Hirdetés
- A kínai routerek mellőzését kéri az amerikai kongresszusi bizottság
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- OLED TV topic
- Milyen videókártyát?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen alaplapot vegyek?
- Milyen SSD-t vegyek?
-
PROHARDVER!
Milyen belső merevlemezt vegyek? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
TomZoy
csendes tag
Üdv mindenkinek!
Szeretnék egy új winchestert venni, csak Windows 7 alá, úgyértem, a winchesteren csak az oprendszer lenne ( esetleg egy másik gép backup-ja, mint keresztbe mentés ), mert véleményem szerint (javítsatok ki ha nem lenne így) sokkal egészségesebb ha az oprendszer saját winyón csinálja a dolgát, és nem kell a winyónak ugyan arra a lemezre töltenie, másolnia stb. Meg márt csak azért is jó, mert ha meghibásodik az oprendszer lemeze nem visz magával hasznos adatot, hisz az nem lesz rajta.
Ebből kiindulva elolvastam az első hozzászólást, amiből az derült ki számomra, hogy valami 8-16 Mb pufferest keresek, ill. 7200 RMP-set, ( efölé nemnagyon, mertazért nem akarom 2 év után kidobni ...).
A következő dolog ami viszont teljesen logikus, hogy olyan tároló kell, ami lehetőleg minél kevesebb tányéros, mert annak a legnagyobb az olvasási sebessége, tehát gyorsan pozicionál, ami oprendszernél fontos a sok kis fájl miatt.Ill. az említett 'Advanced Format' technológiáról mi a véleményetek? Megéri, vagy érdemes használni ilyen környezetben?
S végül a kérdés, tudtok ajánlani olyan winyót aminek minél kevesebb lemeze van, és megbízható, és tényleg jó? Tárkapacításból nem kell túl sok, 160 GB bőven elég, max 250.
Előre is köszönöm a válaszokat.
-
Dzsekó
addikt
Nem feltétlenül rossz a vinyó, inkább csak megsérült a partíciós tábla, amit könnyen okozhatott az, hogy nem választottad le az USB-ről a vinyót, hanem csak lehúztad simán.
A leválasztás fontos, mert ilyenkor a cache tartalmát (32MB) visszaírja a vinyóra a megfelelő helyekre, és ezután lehet áramtalanítani. Könnyen lehet, hogy a cache tartalma nyersen rákerült a vinyóra, felülírva a partíciós táblát.
Van egy progi, ami igen hatékonyan vissza tudja állítani a partíciókat, ha letörölték.
Ezt próbáld ki, de csak akkor állíttasd vele helyre, ha rendesen megtalálta, mivel valószínű rá lett írva, ezért nem biztos a siker. Active Partition Recovery a progi neve, van bootolható változata, azt érdemes elindítani, csak a beteg vinyóval, úgy, hogy Sata-ra be van kötve, nem USB-re.
Előtte, ha van olyan vinyód, amire tudsz menteni, akkor érdemes megnézni a Get Data Back progival, ilyenkor sok adatot tökéletesen le tud halászni, mert fizikailag rajta van a vinyón. Ez a progi olvas csak, így kárt nem tesz. Ezután jöhet az Active Partition Recovery.
Esetleg még nézhetsz egy smart képet a vinyóról Everest progival. Ezt ha belinkeled, abból meg tudom mondani, hogy van-e előre látható baja a vinyónak.Advanced format ebbe nem szól bele, csak a fizikai és logikai szektorok tolódnak el, ha rosszul van partícionálva, de ettől csak lassabb lesz a vinyó, ennyi.
Mindenesetre ha kész vagy a mentéssel, akkor win7 beépítettjével töröld az összes partíciót és hozz létre vadi újakat, majd másold vissza az adatokat, így jó lesz minden. Ez a lépés mehet USB-ről is.
Még valami, ha Active Partition Recovery helyre tudja rakni a partíciót, akkor elvileg mindent ugyanúgy látsz, mintha misem történt volna. Na ekkor szépen mentsél le mindent és ezután rakd újra a partíciót/partíciókat win7 beépítettjével, majd másold vissza az adatokat.
Sok sikert! -
viizo
tag
Sziasztok!
Vettem egy 1 TB-es WD Green-t, de van vele egy nagyobbacska problem, hátha van vkinek ötlete.
A vinyót kifejezetten rackbe szántam, így amikor megjött az ipontól a vinyó, a munkahelyemen lévő XP-s géppel, Paragon Partition Manager 11-el megformáztam, USB-n keresztül.
Teljesen rendben ment minden, a formázás után másoltam rá vagy 50 giga anyagot. Hazavittem a vinyót, otthon 7-es Windows van, rádugtam az USB-re, az oprendszer korrektül felismerte, ment egyből rá vagy 200 giga adat.
Egy nappal később kötném össze ismét USB-vel, mire a win7 kiír egy üzenetet: nincs megformázva a merevlemez. Mondom tessék? Katt a total commanderre, az is látja hogy van drive, de rákattintva 'nincs ilyen meghajtó' üzenettel hiba.
Kiszedem a Green-t a rackből, gép szétbont, összekötöm SATA kábbellel a vinyót, lássuk mi történik. De ugyanaz! Üres drive, win ismét felajánlja a formázást. Amin elvileg kb. 250 giga adat van!
Paragon Manager indít, látja a driveot szintén, viszont invalid structure-t ír ki, arról nem beszélve, hogy vmiért két részt lát a meghajtón, egy 33 megás hibátlant, és egy majdnem egy terányi invalidot. Kérdés miért, amikor csupán egy elsődleges partíció lett elkészítve, és semmi több.
Most eléggé kétségbe vagyok esve, mivel elég fontos adatok is vannak a vinyón, amiket viszont már letöröltem a forrás merevlemezekről.. Szerintetek van esély hogy viszontlássam ezt a 250 gigányi adatot, ami jelenleg 'invalid'?
Most a munkahelyen, az XP-es gépen vizslatom a Paragonnal, de ugyanaz a problem még mindig..
Ötlet, vélemény? Esetleg megmurdált a vinyó? Gariztassam, vagy elhajtanak?
Most olvastam az advanced formatról csak, viszont akkor első pár napban miért működött jól a vinyó, és most miért lett egyszer csak minden beavatkozás nélkül 'invalid'? Úgyhogy nem hiszem, hogy utóbbi lenne a ludas.
Minden ötletet vagy javaslatot szívesen fogadok!
-
zolynet
veterán
válasz
fagylalt #22273 üzenetére
A sata2-nek semmi köze nincs sem az i7 processzorhoz, se más fajta processzorhoz.
Ha csak adattárolásra kell akkor inkább 5400fordulatosokat nézz, ha már van 1hsz akkor onnan bekopizom, ezek az ajánlot 1,5terás vinyók adattárolásra:
1,5TB Western Digital Caviar Green (WD15EADS) - 5400rpm
1,5TB Western Digital Caviar Green (WD15EARS) - 5400rpm, 64MB cache, Advanced Format
1,5TB Samsung SpinPoint F3EG (HD153WI) - 5400rpm
1,5TB Samsung SpinPoint F4EG (HD155UI) - 5400rpm -> én ezt ajánlanám, jól sikerült ez az F4-es samung széria, nemkicsit elfogult is vagyok velük. -
Dzsekó
addikt
válasz
sbazsi #22240 üzenetére
WD és Samsung is jó, Seagate-ből több darab bekrepált hirtelen halállal. A BPVT az már advanced formatos, ha XP lesz rajta, akkor inkább a BEVT-et válaszd. Samsung-nak van Neweggen a legjobb meghibásodási aránya, inkább arra panaszkodnak csak, hogy macbook-al nem kompatibilis. Árat és megbízhatóságot nézve én első kettő közül választanék.
-
Dzsekó
addikt
válasz
Morden24 #22182 üzenetére
Hitachi Z7K320 és Hitachi 7K750, új szériák, Mo.-n ezért még nem nagyon fellelhetők.
Előbbi 7mm-es 1 tányéros 320GB-os, utóbbi már advanced formatos, valamivel nagyobb tányérkapacitású 500GB és 750GB-os méretben elérhető.
Van több 7200RPM-es megbízható notivinyó, de a fentiek most a leggyorsabbak.
Ajánlom ezt az oldalt, itt gyártónként és tányérméretenként szét vannak szortírozva a vinyótípusok. Jól áttekinthető.Hibrid vinyó elvileg bootkor hozza az SSD sebességét, tároló résznek meg lehet használni a HDD részt, ezért lett kitalálva, de Seagate-en kívül nem láttam még más gyártót, aki csinálja, és a megbízhatóságáról sem tudok még semmit.
-
Dzsekó
addikt
válasz
Strider 77 #22102 üzenetére
1 partíciónál elég a jumper. Se sebességben, se méretben nincs különbség az advanced formatos EARS-nél, viszont pár fokkal hűvősebb, mint az EADS széria, és sűrűbben (esetleg emiatt olcsóbban) kapni.
-
Strider 77
csendes tag
Sziasztok!
1TB-os winchester vásárlását tervezgetem, de nem tudok még dönteni, ezért a segítségéteket kérném.
A Western Digital kínálatában nézelődtem eddig elsősorban. Adattárolásra használnám, így elég az 5400-es.Két kiszemeltem van:
1TB Western Digital Caviar Green (WD10EADS) - 5400rpm
1TB Western Digital Caviar Green (WD10EARS) - 5400rpm, 64MB cache, Advanced FormatA második jobban érdekelne, de olvastam hogy Win XP (ilyen oprendszert használok) alatt picit variálni kell, hogy rendesen tudja használni.
A winyón csak 1 partíció lenne, így az érdekelne hogy ebben az esetben elég-e csak megfelelően jumperelni, vagy kell még valami mást is csinálni? (olvastam az első hsz-t, abban azt írták elég ennyi, de máshol egyéb dolgot is emlegettek)
Másik pedig, hogy megéri-e ezt a winyót venni, számít-e ténylegesen valamit ez az advanced-format dolog? -
Dzsekó
addikt
válasz
ígyvanferi #21967 üzenetére
Hogy mire jó?:
1. gyártók könnyebben váltanak nagyobb adatsűrűségre
2. nem tudják már egy 4-5TB-os vinyónál ilyen sok kis helyre (512bájtonként) bepozícionálni a fejet, ezért lépniük kellett.
3. felesleges 512bájtonként tárolni 1 szektor adatait, egy 500MB-os vinyónál még érthető, de egy 5TB-osnál már egyenesen hülyeség ilyen kis méretekre széttördelni a teljes kapacitást.Már 3 gyártónak van advanced formatos vinyója, jövőre mindegyik gyártó ki fog jönni ilyen vinyóval.
-
Dzsekó
addikt
válasz
ígyvanferi #21962 üzenetére
Bármelyiket veheted, mindkettő megbízható.
Advanced formattal nem nyersz több helyet, erre ügyel a gyártó. A technológiával ténylegesen több helyet lehet elérni ugyanakkora adatsűrűségű tányéron, de ezt nem adja oda a gyártó neked. Ha XP-d van, akkor vacakolni kell a partícionálással, ha Vista/Win7, akkor ezek alatt megpartícionálva nem lesz gondod.
Advanced formatról az 1. hsz-ben olvashatsz még infót.
Amúgy Samsung F4EG sorozat már szintén advanced formatos, és nagyobb adatsűrűségű, ezért szekvenciálisan gyorsabb, de csak 1,5TB-os és 2TB-os van belőle. -
ígyvanferi
addikt
Én is 1TB-osat keresek adattárolásra. A két konkrét típus, amit kinéztem a Western Digital Caviar Green (WD10EARS) és a Samsung SpinPoint F3EG (HD105SI). Előbbi ugye Advanced Format eljárást használ.
No most, ez nyom annyit a latban, hogy azt válasszam inkább? Nem mondom, hogy tökéletesen értem a dolgot. Most csak az egyik 500-asomat tudtam megnézni, de abból 464,8 GiB-ot lát a Win, ami 93% A leírás 86,5-ot és 96-ot emleget. Egy hoszabb cikk ezt írja: "2 Tbájtos HDD formázva nem a kiábrándító 1,86 Tbájtos kapacitást nyújtja majd, hanem 2,07 Tbájt körülit" Ez hogy is lehetséges? Megint a nagyszerű 1000 vs. 1024 dolog miatt lehet több a tényleges hely, mint aminek kéne lennie?
Igazából annyival is megelégszem, hogy "há' nem érted, több helyed lesz a WD-vel". Akkor azt veszem. -
magedla
tag
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni.
Gépvásárlást tervezek 1-2 héten belül, leginkább játék, film és net célokra. Nem 24/7 használat. (Valami ilyesmi: i5 760, 5850, 4GB DDR3, 1 HDD, Win7 x64)Adattárolásra melyiket javasolnátok?
WD 1500GB 5400rpm 64Mb SATA2 WD15EARS
SAMSUNG 1500GB F2 EcoGreen 5400rpm 32MB SATA2 HD154UI- Ezek hány tányérosak?
- Ha jól tudom, az általam említett WD Green már Advanced Format-os. Ez Win7-nél már nem okoz gondot, ugye?
- Esetleg más alternatíva?A későbbiekben tervezem egy rendszer SSD beszerzését, de addig ez lenne az egyetlen HDD a gépben. Mennyire lenne ezen lassú a rendszer?
Érdemes inkább egy 7200 rpm 1 TB HDD-t beszereznem arra az esetre, ha az SSD-k még jó idei nem kaphatók kompetitív áron és méretben? Szerintetek ez mire várható? (Mondjuk 64-80 GB / 20-25k)
Válaszotokat előre is köszönöm!
-
gabor1000
csendes tag
Hali
Samsungos kérdés, de ide írom, mert a másik topic elég kihalt.
Szóval 2 terásat akarok, csak nem tudom, hogy F3-as(203WI) vagy F4-es(204UI) legyen. Ha jól értettem, az F4-es advanced formatos, de gyakorlatban ennek nagy hasznát nem veszem, mert a gyártó "nem adja oda" a plussz helyet. Szóval a kettő között nem sok különbség van, csak az újabb széria. De megér-e ez pár ezerrel többet, mikor az F3-as széria azért elég jól bevált, ahogy körülnéztem a neten. Szóval ti melyiket ajánlanátok?
Ipontól rendelném, esetleg erre valami pozitív vagy negatív reakció. Nagyjából itt a legolcsóbb meg van garanciafutár. -
Flashcash
Közösségépítő
Eleve ez a francia informatikai bolt meg a 'visszaküldött' merevlemezek száma érdekes téma. Gyakorlatilag semmi részletes infó nincs arról, hogy mit vizsgáltak mégis mekkora mennyiségnél.
Tomshardware : Study: A Look At Hard Drive Reliability In Russia
Ebben a tesztben például a Hitachi nyert, míg a Seagate a 7200.11 sorozattal elhozta az utolsó helyet.-Régebben a storagereview-en volt ilyen HDD reliability survey program, hogy regisztráld be a hdd-d és kövesd végig az élettartamát, de végül nem tudom mi lett velük. Már rég nem követem a HDD témát.
-Szokták még nézegetni a newegg felhaszálói visszajelzés rovatát, ők már pl. valóban egy nagy bolt a visszajelzést készítő felhasználók 24%-a 1pontot adott az 5-ből a Seagate 7200.12 1TB-ra míg mondjuk a WD 10EARS 1TB-nál ugyanez 14%. Ráadásul az utóbbinál felhasználói szemmel nézve az advanced format fájlrendszer is jelentős hibaforrás ami biztosan dobott a hibaszázalékán.
-A személyes tapasztalatok is döntőek abban, hogy ki mit 'hisz' a témában. Akinek egy adott márkával megjárta, annak nyugodtan lehet magyarázni biztosan mást fog venni.
-Sokan a külföldi fórumokat (Silentpc,Anand,Storagereview stb.) is lekicsinylik ebben a témában, de ha kijön egy hibás sorozat mégiscsak itt lehet értesülni leghamarabb róla, ha valaki követi a témát. -
Dzsekó
addikt
válasz
atesss #21815 üzenetére
500GB-os tányéros advanced formatos vinyónál nincs teljesen tele a tányér, ezért a fejnek fizikailag kisebb sávban kell mozognia, emiatt valószínű a jobb elérési idő.
Egyébként tesztekből látszik, hogy WD EARS vinyóknak 13-15ms-es az elérési ideje. Fentebb van egy WD15EARS vinyó sebesség grafikonja. EARS illetve AARS vinyók advanced formatosak. Úgy tudom még csak green-ben van advanced format.
Samsung F4EG is advanced formatos már. F4EG 5400RPM-es. Más még nem gyártja egyelőre az advanced formatot.WD15EADS és WD15EARS között a fő különbség a cache méret és az advanced format.
Ebből fakadóan EARS-nek picit jobb az elérési ideje, szekvenciális olvasása pedig lassabb, de nem mindegyik EADS szériánál. EADS-nek elég nagy a szekvenciális olvasás szórása típusonként. Az még elmondható, hogy EARS hűvösebb az EADS-nél. A WD15EADS-00S2B0 a leggyorsabb WD 1,5TB-os Green, de az egyik legmelegebb is. Köszönhető a 4 tányérjának, ami úgy jön össze, hogy két teljes értékű 500GB-os tányér és két egy oldalas tányér. Utóbbiak másik oldala gyártás során megsérülhetett. -
atesss
addikt
válasz
Dzsekó #21810 üzenetére
Nem advanced formatos 5400RPM-es vinyónál normális a magasabb elérési idő.
Itt mire gondolsz ?Sebességben amúgy végülis (így több hónap távlatából, a nagyobb "mintájú" gyakorlati tapasztalatok alapján) van különbség a WD15EADS és a WD15EARS között ?
Persze ha mindkettő 500GB/lemezes.
Mondjuk az enyém végül nem tudom 500GB/lemezes-e tényleg, asszem akkor arra jutottál, hogy a WD15EADS-00S2B0-n valami trükközés van, és 4 lemezes, de mindj. rákeresek.Más:
Pontosan melyik vinyók Advanced Formatosok ?
WD Green-ek ok, de 7200rpm-es (Black, Blue, esetleg RE) WD-k közt van már ilyen ?És WD-n kívül kinek van még ?
Samsung F4EG
Samsung F4 (a 7200rpm-es) ?
Ennyi ? -
atesss
addikt
Üdv !
Az utóbbi pár hónapban nem nagyon követtem a vinyók fejlődését, ezért érdeklődnék, hogy milyen ujdonságok jelentek meg, esetleg hibás szériák derültek ki, stb. ?
Látom most jelent meg a Samsung F4EG, aminek már 667GB-os lemezei vannak.
De létezik (vagy várható 1-2 hónapon belül) más 500GB-nál nagyobb lemezes vinyó is ?
Pl. akár a Samsung nem ad ki 7200rpm-es 667GB/lemezeset ?A 667GB/lemezesek már gondolom csak Advanced Formatosok lesznek, ugye ?
-
Dzsekó
addikt
válasz
Misi 007 #21748 üzenetére
Ha csak Win7-et használsz, akkor mindegy, hogy MBR vagy GPT. WinXP a GPT-től nagy valószínűséggel megmakkan. 2TB-ig lehet használni a régebbi MBR-t, eddig ez volt a szabvány, ezért nincs nagyon 2TB-osnál nagyobb vinyó.
Az F4EG már Advanced Formatos, tehát a fizikai szektorai 4KByte-osak, de kifelé 512KB-ot emulál, hogy régebbi op. rendszerek, pl. WinXP is kezelje őket. Az idő múlásával már csak ilyen 4KB-os szektoros vinyók lesznek és szépen elhagyják az emulációt is. Váltja ez a technológia a régit úgy, mint a Sata az IDE-t (Pata-t).
A méret viszont nem lesz nagyobb, mert igaz, hogy helyet lehet spórolni a technológiával, de ezt a gyátók nem adják ajándékba, hanem ennyivel kevesebb adathordozót tesznek a tányérra. A gyártóknak kellett ez a váltás a könnyebb gyárthatóság miatt, illetve a könnyebb adatsűrűség lépéshez.
-
N_A_S
veterán
Melyik merevlemezt ajánljátok az alábbiak közül?
1TB Western Digital Caviar Blue (WD10EALS)
1TB Samsung SpinPoint F3 (HD103SJ)1TB Western Digital Caviar Green (WD10EARS) - 5400rpm, 64MB cache, Advanced Format
1TB Samsung SpinPoint F3EG (HD105SI) - 5400rpmElsősorban a letöltéseimet tárolnám a meghajtón, de később lehet hogy erre kerülne a rendszer is. A fogyasztás annyira nem érdekel, és a +1-2 ezer forint különbség nekem megér annyit hogy a jobbat vegyem. Viszont az érdekelne hogy az élettartamot tudom e úgy növelni, hogy HDS-ben az Akusztikai menedzsmentet a legalacsonyabbra állítom?
-
pataka
csendes tag
válasz
bugizozi #21637 üzenetére
Én is a napokban érdeklődtem itt a hasonlóan régi Sata1-es alaplapommal (Abit IC7) kapcsolatban. Azóta megvettem a kinézett WD10EARS-t (az Advanced Formatjával
) és jelentem minden OK. Mindössze annyi "probléma" volt, hogy a WD Align programot (inicializálás és particionálás után persze) nem lehetett a külső dokkból futtatni ("not supported"), rá kellett dugjam Sata-ra. Így viszonyt gond nélkül megy, a WD Align kb 1 perc alatt helyrerakta amit kellett (a hd persze üres volt még). Semmi jumperelés nem kellett így.
-
Dzsekó
addikt
1. Advanced Formattal a gyártó tud több tárhelyet spórolni nagyobb adatsűrűségre váltáskor, neked ingyen nem ad több tárhelyet.
2. 512bájtot azért látsz kifele, mert a vinyó még jelenleg kifelé emulálja a régi struktúrát, hogy a régi op. rendszerek lássák a vinyót. Ezért van, hogy az XP hozzá tud szagolni a vinyódhoz. Ha kikopik az XP, akkor leveszik az emulációt szép lassan a gyártók.
3. Formázásnál, amit meg tudsz adni szektorméretet, az a logikai szektorméret, ha ez nem ott kezdődik, ahol a fizikai 4kB-os, akkor csúszik el a logikai szektor a fizikaihoz képest, és ha 1 fájt, ami pont kitölt egy logikai szektort, elkezdi olvasni a vinyót, akkor az elcsúszás miatt a fájl elejét egy fizikai szektor végéről kezdi olvasni, a fájl végét meg a következő fizikai szektor elejéről kezdi olvasni, és ez az ideális eset, ezen felül lehet fragmentáció, több szektort felölelő fájlok, stb. Nyilván, ha szekvenciális olvasást végzünk a vinyón, azaz egy bazi nagy fájlt olvasunk ki, akkor a szektorok egymás utáni olvasásával nem keletkezik lassulás, mégha el van is csúszva a logikai a fizikai szektorhoz képest, de próbálj csak meg kis fájlokat olvasni vagy a vinyóról több helyről olvasni egyidőben (pl. torrent, program lefordítása ún. compile-olása, vagy csak simán töredezettségmentesíteni a vinyót), garantált az őszülés.
4. gyakorlat: tárhely ugyanakkora és ha jól van megpartícionálva a vinyó, akkor tulajdonképpen visszanyered a vinyód normális sebességét, mint egy 512bájt szektoros vinyónál. Azaz, ha XP-d van, akkor inkább nyűg, mint előny az Advanced Format. Win7-nél meg olyan, mintha XP alatt lenne egy régi 512bájtos vinyód, azaz kezeli és gyakorlatilag semmit sem veszel észre, csak, hogy a sebessége megmarad a vinyódnak minden körülmény között.
-
Moric
aktív tag
Le tudná írni nekem pontosan mire is jó a WD Advanced Format és hogyan kell használni.
Végig túrtam a netet, de nem értem.Azt írja, hogy Win7-tel semmi dolgom, WinXP-hez kell spéci program.
Nemrég vettem több egyforma EARS vinyot. Az néhány bekerült Win7-es rendszerekbe, a többi ment XP-kbe. Mindkétt rendszerben megabyte pontosan ugyanakkorára lehetett megformázni, sebességben se mutatott jelentős különbséget. XP-én ekkor még nem volt feltelepítve a WD programja sem. A Win7 és az XP is 512B fizikai szektorokat mutatott, 4kb cluster (NTFS) mellett, lekérdezésre.
Ezek után az XP-re felkerült a WD programja, elmolyolt egy darabig, de érdemi változást nem tapasztaltam.
Win7-en hogy kell a 4KB fizikai szektorméretre formázni?
Nekem mindig 512-esnem mutatja, bármit is csináltam.Azt is próbáltam, hogy a Win7-ben előállított lemezt betettem egy szűz XP-be gond nélkül felismerte és kezelte. Lassabb se volt a WD segédprogramjával felvértezett XP-hez képest.
Értem én a leírásból, hogy a szektorok el vannak csúszva, de mi értelme van az egész szinkronba hozásnak, ha nem lesz több helyem és még igazából gyorsabb se lesz? -
Dzsekó
addikt
válasz
daniel2121 #21321 üzenetére
WD20EARS, ha viszi a médialejátszó az Advanced Formatos vinyókat. Ha nem viszi, akkor WD20EADS illetve Samsung F3EG még jó vinyó.
-
Dzsekó
addikt
válasz
Bengio #21245 üzenetére
Az advanced format nem egy lehetőség, hanem egy technológia. És egyes netes oldalak FAKE (hamis) állításával szemben nem kapsz plusz tárhelyet. A mérete ugyanakkora, mint a hagyományos, 512bájtos szektorral rendelkező vinyóknak. Az igaz, hogy a technológiával extra méretet lehet nyerni, de ezt a gyártó (WD) nem fogja neked ajándékba adni, hanem sajátmagát hozza könnyebb helyzetbe, amikor adatsűrűséget akar lépni (667GB/tányér). Amit már a 2TB-os Greenek esetében meg is tett (WD20EARS). Win7-el megpartícionálod, ezután használod (csak XP-nél kell szenvedni kicsit). Röviden ennyi.
-
Bengio
tag
sziasztok!
A héten vettem egy WD20EARS merevlemezt. olvastam az advanced format lehetőségéről, miáltal a 2TB-os tárterületből nem 1.86TB-ot használhatok fel, hanem 2.07-et. A vinyót betettük spanom gépébe, és win7 alól próbáltam formázni, de ott csak ~1.9TB-ot látott az oprendszer, és ha átállítottam a foglalási egységet 4096kB-ra, akkor is csak 1.9TB méretűre formázta a vinyót. olvastam továbbá azt is, hogy win7 alól automatikusan kellene működni a dolognak. Nálam miért nem megy?
esetleg ha saját gépemen win7 telepítőből akarom formázni, akkor már ott tudni fogja, hogy ez egy advanced formatos hdd, és 2.07TB-ot tudok használni, vagy sem?
előre is köszi a választ
-
Dzsekó
addikt
válasz
multimedia #21154 üzenetére
Így külön, hogy Advanced Format nem lesz kiírva, ez nem olyan, mint pl. a Core 2 Duo.
Ha Win7 beépített partícionálójával csinálod, az jó, kezeli az Advanced Formatot alapból. Viszont ott meg tudod határozni, hogy mekkora partíciókat hozz létre. Te most az egyészet egybe partícionáltad 1 db NTFS partícióval, ami nem rossz ha csak egy partíciót szeretnél rá. -
multimedia
csendes tag
Üdvözlet!
A segítségeteket szeretném kérni. Win 7-et használok és most vettem egy WD15EARS-t a gépbe. Le tudná valaki írni, hogyan kell advanced formatra formázni. Addig megvagyok, hogy megtaláltam a a winyót, de ha formázom akkor NTFS lesz belőle 1397,26 Gb mérettel. Lehet, hogy már most is AF-es csak én nem látom? Help! -
OddMan
őstag
válasz
Dzsekó #21123 üzenetére
Kicsit utána olvastam, és ha jól értelmezem, akkor az Advanced Format-os hdd-knél 512byte helyett már 4096byte egy szektor. Így kevesebb CRC bitet kell tárolni és így kb. 11%-al több hasznos adatot lehet kiírni az ilyen típusú merevlemezekre.
Amúgy a Vista, Windows7 már rendesen kezeli az ilyen HDD-ket? -
Stitch
őstag
Sziasztok!
A témában leírtak alapján vettem egy WD Green winchestert tárolásra, nem bántam meg.
Eleinte 5000AADS-t néztem ki, de a vidéki készlet soványsága miatt 10EARS lett belőle. Nem akartam Advanced Format-ost, mert XP-t használok, de hát így alakult.Dzsekó által leírt módszert követve nem volt semmi gond, ráadásul én mindent windows alatt végeztem.
Pontos típus: WD10EARS-22B5Y1, HD Sentinel szerint két tányéros. HD Tune-ban átlag 84 MB/mp-et produkál. A vinyó nálam 36 fokra áll be, több száz giga írása után ment fel 38-ra, aztán vissza.
AAM értek:
256 --> Access time: 15,1 ms
128 --> Access time: 19,3 ms --> cserébe szinte néma. -
N3gro
aktív tag
Tudja-e valaki, hogy a Samsung 1000MB HD103SJ Advanced Format-os? Rendszerként is használnám, W7 alatt. Ha igen, akkor érdemes advanced formázni?
-
Dzsekó
addikt
válasz
gurabli #20918 üzenetére
Én sose szoktam tesztelni, csak smartot figyelem és ha baj van, akkor az látszik. Hirtelen halál ellen meg védekezni nem nagyon lehet. Sok meghibásodásról nem hallottam, az enyém is megy év eleje óta hiba nélkül.
3 részre osztani bőven elég a vinyót, csak ezt win7 beépített particionálójával tedd, az a legjobb Advanced Formatra. -
Borsy
csendes tag
Most partícionálom win7 alatt. Formázásnál a Foglalási egység méretét alapértelmezetten hagyjam, vagy állítsam át 4k-ra? Vagy ez egyáltalán összefügg az Advanced Formattal?
-
Borsy
csendes tag
válasz
Dzsekó #20730 üzenetére
Üdv Dzsekó!
Elolvastam az Advanced Formatról a leírást az 1. hsz-ben. A kérdésem, hogy akkor sem lesz probléma XP alatt a win7 alatt megpartícionált WD15EARS-al, ha több partíciót is teszek rá? Mert a leírás szerint akkor kell hozzá valami WD alkalmazás, hogy szinkronba kerüljenek a logikai és valós blokkok.
Előre is THX!
-
< CyberBob >
őstag
Sziasztok!
Rendszernek vennék merevlemezt ahol a gyorsaság a legfontosabb. Három kikötés van: márka WD, 500GB vagy 1TB, Advanced format (csak ha a hely mellet a sebességet is növeli). Ha lehet pontos típust kérnék, hogy ne legyen keveredés a tányérok száma miatt a boltban.
Üdv.: CyberBob -
Dzsekó
addikt
válasz
Meiser #20656 üzenetére
Hali!
Az EADS-ben van olyan széria, amiben 4 tányér van úgy, hogy 2 tányérnak csak a fele van használva, másik fele gyártáskor megsérült (fél selejt). Ez az S2-es széria. Jellemzőjük, hogy piszok gyorsak (leggyorsabb Green az 500-as tányérosok között) 92MB/s átlag olvasási sebességgel, viszont melegednek, mint a disznó, melegebb volt a Hitachi 7K1000.B-nél 2 fokkal, a WD15EARS-nél meg 6 fokkal. Ajánlott a WD15EARS, de mivel Advanced Formatos, ezért Win7 alatt vagy Vista SP1 alatt célszerű megparticionálni, ezután látja XP is, és nem lesz semmi gond vele (én is így csináltam). Ha Win7-et használsz, akkor Semmi gond nem lesz az Advanced Formattal, ezért ajánlott a WD15EARS. Máskülönben ajánlott a Samu Green-je, az F3EG.
-
Meiser
tag
Sziasztok!
Tárolásra szeretnék vinyót venni. A WD15EARS-t és a WD15EADS-ot néztem ki. De felmerült bennem, hogy ezek a másfél terrás vinyók ugyanolyan megbízhatóak , mint a többi vagy ilyen leselejtezett 2 terrások, amiket nem dobtak ki? Vagy esetleg vegyek csak 1 terrásat? Árban viszont a másfeles érné meg. Win 7-et használok és egy Samsung HD500HJ-n van a rendszer. Nem lesz gond ha EARS-t veszek mellé? Nem szeretnék ezzel az Advanced Format-al szívni.
Esetleg tárolásra milyen típusokat ajánlanátok még?
Köszi!
-
Dzsekó
addikt
Szerintem Acronis és Paragon a legjobbak. De jó a Win7 beépítettje is, az már kezeli az Advanced Formatot. Ha WD20EARS a vinyód típusa, akkor kötelező a Win7 lemezkezelőjével particionálni. Én még nem találtam olyan külső particionáló progit, ami nem a 63. szektortól kezdi a particiót, pedig SSD-k már régóta vannak. Röhej.
-
Dzsekó
addikt
válasz
Petya2900XT #20623 üzenetére
WD tipusazonosítón belül nem varriál, tehát ha "-00MVWB0"-t látod a vinyón az tuti 3 tányéros lesz. Egyébként meg sebességtesztből kiderül.
Minden EARS Advanced Formatos, WD már másmilyen új szériát nem hoz ki. Mondhatjuk úgy is, hogy amelyik vinyójában 64MB vagy több cache van, az már Advanced Formatos. -
Petya2900XT
aktív tag
válasz
Dzsekó #20621 üzenetére
Miért érzem már jó előre,hogy egy köteg ember boldog tulaja lesz egy 4tányéros 2terrásnak míg ő azt hiszi,hogy az csak 3 tányéros....
....a kérdés már csak az,hogy mekkora készletek vannak a 4tányérosból
Egyébként árról nem volt szó drágább lesz sokkal,mint a 4tányéros vagy csak 1-2ezerrel?Ha jól látom ez EARS,de nem Advanced formatos? -
Dzsekó
addikt
válasz
Viktoár #20438 üzenetére
Azért kell minimum 32GB-os SSD, mert kell kb. 10GB szabad hely az SSD-n, különben belassul nagyon. Ugye a Trim funkció miatt nem mindig ugyanazt a cellát írja az SSD, hogy hosszabb legyen az élete, ha meg dugig tele van, akkor nem tud véletlenszerűen írni, ezért (gondolom) átmozgat már meglévő adatokat, ezért lassabb, de ez nem biztos, viszont tény, hogy belassul.
A másik, hogy Win7 alapból 16GB, de nálam XP-nek is kell programokkal együtt (játékok nélkül), ~20GB. Nyilván az nem megoldás, hogy program files könyvtárat másik vinyóra rakod, mert akkor semmi értelme az SSD-nek.
A másik dolog, hogy 32-40GB alatt már nincs gyors SSD, csak amolyan gagyi adattárolós.
Egyébként az X25-V 40GB olyan 30-35 körül mozog, szal az még nem olyan vészes szerintem, kis spórolással összejön azért. Véleményem szerint nincs mit elbaltázni SSD-n, rádugod a két kábelt, win7 vagy vista alatt megparticionálod és rádobod az op. rendszert, akár winXP-t is. Fontos, hogy ne XP alatt particionáld meg, mert az SSD-knek 4kB-os szektormérete van és ilyen logikai szektorokat kell létrehozni rajtuk, úgy, hogy fedében legyenek a partíció kezdésnél a logikai és fizikai szektorok. Bővebben lásd 1. hsz Advanced Formatnál. -
Kelvin
őstag
válasz
fasirTTT #20338 üzenetére
1TB Hitachi Deskstar 7K1000.B (HDT721010SLA360) - 24/7
1TB Hitachi Deskstar 7K1000.C (HDS721010CLA332) - 24/7
1TB Western Digital Caviar Green (WD10EADS) - 5400rpm
1TB Western Digital Caviar Green (WD10EARS) - 5400rpm, 64MB cache, Advanced Format
1TB Samsung SpinPoint F3EG (HD105SI) - 5400rpmEzek az első hsz-ben vannak. Ajánlom bármelyiket. (a lényeg a gari)
-
atesss
addikt
válasz
morpheus133 #20205 üzenetére
Az Advanced Formatról már sokat írtunk itt a topicban, írd be keresőbe !
De amúgy a lényeg az, hogy ha Win7-et vagy Vistát használsz (és mondjuk nem is nagyon szállítanád olyan helyre, ahol XP van), akkor megveheted az EARS-t nyugodtan.
És, ezt asszem csak én szoktam hozzátennj, de szerintem ha külső eszközre, pl. Médialejátszóra, vagy médialejátszós TV-re kötnéd rá (ugye egy USB-s házban), akkor is talán jobb azért ha az EADS-t veszed.
Az a +32MB Cache főleg egy Green vinyónál, mert nem gyorsít kb. semmit sem már, a 32MB bőven elég neki.
Hova lenne ez a vinyó ? Mert rendszervinyónak a Green-ek azért nem igazán ajánlottak - esetleg egy ultra csendes, full passzív gépbe. -
morpheus133
tag
Sziasztok!
Néztem 2 winchestert:
Western Digital 1TB 7200rpm 64MB Caviar Green - WD10EARS Advanced Format 19139 HUF
Western Digital 1TB 7200rpm 32MB Caviar Green - WD10EADS 20 556 HUFA kérdésem az hogy melyik a jobb? Lehet én gondolom rosszul, de a 64MB Advanced Format-os nak kéne jobbnak lennie nem? (Akkor miért olcsóbb?)
-
Sheltem77
aktív tag
Szia!
Láttam, hogy te is WD10EALS típuson vacilálsz.
Tehát a tapasztalataim eddig:"Green talán jobb lett volna a kisebb hőtermelés és a hang miatt."
Hőtermelést nem tudom, nem néztem még megmondom őszintén este kipróbálom egy nagyobb adatátmozgatás után mennyire melegszik fel. Mondjuk nem biztos, hogy mérvadó, mert HAF932 házam van ami kb -10C alapból egy "normál"(ventilátorok nélküli nem gigászi méretű) házhoz képest.
Hang: Na az az ami nincsNem tudom miért, én azt gondoltam, hogy ezek a nagy (1TB+) vinyók hangosak(már csak azért is mert rakat 5400RPM eseket látok) de esküszöm semmi hangját nem hallottam(pedig direkt figyeltem). A Hitachim hangosabb szerintem
"A leállásnál van még mindig az a kattanó "WD-s" hang? "
Nem kapcsoltam le a gépet mióta beraktam(nyilván nem azért vettem nagy vinyót, hogy álljon a gép) de ha hazamentem megnézem neked.
"Tudsz feltenni tesztet róla?":
Délután lefuttatok neked egy tesztet, bár megmondom őszintén engem ezek a számok nem igazán érdekelnek. 1080p 12-15mbites filmek csont nélkül mennek és tulajdonképpen azt szeretnék tárolni / mozgatni rajta hosszútávon(úgy hogy rajta lesz a rendszer is másik partíción win7 64bit). Filemásolás a Hitachiról 50-60Mbyte/secel ment egyébként(gyanítom, hogy a Hita a szűk keresztmetszet).Amit még megemlítenék, hogy picit féltem mert mindenféle advanced partícióról meg 4kbyte sector problémákról stb írtatok, ezért gondoltam elején lesz vele kis szívás.
Ehhezképest beraktam(alapból felismerte win7) nyomtam egy quick formatot(4096Byte os beállítással) ami megvolt kb 10mp alatt és már használtam is...
Eddig tökéletes a számomra, de a vinyóknál a minőséget nálam a meghibásodás nélküli évek száma határozza meg(az többet ér bármilyen sebességnél...).
A hitachi 160asom mondjuk ebben példás mivel kb 5-6 éves és semmi baja *kopkop* .Hát első körben ennyit, délután csinálok valami tesztet neked meg megnézem lekapcsolásnál "kattan" e(bár ez utóbbi jelentőségét se nagyon értem).
-
Dzsekó
addikt
válasz
Sheltem77 #20013 üzenetére
A 160GB-os Hitachit veri sebességben a 1,5TB-os Green. Sebességben kvázi ugyanolyan gyors a WD15EADS és WD15EARS, ugyanúgy 500GB-os tányérok vannak mindkettőben. Ha WinXP-d van, akkor EADS ajánlott, ha Win7-ed, akkor veheted az EARS-t is. Oka, hogy utóbbi Advanced Formatos, alapból XP rosszul kezeli.
DarkDeer: igen, 500GB-os tányérokkal szerelt biztosan.
-
Dzsekó
addikt
válasz
Piloss #20001 üzenetére
Kvázi ugyanolyan gyorsak, és mérete is ugyanakkora, ezt a gyártók az adatsűrűség növelésekor hasznosítják majd. A felhasználók nem profitálnak belőle semmit, max annyit, hogy egyre nagyobb vinyókat tudnak vásárolni.
Annyi megállapítható, hogy az 500GB/tányéros Advanced Formatos vinyó lineáris olvasási/írási sebessége egy picit lassabb, viszont egy picit jobb az elérési ideje a hagyományos 500GB/tányéros vinyóhoz képest. De ez eléggé elhanyagolható, csak tesztprogi mutatja ki.
-
3.Aragorn
addikt
válasz
scope2007 #19929 üzenetére
Akkor ez a különbség a WD6401AALS, és a WD6402AAEX között. Mármint nyilván a cache méreten kívül (mely az előbbinél 32, utóbbinál 64), de ezek szerint az utóbbit lehet alignolni, az előbbit még nem.
Kérdés: Mit jelent ez gyorsaságban, avagy mennyivel jobb az advanced formatos verzió? Megéri azt a kb 2000 Ft-ot, amivel többe kerül?
Illetőleg: Tegyük fel, hogy veszek egy ilyen vinyót, alignolom annak rendje és módja szerint a kellő szoftverrel, mert még Xp-t használok, és föl is akarom particionálni a kicsikét...
Szóval mi történik akkor, ha átváltok Win. 7-re? Használhatom úgy ahogy van, vagy ebben az esetben újra kell formázzam az egészet? -
j.bravo
addikt
Hello!
Vettem egy 502HJ-t. Jelenleg XP-t használok. Ezen ugye nem kell align-olni, nem advanced format?Két partícióra bontottam, egyiken rendszer lesz majd, a másikon adatok (ide sorolom az emailaket is)
Ha NTFS-re formázom, mekkora szektorméretre érdemes? (és ugye NTFS-re érdemesebb, mint fat32-re?) 512b, 4kB, nagyobb...? -
Dzsekó
addikt
válasz
Mano66 #19656 üzenetére
Úgy van, ahogy dabadab írja, de ha egy ext3 vagy több ext3 lesz rajta és nem lesz rajta ntfs, akkor nem lehet tudni, hogy az ext3 particionáló hol kezdi a particiót. Pláne ha ilyen külső lejátszós a balhé még a lejátszó sem biztos, hogy kezeli rendesen.
Én inkább melegen ajánlanám a WD15EADS-t ez ugyanazt tudja mindenben, de még nem advanced formatos, tehát nem lesznek extra gondjaid. -
Mano66
senior tag
Valaki használ ilyen winchestert extr3-ra particiónálva??
1,5TB Western Digital Caviar Green (WD15EARS) - 5400rpm, 64MB cache, Advanced Format
Kedveli a extr3-as particiokat?Nem lassul be?
Ilyet akarok venni a lejátszóba a Popcorn A-200-ba,de nem szeretnék zsákba macskát venni.Ez az Advanced Format beosztás,nem zavar be extr3-as particióba?
-
MrSealRD
veterán
Üdv!
Laptopba szeretnék HDD-t cserélni.
Kb. 3 hetes nézelődés után most 16,7K -ért ez tűnik a legjobbnak:
WD 500GB 5400rpm 8MB SATA notebook WD5000BEVTAzonban lenne néhány kérdésem.
1. A gépemben ICH7-es déli híd van SATA csatolóval, a fenti HDD viszont SATA II-es. A WD összes adatlapját átnéztem, és semmi infó arról, hogy tudom e majd használni sima SATA porton.(Egyáltalán át jumperelhető vagy sem?!) Erről tud valaki valamit?2. Ez az advanced format hogy működik? Ha fogok egy régebbi, vagy akár a fent említett HDD-t és 4KB-os sector mérettel leformázom akkor ez ennek a használatát jelenti?
(Win7-es rendszer lesz, szóval ha adott a dolog akkor alkalmaznám)
Előre is köszönöm a segítséget.
Üdv:
sutszi -
JanR
addikt
Itt a valasz : Non-Advanced Format.
Bar ez lehet, hogy csak azt jelzi, hogy jelenleg nem abban van
Meg nezelodok egy kicsit.Szerk: Oda is van irva... Megtanulok angolul rendesen olvasni es nem fogok baromsagokat irni! Itt mindenki lathatja, hogy mi van
Szerk2: Szuper, most kezdhetem elorol a paricionalast.
Akkor ezzel az Advanced formatos temaval az a dolgom, hogy a W7 telepitojevel letrehozom es kesz? Mert az eleve ugy csinalja mar meg? Vagy kell meg utana valami vakaroznom? -
Dzsekó
addikt
Akkor nézd meg WD oldaláról letölthető bootolos Acronis align tool-al, hogy mit ír ki rá, aligned-et vagy not aligned-et vagy esetleg azt, hogy not advanced format winchester.
Ha not aligned, akkor jól belassul a vinyó főleg kis fájloknál. Én a helyedben megcsinálnám. Örülnék, ha lenne 1TB mentőkapacitásom 1 napra, hogy megcsináljam én is, mert baromira idegesítő, hogy dög lassú a vinyó.Advanced format:
az 512Bájtos szektorméretet megnövelték 4kBájtra, és az XP a 63. 512Bájtos szektorban kezdi az első particiót, ami ha 4kBájtokra osztjuk szét a vinyót, akkor a 8. 4kBájtos szektor közepére esik. Azaz a fizikai és logikai szektorok elcsúsznak. Ezért lassú lesz a vinyó. -
Dzsekó
addikt
válasz
realmadrid92 #19471 üzenetére
Ez is jó vinyó, de ha XP-d van, akkor ajánlott a WD10EADS, ez ugyanazt tudja, csak nem advanced formatos, emiatt nem kell XP-vel szarakodni a particionálással.
-
rudeee
senior tag
Sziasztok!
Lenne néhány kérdésem az általam nem rég használt vinyóval kapcsolatban:
Tudomásom szerint ebben 3db 500GB-os lemeztányér van, ezt meg tudjátok erősíteni?
A fordulatszámáról pontos adatot nem igazán találni, mert 5400 és 7200 közé írják de elvileg 5400-as fixen?
A harmadik kérdésem az Advanced Format technológia. XP alatt elvileg használni kell az WD Align Software-t a teljesítmény maximalizálása végett.
Jelen esetben nekem két egyenlő részre van osztva a vinyóm, viszont a progit még nem futtattam le rajta.
Gondolom miután létrehoztam a két partíciót azt követően kellene futtatnom a progit. Van valami beállítás vagy bármi amit érdemes tudni róla?
(Jelenleg félig megtömtem a lemezt, ezért kérdezek utána mielőtt lementem az anyagokat és nekiállok a WD Align-al.)
Kinek milyen tapasztalatai vannak a modellel kapcsolatban?Köszönöm a segítséget!
-
Üdv mindenkinek!
Lenne néhány kérdésem vásárlás előtt. Most van egy Maxtor 250gb 7200rmp 8MB chace vinyóm és ez megfelelne arra, hogy ezen fusson az op.rendszer? Szeretnék venni egy 1TB 5400rmp vinyót amin adatokat tárolnék. Nagy méretű HD filmeket például. Úgy olvastam, hogy ilyen célra ezt a falytát érdemes venni.
Ezt a két winchestert néztem ki: 1TB Western Digital Caviar Green (WD10EARS) - 5400rpm, 64MB cache, Advanced Format, vagy
1TB Samsung SpinPoint F3EG (HD105SI) - 5400rpmEz az elképzelés jó lenne így?
-
Dzsekó
addikt
válasz
potyi23 #19404 üzenetére
Az EARS széria már Advanced formatos, 512Bájtos szektorok helyett 4kBájtos szektorokból áll, innen a galiba. De tényleg sokszor volt már róla szó, keress rá.
Alignolás nélkül is működik de lassú, mint a dög, mert nincsenek fedésben a fizikai és logikai szektorok. Ha XP-d van, akkor vegyél EADS-t azzal még nincs ilyen gond. -
sanzi89
addikt
Üdv.
Egy olyan kérdésem lenne, hogy a WD WD15EARS HDD-ben hány db és milyen lemez van? Illetve azt, hogy akkor ez az Advanced Format mire is jó a gyakorlatban?
-
válasz
Oliverda #19015 üzenetére
Nem lecsíptek belőle, csak nem használják. Ez onnan látszik, hogy egy olvasási tesztnél a sebesség folyamatoan csökken, ahogy a lemez vége frelé közeledik. Mivel mind az EADS mind pedig az EARS 5400RPM-es, az advanced format miatt pedig kevesebb helyre fér ugyanannyi adat, ezért valószínű, hogy a lassabb részt hagyták parlagon.
@Dzsekó (19013): Nekem az WD10EARS a rendszervinyó. Eleinte mocskos lassúnak éreztem 2*WD3200KS RAID0 után, de a legtöbb gép (amik megfordultak nálam) sebességét hozza rendszerindításnál.
szerk.: Viszont azóta vinyóhangot csak akkor hallottam, amikor más gépet teszteltem...
@rszp: Ez a nagy félelmem nekem is, ezért egyelőre semmi kritikus nincs rajta!
-
rszp
aktív tag
EARS laza kísérlet szoftveres támogatás nélkül.
Ha alacsony szintű elérés kell pl. HDD Regenerator vagy GetDataBack nem tudni mi lesz a kísérletezés vége. Az emulált elérés miatt fel sem lehet ismerni, hogy advanced format.
Azért az szép amikor nem létező, emulált dolgot próbál valami helyreállítani. -
Dzsekó
addikt
válasz
audi100td #18993 üzenetére
Hali!
Ha azt vesszük, hogy a WD10EADS-em 72MB/s-et tol átlagban, akkor ez 500-as tányérokkal van.
Advanced format röviden kezdetben szopás, majd később már etalon lesz, és ha kikopik az XP, akkor már gond se lesz vele. Tulajdonképpen mostmár nem szívnék vele, csak ugye elsőre nem megy semmi zökkenőmentesen.
Tömören az Advanced format, az 512Bájtos szektorméretet megnövelték 4kBájtra, mivel nőnek a HDD méretek és túl sok a szektoronkénti adminisztrációs felület (szinkron sáv, ECC hibaellenőrző). Ez önmagában nem lenne gond. A gond ott kezdődik, hogy az XP a 63.-ik 512Bájtos szektorban kezdi az első particiót, ami nem osztható 8-al (4kB=8x512B), ezért a vinyó fizikai szektorai nem lesznek fedésben a logikai szektorokkal, emiatt belassul a vinyó. Az align-oló progi azt csinálja, hogy eltolja a particiót, hogy a fizikai és logikai szektorok fedésben legyenek. Vista/Win7 eleve a 2048. szektorban kezdi a particiót, ez osztható 8-al, itt nincs szükség alignolásra (eltolásra).Advanced formatos vinyó particionálása:
1. Win7 alatt és azt látja minden utána
2. Paragon PM10 vagy Acronis PM, utána WD oldaláról letölthető Acronis bootolható align-oló progival helyrerakni az üres particiókat (üresen gyorsabb), majd megtölteni adattal.Nálam az Alignolás hiányzik még. Tele adattal nem kezdem el, mert elveszhetnek az adatok.
-
atesss
addikt
válasz
atesss #18996 üzenetére
Az Advanced Formatról itt van egy cikk is: [link]
Csak a használható kapacitás növekedést felejtsd el belőle, mert azt szépen lecsalta a WD.#18997
Ahol én venném olcsóbb az EARS
Persze, ahol én, ott is ...
Bár én csak 2-3 hét múlva veszem, de szerintem akkor is ez lesz a helyzet.
De egy barátom venne most; vagyis minnél előbb (ha lehet kapni).
Ő Win7-et használ, és elméletben úgy van, hogy csak a gépében lenne (rendszervinyónak ! , egy nagyon halk, passzív gépbe); de ezek után már gondolkozok, hogy lehethogy neki is a (Nem Advanced Format-os) EADS-t ajánlom inkább. Aztán kérdés, hogy ki akar-e adni még +2000-t (a hardverkernél), mert a 24e helyett 26e. -
audi100td
nagyúr
válasz
Dzsekó #18191 üzenetére
Üdv,
gondolkozom egy ilyen WD15EARS HDD-n, de kicsit furcsállom a sebességét, nem túl lassú az átlag 78MB/s egy ilyen vinyóhoz? Vagy ezt a modellt nem 500-as tányérokkal szerelik?
Ez az Advanced Format egyébként pontosan mi? Xp-t használok, de az 5000AAKS-ről megy a rendszer, adattárolásra kellne egy 5400-as WD vinyó.
-
atesss
addikt
válasz
Dzsekó #18939 üzenetére
kis fájloknál a lassúság miatt a 64MB cache vagy az alignolás a bűnös.
Attól mert több cache van, attól nem kéne lassabbnak lennie kis fájloknál, max. esetleg gyorsabbnak, nem ? Szerintem akkor inkább arról lehet szó, hogy valami a cache vezérlésnél, vagy máshol a FW-ben el van rontva. Hát végülis ez a legelső Advanced Formatos vinyó...Az én álláspontom, aki XP-t használ az inkább EADS-t vegyen, Win7-nél tök 8.
Ugyanolyan sebességű a két vinyó.
De ebbe azt is bele kell venni, hogy szerintem sokan (pl. én is) az otthoni gépükön ugyan Win7-en használnák, de egy külső házba berakva elvinnék ismerősökhöz, ahol lehet még XP van. Vagy használnák más külső eszközökhöz, médialejátszó, router, NAS, stb.
Mondjuk azoknál nem számít annyira a sebesség, ez igaz, a kompatibilitással meg rszp szerint nincs gond (vagyis mindenhol elindul, csak max. lassabb).Ez alapján én EADS-t fogok venni, mivel mint kiderült, semmit sem nyer az ember az EARS-el.
Illetve pénzt spórolnék csak vele, mivel sajnos az az olcsóbb vagy 2000-el.
De később az lesz majd a gond, hogy a régi előbb-utóbb ki fog futni.Tárkapacitást nem nyersz vele, mert 1,5TB-ot veszel, a WD se hülye, hogy ingyen adja a tárterületet.
Jobban belegondolva ebbe, naív voltam, hogy azt hittem, hogy több tárhelyet adnak...
Bár ebben az esetben nem olyan nagy a plusz költség, mert a tányér már megvan, csak a teljes felületére rá kéne vinni az adatrögzítő "anyagot", nem csak a 90%-ára. Ez kb. a legkisebb költség lehet egy vinyó gyártásánál, nem ?
De talán felesleges is ezen filózni, úgyis csak a profit érdekli őket.Én úgy gondolom, hogy nem rakják teljesen tele adattal az advanced formatos vinyókat, így lesz helyspórolós, és mégis ugyanakkora kapacitású a vinyó.
És akkor szerinted hol hagyják ki azt a 10%-ot, ahova nem raknak ?
Mert ha a lemez külsején, az nem jó, mert lassul az átlagos olvasás is (ugye matematikailag nézve az olvasási görbét, az első, leggyorsabb 10%-ot levágja, és a "maradékot" szétnyújtja az eredeti méretre).
Viszont ha a lemez belső részén csinálták ezt, attól meg pont fordítva, gyorsul a vinyó átlagban.
És ha tényleg ez a megvalósítás (akár a belső, akár a külső részt nem használják), a fej mozgási útja is rövidebb lett, ezen akár még spórolhatnak is valamicskét. Bár nem hinném, hogy emiatt újratervezték volna a fejmozgató-mechanikát.Ezt elvileg egy olvasási görbéből ki is tudnám deríteni, csak a nem pontos, fix értékek + az eltérő vezérlők miatt azért nem is olyan egyszerű talán. De majd megpróbálom összehasonlítani őket holnap, hátha észreveszek valamit.
-
Dzsekó
addikt
válasz
atesss #18935 üzenetére
Elvileg paramétereiben megegyezik az EARS az EADS-el, csendes, gyors (EARS nagy fájloknál nálam), nem melegszik. Azt még nem tudom/tudjuk, hogy kis fájloknál a lassúság miatt a 64MB cache vagy az alignolás a bűnös.
Win7 se csinál csodát, csak egyszerűen eltolt particiót hoz létre, legalábbis nem tudom máshogy elképzelni, hogy fedésben legyenek a logikai és fizikai szektorok. És az egész a vacak 512B-os MBR miatt van.Az én álláspontom, aki XP-t használ az inkább EADS-t vegyen, Win7-nél tök 8.
Ugyanolyan sebességű a két vinyó.Tárkapacitást nem nyersz vele, mert 1,5TB-ot veszel, a WD se hülye, hogy ingyen adja a tárterületet. Ez a szektormódosítás később nekik lesz jó, hogy nagyobb tárterületű vinyót tudjanak kihozni. Gondolj bele, hogy egy 8TB-os vinyó még mindig 512B-os szektorokból épülne fel.
Én úgy gondolom, hogy nem rakják teljesen tele adattal az advanced formatos vinyókat, így lesz helyspórolós, és mégis ugyanakkora kapacitású a vinyó. De ez csak az én véleményem. -
atesss
addikt
Látom megy itt még ám a beszélgetés az Advanced Formatról...
Tulajdonképpen akkor mit nyer a felhasználó, ha pl. egy WD15EARS vinyót vesz egy WD15EADS helyett ?
Ha XP-t használ, akkor egy nagy adag szívást, és/vagy teljesítménycsökkenést.
De Win7 alatt ?
Mert ugye azt írták róla, hogy 11%-al nagyobb a felhasználható szabad hely.
Én pont emiatt gondoltam, hogy akkor ezt kell venni.
De ha nem nyerek vele tárhelyet (a szemét gyártóknak köszönhetően), akkor mi értelme van ?
Sebesség sem nő valószínűleg.
Esetleg akkor egy kicsivel, ha az a gyártók megvalósítása, hogy a lemez felületén a belső részt (mármint a csapágyhoz legközelebb eső 11%-nyi területet) nem használják ki adatrögzítő területként. De vajon így lehet ez megoldva ? Olvastam az előbb, hogy lehetnek pl. tartalék szektorok ezen a gyártók által "nyert" területen, ez elméletben oké is, de 11%-nyi ?!A két vinyó valószínűleg ugyanazt a mechanikát használja, így elméletben hangban, melegedésben, megbízhatóságban sincs különbség, nem ?
De itt van pl. Dzsekó véleménye:
Ma vettem egy WD15EARS-t.
Brutálisan halk, kezemben fogva nem érzem, hogy bekapcsolt-e, se hang, se rezonancia. Még bekapcsoláskori berántás sincs. Egyszóval brutális, mintha notivinyót fognék. Seekhangja sincs és 13,7ms az elérése. A sebessége is jó. (#18191)
A WD15EADS-ről is ilyen jók voltak a vélemények, hogy ennyire csendes ? -
rszp
aktív tag
válasz
Dzsekó #18911 üzenetére
Nálam a PM10 nem csinált jó partíciót.
A Windows aloli advanced formatot érdemes elindítani.
Kevés adattal pár perc alatt kész ha kell igazítani. Ha nem kell igazitani, azt is jelzi.
Ha bootolni akar akkor érdemes megszakítani és a boot cd változatot futtatni.
WD szerint ez 3x gyorsabb.Először nézd meg mit ad vissza a PM10 a geometriára és ha olyan mint a normál diszké, akkor biztos kell igazítani.
A normál disk 255 fejjel és 63 szektor/track beállítással működik és a cilinderek száma nő a kapacitás függvényében.
Igazítva 32 fej és 33 szektor/track volt, emlékeim szerint és ez a jó. -
Dzsekó
addikt
De marha vagyok, gondolhattam volna erre, hogy betelt a 32 illetve 31 bit. Csak eddig 1TB-s volt a legnagyobb vinyóm és pont most vettem 1,5TB-st ami advanced formatos és nem gondolkozva ráfogtam, hogy biztos az advanced format miatt. Akkor a Ghost napja végleg leáldozóban van.
Kiváncsi vagyok ez a Paragon Drive Backup 10 meddig és mit kezel. Mondjuk annak a bootja wim-es már, megy is a Vista csík az elején, úgyhogy ott már lehet, hogy ezt megoldották. Majd 2TB felett lehet, hogy lesznek érdekes dolgok.Nemsokára fogok váltani win7-re, csak előtte kell még proci, ami támogatja a hardveres emulációt, remélem nem fog berogyni az advanced formatos vinyó alatta.
De ha menni is fog vele, akkor se lesz gyorsabb szerintem a kis fájloknál. Egy bizonyos mértékig van értelme a cache növelésnek, de efelett már inkább árt, mint használ. Ez a mérték sztem a 32MB, ez már mindenre elegendő volt.Akkor szerinted jó particiót hozott létre a Paragon PM10 vagy még helyére kéne csúsztatni (align-olni)?
-
Dzsekó
addikt
Nálam az volt az érdekes, hogy a régi particionálók és lemezklónozók beadták a kulcsot, azaz én már ott elakadtam, hogy nem tudtam particiót létrehozni az advanced formatos vinyóra. A progik, amik nem működtek:
Partition magic 8 - particiólétrehozás végén errorral elszállt, és a mostani particiókat meg fixálni akarja, ha nem fixálom, akkor badnek látja az egész vinyót. Tudom régebbről ha fixálom, akkor elcseszi az egész lemezen a particiókat. Ezért uninstalláltam a PM8-at.
Ghost 8 - minusz méretet érzékelt, amikor disk to disk copyt akartam csinálni, ezért nem tudtam használni.
Végül az XP alá telepített Paragon PM 10 simán kerált rá particiókat, amit XP gond nélkül lát. Ezt akarta a PM8 fixálni, természetesen nem-et nyomtam rá és az esetleges balesetek elkerülése végett töröltem is a PM8-at.
Ami számomra rohadtul nem világos. Milyen particiót hozott létre a Paragon PM10?
Eltolt szektorosat, amit XP és Win 7 is jól kezel, vagy valami hibrid szart, amit lát az op. rendszer, de belassul tőle a vinyó. Sok kis fájlnál katasztrófa, de nagy fájlnál hasít a vinyó.
Ezek szerint Win7 csak egyféleképpen particionálhatja a vinyót, hogy 7 db 512bájtal eltolja a particiókezdéseket, mert különben szar lesz az egész. Jól gondolom?
A PM8-ból kiindulva mivel az fixálni akart, ezért úgy gondolom, hogy jól vannak a particiók, de nem vagyok biztos benne. -
rszp
aktív tag
válasz
atesss #18896 üzenetére
"És arról tudsz valamit, hogy ha WD Align-al "kezeled" a vinyót, akkor Win7 alatt nem lesz esetleg lassabb utána ?"
Semmit nem tudok. Elvileg nem befolyásolja. Egyébként a partíció törlése és újra létrehozása megszünteti a wd align hatását.Tisztázzuk a jumper és a wd align és a fizikai diszk összefüggéseit.
A fizikai első 512Byte az MBR (master boot record). Ebben van a partíciós tábla is.
Amikor létrehozod az első partíciót akkor az az MBR után következik (ha nem állítod el) , tehát a második 512Byte lesz a partíció eleje. Az op.rendszer innen kezdi a default 4kB szektorait. Ebből látstik, hogy 1 logikai szektor olvasáshoz 2 fizikai szektort kell beolvasni.
Ha még egy partíciót létrehozol, tehát a második partíció még kiszámíthatatlanabb lesz.
Szerencsés esetben fizikai logikai egybe esés is lehetséges de valószínűleg nem jön össze.Ezért van a wd align. Az MBR után levő 7 szektort üresen hagyja és a nyolcadik 512 Byte lesz a partíció kezdete. A 2 partíciónál ugyanígy jár el. Kihagy néhány szektort, hogy a fizikai logikai igazítás meglegyen.
A jumper csak 1 partíció esetén használható. Az első 4kB szektor utolsó 512Byte lesz az MBR és a feljebb leírt módon a következő szektoron azaz a második 4kB szektor elején kezdi a partíciót. Így igazítva van a rendszer de csak 1 partíció esetén alkalmazható.
Figyelni kell arra ha jumperelt diszken csinálsz partíciót és leszeded a jumpert akkor a rendszer nem látja a partíciós táblát. Ez fordítva is igaz, ha jumpereletlenen hozol létre partíciót akkor jumperrel már nem látszik még akkor sem ha a wd align lefutott, ugyanis az MBR fizikailag nem ugyanott van."Ez alapján működnie kéne XP alatt is, csak teljesítménycsökkenéssel.
De neked nem csak azzal volt bajod, nem ?"
De igen, a teljesítménnyel. A boot cd-ről a wd align megoldotta.
Csak a boot cd változat működött korrektül. Magyarázatot nem tudok rá mert a Windows alól indított is elvileg ugyanazt csinálja de nálam mégse jött össze.
A jumper megoldás sem volt az igazi pedig elvben az lenne a tökéletes. Szerintem a firmware nincs rendesen felkészítve a jumperelt megoldásra. Cache kezelési gond lehet.EADS és EARS mérete tök ugyanaz, te nem nyersz semmit Advaced Format-ból.
Ez a gyátó nyeresége. Nem osztja meg veled, Könnyebben csinál nagyobb kapacitású diszket."A másik fontos felhasználás ami eszembe jutott : Médialejátszóhoz való csatlakoztatás"
Firmware frissítés nélkül jellemzően rosszul kezelik az Advanced Formatos diszkeket.
Ha egyáltalán megcsinálják hozzá és nem új termékként hozzák piacra."Vagy ezeken is biztosan működik, csak sebességcsökkenéssel ?"
Sebesség csökkenéssel mindenen működik. -
atesss
addikt
És arról tudsz valamit, hogy ha WD Align-al "kezeled" a vinyót, akkor Win7 alatt nem lesz esetleg lassabb utána ?
Mármint hogy a szektorrendezés - 512Byte emulálás miatt utána lassabb lesz Win7 alatt is.
Vagy a vinyó érzékeli, hogy olyan oprendszer alól érik el, ami kezeli már rendesen ezt a fizikai szektroméretet, és így kikapcsolja a vinyó az emulálást (ami lassítana ?) ?
Ezt az érzékelést viszont ponthogy nem támasztja alá az, hogy ha csak egy partíciód van, akkor egy jumperrel át lehet állítani.
Itt azt írják, hogy az align csak a particiók kezdő blokkját rakja helyre, de akkor miért tart ennyi ideig ?
Áthelyezi a teljes adatmennyiséget néhány blokkal előre ? Vagy sok blokkal ?
Tudnál ennek az Align-nak a működéséről még pár dolgot mondani ?
Mondjuk először egy kis alap elmélet is kéne, pl. mit jelent az LBA blokk, stb. Wikipedia-n nézzek körül pl. ?Az Advanced Format meghajtók minden operációs rendszerrel kompatibilisek, lévén, hogy a meghajtók elektronikája 512 bátjos logikai felépítést emulál. A Windows Vista/7, Macintosh és Linux operációs rendszerek esetében teljesítménybeli problémákkal sem kell számolni;
Ez alapján működnie kéne XP alatt is, csak teljesítménycsökkenéssel.
De neked nem csak azzal volt bajod, nem ?EADS és EARS mérete tök ugyanaz, te nem nyersz semmit Advaced Format-ból.
Pedig ebben a cikkben pont ezt hozták ki lényegnek.
Akkor itt hülyeséget írnak ?
Vagy nem lehet, hogy az van, amit az előbb is kérdeztem, hogy neked az XP miatt nem nagyobb a felhasználható kapacitás ?A másik fontos felhasználás ami eszembe jutott : Médialejátszóhoz való csatlakoztatás.
Pl. egy WD-TV Live-hoz is lehet hogy használnám én ezt a vinyót.
Az vajon kezeli az 512Byte-tól eltérő szektorméretet ?
Vagy router : egy Asus WL-500gP-n futó Oleg vagy más custom FW, ami kezel USB-s vinyót, és azt tudom elérni Samba-n, FTP-n; vagy letölteni vele akár torrentről.Vagy ezeken is biztosan működik, csak sebességcsökkenéssel ?
Ami mondjuk nem nagy gond, a router úgysem tud többet 2-3MB/s-nél, és a médialejátszóhoz egy nagyon komoly HD MKV adatrátája sem több 5-6MB/s (40-48Mbit/s) -nál. -
atesss
addikt
válasz
Dzsekó #18891 üzenetére
rszp-nek egyébként nagy fájloknál is nagyon gyengén másolt, WD align se segített neki, végülis az Acronis PM rakta rendbe a particiokat.
De ő is XP-t használ, ugye ?De Win7 alatt ugye nem lehet semmilyen gond, a Win7 particionálója - a telepítés előtt futó is - ugye tökéletesen kezeli az Advanced Format-ot ?
WD align-t nem futattam ... mostmár nem kisérletezek vele az adatok miatt.
De akkor rögtön a (Win7 alóli) particionálás után azért jó lefuttatni ?
És mit eredményez ha lefuttatom, nem lesz esetleg valamivel lassabb Win7 alatt is (mivel döntően - vagy lehethogy végül teljesen - azzal lenne használva) ?Ha Win7-es rendszervinyó lesz, akkor lesznek rajta kis fájlok, de ugye csak Win7 alól olvasva (a rendszerfájlokat meg egy másik gépről, XP alól úgysem állítgatjuk...).
Emellett lesz rajta pár telepített játék, de nagyrészt filmek.
Ha meg mégsem rendszervinyó lesz, akkor csak filmek lesznek rajta.
A film is inkább HD mkv - több, vagy inkább többtíz GB-os fájlok. Esetleg pár kép vagy ilyesmi, de azt végülis nem fontos hogy olyan gyorsan olvassa.Az EADS 26e körül van már (nem webshopban), az EARS-t viszont 24e körül árulják.
És ráadásul elvileg ugye 11%-al, azaz ~165GB-al több hely van rajta.
Itt van erről egy számítás is : [link]
De az előbb azt írtad, hogy ez mégsem így van.
Lehethogy a WD egy kicsivel kisebb méretű lemeztányért használna az EARS-hez, mint az EADS-hez ? Én mondjuk kétlem, már csak azért sem, mert több félét kell gyártania.
Vagy esetleg letiltotta a kapacitás egy részét, bár ezt sem értem, ha már tudná a vinyó, akkor neki is jó, hogy a user több helyet használhat - lehet pl. valaki simán csak a formatálás után használható jóval nagyobb terület alapján ponthogy ezt ajánlja egy barátjának (legalábbis amíg ez nem terjed el nagyon).
Vagy lehet hogy nálad a "kapacitáscsökkenést" az XP, vagy XP alóli formatálás okozta ?SSD nagyon jó lenne, de még mindig drága.
XP-vel kapcsolatban meg nálam lenne használva, de csak viszonylag ritkán.
Egy USB + E-Sata-s házba raknám bele.
A fenti (kevesebbet fogyasztó) géppel töltenék le párszor, és akkor kellene rádugnom USB-n arra a gépre.
De a letöltésen (nagyrészt FTP, kevesebb torrent) kívül másra nem lenne használva az XP-s gépen, esetleg nagyon néha egy (nem HD) filmet megnéznék.
De alapvetően a lenti (elvileg Win7-es, de még csak most térek át rá, remélem nem lesz gondom vele) gépen lesz használva, E-Sata-n.De én még úgysem most venném, hanem csak egy hónap múlva.
Asszem az lesz, hogy a barátomnak veszünk egy EARS-t, aztán kipróbálgatom majd, hogy hogy menne nálam. Ha nincs gond vele, akkor én is egy ilyet veszek majd.
Főleg hogy szerintem az EADS nemsokára ki is fut (bár egy hónap múlva még nem hinném). -
atesss
addikt
válasz
Dzsekó #18871 üzenetére
Hmm ez érdekes, mit jelent az, hogy lassú ? Kb. mennyivel, mint az elvárt (vagy mint a nem advanced formatos WD15EADS), többször ?
A WD álltal adott progit lefuttattad rajta ? (amúgy mit is csinál az pontosan, és miért is kell, ha megy anélkül is (vagy nem megy?) ?)Akkor XP-s rendszervinyónak biztosan nem jó, bár az 5400rpm miatt eleve nem túl jó arra.
De XP-s gépen (is) használt letöltővinyónak - USB-n rákötve az XP-s gépre - bőven elég még így is, nem ?
(én erre tervezek majd venni egyet kb. egy hónap múlva)Bár a barátomnál, aki meg most venne egyet, lehet nála végül mégiscsak rendszervinyó is lenne egyben (Win7 alatt).
Ugyanis nagyon fontos a csend, egy passzív gépbe menne (FSP Zen 300 + Sythe Ninja). -
atesss
addikt
Észrevettem hogy a WD15EARS Advanced Format-os, és utánanéztem a topicban, meg ebben a cikkben is: [link]
Akinek kéne, ő már Win7-et használ ugyan, de lehethogy hordozva lesz, akár XP-s gépekre.
Az lenne erről a kérdésem, hogy ha egyszer már meg lett csinálva a particionálás (asszem a Win7 particionálójával - azzal már biztosan megy, nem ? ), akkor biztosan működne tökéletesen egy XP-s gépen is ?
Vagy sebességben lehet lassulás ?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hír Új 12 és 14 TB-os merevlemezek jönnek az év végére a Toshibától
- Hír 2020-tól gyorsan nőhet a Seagate HDD-k tárkapacitása
- Hír 14 és 15 TB-os merevlemezeket mutatott be a Western Digital
- Hír Nagy kapacitású héliumos Seagate merevlemezek érkeztek
- Hír Drasztikusan növeli az adatátvitel tempót konvencionális HDD-iben a Seagate
- Hír Alig van eltérés a HDD-k között a Backblaze megbízhatósági statisztikájában
- Hír Megérkeztek a Western Digital 10 és 12 TB-os Purple merevlemezei
- Hír Itt a Western Digital 14 TB-os PMR HDD-je
- Hír Hatékonyabb notebookokba szánt HDD-t mutatott be a Toshiba
- Hír Hagyományos irányt követő modellekkel frissíti vállalati HDD-it a HGST
- Hír Új technikával gyorsítaná a merevlemezek működését a Seagate
- Hír Seagate SkyHawk AI merevlemezek mesterséges intelligenciához
- Hír Egy év múlva érkezik a Seagate 20 TB-os HDD-je – HAMR technológiával
- Hír 40 TB-os HDD-ket ígér a Western Digital MAMR technológiája
- Hír Elsőként mutatott be 14 TB-os merevlemezt a HGST
- Hír 12 TB-os HDD-vel bővült WD Gold sorozat
- Hír Olcsó és gyors 8 TB-os merevlemezt hozott a Toshiba
- Hír Új HDD-családdal támadja az adatközpontokat a Western Digital
- A kínai routerek mellőzését kéri az amerikai kongresszusi bizottság
- Garancia kérdés, fogyasztóvédelem
- OpenMediaVault
- PlayStation 3
- Apple Watch
- Alkoholista nevelde
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- GTA V
- További aktív témák...
- Törölt adatok visszaállítását és hibás tárolók mentését vállalom (HDD, SSD, SD kártya) AAM számlával
- WD Gold 1TB HDD (már csak 2 db maradt)(2-8 órát ment, 100/100) számlával és 1 év Garival
- 64GB Kodak memóriakártya MicroSDXC V30 U3 Class 10 új bontatlan
- 128GB HP memóriakártya MicroSDXC V30 U3 új bontatlan
- 64GB HP memóriakártya MicroSDXC V30 U3 új
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest