- Meghúzza a nadrágszíjat a gyártóüzemeiben az Intel
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- 1000 milliárd dolláros AI-központot akar az USA-ban a SoftBank
- Humanoid robotokat visz az AI-szervergyárba az NVIDIA és a Foxconn
- Relatíve kompakt, "platinás" tápszörnyekkel gyarapodott az ASUS kínálata
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- A látszat ellenére helyesen működik az NVIDIA-féle Resizable BAR implementáció
- AMD Radeon™ RX 470 / 480 és RX 570 / 580 / 590
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Azonnali processzoros kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Komoly GPU a processzorban: AMD Phoenix APU-k tesztje
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Vezetékes FEJhallgatók
- OLED monitor topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Weareus
addikt
válasz
Reggie0 #19369 üzenetére
Igen, a peltier elemeknél minél jobban hűtöm a meleg oldalt, annál hidegebb lesz a hideg oldalam is, hiszen végül is egy deltaT-t tud nekem csinálni és ennek a mértéke peltierenként is változó.
Egyébként a pumpákat nem jól rajzoltam be, mert nem sorba, hanem párhuzamosan kötném be, így nem a víznyomás, hanem a nyomósebesség nőne, ezáltal a dt tovább tudna csökkenni még néhány fokkal a meleg körön belüli meleg rész (peltiertől a radiátor beömlőjéig) és a hideg rész (radiátor kiömlőjétől a peltier blokk bemenetig), ami szintén javítana még valamit a hatásfokon. A Mora radiátor hőleadó teljesítménye 600 watt körül mozog 1 pumpával és 300 rpm-en (hangtalanul) pörgő ventikkel. A peltierek által termet hővel 3x100w + a hulladékhővel + a cpu hőjével (ami ugyebár a hideg körben jelentkezne, de gyakorlatilag a peltierek ezen oldalán is megmutatkozna, mint elvonandó entalpia) ~ 100 watt, ez maximum 450-500 watt. Ha a morán kicsit megpörgetném a ventiket (600 rpm), akkor itt már bőséges biztonsági tartományon felül lenne a 450-500 watthoz képest a disszipálható hőmennyiség. 6-700 watt.
A csövek szigetelése persze nagyon fontos, legalább is a hideg oldalon. 19 mm külső átmérőjű laboratóriumi Tygon csöveim és Masterkleer csöveim vannak erre a célra.
Találtam olyan hőszigetelő tekercsszalagot, amit a csőre tudnék egyenletesen tekerni és ezt az egészet be tudnám húzni egy másik csőbe, majd ezt ismét betekerném ezzel az öntapadós hőszigetelő szalaggal, végül ezt az egészet a házban kialakított, kézzel faragott hungarocell szendvicsalagútba rögzíteném.
A hidegoldal radiátorainál és pumpájánál hasonló szendvicsszerkezetes rétegelt hőszigetelésre gondoltam.
Számomra a kérdés az egészben, hogy melyik peltiert javasolnád (márka, teljesítmény, dT) és a cpu blokk szigetelése, de ez utóbbit is több rétegben, szendvicsszerkezettel (termoszalag, hungarocell, termoszalag, hungarocell) tudom elképzelni.Szerk.: ha a hideg oldali víz nem vihető le -50, -60 fokra, és mondjuk -40 foknál fog beállni, azt azért még nem fogom kudarcnak tekinteni.
Új hozzászólás Aktív témák
- PlayStation 5
- Google Pixel topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- ASUS routerek
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Oppo Reno7 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 3550 - i5-5GEN I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged