireX bevezetése megkövetelte a meghajtóprogram-írók rugalmasságát is. Mint tudjuk, a szimpla CrossFire három üzemmódot ismer, azaz három különböző módon képes kiszámolni a képkockákat.
A három vagy akár négy számolóhoz, azaz GPU-hoz azonban muszáj volt azt a módszert használni, ami minden körülmények között optimálishoz közeli eredménnyel kecsegtet, így végülis a CrossFireX csak és kizárólag AFR módban működik. A CrossFireX-ről tudni kell, hogy több különböző videokártyával is kiépíthető, de alapfeltétel, hogy ezek egyazon teljesítménykategóriába tartozzanak (tehát pl. 3800-asok). Ha több különböző órajelű és/vagy memóriaméretű videokártyát kötünk össze, akkor a gyorsabb VGA-knak meg kell várniuk a lassabbat, tehát ez egy korlátozó tényező lehet. A memóriaméretek különbözősége nem okoz galibát, de ez esetben is a kisebb memóriaméretű videokártyákhoz igazodik a teljesítmény, tehát ha összepárosítunk egy 512 és egy 256 MB-os videokártyát, akkor az 512-es is 256-osnak fog látszódni.
2009Q2-es Kompatibilitási Lista
forrás: PROHARDVER!
[ Összeállította: leviske ]
----------------
Mit tegyünk ha nem működik a Crossfire?
Az utóbbi driverekben elég jól működő általános rutinok találhatóak. Egy D3D-re és egy OpenGL-re. A kompatibilitás nem garantált, de ritkán fordul elő probléma.
Az első lépés, hogy a program indító fájljáról legyen egy biztonsági másolat. Amennyiben D3D-s a program nevezzük át a fájlt "AFR-FriendlyD3D.exe"-re, ha OpenGL-es, akkor "AFR-FriendlyOGL.exe" legyen a neve. Ezután teszteljük az eredményt.[ Összeállította: Abu85 ]
Hasznos linkek:
[ Módosította: radi8tor ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kutya topik
- AliExpress tapasztalatok
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Billentyűzet gondom van
- GTA VI
- Jövedelem
- Külpolitika
- Konzol Screenshot
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Minden USB-C kábel egyforma? Hát NEM. És ez a baj. – Tech Percek #7
- További aktív témák...
- Gainward GeForce RTX 4080 SUPER Phoenix GS Újszerű, garanciális, dobozával és tartozékaival
- Csere-Beszámítás! Gainward Phantom RTX 4070Ti 12GB GDDR6X Videokártya!
- Gigabyte EAGLE OC RTX 3060 12GB GDDR6 VGA!
- MSI GeForce GTX 1080Ti 11GB GDDRX GTX1080Ti GAMING X TRIO
- Nvidia Geforce GTX Gigabyte 1660 TI 6gb
- AKCIÓ! Lenovo ThinkVision L24i-10 24 FHD 60Hz 4ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Galaxy A34 5G 128GB mobiltelefon garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- LG 45GR95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest