Hirdetés
-
PROHARDVER!
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
addikt
válasz Boost3er #13649 üzenetére
Ha már kábelen megy a dolog és gigabiten, akkor ott már az IO rendszer lehet a szűk keresztmetszet. Hasonló épített gépem van és 100-110 MB/s a másolási sebességem nagy file-ok esetén.
10MB/s az kb 100Mbit nem a világ vége, de alap dolgokra jó, és azért ez lehet több is, ha a bizonytalan tényezők jó irányba alakulnak
Egy über minőségű fullHD film streameléséhez elég az 50-60Mbit.
A kicsire nem adunk... a nagyot meg leszarjuk!
-
addikt
-
addikt
Igen, mert a BD az nem egy szabvány ugye?
Az egyik lejátszó ide skáláz, a másik oda skáláz... aztán itt szép a kép, ott még szebb a kép...Annyiban nem értek veled (veletek) egyet, hogy ha az ember arra kíváncsi, amit a rendező a BD lemezre "álmodott", akkor ahhoz még véletlen sem kell hozzányúlni, pusztán elég a TV-nek bitről bitre továbbítani.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Azért baj az van. A nyersanyagról konvertált anyag kerül a BD-re itt van minőségveszteség (ezt a stúdió végzi), a tömegeknek ugyan az jut, itt nem beszélhetünk már veszteségről, mert vagy tudja valami dekódolni, vagy nem.
Az eltérés a "Csoda" lejátszók kikapcsolhatatlan "képjavító" folyamatai miatt lehetnek.
-
addikt
válasz Patice #13624 üzenetére
Nem vonom kétségbe a hasznát a dolognak és a kalibrálhatóság is fontos, a megjelenítőm mind kalibrálva vannak.
De ha BD lemezről játszol le egy anyagot ugyan azon megjelenítővel ugyan azon a bemeneten (hdmi), akkor a képnek teljesen egyformának kell lennie, a lejátszóknak továbbítani kell csak a digitális jelet, amit a megjelenítő elektronikája dolgoz fel.
Sajnos vannak olyan lejátszók, melyekben a "csoda képfeldolgozó" processzor nem kapcsolható ki, ezért nem lesz ugyan olyan, de ettől még a képe nem lesz szebb (főleg ha BD-n lévő anyagra vagyok kíváncsi).
-
addikt
válasz Patice #13619 üzenetére
Próbálom megérteni amit mondasz, de a BD-n lévő biteket kell pontosan és torzítatlanul átvinni a TV-re, ebbe pedig semmi nem nyúlhat bele, mert más lesz az eredmény.
Az OPPO is csak akkor ér valamit, ha pl fel kell skálázni DVD anyagot fullHD-re
-
addikt
válasz Patice #13616 üzenetére
Értem, így egy picit megtévesztő, mert itt arról van szó, hogy az eredeti anyagot torzítjuk abból a célból, hogy az "jobban" (az egyénnek megfelelően) nézzen ki. Fontos, hogy így az eredeti anyagot "hazavágjuk", mert elképzelhető, hogy direktben olyan szemcsésre készítették a filmet stb. Nyilván a régi anyagok felskálázásában van jelentősége, de szerintem a BD filmeket csak hazavágjuk vele.
-
addikt
válasz Hooper #13611 üzenetére
Nem tudom milyen filmeket és milyen forrásból nézel, néznél. Egy biztos a nagyon drága lejátszótól nem lesz jobb BD lemez esetén a képminőség. Illetve ha rám hallgatsz akkor egy nas (akár az asrock formájában) és egy dedikált lejátszó. Nem akarsz szívni a htpc-vel
-
addikt
válasz DiZasTee3R #13252 üzenetére
Kevés lesz a 4db vinyó?
Csak mert ott az Asrock q1900dc, aminél a táp ha minőségi, akkor pont nulla zajjal jár (laptoptöltő)... Hátránya, hogy gyárilag 4 merevlemeznek van tápcsatlakozója ("csak").
Hatékonysága tuti, ára nem drága, én nem tennék be atx tápot egy ilyen gépbeA kicsire nem adunk... a nagyot meg leszarjuk!
-
addikt
válasz Viper26 #13077 üzenetére
Picit olvass vissza és linkeltek alkatrészeket, amivel a "Torrent menjen rajta" elvárás megoldható. Nem drága, s szabadon tehetsz rá, amit szeretnél
Röviden:
-Asrock q1900dc itx
-Notebook töltő
-1GB 1333 SO-DIMM ram
-Valamilyen ház
-1db pendrive, amiről a rendszert elindítod vagy futtatodFentiek vannak nekem is és med600-zal tökéletesen működik
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Azért lássuk be, hogy mérő eszközök között is lehetne hatalmas eltérések (sajnos).
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni!
Feltettem én is a xpenology-t, ami nagyon tetszik. Szeretném beállítani a távoli elérést, de nem jövök rá, hogy hogyan kell. Regisztráltam a myds.com-on a rendszerben mit kell állítani, hogy jó legyen?
-
addikt
-
addikt
Nem értem ezt a biztonság dolgot.
Adott a xpenology, akárki automatizált módon hozzáfér az adataimhoz? Vagy ha valaki "nagyon" akarja és célzottan meg akarja szerezni az adataimat megtudja?
A hosszú jelszó alap, meg az admin nevének megváltoztatása blabla...
-
addikt
Javaslatodra (és mert szeretek "legózni") összeraktam (megrendeltem) a következő konfigot:
Alaplap+CPU: Asrock q1900dc-itx
Memória: 1GB kingmax 1333Mhz so-dimm
Táp: FSP 90W NB V90
Ház: Cooler Master Elite 110
Merevlemezek: 2x 1TB WD red
OS-nek: ADATA 8GB usb2bruttó: 90.016,- HUF minden új.
Ha levonom a 2 vinyó árát, amit mindenképp vettem volna nashoz is, akkor 54K-bl kijött az egész nas, ami erősebb jóval, mint a gyári synology. Az OS telepítés remélem simán fog menni és akkor lesz egy rendes karácsonyi ajándékom
Hálás köszönet a segítségért!
-
addikt
Sziasztok!
Segítsetek nekem dönteni!
Kitaláltam, hogy gyári synology nas-t szeretnék, de nem tudom eldönteni, melyiket.
Synology DS214se DiskStation
Synology DX213
Synology DS215j DiskStation
Synology DS213j DiskStation
Drágábbat, már nem szeretnék, az építés is szerepelhet a terveim között, de az is drága, sok vele a munka és nem biztos, hogy ugyan olyan jó lesz, mint a gyári.
Amire használni szeretném:
- Torrent elindítása mobilról
- Stream a med600-nak
- Biztonsági mentés
- Jelenleg 20/1 Mbites netem van hozzá, de tervben van 80/6-os bővítés, jó lenne ha ez utóbbit is kezelné. Egyszerre egy dolgot töltök, seed menne állandóan.Segítségeteket előre is köszönöm!
Ui.: Routerem Tp-link 3600
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Sziasztok!
Segítségeteket kérem! Nas vásárlásán gondolkodom.
Amire szükségem lenne az, hogy iOS-ről el tudjam érni, valamint szintén innen tudjak torrent letöltést elindítani.A torrenteket szeretném seedbe hagyni. Van egy med600-ás lejátszóm, őt kellene kiszolgálnia.
Még egy apróság, helyi hálózaton kellene egy Windowsos gépről néhány mappát lementeni bizonyos időközönként. Esetleg neten keresztül egy másikét.
Synology nast néztem, jókat olvastam róluk. Melyik volna a legolcsóbb verzió, ami megfelelne az igényeimnek? Miből kellene engednem, hogy esetleg az olcsóbbat elég legyen megvenni?
Segítségeteket előre is köszönöm : R
-
addikt
Rendelkezésre állnak és jelenleg is működnek gigabites routerek és switchek is Cat6-os kábelekkel kötve. Jelenleg is van egy backup gépem, és hasonlóan raid0-val és ott is tudok másolni konstans 100MB/sec fölött
Sajnos én nem érek rá a mentésekkel, mert van, hogy (sőt általában) éjszaka kell csinálnom és a pihenéstől veszem el az időt...
Picit elkanyarodtunk az eredeti témától...
-
addikt
Ha megnézed ezt a képet, akkor láthatod, hogy az általad említett értékek, csak a lemez elején lévő maximumok, a vége felé (ha már megtelőben van a lemez, igencsak leesik 70MB/sec alá az átvitel
Patice megelőztél
[ Szerkesztve ]
-
addikt
A raid0 azért kell, hogy akár 5400-es vinyók esetén se a IO rendszer legyen a szűk keresztmetszet, hanem a hálózat. Azért lesz 7200-es mert ár/érték arányban az tűnik számomra a legjobbnak (3TB Toshiba).
Az alap koncepció az lenne, hogy van egy ~1TB-os 5400-es vinyó, ami "teker" állandóan, mert a torrent erre/erről megy. A másik két vinyó (2x3TB), pedig csak abban az esetben pörög fel, ha mentést végzek.
Így lehet gyors is ha kell és kellően alacsony fogyasztású (ha nem kell a (gyors) mentés).
Cpu teljesítményben egy AMD kaveri apu is bőven elég (szerintem).A gondom az, hogy milyen (kompatibilis) hardvert vásároljak, amin van 4db sata port, gigabit LAN és jó volna, ha külső tápos is lenne
Remélem így érthetőbb
-
addikt
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni!
Tervezek venni (vagy építeni) egy NAS-t.Amire használnám:
Backup (>100GB nagyságrendben)
Torrent kiváltása (jó lenne, ha nem kellene mennie a nagy gépemnek éjjel nappal)
Media ServerFontos volna, hogy gyors legyen az adatátvitel, főleg, mikor 100GB fölött kell rá másoljak. Valamint ésszerű keretek között a fogyasztást szeretném csökkenteni.
3db vinyóban gondolkodom:
1db 5400-es OS + a torrentnek
2db 7200-es raid0 a backupnak (tudom, a raid0 nem feltétlen illik ide, de ezek az adatok máshova is le vannak/lesznek mentve) ezek ha nem olvasnék róluk, vagy nem írnék rájuk le is kapcsolnának.Sokat olvasgattam az xpenology-ról... szeretném azt OS-nek, ha tényleg kevés gond van vele, gyors és megbízható.
Ami miatt írok, az az, hogy a fogyasztás/ár/kompatibilis hardver kérdéskörben mit volna érdemes választanom.
AMD am1 platformon indultam el notebook tápos verzióval, de ahogy olvastam az asrockon lévő hálózati kártyát nem támogatja az OS
Segítségeteket előre is köszönöm!
-
addikt
Megint kérdeznék!
Egy olyan nasra is szükségem lenne, ami 2 vagy több fiókos (nem kell a hotswap), Gigabites és gyorsan tudjak adatot másolni rá, illetve olvasni róla. Előbbiek mellett nem baj ha torrentezni is tud kényelmes (ez fontos) ncore-on letöltés gombra nyomva már indulhatna is
(nyilván ez irreális elvárás, de relatív könnyen kezelhető lenne...)Fontos még, hogy usb legyen rajta, mert a 2 vinyót amit bele raknék, azt csak akkor kellene használni, mikor másolnék rá, vagy olvasnék róla (nem sűrűn van/volna ilyen (automatikus mentés)), hogy ne "kopjon" és a torrent az usbs vinyóról menne (2,5" külön táp nélkül).
Nem tudom, hogy árban hol helyezkednek el az ilyen eszközök, ezért gondolkodtam olxan megoldáson is, hogy egy asrock 330as lap 2GB memó + paneltáp + adapter (házam van)
de ez olyan ~22K+tápok és még nem is annyira elegáns, ellenben végletekig konfigolható.Előre is köszönöm a segítségeteket!
-
addikt
Sziasztok!
Segítségeteket kérném!
Adat archiválásra volna szükségem egy nasra ( vagy egy külső vinyóra ), a lényeg az volna, hogy van egy xp-s gép, aminek néhány mappáját folyamatosan ( műszak végén, gép kikapcsolása előtt ) automatikusan menteni kellene.2 lehetséges dolgon gondolkodtam: 1. külső vinyó+valami program, de nem túl elegáns...
Vagy ugye fentebb említett nas...Más funkciót nem nagyon használnék ki most belőle, lényeg a megbízhatóságon és az automatikus dolgon van ( meg persze nem baj ha minél olcsóbb )
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest