Hirdetés
-
PROHARDVER!
TOPIK ÖSSZEFOGLALÓ
Kérlek, kérdezés előtt olvasd el!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ALFA
senior tag
Vacilálok, hogy PC-t vegyek, mert egy Probook 450 FHD laptopra most nem futja.
Meg tudnátok írni, pc-ben mennyiért és milyet tudnék venni nagyjából azonos paraméterekkel?
(Proci és videokártya a lényeg).
Előre is köszönöm.Amit ma megtehetsz - miért nem tetted meg tegnap?
-
ALFA
senior tag
válasz palfitom #127922 üzenetére
Szia,
ezt találtam:
http://www.laptopszalon.hu/hp/hp-probook-430-g5-2sy16ea-akc-laptop_30443-adatlapA kérdésem lényege, hogy olyan proci és videokártya esetében, ami benchmark pontok szerint minimum 7000 illetve minimum ezer pontot tud, mennyiből lehet kihozni egy asztali gépet?
A laptop példa esetében a proci 7470 pontos, a videokártya 1170 pontos.A problémám az, hogy a notik/laptopok többsége megbízhatatlan vagy gyenge, a megfizethető kategóriában már beletesznek egy viszonylag jó procit, de többnyire intel videokártyával, ami kézifékként működik, a jobb videokártyákat viszont "játékra" való gépekbe teszik.
Vacilálok azon, hogy visszaállok az "őskorra", hogy legyen egy asztali gép, amit rugalmasan lehet bővíteni egy ideig.
Amit ma megtehetsz - miért nem tetted meg tegnap?
-
ALFA
senior tag
válasz palfitom #127934 üzenetére
Kösszépen, jövök neked eggyel - csak legyen időd félreugrani.
Még pár apró kérdéssel nyúználak, ha nem veszed zokon.
Anno azért álltam át notira, mert egy-egy kártyával már tápot és házat is kellett cserélni. Most táp, ház, RAM esetében mennyire időtálló egy vétel?
Procival együtt hűtőt is kell cserélni?Egyre több helyen látom, hogy nem adják meg, milyen prociról van szó, csak annyit, hogy "x.generációs". Erről van valahol egy lista, hogy mit értenek alatta, vagy csak egy műszaki szakzsargon a buta vásárlók elrettentésére (negatív esetben átverésére, hogy jóval gyengébb procit is el lehessen adni)?
SSD-ről az a hír járja, hogy gyorsan megdöglik, ha sokat írnak rá, így lényegében pendrájvhoz hasonló felhasználási javaslat van rá, így inkább több RAM-ot preferálnék, de érdekelne a véleményed.
Prociban intel mellett maradnék, ez mennyire emeli meg az árat, és RAM-okat mennyiben érinti?
-
ALFA
senior tag
válasz dugo_ #127937 üzenetére
Köszönöm!
Nem játszani kell, hanem "üzletre",
Egy példa, mondjuk ezt a fórumot olvassátok és válaszolgattok. Ha csináltatnálak veletek statisztikát, mennyi időt töltöttetek bizonyos tevékenységgel, ledöbbennétek.Egy példa: A fórum valamilyen adatbázisból dolgozik, minden egyes kattintásra lefut egy kód, és visszaadja az eredményt büszkén hirdetve, hogy 0,17 sec alatt teljesítette a kérést és máris mással foglalkozik.
Ha viszont videóra vennéd, hogy nálad mi történik, szembesülnél vele, hogy 2-5 sec-et kell várnod, amíg az eredmény megjelenik a képernyődön.
Most add hozzá, hogy a kérdésekhez meg kell nyitnod képeket és videokat is tartalmazó linkeket - csak két perc azzal megy el, hogy vársz, amíg megjelenik a monitorodon az eredmény.Úgyhogy érdekes lenne proci-grafikus kártya együtes tesztelését végezni és szembesíteni az embereket a ténnyel, hogy perszehogy tizedmp-k alatt lefutnak a sql lekérdezések, csakhogy az eredményt a monitorodra kell tordelve megkapnod, színekkel és egyebekkel körítve, ami nagyon időigényes.
Egy volt kollégám anno abból csinált karriert, hogy bebizonyította, hogy bizonyos oprendszerek alatt grafikus processzorokra irányított rutinokkal jóval nagyobb számítási sebességnövekedést értek el, mint jobb procira való átállással - persze az eredményt szövegfájlba kapták.
-
ALFA
senior tag
válasz dugo_ #127945 üzenetére
Egy jó táp 6-8 évig húzza, egy megfelelően megválasztott ház pedig sokkal tovább.
Kösszépen, ez nagyon gyors volt.
Úgy értettem, ha procit cserélek, mennyi esély van rá, hogy alaplapot is kell cserélni, mert más a foglalat, és akkor már másik táp és ház is kell hozzá, mert más a kiosztás, méret, stb.Amit ma megtehetsz - miért nem tetted meg tegnap?
-
ALFA
senior tag
Meggyőztetek, megyet tanulgatni mostani hw-eket, így mostantól igazoltan távol leszek egy ideig.
-
ALFA
senior tag
válasz dugo_ #127949 üzenetére
Bocsánat, ez még kimaradt:
Tehát egy i3-8100-at tudsz fejleszteni i7-8700K-ig és utána kifújt a platform, nincs erősebb bele.
Hogyan tudom meg, hogy mi tartozik egy kategóriába?
pl. i3-8100, .... ?? ... i7-8700K - mi a közös bennük, ami azonnal megmondja nekem, hogy azonosak?Amit ma megtehetsz - miért nem tetted meg tegnap?
-
ALFA
senior tag
A passmark benchmark tesztek értelmezéséhez kérnék segítséget, a pontszámok milyen szakaszonként értelmezendőek?
Száz, ötszáz, vagy ezer pontoként van érdemi sebességváltozás?
A gyakorlatban ezt hogyan lehet érzékelni?
Van erről video például, hogy adott pontszámoknál mennyi ideig tart azonos feladatok - pl. video konvertálás, műszaki rajz betöltése, stb. ?
Különböző komponensek válogatása is okoz változást?
Pl. adott CPU-hoz bizonyos videokártyákat felesleges használni, mert nem jelent sebességnövekedést, vagy nem szeretik egymást?[ Szerkesztve ]
-
ALFA
senior tag
válasz maajsz #128015 üzenetére
Hát ettől nem lettem okosabb.
1. Van objektív teszt, pl. ugyan az az avi video fájl átkonvertálva pl. mp4-be, vagy ugyan az a mérnöki rajz megnyitása és átszerkesztve elmentése mennyi ideig tart?
2. A példádnál maradva mondjuk ryzen 1300 vagy 1500 és mondjuk 1050TI és 1080TI csereberélésével a négyféle eredményben van érzékelhető különbség? Mert árban van.Amit ma megtehetsz - miért nem tetted meg tegnap?
-
ALFA
senior tag
válasz Alvin_ti4200 #128020 üzenetére
Ha már itt vagyok...
Látatlanba lefogadom, hogy már azzal is jelentős sebességnövekedést érsz el, ha minimum 4 GB-ra bővíted a RAM-ot, 4 GB alatt dupla kézifékként működik, állandóan hdd-t kell használnia RAM helyett.Ha ezek után még mindig lassúnak találják, akkor jöhet a SSD, mert az biztosan okoz sebeségnövekedést, mert az oprendszert onnan fogja betölteni, így látványosan javul a "beindulási idő" is.
Hogy 4 GB és 8 GB RAM okoz-e lényeges sebességnövekedést, azt nem tudom, mert a proci 2 ezer, a GPU 400 pontos, utóbbi gyenge grafikus megjelenítést jelent, mint a szokásos "alaplapra integrált megoldások" általános webezésre és szövegszerkesztés-táblázatkezelés feladatokra elegendő.
A többit inkább a szakikra hagyom, mert én arra tippelek, gazdaságosabb lenne a pc-t eladni és másikat venni, de az eladás min. 4 GB RAM-mal kell, az az elvárás már win7-nél is.
-
ALFA
senior tag
Keresek valami támpontot, ami alapján lehet dönteni.
Jelenleg egy 2000 pontos proci és 200 pontos GPU-s notit használok, 4-8000 pontos gépeket láttam, webezésnél nem volt lényeges különbség, nyilván, mert ott külső tényezőktől függ a "sebesség". SSD-nek láttam az előnyét, lényegesen gyorsabban indultak el a programok.
Ha fényképezőgéphez keresel objektívet, akkor vannak tesztek, ugyan azokat a témákat ugyan azokkal a beállításokkal fényképeznek és láthatod, hogy mi a különbség a készített képek között.
Procinál nem tudom, mi az érzékelhető különbség, hogy hagyod, vagy magasabb órajelen járatod azon kívül, hogy elégedettség érzése tölt el, hogy a tiéd gyorsabban pörög.
Ahogy írtad, a procik és GPU-k párosítása is külön téma, nem lehet csak a benchmark pontszámok alapján összepárosítani őket.
Ehhez jön az ártényező, egymástól kicsit eltérő pontszámú elemek között lényeges árkülönbségek vannak, ezért jó lenne valami támpont, mi az, ami valóban jó döntés, nem csak jobb érzést ad.
Jó lenne látni egy objektív tesztet, hogy pl. ugyan az a videó fájl átkonvertálása különböző procikkal mennyi ideig tart, stb. hogy a gyakorlatban mit jelent a pontszámok közti kükönbség.Amit ma megtehetsz - miért nem tetted meg tegnap?
-
ALFA
senior tag
válasz maajsz #128050 üzenetére
Rosszul látod.
Még egyszer, utoljára megpróbálom megvilágítani a helyzetet.
Öreg vagyok már bohócnak, (hogy értsd: akkor használtam PC-t utoljára, amikor az AT tápokat az ATX felváltotta) és nagyon nem értem a mai szakzsargont, amit használtok. (pl. QVL mi a francot jelent? Az összefoglalóban egy betű sincs róla, itt állandóan használjátok.)A Benchmarkot értem, kellett egy objektív pontrendszer, mert úgy negyven éve, amikor az első AMD cpu-k megjelentek, akkor egyetlen téren nagyságrendekkel jobban voltak az i-nél és beindult a reklámhadjárat, ami még ma is tart, csak már durvább eszközökkel, és a háttérben.
Én egy valódi összehasonlítási alapot keresek, hogy tudni lehessen, hogy mi a gyakorlati különbség két proci között. Ahogy írtam, egy 2000 pontos procit használok, és láttam 7000 pontos procis gépet, és webezés terén nem volt lényeges különbség. (Lehet, ha 80 oldalt megnzitottunk volna, akkor lett volna, de én ritkán megyek öt fölé)
Amikor anno lecseréltük a 25 MHz-es AT-kat 35MHz-esre, akkor volt egy azonnal érzékelhető különbség, hogy be kellett kapcsolni a lapozást, mert a szöveget már olyan gyorsan írta ki a képernyőre, hogy már nem volt időd a billentyűt lenyomni, hogy egy oldalon belül megálljon.
Utána is volt egy objektív mérési lehetőség, az adatbázisok lekérdezése, illetve appendelés során volt egy objektív visszajelzés, hogy x ezer rekorddal mennyi idő alatt végzett.
Azután úgy a PIII valamelyik verziójánál az intel bejelentette, hogy átáll a játékok támogatására, és ettől kezdve hiába jöttek gyorsabb procik, az adatbázis rekordok append-elésénél nem volt érdemi változás.
(Ha érdekel, mikor volt, a HIX archivumban megtalálhatod - csak, hogy jelezzem, milyen régen volt ).A lényeg:
Szeretnék egy objektív adatot, vagy viszonyítási alapot, hogy érzékelni tudjam, mit jelent 100 vagy 500 vagy ezer pontos különbség a procik között a gyakorlatban.Részemről ennyi volt.
-
ALFA
senior tag
Hozzámvágtak egy gyanúsan régi PC-t, a ház elején az alábbi feliratok vannak:
Acer Aspire M1610
CPU E2160
1 GB DDR2
Supermulti drive (feltételezem, a DVD-RW-t jelenti)
Vista-val szállították valamikor, de a HDD meghalt.Ha csak alaplapot és RAM-ot cserélek benne, melyik a legjobb összeállítás, amit szerintetek belerakhatok és milyen HDD-t javasoltok hozzá?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ármester
(rögzített hozzászólás)
Szeretnék megkérni minden kedves fórumozót, aki gépajánlást szeretne, hogy a Téma Összefoglalóban összeállított kérdéssorra szíveskedjen pontosan válaszolni. Így nekünk is könnyebb az ajánlás, illetve gyorsabban is megy az ajánlás.
„És akkor csodálkozunk a rendőr vicceken! Mi ez, szerencsepatkó? Az! Eddig jó kabala volt. Nem gondolod, hogy egy kicsit hülyén néz ki egy magyar rendőr 1980-ban egy lópatkóval a kocsijában? A materialista világnézet nevében lefoglalom!”
Hirdetés
- Mielőtt kérdezel olvasd el a téma összefoglalót!
- Hirdetni csak a Hardveraprón szabad!
- Beárazást kérni a beárazós topikban lehet!
- UItra 9 185H / 32GB DDR5 / Intel Arc GPU / 1TB SSD - Beelink mini PC
- i7 es Lenovó IdeaCentre pc
- AKCIÓ!!! GAMER PC SZUPER ÁRON: i5-12400F/14600KF - RTX 3060 Ti - Új 16/32GB DDR4 - GAR/SZÁMLA!!!
- JGamer PC V2 R7 1700 RX 5700 XT 16GB DDR4 512GB NVME 1TB HDD
- Gamer PC , i5 13400F , RTX 3070 , 32GB DDR5 , 512GB NVME , 1.2TB HDD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest