Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Piftuka

    veterán

    válasz mzso #25561 üzenetére

    - Az IPS panelek jellemző statikus kontraszt értékei ~párszáz:1 és ~1200:1 körül alakulnak; a VA panelek esetében ez ~1500-2000:1 értéktől akár ~6000-7000:1 értékig terjednek. Nyilván a panel minőségének és típusának függvényében.

    Megjegyzem, a 4000-5000 feletti kontraszt érték már bitang jónak számít egy LCD televízió esetében.

    - Az "Ambilight" jelentősége első sorban nem feltétlenül ez, hanem a képi élményben való még intenzívebb "elmélyülést" segíti, valamint a meleg fények alkalmazásával sötét szobában csökkenti a szem károsodását (amit az erőteljes fényforrás folyamatos bámulása okoz.)

    Egyesek szeretik, mások nem... Én például nem tudnám megszokni. Az viszont biztos, hogy a cég termékeinek minősége már nem a régi, a hazai szervizhátterükre pedig sok panasz érkezett az itteni vonatkozó témákban.

    - Hogy érdemes-e várnod? Soha nem egyszerű a válasz. Egyrészt a tévék "körforgása" állandó. Minden évben tudni, melyik cég új modelljei mikor jönnek ki. Hogy azok mennyire lesznek "innovatívak" az előző évi sorozatokhoz képest. Azt is, hogy a megjelenésüktől fogva, immár min. két hetente, visszatérő akciókkal értékesítik őket a legnagyobb üzletek. És azt is, hogy az áruk is egy meglehetősen jól definiálható skálán, és mértékben csökken a teljes piaci élettartamuk alatt (amíg lehet kapni őket).

    Én azt szoktam mondani, hogy ha már nagyon körbejártad a témát, összegyűjtötted a pénzt, kinéztél valamit, az árát is elfogadhatónak tartod, és szükséged van a termékre, akkor ne várj. Mindig vannak újabb akciók, így a "még jobbra" várni nem biztos, hogy érdemes. A korábbi modellek kifutnak, az újak pedig ismét drágán jelennek meg.

    Ha nem "létszükséglet" most megvenni, akkor várhatsz, de még egyszer mondom... hamarosan a tavalyi modellekből még "hírmondó" sem marad, abban pedig biztos lehetsz, hogy a májusi-júniusi új paletta modelljei sokkal drágábbak lesznek.

    (Lásd tipikus példaként a Panasonic 49EX633e vs 49FX633. Előbbi utolsó példányait ~140.000 forint körüli áron adták, utóbbi pedig ~300.000 forint körüli áron nyitott. A két tévé elektronikája, panelje, így képminősége 100%-ban megegyezik, csak az új modell újabb OS verziót kapott, és rondább dizájnt. Persze utóbbi szubjektív, de a lényeget szerintem érted... :) )

    - A TCL? Hazai "közvélekedés" nem nagyon van róla a "Samsung-LG-SONY tengely" miatt...

    Az Egyesül Királyságban a "pénzedért a legjobb" kategóriákban rendszeresen az összes szakmai portál első ajánlatai között szerepel. A kínai gyártó ugyanis olyan alacsonyan tudja tartani a költségeit és az árait, hogy a tévék a kategóriájukban a teljesen "no name" kacatok után a legolcsóbbak, viszont általánosságban a minőségük jóval túlmutat a jellemző árszinten.

    5 év jótállással szerintem itthon is a "Best Buy" kategória tagjai közé tartoznak, egyértelműen.

    - VA panel "eltűnése"? Ezer oka van, illetve lehet... körülményesebb, drágább gyártás, marketing szempontból az "átlag vásárlónak" kevésbé eladható jellemzők (kisebb betekintési szög, szaturáció romlás, stb.), valamint az új, OLED technológia piacra lépése, és prémium szegmensben megjelenése.

    Ott már tudatosan azt alkalmazzák, az alatta lévő kategóriáktól pedig, az IPS panelek erőltetésével még erőteljesebb és szemléltetőbb példával hangsúlyozzák a "végtelen kontraszt", és "tökéletes fekete" előnyeit.

    "Aquila non captat muscas."

Új hozzászólás Aktív témák