- Bemutatkozott a Transcend SSD-inek zászlóshajója
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Félreértések az FSR 4 és a PlayStation 5 Pro körül
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- Megcélozta az NVIDIA-t a 2 nm-es node-jával a Samsung
-
PROHARDVER!
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Archttila
veterán
válasz
#16939776 #47902 üzenetére
Hogy csinálod?!.
Így
Egyelőre sajnos csak 1db ventivel tudtam tesztelgetni, de az első röpke kis teszt máris elszomorított
mivel ha fordítva (szívóra) rakom a Noctuát, akkor hihetetlen magas lesz a széllzaj. (oldallap nélkül)! Mivel pár éve az NCASE-nél nem tapasztaltam ilyet így ezt betudom annak, hogy ott nem közvetlen a bordára raktam a két also pörgettyűt, hanem a ház alsó részéhez voltak rögzítve, így gondolom az így keletkezett minimális, -borda és fan közt tátongó rés miatt nem jött létre (akkora) turbulencia mint most.
Mire megérkezik a másik venti addig kitalálok valami rögzítés félét a ventiknek, de az már most az elején biztosnak tűnik, hogy a kifelé fuvó elrendezés Itt most nem működik.
-
Archttila
veterán
válasz
Crabface #47882 üzenetére
Crabface
nem lehet alulra vagy felülre bármilyen vékony ventit rakni a tophat nélkül?
De, bár a slim venti (ott) nem elég hatékony. [link]
Seep
Szerintem vedd le a mostani kartyadrol a ventiket es tegyel ra ket 120mm noctuat ugy hogy kifele szivjon. Jobb lesz hidd el.
Ez is eszembe jutott, lévén én már egyszer csináltam egy hasonlót amikor NCASE-em volt. Emlékszem miután elkészültem vele és elindítottam a Haeven benchet, egyszerűen nem akartam elhinni amit hallok/látok
Magamat idézemMost ennyi ventivel a fedélzeten IDLE állapotban is teljes a csend, az pedig már csak hab a tortán, hogy a gépben LOAD alatt mindegy egyes hőmérséklet 5-össel kezdődik
és ezt a lehető legnagyobb csendben sikerült elérni úgy, hogy a VGA soha nem megy 2050 MHz alá. Szerintem 12.5 literen ez nagyon szép!
Lehet teszek vele egy próbát, bár nem tudom ez a lyukacsos oldallap mennyire fogná vissza a kifelé áramló meleg levegőt. Ki kellene próbálni.
Redditen van olyan user, aki saját bracket-et nyomtat a NoctuaknakStrezi
Mit vettél?
nálad mindig késnek a cuccok
-
Archttila
veterán
Szerintem én szépen lassan átnyergelek újra blower hűtésre
Ezek a hőfokok pár perc SotTR után (felső rács levéve)! Nem a 70C a gond hanem az, hogy feleslegesen telefűti az egész házat.
Nem releváns de a lényeg átjön szerintem
Jelen formájában olyan szinte kellene rá költeni, hogy akkor már inkább kedvezménnyel dobok bele egy ilyet [link]
Tudom ott a Top Hat de azt lehetetlen most beszerezni, és különben is drága és csúnya.
-
Archttila
veterán
Nem teljesen értem ezt a Giga lapot
Szerintetek miért nem lehet fixálni a DRAM voltage-t? Komolyan mondom korábban ilyet még nem láttam...
HIába lövöm be XMP vagy manual 1.350 a feszt, fogja és feltolja 1.380-ra, de peak 1.392-ig is elszalad. -
Archttila
veterán
-
Archttila
veterán
válasz
zolika15 #47798 üzenetére
Valóban nem apróztam el, viszont a 92-es ventit egyelőre nem rakom fel mert szerintem teljesen felesleges
de mivel nálam jönnek mennek a hűtők (is) így később simán kellhet
szóval nem adom el. (illetve ki kell még tesztelnem az új Rig-et)
Holnap érkezik a Black Ridge AM4 (antidestruction
) felfogatója
szóval hétvégén tesztelde van...
Egyébként hatalmas fekete pont a Noctuának amiért gyakorlatilag azonos áron adja a Chromax sorozat a normállal, viszont szinte alig ad hozzá valami kiegészítőt.
-
Archttila
veterán
válasz
Strezi #47779 üzenetére
Nem, egyáltalán nem rossz sőt, szerintem egy remek ár/érték arányú deszka. Nekem a BIOS az kicsit boaaa de ez van , minden nem passszolhat.
Ami nekem hiányzik belőle az a Spread Spectrum tiltása (99.8MHz BCLK) illetve jó lenne ha Asus módra mutatná save & exit előtt a változások listáját.Maga a Fan setting rész (nemugrikbemianeve) kifejezetten tetszik, illetve inkább azt mondanám, hogy használhatóbb mint a konkurensek megoldásai. (lásd FAN curve)
Apropó ha van kedved HWINFO-ba megnézhetnéd nekem, hogy az FCLK Idle fix vagy ingadozik mint nálam?
-
Archttila
veterán
válasz
#16939776 #47770 üzenetére
Ne gondold! A HyperX-rol egy pillanat alatt lepattintottam a vasat, ez a Patriota viszont relative megdolgoztatott, de vegul en gyoztem
Veled ellentetben nalam a szivacs eltavolitasa viszonylag konnyen zajlott. Gyakorlatilag kezzel legyurmoltam a maradvanyokat
Mas:A Giga lapnal az FCLK 316-1866 MHz között ingadozik. Ez szerintetek normális?
vagy ez valami uj AGESA ficsor amirol lemaradtam?
Ryzen 3800x
RAM 3733
FCLK 1866
UCLK 1866Szerk.: Esetleg a hwinfo bugos?
-
Archttila
veterán
válasz
kisza25 #47732 üzenetére
Remélem most csak viccelsz
millio mikorocode és ram compatibility update jött azóta… irány a support és töltsd le a legújabbat, illetve F40 környékén van vmi megjegyzés amit érdemes elolvasni (nem néztem át mert nekem F41-el jött) a lényeg, hogy ne egyből F50-re frissítsd
-
Archttila
veterán
-
Archttila
veterán
válasz
Strezi #47700 üzenetére
Igen kozvetlen toluk rendeltem emlekeim szerint még valamikor tavasz kornyeken.
kisza25
En 23-ert vettem az uj bontatlan 3733-as kittet.
shteer
igyekszem majd pontosan lemerni, h mekkora kell de korabban mar kiszamoltam24 Pin ATX - 140mm
4+4 EPS - 230mm
Single SATA - 100mm
One 6+2 Pin PCIe - 220mm
One 6 Pin PCIe - 220m -
Archttila
veterán
válasz
zolika15 #47696 üzenetére
Nekem van egy fogom, amit ha gondolod szivesen elkuldok neked!
shteer
Az elozo build (ebben a hazban) egyedi kabeleket kapott... es bar merfoldekkel jobb volt mint a platinum psu harisnyazott kabelei, valahogy megsem tetszett igazan. (Alis rendeles)
Ezek az Etsyn kaphato unsleeved kabelek viszont piszok rugalmasnak tunnek, sztem teszek veluk egy probat. (mondjuk egy hete olcsobb volt mint most)
Vagy Zolika keszit nekem egy settet
(árat privibe irhatnal)
-
Archttila
veterán
válasz
shteer #47687 üzenetére
Igen az is jol nez ki.
Ismeros volt ez Zolika... Rakerestem es hat azt latom bizony mi anno sokat leveleztunk a temabanmondjuk ugy, hogy akkor kezdte a kabelvagdosos ipart
Kisza25
Asus utan most en is egy giga lapot rendeltem. Ugy tervezem, hogy atmeneti megoldaskent marad b550-ig, de meg az is lehet, hogy elengedem a dolgot es marad vegleg.
(Uj amd socketig)
Elegem van mar a draga lapokbol. -
Archttila
veterán
-
Archttila
veterán
-
Archttila
veterán
80 plus Platunim, 7 ev gar. Remelem jol szolgal majd, legalabb annyira jol mint a kisebb gold elodje.
-
Archttila
veterán
válasz
hegegabi80 #47565 üzenetére
Milyen lapra megy majd a huto? Asrock illetve Giga b450/x570 eseten szukseges egy ilyen (csak am4 kompatibilis) lefogato: link
Sajnos a gyari am3/am4 lefogato am3-hoz szukseges kituremkedes kart okozhat a fenti alaplapokon.A kesobbiekben mar ezen lefogato is a csomag resze lesz.
Remelem semmi ujat nem mondtam!
-
Archttila
veterán
válasz
hegegabi80 #47563 üzenetére
Ugye te is v2-t kaptal? Az elso kiadas hocsovei nem illeszkedtek rendesen...
En Chromax Noctuat akarok majd a tetejere csak most sajnos nem kaphato egyik shopban sem.
Olyan 5C a difi a 120 es 90mm noctuak kozott, (intake) a gyari 90-es es a noctua 90-ese kozott pedig 8C. -
Archttila
veterán
-
Archttila
veterán
Szegeny ember tophat-je
zsenialis
-
Archttila
veterán
Nagy nehezen sikerult elokotorni
link (google drive megosztas)
Mellesleg pont az altalad ajanlott Giga b450 laprol olvasok egy build logot. Louqe hazba epit a srac es hozzam hasonloan Black Ridge hutest tervezett a procira, es azt kell mondjam eleg kellemes ki build lett. De ami ennel is szimpatikusabb az az, hogy ha en is ezt valasztanam, akkor nem kellene talalgatni melyik lappal kompatibils a cooler, (mert vannak am gondok) illetve ahogy elnezem a Guru3D ide vonatkozo thermal kepeit, akkor en azt mondanam, h semmi gond a VRM homersekletevel, es a 4+2 phase is eleg ha nem tervez az ember durca OC-t.Kieg:
Mas lapokkal ellentetben itt Intel Gigabit lan van, illetve ALC1220 audio -
Archttila
veterán
A Louqe-s sracok (vagy Dan-ek mar nem emlekszem) harom kulnbozo gyarto raiser kabelet teszteltek, es a teszt vegen az jott ki, hogy hibahataron belul teljesitett mindharom kabel. :L
Lehet hogy felhobe meg is van valahol, mindjart megnezem.Es igen, az egyik ebbol a jelenleg is hasznalt stock cable.
-
Archttila
veterán
Ez nagyon tetszik, koszi! Ha mas nem akkor ez lesz (vagy egy hasonlo Alirol) egy Asrock B450 tarsasagaban. (foleg ha a B550 vrm/chipset is aktiv hutes kap)
Apropo mi a velemenyetek (esetleg ha van szemelyes tapasztalat) a Seasonic Focus SGX tapcsaladjarol? link
Ujonnan ezek az opciok lennenek most:
- Corsair sf450 (Platinum) 7 ev gar 35k
- Seasonic Focus SGX 450 (Gold) 10 ev gar 30-31k -
Archttila
veterán
Koszonom HookR de masodik ipari hulladek utan inkabb kihagynam. A bosszusagon kivul mast nem nagyon kaptam ettol a markatol.
(nah jo a 90's evek vegen az Abit utan Asus lapot es VGA-at vettem, na azokkal nem volt gond. Szep emlekek fuznek hozza... (Foleg az Asus Riva 3400 TNT1-hez)
-
Archttila
veterán
válasz
hegegabi80 #47454 üzenetére
En 2 ora es 13 perce megkezdtem a karacsonyi szabit.
Nem volt mas helyette. Mellesleg most gondban vagyok, mert nincs megfelelo alaplap a kovetkezo projecthez.mindenkeppen olyan deszkat szeretnek ahol elol van az m.2 foglalat, kozvetlen a cpu cooler alatt, es ilyen nincs csak Giganak az meg nem kell, illetve x570 all de az meg kv@ draga es egy vicc a tower vrm+hangos fan komboja.
Attol felek, hogy b550-ig várnom kellesz a szerelgetessel
-
Archttila
veterán
Eddig birtam gep nelkul, hamarosan jelentkezem.
-
Archttila
veterán
-
Archttila
veterán
Nekem nem volt vele szerencsem, ettol fuggetlenul nalad lehet remekul fog szolgalni.
Par eve egy Inteles Asus itx lap out of the box volt kaki ami vitte a procit is, most meg par honap utan ez a B450 adta meg magat a 4000MHz@1.090 vCore-ra belott proci alatt.
-
Archttila
veterán
válasz
#16939776 #47182 üzenetére
Igy van.
Gyakorlatilag mara mar a filmek es a sorozatok vettek at a jatekok adta kikapcsoladas szerepet. Ezt tetezi, hogy massal is foglalkozom egy ideje, szoval ha van egy kis idom a munka es a gyerek mellett, akkor szeretnek tenyleg kikapcsolodni, nem csak ugy zombulni a PC elott mint az utibbi 1-2 evben, aminek a vege rendre mindig egy alt+f4 aztan irany a kanape, es mar pereg is a Remux.Azert ha a gyerkoc egy kicsit nagyobb lesz akkor szeretnek vele szerelgetni, epitgetni, jatszani, de jelenleg masra sem vagyom mint egy OLED/kolorimeter/HCFR harmasra.
Atom_Ant
Nem vettem semmit, a Ghost meg mindig itt lebeg a szekreny felett.
Seep
A haz arahoz kepest draga.de a szemem azert rajta tartom.
-
Archttila
veterán
Sziasztok!
Vege a kalvarianak, az alaplap volt hibas. Ezt onnan tudom, szinte mar mindent eladtam a gepbol es eddig senki nem reklamalt sot, a 3800x tulajdonosa mennyekbe van a 4770k utan
Szoval most egy kis pihi van, de csak ami a gaming konfigok illeti, mert nem titok hamarosan uj lakoja lesz a kecses kis szellemnek
akik vegre!! egy OLED mellett fognak lakni.
A dontes oka egyszeru: nagyjabol 2-3 AAA cimet toltam ki az utobbi 3-4 eveben. Egyszeruen se idom sem kedvem nincsen mar jatszani ha meg igen, akkor azon kapom magamat, h a DOOM klassic megy estenkent egy kis Duke 3D-vel, aztan hetvegen meg valami Indie csoda szalad a sokszazezres konfigon...
Oregszem na.
de ha nagyobb lesz a gyerkoc akkor ki tudja, talan ujra lecserelem a 3400G-t valami komolyabbra.
-
Archttila
veterán
-
Archttila
veterán
válasz
Atom_Anti #47113 üzenetére
Azt en is mert a 3333-as predatort szepen vitte 3600 es 3733MHz-en is.
Kozeben kiderult, hogy a tap hibatlan, illetve a VGA is szepen teszi a dolgat.
Megneztem masik kartyaval ahogy tanacsoltatok de nem mukodik, csak a annyit jelez a lap, h aram alatt es pont. Sem a debug ledsor, de meg az amugy minden reset utan automatikusan mukodesbe lepo also RGB karacsonyfa ledsor sem vilagit.Ugy dontottem, hogy nem várok en most semmilyen CPU-ra, megkezdem a lap gariztatasat mert szinte 100% biztos vagyok benne, hogy (mar megint) az Asus deszka a ludas.
Jo lenne tudni, hogy vajon a B550-es deszkak is X570-hez hasonlo bazi nagy VRM csodak lesznek picike ventikkel, vagy ott maradnak a hagyomanyos kialakitasnal mert ha igen, akkor szerintem megy fel az Asus aprora aminek az arabol (megint) veszek egy zsir uj Asrock B450-et es elengedem az uj szeriat.
-
Archttila
veterán
A B550-es chipsetes lapok mikor jelennek meg? Valahol azt olvastam, hogy Oktober de szerintem iden ebbol mar nem lesz semmi
-
Archttila
veterán
Egyelore meg semmi. Holnap delelott atviszem a tapot es a VGA-t haverhoz, de procit csak elsejere sikerult szereznem.
A nagyobb gond inkabb az, hogy ha a lap kaka akkor merre tovabb. Asus ertelemszeruen nem kell mivel ez mar a masodik itx deszkam toluk ami elszallt, Giga b450-en harmat a VRM, MSI tokeletes volt de sajnos a VRM itt olyan szerencsetlenul magasra sikerult, hogy nem fer el a 120x15-os Noctua az L12 alatt.
Az uj x570 szeria veszett draga, sipolo mini veni a vrm illetve pch-n ami miatt pokoli magas inkompatibilis, az itx-et mint szabvanyt szembekopo giccsparade az egesz.A vegen az lesz, hogy veszek egy Deskmini A300-at es problem solved.
-
Archttila
veterán
válasz
#16939776 #47090 üzenetére
Pontosan mit ertessz a kisakozza magat alatt?
Penteken amikor hazajottem a melobol beleptem BIOS-ba es betoltottem a 4000MHz@1.090v filmnezosprofilomat, amihez tortentesen XMP van beallitva. Ez egy xtreme silent profil tekintve, hogy a huton log egy LNA adapter is, szoval load 50-53C de ezeket mar biztosan irtam...
Emellett van egy komolyabb all core 4300MHz-es profilom is amihez manual 3733-ra van beallitva a 3333MHz predator kit, de ezt kizarolag jatekokhoz hasznaltam, mivel jot tett a minimum fps nek, de ennyi.A tapom is erdekes joszag, mert kb 5-6 ilyen-olyan futurisztikus vedelem van a belibe, ennek fenyeben csak remelni tudom, h nem o esett el ebben a merhetetlen magas feszultsegekkel biro csataban... Vicc az egesz...
arabus
Koszonom a tippet, szerdan lesz alkalmam kiprobalni az altalad javasolt lehetoseget. (is)
Ha valakinek van a fiok melyen egy felesleges barmilyen AM4-es proci az vegye fel velem a kapcsolatot! (Elore utalok)
Nagyon szepen koszonom! -
Archttila
veterán
Ez ma reggelig egy tokeletesen mukodo konfig volt, legfrissebb bios-al a fedelzeten.
Ram es vga nelkul is a videon lathato jelenseget produkalja... Lap vagy tap, de tippre lap, nem az elso Asus moka ez mar nalam...Mellesleg akkor egy bugtelep az egesz bios h az vmi felelmetes. 1.0.0.2 AGESA ota nem megy (masoknak sem) a cold boot, ha xmp profilt hasznalsz. Az mar csak hab a tortan, h meleg inditasnal is random osszefossa magat.
Komolyan mondom mar csak abban remenykedem h tenyleg a lap szallt el, es akkor vegleg szakitok ezzel a markaval mert mara mar nagyon elegem lett beloluk.
-
Archttila
veterán
Minden megvolt... Szereltem? Reggel bekapcsoltam a gepet ha erre gondolsz.
Folyamatosan szerelek epitgetek es soha nincs semmi gaz kiveve amikor egy Asus lap kerul a kepbe... Erdekes nem?
Attol meg ne szalljon mar el mert 4000MHz-en 1.090v mellett merem jaratni az igy kemeny 30 wattot zabalo CPU-t.Ha kiveszem a VGA-t es a ramokat akkor is a videon lathato jelenseget produkalja.
Esetleg a tapra tudok meg gondolni, de estig nem tudom masikkal tesztelni. -
Archttila
veterán
válasz
Iginotus #47081 üzenetére
Sajnos fogalmam sincs
Viszont ugy nez ki ez az Asus lap is felmondta nalam a szolgalatot.
Mar a letezo osszes modszert megprobaltam de se kep, se hang, csak a ventit porgeti meg picit es kesz.
link (remelem mukodik a link, mobilrol vagyok ph app-rol)Meg a debug ledek sem mukodnek... Szerintetek lap vagy cpu?
-
Archttila
veterán
Annyit még hozzátennék, hogy szerintem az anyaghasználaton kívül ez különbözteti meg igazán az olcsóbb rokonaitól, de ez szigorúan csak a saját tapasztalataimon alapuló magánvélemény.
Szeretem a Ghost-t, de valahol mindig is ez a ház volt a szívem csücske, szóval lehet rendelek megint egyet(csak vicceltem, már rendeltem)
-
Archttila
veterán
Ncase M1 V6 Review - Optimized Even Further! [link]
Az újítások jelentős része (már megint) átgondolt
és tisztán látszik, hogy odafigyeltek a felhasználók visszajelzéseire.
Érdemes végignézni (főleg ha korábban már volt ilyen házad és sokat szerelgetted) -
Archttila
veterán
válasz
Tótotto #47017 üzenetére
Ha jobban megnezed a hutot akkor lathatod, hogy BS3 eseteben a ramok miatt egyaltalan nem kell aggodnod.
Ha tudsz szerezz egy L12-es Noctuat. Nekem pullba van rajta a 120x15 venti es igy szepen telibetolja legarammal az egesz deszkat, aminek hatasara 50 fok alatt van a VRM, PCB es 40 felett picivel az NVMe ssd.Velemenyem szerint jelenleg ez a legjobb AIR setup a Ghost-ba.
Persze jon majd egy oriasi, a haz tetejen elnyulo passiv CPU cooler a Louqe teamtol, de egyelore ez meg nem publikus. (Korabban itt is linkeltem, keress ra) -
Archttila
veterán
Itt egy friss videó amiben a srác L12S-t használ aminek a csöveit korábban egy kissé meghajlította: [link]
-
Archttila
veterán
válasz
herrkoser #47004 üzenetére
Az L12s nem fer bele csak a sima L12 (bar teny h bele lehet kalapalni)
Az LPX ram pedig csak akkor fer el ha 92-es ventit rak az L12 ala, az optimalis 120x15 ventimeretnel mar le kell kapni a memoriarol a bordat (es meg akkor is erinteni fogja a PCB-t)
Smallformfactor keresojebe ird be, h: louqe ghost build log (en mar lusta vagyok linkelni)
:)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! Corsair Dominator Platinum 2x32GB (64GB) Kit 5200MHZ DDR5
- G.SKILL 32GB Trident Z5 DDR5 6400MHz CL32 KIT F5-6400J3239G16GX2-TZ5S
- SkHynix 16GB (2x8GB) DDR5 5600MHz SODIMM, Laptop RAM
- G.SKILL Trident Z Neo 64GB (2x32GB) DDR4 3600MHz F4-3600C16D-64GTZN
- RITKASÁG: MSI Big Bang Z77 MPOWER
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD digital konzol garanciával, hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest