Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• RudyD

tag

válasz pc360 #43062 üzenetére

re. A peazip kicsit más, és sokkal több formátumot támogat mint a 7zip. Nem a 7zip ellen agitálok, de akinek valami miatt az kevés annak még a peazip bejöhet az összes többi előtt. Amúgy a peazip azért "lassú" mert nem kifejezetten windows -os és windowsra magába foglalja a saját futtatókörnyezetét, ami a gtk vagy a qt. fo: Viszont ha a m$erőlteti a sajátját akkor az a rendszer része /fo.

hogy a 7z v. a pz képes-e jobb tömörítésre, nos arról vannak rendes benchmarkok. A peazip-be is azért akartam bele pár éve mert volt olyan algoritmusa ami minden másnál jobban tömörített.

Az univerzal extractor pedig csak kicsomagol, pedig ajánlani akartam.

Lényeg a lényeg, kvázi a bővítésben / újratelepítésben majd' az összes hozzászóló egyetérthet?

Az image pedig csupán általában azt az egy órát hozza le öt percre. Igaz utána ott vannak még a frissítések, de azok általában elcsorognak a háttérben is.

• dqdb

nagyúr

válasz pc360 #43062 üzenetére

z image mentésről is megvan a véleményem, hiszen ha mégis szükséges az újratelepítés, úgyis az aktuális builddel érdemes kezdeni a dolgot, nem pedig egy előző lementett verzióval, hogy aztán azt órákon át update-elgesse.
    Ezzel nagyon egyet tudok érteni. Készüljön mentés az adatokról, lehetőleg automatizálva és rendszeresen, valamint a programok beállításairól, de átlagos otthoni felhasználók esetében a teljes rendszermentésnek sok értelmét nem látom.

Az első lépések egyike legyen a speciális mappák (dokumentumok, képek, videók, ...) áthelyezése a C: meghajtóról, ezt a Windows a bevezetésük óta támogatja a jobb klikk > Tulajdonságok alatt.

Ha egy alkalmazásnak létezik portable változata, érdemes azt használni, így újratelepítéskor elég csak a linkjét visszamásolni, minden adat és beállítás megmarad (van egy mappám tele ilyen alkalmazásokra mutató parancsikonokkal, így sok-sok portable alkalmazás "telepítése" egyetlen másolást igényel csak a Start menü mappájába). Ha az alkalmazás saját adatprofillal bír, akkor érdemes azt a mappát a C: meghajtóról áthelyezni, hogy újratelepítéskor elég legyen csak a symlinket létrehozni (böngészőhöz és levelezéshez az első áthelyezéssel egy időben batch fájlokat hoztam létre, így gondolkozni sem kellett azóta, hogy mit és hová). Ha az alkalmazás lehetőséget ad a beállításainak exportálására, akkor minden nagyobb változtatás után érdemes azt kimenteni (van olyan text editor, amit olyan 8-10 percig tart beállítani, így ott azonnal mentek). Ha ilyen nincsen, akkor registry exportálásokkal is lehet boldogulni (bár sokszor nehéz a lényeget kiválogatni egy combosabb méretű .reg fájlból).

Ha ezek megvannak, akkor egy átlagos mai gépet az alap szoftverek (Office vagy pótléka, médialejátszók, pár kreatív alkalmazás, védelmi szoftver, böngésző, levelezés, chat kliensek) telepítésével és bekonfigurálásával a nulláról SSD-vel legfeljebb 1 óra alatt készre lehet vágni. Legalábbis nekem ennyi ideig tartott pár hónapja egy SSD csere miatti újratelepítés a laptopomon (persze utána még hosszú órákon keresztül ment a munkámhoz szükséges dolgok telepítése, de az másik történet).

Ja igen, a fenti leírtakat úgy tartom be, hogy az elmúlt 10 évben 2,5-3 évnél sűrűbben nem telepítettem újra egyetlen gépet sem (akkor is hardvercsere miatt), és még így is megéri szerintem előre gondolkozni.

Új hozzászólás Aktív témák