-
PROHARDVER!
ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Új hozzászólás Aktív témák
-
DewiL
senior tag
-
dqdb
nagyúr
válasz ilyen_85 #60069 üzenetére
[link]
Az egyik review-ban szerepel ez a kép, a Ctrl-Alt-Esc stílusának eltérése szerintem eléggé zavaró. 70-80 dollár már nem kevés egy kupakkészletért, ott már az ilyen nem fér bele nekem, mert ez nem QC probléma, ami drágább esetben is előfordul (és orvosolják is), hanem inkább azigényességodafigyelés hiánya.Persze a gagyi Windows logó előbb ledobja nálam a láncot, de az egyéni preferencia (és eléggé esélyes, hogy az a billentyű pad printed).
[ Szerkesztve ]
tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz ilyen_85 #60065 üzenetére
Én nem kockáztatnék, olcsónak olcsó, de szállítási költséggel együtt már nem olyan olcsó (205 esetében 1 ml = 2 gramm).
A kupakkészletekre is azt mondom, hogy noname létükre meglehetősen drágák, ez már Infinikey vagy EPBT árkategória, akik minőség terén bizonyítottak. Éppen írni akartam, hogy a Chocolate és Miami nem lehet dyesub, aztán megláttam az egyetlen review-t hozzá, amit megerősít ez és ez a bolti kép is).
-
moma
őstag
válasz ilyen_85 #60030 üzenetére
ez nem megszokás kérdése amúgy, hogy mekkora erővel üti az ember?
Amúgy úgy látom, hogy általában az van, hogy mindenki sacc egyféle billentyűzettel van jó ideje csak tapasztalata és ezért is nehéz ez. Mert gyakorlatilag lehetetlen egyszerre x billentyűzettel gyakorlatba lenni. nem tudom mennyire látom jól ezt.
we all deserve a bit of luck.
-
nyunyu
félisten
válasz ilyen_85 #60020 üzenetére
Nem csodálom.
Még mindig nem értem, miért veszi meg valaki azt a valamit, ami agyondizájnolt alu ajtóéknek drága, billzetnek meg tökéletesen alkalmatlan
Szerencsére február óta almafan kollégáktól távol tengetem napjaimat, most már csak a saját billzeteim mennek az idegeimre.
Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
nyunyu
félisten
válasz ilyen_85 #60018 üzenetére
Nem sok a 67gr?
Régebben meg voltam róla győződve, hogy kb. a 67-68gr rugó az optimális, csak aztán sokoldalas doksit kellett írnom a 68gr rugó+Outemu V2.2 stemes Cherry 1000-emen, és pár óra gépelés után már nagyon fárasztott a túl nagy taktilitása+ellenállása(+hangja), így előástam az egyik MX Brownos billzetemet, ami orvosolta ezeket a problémákat. *
Valószínűleg most a 62gr rugós taktilis kapcsolókra voksolnék, viszont azoknál kevésbé határozott a taktilitás, mint erősebb rugóval.*: Azóta lecseréltem a platementes Cherry 1800-at egy acél platettel megvert Ducky One 2-re, szintén MX Brownokkal, ettől sokkal határozottabb lett a taktilitás, viszont most össze-vissza csörög az egész billzet.
Gépelni sokkal jobb a Duckyn, de a hangjától falra tudnék mászni.Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
dqdb
nagyúr
válasz ilyen_85 #59929 üzenetére
Igen, vannak designerek, akik adnak erre, és van a Drop Bár ki tudja, lehet, hogy ők az absztrakt műalkotás műfajában indulnak. és nem csak rányomtak az autoroute gombra a nyáktervező programban.
Láttam már ezt a nyákot, és olvastam is ai03 leírását a folyamatról: minden ívet kézzel rajzolt meg apró görbedarabokból és napokig tartott a teljes nyák csinosítgatása. A Polarisé sem volt csúnya, de ez még egy szinttel feljebb van.
Vajon mennyibe kerülhet a vám a Vegára?
Vám semennyi, az számítástechnikai dolgokra nincsen, csak 27% áfa és futárcégtől függő mértékű vámkezelési költség lesz, Mindenesetre menjél majd biztosra, és a vámkezelési nyilatkozatra ne csak azt írd rá, hogy billentyűzet, hanem azt, hogy számítógép-billentyűzet.Ha beleugrasz, mindenképpen vegyél egy extra PCB-t is. Egyedi PCB esetében aranyat érhet, ha van kéznél egy tartalék, akármi történhet (én általában extra PCB + másik anyagú plate kombinációt szoktam venni pluszban). Ha eljössz megnézni, akkor a Vega 60%-os változatának nevezhető Polarist tudok mutatni.
[ Szerkesztve ]
-
dugo_
veterán
-
ilyen_85
senior tag
-
nyunyu
félisten
válasz ilyen_85 #59228 üzenetére
Ja, KPR addont anno megvettem (többi részét még nem)
Vastagságra tetszik, nagyjából annyi, mint a BSP által '91-'94 között gyártott "olcsóbb" Cherry kupaké. (jobbra)
Betűtípusa sajnos Arial Rounded, így nem teljesen passzol az oldschool Cherry kupakokhoz
(Y2K utáni lézerezett Cherryken meg Helvetica van, azokkal meg azért nem...)G, R gombokon látszik leginkább a Cherry font (felül)/Helvetica (alul)/Arial Rounded különbsége.
-
nyunyu
félisten
válasz ilyen_85 #59228 üzenetére
GMK kupak vékony lenne?
Nekem ugyan nincs GMK kupakom, hanem "csak" annak az elődje, de azoknak semmi szégyenkeznivalójuk sincs vastagság és hang terén:
Felülről lefelé:
BSP dyesub PBT (Pár '91-'94 között gyártott MY 3000, pl. G81-3000SAD)
Cherry lézerezett PBT (Y2K után gyártott világos 1800/3000 billzetek)
Cherry doubleshot ABS (MX 1000, 3000, 1800 szériák kb. Y2K-ig, 2004 óta GMK gyártja őket egyedi projektekhez.)Y2K utáni fekete Cherry billzeteken lévő lézerezett POM kimaradt a fenti összehasonlításból.
Azoknak ugyan jobb a hangja, mint a vékony PBTnek, de borzasztóan kopnak.Cherry/GMK ABS kupakoknak újonnan van valami minimális textúrája, de idővel kopik, és fényessé+csúszóssá válik:
("Szinte új" 1800HAMUSra tettem a legkopottabb 3000-em UIOJKLM,. kupakjait)[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz ilyen_85 #59028 üzenetére
A Mysterium ISO-t is támogató változata elérhető Európában is, azonban direkt nem számoltam vele, mert lényegében nincsen háza. Oké. relatíve olcsó és nagyon jól néz ki, de mégsem az a bárkinek való készlet emiatt a minden oldalról nyitott kialakításával. Ha pedig egy szép házat rakunk köré, akkor oda az olcsóság (saját ház készítésével az időt nem számolva persze sokkal olcsóbbra ki lehet hozni mondjuk 3D nyomtatással).
Ahogyan kihagytam az XD87-et is a képből (azzal 200 USD-re kijönne egy magyar TKL), mégpedig azt is a háza miatt. Ennek van, meglepően olcsó fröccsöntött műanyag, azonban mivel ennél a kitnél egy piacon elérhető billentyűzet házához terveztek nyákot (valószínűleg a Keycool 87-ről van szó), nem pedig fordítva, így a ház nem a szétszedem-módosítom-összerakom DIY vonalra van kitalálva a csavarmentes, műanyag füles rögzítésével, hanem arra, hogy a gyárban összeszerelik és többet senki sem nyúl hozzá.
[ Szerkesztve ]
-
ilyen_85
senior tag
válasz ilyen_85 #59028 üzenetére
Pff... most nézem, hogy már majdnem október vége van, akkor nem szóltam semmit, hogy kicsit várni kell
Hogy értelme is legyen a hozzászólásnak, elfelejtettem mondani, hogy a Descipline-t is azért választottam, mert ISO layout-ot is támogat, szerintem nagyon jó ár - érték arányú szett.
Ha végre elkészül a második akkor nekiállok házat farigcsálni neki (fából)
-
nyunyu
félisten
válasz ilyen_85 #58643 üzenetére
Persze a gyakorlati kivitelezésre még nincs ötletem, csak gondolom valahogy körbevágnám a plate alapján
Ezt próbáltam először az EPDM gumival, méretrevágtam, hogy beleférjen a GMMK tetejébe, aztán egy hegyes pengével próbáltam a plate réseit körbevágni, de megkarcolni sem tudtam az anyagot a penge hegyével, mert azonnal összenyomódott a puha gumihab, nem állt bele a penge hegye.
Utána lakkfilccel körberajzoltam a plate összes kapcsolóhelyét, aztán ollóval próbálkoztam, de az meg annyira pepecs volt, hogy azóta sem fejeztem be.
-
copass
veterán
válasz ilyen_85 #58643 üzenetére
szilikont elég nehéz vágni ilyen vastagságban. valahol láttam olyat hogy kiöntötték kétkomponensű szilikonnal a mecha alját zajcsillapítás miatt.
annyi hogy itt kell egy plate negatív lenyomatot csinálni úgy kábéra mittomén gyurmából és kiönteni."amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"
-
kzoltann
aktív tag
válasz ilyen_85 #58280 üzenetére
Pont fekete a kitem. Drop-os matcha-mango szett [link] tette volna egyelore teljessé de a posta közbeszolt - szeptember eleje ota allt szortirozason - és holnapután költözök angliaba szoval most keresnem a tökéletes keycap szettet.
Nekem is a forrasztás lesz az irány, de előbb még pár switchen végigmennék amire egy ilyen "budget" hotswap lap pont jó, hogy kiprobaljam benne mi tetszik.
Rajta vannak még a listámon: Silent Alpaca, Taelios V2, Gateron Black Ink, Novelkey Cream switchek.
Aztan amelyik a végén legjobban bejön (vagy ezek hazassaga), ott már commitelek a forrasztáshoz. Szoval a dontest egyelore inkabb a tesztelgetés vezérelte. -
dqdb
nagyúr
válasz ilyen_85 #58267 üzenetére
Első DIY projektnek bátor döntés volt, és örülök, hogy sikerült szépen összerakni.
A kontroller forrasztásáig ólommentes ónnal forrasztottam, meg is látszik, baromi csúnya lett, az ón pedig szörnyű volt, és lassan ment a forrasztás.
Én még nem érzem a forrasztási tudásomat megfelelőnek, hogy egy ilyen nyitott nyákos megoldással próbálkozzam (biztos vagyok benne, hogy a végeredményt nem érezném eléggé szépnek, így eleve neki sem állok), az USB-C csatoló pedig tényleg a kihívás kategória.Mivel ez lesz a játékos billentyűzetem, ezért egy olcsó lineráris Durock L7 került bele, annyi hogy megkentem.
Akkor a legsimábban járó lineárisok közül választottál egyet. A szám csak a stem színét jelenti, az L1-2-3-4-5-6 ugyanúgy 67 grammos rugóval jön, ami nem hajlamos pengésre. Switch film ment bele? Mert amilyen simán járnak a JWK gyártmányok, úgy tud zörögni némelyiknél a ház felső része, ezért érdemes betenni a plusz réteget (ami a hangját is mélyebb irányba tolja el).Úgy nézem Durock vagy Everglide stabilizátort használtál, jó döntés.
Erre már a cream-nél is sokat panaszkodtak annak is rohadt halszaga volt krém helyett
Ugyanaz az ház, másik stem, ezért maradt a szag is A Cream eddig kimaradt az életemből, így meglepetésként ért eléggé.Egyébként ha nem titok, hol tudtál venni Blueberry-t? Én eddig akárhol néztem nem volt készleten...
Májusban lehetett a MyKeyboardon előrendelni, aztán valamikor júniusban küldték el. Furcsa egy kapcsoló a 3 mm-es úttal, átlagosnál nagyobb erővel és hosszú taktilis huplival. Először eléggé sok lenyomás kimaradt az izommemóriából történő touchtyping miatt, aztán amikor 1 hét múlva visszakerült egy másik billentyűzet, akkor majdnem keresztülnyomtam a gyengén taktilis kapcsolót a plate-en Taktilis vonalon eléggé hangos szerintem, mert nehéz nem tövig nyomni, érdekességnek nem rossz, de annyira nem jött be.[ Szerkesztve ]
-
copass
veterán
válasz ilyen_85 #57882 üzenetére
most mondjam azt hogy a chery mx board 3 (5 éve volt 26k) keycapja is megadta magát fél év után. mondjuk az egy másik történet hogy küldtek csere darabot amikor írtam a supportnak hogy izé, de csak annyit amennyi sérült!
"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"
-
dqdb
nagyúr
válasz ilyen_85 #57755 üzenetére
Jelenleg úgy gondolom, hogy építek párat, kipróbálok ezt azt, ami nem jött be eladom. Ha sikerülne megcsípni egy Conone-t az remek lenne egy "állomásnak".
Eladni könnyű és gyors, venni nehéz (és ha group buy, akkor 5-7 hónapig tart, mire megjön és akár 2-3x többet is érhet, mint az ára volt), hülye egy piac ezKicsit tartok egyébként a fix szögben döntött házaktól, egy "normál" billentyűzetnél még megvan a lehetőség, hogy valamivel megemeled, de egy ilyennél mit csinál az ember ha túl soknak érzi az emelkedés mértékét, kivési az asztallapot?
A normál billentyűzetek a láb kihajtásától már csuklónak kellemetlenül meredek szögbe kerülnek, becsukva pedig hasonló dőlésszögűek, mint egy tipikus custom. Amit tudsz tenni:
1. nem veszel olyan dőlésszögűt, amit nem kedvelsz, ez egy alapszintű információ, amit mindenhol feltüntetnek
2. a billentyűzet aljára sokszor bumpon kerül, ezek méretével (vagy ha úgyis deskmatra kerül, akkor elhagyásával) is lehet a dőlésszöggel játszani
3. kupakkészlet profiljával is lehet kissé módosítani az érzetetAz Argyle nem rossz, de egyelőre nem tudnám elképzelni nyilak nélkül a billentyűzetem, persze lehet layer-re rakni, de túl sokszor használom ahhoz, hogy megérje.
Nem kell rétegre, 60%-on simán összehozható az egy gombos kurzor mod-tap segítségével, amikor két funkciója van egy billentyűnek attól függően, hogy billentyűként nyomod le (azaz önmagában vagy más módosítók után legutolsóként) vagy módosítóként (azaz először vagy más módosítók után nem utolsóként). Persze a 65% dedikált blokkja az kényelmesebb, ha nem állt rá az agyad erre a megoldásra.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz ilyen_85 #57753 üzenetére
talán jobban megéri egy kit-re gyűjteni, ha egy szimpla ház is 300 euro körül van egy már meglévő billentyűzethez
Szimpla ház szerintem hülyeség annyiért, egy custom például a plate rögzítési módjától tud több lenni.Egy Stormtrooper White-ot vagy Snow white-ot megnéznék élőben
Az előbbi szín szerepel Salvunnál a cerakote választékban között, így az általa gyártott billentyűzeteknél érdemes nézelődni, hátha valaki azt választotta. A Borsdorf, Decent65 vagy Conone esetében feláras opció volt a cerakote bevonat, a Stormtrooper White pedig választható szín, kora ősszel várható mindhárom szállítása emlékeim szerint, így akkor lesznek képek is.Vagy ha nem cerakote, hanem e-white, akkor Argyle, ha már a stílusban hasonló Discipline-t nézegetted.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz ilyen_85 #57751 üzenetére
A Prophet 360 euró volt (60%-os méretben közepes árúnak nevezhető a custom mezőnyben), ez nagyobb és réz súly is van a házban, szóval drágább lesz, valahol 400-420 euró környékén fog valószínűleg landolni. Ehhez még csapj hozzá fejben egy extra nyákot 40 euró környékén , mert drága billentyűzethez érdemes venni pótdarabot, mert ESD védelem ide vagy oda, sosem lehet tudni (és mert hiába lesz open source valószínűleg a PCB Max többi billentyűzetéhez hasonlóan, ha 5 darabnál kevesebbet nem gyártanak le belőle), és ha már van extra nyák, akkor elindul a kisördög, hogy lehetne másik plate alapanyaggal is kísérletezni további 40-50 euróért
E-white-tal még nem találkoztam élőben (csak fehér cerakote volt a kezemben), egy nagyon fehér és selymes fényű bevonatról van szó, amely ugyan gyűjti az ujjlenyomatokat, de ez a szín miatt szerencsére nem annyira látszik (ellentétben egy e-black házzal). Sokféle színű kupak megy ehhez a bevonathoz, azonban meglepő módon éppen a fehér, de nem rikító fehér kupakokkal tud ütközni az e-white a nagyon fehér színe miatt. És ne feledd, ez egy prototípus, egyáltalán nem biztos, hogy a group buy-ban elérhető lesz ez a szín.
Amúgy az Umizoi elődjének nevezhető Aanzee teljes egészében open source.
-
dqdb
nagyúr
válasz ilyen_85 #57746 üzenetére
Az Umizoi még csak prototípus fázisban létezik.
Várhatóan valamikor szeptemberben szállítják a Prophet group buy-t, ezt követően valamikor a Cypher R3, Angel (≈65%-os Prophet) vagy Umizoi (≈65%-os Anzee) egyike jön majd, és (az előzmények alapján saját feltételezés, hogy) valószínűleg a MyKeyboard lesz a vendor.
Max Discordján akad több infó.
-
dqdb
nagyúr
válasz ilyen_85 #57683 üzenetére
A billentyűzet építési útmutatójában ólomtartamú kester-t ajánlottak (kester 63/37 .031 inch leaded solder) de sehol nem találtam itthon, külföldről meg a szállítás többe lett volna mint maga a termék...
Igen, az a Kester népszerű és okkal. Elvileg bármilyen 60/40-es és 63/37-es forrasztóón jó, csak legyen benne elég flux, azonban hallgass szerintem is copass tanácsára, és random kínai helyett európai gyártásút keressél, mert az előbbiekre hallani panaszokat (de ebben a Conrad nem lesz barátod, náluk csak ólommentes akad).Az ólommentes másik hátránya, hogy magasabb hőmérsékletet igényel (350 fok), azonban ha a pákád tudja ezt, akkor én nem biztos, hogy rendelnék másik forrasztóónt még az első használat előtt. Ha bejön és tudod használni, akkor felesleges pénzköltés lenne volna (igaz, 10 deka nem az a hatalmas mennyiség, de csak billentyűzet összeszerelésekor sokáig kitart egy ekkora tekercs is).
Konkrét ajánlást nem tudok adni, mert eddig csak kaptam forrasztóónt és sosem vettem. Angol gyártású, 1,2 mm vastag 60/40-et használok, a NOS és vintage jelzőket rá lehet aggatni, mert valószínűleg korban közelebb van 1990-hez, mint 2000-hez. És azt hiszem, egy ideig kitart, mert egy megkezdett másfél kilós tekercset kaptam (eredetileg 2,5 kilós volt, így néz ki, a papír is hasonló állapotban van), szóval az elég idő alatt évtizedeket értek a mostani felhasználási ütememet nézve.
gondolom az 1mm-es és a 0.8-as között nincs különbség
Van, sokak szerint eléggé nagy és a kisebbre esküsznek, nekem semmi problémám sincsen az 1,2 mm-essel kapcsolókhoz, SOD-123 és SOD-323 méretű SMD diódákat is forrasztottam már vissza vele (azoknál úgyis csak a padre megy az ónból, amibe "belenyomod" az alkatrészt).Esetleg valaki használ itt Lily58-at? Minél többet nézem, annál jobban bejön és szívesen kipróbálnám.
MechBoards van a "legközelebb" a kitet árusító webshopok közül. Népszerű, nem próbáltam, lassan 10 hónapja várja egy Corne, hogy összeszereljem végre.[ Szerkesztve ]
-
copass
veterán
válasz ilyen_85 #57681 üzenetére
somogyist használok, szép fényes és tartós. próbáltam mindenféle kínait de fos mind.
"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"
-
félisten
-
dqdb
nagyúr
válasz ilyen_85 #57431 üzenetére
Nem nőttél még fel az almás életérzéshez, add el a gépet is és a billentyűzetet is
Ez ollós vagy pillangó mechanikájú? Mert ha az előbbi, akkor még van egy szinttel lejjebb.
Amúgy az a baj, amint megjön az új billentyűzeted, és hozzászoksz a korábbinál még jobbhoz, az ilyen véletlen találkozás még sokkolóbb lesz sajnos. Valaha azt hittem, hogy nagyon jó a TP-m billentyűzete, de elmúlt.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
-
Radeon_5
aktív tag
válasz ilyen_85 #55779 üzenetére
Azok a git-es keycapek, lol. Mokanak oke de az ertelme mar erosen kerdojeles :D
dqdb: az emberi QC es raadasul draga mit jelent ez esetben? Egyenkenti valogatas polirozas vagy mi? Nehez elkepzelnem hogy 2020ban nem lehet ezt ipari mertekben full automatizalni.
Son of a Bit
-
dqdb
nagyúr
válasz ilyen_85 #55779 üzenetére
Nincsen különbség, csak néha ilyen, néha olyan néven hivatkoznak rá
Nem is tudtam, hogy a V2 már "gyárilag" támogatja az ISO-t (és hogy egyáltalán van V2), azt hittem, hogy MechBoards adaptálta. Így valószínűleg várható, hogy a hasonló stílusú 60%-os és TKL billentyűzetükből is lesz ISO előbb-utóbb.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz ilyen_85 #55536 üzenetére
Kenésre még nem vettem semmit, de szeretnék majd azt is, egyelőre a gpl205g0-t néztem ki mert azt találtam meg értelmes áron.
Innen még elviselhető áron rendelhető és van ezzel szemben. Az más kérdés, ha fennakad a vámon, akkor kellemetlen perceket okozhat elmagyarázni, hogy mi a fene az a fehérkés lötty egy Malajziából érkező fiolábanA 205g0 jó stabilizátorra is akár lineáris kapcsolók mellett, de taktilis kapcsolóra nagyon nem, arra 3203 való. Rugóra a 104-et szokták ajánlani.
A hang terén elég bizakodó vagyok, néztem egy build videót a kiszemelt kitről és a hangja valami elképesztően jó, az épitéshez ott Tealios-t használtak és nagyon tetszett a hangja.
Sose építs netes hangtesztre, mert egy dolog biztos: nálad más lesz a hangja.Plate és ház nincs ez egy ilyen ... nagyon DIY kit
Pedig azok sokszor többet számítanak a hangban, mint egy normál vagy halkított kapcsoló használata.az a baj, hogy nem vagyok egy türelmes tipus
A custom billentyűzetek a türelemről is szólnak, ha gyorsan kell valami, akkor az drága és kompromisszumos lesz, és a gyors alatt az egy hónapnál rövidebb időszakot kell érteniA taktilis listát egészítsd ki Aliaz, Everglide Green tételekkel és taktilis Durock variánsokkal is. De az továbbra is kérdés, hogy milyen taktilitás a cél, mert alapvető eltérések akadnak.
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
válasz ilyen_85 #55531 üzenetére
Taktilishez:
Próbáld ki az Outemu Sky Silentet.
Sokkal jobban tompít, mint a Gateron Silent Brown, viszont a rugóit muszáj kenni, mert szeret nyikorogni.Árazása nem olyan elborult, mint a Zealioknak, és kb. ugyanannyira, ha nem jobban taktilis.
-
dqdb
nagyúr
válasz ilyen_85 #55531 üzenetére
Van valakinek valami ajánlása stabilizátorok terén?
Everglide a KPrepublictól, Durock a Durocktól, a kettő ugyanaz más néven. És szilikonzsír a kenéshez (Super Lube és angolul dielectric grease néven futó társai), mert kenés nélkül mindegyik csattogni fog.A Zeal jó, de drága, a C³ színes, de nem annyira jó, a GMK jelenleg kerülendő.
A másik billentyűzet lineáris lenne itt egyelőre teljesen ötlettelen vagyok, a Tealios v2-t gondoltam ki, de nincs tapasztalatom normális lineáris kapcsolókkal.
Lineáris téren most egyértelműen valamilyen JWK gyártmány, mint Alpaca, H1, C³ Tangerine, Mauve, Marshmallows (és elvileg bármelyik Durock lineáris a boltjukból), ha a simaság az elsődleges cél. Nem lesz egyszerű, mert a kereslet nagyobb, mint a gyártási nehézségek miatti kínálat. Ezeknek a gyári kenése is egész jó. A Tealios is jó, de drága, és nem nyújt többet, mint a fentiek.Alternatíva lehet a Gateron Ink (ha kijön a régóta várt V2), Gateron Red/Yellow/Black-ből a milky top változat megkenve. Vagy a NovelKeys Cream, alaposan bejáratva és megkenve.
Taktilis téren az a kérdés, hogy milyen típusú taktilitást szeretnél.
A kapcsoló és a stabilizátor csak egy komponens a hangban, a plate és a ház is sokat számít.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz ilyen_85 #49184 üzenetére
a true hosszabb távon fárasztó a ~100g-os rugó miatt (aki a reviewt csinálta hajlamos tövig nyomni a billentyűket)
néha azért ha elfelejtkezek magamról (eldurran az agyam) akkor eléggé keményen lenyomom a billentyűket
Az a rugó azért olyan kemény (pontosítva azért keményedik fel ennyire extrém módon az érzékelési pont után), hogy segítsen elkerülni a bottom outot, mert egyszerűen érzed, hogy hol van a kapcsolónál a "felesleges" útszakasz. Ha ezek ellenére mégis tövig nyomja valaki a billentyűket, akkor neki valami puhább lineáris kapcsoló + O-gyűrű párosa kell, amiből az előbbi nem lesz olyan fárasztó, az utóbbi pedig a becsapódást tompítja.Ha nem jön be a Halo True, akkor még mindig adott a hotswap socket miatt a kapcsolócsere lehetősége, 20-50 dollár között szinte bármelyik gyártó termékét meg tudod venni (kivéve a Zilent, Holy Panda és hasonló elborult modelleket).
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz ilyen_85 #49113 üzenetére
Ha TKL a cél, akkor ott van a pár hozzászólással feljebb linkelt Fnatic miniSTREAK, olcsóbb ennél 40 dollárral (és EU-s boltban van). Hasonló áron pedig azért akad már Filco Majestouch-2 TKL és Varmilo VA88M is.
Mindkét billentyűzet group buy, és ahol csak annyit mernek kiírni, hogy Q2, az simát lehet még plusz pár hónap.
[ Szerkesztve ]
-
-
-
nyunyu
félisten
válasz ilyen_85 #49003 üzenetére
Azt ugye sejted, hogy a GMK szettből csak a kiegészítő csomag 54$, alapcsomag valahol 100$ körül lehetett. Pluszban.
Most éppen lehet párféle GMKt kapni MDn, de 163$ szállítva egy komplett szett.
Sok érdekeset nem látok, Classic Retro, Blue Alert (Olivetti) max nekem jönne be (de nem veszek, mert van elég oldschool bézs Cherry szettem)
Többi meg nem valami jól sikerült színséma.Pár napja végetért Jamón szerintem jobban nézett ki, mint ezek.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz ilyen_85 #49003 üzenetére
GMK-t általában group buy keretében lehet venni (és ez is az), talán csak az Originative az, amelyik cég raktáron tart ismertebb készleteket, de a szokásos GB áraknál jóval drágábban van náluk, ami van. Massdropon szokott futni rendszeresen valamilyen GMK készlet, pár napja ért véget az utolsó. Jó minőségű, doubleshot kupakokat kapsz tőlük Cherry profillal, de az ABS keretein nem tudnak felülemelkedni ők sem, így fényesedni fognak a kupakok a használattól, nálam 2 évesen csak úgy csillognak a gyakran használt kupakok.
A KAT profilt nem ismerem eddig, a kupak falvastagsága impozáns.
Ha gyorsan szeretnél valamit, akkor a KPrepublic és KBDfans PBT-ből készült kínálatát nézd meg, ha ráér, akkor a Massdropot is érdemes figyelni, de nem lesz olcsó lesz, sokáig fog tartani (mint minden group buy általában) és nagy eséllyel késni fog (mint a legtöbb group buy).
-
válasz ilyen_85 #48960 üzenetére
Én a 62g-os Outemu clear Sky-t nem ütöm mindig tövig, de tény, hogy ezt nehezebb volt megszokni, mint a kék Outemut. (sokkal...)
A már ajánlott Halo / Hako kapcsolók direkt olyanra vannak csinálva, hogy nehéz legyen őket tövig nyomni: kapcsolás után nagyobb erő kell a rugójuk összenyomásához.
Ha nem akarsz rugó rendeléssel meg kapcsoló szétszedéssel és összerakással foglalkozni, akkor a Halo / Hako a kínálat.
(#48962) Solicidium
Nagyon régóta egy helyben toporog az a projekt, már évekkel ezelőtt is ugyanez volt az oldalukon.
Én már pusztán ezért kihagynám őket: szerintem nagyon bizonytalan, hogy lesz-e egyáltalán valami eredménye az egésznek.[ Szerkesztve ]
Üdv, pengwin
-
nyunyu
félisten
válasz ilyen_85 #48948 üzenetére
Outemu sky ez lenne igaz?
Az.
Ha MX Brown jellegű keménységet szeretnél, akkor 62grammos rugóval kérd, de szerintem a 68grammos sem elég kemény ahhoz, hogy ne üsd azonnal tövig, amint átesik a hatalmas taktilis huplin.
Legalábbis saját 5Ft-s mérésem szerint 63 grammnál esik át, onnan nincs messze a 68gramm.Elvileg lassan kapható a Silent verziója, de szerintem ennél a kapcsolónál amúgy sem a tövig ütés a hangos, hanem a taktilis stem éle, az ellen meg nem véd a hangtompító.
[ Szerkesztve ]
-
Domonkos
Ármester
válasz ilyen_85 #48952 üzenetére
Vagy itt az orok kedvenc linearis kapcsolom. Ebben zealios haz es cherry silent stem van osszeparositva es vastagon megkenve. Emiatt majdnem linearisra valtottam tavaly ev vegen.
A kapcsolo tudna halkabb is lenni touch-type-olva, de azert igy sem rossz.[ Szerkesztve ]
Gender of electrical connectors is defined by the pins.
-
dqdb
nagyúr
Azt kell eldöntened, hogy milyen típusú (lineáris, taktilis, clicky) és azon belül milyen karakterisztikájú kapcsolót szeretnél, halkított legyen-e vagy netán extra hangos, ezután lehet konkrét típust választani. Jellemzően 0,3-1 dollár között lesz majd egy kapcsoló, és nem vagy a Cherry alapválasztékra korlátozva (DIY kategóriában szerintem nem is érdemes Cherryvel számolni).
A kupakkészlet pedig megint más téma, könnyen megduplázhatod vele a billentyűzet árát, cserébe a szokásos fekete OEM helyett többféle profilt és szinte tetszőleges színséma áll a rendelkezésedre.
KBDfans, KPrepublic, Massdrop környékén érdemes első körben körbenézni, az előbbi kettőnél van mindenféle kapcsoló, kupak és DIY kit, az utóbbinál máshol nem elérhető kis szériás kupakkészletek akadnak, de hosszú átfutási idővel.
Lehet a rugó adja ki, bár nem is tudom, mikor felengedem akkor hallani
Az a rugó, és nem igazán determinisztikus. Ha jó taktilis kapcsolóra vágysz, akkor ebből csapj le az egyik Halo készletre (nyomásgrafikont a fenti linkeme találsz mind a Halo, mind a Cherry MX switchekhez). Ha tényleg halkat szeretnél taktilisben, akkor Zilent, de az nagyon nem lesz olcsó. Cserébe a billentyűzeted halkabb lesz néhány laptopbillentyűzetnél is.[ Szerkesztve ]
-
Domonkos
Ármester
Legjobb tudasom szerint kompatibilisek lesznek.
Btw: ezt az outemu sky-t es a zealios-t most csak ugy mondtam, hogy nekem eddig ez a ketto a kedvenc, keszen kaphato, taktilis kapcsolom (amiket probaltam is). Tobbiek biztos fognak adni meg egy par tippet. Vard meg azokat is!
-
Domonkos
Ármester
válasz ilyen_85 #48945 üzenetére
1.: Vagy olyan kinai oldalrol, ahonnan olcso a szallitas vagy egy eu-n beluli webshopbol, ahol tuti nem lesz vamolva (mit jelent az hogy eredeti?)
2.: Altalaban igen, de vannak kivetelek - ha linkelsz pontosan kapcsolot es pcb-t, akkor lehet hogy meg tudjuk mi is mondani
3.: cherry mx brown-t, aka. cherry mx sand-et, aka cherry mx shit-et nem. Az outemu sky vagy akarmelyik zealios, tovabba a reddites meme switchek mind jobbak.
4.: Anyag, vastagsag, felirat. Anyaga legyen PBT vagy POM; semmikepp nem ABS, mert utobbi gyorsan kopik/fenyesedik. Masodik egyertelmu. Ha szeretnel feliratozast, akkor olyan eljarassal legyen keszitve, ami ellenall a kopasnak is: double-shot vagy dye sub. Ezekrol mar irtunk boven. Ha erdekel, akkor keress vissza a topikban!
5.: Elobbi valasz. Nem a feliratozastol fog fenyesedni, hanem az anyagtol. Az olcso billentyuzetek ABS-t hasznalnak, ami nem annyira ellenallo, de olcso.Jah igen: Nincs olcso es jo minosegu kupakszett.
>A spacebar osztása mire jó?
Mert altalaban gepeles kozben az egyik huvelykujjad nem csinal semmit. Ha split a spacebar, akkor a masik felere tudsz egy ertelmes es konnyen elerheto funkciot rakni. Nalam a backspace van most, de az esc sem hulyeseg, ha pl vim-ezel.
Ugyanigy a caps-lock is tul jo helyen van ahhoz, hogy ertelmetlen feladatot lasson el[ Szerkesztve ]
-
Domonkos
Ármester
válasz ilyen_85 #48933 üzenetére
>Azon gondolkoztam, hogy mennyi lehet vajon egy házat készitettni valami cnc-s megoldással?
Csak attol fugg, hogy mennyire teszed a sajat oraberedet. Ha jartas vagy CAD-ben, de nem akarsz semmi olyat, amit amugy ne tudnal (akar dragaert) megvenni, akkor sem eri szerintem meg. En akkor nyulnek (es nyultam is) ilyenhez, ha tenyleg nincs semmi, ami jo lenne.
-
Ringman
nagyúr
válasz ilyen_85 #48916 üzenetére
Ha nem is pont a vortex race, hanem diy mellé tenned le a voksod, akkor összesen 3 gombot buksz a Tkl-hez képest, gondolom scroll lock meg pause/break nem kell úgy sem, marad az insert vagy a printscreen ami fn layer re kerülne. Vagy pl az f11 f12 sem sokszor használt gomb. Szóval ha még tudod szokni, hogy nincs hézag a gombok között, akkor közel 0 funkcióvesztessel takaríthatsz meg helyet.
Race3 nem épp ideális, mert ott több gomb le lett spórolva a felső sorból.
Xd84-et nézd meg, ahhoz 80usd az alu ház. Nyunyunak van ilyen isoban, csak műanyag házzal.[ Szerkesztve ]
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
dqdb
nagyúr
válasz ilyen_85 #48914 üzenetére
lol, megnéztem amit most árulsz, nekem ez már túl rgb ,
Kikapcsolható.egyébként miben jobb mint a ducky?
Fém ház, forrasztás nélkül cserélhető switchek, teljes programozhatóság.még soha nem volt filco-m, igy nem tudom milyen lehet
Még egy fél lépcső felfelé építési minőségben a Duckyhoz képest.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
Domonkos
Ármester
válasz ilyen_85 #48916 üzenetére
50 billentyunel tobbet egyebkent sem lehet kenyelmesen elerni; szerintem nincs is nagyon szukseg ra, ha nem specialis a felhasznalas. Ertem ezt munkaeszkozkent valo hasznalatra.
Szerencsere nagyobb billentyuzeten konnyen lehet probalgatni, hogy milyen lenne par billentyut elhagyni a jobb komfort erdekeben. Ha van egy szabad delutanod ilyennel kiserletezgetni, akkor ajanlom, hogy tegy vele egy probat! 60%-is nagyon effektiven hasznalhato.Gender of electrical connectors is defined by the pins.
-
Ringman
nagyúr
válasz ilyen_85 #48912 üzenetére
Egyelőre nem találtam, de lehet külön csak aluminium vagy valami fém házat venni az 1-es kérdésben linkelt billentyűzetre?
szinte 100%, hogy nem, diy kittel érdemesebb próbálkozni.
de csak a ház 20k felett fog kezdődni.
régebben a cm masterkeys S/novatouch/rapid-i hez volt aftermarket ház, 345$+szállítás+áfáért most is kapható+ ahogy most nézem filcohoz is van: [link] - 150$+szállítás+áfa
MK Disco
Filco TKL
Vortex ONI
KBParadise V80
Royal Kludge RG-987
Phantom PCB & Platekisszériás groupbuyok szoktak még lenni, jellemzően 200$ feletti házakkal.
szerk:
vortex race még alu, de az meg kisebb, mint amit szeretnél (75%-osban nagyobb a választék)[ Szerkesztve ]
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
nyunyu
félisten
válasz ilyen_85 #33069 üzenetére
Biztosan nagyon jók lehetnek, kicsit hajlok rá, hogy egyszer kipróbáljam majd, de egyszerűen undorító szerintem a billentyűzet külseje. Gagyinak ható fényes műanyag, ormótlan semmilyen forma... Tudom ha jó billentyűzetet akar az ember, a külalak nem kéne, hogy számítson, de akkor is nagyon csúnya sajnos
Azért az Applet kell szidni, amikor 2000-ben leváltotta az addigi mechanikus Extended Keyboardokat a membrános Apple Pro Keyboarddal:
Sok almás anyázta őket, hogy mennyire szar ez a billzet, így Matias megalkotta nekik ugyanazt mechanikusban.
Mostani amúgy már a negyedik generáció a Matias Tactile Proból.(Legújabb, háttérvilágítós Aluminum Keyboardra is megvan már a válaszuk.)
[ Szerkesztve ]
-
Ispy
veterán
válasz ilyen_85 #33033 üzenetére
Nekem Quickfire rapid volt az első CM (barna), de nem bírtam rávenni a KVM switchet, hogy működjön vele, így ment vissza, a második CM Quickfire XT volt, de kék kapcsolóval, azzal meg én nem tudtam megbarátkozni. Közben volt még egy Corsair K65, de ott 2 hiba is volt, red kapcsoló és TKL, az pár napig volt csak vendég
Ha kicsit visszaolvasol, akkor pár napja a fórumtárs is M-et vett, igaz US kiosztás.Itt is van.Macen nem tudom tesztelni, mert nincsen semmilyen almás cuccom, de CM Hungary-nak írhatsz egy privátot, hátha ő tud rá válaszolni.
[ Szerkesztve ]
"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."
-
Ispy
veterán
válasz ilyen_85 #33031 üzenetére
Az az április eleje az április vége, május eleje.
De most már nem kell várnom, berendeltem a cm-et, jobban is tetszik a rövidebb változat, van numpad, de nem olyan bazi nagy, mint a normál TK.
"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."
-
Ispy
veterán
válasz ilyen_85 #32289 üzenetére
Nekem csak volt CM Már elvitték, most egy 100 éves logitech van, aminek ragadnak a gombjai
Remélem még ebben a hónapban megjön, de lehet már csak márciusban érkezik meg.
Volt már nálam CM SGK 4040 barna, Corsair Vegance piros, CM Quickfire XT kék, most meg barna Ducky, remélem ez már tovább fogja húzni pár hónapnál
[ Szerkesztve ]
-
ilyen_85
senior tag
válasz ilyen_85 #32238 üzenetére
A CM Masterkeys Pro L-el kapcsolatban kaptam visszajelzést a CM topicban.
Igy már a CM is megelelő lenne az elvárásaimnak
Remélem Ispy (#32085) ir majd pár sort a Ducky-ról és úgy már el tudom dönteni
-
-
Ringman
nagyúr
cherry mx 6.0?
magyar és egyformák a kupakok az alsó sorban.vagy ducky one/cherry G80-3000, iso layout+azon is azonosak a kupakok az alsó sorban. - ezek német nyelvűek általában.
de biztosan van más billentyűzet, ami a fenti kívánalmakat teljesíti.
-
Domonkos
Ármester
válasz ilyen_85 #32240 üzenetére
A legfriessebb X-szel most siman mukodik linuxon is, mac-es vonalon nem tudom.
A sajat keszitese alatt csak a szoftveres reszet ertettem, nem egy teljesen egyedi billentyuzet epiteset. En meg mindig inkabb megfontolnam azt, hogy nem szabadithato-e fel egy billentyu az í-nek, nem vennek ezrt egyrosszabb kiosztasumasik billentyuzetet. Ha a caps lock-nak nem adtal valami mas funkciot, akkor en a helyedben oda raknam. Tul jo helyen van az ahhoz, hogy csak caps lock-kent mukodjon. Ha meg egyszer kell, akkor a jobb es bal shift egyszeri lenyomasara meg mindig at lehet tenni...Gender of electrical connectors is defined by the pins.
-
Domonkos
Ármester
A corsair tuti jobb lesz, mint a CM, de mielott meg nagy koltekezesbe kezdenel, had kerdezzem meg, hogy ismered-e az altgr+i, altgy+j 'trukkot'? Ha ez igy nem is jon be, akkor mit szolsz a 101-es kiosztashoz vagy egy teljesen egyedi/sajat kesziteshez?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Kérlek kérdésed előtt olvasd el az Összefoglalót!
Ha kifejezetten egy modellt keresel használd a fórumos keresőt, hátha valakinek már van tapasztalata vele!
10.000Ft alatti billentyűzetekből az összefoglaló szerint érdemes választani!
Tudtad, hogy nem magyar feliratozású billentyűzettel is pont ugyanolyan jól lehet magyar szöveget bevinni, mint akármelyik magyar feliratozásúval? wow
"blue switch has paragraph sense , when you press it ,it have a "kacakaca" sound"
A topikban (terméket, munkát, szolgáltatást) hirdetni tilos!
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Mini-ITX
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Yettel topik
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- Milyen egeret válasszak?
- 3D nyomtatás
- Autós topik
- További aktív témák...