-
PROHARDVER!
Milyen SSD-t vegyek? Mielőtt kérdezel, kérünk az összefoglalót olvasd el! Ha ezt végigolvastad, de még mindig nem sikerült dönteni, akkor amikor kérdezel, kérünk, feltétlen tüntesd fel az alábbi adatokat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Raymond
titán
válasz
PROTRON #68248 üzenetére
"a jelenleg magyar boltban kapható mSata példányokkal kapcsolatban van-e ajánlható típus"
Nincs igazan difi, amiket felsorolt ugyanazokat kapod mindenhol, sot meg megelpoen jo a valasztek, van hogy ezek kozul valamelyik egyalatalan nincs nyugaton se. Gondolom lehet vannak meg valami kinai markak amiket Ali-rol lehet rendelni, de az Europaban elerheto modelleket takarta a listaja. -
-
PROTRON
addikt
válasz
Graphics #68247 üzenetére
Látod, mindenki a saját pénztárcájából akarja megfizetni a tanulópénzt.
Amúgy én csak a munkaállomás, M6500 gépről írtam hogy mSata-val nem érdemes próbálkozni, a másik gépnél nem néztem utána. De nem eleve az M6500-ba történő mSata volt az egész gondolat meneted ami bukta, mert csak 2,5 colos meghajtókat fogad könnyedén?Amúgy Pyttawrx én teljességel megértem amit írsz a szervizes tapasztalatokról.
Csak eleinte engem is zavart hogy ha ebbe a topicba jön valaki akit érdekel hogy a jelenleg magyar boltban kapható mSata példányokkal kapcsolatban van-e ajánlható típus, akkor nem kap egyértelmű:
-XY típus [igen] / [melegedős, hűtővel használható]
vagy [nem, nem ajánlott egyik sem, mert nem vállaljátok hogy titeket szidjanak]
válaszokat. -
-
rpet
csendes tag
válasz
snake1977 #68239 üzenetére
Pyttawrx, PROTRON, Graphics: Jól értem-e, hogy a Dell Inspiron 5559 laptopomba a HDD helyére csatlakozóátalakító adapterrel (mert ez volt az eredeti kérdésem) nem lehet mSata (esetleg M.2, vagy NVMe) SSD-t betenni és működtetni? Úgy tudtam, hogy átalakítóval az ilyesmi működik. Tévedek?
-
snake1977
őstag
válasz
Pyttawrx #68240 üzenetére
Szia köszönöm, asztali gépbe lesz a vga fölött lesz, topflow hűtésem van az egy picit oda is keveri a levegőt, a hátsó ventilátor nem tudja maradék nélkül elszivni a melegebb levegőt, de nincs tuning így azért nem kap nagyon forró légáramot.
Azt hittem a goodram iridum jóféle, bár csak a pro szerepel az ajánlott listában.
Ha esetleg ettől van jobb alternativa maximum 25 ezerig (500gb nvme) akkor szivesen fogadom az ajánlást. -
válasz
snake1977 #68239 üzenetére
Szia.
Bár te sem írtad, hogy mibe menne, asztali gép vagy lapotop. (Összefoglaló)
A 2 közül az A2000 az ajánlott: megbízható, nem melegszik alapesetben, /de ha pl alapba teszed és a vga kari oda fújná a meleg levegőt, akkor erre is kell a borda/, és sok pozitív tapasztalat van vele. -
snake1977
őstag
Sziasztok, ssd-t cserélnék, két választottam van, melyik a jobban javasolt, illetve van e ebben az árban jobb választás?
1. Kingston A2000 SA2000M8/500G 500GB - 21,500ft - 5év gar.
2. Goodram IRDM IR-SSDPR-P34B-512-80 512Gb - 22.800ft - 5év gar.
szerk.: oprendszer alá természetesen általános felhasználásra. -
válasz
PROTRON #68236 üzenetére
De nézd, ha nem kérdezünk rá, csak rámondjuk, hogy vedd ezt megveszi, és utána csak néz......
Plusz mivel az elsőnél kiesik az ilyen ssd nincs miről beszélni a másik laptopnál sem...Szervizesként megtanultam " nem szabad hinni" az ügyfélnek, amit úgy értek hogy én lássam tapasztaljam a hibát, mert hogy nem indul a gép, meg nem lehet bekapcsolni, ez még nála jelentheti azt is, hogy nem tölt ben az OS. De tényleg nem kell ez ide. Egy szó mint száz, ne kelljen megmagyarazni, hogy alaposak próbálunk lennei, és a legjobb segítséget próbálnánk adni, amikor nem is volt egyértelmű a link. Bocsi de tényleg ne magyarázd meg
-
-
PROTRON
addikt
válasz
Pyttawrx #68234 üzenetére
De a kérdés az volt hogy van-e megbízható típus. Erre elég lett volna rögtön beírni hogy a jelenleg bolti típusok lutri.
A notebookkal való kompatibilitás kérdése már tanuló pénz, ha eredetileg nem akarta magától beírni a júzer.
Ahogy utána olvastam az mSata meghajtó M6500 FCM slotjába nem fog megfelelően működni mivel a huzalozása eltérő, ezért is nevezik másképp, fizikailag belerakható, csak önnálló rendszermeghajtóként nem fog funkcionálni.
Mivel eltérő típusú slot csak úgy működik rendszerként ha a win telepítő a bootoláshoz szükséges infókat egy másik háttértáron tárolja. Ilyenkor ugye ha a másik háttértár kikerül vagy elromlik nem fog elindulni a win. De ehhez is biosban kell turkálni.
Ez anno munkaállomás volt, nem azért került másfél millába mert annyival szuperebb, hanem a felár a cégeknek szólt.
-
-
És ebben az laptopban van msata? mert még szerintem az m.2-ről sem tud talán bootolni, és ha be szeretnéd tenni az ngff ssd-t akkor nem lesz wifid. De holnap megnézem tüzetesebben.
De ez alapján ngff van csak benne és nem tud ssd-t kezelni: [link]u.i: tudom hogy The M.2 Next Generation Form Factor (NGFF), és 2242-es a méret.
Az mSata foglalatot hivatott leváltani az új, univerzálisabb M.2 (NGFF) formátumú csatlakozó, amelyre még az mSata-nál is kisebb SSD-ket köthetünk. De mint írtam elvileg nem képes fogadni az ssd-t, illetve ha mégis akkor wifid nem lesz -
rpet
csendes tag
válasz
PROTRON #68231 üzenetére
Köszönöm az infókat. Lehet, hogy tényleg inkább M.2 NVMe SSD-t lenne érdemes vennem, vagy talán 2,5" Sata SSD-t (gondolom ez nem melegszik annyira).
De ha mégis mSata SSD-t vennék, akkor a kérdés változatlan. Melyik lehet a legtartósabb, leggyorsabb, legkevésbé melegedős?
Integral 512GB (INSSD512GMSA)
Apacer PPSS30 512GB (AP512GPPSS30)
Kingston KC600 512GB mSATA (SKC600MS/512G)
Kingston UV500 480GB mSATA (SUV500MS/480G)Árösszehasonlítás:
Háttérinfo:
- Ebbe a laptopba venném az SSD-t: Dell Inspiron 5559 (Service TAG: HF0KD72)
- Ha a fenti laptopba később esetleg nagyobb SSD-t veszünk majd, akkor ebbe a laptopba tenném át a régi SSD-t: Dell M6500 (Service TAG: 2673YP1)
(Infó ínyenceknek: Ez egy 2011.évi csúcslaptop. 2 db "Sata HDD slot" van benne (amibe 2 x 1TB SSHD-t tettem). Plusz van benne egy FCM slot, amibe egyes források szerint mSata SSD berakható (más források szerint nem fog működni). Windows 7 kiválóan működik e gépen. E laptopot használtan vettem USÁ-ból (eBay-en), 2015. év körül 200 ezer forintért (VÁM-mal, ÁFÁ-val). Magyarországon újonnan 1,5 millió forintért volt kapható...) Remélem még 5-10 évig tudom használni :-)- Van még egy vadiúj Microsoft Surface Go2 windowstabletem. Ez maga a csúcs. De ez már offtopic.
-
-
PROTRON
addikt
válasz
Graphics #68228 üzenetére
Az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség....
Attól még mert léteznek átalakítók amikor decemberben kerestem nem volt elérhető egyik sem...ezért írtam hogy én szerencsére tudtam szerezni, de más földi halandóknak, akik hisznek a bolti garanciában, ez kb. lehetetlen hogy M.2-es SSD-t mSata slotba tudjon dugni, kis férőhelyen.De hát leírta hogy mibe mit akar.
Tehát a lényeg hogy tudtok-e ajánlani a jelenleg boltban, tehát garanciával elérhető mSata típusok között stabil, megbízható típust, ami lehetőleg hozza az adatlapon szereplő sebesség értékeket.
Van egy notebookja, amibe csak HDD ketrec van, nem lehet M.2-t rakni bele, abba akar egy 2,5 colos adapterrel mSata SSD-t. A 2,5 colos sata hdd hely adott, ahogy a notebook típusa meg hót mind1, hisz maga a notebook kategória megjelöli hogy melegedő egységet hűteni kell. A másik notebook típusa is mind1, hisz csak annyi az érdekes hogy van benne mSata slot és ezért akar az elsőbe is olyat, hogy majd később átrakja.
Én sem értem miért akarja 1 SSD-vel megoldani meg pakolgatni, de ha ez az igénye.
Az egyetlen dolog hogy ha megírja a pontos notebook típusokat, akkor valóban lecsekkolhatjátok hogy benézett-e valamit a csatlakozók terén, de én ezen esetből nem indulnék ki, mert ha megveszi és nem tudja használni az Ő tanuló pénze.
-
-
PROTRON
addikt
válasz
Pyttawrx #68224 üzenetére
Srácok ezt a részét az írásának elolvastátok?
"(Azért vennék mSATA SSD-t, mert később még át lehet tenni a másik laptopba, amiben a HDD mellett mSata hely is van.)"
Tehát megválaszolta hogy mSata van a másik gépébe, ami már megvan, nem kell keresgélnie másik nadrágot a folthoz...akarom írni gépet ahova fel tudná használni.Abban igazatok van hogy pusztán a másik gép miatt nem célszerű ezen zsákutca technológiát alkalmazni, de jelenleg ez az adott, ehhez kérne megbízhatósági tanácsot.
Sajna msata alaplapi foglalathoz m.2-es átalakítót sem nagyon találni a piacon én is keresgéltem, nekem szerencsém volt egy forum kollégával.
-
amol
addikt
Sziasztok! Ha az ár azonos, van bármilyen érv a 860 evo mellett a 870 evo-val szemben ami miatt jobb választás?
-
Szerintem később az mSATA-val nem lesz előnyben, ugyanis a gyártók már inkább m.2-esket kínálnak. ( nem derült ki a laptopod típusa sem. Pedig sokat könnyítenél vele
)
Az mSATA jött és volt, már nem erőlteti egyik gyártó sem.
Szerintem jobban jársz egy m.2 SATA + adapterrel, ha normál 2,5-es HDD helyére megy.
De itt is meg tudom érvelni, hogy miért ne. Később ha veszel laptopot, az már feltehetőleg m.2 NVME lesz, így cserélheted ismét.
Szerintem vegyél egy sima SATA SSD-t. Az mSATA-t ne is erőltesd. ( nem fogsz nagyon olyan laptopot találni, aminél mSATA van a HDD mellett, talán pár Lenovo masina... 1 talán 2 generációt erőltették ezt )
-
PROTRON
addikt
Én a név miatt egy kis méretű, 2242-es M.2-es helyre Transcendet választottam, mert tartósabbnak mondják. Hosszútávú tapasztalatom egyelőre nincs, azt tudom hogy a 430S256-os változatnak 1 DVD másolása után elfogy a lendülete és belassul 110 MB/s-re. Elvileg ha nagyobbat vettem volna, akkor nagyobb fileméretig bírná a tempót, de ahova kell ott ez nem annyira szempont.
Viszont ilyen kis méretben, a 2242-es kb akkora mint egy mSata, nagyon melegszik hűtés nélkül nyitott gépházban, tehát olyan zárt helyen mint egy notebook az enyémre biztos hogy kellene hűtőborda, ami elvezeti a ház aljára a hőt. Nemtom hogy a 420-asod ilyen téren mit tud.
-
jattila48
aktív tag
Van egy Asus Prime Z490-P alaplapom, ami támogatja az Intel Optane technológiát (jelentsen ez bármit is). Kérdésem, hogy megéri-e ezt kihasználni egy ilyen [link] modullal?
A gépemben egy 512 GB-os Samsung 850 Pro SSD-ről töltődik a rendszer, és a nagyobb programok (VS, MS Office, ...), emellett van egy 4 TB-os HGST UltraStar HDD. Arra gondoltam, hogy a HDD-hez cache-nek jó lehetne ez az Optane modul. Nem mintha lassú lenne, de cache használattal le lehetne állítani a HDD-t (amíg a cache-ből elérhető az adat), és legalább addig sem rezonáltatná a házat. A böngésző cache és a page file a HDD-n van (kímélendő a Samsung SSD-t). Megéri ez az egész, mennyire terhelhető az Optane írással (jobban mint az SSD?), egyáltalán miben más ez, mint egy közönséges SSD?
Közben azt látom, hogy SSD kapacitás 256 GB, Optane kapacitás 16 GB. Ezt hogy kell érteni? -
rpet
csendes tag
Sziasztok!
Az alábbi mSata SSD-k közül melyik lehet a legtartósabb, leggyorsabb (vagy legalábbis nem túl lassú) ?
(Egyszerű irodai jellegű használatra venném laptopba. Internet, szövegszerkesztés, emailezés. Windows 10 lenne rajta.)Melyik lehet a legkevésbé jó?
Laptopba tenném be az SSD-t, a HDD helyére, csatlakozóátalakító adapterrel. Van ennek valami hátránya?
(Azért vennék mSATA SSD-t, mert később még át lehet tenni a másik laptopba, amiben a HDD mellett mSata hely is van.)Integral 512GB (INSSD512GMSA)
Transcend 420S 480GB M.2 (TS480GMTS420S)
Apacer PPSS30 512GB (AP512GPPSS30)
Kingston KC600 512GB mSATA (SKC600MS/512G)
Kingston UV500 480GB mSATA (SUV500MS/480G)Árösszehasonlítás:
-
válasz
Marci112233 #68216 üzenetére
Csak majd a tapasztalatot a flash topikba írd be. Ha gondolod.
-
Marci112233
addikt
Üdvözletem!
Múlt hónap eleje környékén érdeklődtem SSD után. Nos ma megszületett a döntés és a rendelés is.
Samsung 970 EVO Plus 500GB lett a befutó ezzel a hűtővel. -
-
-
vtboy
csendes tag
Üdv urak! Adata m2 SSD-k mennyire élhetőek? Következők lennének a kiszemelt áldozatok: https://ssd-meghajto.arukereso.hu/adata/xpg-gammix-s5-256gb-m-2-pcie-agammixs5-256gt-c-p446803221/
https://ssd-meghajto.arukereso.hu/adata/xpg-spectrix-s40g-256gb-m-2-pcie-as40g-256gt-c-p477696126/#termek-leiras
E között a kettő között és a Kingston A2000 m2 között vacillálok, illetve fontolgatom még a Samsung 970 Evo Plus-t is. 256GB-osat szeretnék, a Samsung magasabb ára nem zavar, a kérdés inkább azon van, hogy van-e szükségem annak a magasabb képességére. Egyedül a rendszer lenne rajta, semmi más. A legfőbb szempont a megbízhatóság, nyilván ebben a Samsung a nyertes, de ha a másik három is elég tartós, akkor nem veszem meg fölöslegesen a Samut. A kérdésem inkább arra irányul, hogy a Kingston A2000, vagy a kettő Adata valamelyike lenne a jobb? -
mikej95
aktív tag
Sziasztok,
Mi a legolcsóbb 2,5" SATA III SSD ami még ajánlott? Másodlagos tároló HDD laptopban és attól szabadulnék. Mellette egy Kingston A2000 1TB használok. Esetleg használtan jobban megéri? -
válasz
Lalikiraly #68206 üzenetére
Helyi szamtech bolt ad.
-
-
válasz
Lalikiraly #68204 üzenetére
Szia. Olvasd el az összefoglalót.
Ezt felejtsd el. Ha nvme a csata, nem biztos hogy kezeli a sata ssd-t is. Én kingston a2000-et néznék, vagy 2,5” sata wd blue 3d vagy patriot burst.
csavar elvileg a notiban van, de van néhány típus amihez adnak -
Sziasztok!
Pár napja kaptam egy Lenovo V14 es notebookot.
Annyi a probléma, hogy egy 1 terrás HDD van benne. Azt ki akarom venni és SSDt berakni.
Viszont SSD t lehet bele M.2 eset is rakni.
Gyárilag NVME vel van szerelve, de találtam olcsón sima egyszerű M.2 SATA SSDt.
Ez jó lenne bele?
https://aqua.hu/alkatrszek/128gb-intenso-ssd-m2-meghajto-3832430-t622220A HDD helyére nem akarok semmit, de ha az SSD a kártya alapú nem jó akkor egy 2.5 öst rakok a hdd helyére. Amúgy ezekhez a kártya alapú SSDkhez adnak kis csavart?
Előre is köszi a válaszokat.
-
Beni2360
félisten
válasz
telefonmágus #68169 üzenetére
Hát pedig én 500-st vettem és a dobozhoz volt a fóliában a gari papír lepecsételve, dátum, aláírva stb ahogyan illik.
-
Frawly
veterán
válasz
Dency01 #68190 üzenetére
Ez attól függ, hogy honnan nézzük. Annyiból nem csak „fogás”, hogy tényleg egy valós licencet, kulcsot adnak egy fizetős progihoz. Annyiból viszont az, hogy kb. ugyanezt a funkcionalitást ingyenes programmal is meg tudod oldani. Döntsd el te, hogy használod-e. Nem kötelező, olyanoknak tették bele, akik klónozni akarnának, de nem értenek hozzá, és nem akarnak a neten keresgélni, ők kapnak készen egy gyártó által is ajánlott kész megoldást. Ugyanolyan, mint a beépítőkeret, némelyik usernek van rá szüksége, némelyiknek nincs.
Azt hiszem a Crucial is ad pont ilyet. A Samsung meg saját fejlesztésű klónozóprogit ad, ami csak Sasmung SSD-kről/re használható.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Milyen SSD-t vegyek?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Quadro FX 570 eladó
- PS3 Játékok 2000Ft/db - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest