- Zenelejátszó építése, a kiváló hangzásért
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- SSD kibeszélő
- Apple notebookok
- OLED TV topic
- Melyik hordozható audiolejátszót (DAP, MP3, stb.) vegyem?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Videós, mozgóképes topik
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- TCL LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
Ahhoz, hogy segíteni tudjunk, ki kell töltened a lenti kérdéssort.
Ha korábban kitöltötted, akkor linkeld a hozzászólásodban!
-
HARDVERAPRÓD
(rögzített hozzászólás)
Kedves fórumozók!
A kérdezőket arra kérném, hogy mindenképpen töltsék ki a kérdésekre a válaszokat az összefoglalóban. Nem véletlenül van ott. Anélkül nehéz válaszolnunk.
Kérek mindenkit, hogy konkrét bolt linket/hardveraprós linket ne tegyetek be sem a kérés, sem pedig a válasz hozzászólásokban sem. Ha linkelni szeretnétek, akkor vagy a gyártói linket, vagy egy árukeresős linket tegyetek be.
Az ilyen hsz-ek automatikusan törölve lesznek.Köszönettel:
Pyttawrx[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Pyttawrx #180405 üzenetére
Használt, refurbished, felújított üzleti gépet, főleg a költségek minimalizálása miatt, de cégtől vennénk, számlával, garanciával. Ha így is oda való, megyek is át (csak itt is van ilyen a kérdezz-felelek részben, hogy használt is játszik-e, nem tudtam, hogy van erre külön topik).
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Stauffenberg #180390 üzenetére
Kicsit könnyítenék a kérdésemen, hátha így könnyebben tudtok válaszolni, mert kezd sürgős lenni:
Mi az az Intel Core i7 processzor, ami reálisan belefér egy bruttó 300 ezres refurbished üzleti (Dell, HP elsősorban) laptopba? Az nekem már egy jó kiindulási alap lehet arra, hogy benchmarkokban nézzek hasonló teljesítményű i5-ös konfigokat is.Meg vannak amúgy buktatók a jövőbeli upgrade kérdésében? Én egy pár éve most már M1-es MacBookot használok, de nem tudom ez a bővíthetetlen RAM/SSD pestis mennyire terjedt át a Windows gépekre (hallottam hírét, hogy már vannak áldozatok).
-
Stauffenberg
nagyúr
Sziasztok!
Kollégának keresnék laptopot egy speckóbb ipari szoftver futtatásához (meg ezen kívül alap irodai dolgokra). Alapvetően refurbished gépben gondolkozunk számlával együtt. Leginkább a Dell, HP üzleti vonal érdekelne.
1. Mikor lenne esedékes a vásárlás?
A napokban.
2. A gépre szánt összeg forintban? (a “minél olcsóbb” nekünk nem mond semmit)
Tudom tilos ez a válasz, de igazából most csak azt keressük ami leginkább költséghatékonyan megoldható az adott célra. Jó lenne nettó 200 ezer körül tartani (ezért is refurbished).
3. Felhasználás? (irodai programok, játék, programozás, fotószerkesztés, renderelés, tervezés, stb., ezek munka vagy hobbi/tanulás szintjén)
Irodai programok mellett egy-két speciálisabb nyomdaipari szoftver (hivatalos gépigény közelebbről nem részletezi, de Intel Core-i7, 8 GB RAM, 512 GB tárhely van megadva). Jelenleg egy i5-3xxx szériás Dell Latitude van nála, azon már dadog a kérdéses szoftver (nem is mai vas).
4. Ha játékra is használnád, akkor milyen játékokra, milyen felbontáson, milyen részletességgel?
Nem lényeges a játék, IGP elég.
5. Kijelző mérete, felbontása, fényes vagy matt, TN vagy IPS?
Lehetőleg Full HD IPS és matt.
6. Mennyit lesz hordozva a gép? Használnád-e utazás közben is?
Lesz hordozva, de az akku üzemidő nem annyira lényeges szempont.
7. Operációs rendszer? (Windows, Linux, semmi, legyen Win7 támogatás, stb.)
Windows.
8. Tárhely mérete és típusa (HDD és/vagy SSD), memória (RAM) mennyisége?
16 GB RAM és lehetőleg 1 TB SSD, de ha bővíthető házilag vagy a rendelésnél, megoldjuk.
9. Egyéb kívánság, speciális igények? (pl. soros port, HDMI, stb…)
DisplayPort jól jönne és FHD felbontás. Ha nem magyar a billentyűzet, legyen ugyanolyan a kiosztása.
10. Csak új gép jöhet szóba vagy használt is? (utóbbiak is vannak számlával és garanciával)
Kifejezetten jobb lenne egy refurbished gép 2 év garival és számlával.
[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Tikakukac #159093 üzenetére
Már árban is feljebb mentem mint az eredeti keret, néha beesik sok pozitívos eladótól E5450 (IPS) 75k körül, de már csak azt látom, hogy aznapi hirdetés azonnal jégen (nem tudom egész nap figyelni a friss hirdetéseket, mint a nepperek). Azért egy ilyen idős gépért nem fogok 100k felett fizetni a refurb kereskedőknél (sokszor azokba ennyiért még az IPS sem fér bele), bár kétségtelen, hogy ezekben a hetekben nagyot szakítanak. Ha ennyire nincs semmi, akkor inkább hagyom a fenébe.
-
Stauffenberg
nagyúr
Keresőt használva nem sok infó van róla, de van bárki, akinek van közelebbi tapasztalata a Lifebook S936-al? Mennyire megvehető gép?
Ilyen ínséges időkben csak nem akarnak jönni az IPS-es E5450-ek, ami meg igen, azonnal jegelődik.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Pyttawrx #158831 üzenetére
Én fel is adtam a notebook keresést, a számlás-garis gépekből a jobbakat már lerabolták a cégek home office miatt. Amik maradtak azok sokszor áfa nélkül számolva is drágábbak (rosszabb konfig mellett), mint a kéz alól vehetők. De utóbbira meg semmi garancia és gyanítom aki nagy tételben árul aprón, az nem tudja garantálni a hibátlan működést, jó esetben egy takarítás + benchmark után megy fel hírdetésbe.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Tikakukac #158744 üzenetére
Ezek nem nagyon jönnek szembe a 60k környéki árkategóriában vagy ha igen, akkor vagy nem IPS, vagy foltos IPS, vagy egyáltalán nincs hozzá akku, vagy olyan kiosztású a billentyűzet, ami nem matricázható csak úgy magyarra.
Az E7440 ennyire rossz? Van valami típushibája, amiért te vagy a második, aki egy fiatalabb leszármazottat javasol?
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz lypen99 #158741 üzenetére
A kiszemelt E7440-ben Full HD IPS kijelző van, szerintem 14" mellé már illik is ez a felbontás. Tartalmat fogyasztva úgyis natívan ennyit adnék neki. A 4K lejátszás csak onnan jött, amit leírtam, ha esetleg ez a laptop eljut velem a világba kiszabadulásig és a kamera fájlokat visszanézném rajta, akkor vajon mire számíthatok. De ezek szerint nem sok jóra. Nem mondom, hogy ez lesz ami eltántorít. Ha egy generációval frissebb sem boldogul vele, akkor végképp elengedem a 4K lejátszást, mint igényt.
(#158742) Tikakukac: Negyedik hete vagyok home office-ban, csak heti 1-2 alkalommal megyek ki a boltig meg vissza. Eközben egyre jobb az idő, kiülnék a teraszra is, már rá sem bírok nézni a négy falra idebent. iPadet + Pencilt akartam venni a járvány becsapódása előtt, de 230k most rizikós kiadásnak ítéltetett ebben a gazdasági helyzetben, azt sem tudom lesz-e még munkahelyem mához pár hét múlva. Autó vásárlás is lett volna 1-2 hónapon belül, az is most egyelőre várni fog. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz PubliCat #158736 üzenetére
Bocs, elgépeltem: i7-4600U-ról van szó. Ugyanaz a generáció mind. Utóbbit egy HP 820 G1-ben találtam, de annak meg soha nem is volt FHD kijelzője, csak 1366x768-as IPS volt a csúcs.
(#158737) Tikakukac: Köszi! Nem mondom, hogy a 4K lejátszás olyan nagyon fontos lenne a laptoppal, szinte csak akkor kerülne szóba, ha external HDD-re backupolok a gépről és esetleg visszanéznék ezt-azt. De ahogy kinéz ez a karantén dolog, szerintem még elég sokáig nem lesz más feladata a gépnek, mint Netflix + Youtube + videohívások + emailezés, mikor már nagyon unom az íróasztalnál tespedést. Vennék iPad-et is akár erre a célra, de az említésre érdemes generációk még most is drágák.
[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Graphics #158734 üzenetére
"Ha tudod az igényeket"
Azokat leírtam.
"és lefedi az olcsóbb gép is"
Ez pedig a kérdés volt maga. Nem ismerem ezeket a procikat (i5-4200U, i5-4310U, i7-7600U, amiket láttam szembe jönni), meg a HD4400 IGP-t, hogy ki tudja-e szolgálni azokat a videónézős igényeket, amik szóba jöhetnek.
H.264 1080p/60p
H.264 4K/30pMeg Netflix és a fenti felbontások Youtube esetén.
-
Stauffenberg
nagyúr
Kicsit felidézném a #158549 hozzászólásomat, nem érkezett rá válasz.
Közben kezdek kihátrálni az X240 ötlete mögül (rákeresve a topikban nem sok becsülete van, meg a legtöbb darab amit találtam 50k körül csúnyán öregedett) és inkább IPS paneles Dell E7440 (~60-70k) kiszemelve helyette.
Tudom mai szemmel nem egy erőművek az i5-4310U procik (új korukban sem), de inkább az érdekelne, hogy a HD4400 IGP mit tud multimédiában egy ilyen CPU mellett? Gondolom az FHD videó nem probléma, de a nagyobb felbontások?
A H.265 gyorsítás gyanítom esélytelen, ez az IGP előbb jött ki, de H.264 nem lenne rossz 4K mellett, ha mondjuk a fényképezőgépeimről backupolom a fájlokat és elkezdem rendszerezni, visszanézni őket. Vágni nem akarok ezen a gépen. Vagy érdemes lenne ugrani eggyel frissebb generációra (i5-5xxxU + HD5000)?
-
Stauffenberg
nagyúr
Sziasztok,
ismét laptopot keresek, ezúttal magamnak. Leszögezem, van itthon rendes PC-m, szóval nem ennek a kiváltására kell.
(1) Mikor lenne esedékes a vásárlás?
A napokban.
(2) A gépre szánt összeg forintban? (mindenképp add meg, a “minél olcsóbb” nekünk nem mond semmit)
Kb. 50.000 Ft (használt, ha van áfás számla rá, akkor nettóban ennyi a keret)
(3) Felhasználás? (irodai programok, játék, programozás, fotószerkesztés, renderelés, tervezés, stb., ezek munka vagy hobbi/tanulás szintjén)
Netflix, Youtube, emailezés, chatelés, videohívás a teraszra kiülve egy pohár sörrel, hogy kevésbé golyózzak be a home office-ban. Nem baj ha nem bicsaklik össze, mert adok neki 1080p/60p videókat (Youtube, Twitch például). A 4K lejátszást már nem merem bemondani, túl idős gépek ezek már.
(4) Ha játékra is használnád, akkor milyen játékokra, milyen felbontáson, milyen részletességgel?
Nem kell játék (van PC és konzol is), örülnék is ha nem lenne túlbonyolítva hasznavehetetlen dedikált GPU-val.
(5) Kijelző mérete, felbontása, fényes vagy matt, TN vagy IPS?
Preferálnám a matt kijelzőt (kültér miatt), ha fényes, akkor ne a durván tükröződő legyen. Panelra nem vagyok most finnyás, de nem a legalja TN-t keresem (jobbféle minőségibb TN már megteszi, IPS már maga a gyönyör). Nézegettem a Thinkpad X240-eseket, ezekből is az IPS változatot szeretném levadászni, de sok hirdetésben nem jelölik ezt (azt tudom, hogy a Full HD Touch változat IPS, de azt nem, hogy ez tükröződik-e).
(6) Mennyit lesz hordozva a gép? Használnád-e utazás közben is?
Ha egyszer ennek vége, nincs kizárva, hogy hordoznám, beülnék vele kávézóba, szóval próbálnék valami kisebb-könnyebb gépet keresni. Ha nem subnotebook, akkor is valami könnyebben hordozható gépre pályáznék.
(7) Operációs rendszer? (Windows, Linux, semmi, legyen Win7 támogatás, stb.)
Használt üzleti gépet keresek, legyen hozzá Win 10 alatt is aktiválható licenc (ez ahogy nézem nem szokott gond lenni).
(8) Tárhely mérete és típusa (HDD és/vagy SSD), memória (RAM) mennyisége, optikai meghajtó kell-e?
Egy 120 GB körüli SSD már megteszi.
(9) Egyéb kívánság, speciális igények? (pl. soros port, HDMI, stb…)
Nem baj ha nem hasznavehetetlen a webkamera. Ha ~2 órát kibír az akku, már boldog vagyok, de egy szűkebb üzemidejű, viszont jobb gépet nem szalasztanék el.
(10) Csak új gép jöhet szóba vagy használt is? (utóbbiak is vannak számlával és garanciával)
Szerintem ezt már megválaszoltam.
Eredetileg egy új iPad Air 2019-est akartam venni, de elnézve ezt a gazdasági őskáoszt, inkább visszanyestem a költségvetést, majd lecserélem később egy iPad-re. Nem ragaszkodom a Thinkpad X240-hez, ő csak az első gondolatom volt, inkább kérnék pár tippet, hogy miket érdemes nézegetnem a használt üzleti gépek között. Az X240 méretében az 1366*768 felbontás még határeset, megteszi, de nagyobb gépnél már nagyobb felbontású kijelzőt keresnék.
+1 valami megbízható hardveraprós kereskedőtől szerezném be, aki tud postázni is. Nem tudok/akarok elmenni személyesen.
[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Tikakukac #151101 üzenetére
De pontosan ez történt. Idejött, hogy Resolve-ot akar használni és a videós topikban más Resolve userek elmondták mi kell ehhez, ezzel a konkrét infóval jött ide, de te kissé lekezelően megkérdőjelezted az ott kapott intelmeket, majd más szoftverek tapasztalataival akartad ezt bizonyítani.
Nem azt kérdőjelezem meg, hogy értesz a notebookokhoz meg az Adobe szoftverek hardverigényéhez. Csak pontatlan volt a válaszod.
Btw szerintem is inkább a Premiere Pro-val barátkozzon amíg nem tud elég jó GPU-t a Resolve alá tenni. Az még desktop gépeket is két vállra tud tenni: [link] Elég világos hibaüzeneteket tud adni.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Tikakukac #151098 üzenetére
A te kijelentésedre reagáltam, nem a kérdezőnek akartam választ adni. Szóval nem magától értetődő, hogy valaki Adobe szoftvert akar használni és az sem, hogy mindegyik NLVE szoftver esetén ugyanaz a papírforma jön be ha hardverigényt nézünk. Nekem az asztali GPU-m sem elég jó a Resolve-hoz, ezért használok Premiere Pro-t amíg a hardveres követelmények nem teljesülnek.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Tikakukac #151082 üzenetére
Most csak random benéztem a topikba pár régi hozzászólást megkeresni, de erre azért reagálnék.
Hiába mondod, hogy az Adobe szoftverei alatt te alig profitáltál a GPU cseréből, míg az erősebb CPU-ból igen, ha a DaVinci Resolve teljesen más anatómia szerint épül fel. Használtál már Resolve-ot valaha? Ez egy eredendően color grade eszköz (ami az évek során megtanult vágószoftver is lenni egyben), ami rengeteg node-ot ("layer") kezel egyszerre, ezeket pedig a playback során ki is kell rajzolni a képernyőre. Ha nincs elég VRAM-od, akkor hamar elkezd csuklani az egész és nézheted a diavetítést (van is rá szép popup hibaüzenete, hogy megtelt a VRAM és kér még enni).
A Premiere Pro más tészta, fele annyira sem hajt ki egy GPU-t, mint a Resolve, az Adobe felfogása, hogy mindent izomból erős CPU-val kell megoldani. A DaVinci meg amit tud inkább a GPU-ra bíz. Mivel a Resolve ingyenes szoftver (csak a Studio licenc fizetős), tehetsz vele egy próbát. Mellesleg remek alkalom megismerkedni egy olyan szoftverrel is, aminek a kezelőfelületét ésszel tervezték és nem olyan kaotikus, ostoba katyvasz, mint a Premiere Pro.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Khelben #127132 üzenetére
+1 a HP ProBook 430 G4 mellett, a barátnőm két hete kapott egy cégest és tényleg elég jónak tűnik. Fingatva sem nagyon melegszik, szép kijelző, kis tömeg, billentyűzet bejön és majdnem kibír egy munkanapot egy feltöltéssel (túlóra nélkül számolva, muhaha ).
Mondjuk csak két dolog kiábrándító számomra: A touchpad valahogy nem érződik olyan jónak, mint az itthoni Dell Inspiron gépen (nem olyan reszponzív) és a kijelző körül hatalmasak a kávák. Vagy a gépet zsugorítottam volna, vagy nagyobb kijelzőt raktam volna bele.
De összességében nagyon pozitív a benyomásom. Biztos előbb vennék egy ilyet, mint valamelyik vacak konzumert.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Tikakukac #127114 üzenetére
"Jah, hogy te világítósra akarod magát a gomb tetejét is meghagyni. Hát az biztos szívás, nem is tudom van-e olyan matrinya."
Na erre mondtam, hogy nekem nem szükséges a világítós billentyűzet, mert úgyis a háromnegyede német a többi meg még egzotikusabb, azt átmatricázni nem igazán lehet. Elég a kifittyenő lámpa is, egy mezei billentyűzetet teleragasztani ékezetes magyar bötűkkel nem nagy truváj.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Tikakukac #127112 üzenetére
Nemár, saját szememmel bármikor megismerem az IPS-t.
Én a netes kutakodás miatt kérdeztem. Olykor már a felszereltségből is következtetni lehet rá, de ha van product kód, még jobb. Ilyesmire gondoltam. A szalon weboldalán jelzik az adatlapon, máshol meg nem nagyon.
A háttérvilágításos billentyűzetnek egy egyszerű az átmatricázása? Az egyik kollégám (nem tudom milyen gépen) próbálkozott vele, azt mondta szívás.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz fungi #127110 üzenetére
Ha nincs külön jelezve a leírásban, honnan tudom, hogy IPS változatot kapok? Ahogy kivettem a névben nincs jelezve (az X230i jelölés másra utal, ahogy nézem). Egyébként én is IPS verziót vennék, de nem találtam 90 ezer alatt.
Mivel otthon és az irodában is van rendes IPS monitorom, ezért tíz körömmel nem ragaszkodom hozzá, de persze örülnék neki.
Amúgy olyan helyről venném ahol van garancia és áfás számla. Nincs türelmem magánszemélyekkel bíbelődni meg várni egy jó ajánlatot, mint a sült galambot.
A billentyűzet világítás csak akkor mókás, ha magyar a billentyűzet (na ilyenből szerintem nem létezik élő példány ebben az országban), az idegen nyelvű nehezen matricázható át magyarra. Elég nekem a ThinkLight is.
[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
nagyúr
Sziasztok!
Olcsón akarom megoldani a minél jobban hordozható gép kérdését, így használt üzletit vennék. A Lenovo X220 (i5-2520M, HD3000, 4GB, nem IPS, 60k) és X230 (i5-3210M, HD4000, 4GB, nem IPS, 75k) között vacillálok, nem tudom ér-e az X230 15k felárat úgy, hogy ez még mindig nem az IPS változat.
Bármelyiket venném a HDD-t cserélem SSD-re, de nem baj, ha van mód a HDD megtartására (nem tudom ez lehetséges-e ennél a két gépnél). De ha nem, az sem baj.
A 75k már nagyon vége a keretnek. Meglévő asztali PC és (nagyobb) laptop mellé kell.
A cél nem a kicsi méret, hanem a kis tömeg. A párom most kapott egy céges HP Probook 430 G4-et, az tokkal-vonóval bőven benne van abban a tömeg keretben, ami még cipelhető egész nap gond nélkül. Na de ennyit nem szánok a gépre.
Ha van az X220 és X230 mellett más megfontolható alternatíva, azt ne tartsátok magatokban. Főként szövegszerkesztés, netezés lesz a feladata, de nem tartom kizártnak, hogy CPU és IGP intenzív feladatokat is kapna (persze csak a maga módján, tudom nem mai gépek már ezek).
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz B-Clone #125840 üzenetére
Egy hónapot még tudna várni, de sokkal többet azért nem. Tavasszal indulna utazgatni, ehhez kell egy olyan gép, amivel össze lehet rakni 5-10 perces Full HD vlog videókat és a képernyő már nem az 1366x768-as TN trágyahalmokat idézi, hanem már közelebb áll a 100% sRGB-hez (ha éppen csak 94%, az sem akkora gáz, mint a TN-es ~60%).
Meg emellett fotókat szerkesztgetne (bloghoz, nem nagy klienseknek vagy ilyesmi), illetve 4K videók editálását kezdené el, aztán a projektfájlokból majd otthon a nagyvason renderelne.
Mit lenne érdemes nézni? Gondolom a Kaby Lake vonalon kellene elindulni. Egy HQ-s i5-ös mondjuk? Melyik IGP? HD 630 vagy inkább az Iris-ek között nézzen körül?
Én csak az asztali változatokkal vagyok képben.
[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Tikakukac #125838 üzenetére
Akkor nincs új a nap alatt. Én már régóta elérhető árú fotó-szerkesztős laptopot keresek, de mindig oda lyukadok ki, hogy komoly munkagépre retek sok pénzt rá kell borítani, hogy egy töredék árú PC szintjét hozzam, nem komoly munkára (vagy úgy mondom hobbi projektekre) meg egy normális tablet untig elég ha az ember utazik (de egy jobb okostelefon is akár).
Nekem a laptop nem létszükséglet, a haveromnak viszont most nagyon kéne. Nem lesz boldog, amikor közlöm vele, hogy egy csóró alak, ne várjon sokat ennyi pénzért.
BTW mivel tudom, hogy a korábban említett keretnél biztosan nem fog tudni többet költeni és valamit biztosan fog venni, mi az ami a legkevésbé szar? Nem akarok úgy találkozni vele este, hogy egy-két tippet nem tudok mondani.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Tikakukac #125835 üzenetére
Most átfutottam pár tesztet (főként Dell Inspiron 7xxx vonalon) és ezek között inkább az sRGB 94% körüli érték dominál, ami látványos ugrás lenne a mostani fos 1366*768-as TN borzalomról váltva. Bár igaz, hogy nem egy grafikai munkaállomás, de nem vészesen szar, ha amúgy meg van hozzá külső grafikai monitor.
A kérdés már csak az, hogy az ennyiért kapható hardverek mire elegendők.
Mondanám neki, hogy várjon még, amíg félre tud tenni 500-600 ezret egy normálisabb gépre, de tuti nem fog erre várni, jön a tavasz és belekezd az utazgatós vlogolásba, addig akart volna valami gépet, ami jobb a jelenleginél.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Tikakukac #125832 üzenetére
A 85 / 100% gondolom az a AdobeRGB / sRGB-re vonatkozik. Mivel csak ennyi a minimum követelmény, hogy egy 98-100% körüli sRGB-t tudjon, ezért nem is kell több.
A kérdés az, hogy hardverben kaphat-e ebben az árkategóriában olyat, amivel már azért alkalmi videó feldolgozást lehet művelni.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Tikakukac #125828 üzenetére
Pár éve mikor heveny érdeklődést mutattam a laptopok iránt, már volt a Dellnek fémházas Inspiron gépe 270-300k magasságában, amihez már teljesen korrekt IPS panel társult.
Nem olvastam teszteket, hogy most hol tartanak a laptopok kijelzőben. Tegnap ebédnél szóba kerültek a laptopok és mondta, hogy venne újat, csak fogalma sincs mit kapni ennyi pénzért.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz B-Clone #125823 üzenetére
Nem feltétlenül munkagép lesz, mert van arra asztali (na arról fogalmam sincs milyen). Arra kell, hogy el tudja kezdeni az érdemi munkát a videókkal (snitteket leválogat, első kapavágások), aztán a fényelés (DaVinci) meg a renderelés (Premiere, After Effecsr CC) már az asztalin történik.
A másik meg, hogy van egy jövőbeli vlog projektje és sokszor dolgozna laptopon. Csak FHD anyagok 5-10 perces terjedelemre összevágva, teljesen alapszintű összefényelés és Youtube H264 presettel renderelés. Ez még nem az a brutál fingatós munka. Amúgy ezen kívül 70%-ban csak tartalomfogyasztás lenne rajta (a fő indok a váltásra, hogy a meglévő laptop 1366*768-as képernyője egy rakás fos), meg fotókat szerkesztene (Lightoom - VSCO).
De ha nincs erre ennyiért gép, akkor lehet átgondolja még hogyan tovább.
Azt is továbbadom, hogy várja meg a február végét az új gépek befutásáig.
-
Stauffenberg
nagyúr
Egy barátom megkért ajánljak neki új laptopot, de én már rég elvesztettem a fonalat ezen a téren, inkább asztali PC felé orientálódtam az utóbbi időben. A cél egy 13-15” méretű, FullHD, szép kijelzős gép lenne, amivel utazás közben is tud fotót szerkeszteni meg videót vágni.
A keret viszonylag sovány, kb nettó 200-230 ezer Ft. A többit az alábbiakban írom.
(1) Mikor lenne esedékes a vásárlás?
2-3 héten belül, de rugalmas.
(2) A gépre szánt összeg forintban? (mindenképp add meg, a “minél olcsóbb” nekünk nem mond semmit)
200-230 ezer nettó, szóval olyan 250-290 bruttó magassága.
(3) Felhasználás? (irodai programok, játék, programozás, fotószerkesztés, renderelés, tervezés, stb., ezek munka vagy hobbi/tanulás szintjén)
Főként fotószerkesztés, videóvágás. Külső grafikai monitorral rendelkezik, nem szempont a beépített kijelzőnél a teljes AdobeRGB, de azért a ~100% sRGB legyen meg ha lehetséges ekkora keretből. Monitor kalibrálója van.
(4) Ha játékra is használnád, akkor milyen játékokra, milyen felbontáson, milyen részletességgel?
Nem annyira szempont a játék, van konzolja, legfeljebb régebbiekkel játszana, meg néha World of Tanks/Warships, ezek akár IGP-n is elmennek egy jobb Core i5-ös CPU-n. De ha már menne bele egy dGPU, akkor ne a semmiért fűtsön.
(5) Kijelző mérete, felbontása, fényes vagy matt, TN vagy IPS?
A matt kijelző lenne preferált, minimum Full HD és jó lenne minimumként egy kb. 100% sRGB színtér.
(6) Mennyit lesz hordozva a gép? Használnád-e utazás közben is?
Kb két hetente egy pár napos út, szóval nem napi szintű cipelésben lenne, de ha nem ólomnehéz az mindenképpen előny (fotós-videós felszerelés mellé menne hátizsákba).
(7) Operációs rendszer? (Windows, Linux, semmi, legyen Win7 támogatás, stb.)
Van már (Windows 10), ez nem kell benne legyen az árban.
(8) Tárhely mérete és típusa (HDD és/vagy SSD), memória (RAM) mennyisége, optikai meghajtó kell-e?
16 GB RAM előnyös lenne, de ha csak 8 GB és majd legfeljebb vesz hozzá, az sem baj. SSD-t is tud külön venni és beépítteti (ha házilag könnyen berakható HDD mellé az is előny, de nem feltétel). Az jó lenne ha a HDD bent maradhatna SSD mellett, mert így is sok kacattal jár és sok tárhelyre (min. 1 TB) lesz szüksége.
(9) Egyéb kívánság, speciális igények? (pl.:soros port, HDMI, eSata, webkamera stb…)
Egy jó hűtés sosem árt. Az sem baj, ha nem a világ végén javítják ha baj van.
(10) Csak új gép jöhet szóba vagy használt is? (utóbbiak is vannak számlával és garanciával)
Használt is lehet, csak legyen cégre kiállítható számla. De a hosszú (2-3 év) garancia miatt inkább újat nézne, le tudja írni vállalkozóként a 27% áfát, szóval ha csak kb ennyivel lenne olcsóbb használtan, akkor inkább az új.
Köszi a segítséget!
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz AxBattler #49353 üzenetére
Tetszik, hogy van benne egy könnyen hozzáférhető mSata, de azok az akkumulátoros üzemidők... na azokon nem tudom mennyit segít a Haswell éra, de kétlem, hogy megduplázná, főleg egy nem ULV procival. Ettől a 3 órás tesztlaboros böngészéstől a gyakorlatban inkább olyan 2,5 órát lehet remélni. Na ez maga a nosztalgia...
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz TheProb #49348 üzenetére
Azt csak te tudod eldönteni, hogy mennyire fontos ez neked. A síelők többsége is feleslegesen köt baleset biztosítást, de ha éppen eltöröd a lábad, akkor azért jól jön. Úgy szokás mondani, hogy igen, ajánlott.
Az esetek többségében a pixelhibát azonnal látod vagy a használat első napjaiban fogod kiszúrni. Szerintem egy alap, pár napos garanciát mindenképpen érdemes váltani. Hosszabbat meg csak saját belátásod szerint.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Pocok256 #49327 üzenetére
Vazze Pocok, amennyit a 7537-re költöttél, annak a feléből kijön egy asztali PC ami megveri a laposod játékban és bőven marad zseton egy 24"-es FHD IPS monitorra, SSD-re, meg egyéb nyavajákra.
Ezért is mondtam le a 7537-ről... pedig nem sok választott el attól, hogy megrendeljem. De tök felesleges ennyit költenem egy laptopra csak azért, hogy 2 hetente egyszer játsszak rajta amikor nem vagyok otthon a megszokott PC-m mellett.
Mondjuk a HP ProBook 450 G1 most felkeltette az érdeklődésem. Várom a teszteket, hogy mennyire van jól vagy rosszul összerakva. Nem ULV i3 procival egész korrektnek tűnik. Ha meg azt nézzük, hogy nettó áron hozzájuthatnék, talán még csábítóbb, mint 120k körül egy használt Latitude. Persze feltéve, hogy tényleg ProBook és nem csak egy "üzletinek" felcímkézett konzumer.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Mr President #49008 üzenetére
Csak a borításban van eltérés. Azt neked kell tudnod megéri-e. A páromnak egy 5521 van (a ház ugyan az, mint az 5537-nél), egy sokkal kellemesebb tapintású fémes borítás van rajta, de ez a masszivitáshoz nem nagyon tesz hozzá. Csak elegánsabb a megjelenése és tapintásra jobb mint a rücskös fekete műanyag.
Próbáld ki személyesen. Én tapiztam már a 3537-et és az életben nem tudnám megszokni azt a rücskös bevonatot a csuklóm alatt... Szerintem jobb lett volna ha sima (vagy kamu szálhúzott) műanyagot kapott volna.
-
-
Stauffenberg
nagyúr
Egy kollégám keres magának laptopot, ezzel kezdett szemezni és kikérte a véleményem. Én annyit mondtam, hogy pár perc és visszatérek a válasszal, ami 99% eséllyel nem az lesz, hogy érdemes megvenni.
Árban kb ennyit költene. Otthoni, netezgetős, multimédiázós gép lenne. Nekem beugrott, hogy a Dell 3521-ből volt 99k körül is gép, de a 3537-ből már nem látok. A három év garancia miatt gondoltam erre a vonalra.
Viszont látom a szalonban most minden gépre +1 év garancia ajándék, így egy 2 év garis Lenovo is megtenné. Pentium 2020M-el szerelt G500 vagy B590 lenne a jobb? Esetleg Fujitsu van 100k körül ami patentul össze van rakva? Most is egy ilyet nyúz, de a billentyűzetét sikerült valahogy megnyomorítania, már nem minden karaktert vesz be olyan könnyen.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Chaser #48081 üzenetére
Ő a HDD helyére tette be az SSD-t emlékeim szerint és most egyáltalán nincs is HDD a gépében.
Ez nálam elég nagy érvágás lenne, mert a gép maga tetszik, de nem akarom külön cipelni a HDD-t mert sűrűn lenne szükségem a rajta tárolt adatokra és ez sok kényelmetlenséget okozna.
Ez még jó, hogy most derült ki és nem azután hogy esetleg megveszem. Más laptop meg nincs amire szívesen elverek ennyi pénzt, szóval lehet maradok a használt üzleti gép vonalnál 100-120k összegig bezárólag.
[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz runner 125 #48075 üzenetére
"az alját lekapva sajnos én nem találtam az mSata vagy NGFF csatolót..."
Ez azt is jelenti (ODD hiányában), hogy a HDD + SSD kombót felejtsem el? Nem akarom külön hordozni a HDD-t, de szeretnék mellé SSD-t is rakni bele.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Pocok256 #48039 üzenetére
Ez most megint egy kicsit a 7537 megvásárlása felé billenti a mérleget... a fenébe, miért kellett belenéznem a topikba.
Számoljunk csak:
Dell Inspiron 7537 - 235k
Full HD IPS panel postával EU-n belülről: 28k
Beszerelési költség márkaszervizben: kb 6k/óra munkadíjHát... még mindig vérzik a szívem ennyi pénzt kiadni érte, de az talán kicsit enyhít rajta, hogy nekem a 7537 kerülne 180 ezerbe, úgy meg főleg bestbuy. Azon is buknék sokat ha 2 év után úgy döntök eladom, de talán nem lesz olyan nagy a veszteség.
Franc, ha nem lennék olyan hülye, hogy laptopon erőltetem a játékot, akkor letojnám, vennék egy FHD paneles Latitude-ot használtan 120-130k körül. A hosszú hétvégén még emésztem a kérdést, látom a szalonba is elkezdtek becsorogni a gépek, Budán már átvehető állapotban van.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Pocok256 #48035 üzenetére
Itt az előbb említett panelre azt írják IPS és matt.
Ez postával együtt 28k. Nem rossz.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Pocok256 #47989 üzenetére
Azért az SC2 nem épp a gépigényéről híres... Egy masszívabb War Thunder csatát is érdemes lenne kipróbálnod. A párom gépén (i5-3317U + 8730M) kb közepes beállításokkal alapvetően jól megy, de sokszor érezni benne az fps dropot és én CPU limitre gyanakszom (túl sokat nem szórakoztam vele, csak a próba kedvéért indítottam el), pedig azért a War Thunder is messze van az igazán gépigényes cuccoktól. Az a gép sincs agyongyötörve, főleg Civilization V megy rajta (összebújva a kanapén, egymásnak passzolgatva a gépet), ahhoz is bőven elég az a vas.
Mondjuk talán a Battlefield 4-hez már sovány lesz az i5-4200U + GT750m. Ki tudja... a BF3 és a BFBC2 jól voltak optimalizálva és jól skálázhatók, majd meglátjuk.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Pocok256 #47981 üzenetére
Maximum olyankor, mikor távol vagyok otthonról és esténként elfog a játszhatnék...
Ami miatt nem tudok dönteni, hogy ha a 7537-et venném, akkor céges beszerzésként, áfa visszaigényléssel, így lényegében nekem 180 ezerbe fájna. Ez "csak" 70 ezerrel lenne több az imént említett Latitude E6520-nál, cserébe 1 helyett 3 év garanciám van, szebb is, erős a hardver (játékra), vélhetően jobb üzemidőben, de nincs FHD képernyőm ami egy ilyen 7537 kaliberű gépnél eléggé rangon aluli.
Meg amit nem értek, hogy a 7537-be mi a bánatért nem fért bele egy terrás vinyó? Az SSD mellett ennek a cseréjére is költenem kéne, plusz talán egy FHD panelt is belerakatnék. Jó nem kell mindent egyszerre, de hát na...
Szavazatokat kérek: Ki mire voksol? Megérne ebben a felállásban a 7537 egy 70 ezres felárat?
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Chaser #47975 üzenetére
Az az E6520 tetszik (sőt, nagyon), na pont valami ilyesmire pályáznék. Éppen gondolkozom a fotófelszerelésem racionalizálásán, eladok ezt-azt, veszek ezt-azt és eltennék 100-120 ezret egy használt üzletire és akkor tojok magasról az Inspiron 7537-re... Sajnos nem tudok most rögtön lecsapni rá, de biztató, hogy ilyeneket ki lehet fogni ennyiből. Így még nagyobbra nőtt a 7537 megvásárlása mellé tett kérdőjel. Játszani nem tudnék ezen, de amúgy is ott a bivaly PC, azt a havonta adódó néhány napot majd kibírom régi klasszikusokkal amit az Intel HD3000 is elhajt.
-
Stauffenberg
nagyúr
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Tikakukac #47966 üzenetére
Köszi a tippet, feljegyeztem. Én ezt néztem meg magamnak, bár nem tudom, hogy ez mennyire jól sikerült darab. A kijelző minőségéről sem tudok semmit. Ennél csak annyi a bajom, hogy már nem olyan sok a hátralévő garancia rajta.
Azért jöhet még ha akad!
-
Stauffenberg
nagyúr
Még mindig gondolkozom azon kell-e nekem a Dell 7537, de addig is egy másik utat is számításba vennék:
Kb milyen árkategóriában kezdődnek azok a használt üzleti gépek, amikben már van FHD (vagy legalább egy jobb HD+) kijelző, billentyűzet világítás és van még rá legalább 1,5 - 2 év garancia? További előny ha az átlagosnál könnyebben cipelhető, de ez a fontossági sorrend végén van.
Tetszik az előbb említett Latitude E5530 FHD kijelzővel, de ezzel megint az a bajom, mint a 7537-el. Még ha meg is vehetném, felesleges lenne ennyit költenem. Az esetek 90%-ban PC-n dolgozom és játsztom, a maradék 10%-ra kell egy lapos (nem munkához, csak elütni az időt amikor távol vagyok otthonról).
Szóval használt piacon nézelődve kb mekkora pénzmagból hozható ki egy gép a fenti szempontok szerint?
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Pocok256 #47892 üzenetére
Én meg azon gondolkozom, hogy 7537 helyett kéne egy 3537 (i7-4500U + 8850M) 190 ezerért, plusz beszereltetni egy FHD panelt, aztán szarok a világra...
Vagy legyintek egyek "költ a tököm egy laptopra ennyit" alapon és veszek 100-120k körül egy patent használt üzletit...
-
Stauffenberg
nagyúr
Köszi a segítségeket, átmentem a Dell topikba zaklatni a jónépet!
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Tikakukac #47855 üzenetére
Na ez már jól hangzik. Más szervizzel volt már gondom, hogy hozott alkatrészt nem építenek be vagy ha igen, akkor garancia nyista.
Milyen órabérben csinálná meg a Dell márkaszerviz? Kb mennyi munkaórável kellene számolnom? Tőlük tudok panelt venni?
Nyilván csak akkor éri meg ha jelentős összeget meg lehet spórolni.
Szerk: Próbáltam ebayen panelt keresni a 7537-hez de szerintem balfasz vagyok, mert nem találok.
[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Chaser #47850 üzenetére
Akkor ez a panel csere dolog nálam kilőve, ha a panel + NBD gari kiterjesztést nézem akkor már csak egy kevés kellene, hogy eleve FHD verzióban vegyem meg. És akkor nincs félsz sem amiatt, hogy esetleg buktam a garanciát. Persze nem veszem, már a sima HD verzió is jóval több mint amilyen gépre racionálisan gondolkozva szükségem van. Őszintén semmi szükségem a 7537-re. De nagyon bejön és kell... De ez a fos alap kijelző nagyon piszkálja a csőröm... Olyan illúzióromboló egy ilyen pöpec gépben. Mint amikor egy gyönyörű nő káromkodik és szotyihéjat köpköd.
Egyébként szoktam gépeket szétszedni a környezetemben, meg pár évvel ezelőttig én is főként laptopokat használtam, ezzel nincs gondom, ki tudnám cserélni (CCFL csövet is cseréltem már). De abban nem vagyok biztos, hogy nyomtalanul elvégezném. Kár hogy nem vihetem be a panelt a szervizbe, hogy tessék rakják bele és számlázzak ki a munkaórákat.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz spyduck #47838 üzenetére
Ezt nem kell bemutatnod, ismerem a dörgést, de az 5521 kijelzője például kifejezetten fakó és színtelen, láttam már a HD kijelzők között is ennél jóval jobbat (kevésbé szart). Azért jó lenne ha nem ugyan az lenne a 7537-ben is... Az FHD verziónak túl nagy a felára.
Egy elméleti kérdés: mennyibe fájna ha egy 7537-be FHD panelt akarnék rakni? Van erre lehetőség garancia mellett?
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Tikakukac #47828 üzenetére
Ugyan az a kijelző van benne mint a 7537-ben? Ez foglalkoztat már napok óta és mivel még nincs a környéken sehol kipróbálható 7537, ezért tudni akarom. A cikkből azt vettem le, hogy az 5537 tök ugyan azt az átlagon aluli hányadékot kapta mint az 5521. Remélem a 7537 egy fokkal azért jobb és kevésbé hánytat.
-
Stauffenberg
nagyúr
Erről mi a vélemény?
Lenovo Z510 + i5-4200M + GT 740M DDR3 - 200k
Nem tudom, hogy ebben a verzióban van-e billentyűzet világítás, de az mondjuk jó pont lenne. De tetszik, hogy a CPU nem ULV verzió, van is benne órajel dögivel. Játékhoz meg videó vágáshoz jól jönne.
A kérdés az, hogy érdemes-e ezt a Z510 konfigot versenyeztetnem a Dell 3537 (i7-4500U + 8850M) és a Dell 7537 (i5-4200U + GT 750M) vasakkal? A GT 740M nagyon gáz ha csak DDR3? A 7537 hangszóróit nem ismerem, de a 3537 elvileg úgy szól, mint az 5521, ami viszont gagyi, még egy-egy sorozat epizód megnézéséhez is túl gagyi és ha a 7537 sem sokban tér el, akkor az sem valami izmos. A Z510-ben meg ott van a JBL audio. Nem mindig nézném/hallgatnám egyedül mikor a fejemre húzhatom a Sennheiser fejhallgatóm.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Zimmy88 #47678 üzenetére
Az én véleményemre ne adj annyira, nem vagyok notebook szaki, de nemrég elhozta egy ismerősöm a Pavilion G6 gépét, hogy telepítsek neki oprendszert. Lakkozott, ocsmány, ronda, recsegő, ropogó, hupogó műanyag az egész, nem nézek ki belőle sokat. A párom korábbi Acer 5552G gépénél is fosabb, pedig ez már nagy szó, szegény Acer nagyon gyorsan széthullott.
Amúgy a HP mint márka nem rossz, sőt. De ez a Pavilion széria... fujj.
---
Más: Tegnap voltam laptop simogatóban. Megnéztem a Dell 35xx és a 7737 gépeket (sajnos 7537 nem volt, pedig az volna az igazi kiszemeltem). Elvileg szerdán már megjön a szalonba a 7537, rajta is vagyok az értesítőn. De még mindig nem tudom fizessek-e majdnem 50 ezerrel többet érte.
190k - Dell 3537: i7-4500U + 8850M + 8GB + 1 TB HDD
235k - Dell 7537: i5-4200U + GT750M + 4GB + 500GB HDD + Windows 8Jó persze abszolút nem egy kategória a kettő, de a 3537 mellett szólna a kiegyensúlyozottabb hardver és az olcsóbb ár. A 7537 mellett szól a billentyűzet világítás (bár ezért a minőségért nem adnék többet 5k felárnál, a 7737 alapján nem győzött meg) a kétségkívül sokkal jobb anyaghasználat és építés. De ahhoz a GPU-hoz kicsit gyenge az a CPU és ugyan az a fos kijelző van benne mint a 3537-ben. Az anyagminőség nálam nem kritikus ha már a 3537 is kibír heti egy nap hurcolászás mellett 2-3 évet.
Viszont volt még amin megakadt a szemem: Lenovo U510. Ha lehúzom az igények listájáról a játékot (illetve ha elvagyok a régi klasszikusokkal, mert egyébként van erős PC is a háznál, csak akkor játszogatnék laptopon ha távol vagyok), akkor vajon megfelelő gép-e? Multimédia, szövegszerkesztés lenne a fő feladata. Viszont tartok tőle, hogy az i3-3217U proci gyenge lenne ha néha egy-egy videót meg kéne vágnom rajta. Amúgy a design nagyon bejön és a 140k árával sokat spórolhatnék. Egy SSD menne még bele, így jó pont az mSata port.
Szerdáig még van idő eldöntenem, hogy akarok-e laptopon játszani mai játékokkal. Illetve ha igen, akkor meg akarom-e fizetni a 7537 felárát. De addig is jöhetnek vélemények.
A Lenovo Z500-at váltó Z510 mikor jön és milyen konfigurációkban lesz?
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Tikakukac #47461 üzenetére
Szóval te arra szavazol, hogy simán vihető a 3537 is a sokat dicsőített 7537 helyett? Mondjuk egyszer még meg kéne fogdosnom mindkettőt. Most is a párom 5521 gépéről írok, így ennek (meg az azonos 5537-nek) a minőségét már ismerem. Már csak az a kérdés, hogy a 35xx és a 75xx mennyire van ettől.
Hol van kiállítva kipróbálható 7537 amúgy?
@Pocok: Várom a beszámolót a 7537-ről!
-
Stauffenberg
nagyúr
A Dell 7537-be ugyan az a rendkívül foshányinger kijelző került, mint a 3537/5537-be? Értelemszerűen nem az FHD verzióra gondolok. A páromnak nemrég vettünk egy 5521-et, annak a kijelzőjét nem csípem.
Tudom itt csak szar és kevésbé szar között lehet választani.
Annyira dicsértétek a 7537 építési minőségét, hogy most azzal kacérkodom, de nem vagyok allergiás a műanyagra, így egy olcsóbb alternatíva is szóba jöhet.
Most ez a kettő foglalkoztat (előbbire Borote hívta fel a figyelmem):
- Dell 3537 i7-4500U + 8850M (190k)
- Dell 7537 i5-4500U + GT750M (235k)Tetszik a 7537-ben az építés minősége (még nem tapogattam, de itt is sokat hasonlítjátok a MacBook-hoz, amiből használtam cégest, szerettem), tetszik még a világító billentyűzet és jó pont a hozzá adott Windows is. Az olcsóbbikban meg az tetszik, hogy olcsóbb és talán kiegyensúlyozottabb a hardver.
Munka nem nagyon lenne rajta (arra ott az asztali, IPS monitorral), inkább játék mikor távol vagyok, esetleg videó vágást elkezdeni, renderelés sebessége már nem kritikus. Menne majd bele SSD is később. Gyötörve nem lesz, szállítva max hetente egyszer, ezért sem annyira kritikus az építési minőség, de persze áldozok rá ha érdemes és tényleg megéri.
Sajnos a 7537 esetében hatalmas felára van az FHD kijelzőnek...
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Chaser #47393 üzenetére
Én is azt mondtam. Upgrade licenc.
Vistával és W7-el biztosan működött, az XP-ben nem vagyok biztos, de emlékeim szerint az is elég volt. Szóval ha valaki az elmúlt 10 év bármelyik legális Windows licencével rendelkezett. Akinek nem volt eredeti az meg amúgy is hiába remélt egy ajándék jogtiszta MS oprendszert.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Gedeon31 #47374 üzenetére
Az autó esetén nem vered az asztalt a szalonban, hogy miért kell üzemanyagot tankolni bele? Drága a Windows, de mindig is az volt! Tudod mennyiért vettem én anno legális Windows 98 SE kiadást? Jobb ha le sem írom, aki akarja kutakodjon neten régi árlisták után.
Egyébként megjelenés körül fillérekért hozzá lehetett jutni. A Samsung például ingyen adta az upgrade licencet SSD mellé. De több ismerősöm is 10k alatt jutott hozzá. Most elmúltak már a bevezetési akciók, már csak teljes áron tudod.
Ha ennyire fontos, hogy Windows is legyen, akkor vegyél úgy gépet aminek az árában már benne van a rendszer vagy kalkulálj úgy, hogy arra is elkülönítesz egy kis pénzt.
Minden más esetben ha ingyen rendszert akarsz, akkor ott a Linux.
-
Stauffenberg
nagyúr
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Krisz79 #47232 üzenetére
Nem értem, minek neked notebook ha asztali gépként használnád, nem lesz cipelve és monitort dugsz rá?
Ugyan annyi pénzből ezerszer különb játékos PC rakható össze nulláról is.
Menj a PC összerakós topikba és kérj onnan is ajánlatot, meglátod majd mekkora a különbség. Ez csak egy tipp, hogy legyen viszonyítási alapod.
-
Stauffenberg
nagyúr
Már alig lehet pár helyen kapni 5521-et. Mi a páromnak vettünk pár napja, de mázlink volt, mert két hete már egyszer le kellett mondani róla (volt is belőle nagy szívfájdalom a párom részéről, mert neki nagyon tetszett), mert az égvilágon mindenhonnan elfogyott. Most egy-két helyen újra felbukkant (esetleg i5-3337U helyett i5-3317U-val), de azokból sincs sok.
Múltkor ebben a topikban linkelte valaki a "specialistát" ahol még kerítettek 3 darabot és konkrétan én hoztam el páromnak a legutolsót. Az eladó is mondta, hogy ennyi volt, nem lesz több 5521, már rendelhetők az újak.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz laci1978 #46527 üzenetére
Nem feltétlenül. Alacsony kontrasztú, gyenge fényerejű, elcseszett színű, extrém szűk betekintési szögű monitorokról van szó ebben a 1366x768 felbontású TN paneles felhozatalban. Mindegy, hogy matt vagy sem, az csak kényelmi szempont attól függően, hogy zavar-e a csillogás. Egyik ocsmányabb a másiknál, mintha a gyártók azon versenyeznének, hogy ki tud előbb meghánytatni.
Azért az FHD felbontású TN paneles monitorok már sokkal jobbak. Sokkal szebb színek, jobb kontraszt, kicsit jobb betekintés jellemzi őket. Szóval az FHD általában már akkor is vállalható(bb), ha nem IPS-ről van szó hanem csak TN-ről.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz B-L-A-C-K #46497 üzenetére
Persze az tiszta, hogy elméletben bármikor előjöhet a hiba, de én a gyakorlatra vagyok kíváncsi, mert hozzánk még egyszer sem hoztak vissza monitort ilyesmivel. Mondjuk a legtöbb monitorunk professzionális célokra szánt EIZO és NEC, főleg az előbbit viszik sokan.
Évente talán 1-2 alkalommal fordul elő, hogy 72 órán belül visszaküldenek egyet és azok is az első próbák alatt produkálják már a hibát. Persze érthető, ez más kategória, más minőség ellenőrzési szint, stb.
Csak kíváncsi vagyok, hogy laptopoknál mik a tapasztalatok. Én például saját magamnak nem vennék 72 órásnál hosszabb garanciát, ha addig nem jön elő a hiba, akkor 98% eséllyel a laptop élettartama alatt sem fog.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Tikakukac #46492 üzenetére
Volt már olyan, hogy a pixel használat közben lett hibás 1 év alatt? Mi is árulunk monitorokat (fotósoknak, grafikusoknak), de mi eddig csak olyannal találkoztunk, hogy a gyártásnál keletkeztek hibás pixelek. Olyannal még nem, hogy 1 év használat alatt jelentkezzenek.
Nem az 1 éves garancia ellen beszélek, csak tőlünk is megkérdezik néha, hogy kell-e a hosszú pixelhiba garancia vagy elég a 72 órás (a gyárilag hibás kiszűrésére). Érdekelnek a szerviz tapasztalatok, mert mi egyszer sem láttunk még ilyet. Olyat láttam már, hogy valakinél 6-7 év használat után lett 1-2 halott (sub)pixel, de ez nem tudom mennyire reprezentatív.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Petyus87 #46475 üzenetére
Hol lehet még kapni ebben a konfigurációban az 5521-et? Mert én sehol sem találtam két hete mikor megvettem volna a páromnak (pont akkor fogyott el kb az egész országban mikor már megrendeltem volna és akkor 150-160k körüli áron ment). Már csak a gyenge i3 ULV + 7670M kombóval látom mindenhol, ráadásul drágábban mint anno a jóval jobb konfigot.
[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz premete #44929 üzenetére
120 ezerből fullon minden friss játékot még bő 2 évig? Asztali PC-ből sem lehet ennyiből ilyet építeni. Főleg mivel már itt az új konzol generáció, ami megint hatalmas lökést ad majd a játékiparnak.
Alkalmi játékra lehet gépet találni ennyiért (nekem a Lenovo G580 volt a kiszemeltem, aztán lett a Dell 5521 kicsit drágábban), de már most is esélytelen velük fullon játszani friss játékokat. Két év múlva meg...
Ha kakaó kell, akkor konzol vagy asztali PC.
[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Chaser #44830 üzenetére
"Ez pedig csak részleteiben igaz."
Nem hangzott el állítás részemről, mely a ti magyarázatotokat cáfolná. Tény, hogy az alacsony kontraszt és fényerő mellett (főleg a ha tartalom is szerencsétlenül van szerkesztve) nagyon fárasztó a szemnek a sok órán át bámulás. Van egy régi laptopom (már nem én használom), megy már 6 éve rendületlenül minden nap több órát. A TN panel már eléggé elöregedett benne, fényerőben és kontrasztban már újkorában sem volt acélos, de most meg pláne. Igen rossz rajta olvasni. Múltkor ASAP kellett valamit javítanom és csak az a gép volt a közelemben. 1,5 órán át bújtam egy szkennelt manualt és a szemem a végére már majd kifolyt.
Nyomdai anyagoknál is alapvető, hogy a jól olvashatóság alapfeltétel. Előveszel egy régi megsárgult könyvet és kevés fény mellett néhány oldal után már összefolynak a betűk, míg egy rikítóan fehér új könyvnél sokkal tovább bírja a szemed.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Chuck Norris #44827 üzenetére
What?
A LED csak a háttérvilágítás módja, melyet az LCD/TFT technológiánál használnak (így a LED monitor kifejezés helytelen, annál inkább használatos "LED háttérmegvilágítású LCD" vagy "LED LCD" formában).
A probléma a gyenge kontrasztból és fényerőből adódik, ezért nehéz olvasnod a képernyőt huzamosabb ideig. Ugyan úgy vásárolhatsz LED LCD monitort megfelelő kontraszt és fényerő mellett, ahogy vásárolhatsz belőlük gagyit is. Olcsó húsnak híg a leve.
Nem csak monitoroknál van ez így. Ha nyomtatott szöveget olvasol alacsony kontraszt mellett (pl: fehér szöveg szürke alapon vagy szürke szöveg fehér alapon), akkor abban is hamar elfárad a szemed és elkezdenek a sorok "összefolyni". Nem véletlenül alapvető a nyomtatásban, hogy a szöveg színe elüssön a hátterétől.
Például képzeld el ezt az off posztot több oldalnyi terjedelemben... senki sem szívesen olvasná.
[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Dhampir #44797 üzenetére
A keret inkább 150k körül van mint 200k. Azt csak úgy rávágtam, hogy ha lenne számlás MacBook annyiért, akkor rárepülnék, de ugye mind tudjuk, hogy a tündérmesék nem a valóságot tükrözik.
De egyébként 200-ig nem láttam olyan ProBookot ami hozza az 5521 teljesítményét. Ami persze így van rendjén. Én is inkább vennék üzleti gépet, meg elviselném ha több pénzből gazdálkodhatnék, meg még játszogatni is tudnék vele, de amíg ez nincs így, addig marad a kompromisszum mondjuk az anyagminőségben.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Dhampir #44782 üzenetére
Volt céges MacBook Air-em, szerettem, de két dolog:
- Sokkal sokkal drágább, mint a Dell 5521.
- Lenne rajta néha egy kis játék is, ebben a Mac (illetve az OSX) nem remekel.Meg ugye ha még nem említettem elégszer, céges vásárlás lesz és ennyi most a keret. Kétlem, hogy Spyduck tudna új, számlás MacBookot adni 200k alatt.
Szóval inkább maradjunk a realitások talaján.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Dhampir #44778 üzenetére
Akkor azt is sorra vehetjük, hogy mennyi mindenben eltér a két gép egymástól. Az egyik egy 17"-es 3,5 kilós szörny, míg a másik egy 15", 2,3 kg-os consumer gép. Biztosan jó az az Elitebook, ezt nem vitatom egy percig sem, és ha nem céges vásárlás lenne, akkor biztosan én is használt business gépeket néznék (de akkor sem ezeket a nagy dögöket, mert felesleges, erős munka gép van már asztalon otthon is, meg munkahelyen is).
Ellenben ha ÚJ gépre tudsz ajánlatot adni ami jobban megéri a Dell 5521-nél, akkor szívesen fogadom. Bár ha lehet ne valami gerinchajlító, raklap méretű monstrumot, mert cipelve is lesz és nem az asztali gép kiváltása a lényeg.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Dhampir #44751 üzenetére
Melyikhez képest 30 ezer? Mert amit linkeltél az egy dög a maga 3.5 kilójával. Nálam a viszonylagos hordozhatóság is szempont volt, így a 2.3 kg már barátibb. Persze nem is ugyan az a méret.
Meg tudsz mutatni olyan konfigot ami 30 ezerrel olcsóbb, CPU és GPU terén is hozza ezt a teljesítményt, 3 év garanciás (akár bővítve) és új? Mint mondtam használt nem játszik a céges vásárlás miatt.
-
Stauffenberg
nagyúr
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Dhampir #44710 üzenetére
Én is nézegettem ezeket a levedlett üzleti gépeket, csak hát van amikor ez nem játszik. Nekem új kell (céges vásárlás, számla) és azért az 5521 teljesítménye is kell (i5-3337U+8730M).
Mondjuk az 5521-et még nem néztem élőben, de nincsenek illúzióim a kategóriát tekintve. Főleg mivel a munkahelyemen is sorakoznak a professzionális grafikai munkára szánt EIZO meg NEC monitorok, én otthon is egy IPS monitort használok az asztali géphez (főleg fotós és videós munkára). Szóval ehhez mérten nekem bármi katasztrófa ami consumer notikban van.
Pedig annyira filléres tétel manapság az IPS panel, hogy már-már a TN előállítási költségeivel vetekszik. Persze az az IPS panel nem is feltétlenül olyan minőségi, de legalább betekintési szögekben és színekben megveri alaposan a TN-t.
Nonszensz.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz sityu17 #44701 üzenetére
Nincs. Ebben az árban legalábbis. Én is az 5521-et akarom megvenni és én is körülnéztem van-e jobb kijelzős, de le kell nyelni, hogy a gyártók még mindig direkt kicsesznek a "budget" kategóriával és még biztosan évekig nem csorog le ide a Full HD meg az IPS... pedig gyártási oldalról ezek már nem drága tételek. Olvass a gyártó gondolatában: VEDD MEG A DRÁGÁBBAT! Ezt sugallja.
Használtban le lehet vadászni jobb kijelzővel gépeket. Viszont nálam nem játszik a használt és kellene az 5521 teljesítménye is. Nekem mondjuk van asztali dolgozós gépem mellé, wide gamut IPS monitorral, így kevésbé fáj.
Amúgy valahol olvastam, hogy a Dell 5521 elérhető Full HD panellel is (továbbra is TN+Film technológia, de szignifikánsan jobb minőség színreprodukcióban és betekintési szögekben is). Ilyet viszont itthon nem láttam egyik webshopban sem.
Szerk: A gyártó hivatalos weboldalán is szerepel, hogy az 5521-ből van Full HD verzió.
[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
nagyúr
De a procival szokott gond lenni, főleg azzal! Elég jól ismerem a WoT-ot (lévén már a closed béta óta tolom, ami nem mostanában volt). A legnagyobb hiányosság, hogy nincs multi core rendering (nem támogatja a többmagos rendszereket), így a proci egyetlen szálon kell megbirkózzon vele. Ez a játék éhezik az egyetlen szálon leadott nyers erőre.
Persze GPU és RAM is kell alá, de azok közel sem olyan hangsúlyosak, mint a CPU ereje. Nagyon könnyen CPU limitbe lehet futni vele.
[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz KAMELOT #44540 üzenetére
Én csak vásárló vagyok, majd a többiek megmondják mire elég az a proci. Én biztosan nem vállalnám be az ennyire gyenge hardvert csak azért, hogy belül is szép piros legyen a laptop. Barátnőmet is lebeszéltem az ilyenekről, pedig nem volt könnyű... nagyon akarta a full fehér laptopot.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz trisztan94 #44535 üzenetére
Ha Wacom stylust akarsz a képernyőn használni az nem lesz olcsó. Szerintem olcsóbban megúszod ha veszel egy bármilyen laptopot + Microsoft Surface ami tudja ezt, illetve ASUS és Samsung Windows 8 alapú táblagépek vannak amik ezt még talán tudják.
Nem tudom mire kell neked az ilyesmi, de ha profi szintű grafikával foglalkozol, akkor Wacom Cintiq-et nézzél. Nem nagyon van 400 kiló alatt, de ezek az érintőképernyős laptopok/táblagépek semmit sem érnek hozzá képest. Minden más esetben inkább Wacom Intuos, hiába nem a képernyőn rajzolsz.
[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz KAMELOT #44531 üzenetére
Senki sem érti a nőket. Az én párom is mindig ilyen szempontokhoz ragaszkodik, mindegy mellette az anyagminőség meg a hardver. MediaMarktban járva nem győzöm elrángatni a legfosabb Acer meg Packard Bell gépek mellől... Neki mondjuk a full fehér kivitel a mániája. De most sikerült meggyőznöm a szálcsiszolt alu Dell 5521-el, tetszik is neki, hardverileg is rendben van. Szerencsémre én is azt veszem, szóval két ugyan olyan lesz a háznál...
Most így futottam egy kört piros gépek után. Ha jól láttam van Lenovo S400 és Lenovo G500s is pirosban. Hogy teljesen pirosak azt nem tudom. Ami még jól néz ki az a Lenovo U410, ennek tuti, hogy ezüst a belseje.
Javaslom próbáld meggyőzni, hogy legyen kevésbé válogatós. Tudom sok gép valóban ronda, főleg női szemmel, de néha kell egy kis kompromisszum.
Én a saját páromnak is azt javaslom: Első a hardver és a minőség valamilyen szintű aránya, ha már van 3-4 versenyző, akkor azok között kell dönteni az alapján melyik a szebb.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz sityu17 #44405 üzenetére
Mi is akartunk még az év elején egy G580-at venni, de akkor elmaradt a vásárlás. Most is ugyan annyiba kerül, míg az 5521 ára elég nagyot zuhant. Nem egészen egy kategória a kettő.
Nekem például megéri a felárat, mert vékonyabb, valamivel könnyebb és a háznak vannak elegáns fém elemei. A hardverben azt hiszem mindkettő megtenné, de az is jó, hogy a Dell-ben egy takarékos ULV proci van, olvastam tesztekben 6 órás üzemidőket akkuról, ami megint nem rossz.
Én sokat cipelném majd a hátamon, így az is számít, hogy az átlagos 15" méretű laptopoknál jó fél kilóval könnyebb. Nem egy ultrabook, de nem is azt kerestem.
[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz sityu17 #44398 üzenetére
Bár lehet rosszul gondolom, de nem lehet, hogy a Windows 7 a baja? Tudtommal ez volt az első Inspiron amit a Dell a Windows 8 miatt adott ki, sok drivert eleve arra optimalizálva. Mondjuk ahogy olvasom a ventilátor folyamatos pörgésével volt a 1-2 usernek gondja, amit a BIOS frissítés oldott meg.
Én ettől még önmagában nem rettennék meg. Ez még nem olyan gond, mint amiket az elmúlt években a környezetemből láttam.
i7-es K-szériás ASUS-t láttam már úgy olvadozni, hogy az alsó fedélen lévő csavarokra ráolvadt a menet. Vagy barátnőm jelenleg éppen elhalálozott Acer 5552G laptopja, ami olyan konstrukciós katasztrófa, amiről többször is írtam már. A linken lévő hibajelenségeket még azzal egészíteném ki, hogy a múlt héten beállt halál oka prózai: Megolvadt a bekapcsoló gomb (illetve az alatta lévő érzékelő) és már hiába nyomkodod, nem reagál semmire, nagyjából 50-60 megnyomás után ha szerencséd van bekapcsol. Ja igen, a hűtéssel nem lehetett már mit kezdeni, pedig repedést nem találtam rajta. A legjobb tuning hűtőpasztámat kentem a CPU-ra, de így sem nagyon ment 80-90°C alá a hőmérséklete. Már nem akarom több bontott alkatrésszel foltozgatni azt a szart, inkább vennénk újat.
Most barátnőmnek is lenne egy Inspiron 5521 meg nekem is. Ha csak egy BIOS csere meg némi driver szopoda lesz az összes baja, akkor már összeteszem a két kezem.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz subidu #28574 üzenetére
Erre csak egy olyan példával tudok jönni, hogy pár hete volt egy eset az egyik fotóssal, aki rendelt egy Canon EOS 5D Mark III-mat (ez egy erős középkategóriás fényképezőgép, az ára forintosítva egy milla).
A csomagban aztán nem volt semmi, csak furnér lapok. Szerencsére készített "unboxing" felvételeket.
Aztán jött a kicsit sem kellemes meglepetés, hogy a 4200 dolláros gép sehol.
Sajnos ez a futárosdi nincs rendesen szabályozva. Hiszen ha aláírod, hogy átvetted, akkor a csomag jogilag kikerül a csomagküldő szolgálat felügyeletéből, így már nem is küldheted vissza vele (hiszen ennek a díja téged terhel, de egyébként is előtte meg kell rendelned az elszállítást, ő ott helyben nem veheti fel a csomagot). De ha meg nem írod alá, akkor nem is bonthatod még fel.
Faramuci helyzet. Csak akkor élhetsz jogorvoslattal, ha a csomag láthatóan sérült/bontott, ekkor a futár jegyzőkönyvet vesz fel, majd jöhet a kárrendezés.
Egyébként meg hivatalosan 8 (sok helyen önszorgalomból 14) napod van indoklás nélkül elállni a rendeléstől, viszont ha nem kapsz mást, csak egy csomag fadarabot, akkor nehéz lesz bizonyítani, hogy nem te akarsz csalni. Szerintem nem gáz unboxing videót készíteni saját használatra. Ha minden oké, akkor legfeljebb törlöd.
[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz kovadika #27501 üzenetére
Böngészésben nem hinném, hogy bármilyen különbséget éreznél. Erre mindkettő épp úgy alkalmas, akkor meg nem biztos, hogy érdemes megvenni a drágábbat. Amennyit megspórolsz, azon kijön egy SSD is. Az sokkal többet dobna az általános sebesség érzeten. Bár egy csak netezésre tartott gép esetében szerintem ez sem olyan fontos.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz zolee3000 #27496 üzenetére
Én is fotós vagyok, szóval én csak a monitor részhez szólnék hozzá:
Ezek alkalmatlanok pontos munkavégzésre, alacsony a betekintési szögük, de annyira, hogy tökéletesen szemből nézve is már torzulnak a színek a szélek felé, ezen kívül rettentő kicsi a lefedett színtér is. Ezekben TN panel van, abból is a lehető legrosszabb minőségű, ezek nem igazán alkalmasak grafikai munkára.
Az IPS panellel szerelt laptopok jóval magasabb árkategóriában indulnak, viszont 200 ezer körül már talán kifogható Full HD felbontású TN paneles, ami már sokkal jobb (kontrasztban, színekben, betekintési szögekben egyaránt).
Vagy legyen egy olcsóbb gép és mellé egy IPS monitor (a Dell már árul 50-60 ezer körül is, ami még mindig sokkal sokkal jobb, mint a laptopokban lévő IPS monitorok). Ezen munkát végezni is jobb, hiszen Full HD és 23-24" méret, sokkal jobban el is lehet férni rajta, mint egy alacsony felbontású 15.6"-es kijelzőn.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Szepi1979 #26992 üzenetére
Ez akkor működik, ha megteheted, hogy többet költs, mint az eredeti elképzelésed. Bevállalhattam volna egy saját MacBookot, de úgy vagyok vele, hogy nekem nem éri meg, ezernyi más fontosabb dologra költhetem a pénzem (mondjuk a mindennél többet jelentő fotós és filmes felszerelésemre). Nem elsődleges gépem a notebook és olyan téren kötöttem kompromisszumot ami még elviselhető számomra, ez meg rendszerint a kijelző (asztalihoz van rendes wide gamut IPS monitorom) és a súly/kecses vékony gépház. Ha nem tudtam volna kompromisszumos megoldásra jutni, akkor inkább nem is vettem volna notebookot, mert annak nincs értelme, hogy mondjuk az igényeimet csak egy 320 ezres gép elégíti ki, de elköltök 200 ezret valamire, ami még csak meg sem felel.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz BRIKLY #26979 üzenetére
Nekem speciel tetszenek a Thinkpadek, bár én ilyen régiség buzi vagyok, gyűjtök mindenféle fényképezőgépet ami az elmúlt 160 évben jelent meg. Persze értem, hogy neked meg nem tetszik.
Csak ugye a gond az, hogy olyan dolgokhoz ragaszkodsz aminek megfelelő notebook nem létezik, visszaolvasva ezt már tucatszor elmondták itt neked.
Én pár hónapja újítottam laptopot, mert a céges MacBook Air átvándorolt egy kollégámhoz. Eldöntöttem, hogy legyen szép, vékony, nagy felbontású, IPS paneles, matt kijelzős, billentyűzet világításos, ultrakönnyű, lehessen vele játszani, legyen minél több garancia, mindenképpen új legyen és mellesleg jöjjön ki az egész 200k-ből...
Aztán hamar jött a koppanás, hogy ez ugye egy tökéletesen nem létező gép leírása. Minél előbb hajlandó vagy kompromisszumot kötni, annál előbb lesz új laptopod. Ha én vártam volna arra, hogy jöjjön egy laptop ami megfelel az igényeimnek és anyagi keretemnek, akkor még 5 év múlva sem mehetnék érte a boltba.
Aztán lett egy Dell 15R SE. Nem könnyű, nem IPS, nem kicsi, nem ultrakompakt, nem vékony, nem szép (ez szubjektív, nem ronda, teljesen minőségi megjelenése van, de nem igazán az ízlésem), nincs billentyűzet világítás, nem matt a kijelző, viszont van sok (3 év) garancia, faszán lehet játszani vele és kijött 200k-ből.
Nem mondom, hogy vedd meg a Thinkpadet aminek a külseje kifejezetten taszít. De kezdj bele a kompromisszumok kiértékelésébe. Ezzel jutsz előrébb, nem azzal, hogy kergetsz egy olyan gépet ami nem létezik.
Én mondjuk boldogan megvenném a Thinkpadet ilyen igények mellett. Tök durva, hogy látni olyan TP-t használtan 60-80k körül aminek 1600×900-as felbontása (vagy ennek 3:2, 4:3 képarányú megfelelője) van, miközben ez manapság az új gépek esetén is bőven csak 200k feletti kategóriában kapod meg.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Szepi1979 #25783 üzenetére
Akkor multiban el is lehet felejteni. Az egyjátékos módnak jelentősen kisebb a gépigénye. Tapasztalatból mondom, asztalin aktívan tolom a BF3-mat multiban.
Oda egy valódi 4 magos CPU illik, mert szépen kihasználja a Frostbite Engine. Meg persze bika GPU is dukál mellé. Nekem asztalin egy GTX460-on szépen elfut FHD felbontáson, med-high beállításokkal, 2xAA, csak a spéci post-process effektek vannak kikapcsolva.
Ehhez mérten mobil GPU-ból a GT635M is nagyon kevés lenne, hát még az átcímkézett GT630M.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz braunsim #25778 üzenetére
No offense, de meddig tart letölteni egy bármilyen egyéb tök ingyenes DVD lejátszó szoftvert? Mellesleg 2012. dec. 31-ig ingyen lehetett igényelni Windows 8 Media Player Edition kulcsokat, amivel a meglévő rendszeredet tudtad okosítani ezzel a funkcióval.
Nyilván hülyeség, hogy alapból nincs előtelepítve DVD lejátszó, de ez nem jelenti, hogy nem is tudod majd lejátszani.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz braunsim #25772 üzenetére
"minden megy mint a karikacsapás."
Ha ismeretlen terep a Linux vagy az Ubuntu, akkor csak egyszer fuss bele valamibe ami valamiért nem megy úgy, mint a karikacsapás és akkor elmegy az életkedved is, hogy utánafórumozz minden apróságnak amit kezdőként még nem ismersz. Ha Windowshoz vagy szokva, akkor hagyd meg mankónak és egy másik partícióra tegyél Linuxot amíg felfedezed, kiismered, nehogy a legrosszabbkor szívd meg.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● kérdés előtt olvasd el a Topic összefoglalót!
● hirdetni a Hardveraprón lehet, a topicban nem!
- Új Lenovo L0Q Gamer Tervező Laptop 15,6 -30% AMD Ryzen 7 8845HS 16/512 RTX 4060 8GB FHD 144Hz
- Lenovo Legion 5 - 15,6"FHD IPS 144Hz - i5 10300H - 16GB - 1,5TB SSD - Win11 - GTX 1650 Ti
- ACER Aspire E15 HDD nélkül
- ÚJ Asus Zenbook 15 UM3504 - 15.6"FHD IPS - Ryzen 5 7535U - 16Gb - 512GB - Win11 - 1,5 év garancia
- Laptopok alkatrésznek
- Új utángyártott HP töltők
- Garanciás! Acer nitro 5 gamer laptop (i711800H/512 gb ssd/rtx4050 4 gb/16 gb ddr4)
- HP Elite X2 1013 G3 I5-8250U 16 GB 256 SSD 1920X1280 IPS TOUCH 120HZ garanciás laptop és tablet
- Lenovo Thinkpad X13 G1 i5-10310U/16GB RAM/512 GB SSD/13.3"FHD magyar bill. laptop garanciás
- Lenovo ThinkPad Ultra Dock (Type 40A2)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest