- Csendességre törekvő mechanikus klaviatúra jött MSI logóval
- Láncba köthető DeepCool ventilátor az ARGB fények kedvelőinek
- Hamarosan birtokba vehető az AYANEO legújabb handheld gépe
- Nyáron jön az Acer oktatási rendszerbe szánt, ChromeOS-t futtató tabletje
- Nagy képátlójú, 4K-s QD-OLED monitor jön az Acertől, ami Calman plecsnit kapott
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- A GDDR7 memóriák okozzák az új GeForce-ok magas árazását
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Philips LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
Milyen belső merevlemezt vegyek? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
StSanya
senior tag
válasz CactuS #44346 üzenetére
Jól gondolod, WD vonalon jó választás akár a Red, akár a Purple, még esetleg az AV-GP család közt nézz szét. Ezek jól bírják a műsor rögzítést is.
Viszont, TV mellé én nem 3,5" külső tápos HDD-t tennék, hanem 2,5" notebook HDD-st, ami elmegy az USB 5V-járól is.
"Használati utasítás amatőröknek való! A profik rengeteg ideig szívatják magukat, majd fórumoznak egy kicsit..."
-
StSanya
senior tag
-
StSanya
senior tag
válasz Polllen #44241 üzenetére
A partíciód már magasabb szint, az adott fájlrendszered (pl. NTFS) része. A szektorok pedig a HDD fizikai felépítéséből, illetve annak elektronikájától függnek. Így a helyes működéshez a ghost programnak át kell alakítania az 512-es szektorokat 4k-sá. Esetleg vannak olyan 4k-s HDD-k melyek tudnak 512-t emulálni.
[ Szerkesztve ]
"Használati utasítás amatőröknek való! A profik rengeteg ideig szívatják magukat, majd fórumoznak egy kicsit..."
-
StSanya
senior tag
válasz ricsidealer #44090 üzenetére
Elvileg a Purple van arra, amire te szánnád. A Red család NAS-ba és asztali gépbe való, hagyományos adatoknak (torrentre).
Esetleg az AV-GP családot nézd meg, ez is videóra, illetve felügyeleti videóra van tervezve. De lehet, hogy ezt a családot váltja a Purple...
[ Szerkesztve ]
-
StSanya
senior tag
Picit visszatérve a korábbi SSD vs HDD vitához (csak most olvastam), senki nem szólt az Intel Smart Response technológiájáról, amivel úgy kapsz kellemes SSD használatot, hogy nem kell figyelni tárterületre, és a kevesebb is több...
Én ezt javaslom mindenkinek, aki nem szeretne SSD-vel babrálni (mint én pl. sysprep-es telepítéssel a teljes Users mappát eleve a HDD-re pakoltam), vagy minél olcsóbban akarja megúszni.
-
StSanya
senior tag
válasz janos666 #36536 üzenetére
Nézd, valamit valamiért... El kell dönteni mi a fontossági sorrend, és aszerint kell terméket vásárolni. A RED család, halk, hűvös, mehet 24 órát / 7 nap, akár RAID-ben is (nem esik szét a kötet, csak mert...), ideális SSD mellé szerintem. Ha neked a teljesítmény is kell, ott a RE vagy a SE szériák, csak meg kell őket fizetni...
-
StSanya
senior tag
válasz ledgeri #36226 üzenetére
Tény, hogy régi a gép, de szerintem az ICH 6M déli híd - ami már az AHCI-t is ismeri - azért elvinné a merevlemezt.
Az utolsó BIOS-t rátolnám és kész... (Ha Latitude D610 a gép, akkor az A06 az.)
-
StSanya
senior tag
válasz ledgeri #36223 üzenetére
Igen, okozhat... [link]
"Régebbi operációs rendszerek esetén törekedni kell arra, hogy az írás-olvasási műveletek 4K-szektorhatárra igazítva történjenek, vagy a teljesítmény jelentősen csökkenni fog. A Windows XP például notóriusan az LBA 63-as szektoron kezdi az első partíciót, ami 4K-s szervezésű lemezeken minden esetben illesztetlenséget okoz.[14]
Ennek a feloldására több megoldás alkalmazható:
-Újabb operációs rendszerű (pl. Windows 7) gépen kell kialakítani a partíciót még a telepítés előtt
-A (WD) merevlemez egy jumper beállításával +1 offszetet ad hozzá minden címzéshez, így az XP-s partíció jó helyre kerül. Hátránya, hogy több partíció esetén csak az első partíció fog igazodni, valamint problémát okozhat egy későbbi, fejlettebb operációs rendszerrel való újratelepítéskor.[4]
-A korábban létrehozott partíciókat szükség esetén szektorhatárra eltoló segédprogram alkalmazása (ezeket az AF merevlemezekhez általában a gyártó ingyen adja, de fizetős megoldások is léteznek, ilyen pl. a Paragon Partition Alignment Toolja)."WD-től letölthető progi, pl. a WD5000LPVT-hoz:
Szerk: Látom, te is kerestél...
[ Szerkesztve ]
-
StSanya
senior tag
válasz jim bcs #36221 üzenetére
Köszi, én nem akarok venni, én is ledgerinek írtam.
Amúgy, ha gyors noti kell, akkor nem Black-ot vennék, hanem SSD-t. Normál notiba meg jó a Blue is. Ha megnézed, a Black többet eszik, hangosabb, sztem melegebb is, annyival meg nem gyorsabb szvsz...
[ Szerkesztve ]
-
StSanya
senior tag
válasz ledgeri #36215 üzenetére
Én WD párti vagyok, ahogy gyorsan keresgéltem azok között:
A WD5000BPVT egy két tányéros modell. [link]
Nála jobb lenne a WD5000LPVT, gyorsabb, halkabb és kevesebbet fogyaszt. Teszt
Itt csak ők ketten össze vannak hasonlítva, a közös bennük a SATA2 csatoló:
A WD5000LPVX (és társa: WD5000MPCK) már SATA3-as csatolós, nagyjából megegyezik az LPVT-vel, eltérés, hogy picivel több áram kell neki (0,1A) és jobb az "Average drive ready time (sec)" ideje 0,7s-el...
Itt megtalálod mindhármat (+ az általad nem írt WD5000MPCK-et), közös bennük, hogy AF-es, azaz 4096 byte szektorosak (Vista-tól jobb választás) : [link]
-
StSanya
senior tag
válasz Crystalheart #36211 üzenetére
A Samsung HDD van rossz állapotban, 41 hibás szektor van rajta, amit a SMART 41 alkalommal naplózott. (Az adatmezőben most hexában van az érték, ha a HD Sentinelben jobb klikket nyomsz rá, választhatod a decimális adatmezőt).
Ez alapján én gyűjtenék egy új HDD-re. Jah, és nem futtatnék rajta teszteket, meg nem gyötörném, hanem mentenék. Persze, az is lehet, hogy elmegy még sokáig ilyen állapotban, de ha folyamatosan naplózza a hibákat (Napló fül), akkor ennyi volt...
A Maxtor is közelít az élettartama végéhez, 2241 nap, 22 óra, 10 perc működési idő nem kevés ám!
[ Szerkesztve ]
-
StSanya
senior tag
válasz Mészi Zoli #36205 üzenetére
A RAID 0 egyetlen célja a teljesítménynövelés.
"RAID 0 (összefűzés)
A RAID 0 az egyes lemezek egyszerű összefűzését jelenti, viszont semmilyen redundanciát nem ad, így nem biztosít hibatűrést, azaz egyetlen meghajtó meghibásodása az egész tömb hibáját okozza. Mind az írási, mind az olvasási műveletek párhuzamosítva történnek, ideális esetben a sebesség az egyes lemezek sebességének összege lesz, így a módszer a RAID szintek közül a legjobb teljesítményt nyújtja (a többi módszernél a redundancia kezelése lassítja a rendszert)."Én végig az 1-es megoldásról beszéltem, a 2. és 3. azok hardverfüggőek (Vagy van, esetleg veszel intel-es lapot, illetve OCZ SSD-t vagy nem.) Meg a 4-es is, mert még elég kevés az ilyen hybrid cucc, illetve az is könnyen belátható, hogy 8 GB az nem egyenlő 60 vagy 120 GB-al...
Én amúgy azt gondoltam, hogy van egy relatíve nagy merevlemezed, amin tárolsz, de kissé lassúcska, s szeretnéd, ha gyorsabb lenne a géped. Emiatt néznél egy gyors merevlemezt, ami lehet kicsi is. Bármilyen géped lehet, az is csak jó ha SATA2 vagy SATA3-as. Ehhez vehetsz egy SSD-t, amire rátelepíted az operációs rendszert, így a korábbi HDD-t tudod adat és program tárolásra használni.
Amúgy ha jól értem, a 2. és 3. megoldásnál kicsit helypazarló a dolog, mert ami a HDD-n van, azt másolja az SSD-re, így ezeknek a megoldásoknak ez a hátránya.
-
StSanya
senior tag
válasz andatti #36199 üzenetére
Én mondjuk megnézném a külön HDD + külön USB3-as mobil rack verziót, pl:
[link]Ebbe egy, az ajánlottak közti HDD...
"2,5" - notebookba szánt méret
Adattárolásra ajánlott HDD-k:
500GB:
Hitachi Travelstar Z5K500 HTS545050A7E380 - 5400rpm, 1db 500GB-os tányér, 7mm vastag, 2-3 év garancia
Toshiba MQ01ABD050 - 5400rpm, 1db 500GB-os tányér, 2 év garancia **
WD5000BPVT-00A1YT0/22A1YT0/08A1YT0/60A1YT0/75A1YT0 - 5400rpm, 1db 500GB-os tányér, 2 év garancia **
WD5000LPVT - 5400rpm, 1db 500GB-os tányér, 7mm vastag, 2 év garancia **
ST500LM012 - más néven Samsung HN-M500MBB, 5400rpm, 1db 500GB-os tányér, 2 év garancia*750GB:
Toshiba MQ01ABD075 - 5400rpm, 2db 375GB-os tányér, 2 év garancia **
WD7500BPVT-00A1YT0/22A1YT0/08A1YT0/75A1YT0 ** - 5400rpm, 2db 500GB-os tányér, 2 év garancia **
ST750LM022 - más néven Samsung HN-M750MBB, 5400rpm, 2db 500GB-os tányér, 2 év garancia*1TB:
Hitachi Travelstar 5K1000 HTS541010A9E680 - 5400rpm, 2db 500GB-os tányér, 2-3 év garancia
Toshiba MQ01ABD100 - 5400rpm, 2db 500GB-os tányér, 2 év garancia **
WD10JPVT - 5400rpm, 2db 500GB-os tányér, 2 év garancia **
ST1000LM024 - más néven Samsung HN-M101MBB, 5400rpm, 2db 500GB-os tányér, 2 év garancia*""Használati utasítás amatőröknek való! A profik rengeteg ideig szívatják magukat, majd fórumoznak egy kicsit..."
-
StSanya
senior tag
válasz Mészi Zoli #36200 üzenetére
Húha, kissé kevered a dolgokat, olyan jelenségeket, problémákat mosol össze, amiknek nem sok köze van egymáshoz...
Swap fájl: Első és legfontosabb: Nem írtad milyen operációs rendszer alatt... Linux, vagy valamelyik windows, esetleg más... Mindegyik használ ugyanis, kicsit eltérő filozófiával, de nagyjából elmondható, hogy _bármelyiknél_ oda rakod, ahova akarod. Linuxnál pl. telepítéskor szabhatod meg, hogy hova kerüljön, a rendszeren lévő SSD és HDD-k közül, míg windows esetén később is van lehetőséged.
Intel Smart Response Technology: Ez egy külön dolog, plusz "feature" intel alaplapoknál, de neked _nem_ kell ahhoz, hogy SSD-d legyen. Elméletileg bármilyen alaplaphoz csatlakoztathatsz SSD-t, gyakorlatilag SATA2 vagy SATA3-t tudó, illetve AHCI képes vezérlős gépre érdemes ezt megtenni. Nekem pl. AMD chipsetes alaplapra van az SSD kötve.
Áramszünet, helyreállítás: Ennek sincs köze ahhoz, hogy HDD vs SSD, ez az azokon lévő file rendszertől függ elsősorban, ami _mindkét esetben_ a windows-nál döntően NTFS... Menthetsz te félpercenként is, ha pont egy írási művelet zajlik a fájlrendszerben, amikor elmegy a ménkű, akkor sajnos az adatvesztésre jó esélyed van. Ha tehát az áramszünettől félsz, akkor szünetmentest vegyél, akkor is ha HDD-d van, s akkor is, ha SSD-d.
Linkek:
http://prohardver.hu/teszt/mindent_az_ssd-krol/bevezetes_ssd-alapok.html
http://logout.hu/bejegyzes/gaabbaa/ssd_beutemezese_a_gyakorlatban/hsz_1-100.html
-
StSanya
senior tag
válasz Mészi Zoli #36197 üzenetére
Ha _rendszer_-nek keresel merevlemezt, akkor miért nem SSD-ben gondolkozol? 20 ezer alatt vannak már 60 GB-osok, de 23 - 24 ezer körül már 120 GB-osat kapsz. És akkor lesz egy valóban gyors rendszered, kisebb fogyasztással, zajjal, hővel, vs a kis tárolókapacitás vesztéssel szemben...
-
StSanya
senior tag
válasz Crystalheart #36194 üzenetére
Kellene látni, hogy a HD Sentinel pontosan mit ír ki, meg a SMART fül tartalmát, most csak tipp szintjén: Nem javítható felületi, ún szektor hibák vannak a merevlemezeden. Bár a 40 nap valóban csak egy becsült érték, vedd komolyan, ha a hibák mindennaposak, ismétlődnek! Ezt a HD Sentinel napló fülén lehet nyomon követni, természetesen az folyamatosan fusson.
Az ajánlathoz kéne tudni, milyen alaplapod van. Viszont 10 ezernél biztosan többe fog kerülni, ha újat veszel, ami szerintem pl. megéri:
Nem sokkal drágább, mint a 250-es vagy 320-as HDD-k, s 3 év gari... Ilyesmit nézzél.
-
StSanya
senior tag
válasz CoolBoy323 #35786 üzenetére
Opsz, köszi, elírtam, USB3-ra gondoltam természetesen...
-
-
StSanya
senior tag
válasz csuszi #35738 üzenetére
A Red-ről még nincs olyan sok tapasztalat, mivel nem régóta elérhetőek, de az tény, hogy a gyártó a három év gari mellett egy millió óra MTBF-et ígér rájuk, illetve az 1 TB-s 21 - 22 dBa, a 2 TB és 3 TB változat 23 - 24 dBa zajt csap. [link]
Samsung már nincs, felvásárolta a Seagate, de én azt senkinek nem javaslok, mivel csak 1 év garit ad a merevlemezeire.
Toshiba-t pedig meg kell nézni, melyik modellel akarod összehasonlítani: [link]
-
StSanya
senior tag
válasz csuszi #35733 üzenetére
Megoldható minden, csak pénz kérdése: Jó nagy SSD és halkság van.
Hozzá tárolásra két lehetőség: Vagy egy külső, USB3 vagy eSATA-s ház, s akkor kapcsolod be és ki, amikor akarod, s amikor ki van kapcsolva, akkor abszolút halk... Vagy ha PC-n belülit akarsz, akkor tudom ajánlani a WD RED szériát: 3 év gari, halk és hűvös...
-
StSanya
senior tag
válasz trufa12 #35640 üzenetére
Most itt van a Seagate Download Finder-e. De egy-két régebbi típus problémáján kívül nem hiszem hogy nagyon kellene...
-
StSanya
senior tag
-
StSanya
senior tag
válasz drahotab #35493 üzenetére
Volt ez a hír eredetileg: [link]
S erről van szó ebben a topicban, az első hozzászólást olvasd el mindenképpen: [link]
Mindezek ellenére én is használok Green-t, nekem egy 2 terrás van külső házban. Arra nagyon jó. De ha gépbe szánod, második vagy harmadik HDD-nek, akkor jobb ha tudsz erről, mert hamar meglepetés érhet.
-
StSanya
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
- Hír Új 12 és 14 TB-os merevlemezek jönnek az év végére a Toshibától
- Hír 2020-tól gyorsan nőhet a Seagate HDD-k tárkapacitása
- Hír 14 és 15 TB-os merevlemezeket mutatott be a Western Digital
- Hír Nagy kapacitású héliumos Seagate merevlemezek érkeztek
- Hír Drasztikusan növeli az adatátvitel tempót konvencionális HDD-iben a Seagate
- Hír Alig van eltérés a HDD-k között a Backblaze megbízhatósági statisztikájában
- Hír Megérkeztek a Western Digital 10 és 12 TB-os Purple merevlemezei
- Hír Itt a Western Digital 14 TB-os PMR HDD-je
- Hír Hatékonyabb notebookokba szánt HDD-t mutatott be a Toshiba
- Hír Hagyományos irányt követő modellekkel frissíti vállalati HDD-it a HGST
- Hír Új technikával gyorsítaná a merevlemezek működését a Seagate
- Hír Seagate SkyHawk AI merevlemezek mesterséges intelligenciához
- Hír Egy év múlva érkezik a Seagate 20 TB-os HDD-je – HAMR technológiával
- Hír 40 TB-os HDD-ket ígér a Western Digital MAMR technológiája
- Hír Elsőként mutatott be 14 TB-os merevlemezt a HGST
- Hír 12 TB-os HDD-vel bővült WD Gold sorozat
- Hír Olcsó és gyors 8 TB-os merevlemezt hozott a Toshiba
- Hír Új HDD-családdal támadja az adatközpontokat a Western Digital