- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen széket vegyek?
- Platina besorolású tápcsaláddal bővült a be quiet! felhozatala
- Milyen processzort vegyek?
- Gaming notebook topik
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Milyen egeret válasszak?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
-
PROHARDVER!
Milyen belső merevlemezt vegyek? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
lacy027
tag
válasz vati182 #43202 üzenetére
Wdidle3 programmal, parancssorban. Rufus-al tudsz létrehozni indítható pendrive-ot, rámásolod az előbbi programot, minden más WD lemezt lehúzol, majd a pendrive-ról indítva a gépet a parancssorban átállítod. Ennél a lemeznél nálam 2.5 perc (150s) lett a jó.
Ha nem parkolgatott (HD Sentinel load unload cycle count kb. egyezik a bekapcsolások számával) akkor semmi teendőd nincs. -
lacy027
tag
válasz vati182 #43199 üzenetére
Mert rövid idő alatt százezres nagyságokra rúghat, ami akár a merevlemez idő előtti tönkrementeléhez is vezethet. Belépsz egy mappába, picit időzől, már lepakrol. Csapkodja össze-vissza a fejeket, mindezt feleslegesen. Rendszerlemezként meg folyamatos a parkolás köszönhetően az alacsony parkolási időnek. Nekem is ott van, a rendes helyen meg egy SSD.
-
lacy027
tag
válasz zeusz55 #42876 üzenetére
Igen, kb. próba szerencse. Minden lemeznél más és más a jó érték. Az esélye megvan rá, hogy helyreálljon, valószínűleg helyre is fog. Csak 2 perc üresjárat után fog parkolni, egyébként nem. Ha jó az érték, akkor leparkolva marad a következő használatig, majd csak ekkor megy vissza a lemezek fölé.
Szerintem ennek a beállításnak meg kellene maradni akár direktben a gépben van, akár egy USB3 házban. Kivéve ha a ház felülbírjálja a rendszert és maga állítja le a lemzet x idő üresjárat esetén. De egy egyszerű ház esetében nem kell ettől félni, WD My Passportoknál hallottam csak ilyenről. -
lacy027
tag
válasz zeusz55 #42873 üzenetére
Nem, mindenképpen van rá valami megoldás. Nálam egy WD10JPVX-nél 2,5 perc, (150s) lett a helyes. Az alap 8 másodpercnél túl sűrűn parkolt, 1 percnél még szintén, meg ennél a beállíásnál valamikor egy nagyot kattant parkoláskor, mintha hirtelen elmenne az áram. 3-tól felfele meg egyátalán nem akart parkolni. 2,5 percnél halkan és általában mindig leparkol. Nem túl ritkán, nem túl sűrűn, pont jó.
Szerk: 3s volt az alap? Az a lemez nem is csinált mást a parkoláson kívül. Jó ötlet ez a parkolás amit kitaláltak, de ilyen eszement alacsony értékeket megadni gyárilag... nem normálisak.[ Szerkesztve ]
-
lacy027
tag
válasz zeusz55 #42871 üzenetére
Az energiagazdálkodásban kapcsold ki a merevlemezek kikapcsolását, állítsd 0 percre.
Ha a fenti megvan, akkor a parkolási idő nem helyes. Lemeztől függően máshogy működik, van ahol leparkol majd le is állnak a lemezek és ez nem jó. Csak a fejeknek kell leparkolni, a tányéroknak ugyanúgy pörögnie kell tovább. -
lacy027
tag
válasz zeusz55 #42836 üzenetére
A régebbi lemezeknél 300E, az újabbaknál 600E biztonságos parkolást garantálnak a gyártók. A gyakorlatban valakinél milliós értékek vannak, de mégis tökéletes a HDD. Egyátalán nem biztos, hogy a parkolás miatt megy tönkre egy merevlemez, de idegesítő az állandó, feleseleges parkolgatás melynek a hangját is hallani. 8 másodperc üresjárat a legtöbb lemeznél az az idő, miután a fejek leparkolnak. Ezt érdemes átállítani egy jó értékre, de ez lemezenkét más és más lehet. Rendszerlemezként 1 perc tökéletesen jó, adattároló lemeznél viszont jó ellenőrizni, hogy valóban megtörténik-e és milyen hanggal a parkolás. Itt 2.5 - 5 percet mondanék.
(#42838) rasky
Az erről szóló topik szerint a le nem parkoló fej egy bizonyos sáv fölött áll és ez a sáv egy idő után túlmelegedhet, ami nem biztos, hogy adatbiztonság szempontjából jó. Gyakorlatilag egy esetet nem tudok, amikor emiatt történt volna adatvesztés. Semmi gond nem lesz a lemezzel. Ha rendszerlemez akkor meg tuti nem, mert mindig történék írás/olvasás a meghajtón, nem állnak pár másodpercnél tovább egy helyen a fejek.[ Szerkesztve ]
-
lacy027
tag
válasz ubyegon2 #42818 üzenetére
Elhiszem, hogy az 3.5-ös Black nem parkol, de kevésszer van megkülönböztetve a 2.5-ös Black-tól, ami viszont parkol. Kikapcsoláskor kivétel nélkül az összes lemez leparkol, ennek így kell lennie. A gond a működés közbeni túl sűrű és felesleges parkolásból és ennek hangjából adódik.
(#42817) zeusz55
A lemez hangja sokkal zavaróbb volt mint a parkolás. Új lemezeknél egyből a parkolás átállításával kezdem, a Black (2.5) alapból 8s volt, ezt nagyobbra állítottam, nem volt ezután gond vele. Ha nem teszem, a nagyon rövid idő miatt folyamatosan parkolgatott volna. -
lacy027
tag
válasz TomMusic #42805 üzenetére
Te sem állítottad át az adatmezőt decimálisra (alattad lévő hozzászólás), ha jól váltom át, akkor 81 parkolás történt a három nap alatt, miközben a lemez 12-szer lett bekapcsolva. Az előbbi érték nem tűnik olyan soknak, gyakorlatilag meg rendszerlemezként egyátalán nem is kellene parkolnia. Leparkol majd azonnal visszamegy a lemezek fölé a fej, újra meg újra, teljesen feleslegesen. Én mindenképpen 1 percre vagy többre állítanám a fejek parkolását a wdidle3 nevű programmal, így megszűnne a hang.
Ideiglenes megoldás a parkolás letiltására HD Sentinelben bal oldalt a lemezt kiválasztva felül a lemez/fejlett energiagazdálkodás, majd a tiltás gombra kattintani. Ha megszűnik a hang, ajánlott átállítani a parkolást, a HD Sentineles megoldás csak a lemez kikapcsolásáig érvényes.#42809,#42810 zeusz55
Mindig fent állhat az adatvesztés esélye, gyakorlatban eddig nem hallottam adatvesztésről a parkolás átállítása miatt. Adatokkal megtöltött lemezen is meg lehet csinálni.
Az említett lemez 500GB-os verziója volt nekem, az parkolgatott, hiába mondják sokan, hogy a Black nem parkol. Minden bizonnyal a 750GB-os is parkol. -
lacy027
tag
válasz TomMusic #42654 üzenetére
Nálam a Black a hangja miatt biztosan felejtős.
A linkelt Seagate jónak tűnik, ahogy nézem a gyártó oldalát, nem is tudnék másik lemezt mondani. A Blue csak SATA2, bár egy merevlemeznél szinte lényegtelen hogy SATA2 vagy SATA3. A másik, hogy csak 5400 rpm-es. A jelenlegi lemezednél valamivel gyorsabb lenne, de nem kell sokra számítani. 5400 rpm-es lemezt nem használtam még rendszernek, nem tudom mennyire lassú.
Ha a merevlemezed egy keretbe kerül (felépítésfüggő a rögzítés), majd úgy be a helyére, akkor semmi probléma nincs a kisebb méretből. 9.5mm-es meghajtót nekem is egy 7mm-es követte. Esetemben, ha nem adnak hozzá magasító keretet, akkor sincs semmi gond, nem mozgott volna a helyén. -
lacy027
tag
válasz TomMusic #42647 üzenetére
WD 5000BPKX HDD-m volt egy ideig a laptopban. Gyors meg minden, de a hangja borzalom, Black vinyót soha többet nem vennék. Jóval hangosabb volt mint az előd Seagate, de max. 2-3 másodpercet nyertem a rendszer indulásakor. Működése alatt egy esetben volt elviselhető a hangja, mikor leparkoltak a fejek (8 másodperce volt állítva gyárilag) és csak a tányérok pörögtek. Egyébként olyan mintha egy halk kávédaráló zúgna melletted, néha néha keményebb kávészemeket elkapva (utóbbi = elkezdted használni a lemezt). Rendszerlemezként ez a hang folyamatos volt és eléggé idegesítő. Innentől kezdve annyira megutáltam a vinyók hangját, amint tudtam SDD-re cseréltem a Black-et. Azóta van csend, a Blue 5400 rpm-es adattároló pedig nem sokat zavar.
A laptop bírja a merevlemezt. Egy lemez gyakorlatilag nem tud annyit enni, hogy ne bírná el egy bármilyen laptop. Nem fog vörösen izzani egyik pontján sem a terheléstől.
Szerk: Ha HDD-t kellene vennem a laptoba a rendszernek, valamilyen Seagate 7200 rpm-est vennék. A WD Blue csak 5400 rpm, a Black mint fenttebb írtam, gyors, de hangos.[ Szerkesztve ]
-
lacy027
tag
válasz plus44 #42256 üzenetére
Nagyon valószínű, hogy a parkolás hangját hallod. Az előző hozzászólásomban leírt módon el tudsz készíteni egy bootolható pendrive-ot, ezzel át tudod állítani (ajánlott átállítani) a parkolási időt 2-5 percre, teljesen kikapcsolni nem javasolt. A wdidle3 mellett van egy súgófájl a továbbiakkal.
-
lacy027
tag
válasz plus44 #42250 üzenetére
Rufus-al hozz létre egy DOS bootolható pendrive-ot, erre pedig másold fel a wdidle3.exe-t, majd ellenőrizd. Ha 8 másodperces a parkolás, akkor annak a hangját hallod.
Egyszeűbb mód: HD Sentinel, S.M.A.R.T, decimális adatmező, Load/Unload Cycle Count érték növekedése figyelendő, vagy tölts fel egy képet az adatokról. -
lacy027
tag
válasz FollowTheORI #41931 üzenetére
Ritkán adok el merevlemezt, akkor meg belefér.
-
lacy027
tag
válasz zeusz55 #41926 üzenetére
Általában törlöm az összes partíciót, majd létrehozok egy újat a teljes lemezterületet belefoglalva, majd törlöm és megint létrehozok egyet, aztán CCleaner-el vagy egy USB-ről indítható programmal végigírom éjszakánként a lemez felületét néhányszor. Végül a meglévő partíciót törlöm, a lemezt particionálatlanul adom el. Egyszer kipróbáltam, a fenti partícióműveletek után (még semmi formázás vagy felülírás nem volt) egy napomba telt mire értékelhető adatot tudtam leszedni a lemezről. Egy átlafelhasználó ennyi után kizárt dolog, hogy bármit visszaállítson, kíváncsi hozzáértők vagy ingyen dolgozó adatmentők meg nem teremnek minden bokorban.
-
lacy027
tag
WD10JPVX (Blue, 2 év garancia). Ilyenem van egy ideje, gyors, üresjáratban szinte nem hallható, pozicionálás közben hallatszik a fejek mozgása, de egyátalán nem zavaró. Létezik még RED WD10JFCX is, 8 MB helyett 16 MB cache-val, picit drágábban, valószínűleg 3 év garanciával, de ahogy elnézem, itthon nehezebb megbízható helyről beszerezni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Hír Új 12 és 14 TB-os merevlemezek jönnek az év végére a Toshibától
- Hír 2020-tól gyorsan nőhet a Seagate HDD-k tárkapacitása
- Hír 14 és 15 TB-os merevlemezeket mutatott be a Western Digital
- Hír Nagy kapacitású héliumos Seagate merevlemezek érkeztek
- Hír Drasztikusan növeli az adatátvitel tempót konvencionális HDD-iben a Seagate
- Hír Alig van eltérés a HDD-k között a Backblaze megbízhatósági statisztikájában
- Hír Megérkeztek a Western Digital 10 és 12 TB-os Purple merevlemezei
- Hír Itt a Western Digital 14 TB-os PMR HDD-je
- Hír Hatékonyabb notebookokba szánt HDD-t mutatott be a Toshiba
- Hír Hagyományos irányt követő modellekkel frissíti vállalati HDD-it a HGST
- Hír Új technikával gyorsítaná a merevlemezek működését a Seagate
- Hír Seagate SkyHawk AI merevlemezek mesterséges intelligenciához
- Hír Egy év múlva érkezik a Seagate 20 TB-os HDD-je – HAMR technológiával
- Hír 40 TB-os HDD-ket ígér a Western Digital MAMR technológiája
- Hír Elsőként mutatott be 14 TB-os merevlemezt a HGST
- Hír 12 TB-os HDD-vel bővült WD Gold sorozat
- Hír Olcsó és gyors 8 TB-os merevlemezt hozott a Toshiba
- Hír Új HDD-családdal támadja az adatközpontokat a Western Digital